Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pardi norbi

145 bejegyzést írt és 138 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Borrajongó Somlói mintavétel 2014.01.31 06:00:00
Hosszú ideje nem kóstoltam bort a Somlóról. Ezt valamelyest orvoslandó három palackot hoztam magammal a Hegyről. Valamennyit egy este nyitottam fel és kóstoltam hosszasan. Mindegyik bor 2011-es volt, különböző termelők különféle fajtákból szűrt borai. Íme: Kreinbacher:…..
Az elmúlt évek szokásainak megfelelően karácsonyi hazalátogatásom alkalmából drbarta ismét odatette magát és egy remek kóstolót szervezett, amelyet ezúttal is köszönök, nagyon élvezetesre sikerült. 2008-as száraz fehéreket kóstoltunk vakon, jónéhány nemzetközi szinten is fontosnak tartott fehérboros…..
A Borrajongó Beaujolais cru trió 2013.12.17 06:00:00
Beaujolais hivatalosan Burgundia része, azonban az arrafelé gamay-ból készülő borok nemigen hasonlítanak a borvidék többi részén döntően pinot noir-ból készülő vörös nedűkre. A klasszifikáció is hasonló valamelyest (a B. Nouveau-tól most tekintsünk el): az alapborok…..
A Borrajongó Vörös burgundik 2013.12.04 06:00:00
Lassan, de biztosan folytatom az ismerkedést Burgundiával. Fehérek terén már egész sok premier cru és néhány grand cru tétel is landolt a poharamban, vörösben a méginkább elszaladt árak végett nem állok túl jól. Gyakran iszom igen élvezetes „villages” szintű borokat,…..
pardi norbi 2013.12.05 00:37:44
@szenvedély S.: azt gondolom, hogy a magyar pinot noir-ok egyáltalán nem hasonlítanak a burgundiaiakra. Ez nem hiba. Ha nem mint pinot-kat, hanem mint vörösborokat vizsgálom őket, akkor sem igazán kiemelkedőek, legtöbbjük nálam 5 pont körül, vagy alatta volt. Kivételek persze lehetnek, de számomra eddig egyetlen igazán zseniális sem volt...

Ha átböngészed a blogon a korábbi burgundiai témájú írásokat, akkor tudsz találni jópár szép bort, amelyek közül valószínűleg találnál kedvedre valót.
A Borrajongó Kis magyar vörössor 2013.11.18 06:00:00
Közhelyes, de legalább érdeklődő borfogyasztókra mindenképp igaz, hogy a helyi borokra, érdekességekre kíváncsiak leginkább. Ez alól nem képeznek kivételt azok a közösségek sem, akikkel az USA-ban szoktam kóstolni. Néhány hete jelezték felém, hogy a fehérek után mutassak nekik magyar vörösborokat,…..
pardi norbi 2013.11.19 01:00:45
@szenvedély S.: nem éreztem fát egyáltalán. Szép, gyümölcsös bor, zéró hordóhatás.
A magyar borokkal ellentétben, az osztrákok jelentős számban képviseltetik magukat az amerikai piacon. Nemcsak a minden bizonnyal híresebb (és szerintem jobb) fehér, hanem a vörös szegmensben is. Kizárólag helyi fajtákra kihegyezve vásároltam néhány palack vöröset és megvizsgáltam őket szépen egymás…..
pardi norbi 2013.10.24 04:05:41
@szenvedély S.: én nem voltam lehidalva különösebben, szerintem a magyar vörösek közül is lehetne válogatni hasonló minőségűeket, akár olcsóbban is...
Ismét lehetőségem volt néhány magyar bort mutatni new york-i és philadelphia-i borbarátaimnak. Kóstoltunk már magyar fehéreket többfelől, legutóbb vörösöket szintén több borvidékről, ezúttal pedig úgy gondoltam, hogy fókuszáljunk Tokajra. Öt száraz és két édes bor…..
pardi norbi 2013.10.15 14:02:06
@szenvedély S.: a Royal Tokajitól van néhány bor (alapfurmint és 5p aszú), Sauska furmint és 6p aszú, Alana sárgamuskotályt láttam párszor ha jól emlékszem, NYC-ben vannak Királyudvar borok is, Delaware-ben láttam bort a Hétszőlőtől. Kb. ennyi.
pardi norbi 2013.10.22 14:11:53
@elzee: köszi, elküldheted.
pardi norbi 2013.10.24 04:03:46
@szenvedély S.: amint írtad is, elképesztő drága lenne bort kiküldeni ide. Szerencsére mindig jön ismerős otthonról és így ők is segítenek néhány palackot kihozni...
A Borrajongó Vigaszborok 2013.09.11 06:00:00
Kissé elszomorodtam, hogy ezúttal sem lehettem jelen a drbarta által celebrált éves furmintteszten, ezért a Philadelphiában rendelkezésemre álló szolíd készletemből bontottam témához kapcsolódóan két palackot, vigasztalásképpen (igaz, nem a 2011-es év terméséből)…Sikerült…..
A sauvignon blanc-nal nem indult problémamentesen a kapcsolatom. Ez főleg annak tudható be, hogy sokáig kizárólag magyar italokkal próbálkoztam, és be kell valljam, a mai napig nem ittam igazán nekem tetsző honi sauvignon-t. Simon József 2002-es bora tetszett leginkább, de az is inkább egy remek…..
pardi norbi 2013.08.22 00:05:40
@szenvedély S.: köszi a kommentet.
Az árakkal és főleg azok országok közti összehasonlításával vigyázni kell. A Royal Tokaji alapfurmintja otthon nagyjából 7-8 dollár (és általában jó vétel), Philadelphiában meg 20. Szóval szinte biztos vagyok benne, hogy az általam kóstolt borok helyi beszerzési ára jóval alacsonyabb, mint amennyiért én vettem őket. Ha az USA-ban a Nyakas SB 12-14 dollár lenne, már nem is tartanád talán olyan jó vételnek:)

