Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vendor555

0 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Több százmilliárd kell bölcsődékre, az anyák munkába állítására, a cigány gyerekek integrációjára. Vagy dönthetünk: idegen bevándorlókat vagy áttelepülő határon túliakat akarunk-e inkább? (Karikatúra: Schnutinger) Tegnap demográfiai vitanapot tartott az Országgyűlés.…..
vendor555 2011.03.09 10:58:53
@kesztió:
Magánnyugdíj, rendben van, de miből? Akinek nincs munkája, miből? Akinek csak minimál bére van, vagy alig több, egyáltalán akinek havi nettó 200e.nél kevesebb, miből halmozzon föl?
Először több munkalehetőség kellene, meg európaibb szintű jövedelmek, s akkor jöhetne radikálisabb nyugdíj reform. Szép gondolat az öngondoskodás, de ahhoz az is kell, hogy az ember rendelkezzen annyi jövedelemmel, amiből a normális megélhetésen ( 21. századi értelemben és nem csak vegetálva) felül maradjon még valami, amit félretehet.
Amíg ezt el nem érjük, valahogy át kell vészelni, és szükség van bizonyos társadalmi szolidaritásra azon igen kevesek részéről, akik már ma is elfogadható jövedelemmel rendelkeznek, ahelyett hogy szűklátókörű módon csak a maguk jövőjére gondoljanak.
A magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos hivatalos álláspontok olyan előnyöket sorolnak a felosztó kirovó rendszer mellett, amelyek nem valóságosak. Erősen kétséges a nyugdíjak előre kalkulálhatósága, mint ahogy az "olcsóság" is vitatható. Az állami rendszerben egy…..
Egy éve írtam a magyar magán-nyugdíjpéztárakról. És nagyon nem hízelgő módon. A magán-nyugdíjpénztári rendszer megvalósítása alapvetően katasztrófális volt. Lehet jó magán-nyugdíjpénztári rendszert csinálni, de itt nem sikerült. Most úgy tűnik, az állam kitereli a…..
Milivoj büntetne, mert a Birácz bt. tulajdonosa nem adott neki térkövet, ugyanis 25 darabért nem volt hajlandó kimenni az esőbe. Drága Milivoj, vigyasztalja a gondolat, hogy a kelletlen kereskedőnek ezzel a hozzállással az idei nyáron alig lehetett forgalma.2010. szeptemberében…..
Folytatódik "titkos ügynökünk" izgalmas sorozata az ingatlanokról. Mizután megírta, miért van szüksége szerinte ingatlanosra, és hogy hányféle vevő van, most az ingatlanárakról küldött egy rövid levelet: megtudhatjuk, milyen az irány-, a reális, a vétel- és a piaci…..
vendor555 2010.02.17 14:33:40
@T mint T: Nem egészen értem a téglaár hasonlatot. Nem akarom a konkrét helyszíneket megnevezni, csak annyit, hogy az ország közepéről, és egymástól 15 km-re lévő helyszínekről beszélek.
vendor555 2010.02.17 14:38:01
@promontor: Nekem az a mai tapasztalatom, hogy az országos irodák (Otthoncentrum, Dunahouse) 4 %-ot kérnek, a helyi cégek 3 % (találkozatm már 2%-al is)
vendor555 2010.02.17 14:39:37
@promontor: Konkrét friss tapasztalato, hogy az országos irodák (Otthon Centrum, Duna House) 4 %-ot kérnek, a helyiek 3%-ot, de találkoztam már 2%-al is.
