Regisztráció Blogot indítok
Adatok
izrael miszteriuma (törölt)

0 bejegyzést írt és 1343 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már nem először merülnek fel bennem kérdések a csíksomlyói búcsúval kapcsolatban, s most, hogy ismét ott lehettem, gondoltam, megosztom Veletek is. Személyes kis életemben azért fontos Csíksomlyó, mert hatvan kilométerre laktunk onnan (szüleim most is ott élnek), és gyakran…..
izrael miszteriuma (törölt) 2010.06.02 23:35:29
@telihold83:
A magyarságtudat kérdését @Virágoskert: vetette fel a felettem lévő sorban:
"Véleményem szerint igenis félő a magyarságtudat és a nemzetmentés törekvésének összekeveredése a katolikussággal."
Aggodalmával egyébként én is egyetértek...

Nekem különben a legjobban Tistedur látszólag viccesnek tűnő definiciója tetszett:
"azt mindig mások mondják meg, hogy mi :) sőt azt is, hogy neked van-e avagy nincs."

Különben voltam többször is a csíksomlyói bucsúban, emberek nélkül jobban tetszett, mivel egyrészt tömegiszonyom van, másrészt pedig a csendben magam is Isten jelenlétével találkoztam ott, fenn a hegytetőn...
izrael miszteriuma (törölt) 2010.06.03 10:45:56
@tintifu:
hajrá Magyarország, hajrá magyarok?
izrael miszteriuma (törölt) 2010.06.03 10:51:35
Az ókori Kínában nagy vita zajlott két mester között. Az egyik neve: Meng (Kr.e.372-289). Kung mester (Konfucius) tanítását követe, és azt állította, hogy az ember természete alapvetően jó, mert az Égtől származik, az Ég pedig jó. Az ember alapvető jóságának jele a…..
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.21 20:55:15
@azallamenvagyok:
„És monda az Úr Káinnak: Miért gerjedtél haragra, és miért csüggesztéd le fejedet?
Hiszen, ha jól cselekszel, emelt fővel járhatsz; ha pedig nem jól cselekszel,
a bűn az ajtó előtt leselkedik, és reád van vágyódása; de te uralkodjál rajta.”
(1Móz 4,6-7)

Az utolsó sor lefordítása reménytelen vállalkozásnak tűnik, nem csak lehetőségként vagy parancsként lehet értelmezni: Uralkodj, uralkodhatsz felette, hanem ténymegállapításként és kérdésként is: A bűn rád leselkedik. Uralkodsz-e hát rajta?
Vajon, mit is akart ezzel mondani az Örökkévaló Káinnak és minekünk, szerintem ez a Biblia legfontosabb kérdése!?
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.21 21:12:38
@azallamenvagyok:
Az ember teremtett lény voltánál fogva benne lakozik egyaránt a jóra és a rosszra való hajlam. A bűnre való hajlam mégis legyőzhető, az ember képes a visszafordulásra, és ezáltal önmaga megtalálására:
"Ha az Isten rossz hajlamokat teremtett, hát teremtett rájuk ellenszert is."
(Talmud, Bábá Batrá 16a)
izrael miszteriuma (törölt) 2010.06.01 12:50:59
@Spirál: engedjétek hozzám a kisdedeket...
"Az emberek szerintem jónak születnek.
Gondoljunk csak a kisgyerekekre!
Ki mondaná rájuk, hogy rosszak? :)"

Amikor elnézem a kicsinyek táncát, máris a Mennyországban érzem magamat:
Lehakat Halal Brajot - Tzadik Katamar
www.youtube.com/watch?v=CNfmeLsWU08
Sokféle pap van. Milyenek is? Annyit hallom templomba járó emberektől, különösen fiataloktól: „Nehéz szót váltani a papunkkal/plébánosunkkal, mert…”: a.) állandóan utazik („zarándok pap”); b.) minden környékbeli templomot és plébániát ő újít…..
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.19 23:40:11
@kerdeseink:
Isten és ember között a Szövetség örökre megköttetett, ezt egyoldaluan az ember sohasem rúghatja fel!
Véletlenül(?) éppen most van zsidó testvéreinknek a Tóraadás ünnepe (Shavuot=Pünkösd). A Sinai-hegy lábánál Izrael népe megesküdött, mikor megkapta a Tórát: Megtartjuk és meghallgatjuk, és az Örökkévaló is megesküdött, hogy kiválasztott népét soha nem hagyja el.
Messiási zsidók tánccal köszöntik a zsengék ünnepét:
www.youtube.com/watch?v=TgB_Oy8XV20&feature=related
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.20 00:02:28
@kerdeseink:
A rabbim sokszor mondta el a történetet egy zsidóról, akinek feleségével és gyermekeivel sikerült elmenekülnie a spanyol inkvizíció elől, és akit a viharos tenger egy csónakon, egy köves szigetre sodort. A vihar a tengerbe sodorta gyermekét. Ő maga, mint egy kődarab ruhátlanul, mezítláb, villámoktól és mennydörgéstől rettegve, a vihartól tépázottan, összekuszált hajjal és kezeit Istenhez emelve folytatta útját a kopár, sziklás szigeten, és így beszélt Istenhez:
„Izrael Istene! Ide menekültem, hogy zavartalanul szolgálhassak neked, megtartsam parancsaidat és megszenteljem nevedet. Te azonban mindent elkövettél, hogy ne higgyek benned. Ha netán azt gondoltad, hogy sikerülni fog neked engem az utamról eltéríteni, azt felelem neked, Istenem, atyáim Istene: nem sikerült és nem is fog sikerülni. Üthetsz, verhetsz engem, elveheted tőlem, ami legjobb, ami a legdrágább volt számomra a világon, halálig kínozhatsz, akkor is hinni fogok benned. Csak azért is, mindhalálig szeretni foglak. Ezek az utolsó szavaim hozzád, haragvó Istenem, Az én esetemben sem fog ez neked sikerülni. Mindent megtettél, hogy ne higgyek benned, hogy miattad kétségbe essek. Én azonban úgy halok meg, ahogyan éltem: a beléd vetett sziklaszilárd hittel. Örökké dicsértessék a holtak Istene, a bosszú Istene, Az Igazság és a Törvény Istene, aki hamarosan újra meg fogja mutatni arcát a világnak, és ennek alapjait mindenható hangjával meg fogja rengetni.
Halljad Izrael, a mi Istenünk az Örökkévaló, az Örökkévaló Egy, az egyetlen Isten!”
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.20 12:38:39
@kerdeseink:
Mi vonz be egy papot?
Az Isten hívó szava, semmi más...
És mi tartja meg a hívatásában?
A hűség, semmi más...
Egy otthonszülésnek szükséges, de nem elégséges feltétele az, hogy valaki otthon akar szülni. Az otthonszülés szándéka fennállhat már a terhesség első percétől kezdve, de "tervezett otthonszülésről" csak a 37. hét után lehet beszélni: az csak a terhesség legvégén dől el,…..
Így nevezi a rendalkotmányunk a jezsuita képzés utolsó fázisát, amit tertia (ejtsd: tercia), vagy harmadik próbáció néven emlegetünk magunk között. A jezsuita képzés bizony elég hosszú, 10-12 év is eltelik mire valakit pappá szentelnek nálunk, de még ez sem elég. Eltelik még néhány papi munkában…..
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.19 17:10:49
@zzzsuzsa:
Milyen az ideális közösség?
Minden idegent úgy fogad, mint Ábrahám és Sára a három jövevényt a sátrában, mitha a jövevény maga az Isten, vagy minimum az Úr Angyala volna.
A zsidó hagyományban pl. a mai napig benne él, hogy: Szeresd az idegent, mert te is jövevény voltál Micrájim országában.
És az utolsó parancs így hangzik: Figyelj a jövevényre teljes szíveddel, teljes lelkeddel, teljes bensőddel.
Ilyen Közösség persze a valóságban nincsen, de errefelé kell törekednünk, ha valóban keresztények vagyunk!
:-)
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.19 20:24:15
@zzzsuzsa:
Bevallom, magam is kissé bárdolatlan voltam a kezdetekben, de most utólag szeretném ezt helyrehozni, és mindenki felé jiddische Mame lenni...

