Regisztráció Blogot indítok
Adatok
WrF

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csáp Géza Vén hazátlan marha 2006.06.14 13:18:00
Tíz éve még azt mondtam volna, Vonnegut egy szégyentelen közhelyvadász, frázispuffogtató, felületes, félművelt, nagypofájú, érzelgős marha. Ma már inkább nem mondok semmit. Elek posztja. A minap valaki megkérdezte Kurt Vonneguttól, hogy ha tíz éve azt mondta, nem ír több…..
WrF 2006.06.15 13:49:57
Hát látjátok, talán éppen ez a baj a kritikával, a szólásszabadsággal és a szabad sajtóval.
Először is. A könyvkritika nem az, amit a tisztelt szerző a fentiekben összehányt. Semmit nem tudtunk meg magáról a könyvről, hogy melyik része mit képviselt, mit jelentett. Semmit. Még utalásokat sem. Felületesen nyilatkozott, ami egy talponülő késdobálóban 3 pohár sör mellett (ugyanennyi vodkával) néhány reggel óta ott erősítő vendég felé elmegy és talán helyeslő bólogatást is kiválthat. De semmiképpen nem nevezhető könyvkritikának. Szóljon bármiről.
Másodszor. Az egyén véleménye szent dolog. Ezt elismerem. A jog is sérthetetlen, hogy ezt publikálja. Sőt, mi olvasók megtehetjük, hogy egyszerűen nem olvassuk el. De itt jön a bökkenő. Az olvasó is rendelkezik véleménnyel. S olvasás közben érzelmi reakciót szül az olvasottakra. Ahogy én láttam hihetetlen, hogy a kommentezők sokkal tájékozottabnak és jártasabbnak tűntek a témában, egyébként meg alapvetően kultúráltabbnak. Ezzel csak arra akarok utalni, hogy persze, legyen mindenkinek véleménye, de hagyjuk meg az érdemi nyilvánítást az auhentikus forrásoknak.

És akkor még Vonnegutról nem szóltam egy szót sem. Én is tisztelem az öreget, az én bicskám is kinyilt a kritikától. De elolvasva a kommenteket láttam, hogy olyanok írták, akik nálammál jóval jártasabbak Vonnegut téren és uram bocsá' befogom a számat, mégha ezt a bizonyos könyvét olvastam is volna.

És még az is lehet, hogy Tony olvasta ugyancsak sok könyvét. De hogy semmi kultúra nem szorult belé, az is biztos. Személy szerint az ilyen embereket egyszerűen elitélem - azalapján amit tesznek és nyilatkoznak. Az pedig, hogy lehetőségük van nyilatkozni, az a magyar online sajtó szégyene.

De ugye azt minden előttem szóló tudja, hogy Tony valószínüleg egy öntelt kis faszkalap, aki a TFT monitorja elől, a mobiljával a fülén, a renmdelt pizzát majszolgatva tinilányoknak meséli a különböző csetszobákban, hogy ő "publicista" és van annyira egyszerű (mint az ember első fegyvere - a bunkó), hogy a kommenteket olvasva fel se fogja, hogy a kritika nem arra eszköz, hogy a fikázással vigyoroghatunk mások véleményének különbözöségén, hanem arra szolgál, ha netán információhoz jutsz, a saját véleményeddel kiegészítve próbáld átadni másoknak.

Dehát ez csak 8 általánoson túl (6 első és 2 második) után, az ABC-nél komolyabb ismeretekkel rendelkezők számára látható magasság. Neki nem. Így hozzátok szólok...

Köszönöm a kritikákat, amiket írtatok, szerintem elmegyek és megveszem az öreg könyvét. Mert érdekel.

Tuskókám (Tony), pedig hajrá pizza, jön ki új mobil, barátnődnek meg vegyél neonos holdjárót, mert arra áll a generációd cerkája... :)