Javában zajlik az átigazolási szezon. Készülnek a választási listák, áll össze a csapat minden szerveződésnél. Innen úgy látszik, mintha piacon lennénk. Húspiacon, ahol minden eladó. A politikai túlélésért eladó az arc, a személy, az elv. Gyakorlatilag áru minden…..
vendor555 2010.01.28 11:01:37
@Janovszki Zsolt:
Ez a felvetés, már hogy "költözz kisebb lakásba...", mint ha a lakás/ház olyan lenne az ember számára, mint az alsógatya. Lehet hogy egyeseknek olyan, de a többségnek biztosan nem. Aki élete munkájával (fizikailag is) felépített egy házat , nem úgy válik meg tőle, mint egy megúnt ruhától. Vannak szép számmal kötődések, amik miatt jogosan ragaszkodik hozzá. És a legfontosabb talán, hogy házat eladni szinte lehetetlen, ezt sajnos tapasztalatból tudom, én már hasonló okból jó egy éve próbálom, és még csak érdeklődés sincs rá.
vendor555 2010.01.28 11:14:03
@mézescsók:
Csak a vagyonadó témához egy gondolat:
A "vagyon" ilyen vonatkozásban nem 30m nál kezdődik, főleg ha az egy egyszerű ház, az ember egyetlen lakása. 30m egy normál, átlagos, az elmúlt 25 évben épült családi ház, minden extra nélkül, kisvárosban vagy akár nagyobb faluban. Ilyet építettek a családok, sokszor kalákában, családi összefogással, takarékos életmód mellett, hitelt felvéve, bérből és fizetésből. Ezt megadóztatni olyan címen, hogy ők a jómódúak, vagyonosak, igazságtalan. A 100m esetén már bizony alapos agyanú, hogy az már nem legális jövedelemből épült.
vendor555 2010.01.28 13:31:04
@mézescsók:
De sajnos igen. Pl az én házam 86-ban épült, korszerűtlen, felújítatlan ( hőszigeteletlen falak és nyílászárók, elhasznált burkolatok, elavult fűtési rendszer), de ki van festve, rendezett, jól néz ki, elég jó helyen van és szép a kert. Én minimum 40m-re tartom, az APEH kalkulátor meg kihozott kb 65m-t. Alig tudom fenntartani és fűteni, nincs pénzem felújítani sem, feleségem munka nélküli. Kikérem magamnak, hogy engem gazdagnak, vagyonosnak tekintsen bárki.
Paranoid Android Adóhalál 2010.01.27 00:00:00
 Az Alkotmánybíróság eltörölte...........Haha.Szeretném tisztelettel megkérdezni, hogy bárki, aki elolvasta ezt a jogszabályt, komolyan vehetőnek találta-e?Volt-e bárki, aki ezt a jelenlegi formájában csak marhaságnak nevezhető, törvénynek csúfolt ötletelést, nem az…..
vendor555 2010.01.27 09:36:53
@indapass2009:
Tudod hogy áll az ingatlanpiac? Én már több mint egy éve próbálom eladni a házamat pontosan a magas gázfogyasztás miatt, jóval a piaci és messze az APEH által kalkulálható ár alatt, és még csak érdeklődő sem volt rá!
Isdmerek sok mást, aki szintén nem képes eladni. Beszélni könnyű.
A másik meg az, hogy gondold el, hogy aki élete ( és családja) munkájával, takarékoskodva, fizikailag a munka jórészét sajátkezüleg végezve épített fel egy házat, aminek rajta kívül álló körülmények miatt iodőközben az eszmei értéke megnőtt, milyen érzéssel válik meg tőle? És milyen jogon állítja bárki, hogy ez miatt gazdagnak számít? Hogyan összevethető ez azzal, hogy valaki mindenféle adózatlan, feketén szerzett jövedelméből, vagy összelopva stb felépíttet valóban 60-80-100 mFt-ot érő modern házakat. A gazdagság valahol ott kezdődik, ha valaki nem a béréből, fizetéséből (nem milliósra gondolok) építtet drága házat. Szerintem ez a fajta vagyonadó valahol 100 mFt körüli értéktől lenne valamennyire jogos. Vagy ha adóztatni akarjuk az ingatlant, akkor legyen adóköteles minden ingatlan, de valami elfogadható, bárki által megfizethető mértékben, esetleg progresszíven, hogy a valóban gazdagok (100 m fölött) többet fizessenek. Egy 30 milliós ház leginkább alsó középosztály szintjének felel meg, ami mellett a tulajdonosának még komoly megélhetési problémái lehetnek. A gazdagság nem itt kezdődik.