utóirat:
A zsidó közösségek sokkal befogadóbbak, sokáig szerepeltem "zsidó" blogon, ahol az elején közöltem, hogy katolikus vallású vagyok, de ez a sokszáz emberből mindössze egyetlenegy ortodox hölgyet zavart, aki valamilyen vélt előjogára hívatkozott irányomban. Mivel én nem beleszülettem a vallásba, hanem identitásom tudatos választás volt, ezért nem kötődök kizárólagosan egyik csoporthoz sem, ugyanakkor mindenféle embernek próbálom megadni az őt megillető tiszteletet. Az "ateistákat" különösen szeretem, mert bennük még nyugtalanság munkál, ami elvezethet Istenhez...
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.19 20:24:49
?
Tavaly tavasszal hozzászóltam a „Hitvallók és ügynökök” c. filmhez (Kabai Barna és Petényi Katalin rendezték). Meglepően sok komment érkezett rá (négy hónap alatt kb. 350). Sajnos, sokan eltértek a témától. De akik a filmről szóltak, azok is főleg az egyházi…..
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.11 20:52:17
@jan:
A Hitvallók és ügynökök témára visszatérve:
sajnos a szemtanúk nagy része már nincs közöttünk, és most a legfontosabb feladatunk a dokumentálás lenne! Külföldön igen elterjedtek az ún. Oral History Archimvumok, mi későn kapcsoltunk, de talán még lehetne itt is valamit tenni. Ha az utolsó szemtanú is eltűnik a világból, akkor a majdani győztesek saját kényük-kedvük szerint alakíthatják a történelmet, és könnyen megeshet, hogy kitöröltettetünk az Élet Könyvéből. Nálunk ősi hagyomány a családtörténet továbbadása az utódoknak, így legalább kis szigetekben fennmarad az emlékezés...
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.12 19:52:07
@janomano:
Ezt a mondatodat a Szent Inkvizició illetékeseihez kellett volna címezni, ők sokkal hatékonyabban dolgoztak, mint az AVH/AEH páros, elvégre majd 800 évük volt rá...
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.19 09:02:53
@kazse1:
amikor az érintettek már nem lesznek az élők sorában, a katolikus egyház is szembe tud majd nézni a múltjával?
Homályban a püspökök ügynökmúltja...
A katolikus egyház püspöki karában számos olyan főpap van, aki az ügynökügyben érintett, köztük olyanok is, akik neve még nem került nyilvánosságra. „nehéz dokumentálni, hogy valaki még főpapként is hálózati személy maradt volna, bár erre is akadt példa". Ehhez kapcsolódóan megemlítette a „Rajnai", a „Pécsi", a „Szatmári" és a „Kormányos Imre" fedőnevű ügynököket.
www.evangelikus.hu/lapszemle/homalyban-a-puspoekoek-ugynoekmultja/?searchterm=None

