Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Makumba4

0 bejegyzést írt és 67 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
ProgBlog Véreim, magyarok! 2012.05.06 13:33:00
„Néznek bennünket kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor, látják, hogy üresek és könnyűk vagyunk.”Ady Endre: Menjünk vissza…..
Makumba4 2012.05.06 21:16:14
Van némi igazság a leírtakban, ám néhány megjegyzés kikívánkozik belőle.
1 - Ázsiaiak - szerintem a zömük nem olyan ostoba, mint hiszed, értik ők a demokráciát, legalábbis egy részük, csak nem ÉRZIK, hogy ez számukra is fejlődést hozott volna. Amivel pedig érzelmileg nem lehet azonosulni, az sosem interiorizálódik. Mondok egy életből vett példát, hogy érthetőbb legyek: egy volt tanárom a rendszerváltás környékén a hajdani BIT aktív tagja volt. Balos lendület, eltökéltség, mozgalmár romantika. Nem láttuk egymást 20 évig, hirtelen egymásba botlottunk. Elkezdtünk beszélgetni, s kiderült, hogy az egykori balos tanárembertől jobbra már csak a Führer áll. Rákérdeztem, ez így hogy? Mire elmesélte: tanít, a fizetése szart sem ér, a lányai lenézik, mert képtelen finanszírozni az aktuális divathóbortjaikat, a társadalom lenézi, mert "csak" egy balfasz tanár, a tanítványai lenézik, mert lúzer, hiszen nincs semmije, a neje elhagyta, saját maga bővített újratermelésére esélye sincs. Próbálkozik mindenféle MLM-es szarsággal, de lötyög rajta a gatya, nem áll jól neki. Szuper matematikus, felajánlottam, hogy szerzek neki állást biztosítónál: elgondolkodott, majd azt mondta: én tanárnak születtem, képtelen vagyok mást csinálni. Mindezt látva megfogalmazódott benne, hogy ez a rendszer, a demokráciával, mindennel együtt nem az övé. Semmit nem tud neki pozitív élményként nyújtani, tehát kell egy másik valóság, amelyik napi szinten ad némi kapaszkodót. Így kötött ki a nemzeti romantikánál, az egyre radikálisabb jobbos mozgalmaknál. Na most, persze lehet ezt az embert csípőből lelúzerezni, mégis, azt gondolom, egy lélegzetvételnyi szünet után azért átérezhető a tragédiája.
2 - Hamvas Béla azt írta egy helyütt, hogy a magyarság vesszőfutása konkrétan Szent Istvánnal kezdődött, aki erővel kényszerített a magyarságra a római katolicizmust, holott, elegendő lett volna csak Bizánc felé fordulni, mert már a keleti kereszténység is jobb, a korábbi hithez inkább idomuló választás lehetett volna. Ez persze nehezen ellenőrizhető állítás, az azonban tény, hogy ha bármilyen reform kedvéért embereket kell felnégyeltetni, az sosem lesz tartós eredmény, pláne nem valós, elfogadott.
3 - Ami a demokráciát illeti: egyet kell értenem a szerzővel a tekintetben, hogy ennél nincs jobb. A probléma azonban az, hogy a demokrácia ma számunkra díszlet, a trójai faló, amelyet eladtak nekünk, lízingbe, és sajnos sosem keveredünk ki a "minimum törlesztőrészlet-csapdájá"-ból. Miközben mi ujjongtunk 1989-ben, hogy kimennek az oroszok, lesz szabad választás, no, és persze tele polcok a boltokban, közben már megérkezett az igazi tényező: a piac, amely aztán letarolt itt mindent, mint tank a libafost. Erre nem voltunk felkészülve, s állítom, ha egy kicsit észnél vagyunk, nem egymás legyalulásával vagyunk elfoglalva, nem fizetnénk most ilyen árat. Az is igaz persze, hogy ezt előre senki nem láthatta. A demokrácia ma egy franchise, amelyet a piac megpróbál értékesíteni a Föld legtöbb országában, hogy aztán annak leple alatt kedvére tollba mondhassa a törvényeket, meghatározhassa a profitját évekre előre. Ajánlom olvasgatni Paul Krugmant a New York Times-ban. Kétségtelen tény, hogy a demokrácia legnagyobb előnye az lenne, ha közös döntéseinket együtt, élhető kompromisszumok kialkudásával, win-win típusú helyzeteket megszülve hozhatnánk meg. Ekkor, és csak ekkor lehet remény arra, hogy az ún. ázsiaiak magukénak érezzék a rendszert. Legyünk őszinték: 1994-1998 és 2002-2010 között, vagyis, amikor az ún. progresszívek hatalmon voltak, így születtek a döntések? Egy túrót! A magyar politikai elit egyik legnagyobb baja, hogy szereti a választót hülye gyereknek tekinteni, akinek hazudozni kell, miközben persze a választó elvárja - s ebben sajnos igazat kell adnom a szerzőnek -, hogy a politikus megtegyen mindent a valóság elleplezésére. A már említett két időszakban is csak a politikailag megbízhatók kerültek helyzetbe - tudom, ott voltam, láttam, hallottam -, s emberek ezrei veszítették el egzisztenciájukat, csak azért, mert az MDF-kormány vagy a FIDESZ-kormány idején szerződéseik voltak. Ez lenne a progresszív demokrácia? Miért érezné magáénak, aki veszít rajta?
4 - A demokrácia az ún. haladó oldalon sem jelent mást, mint az állami források politikai szempontok szerint történő szétosztását. Az csak az álca, hogy ők képviselik a haladást, az ejrópaiságot - kiváló az alkalmazkodóképességük. Valójában ők is csak gazdagodni akarnak. Tisztelet a kivételnek, akik ezt valóban komolyan gondolják, ők azonban a cserepadon ücsörögtek végig, s vélhetően ugyanúgy hülyének nézték őket, mint a korában már említett tanárembert.
5 - A demokrácia gyakorlata:

Megint egy életből vett példa: nagyon közeli ismerősömnek tartoztak 500e Ft-tal. Elment érvényt szerezni a szerződésnek: kiröhögték. Ügyvédet fogadott: az ügyvédet röhögték ki. Bíróságra vitte az ügyet: a kft. eltűnt, a tulaj mindenkit kiröhögött. Átsétált egy baseballütővel, akkor mondjuk nem röhögtek, de a neveltetése nem vitte rá a BTK. megsértésére. A bíróság végül kiadta az ügyet végrehajtónak, aki néhány hónap múlva értesítette, hogy a cég nem fellelhető. Gyanús lett a dolog, utánanézett, kiderült, hogy a végrehajtót lefizették. Keresett két rendőrt, és megbízta őket, hogy szerezzenek érvényt a törvénynek. A rendőrök elmentek a pénzzel, majd kikapcsolták a mobilt, sosem látta őket többet. Szaros 500e Ft.
A nyugati demokrácia gyakorlata: szintén közeli ismerősömnek 48 MFt-tal tartoznak ún. ejrópai és a nyugati világhoz tartozó országokból érkező cégek. Nem fizetik ki, mert nem fizetik ki. A munka elvégezve, a számla leadva, a válasz: most szar az euró. Máskor: most túl jó az euró. Közben épül le, az anyját kölcsönből temettette el, a gépparkját lelakatoltatta, a telefonja kikapcsolva. Nyugati cégek.

Egy nagy fuvarozó cég vezetője elkezdett Ausztriában is dolgozni, és megrémülve tapasztalta, hogy az osztrákok is ugyanúgy szarnak az üzleti morálra, mint a magyarok. Nem fizetnek, és röhögnek.

Szóval, lehet itt ázsiait kiáltani, demokráciadeficit miatt sírva fakadni, de meg kellene nézni, hogy ez mit jelent az emberek számára a mindennapokban. Mert a Maslow-Herzberg-piramis kemény korlátú feltétel, és aki nem tudja kifizetni a számláit, annak nem a politika és a közélet lesz a legfontosabb gondja.

A legnagyobb probléma, hogy nincs párbeszéd idehaza: egy progresszív sosem ül le beszélgetni egy ázsiaival, hogy kísérletet tegyenek egymás megértésére, mindkét tábor lenézi a másikat. Nincs átjárás, nincs közös halmaz, mert mindkét oldal csak a maga imamalmát pörgeti.