A kóstolt borok közül nem szándékozok újabb palackot vásárolni, inkább kipróbálok újakat, vagy ha nem akarok kockáztatni, akkor veszek azokból, amik már többszörösen beváltak. Mindazonáltal nem bántam meg a befektetést, jók voltak a borok és tapasztaltam a kóstolásukkal.

@töppedt: Köszi szépen a gáláns ajánlatot, élni fogok vele. Privátban válaszoltam hosszabban.
Tóth István igazi rejtőzködő termelő. Rejtőzködő olyan értelemben, hogy fesztiválokon és egyáltalán boros eseményeken nemigen láttam. Még a borait sem volt könnyű mindig beszerezni, a legtöbbször személyesen tőle, a pincéből vásároltam. Jó áron, jó borokat. Számomra a…..
pardi norbi 2013.08.08 02:17:49
@emoss: sokféle íz és illatjegyet éreztem benne, amelyek szép egységben voltak, erre gondoltam a gazdagság kapcsán. A hőmérsékletnél meg csak jeleztem, hogy érdemes picit hidegebben kóstolni, hogy az alkohol ne kandikáljon ki.

@Fiskális: én a 2000-es Egedhegyi kékfrankost meg az itt kóstolt bort érlelgettem évekig megfelelő körülmények között, nem volt gond egyikkel sem.
A Bodega Emina a Matarromera spanyol pincecsoport tagja, csúcsboruk az Atio, mely kizárólag a legjobb években készül. 100% tempranillo, 18 hónapig érett új francia fában és nemrég került csak piacra. Átlátszatlanul mély rubinszín. Elegáns, mélyről jövő közepesen intenzív illat: tökéletesen érett…..
Pár héttel ezelőtti hazalátogatásom alkalmával szolnoki barátaim is szerveztek számomra egy nagyon érdekes kóstolót. Tíz év körüli magyar vörösborok kerültek a poharakba, mindenfelől válogatva. Nem titok, ezeket 7-8 évvel ezelőtt nagyon szerettük és izgalmasnak ígérkezett visszakóstolni őket ennyi…..
pardi norbi 2013.06.27 02:57:24
@demisec: a borok talpon voltak, de a Weningerek kivételével nem éreztem fiatalabban sem gyengébbnek őket, szóval bizonyos értelemben fölösleges volt 7-8 évig fektetni a Kopárt:)
pardi norbi 2013.07.05 14:31:19
@Fiskális: egyetértek, az ember ízlése általában változik az idővel. Ráadásul minél több jó bort kóstol, annál inkább érzi kiemelkedőnek a korábbi nagy kedvenceket. Dehát ez így van rendjén...lesznek új kedvencek a régiek mellé/helyett.
Régi ismerős, még 2009 telén vásároltam belőle pár palackkal és Berecz Stephanie kifejezett kérésére nem nyúltam hozzájuk egészen mostanáig. Akkor egy magassavú és karcsúnak ható borként jellemeztem, visszafogott, neutrálisabb aromavilággal. Mivel a korábbi  Kikelet…..
pardi norbi 2013.06.20 13:58:06
@szenvedély S.: örülök, hogy hasonló véleményen vagy Te is.