Rajnai, Pécsi, Szatmári és Kormányos Imre fedőnevű ügynökök már nyugodtan hajthatják álomra fejüket, életükben nem kell félniük, hogy közszereplők lesznek, az egyház lándzsájának hegye megvédi őket, mindörökkön, örökké.
ÁMEN
Szeretném folytatni a témát, amit rendtársam megkezdett. Az elmúlt napokban utána olvastam a dolgoknak és az ennek során megfogalmazott  gondolataimat szeretném most megosztani veletek. Elnézést, hogy hosszú lesz...
Jezsuita bloggerek Jézus-mozaik 2010.05.12 16:45:00
A szerdai olvasmány elgondolkodtatott. (Ap Csel 17,15-18,1) Ez nem más mint a híres areupágoszi beszéd. Szent Pál fellép a sok más szónok mellett és hirdeti az evangéliumot. Amit most kiemelnék az Pál érzékenysége és finomsága. Tisztában van a helyzettel, a hallgatósággal. Erre…..
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.16 20:08:28
@Jiszajah:
Ha ilyen könyvekre gondolsz, mint pl. az Édesvíz kiadó Leong - Jézus Zen tanításai c. könyve, akkor azt kell mondanom, hogy nem létezik közvetlen kapcsolat az evangeliumi logionok (ill. agraphák) és a zen között.
Ugyanakkor David Flusser: A judaizmus és a kereszténység eredete c. könyvében egy fejezet Ábrahám és az upanisádok kapcsolatát taglalja (493-999).
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.17 10:07:42
@Jiszajah:
Nem vallási, hanem lélektani szempontból közelítve a kérdést a jungiánus arcetípusok szintjén - hellyel-közzel - minden vallásosság valahol összeér...
Jézus alakját az Evangéliumokból is szinte lehetetlen kibogozni, mivel már a legkorábbi időkben zsidó követői is úgy képzelték, hogy valami módon Isten jelenlétét képviselte a földi világban. Pál sohasem nevezte Istennek Jézust, kizárólag zsidó értelemben nevezte "Isten fiának", de nem hitt abban, hogy Isten testesült volna meg benne. Jézus mindössze az "isteni erőkből" (dünameisz) részesült, amely nem kizárólagos tulajdona volt. Jézussal volt a "Szent Lélek" (Ruach HaKódesh), jelképezvén Isten földi tevékenységét, de nem volt azonos Isten elérhetetlen lényegével. Nem meglepő azonban, hogy az újdonsült keresztények nem mindig tartották szem előtt ezt a finom különbségtételt, így végül Jézust a vallásos hevület istenné avatta. Isten Jézusban való megtestesülésének tana a zsidókat felháborította, és istengyalázásnak tartották. A bonyolult tétel rengeteg veszélyt rejtett magában (Szentháromságtan), és a keresztények is sokszor felületesen értelmezték (az egymásutáni zsinatok ellentétes következtetésre jutottak hít dolgában). A megtestesülés azonban örök visszatérő eleme a vallások történetének, és később a zsidók is előálltak hasonló teológiai nézetekkel...
Richard Dawkins és George Coyne SJ beszélgetése alatt elhangzott Coyne részéről, hogy Isten nem a Magyarázatok Istene, és ha Dawkinsnak ez az egyedüli elképzelése arról, ami Isten lehet, akkor nem csodálkozik, hogy annó kikelt magából. Az oxfordi professzor szemét lesütötte forró…..
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.15 20:00:46
@telihold83:
Ez ugye most pártfeladat?
Ha még egy helyre belinkeled, akkor sikítok!
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.15 21:34:29
@telihold83:
természetesen a KDNP-re, amely történelmi jelentőségű győzelmet aratott - számomra csak ez az egy párt létezik...
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.15 23:26:17
@telihold83:
és még mennyit fog szenvedni: lészen nagy sötétség és fogaknak csikorgatása...
Jezsuita bloggerek "A hazugság" 2010.03.16 19:13:00
Az egyik ismerősöm felkért, hogy fogadjak el egy meghívást, ahol baráti körben „a hazugság”-ról beszélgetnénk. Sajnos nem felelt meg az időpont amit felajánlottak, de ahogy lenni szokott, a telefon letétele után azonnal beindult az agyam a témát illetően. Mi jut eszembe…..
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.15 21:05:10
@telihold83:
Internal Server Error
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.15 21:26:53
@telihold83:
Én csak a filmet láttam még amikor készült, de a színházi darabot is meg akarom nézni a rendező és a színészek miatt egyaránt. Az előtéri kiállítás üzenete szerintem párhuzamos a darabéval, és elsősorban nem is a másságról szól, hanem az emberi hülyeségről, intoleranciáról, gyűlöletről és kirekesztésről.
A darab története röviden:
A II. világháború után nehéz az élet, a férfiak többsége eltűnt, meghalt, aki túlélte és hazatért, az testileg-lelkileg megnyomorodott. Nők dolgoznak a földeken, köztük Barbara, az idős napszámos asszony, akinek börtönből szabadult fiáról hírek terjengenek: a férfiakat szereti. De nem ő az egyetlen, akit másnak, a normáktól eltérőnek ítél a többség: a Sziléziából menekült nő eleve idegen, tehát kiközösítendő, a fiatal cselédlányt, Tonkát kurvának tekintik, akárcsak Máriát, a megözvegyült asszonyt, aki férfiakat tart a házánál, a háborútól, az apátlanságtól, az anyja durvaságától, szeretettelenségétől és kapcsolataitól neurotikussá vált Rovót, a fiát meg intézetbe zárandó bolondnak. Ezekkel szemben ott az „egészséges” közösség a frusztrált, kielégítetlen nőkkel, a korrupt polgármesterrel és pappal, no, meg a sírásóval és a polgármester mindenesével, a falu hangadójával...
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.15 23:00:00
@telihold83:
Megnézem én is élőben, és még visszatérek rá. Kösz, hogy felhívtad rá a figyelmet!
Jezsuita bloggerek A halálról.... 2010.04.02 13:29:00
- Apó, engem nagyon érdekelne hogyan képzeled, mi van a halál után? - Nem tudok erről sokat mondani. Mikor, hogyan fogok Istennel és szeretteimmel találkozni azt nem tudom. Abban azonban biztos vagyok, hogy Isten azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön. Arra is gondolok, hogy valamilyen…..
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.08 12:29:19
@Jiszajah:
Az árvák káddisa
Magasztaltassék és szenteltessék meg az Ő nagy neve
a világban, amelyet Ő teremtett akarata szerint.
És terjessze ki az Ő uralmát a ti éltetekben és a ti
napjaitokban és Izrael egész házának életében és a közeli
napokban – és mondjátok erre: Ámen!
Dicsértessék az Ő nagy neve mindörökről mindörökre!
Dicsértessék és dicsőíttessék, magasztaltassék
és felemeltessék, hódolattal emlegettessék, dalba
foglaltassék, áldassék és szenteltessék meg
a Szentségesnek neve – dicsértessék minden áldáson és
minden vigasztaláson felül, amelyeket elmondanak ezen
a földön – és mondjátok erre: Ámen!
Ó, fogadd el kegyelemben és irgalomban a mi
imádságunkat!
Egész Izrael imádsága és könyörgése jusson
kegyelemben az égi Atya elé – és mondjátok erre: Ámen!
Dicsértessék Istennek neve mostantól fogva mindörökre!
Békének telje szálljon az égből mifölénk és egész Izrael
fölé - és mondjátok erre: Ámen!
Aki szerzi a békét az Ő magasságaiban, az szerezzen
békét és nyugodalmat minekünk és egész Izraelnek – és
mondjátok erre: Ámen!