vendor555 2010.01.27 09:41:58
@márvesztes:
Gondolkodjál már! Az illegális jövedelem nem a 30 milliós értékű házat produkálja, hanem annak minimum 3-4 szeresét! 30 milliós ingatlana bárkinek lehetett, aki régóta takarékosan élt adózott fizetéséből (+ hitel!!), és ma is lehet, akinek van stabil állása stb. Ez egy normál méretű, egyszerű családi ház kategória kisvárosi szinten.
Konzervatórium Így fog fájni 2009.04.02 13:33:00
Nagyon úgy tűnik, hiába ellenőrzik le a szocialista vezetők egymást és egymás híváslistáit, a kiszivárogtatás pompásan megy tovább. Bár péntekig adott időt Bajnai Gordon az MSZP-s képviselőknek, hogy aláírják programját - vagy lehet ismét új madámot keresni -, a dokumentum…..
vendor555 2009.04.02 16:27:29
@KopaszMercis:
Sajnos néha ez elkerülhetetlen, hogy az egyik zsebbóől a másikba kelljen pakolni.
Azért azt hiszem, hogy az a lamborghinis eset nem általános jelenség, kár rajta lovagolni.
vendor555 2009.04.02 16:34:30
@Dinsdale Piranha:
Feltételezem, hogy az ötlete megtartják maguknak, nem más szájába akarják adni. A polgári társadom építését akarnák folytatni, amit abbahagyattak velük. A polgári társadalomba beleértem a hazai kkv-k támogatását is, joggal, azokkal a "nagyokkal" szemben, amik úgy jöttek létre, hogy a rendszerváltáskor a helyzetben lévő elvtársak megkaparintottak maguknak - tisztelet a kevés kivételnek..
vendor555 2009.04.02 16:19:13
@KopaszMercis:
Csak az, hogy a hozzászólásaidból az tűnik ki, hogy meg sem próbálod másokét megérteni.
Egyébként a mezőgazdálkodás nem teljesen összevethető az iparral, kohászattal. Kicsit speciálisak, nem teljesen a dolgozótól függők a körülmények és eredmények.
Ha körülnézel egy piacon, vajon miért csupa olasz, holland stb árút találsz? mert a magyar drágább, a zöldéges azt szerzi be , amit a vevőjének olcsóbban tud adni. Miért drágább? Mert olyanok a feltételek, a szabályzók, az olasz és holland gazda több támogatást kap stb. Ez ilyen egyszerű.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ma bejelentette: a mai nyugdíjemelési szabályok eltörlésére készül, helyette inflációkövető, illetve ahhoz nagyon közeli indexálást vezetne be. Ennek kapcsán érdemes felidézni felelős politikusaink megszólalásait.      …..
vendor555 2009.02.17 11:31:13
Eddig csak olvastam a sok okos véleményt, most már nem bírtam megállni hogy ne regisztráljak és szóljak hozzá.
Elöljáróban: 57 éves vagyok, mérnök, használható angol nyelvtudással. Magyar cégnél dolgozom már 32 éve. Feleségem 55 éves, 2 diplomás, pénzügyi területen dolgozik, éppen most készül elveszíteni az állását. A fizetésünk nem túl jó de elfogadható, ezzel egy elfogadható életszínvonalat sikerült eddig tartanunk: normál méretű családi ház, évente egy kultúrális utazás külföldön nagyon szerény körülmények között (kemping, konzervek stb, étterem , sör stb nélkül). Megrakarításunk szerénynek mondható. Két fiunk felsőfokú végzettségű, a fiatalabb 2 diplomás, még állást nem kapott, jelenleg Angliában takarít, zöldséget válogat stb. A rendszerváltás környékén voltam 40 éves. Megpróbáltam multiknál pályázni jobb fizetésért, de a korom miatt már sehová nem kellettem, pedig volt ismeretségem is. A cégem anyelvtudásom miatt tűrt meg idáig és talán már ki is húzom még 5 évig (62 éves koromig), vagy legalább 59-ig, hogy előrehozott nyugdíjat kaphassak. Ha rajtam múlik maradok amíg lehet, mert kellene a pénz. Feleségem a rendszerváltáskor munkanélküli lett, átképezte magát, sikerült is dolgoznia mostanáig. Most ismét munkanélküli lesz, még 4 év szolgálati viszonya hiányzik ahhoz, hogy előrehozott nyugdíjat kaphasson. Szintén szívesen dolgozna még, de esélye sem látszik rá.