Na, most ennyi, sok minden kimaradt, de már nincs időm írni, majd ha valami eszembe jut, folytatom.
Holnap lesz az első Kennedy gyilkosság évfordulója, ami azt jelenti, hogy valaki ismét késztetést érez arra, hogy feldolgozza az estet valamilyen új keletű dokumentumfilmben. Idén a National Geographic szakértői alkották újra a 48 éve történt merényletet JFk: The Lost Bullet…..
Makumba4 2011.11.21 13:57:30
@LaBarre: sőt, nemcsak a mesterlövészek, de a világ összehordott sportlövői - többek között Hammerl László olimpiai bajnok sportlövő, edző, orvos, a Nemzet Sportolója - is. Utóbbi urat is kivtték, hogy lövöldözzön kedvére a raktár tetejéről, ami belefér, de neki sem sikerült a megadott idő alatt három lövedékkel telibe találni a célpontot. A kedvencem az volt, amikor a Magyar Narancs egyik "szakírója" évekkel ezelőtt habzó szájjal őrjöngött és érvelt a hivatalos verzió mellett.
Főleg a szereposztás vitt az Operába. Sümegi Eszterért régen rajongok, Perencz Béla számomra "A bariton", Kiss B. Attilát  nemrég hallottam Bánk bán szerepében, nagyon érdekelt, milyen lesz Cavaradossinak, végül Haramza Lászlót már láttam László királynak a…..
  Kibírja-e a magyar átlagtévénéző, ha feliratot kell olvasni filmnézés közben?   A sokat korholt új médiaszabályozásnak vannak kifejezetten előremutató elemei. Ilyen például a társszabályozás lehetőségének kialakítása, amelyről az NMHH immáron négy szakmai…..
Aggódunk itt, hogy csak egy évre volt elég a nyugdíjpénz, hogy fedezze a költségvetést, de mi lesz később... Semmi gond! Jövőre végre eladhatnák a kórházakat és abból is lenne egy kis cash a lyukakba. 2013-ra meg azt találtam ki hogy bevonhatnák az útleveleket, és akkor…..
Makumba4 2011.09.21 14:09:29
Olyasmiről írok most, aminek az igazságáról nem vagyok meggyőzve és meggyőződve. Gondolatkísérletként, elgondolkoztató felvetésként mégis izgalmas lehet; ha más miatt nem, azért biztosan, hogy cáfolata során összeszedjük az értelmes ellenérveket. A munkamegosztás a…..
Makumba4 2011.06.16 23:28:02
Előre is elnézést kérek a poszt szerzőjétől és minden blogtárstól, hogy nem olvasom végig az előttem írottakat, de ennyi energiám most nincs. Néhány gondolatot azonban muszáj megosztanom a közzel a fentiek kapcsán, még ha azokat egészében vagy részleteiben már esetleg mások idézték.

Egyszóval, a posztban idézett megállapításokkal száz százalékban egyetértek. Úgy vélem, az elmúlt 60-70 év hazai politikatörténetének egyik legkényesebb pontja a legitimitás kérdése, amelyet, illetve amelynek hiányát a mindenkori hatalom a fogyasztás, az életszínvonal emelkedésének illúziójával igyekezett megteremteni/pótolni. A sokak által már megénekelt alku a társadalom és a hatalmi elit között a következők mentén köttetett: mi maradunk hatalmon, Ti az erre vonatkozó jogunkat nem vonjátok kétségbe, cserébe egyre többet lophattok/fogyaszthattok. Nagy vonalakban, emelem ki, mert azért a részletekben még jó néhány komoly probléma is megbújik. Ennek fényében a rendszerváltás sem történhetett másként, mint egy újabb hazug ígérettel: ha a politikai rendszerváltás megtörténik, az nyilvánvalóan csak életszínvonal-emelkedést hozhat magával, s így lassan elérjük az osztrák szintet. A többség biztos vagyok benne, hogy ebben bízva ment bele a változásokba, más kérdés, hogy azért sok választási lehetősége nem volt. Illetve, meggyőződésem, hogy emiatt maradtak el az akasztások. Ez kicsit súlyos kijelentésnek tűnik, de számomra a mai napig érthetetlen, hogyan történhetett meg, hogy sem Pol Pot megyében, sem Papp János háza táján, egyetlen egy emberben nem volt annyi kurázsi, hogy legalább egy pofont kimérjen a letűnt hatalom korábban hatalmaskodó bármely képviselőjének. Erre egy magyarázat kínálkozik (sok más egyéb mellett): belenyugodtunk abba, hogy nem lesz felelősségre vonás, nem lesz forradalom, nem lesz vérontás, ribillió (emlékszünk, ki rémisztgetett rendre ezzel az elmúlt években, a hatalmi változást címkézve emígy), rohadjatok meg, de akkor legyen tarkatévé, kolbászból font kerítés, világútlevél. Azt elmagyarázni most, 20 év után, amikor mindenkinek, legalábbis a többségnek egyértelműen rosszabb, hogy az egész hazugság volt, már akkor többet költöttünk, mint szabad lett volna, és azóta is adósságot adósságra halmozunk, hogy alapvetően szegény ország vagyunk, erőforrások nélkül, ráadásul a XX. század egyik legnagyobb nemzeti balfogása volt a privatizáció, aminek következtében már esélyünk sincs felemelkedni - legalább az 1989-es szintre, már ami a nemzeti vagyont illeti -, hogy folyamatosan megloptuk magunkat, az országot, és most is lopjuk egyfolytában, maga a politikai öngyilkosság. Más oldalról nézve szerintem igazi politikai kurázsi ahhoz kellett volna, hogy az új ME a választások után egy hónappal kiálljon a tévé nyilvánossága elé, és mindezt így, őszintén belevágja az arcunkba. Akkor talán még a támogatottság is emelkedett volna. Az apám, aki a büdös életbe nem szavazna a FIDESZ-re, a múltkor azt mondta, ha csak egyszer érezné, hogy valaki partnernek tekinti, és nem büdös proletárnak, akinek a szavazata csak négyévenként számít, ha elmesélnék, mi a helyzet, és kérnék a segítségét, még talán hajlandó is lenne felülvizsgálni a preferenciáit.