Egy messiási zsidó gyülekezetben az elhúnytak emlékére elmondják a közösség előtt a Kaddist:
Mourner's Kaddish
www.youtube.com/watch?v=PhYBxDbHX_s
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.09 21:42:12
@kb.137:
Általad értettem meg az apámról szóló álmomat: megszűnik a földi kettősség világa és helyébe az örök isteni fény, ragyogás lép, amely bevilágít és megtisztít minden sötét zugot, és marad egyedül az örök Szeretet és Jóság...
 Figyeljetek! Ez vicc! Tudom, hogy rossz a humorom, de könyörgöm! Trükkös volt ez a győzelmi beszéd, amennyiben Orbán a következő állítással fejezte be: „vincit voluntas tua”. Leghasznosabb középiskolai tanórám – elnézést mindenki mástól – a…..
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.13 18:10:03
@babarczyeszter:
"Keresztény nemzet leszünk, efelől nincs kétség, és kereszténységünket Orbán alapozza meg mintegy másodszor, lehet, hogy egy idő után őt is szentté fogják avatni..."

A Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony meghívla Önt és kedves családját a SZENT ORBÁN NAPI ÜNNEPSÉGRE. Körmenet, katolikus szertartás szerint liturgia, utána borlovag avatás.
Én nem is tudtam, hogy a VIKTOR katolizált, de hogy máris szent lett...
Petényi Katalin és Kabay Barna alkotópáros „Hitvallók és ügynökök” című dokumentumfilmjét április 27-én este 9 órától két részben vetítette a Duna Televízió. Nemcsak az újabb nemzedéknek, amely már nem ismerte Rákosi diktatúráját, majd a Kádár-féle…..
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.08 11:09:49
@Jiszajah:
Sántha Ferenc művét kicsit fikciónak érzem, de Röhrig Géza a kedvenceim közé tartozik sajátos a nyelvezete, fanyar humora és (ön)íróniája miatt.

Úgy érzem, hogy a magyar katolikus egyház még a volt szocialista országok közt is sajátos álláspontot képvisel az ügynökkérdésben. Azt is mondhatnám, hogy bűnpártoló magatartást tanúsít: miközben a saját besugóit foggal-körömmel védi, az áldozatok mögül kihátrált, a mindenkori hatalommal lojális magatartása okán. Talán nem véletlen, hogy életemben 5 pap/szerzetes játszott nagy szerepet, és ezek közül 4 megjárta a börtönt is - van, aki többször is - miközben börtönbe juttatóik minden lelkifurdalás nélkül élik életüket...
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.08 13:59:36
@Jiszajah:
Már mindennel elkéstünk, a kegyelmi időszak elmúlt, s hamarosan úgyis mindnyájan ott állunk reszketve I-ten előtt...
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.08 14:16:14
@Jiszajah:
Tudod, ebben a történetben az a legszomorúbb, hogy ezeknek a hítvallóknak több szenvedést kellett elviselniök egyházuk fiai részéről, mint az ellenséges kommunista rezsim jóvoltából. A börtönben is némi tisztelet kijárt nékik, mivel még a hitetlen emberek is felnéztek azokra, akik meggyőződésük miatt vállalták a börtönt. Ugyanakkor az egyházfiak - és nemcsak a besúgók - gyanakvással és ugyanakkor némi bűntudattal tekintettek a hitvallókra, zavarta jelenlétük, mert állandóan a saját kicsi mindennapos árulásaikra emlékeztette őket jelenlétük.
Az igazak már az Úr közelében vannak,
a gonoszok emlékét pedig elfújja a szél...
Még egy vulkánkitörés sem tudta megakadályozni, hogy a hivatásgondozás európai jezsuita felelősei a hétvégén Lengyelországban találkozzanak. Igaz a visszaút vonattal kicsit macerás volt, de túléltük. Egy ilyen találkozó jó alakalom volt, hogy elgondolkodjak egy olyan kérdésről, amit korábban…..
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.03 16:27:39
@janomano:
Van egy másik film is amit ajánlani tudnék, ami arról szól az én értelmezésem szerint, hogy a teremtett ember alapvetően vallásos lény:
BARAKA (Áldás)
www.youtube.com/watch?v=AvhJ3i4S9GE
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.04 09:53:20
@kis_csirke:
héberül: báruk=áldott
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.06 22:20:48
@janomano:
Akkor bizonyára ezt a filmet is ismered, amelyet Godfrey Reggio, az egykori szerzetes készített a teremtett világ szépségéről és az istentelen, hitetlen világ ridegségéről:
Kizökkent világ „Koyaanisqatsi”
video.google.com/videoplay?docid=5539613947839465921#
Antiszemitizmus az egyházakbanNaivitásom végtelen. Nem kellene, mégis még mindig megdöbbenek az olyan sztorikon, amilyet a minap olvastam Budapest talán legnépszerűbb katolikus papjának, Pál Feri atyának újdonsült könyvében. Pál Feri szép szál ember, karakán, férfias arcél,…..
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.01 21:13:20
@El Mondo:
Kicsit elborzadtam némely hozzászólók szellemi színvonalán, de szerintem jól tetted, hogy nem moderáltál ki senkit. Ez azért nem reprezentatív minta, tudom, hogy a valóságban fordított a helyzet: társadalmunk döntő többsége teljesen normális. A zsidó szónak különös vonzereje van manapság, a nemzeti-keresztény Magyarország hívei rögtön felbuzdulnak, hogy mások értelmes párbeszédét tönkretegyék.

"Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a "jobboldaliság" címkéjével ismert különös valamit, a tudatot, hogy ő, mint "keresztény magyar ember" előjogokkal élhet a világban, egyszerűen azért, mert "keresztény magyar úriember", joga van tehetség és tudás nélkül is jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem "keresztény magyar" vagy "úriember", tartani a markát, s a keresztény magyar markába baksist kérni az államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potya nyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában. Mert ez volt a jobboldaliság minden értelme. S ez a fajta nem tanul. Aki elmúlt 30 éves, és ebben a szellemben, légkörben nevelkedett, reménytelen. Talán megalkuszik fogvicsorgatva, s mert önző és gyáva: bizonyára hajlong majd az új rend előtt, de szíve mélyén visszasírja a "jobboldali, keresztény, nemzeti" világot, amelyen
belül olyan szépen lehetett zsidó vagyont rabolni, versenytársakat legyilkolni, és aladárkodni a nagyvállalatokban képzettség és hozzáértés nélkül.
Ez a fajta soha nem változik meg, de amíg ezeknek szavuk van vagy befolyásuk, Magyarország nem lesz nemzet."
(Márai Sándor: Naplójegyzet 1945)
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.01 21:20:08
@Tóth Sára:
Nagyon örülök a posztodnak, minden szavával egyetértek!
Azért némi reményre adhat okot, hogy létezik egy másik Magyarország:

"Franz Werfel: Cella című, a fasizmus eseményeit idéző kisregényének egyik, rendkívül érdekes részlete egy római katolikus káplán és egy zsidó rabbi beszélgetése:
"Nem tudom, tisztelendő atyám - mondta a rabbi -, miért tartja az Egyház olyan fontosnak a zsidók megkeresztelkedését. Hát kielégíti az az eredmény, hogy ezer törtető vagy gyenge lelkű renegát között akad két igazi hívő? No és aztán, mi lenne akkor, ha a világon valamennyi zsidó kikeresztelkedne? Izrael eltűnne. Eltűnne azonban azáltal az isteni kinyilatkoztatás egyetlen valódi tanúja is a világról. A Szentírás ily módon létezésünk által dokumentált igazságból üres és erőtlen mondává lenne, mint akármelyik görög mítosz. Nem látja-e az Egyház ezt a veszélyt? Összetartozunk mi ketten, tisztelendő atyám, de nem képezünk egységet. A Rómaiakhoz írt levélben ez áll: Krisztus gyülekezete Izraelre épül. Meggyőződésem, hogy amíg az Egyház fennáll, fennmarad Izrael is. Ám ha Izraelnek, az Egyháznak is buknia kell...
És honnan támadnak efféle gondolatai? - kérdezte a káplán.
Mindmáig tartó szenvedéseink nyomán - felelte a rabbi. Mert azt hiszi talán, hogy Isten haszontalan engedte, hogy tűrjük, amit tűrtünk, túléljük, amit túléltünk két évezreden át?"
A zsidókérdés végül is nem antiszemita vagy filoszemita nézetek, indulatok kérdése, hanem végső soron: Isten-kérdés. Isten szavahihetősége, megbízhatósága, hűsége áll vagy bukik Izraellel."
(Siklós József: IZRAEL TITKA)
manamissio.ro/osc/product_info.php?products_id=495
izrael miszteriuma (törölt) 2010.05.01 21:28:38
@izrael miszteriuma:
Még egy könyvajánló:
Tudományos munkájában Tatai István a holokauszt tragédiáját és Izrael állam megalapítását követő teológiai földrengést tekinti át. A szerző a doktrinális és erkölcsi felelősségtől inspirálva egy olyan őszinte útkeresésre hívja meg az olvasót, amelyen a soá utáni Egyház a hagyományos Izraelt megvető teológia helyett egy új Egyház-Izrael korrelációs modellt keres, amelyben Izrael örök kiválasztása és szövetsége keresztyén teológiai legitimitást nyer.
Dr. Tatai István - Az Egyház és Izrael
www.harmat.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1781&Itemid=313
Tudom, hogy mi papok mindenbe beledumálunk, amihez pedig nincs semmi közünk se’. Íme a példa: most akkor szabad, vagy nem szabad házasságkötés előtt lefeküdni egymással? Van egy rendtársam, aki hosszú ideig Japánban dolgozott, és – egyebek között – jegyesek…..
izrael miszteriuma (törölt) 2010.04.20 21:35:36
@uszo:
elolvastam a konzervet, és a hozzászólásokat is: borzalom! Hogy keveredik ebbe a történetbe Jézus? Ez silány ideológiává zülleszti a kereszténységet, és semmi köze a Bibliához. Engem leginkább egy (anti)marxista brosurára emlékeztetett az egész!
Nem csoda persze, mert a csurkatöltelék Molnár Tamás az apostoluk...
Mehr Licht!!!
izrael miszteriuma (törölt) 2010.04.21 13:17:22
@kis_csirke:
az Egyház jövőjét most is - mint mindig - a szentek fogják újjáalakítani...