A vitatémával kapcsolatban:
1. Szerintem a legtöbb ember a korhatárig dolgozna, ha lehetne. De mit csináljon az, aki elveszíti a munkáját és nem talál másikat. Haljon éhen?
2. Hol lesz munkalehetőség a megemelt korhatár esetén annak a rengeteg öregnek, mikor most sincsen. Akinek még van munkája nyugdíj előtt, a cége legtöbbször alig várja, hogy megszabaduljon tőle.
3. A fiatalok nem találnak munkát. Nem elsősorban őket kellene munkához segíteni ahelyett, hogy az öregeket kényszerítenék tovább dolgozni? 2016-tól + évi 120000 ember maradna a munkában, ez több, mint ahány fiatal végez évente. Akkor majd senki nem talál munkát közülük? Ebbe nem gondolt bele senki. Ráadásul ha tovább emelkedik a nyugdíj korhatár, aki 50 éves kor körül munkanélküli lesz, arra tényleg az éhhalál vár. Akkora megtakarítása senkinek nincs, hogy ennyi évet átvészelhessen.
4. Még néhány éve arra gondoltam milyen jó lesz ha már nyugdíjba mehetek. Most belegondoltzam hogy kb mennyi lesz csak a nyugdíjam, és ilyesztő a kép. Kértdem én, természetes-e és elfogadható-e egy korszerű társadalomban, hogy a nyugdíjba menéstől az ember fel kell hogy adja korábban megszokott életszínvonalát, az drasztikusan csökken, gyakorlatilag a puszta megélhetés marad a cél, olcsó kaja, bálabutik, kínai bolt és társai, családi ház sem biztosan fenntartható, tessék panelba költözni, autót eladni, élve eltemetkezni... csak vegetálni. Ez így normális, elfogadható???
5. Azok, akik itt mindenfélét megvonnának a nyugdíjasoktól, gondoljanak bele, hogy ők is lesznek egyszer azok (talán megérik még), és gondolják át az előbb leírtakat.
6. Persze mondhatják, több lábon kell állni, előtakarékoskodni stb. Csak hát a mi koroszályunknak annak idején ((rendszerváltás után) már nem tanácsolták a váltást a magány nyugdíjpénztárra, magunk próbálunk megtakarítani, de ez nem sokra elég, pedig szerényen élünk. Az sem lenne normális, ha az ember minden fillért félretenne nyugdíjas éveire, hiszen akkor egész életében csak vegetálhatna, akkor minek élünk.
7. Szerintem a társadalomnak ( szándélosan nem államot írok) kötelessége az öregekeről illendő szinvonalon (nem kifli és tea !!!)gondoskodni. Mi is ezt tettük a nyugdíjjárulékunkkal, az utánunk jövő generációk is ezt fogják tenni. És ha ez nem elég, valamilyen más forrásból ezt ki kell egészíteni, az állam feladata ebben az, hogy megszervezze, a társadalom tagjainak (egyének, cégek, vállalozók stb) pedig a hozzájárulás, mert ez kötelesség kell hogy legyen.
8. Mindamellet egyetértek azzal, hogy ne legyen 13. havi nyugdíj ( de a 12 havi normális ), ne legyen annyi rokkant nyugdíjas, és főleg korkedvezményes.