Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kunci

0 bejegyzést írt és 50 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hagyományokhoz híven idén is március 14-én "lőtték fel" az új Egri Csillag borokat Egerben (a szabályozás szerint az Egri Csillag a szüretet követő év március 15-én kerülhet először a polcokra), ennek apropóján megnéztem, mit tud az eddigi talán két legmagasabb árú Egri Csillag (közben találtam…..
A múltkori magyar egyveleg mintájára jöjjenek a külföldiek, először a fehérek, a pontszám mögött zárójelben a kóstolás hónapjával...
kunci 2016.03.07 11:00:16
@MádiN.: Szia! A 2011-es Bussay szép tétel. A 2012-es Aklán Szürkebarátot ajánlanám még szívesen. Szép komoly tétel.
Ahogy Piemont felé elindultunk, csak mellékszálnak gondoltuk az egyéjszakás megállót Alto Adige-ben. Nagyon vártuk már, hogy a hosszú út után kiszállhassunk végre a mikrobuszból, megmozgassuk fáradt csülkeinket és némi evés-ivás sem jött volna rosszul. Egyikünk sem várta azonban, hogy Alois…..
Lassan itt a február, és mint tudjuk, ebben a hónapban éppen csak a csapból nem folyik furmint. A februári furmint-cunamira készülve, mintegy ráhangolódásképpen a hétvégén megkóstoltunk néhány furmintot a 2013-as évjáratból, de hogy ezúttal jobban kimozduljon a kóstolóbrigád a - főleg Tokaj és Somló…..
kunci 2016.01.28 15:08:21
@zoli: Wenzel bácsinál már én is jártam. Gyönyörű borai ellenére pont a Furmint az ami kevésbé nyűgözött le. Szürkebarátja, és Pinot-ja volt kiemelkedő tétel.
A szlovén Siponokról én is szépeket olvastam. Valahogy még nem volt hozzájuk szerencsém. Sajna a Furmint februárra sem jön tőlük senki. :(
A nyár végi házi "chardonnay-szemléről" szóló beszámolóban beharangoztam, hogy lesz folytatás. Tovább kellett várni az alkalomra, mint akkor sejtettem, de november utolsó napjára végül összeállt a borsor. 7 borvidékről 10+1 palack magyar chardonnay-t gyűjtöttünk össze, a belövő tételt leszámítva…..
kunci 2015.12.09 19:59:21
@BZoltan: 2013-as Kamocsaiy a Hiltop Prémium Chardonnay a Páksum dűlőből 1900 Ft és igen jó. Simán erős hatos. Sajnos már alig kapható.
kunci 2015.12.09 20:01:17
@BZoltan: Bocsi Páskum dűlő
Dr. Dula Bence azon kevés szőlész-borász közé tartozik, aki a szaktudását PhD szintre emelte. 40 hektáron gazdálkodik Egerben, 3,5 hektáron pedig Tokajban. Nagyon tisztelem a tudását, a szakma iránti alázatát és nagyon kedvelem a borait. Számomra a legfontosabb, hogy a komoly…..
Ahogy telnek az évek, egyre gyűlnek a tokaji termelők és egyre több száraz bor tűnik fel a piacon. A növekedési tendencia dicséretes, áramlik a tőke Hegyaljára. Ami 20 éve Villány volt, az most már végérvényesen Tokaj. Ezzel párhuzamban szépen emelkednek az árak és a dűlős boroknál nem épp ritka a…..
Ahogy már év végén nálunk szokásban van, összegereblyéztük a legjobb külföldi borokat, amelyekhez idén szerencsénk volt. Sokféle, sok helyről, igazán emlékezetes dolgok fordultak meg poharainkban! Nem meglepő, hogy főként a klasszikus európai borországok, tehát Franciaország, Olaszország,…..
kunci 2015.12.30 08:53:11
Szokolai Mátéval és Kazinczi Zsuzsával már rég ismerjük egymást, de valahogy sosem jutottam el a kóstolóikra. Pedig a Wineporn név alatt szervezett borestek izgalmasabbnál izgalmasabb magyar és külföldi tételeket vonultatnak fel. De önmagában ez nem lenne nagy poén, máshol is…..
kunci 2015.12.14 18:51:22
@akov: Egy hónapja az Egri Borkerten kóstoltam. Az egyik legszebb tételnek bizonyult. Áprilisban a 2008-ast nekem is volt szerencsén más dél-európai borok között. Kiegyensúlyozott tételnek bizonyult. Sajna az sem emelkedett ki a mezőnyből.
Lassan annyit írunk a Tar Ferenc-féle Finewines.hu borairól, hogy magyarázkodásra kényszerülünk. Persze csak annak, aki nem járt még ezeken a kóstolókon. Mert aki járt, annak nem kérdés, hogy itt nyílnak Budapesten talán a legjobb borok. Sokszor sokféle és zömmel csúcsbor. A…..
kunci 2015.12.04 10:53:44
@furmintfan: Irigylésre méltó borsor :) Az újvilági Pinot noir-ok nem lendültek át már a testes oldalukra? Korábban elég sok újvilágit volt szerencsém kóstolni, és az jött le róluk. Persze ez egy más stílus, ami megint élvezhető. Nem kell mindenben a Burgundiát követni.
Ritkán kerül a poharamba kaliforniai chardonnay, de a hétvégén családi körben bontottunk egy palackot, és bizony, remek darabra leltünk. Úgy gondoltam, megérdemel egy rövidke írást a bor és a birtok.A 2006-ban alapított kaliforniai Meiomi Wines nevét a Wappo és Yuki indián törzsek "part" szaváról…..
November vége van, lassan itt a tél, ha a borfogyasztást szigorúan szezonális tevékenységként végezzük, akkor most eljött a testesebb vörösborok ideje. Ennek megfelelően a Winelovers novemberi rendezvényén a bordeaux-i fajtáké a főszerep. A jól bejáratott Corinthia Grand Hotel Budapest emeleti…..
Az év eleji syrah-kóstoló második felvonása már hosszabb ideje be volt tervezve, végül októberre sikerült összetrombitálni a társaságot, most éppen a Tütübe. Ismét összegyűjtöttünk egy csokorra való syrah-t, ezúttal azonban csak magyar versenyzők voltak a mezőnyben. Nem volt komolyabb beszerző…..
kunci 2015.11.25 12:07:14
@Szegediszomelijé: Kovács Nimród boraival én is egyetértek! Az tudom, hogy amcsiban ez a stílus, csak ez egy másik ország. Weninger Syrah-rat hiányolom a sorból, hiszen ő hozta be az országba a fajtát.
kunci 2015.11.25 14:52:31
@furmintfan: Én sem tartom rossznak. A sok barrique-tól még lehet jó egy bor. Ezért nehéz, és veszélyes a pontozás. Mit nézünk? Bort, fajtát, klímát, terroire-t, készítési módot stb.. Hát igen a dugó sajnos mindig veszélyes
A 2014-es évjárat nehézségeit valószínűleg teljesen felesleges az olvasóknak ecsetelni, mindenki tudja, hogy a legtöbb magyar borvidék az előző 3 évhez képest mind mennyiségben, mind minőségben gyengébb produktummal számolhat. A Badacsony és környéke sem úszta meg komolyabb esőzések nélkül az évet.…..
Új-Zéland, Marlborough. Jellegzetes és vonzó pinot-illat. Érett cseresznye, málna, pici sáfrányos fűszeresség, leheletnyi virágosság, nagyon diszkrét füstös-toastos fahatás. Szájban közepes testű, ízében viszont kifogástalanul telt. Harapnivaló, lágy, ugyanakkor lédús piros…..
A Borrajongó Tokaji Ősz 2014 2014.11.26 06:00:00
Egy ideje tartozom már ezzel a beszámolóval, hiszen két hónap telt el az esemény óta, de valahogy nehezen állt össze a fejemben, mit és mennyit is lehetne, kellene írni az eseményről. Egy biztos: hosszúra sikerült a visszaemlékezés. A Tokaji Ősz a borvidék legfontosabb rendezvénye, amelyet tavaly…..
kunci 2014.11.27 20:52:34
@kegyetlenkirály: Az üzlet és a hírnév között van külömbség. Sajnos.
kunci 2014.11.28 02:11:45
Ez tényleg jó ötlet, és szép is. Szurkolok nekik! Csak ha így hat ember nem tud dűlőre jutni, akkor hogyan tudnának a világ legnagyobb borvidékei.