Milyen lesz az Egyház 2000-ben?
A mai krízisből ezúttal is olyan holnapi Egyház fog kibontakozni, amelyik sokat veszített. Kicsi lesz, kénytelen lesz sok mindent előről kezdeni. Virágzása idején létesült épületeinek nagy részét már nem tudja megtölteni. A hívek számának csökkenése következtében sok társadalmi kiváltságát is le fogja adni. Az eddigihez viszonyítva sokkal inkább önkéntes közösségként jelenik meg, amelyhez csak egyéni döntéssel lehet csatlakozni. Mint kis közösség, sokkal jobban igényli majd egyes tagjainak kezdeményezését. Bizonyára új hivatali formái is lesznek, és pappá fog szentelni különféle hivatásokban működő bevált keresztényeket is. Ily módon gondoskodik a sok kisebb egyházközségben, illetve összetartó társadalmi csoportokban a rendes lelkipásztori munkáról.
zuhatagitigris.blogspot.com/2008/04/milyen-lesz-az-egyhz-2000-ben.html
Kinek a sorait olvashatjuk fent, és mi valósult meg belőle?
izrael miszteriuma (törölt) 2010.04.22 22:30:54
@-JzK-:
„Azért valljuk be őszintén, hogy az inkvizícióval kapcsolatban elég sok félreértés él a köztudatban. Az egyházellenes történetírás "kissé" kiszínezte a dolgokat.”

A 11-12. századra Európa teljes egészében keresztény lesz, és a lelkek feletti egyeduralom vágyától hajtott egyházi hatóságok – a pápákkal az élen – elhatározzák, hogy leszámolnak a zsidókkal. Hol van már Nagy Gergely pápa, aki kijelentette, hogy a zsidók megtérítése – bármily kívánatos lenne – nem történhet erőszakkal.
VII. Leó pápa már 937-ben utasítja a mainzi érseket, hogy erőszakkal űzze ki a zsidókat, akik megtagadnák az áttérést. VII. Gergely pápa (1015) megtiltja, hogy zsidók hivatalt viseljenek a keresztény fejedelmi udvarokban. A városi tömegek vallási fanatizmusát az alsó papság kezdi rendre a zsidók ellen fordítani. Az egyház működési zavarait jelzi, hogy megjelenik az ostyagyalázás, kútmérgezés vádja, valamint felüti fejét a vérvád is, melyek kimenetele a zsidókra nézve halálos volt. A keresztes hadjáratok és az eretnekek ellen meghirdetett harc, burkoltan bár, de a zsidók ellen is irányul. Az utóbbiból az új kolduló rendek (ferencesek, dominikánusok) is derekasan kiveszik részüket és az egyetemek szigorú kézben tartása is a feladatukat képezi. Hamarosan intézményesítik az eretnekek elleni bírósági és rendőri fellépést, melynek során a marannus lét kimondottan, a zsidó vallás pedig kimondatlanul eretnekség közé számított. Az inkvizíció hivatalos születésnapja 1229, majd az eretnekséggel szembeni háború égisze alatt az egyház hivatalos zsidóellenes kampányt indít a marannusok ellen. Ezután beindul a TALMUD elleni frontális egyházi támadás. Az erőszak árnyékában megrendezett disputák során ismételten elítélik a Talmudot, majd IX. Gergely pápa 1239-ben meghonosítja a Talmud elkobzásának és nyilvános elégetésének gyakorlatát. Kötelezővé teszik a megtérítő istentiszteleteken való részvételt is, ha kell, meghallgatásukra erőszakkal kényszerítik a zsidókat a keresztény templomokba.
Hát ez volt az igazi „sötét" középkor, melyet maga az Egyház tett sötétté...
Újra itt van Halottak Napja. Ilyenkor kimegyünk a temetőbe, és meglátogatjuk szeretteinek sírját. Ez nem csak keresztény szokás. Hosszú évekig éltem buddhista országban, és ott is minden évben megtartják a halottak hetét. Látogatják, virágokkal díszítik a sírokat, mécseseket…..
izrael miszteriuma (törölt) 2010.04.15 16:01:44
@Fornosi:
"Mi a küldetése a zsidó nemzetnek?"

Mi tehát Izrael szerepe a világban? Miért van az, hogy minden üldöztetés és tervszerű irtás ellenére a zsidó nép hűséges maradt Istenéhez? Azt hiszem azért, mert küldetése van a végső időkben, amikoris a zsidók fogják majd tanítani a keresztényeket:
„Azokban a napokban egyetlen zsidó ruhája szegélyét tíz különböző nyelvű ember fogja majd meg, s kéri: »Hadd menjünk veletek, mert hallottuk, hogy veletek van az Isten.«"
(Zak 8,23)
www.youtube.com/watch?v=FdZtyGxkzY0
izrael miszteriuma (törölt) 2010.04.16 11:57:37
@kb.137:
Nemcsak a bibliai idézet, hanem az énekes is Jézus Krisztus eljövetelét hírdeti! A modern kor prófétája az Izraelben konzervatív ortodox kohánita családban született hipp-hopp rapper, aki pályája csúcsán hátat fordított zenei rajongóinak, és Jeshua Messiah/Jézus Krisztus Örömhírének hírdetője lett mindenki számára
(A nyitólapon elolvashatod a rövid életrajzát is)
Aviad Cohen: We Delight In Your Shabbat lyrics
www.aviadcohen.com/go/lyrics?id=114798
A teljes számot is érdemes meghallgatni:
www.youtube.com/watch?v=ik1CwmQYg6E&feature=related
A szöveg utolsó sora héberül egyértelműen Jézus eljövetelére utal:
"Áldott, aki jön az Úr nevében!"
A mostani teológiai szóhasználat szerint dogmának nevezik azokat a kijelentéseket, amelyeket az Isten kinyilatkoztatása alapján az Egyház, teljes tanítóhivatali tekintélyének bevetésével, végérvényesen igaznak jelent ki. Már az ókor egyik legnagyobb teológusa, Órigenész, Peri…..
izrael miszteriuma (törölt) 2010.04.14 19:21:12
@fasírt:
„nem csak a dogmák "fejlődnek", velünk együtt, hanem az is meghatározó, ahogy a viszonyunk a személyes Istenhez változik.”

