Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vh2

42 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Nagy Verekedés Komment nélkül 1945.08.07 00:00:00
A Nagaszakira 1945. augusztus 9-én ledobott atombomba 18km magas gombafelhője A Japán elleni bombázások intenzitását Curtis LeMay tábornok, a Mariana-szigeteken állomásozó 21-ik bombázóezred parancsnokának irányítása alatt tovább növelték. A március 9-én és 10-én 334…..
Tulajdonképpen május 9-ét emlegetik a Győzelem napjaként, de a német hadsereg kapitulációjára valójában már május 7-én sor került.Reimsben 7-én a német katonai elit képviselői aláírták az angol és az amerikai katonai vezetés képviselőivel a kapitulációt mondja Kun Miklós…..
A Churchill, Roosevelt és Sztálin részvételével 1945. február 2-a és 12-e között megtartott második nagy konferencián szóba kerültek a háború végso szakaszának kérdései, valamint szó volt Európa új politikai arculatának kialakításáról. A katonai szakértok…..
A front az ország egész területén végigvonult. Egy német (a Dél) és két szovjet hadseregcsoport (a 2. és a 3. Ukrán Front) erői feszültek egymásnak. Az 1. hadsereg az Északkeleti-Kárpátok védelme után a Felvidéken és Szlovákián át Dél-Németországba szorult; az ismét…..
Szálasi több mint százezer taggal rendelkező, jól szervezett pártot uralt. Nem kevés embert korrumpált a zsidó javak birtoklása, amelyek megtartásának feltétele a német győzelem volt. A németek már 1944 szeptember végétől módszeresen készültek, hogy államcsínnyel hatalomra…..
A Nagy Verekedés D day 1944.06.06 00:00:00
A szövetségesek négy hadseregcsoport és három ejtőernyős hadosztályt szándékoznak parta tenni Normandiában, Caen és Volognes között. Normadiát főként a kedvező földrajzi jellemzői alapján választották ki, emellett még az is mellette szólt, hogy beleesett az angol…..
A II. világháborús antifasiszta koalició vezető hatalmai kormányfőinek 1943. nov. 28.-dec 1. között az iráni fővárosban tartott megbeszélése a fasizmus elleni háború győzelmes befejezéséről és a háború utáni béke és bizottság megalapozásáról. Winston Churchill, Franklin…..
A Nagy Verekedés Margaréta terv 1943.09.30 00:00:00
Hitler úgyszólván semmit nem bízott a véletlenre: nem akarta, hogy megismétlődjék az, ami 1943. szeptemberében Olaszországban történt. A német vezetés tisztában volt Magyarország stratégiai jelentőségével, ugyanis ha az ország kiválna a háborúból, akkor összeomlana az…..
Partraszállás Szicíliában A rakomány kirakodása a partraszálló hajókból a normandiai partraszállás után, 1944. június1943. július 9-10-én a szövetségesek partra szálltak Szicíliában, ezzel a nyugati szövetségesek több mint két év múltán ismét megjelentek szárazföldi…..
1941-42 fordulójának eseményei megérlelték az uralkodó körök elhatározását, hogy a feltétlen németbarát Bárdossy Lászlónak távoznia kell. 1942 márciusában a kormányzó Kállay Miklóst nevezte ki miniszterelnökké. Kállay támadást indított a függetlenségi mozgalom ellen.…..
A Nagy Verekedés Don kanyar 1943.01.12 00:00:00
1942. november 22-én befejeződött Sztálingrádnál a 6. német hadsereg körülzárása - megkezdődött részekre szabdalása és fölmorzsolása. A gyűrű biztosítására - a felmentési kísérletek esélyeinek csökkentésére - 1942 decemberében a Vörös Hadsereg visszanyomta a…..
A II. világháború idején a hitleri Németország és szövetségesei által megszállt országokban az antifasiszta harc sajátos formája. A megszállt országok munkásmozgalma és a hazafias polgári körök egy percre sem fogadták el a fasiszták előtti kapitulációt, s a megszállt…..
A sztálingrádi csata az európai hadszíntéren a II. világháború fordulópontja volt. A Sztálingrád szovjet városért folyó, 1942. augusztus 21. és 1943. február 2. között vívott ütközetben a szovjet csapatok döntő vereséget mértek a tengelyhatalmak csapataira. A csata –…..