@rszabi: egyetértek, bár én nem két, hanem három éve kóstoltam utoljára. Ezúttal teljesen másik arcát mutatta és tetszett annyira, mint a legtöbb Lónyai hárs.
pardi norbi 2013.06.22 14:40:35
@Puskásutcalakás: valamikor kóstolhatunk egyet közösen, van még pár palack belőle.

@Fiskális: a Bortársaságnál lehet kapni néhány Kikelet bort, én Szegeden más forrást nem tudok...
Néhány hónappal ezelőtt már írtam hasonló témában egy posztot, ezúttal az volt a minikóstoló érdekessége, hogy két érett bor is bekerült a sorba, amelyeket megbízható forrásból, jóval a polci áraik alatt sikerült beszerezni. Ez amúgy nem mellékes dolog a sokszor méregdrágán mért bordeaux-iak…..
pardi norbi 2013.06.12 00:46:18
@rszabi: Bocsánat a jócskán megkésett válaszért!
Ezek a borok a tanulást szolgálták, nem éreztem közel sem annyira jónak őket, hogy újra vegyek belőlük. Illetve nem azon az áron, amit kértek értük. Épp most vizsgálok egy 2004-es rioja reserva-t, amit 20 dollálért vásároltam és valahova 6-7 pont közé lőném be. Nem újdonság, hogy jópár vörösboros vidék van, ahol töredéke áron lehet hasonló minőséghez jutni...
Hosszabb ideje készülődtem már philadelphia-i és new york-i borbarátaimnak magyar vörösborokat mutatni. Újdonságot nem mondok vele, hogy nehezebb dolgom volt a borok kiválasztásánál, mint tavaly a fehérek esetében. A koncepcióm az volt, hogy próbálok néhány magyar fajtából…..
pardi norbi 2013.05.13 23:06:12
@szenvedély S.: nem a bor árára vonatkozott a megjegyzés. Arra gondoltam, hogy olyan profi a hordóhasználat, hogy esetleg az efféle jegyeket borban nemigen kedvelők is jobban tolerálják azt.

@európai: köszi, örülök neki

@demisec: lehet, hogy több jó szekszárdi kadarkát nem volt még módomban kóstolni, amik az én poharamba kerültek idáig, azok nem voltak igazán meggyőzőek néhány jobb egrivel összevetve.
pardi norbi 2013.05.14 23:28:37
@Puskásutcalakás: örülök, ha tetszett
Szicíliából még csak-csak ittam borokat, de konkréten az Etna környékéről (Etna DOC) egyáltalán nem. Így borsos ára ellenére is leemeltem ezt a palackot az egyik bejáratott borbolt polcáról és alig vártam, hogy megkóstoljam. A pincészet mintegy 16 hektár szőlővel rendelkezik…..
pardi norbi 2013.04.27 01:08:16
@kegyetlenkirály: igen, lehet itt béna bort is kapni 40 dollárért, de nagyon jót is. Egyébként ez szerintem nem csak itt van így...meghát kinek mit jelent a "semmi".

@akov:ennek a savai meg a tanninjai is rendben voltak, mondjuk utóbbi nem volt sok benne. Igen, jó eséllyel Európában jóval olcsóbb...
A patináns ribera del duero-i Dominio de Pingus pincészet alsóbb kategóriás bora (a harmadik, ha nem tévedek), öregtőkés tempranillo-ból készül, helyi termelőkkel történő együttműködés gyümölcseként. Persze azért harmadbor ide vagy oda, nem kell megijedni, hiszen egy ekkora presztízsű pincénél nem…..
pardi norbi 2013.04.18 00:32:59
@akov: köszi András a javítást!

@Fiskális: én a pszi alakú gyökéren túl már nem mélyedtem bele egyéb esetleges tartalmakba, szóval nemigen lehetek hasznodra ebben a tekintetben...
Számos, bor iránt komolyan érdeklődő barátommal teljesen egyet kell értenem abban, hogy Franz Weninger azon kevés Magyarországon ténykedő borászok egyike, aki képes évről-évre konzisztens minőség előállítására. Természetesen évjáratbeli különbségek vannak, de…..
pardi norbi 2013.03.28 00:31:33
@rszabi: Változó, van amikor hetek is eltelnek a kóstolásig, a Frettner csak napokat kapott, mert győzött a kíváncsiság.