A dogmatika fejlődésének története azt mutatja, hogy Isten igazsága az, amelynek megértésére az ember törekszik; a hívő emberek általa tanulják meg, hogy önmagukat és a világot alapvetően Isten igazságának fényénél értelmezzék, hogy ezáltal eljuthassanak saját létük igazságához, és felszabaduljanak a szabadságra (Gal 5,1).
Ugyanakkor a befogadó oldaláról tekintve nagyon fontos a személyes istenkapcsolat minősége és a hívő ember „érzelmi intelligenciája”. A megtért ember karakterstruktúráját alakítja át a megtérés élménye, és ezáltal válik lehetővé számára a mindhalálig tartó fejlődés a hitszimbólumok megértése terén.
Tanulmányaim során találkoztam egy nagyon jó táblázattal, amely az Erikson féle életmodell alapján vázolja fel a lelki struktúra és a hit fejlődésének hasonlóságát:
HITSZIMBÓLUMOK A HITETLENSÉG DIABÓLUMÁVAL SZEMBEN
1. Anyai vonásokkal bíró ABBA Isten az istenkomplexussal szemben
2. Isten gyermekeinek szabadsága a törvény szigorával szemben
3. Szerető Atyaisten a számonkérő büntetőbíró Istennel szemben
4. Karizma/kegyelem az érdemmel szemben
5. Krisztusban való lét a hit-ideológiákkal szemben
6. Isten szeretettörténete az emberek istenítésével szemben
7. Teremtő Isten/isteni gyermek az áteredendő bűnnel szemben
8. A halálból való feltámadás hite a haláltól és élettől való félelemmel szemben
izrael miszteriuma (törölt) 2010.04.15 13:39:03
@fasírt:
„Én pl. nem a racionális gondolkodásomat akarom kielégíteni, azt úgy sem lehet hittitkok esetén, hanem annál mélyebben, kontemplatív módon szeretném "megragadni" ezt a fajta tudást.”