Azt se felejtsük el sajnos, hogy mi magyarok vagyunk azok az egyetlenek akik csak egy borvidékkel "ami még az édes borokról híres" tudnánk külföldön labdába rúgni. A többiek a híres sajátjaik segítségével azért tudják a többit húzni.

Erről nekemm más a véleményem. Először az országban kellene rendet teremteni, és 6-8 fajtával nekivágni a nagyvilágnak amik között ott szerepel az Aszú is. Saját értékeinkkel kirukkolni, ami mellett az állam is évekeig nagy szerepet vállalna! Pl Cabernet franc, Kékfrankos, Kadarka, Bikavér, Furmint, Olaszrizling, kuriózumként Cserszegi, "csak ebből kevés sajnos":( Hárs, és az Aszú.
Egy egyszerű versenyhelyzetet csinálnék, amibe igen magas követelménysor következtében érhető el. Csak a bejutott borokat használnám fel marketing célokra.Pl Min. 7+ elég kemény ösztönzés lenne a termelők számára.Könnyű kiesni, de bárki bekerülhet! Az állami pénzből meg minden erővel a gasztróban, majd a rendezvényeken lobbiznék. Egyszerű, de nagyszerű ötlet, hogy külföldi szaklapok nyereményjátékai főnyereménye egy-egy hosszú hétvége. Persze 10 nemzet emberét összecsődítve! Az átlagember is ismerje meg ahova amúgy nem jönne el. Néhány évig igy marketingelve már maguktól indúlnának el az emberek. Ebbe belejönne egy kis gasztró, fürdőzés, stb. Ez magával húzhatja a turizmust is.
Néha szoktam német nyelvű szaklapokat olvasni, és csak egy cikket láttam eddig hazánkról.Ez is Villány volt. Addig Görögországról vagy 8-at! Elszomorító!