Szóval: igen, a helyzetmegállapításban egyetértek az "idézetgazdával", azzal, hogy a helyzet ennél még sokkal rosszabb. Meggyőződésem, hogy egy esélyünk volt, elszúrtuk, nem készültünk fel arra, hogy az Unió csak a faló, vele együtt, a háttérben jönnek a multik, hogy minden jóindulatúnak álcázott gazdasági jogi szabályozás mögött a nagyvállalatok profitéhsége lapul...erre nem is készülhettünk fel, hiszen fogalmunk sem volt a valóságról. Mintha egy csecsemőt kárhoztatnánk, hogy nem ismerte fel idejekorán, hogy a szülei alkalmatlanok a feladatra.

Bocsánat, nagyjából ennyi, és kösz!
Egyre nehezebb olyan filmet találni, amit érdemes moziban megnézni, és egyre nehezebb elviselni a parasztokat, akik a telefonálástól sem riadnak vissza film közben. Bár a jelenség 10 évvel ezelőtt tetőzött igazán, az okostelefonos twitterezés sem sokat segít a helyzeten. Austinban…..
Senki nem hiszi, hogy a nagy fekete autó azért tol le, mert így biztonságos és gyors. Vélemények az azonos című írásunkról...
Makumba4 2011.02.09 14:26:37
Bocs, de nem olvasok végig 185 kommentet időhiány miatt. Ha valaki már leírta a következőket, elnézést mindenkitől!