A Nagy Verekedés Csodafegyver 1942.05.21 00:00:00
Miután a békét a villámháborús győzelem után sem sikerült Hitlernek elérnie, zöld utat adott Vergeltungswaffe 1, és Vergeltungswaffe 2, azaz V (fau) 1, V (fau) 2 és a V (fau) 3 fejlesztésének, de ezen fegyverek pusztító ereje nem mérhető az atombombáéhoz.1. V-1 szárnyas…..
A Nagy Verekedés Holokauszt 1942.01.01 00:00:00
A holokausztnak a náci rezsim által szervezett és központilag irányított népirtást nevezzük, mely mintegy hatmillió zsidó életét vette el. A „holokauszt” görög eredetű szó, jelentése: „tűzáldozat”. Az 1933 januárjában hatalomra került németországi…..
A Nagy Verekedés Pearl Harbor 1941.12.07 00:00:00
Egy álmos vasárnap reggelen, 1941 december 7-én a japán repülőgépek váratlan támadást indítottak a  hawaii amerikai flotta bázis, Pearl Harbor ellen. Ez az esemény visszafordíthatatlanul megváltoztatta a háború menetét: az Egyesült Államok hadat üzent Japánnak és Japán…..
A hitleri villámháború kudarca már 1941 őszén óvatosabb magatartásra késztette Horthyt és Bárdossyt. A kormányzó leváltotta Werth Henrik vezérkari főnököt, aki a magyar fegyveres erők még nagyobb arányú bevetését szorgalmazta. A helyére kinevezett Szombathelyi Ferenc…..
Georgij Konsztatyinovics Zsukov orosz-szovjet hivatásos katona, a Szovjetunió marsallja, a Vörös Hadsereg vezérkari főnöke, az SZKP KB tagja, honvédelmi miniszter.Szerepe volt Leningrád ostrománál, valamint az első szovjet ellentámadásnál, az 1941 végi moszkvai csata megvívásában.…..
A német haderő1941 nyarán mélyen benyomult a Szovjetunióba. Július közepére az „Észak” hadseregcsoport 800 km-t tett meg, három hét leforgása alatt. Célpontjuk a gyönyörű, történelmi város, Leningrád (ma Szentpétervár) volt. Hitler kijelentette, hogy a város…..
A Nagy Verekedés Az Atlanti Charta 1941.08.09 00:00:00
1941. augusztus 9-én az új-fundlandi Placentia-öbölnél elkezdődött (Kanada) az Argentia fedőnevű konferencia, az Augusta amerikai cirkáló és a Prince of Wales brit csatahajó fedélzetén, amelyen W. Churchill miniszterelnök vezette a brit, F. D. Roosevelt elnök az amerikai…..
Hitler számolt a finn és a román hadsereg részvételével, más ország támogatását nem igényelte. Románia természetesen rögtön hadba lépett, hogy a Führer segítségével visszakaphassa Észak-Erdélyt. A német támadáskor Horthy nem ajánlotta fel Magyarország részvételét…..
A Nagy Verekedés Barbarosa terv 1941.06.22 00:00:00
3.15-kor a németek hadüzenet nélkül megtámadta a Szovjetuniót, és megkezdődött a Barbarossa-hadművelet. 45 percen keresztül folyamatos ágyútüzet zúdítottak a határmenti területekre, a Luftwaffe pedig bombázta azokat. Ezután bekapcsolódott a harcba az egész német hadsereg.…..
A miniszterelnök érzékelte a veszélyt, így a külpolitikai egyensúly helyreállításának érdekében 1940. december 12-én örök barátsági szerződést kötött Jugoszláviával. Ekkora már - Görögországtól eltekintve - Jugoszlávia volt az egyetlen balkáni állam, amely nem állt…..
A Nagy Verekedés Angliai csata 1940.09.15 00:00:00
A franciák után a német hadvezetés Anglia legyőzésre készült. Az invázió előkészítésére és az angolok meggyengítésre a Luftwaffe erőit vetették be. Megkezdődött az angliai csata. A német repülők folyamatosan berepüléseket hajtottak végre és bombázták a brit reptereket,…..