@drbarta: @akov: remek.
drbarta hétfői bejegyzéséhez kapcsolódva írok erről a remek borról. A hétvégén bontottam, több napom át szépen tartotta magát. A jónevű pincészet egyik csúcsbora, syrah, grenache és mourvédre alkotja. Sötét rubinszínű. Tipikus chateauneuf illat:  bőrös-gombás…..
A Borrajongó Chinon 2013.02.27 06:00:00
A Loire-vidék az elmúlt 2-3 évben személyes kedvenceim közé tartozik, mind fehér mind vörös fronton. A vörösek közül leginkább Touraine borait szeretem, ennek a régiónak egy kisebb apellációja Chinon. A borok 90%-a vörös, kevés rozé és még kevesebb chenin blanc-ból…..
pardi norbi 2013.02.28 02:35:07
@bugart: Nem értem, mi ezzel az óriási probléma? Ha a bordeaux-i társaságnak nem kell a használt hordó, a loire-i termelőnek meg igen, akkor ez egy kölcsönösen jó megoldás. Szerintem...
Az alábbi néhány bort egy borokkal csak nemrégiben ismerkedni kezdő lelkes kollegámmal kóstoltam. A cél a német rizlingekre és termőhelyeire vonatkozó tapasztalat gyűjtése volt, ezért különböző vidékek különböző típusú boraiból válogattam össze négyet. Sajnos Rheingau,…..
Pár napja kóstoltam ezt az új-zélandi, egészen pontosan martinborough-i bort. Eddigi tapasztalataim szerint Új-Zélandról kizárólag sauvignon blanc-t érdemes vásárolnom, a sokat ajánlott és a Kiwi-k által is nyomott riesling-ek, illetve chardonnay-k finoman szólva sem közelítették meg európai…..
pardi norbi 2013.01.25 14:09:05
@európai: @szenvedély S.: hát lehet pechem volt, bár nem tűnt hibásnak a bor. Viszont olyan elképesztően fás volt, hogy én már azt nem tudom tolerálni. Ettől függetlenül lehetett volna magasabbra is tenni, hiszen a jelentős hordósság nem borhiba, de szerkezetileg sem éreztem valami cizelláltnak...Na mindegy, majd próbálkozom még...
pardi norbi 2013.01.26 01:30:55
@Szegediszomelijé: Hát igen, ki mit szeret. Nyilván azért készül sok, számomra már túlzóan fás bor, mert el lehet adni. Nincs ezzel semmi baj, sok nekem tetsző bor is van a piacon...
pardi norbi 2013.01.26 15:10:26
@szenvedély S.: Nálam is valami nagyon hasonló dolog történik. Fehérbornál már sokszor minimális hordós aromahatás is zavar, vörösnél még jobban viselem. Vörösben például mostanában elég sok loire-i CF-t meg Beaujolais villages/cru borokat iszok. Tiszták, gyümölcsösek, dinamikusak és többségük elfogadható áron kerül a borboltok polcaira...
A portugál boros kóstolónk alkalmával terítékre került ennek a bornak a 2004-es évjárata és kifejezetten tetszett, objektíven és szubjektíven is. További palackok hirtelen megvásárlásától az egyetlen visszatartó tényező a bor borsos ára volt. Múlt héten viszont észrevettem…..
Kilencéves semillon a Claire Valley-ből, régóta piacon van, szóval egyértelműen vinotékában beragadt tételre tettem szert. Mindenesetre mikor megláttam a borbolt alsó polcán porosodni gondoltam teszek vele egy próbát. 12 dolláros árával nagyot akkor sem buktam volna, ha a bor már…..
pardi norbi 2012.12.07 14:00:19
@Octopus: Köszi. Ha nem ragadt be akkor lehet a boltban szeretik érlelni, mert ez az évjárat már 6-7 éve piacon van:)

Az alkohol 13.5%, ami nem kifejezetten alacsony.

Mindegy, jó a bor tényleg, bár felőlem éppen rizling is lehetett volna. Hasonló aromakészlettel rendelkezett, mint az ausztrál rizlingek, amiket együtt kóstoltunk, csak itt a savak nem voltak zavaróak.

Majd kipróbálok még néhányat a jövőben.
Spanyolország után kicsit átkalandoztam Portugáliába, ahonnan néhány száraz vöröset kóstoltam. Nekem úgy tűnik, mintha a nagyvilág portugál borként szinte kizárólag a portóit ismerné, holott vannak itt érdekes száraz vörösborok is. Miért is ne lennének? Számos kiemelkedő…..