Engem is szorítottak már le útról, igaz, csak túlméretes szálíltmány miatt. Sokkal rosszabb helyzetben: szürkület, kétszer egy sáv, mehettem az árok szélére. Nem kellemes. Ennek ellenére, - megengedve, hogy a hazai politikai elit nem egyszer tanúsított modortalansága és stílustalansága miatt sokaknak lehet tele velük a hócipője - úgy vélem, ez a poszt is a hazai "házmester-mentalitás "egyik kiváló példája. Még egyszer hangsúlyozom, vannak sokan, akik politikusként valóban arcpirítóan viselkednek, akikre igazak a leírtak, mégis, egy apróságra azért felhívnám a figyelmet: amikor a házmesterek a Blikktől kezdve a Borson át a Napi Ászig teleordítják az újságokat, hogy "há' mé' má' mé' van neki ez meg az, amikor nekem meg nincsen ez meg az", akkor el lehetne néha gondolkodni, hogy vajon ez mit okoz. Egy példa: ne utazzon a paraszt politikus business osztályon a repülőn, ha nekem házmesternek nem telik csak last minute útra Korfura, a szárnyon utazva. A politikus berosál, átül fapadosra. Mi a következmény? Komzul és nagykövet barátaim elmondása szerint a teljes hitelvesztés. Japántól Kanadáig nem egy-két esetben járatódott le az ország emiatt, mert úgy vélik: nem komoly politikus az, aki turistán jár. Volt, akit nem fogadtak, de olyan esetről is tudok, amikor majdnem kitoloncolás lett az ügy vége - pedig be sem negedték az ország területére -, mert a Bevándorlási Hivatalnak gyanús volt az egész ügy. A lényeg: a házmeterek megint azzal a kellemes tudattal hajthatták álomra a kis buksijukat, hogy megint tettek valamit a világ megjavításért.
 A napi közbeszéd centrumában a Budapesti Román Kulturális Intézet azon szándéka áll, hogy Nagy-Románia megalakulásának (ezzel Erdély elcsatolásának) ünnepét a budapesti Nemzeti Színházban kívánja megtartani. Azóta a Nemzetit vezető Alföldi Róbert már visszamondta a…..
Közel két hónappal ezelőtt a Konteóbarátok Körének törzsközönsége meggyőző többséggel amellett döntött, hogy a következő összeesküvéselmélet, amelyről olvasni szeretnének, a Fenyő János élete (pontosabban halála) köré szőtt titokzatos eseménysorozat legyen. Lássuk…..
Több mint egy hete van napirenden az Alkotmánybíróság jogköreinek korlátozása kapcsán kirobbant vita. Sokan magabiztosan állítják, hogy az embereket úgysem érdekli ez az ügy, mert a közjogi-alkotmányos kérdések iránt érzéketlen a kizárólag a pénztárca alapján voksoló…..
Groó Diána rendezőnő idáig két nagyjátékfilmet forgatott, 2004-ben a Csoda Krakkóbant, és idén a Vespát. Jó mókának tűnik ez a rendezősdi. Leszívjuk  nagyrészt az állami csecst, forgatunk valamit, ha bűnrossz, akkor rámondjuk, hogy "művészfilm", azt úgysem…..
Makumba4 2010.09.29 11:05:05
@parttitkar: baszki, annyira röhögtem, hogy kizavartak az irodából.

Egyébként vannak már kísérleti próbálkozások a különböző PC-témák forradalmi elegyítésére. Egy CEU-s tanár leforgatta élete első, és reméljük utolsó alkotását. A sztori dióhéjban: egy homokos menekült érkezik Magyarországra, és beleszeret egy homokos hajléktalanba. Ketten próbálnak megküzdeni a kirekesztő társadalom érzéketlenségével.
w Játszani is engedd! 2010.09.08 06:30:00
Végül, lassan, lomhán megérkezett a vasseprű a köztévébe, kisöpörni onnan a reakciót, a nemzeti együttműködés ellenségeit. Sajnos – és ez itt egy országos jelentőségű sajnos – továbbra is az a jelszó, hogy aki nincs velünk, az van ellenünk. Kevés olyan tévés…..
Van egy klasszikus Leiter Jakab a magyarítások történetében, a Roger kapitány, ami az évek során egyre kevesebbszer, de kitartóan felbukkan a tévékben-híradásokban. Az eredete a jóég tudja mikorra tehető, mindenesetre az oridzsinál elkúrást elkövető fordító annak idején a…..
Nem sokkal azután, hogy forradalom volt a szavazófülkékben, Szenes Andrea visszaszivárgott a köztévébe, hogy egy teljesen értelmetlen műsorban ugyanazt a kérdést tegye fel ötször alulról indult művészeknek, de ennyi nem volt elég. A sok év mellőzöttség után most már nem is…..
Brazília kiejtése után ismét egy dél-amerikai csapattal, Uruguayal találkozik az Oranje a legjobb négy között. Hét vb döntőt rendeztek a narancsosok nélkül, azaz 32 éve várják a lehetőséget, hogy a Soccer City Stadionban megszerezzék végre történelmük első világbajnoki…..
 Azt eddig is tudhattuk, hogy Orbán káderpolitikája messze áll a tökéletestől. Nem. Pontosabban fogalmazok: az a tény, hogy Orbán környezetében időnként elképesztő seggfejek bukkannak fel, hogy a Fidesz elnökének jóvoltából döbbenetesen nagy marhák kerülnek mindenféle…..