Miközben a nyugati egyházban még mindig azon vitatkoznak, hogy Jézus a szentségben, általa avagy amögött jön-e hozzánk, a keleti egyházban egyszerűen csak annyit mondanak: Ne törődj vele, egyszerűen csak ott van, és kész! Ugyanis minél jobban meg akarjuk magyarázni a misztériumot, annál jobban összeromboljuk annak szentségi erejét.
A hívő ember életének középpontjában a hitélmények és nem a dogmatikus tudás áll. Az egyetemi oktatásban jelenlévő hivatalos intellektuális teológia mellett mindig létezett, sőt előbb létezett egy kolostori vagy szerzetesi teológia is. A tudáson itt elsősorban nem a racionális megértést, hanem a tapasztalatra alapozott bizonyosságot értették. Ennek legegyszerűbb módja az odaadó szemlélődés Istenben: a csönd, a hallgatás, a magányos meditálás.
„Az Úr kezében elcsendesülni talántán mindenek közül a legegyszerűbb – és a legnehezebb. Jó csendes órákat teremteni, amikor az elcsendesedés egyik lépcsőfokáról a másikra lépünk;
1) mikor minden külső dologtól, a környező világtól a csöndbe térünk, hogy nyugalmat leljünk,
2) mikor minden belső dologtól, minden vágytól, még e mennyei elcsendesülés vágyától is elfordulván csendre térünk és
3) hallgatag szelíden követjük a mennyei fuvallatot, teljesen beburkolózunk a sabbath nyugalmába, mint világló sötétségbe - ez a szombati pihenés minden égi dolog forrása. Ha meghitt viszonyba kerülünk az elcsöndesüléssel, elkísér az a világba, és velünk marad, bárhol járjunk is. O beate solitudo, ó szentséges magányosság!”
(A cipész és misztikus Hjalmar Ekström: A titkos műhelyben c. művéből)
Eléggé megbolygatta az egyházat mostanság a sokfelé megjelenő visszaélések híre. Beszélgetések, találgatások, az egyház jövőjét fürkésző tekintetek, becsődölő Vatikánról és egyházmegyékről szóló hírek keltek szárnyra, és mindezt erkölcsi csődre vezetik vissza, és…..
izrael miszteriuma (törölt) 2010.03.23 21:36:50
@kis_csirke:
"az üldözések mindig jó hatással voltak az egyházunkra..."
Szerintem manapság senkisem üldözi egyházunkat, hanem csak úgy üldöződik magától...
izrael miszteriuma (törölt) 2010.03.23 22:26:05
@kis_csirke:
Itt sokkal mélyebb problémáról van szó, mint a pedofilia vagy egyéb bűnök kérdének megítélése. Engem a mai helyzet egy kicsit a 12. sz. derekán felbukkanó eretnekségek idejére emlékeztet súlyosságának okán. A nyugati egyház hitvallás-, bűnbánat-, vezeklés-, és megváltás-tanításába vetett hit alapjaiban megingott, az egyedüli lelki garanciáknak a tisztaság, szegénység, aszketizmus és az alázatosság jelei maradtak, mindezeket pedig az egyház nemigen mutatta fel, az eretnekek pedig igen. A katarok például a velejéig korrupt papságot kívánták egy makulátlan erkölcsű vezetői réteggel helyettesíteni, és ezért létrehozták alternatív egyházukat, ahol az őskeresztények eszményei szerint éltek.
Valdens alapította a Lyon Szegényei közösséget, akik szó szerint értelmezték a szegénységet.
"Kettesével járnak, mezítláb, gyapjúruhában; nincs semmijük, és mindenük közös, mint az apostoloknak... Ha elismerjük őket, bizonyosan elűzetünk... Három évvel később kiátkozták őket. III. Ince pápa létrehozta a ferences rendet, hogy a szegényeket saját játszmájában győzze le. A probléma megoldhatatlannak bizonyult: ha megengedik, hogy kövessék idealizmus diktálta céljaikat, hamarosan irányíthatatlanná válnak, ha pedig kézbentartják őket, korrumpálódnak és elvesztik idealizmusokat. Az egész kísérlet két generáció múltán megbukott, három generáció után már súlyos teher...
izrael miszteriuma (törölt) 2010.03.26 08:31:20
@berciXcore:
„You’re not the man of God!”
Az egyik, enyhén értelmi fogyatékos lány sikertelen öngyilkossági kísérlete után hosszú perceken keresztül kiáltja a tiszteletes után a semmibe a fenti szavakat.
Az írországi Magdalene menhelyeket az Irgalmas Nővérek apácarend tartotta fenn. A fiatal lányokat ide vagy családjuk, vagy az árvaház küldte, hogy fogvatartásuk alatt a rend mosodájában keményen dolgozva bánják meg vétkeiket. A lányok bűnei nagyon különbözőek voltak. Ha egy lány gyermeket szült, vagy túl csinos, túl csúnya, túl okos, vagy buta volt, vagy például unokatestvére megerőszakolta, egyenes volt az útja a menhelyre. A lányok évi 364 napot dolgoztak, a fizetség pedig éhezés, verés, megaláztatás és erőszak volt. Nők ezrei éltek és haltak meg itt. Az utolsó Magdelene menhelyet 1996-ban zárták be.
A Magdolna nővérek
www.youtube.com/watch?v=Hga3kqwuBSc
Egyszer régebben ígértem, hogy írok Teréz anya lelki naplójáról, amit nemrég adott ki magyarul a Vigilia Kiadó. Elég megrendítő könyv. Majdnem botrányos: a Time magazin akkoriban címlapon hozta. Egy szerzetesnő „titkos életéről” szól. Nagyjából arról, hogy a…..
izrael miszteriuma (törölt) 2010.03.22 11:30:22
@cserenkov:
Az egyház intézményként Istentől elrendelt, a Lélek vezeti és döntései tévedhetetlenek, hiba nélkül valók, de velünk mi lesz?
izrael miszteriuma (törölt) 2010.03.23 21:44:49
@uszo:
Szent Ferenc valóban történelmi mérföldkő az egyházban. A szegénységet hírdető és a Jézusi tanításhoz visszatérő mindenfelé szaporodó eretnek mozgalmakat a pápa a saját fegyverükkel akarta legyőzni, ezért alapította kolduló rendeket. Azonban a szentferenci eszme kimondhatatlan veszélyeket rejtett magában: ha megmarad radikális szegénységben és istenkövetésben, akkor maga is eretnekké válik, ha nem akkor maga is korrumpálódik. A mai napig mindkét irányvonal fellelhető benne egymás mellett, a harc még most sem dőlt el, melyik ág győzedelmeskedik a másik felett...
Jezsuita bloggerek Megbocsátás 2009.11.21 11:05:00
-  Apó, te gyakran beszéltél a megbocsátásról. Miért olyan fontos az? - Mert ha nem tudsz magadnak, vagy másnak megbocsátani, akkor megkeseredik az életed. És belegondoltál, hogy még a Miatyánkot sem tudod őszintén elmondani! - Nekem néha nagyon nehéz megbocsátani magamnak…..
izrael miszteriuma (törölt) 2010.03.18 12:35:18
@cserenkov:
„Akik a zsidók befogadását megtagadták, többségükben szintén keresztények voltak – legalábbis szociológiai értelemben. A zsidók ezt nem tudják elfelejteni.”
Itt nem az egyénekről van szó, hanem arról, hogy a III. Birodalom által üldözött zsidókat a „szabad világ” nem volt hajlandó befogadni még akkor sem, amikor már mindenki tudta, hogy milyen világméretű gyilkosság zajlik a szemük előtt. Üdítő kivétel volt Roncalli bíboros, a későbbi XXIII. János pápa, aki Szófiában szolgált nunciusként, amikor felkereste a cionista szövetség egyik embere, akit előzőleg már mindenhonnan elutasítottak. A bíboros figyelmesen hallgatta, majd a nyakába borult és együtt sírtak. Minden befolyását latba véve sikerült elérnie, hogy az első szerelvény kigördülése után nem követte a többi, és Bulgária majdnem teljes zsidósága megmenekült. Anyám első férjének teljes rokonsága életben maradt, és később Palesztinába alijázott, akik Magyarországon éltek mind elpusztultak…
XXIII. János pápa emlékét a Dohány utcai zsinagógában arany emléktábla őrzi és nevét felírták a Világ Igazai közé:
"Aki megment egy életet, az egy egész világot ment meg."
(Misna, Szanhedrin 4:5)
izrael miszteriuma (törölt) 2010.03.18 13:24:13
@cserenkov:
Én is nagyon furcsának találom, hogy egyházunk nem tiszteli kellőképpen az embermentő tevékenységben résztvett híveit, akik ugyanakkor Izraelben nagy népszerűségnek örvendenek, és a Világ Igazai közé számítanak és a Jeruzsálem feletti hegyen minden embermentő tiszteletére egy-egy fát ültetnek...
izrael miszteriuma (törölt) 2010.03.19 14:25:40
@cserenkov:
Salkaházi Sára német ősei ellenére igaz magyar hazafi volt, és az akkori Csehszlovákiában támogatta az elnyomott magyarságot, majd az anyaországban a legsötétebb időkben a legkiszolgáltatottabb és magárahagyott zsidóságot próbálta menteni élete árán is! Menthette volna a saját életét, de ő önként vállalta a vértanúhalált, mintegy engesztelő áldozatul a többiek életéért!
Márton Áron már a magyarok dicsőséges bevonulásakor román barátai segítségére sietett, és megvédelmezte őket. 44 húsvéti beszéde után pedig tettekkel is bizonyította, hogy a jó pásztor megvédi a nyáját, papjaival együtt a deportáló vagonokról szedte le a zsidókat, kezében hamis keresztleveleket lobogtatva! A háború után megkapta jutalmát: évtizedekig ült a börtönben kiállásáért és hitéért...
Reviczky ezredes 1943-44-ben, mint a nagybányai munkaszolgálatos zászlóalj parancsnoka sok száz erdélyi magyar, zsidó és más nemzetiségű munkaszolgálatost mentett meg a haláltól, ezért a Yad Vasem Intézet a Világ Igazai közé sorolta, és az izraeli Safed városában is utca őrzi emlékét. A háború után a börtönt megúszta, de megbízhatatlannak számított és haláláig csak szénkihordóként dolgozhatott...