Nem szeretnék megváltó lenni, csak jó kifejteni a gondolataimat. Egy pillérre nem érdemes építeni, főleg úgy hogy ez mindössze 6000 ha! Túl könnyű azon elcsúszni. Így már lehetne távolabbi tájak felé is nyitni. Külföldi borútjaimat és gyakorlataimat sem azért csináltam, hogy a legjobb borkóstoló lehessek. Inkább rálátást szeretnék nyerni a dolgokra, hogy aztán utána épitkezhessek. Ismernünk kell a konkurencia minden oldalát, és abból kell építkezni, úgy hogy az erösségek megmaradjanak.
kunci 2014.11.28 14:27:02
@zoli: Ha már ilyen hosszúra sikerült a kommentelés, akkor egyszer folytassuk egy üveg tokaji mellett :)
Ha március, akkor Szentesi Open. Ezzel indul a tavasz. Egyik kedvenc rendezvényem, amelyen megszámlálhatatlan régi ismerőssel és baráttal találkozik az ember. Olyannyira, hogy az inspiráló beszélgetések mellett kifejezetten igyekezni kell, hogy a borokra is jusson elegendő figyelem.…..
Ha meghalljuk, hogy német fehér bor, akkor ösztönösen a riesling ugrik be. Nem túlzás kijelentenem, hogy amíg sok száz rajnai rizlingen vagyok túl, addig ha meg szeretném számolni a tőlük eddig kóstolt egyéb fajtájú fehéreket szinte elegendő az egy kezemen található ujjakat…..
kunci 2014.11.25 12:16:58
@silvousplait: Szia! Ez csak egy kis ízelitő, hogy milyen is Frankenland!

www.pecsiborozo.hu/blog/szuret_a_bocksbeutel_vilagaban

Még 2009-ben töltöttem egy szüretet! A Silveberjeik, és a Müller Thurgaujaik tényleg jók, de Weissburgunderek sem elhanyalgolhatóak! A vörösek közül ott találkoztam a Cabernet Dorsaval, és a Dominaval ami franki specialitás! Különleges fajtája a Scheurebe. Amúgy nagyon kedves hely, aminek a legszebb települése talán Volkach!Én imádtam ott lenni :)
kunci 2014.11.27 00:01:40
@silvousplait: Örülök, hogy tetszett. Előre is jó jó utat!
Lelkes olvasónk és hozzászólónk, silvousplait a minap levélben keresett meg, mint az olaszrizlingek kocsmastílusú bértollnokát, melyben azt állította, hogy egy különc olaszra bukkant, ráadásul Franciaországban. Megígérte, ha kíváncsi vagyok a véleményére, megosztja velem.…..
A Borrajongó Domaine La Barroche 2014.11.10 06:00:00
Châteauneuf-du-Pape. Következő állomás a Domaine La Barroche. A Barrot família egészen visszafogott méretű birtoka régi is, meg új is. Annak ellenére, hogy La Barroche néven alig több mint egy évtizede kerül bor palackokba, a Barrot-ok a középkor óta szőlő- és bortermelésből…..
kunci 2014.11.10 09:15:49
A Drop Shop újra két sokat ígérő bort poharaztatott a legutóbbi "Szuper Szerda" alkalmával: prémium kategóriás Loire-völgyi sauvignon blanc-ok feszültek egymásnak a 2011-es évjáratból. Egy viszonylag nagyobb birtok bora Sancerre-ből, és egy kisebb családi borászat Menetou…..
A villányi portugieser ideális gumicsont a hazai borközvéleménynek: évek óta kíméletlenül rágódunk rajta, mely rágódásnak köszönhetően mára talán eljutottunk odáig, hogy semmi sem biztos, és még annak az ellenkezője sem. A helyzet ugyanis magyarosan kettős: miközben a hangos, durva becsléssel a…..
A Borkollégium "Nagy mesterek hordóiból" címmel új kóstolósorozatot hirdetett meg az őszi-téli hónapokra. Ezeken az estéken a Borkollégium gyűjteményéből már kereskedelmi forgalomban nem kapható tételek kerülnek elő, amelyeken keresztül egy-egy neves borász életművéből kaphat ízelítőt a közönség. A…..
kunci 2014.10.27 01:08:17
@117: Ha különleges Pinot akartok kóstolni akkor keressétek a Ráspiét. Ha van még neki. Igazán egyedi ízvilágú.
A Borrajongó Végre Portó 2014.10.17 06:00:00
Lassan már úgy tűnt, az ókor óta szervezem ezt a Portói kóstolót, annyira nem akart összejönni. Keveseket érdekel ez itthon, a magyar nem iszik erősített bort (mit akarok én likőrökkel, mondják), aztán közben nyár lett, sok a szesz, meleg lesz (nem lett), mantráztuk. Már söndörödtek a falevelek,…..