Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hunor76

13 bejegyzést írt és 166 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Melyik európai uniós, nem posztszocialista országban tudjátok elképzelni, hogy a) egy demokratikus kormány belügyminisztere a szélsőjobboldal vezérével nyilvánosan vitatkozzon b) az egyik legjobb állami egyetemen, amelyet c) az ország legismertebb politikai elemzője vezényel,…..
hunor76 2012.02.18 02:04:54
@Hepci: ezt értem alatta:
hvg.hu/cimke/romagyilkoss%C3%A1gok

És nem érdekel, hogy Vona úr erre nem közvetlenül adott parancsot…
hunor76 2012.02.18 02:27:13
@Hepci: Távol áll tőlem vitatni, hogy ilyesmi előfordul, de messze más kategória, mint ha emberek nem kis csoportja ellen pusztán születésüknél fogva uszítunk politikai karrierépítés céljából. (Slota is ezt műveli egyébként méghozzá nagyon sikeresen, vele szemben is ilyen elnéző vagy?)

Lényeg, hogy szerintem a jogállam hibáira a jogállam megerősítése a helyes válasz, nem annak további gyengítése és nem az önbíráskodás.
hunor76 2012.02.18 03:19:01
@Akitlosz: Hát ez igen érdekes, honnan véled tudni, hogy milyen érvényűnek gondolom...?

Azok az államok, amikre te gondolsz (megjegyzem, elég szűklátókörűen, csak nézz körül Európán kívül is), nemzeti és nem nemzetiségi (etnikai) alapon "szerveződnek", már amióta ezt a fogalmat pár értelmiségi kitalálta és sikerrel meghonosította...
Sokat vártunk rá, most végre itt van: Lázár János benyújtotta a parlamenti választási rendszerre vonatkozó javaslatot. A témáról már elég sokat írtam, legutóbb éppen arról próbáltam meggyőzni az olvasókat, hogy „bármit is fogad el tehát a parlament, attól önmagában…..
hunor76 2011.11.21 19:55:02
@tölgyes: Arról hosszasan lehetne vitázni, h a UK és választási rendszere mennyire demokratikus v nem az. Maradjunk annyiban h 1) elég más a politikai kultúrájuk (pl jól megvoltak egész a közelmúltig írott alkotmány nélkül) és 2) ott se mindenki van meggyőződve arról, h a győztes-mindent-visz elv a legjobb az országnak (az más kérdés h LibDeméknek és a jelen szisztema legfőbb profitőrének, a Labournek sikerült az erről tartott népszavazást elbaszniuk)

Attól még h más "demokratikus" rendszerek gyakorlataiból összebogarásszuk a legrosszabb gyakorlatokat (ld. még: médiatörvény, alkotmány), az eredmény nem feltétlen lesz tiszteletre méltó.
Nyakig vagyunk az ajánlócédula-gyűjtésben. Tegnap este én is jártam a lépcsőházakat, becsengettünk egy családhoz, ahol egy nagyon szimpatikus középkörű hölgy – akiről ránézésre azt gondoltam volna, hogy elempé szavazó – nagyon kurta félmondattal kiadta az utunkat.…..
  Túl könnyű az angol, ezért nem ezzel kellene kezdeni a nyelvtanulást – áll egy oktatási államtitkárság által elkészített stratégiatervezetben, amely az Origo birtokába került. Hüledezve állunk a nyelvtanulást érintő kormányzati tervek előtt, amelyek mintha…..
Figyelemreméltó nyilatkozatot tett Karácsony Gergely, akit, amikor a Mediánnál dolgozott, hiteles elemzőként fogadtam el, most pedig tisztességes politikusnak tartok. Azt vetette fel, hogy az összes ellenzéki párt fogjon össze a Fidesz ellen - beleértve a Jobbikot is.Megpróbáltam…..
hunor76 2011.07.17 13:35:04
@high up!: Valamit félreértettél, gondolom nem olvastad el Karácsony nyilatkozatát, csak valamelyik főcím 2/3-ig jutottál…

Amit ő javasolt, ahhoz (az Áder-féle választási rendszerben) semmiféle közös lista, koalíció, közös miniszterelnökjelölt nem szükséges – csupán annyi, hogy a három párt ne indítson egyéniben egymás ellen jelölteket és előre megegyezzen abban, hogy mik azok az alkotmánymódosítások (beleértve a választási törvény módosítását is), amit a 2/3-ot megszerezve a Fidesz ellenében meg fognak szavazni, mielőtt feloszlatják a parlamentet.

Gréczyvel amúgy vszeg elszaladt a wishful thinking, ha a Karácsony-féle javaslatot az LMP-n belüli törésvonal erősödésének veszi: a nyilatkozat nem magánakció (ahogy azt mondjuk az MSZP-ben szokás), hanem az Országos Választmány, melynek Schiffer is tagja, előzetesen jóváhagyta…

Itt a két interjú, amit érdemes elolvasni azoknak, akik szeretnek első kézből tájékozódni és nem pletykákból:
nol.hu/belfold/20110712-javaslat_alkotmanykorrekcios_szovetsegre
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=450798
Félévente egy rendes adok-kapok, már nagyon vártuk! A januári Orbán - Cohn-Bendit verbális párbaj második menete ma zajlott le ez Európai Parlamentbe. A szópárbaj részletei itt. Mindez elég kellemetlen, mivel a hivatalos program a magyar uniós elnökség értékelése lett volna:…..
w Lehet más a korrupció 2011.06.10 07:00:00
A Tesco vállalat mindössze kilencven éve foglalkozik kiskereskedelemmel, így kevés fogalmuk van arról, hogy hova érdemes új áruházat építeni, mekkorát, és kell-e egyáltalán. Bizonytalanságukat azzal próbálják leplezni, hogy a forgalmukra mutogatnak, mondván, hogy a magyarok…..
hunor76 2011.06.10 09:46:35
@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: A rendszerváltás alapköve h milliárdos adókedvezményekkel nyaljuk az offshorozó multik seggét, akiknek van elég likviditásuk, hogy addig adják 'ócsón' a - hatalmas környezeti és társadalmi költségekkel, amit persze nem a gyártó fizet meg; ld. még 'externália' - termékeiket amíg az összes helyi, kisméretű (adókkal és adminisztratív terhekkel sújtott) konkurencia tönkre nem megy. Ez aztán a dicsőséges 'szabad' verseny!!!
hunor76 2011.06.10 10:33:31
@valaki76: lehet analfabetizmusnak nevezni azt, ami túllép az általad megszokott gondolkodási pályán és fogalmakon, de ez attól mèg nem lesz érv.

Mondj 1 db olyan nemzetgazdaságot az elmúlt 4 évszázadból, amelyik piacát megnyitva, mindenféle protekcionizmus nélkül zárkózott fel a világ élvonalához. Köszi.
hunor76 2011.06.10 12:13:42
@valaki76: bocs, közbe termelnem kell egy kis dzsídípít is, szóval csak lassan és részletekben fogok válaszolni (teszem ezt mégis, mert azért örülök, ha egy indexes blogon vki érvel is és nem csak minősítget ;-) ).

Az osztrák-magyar monarchia következetesebb protekcionista, védővámokat alkalmazó rendszer volt, legkésőbb a 73-as krach után. Ezt annakidején egy épeszű blogger nem merte volna kritizálni, hiszen az összes akkoriban sikeresen feltörekvő nagyhatalom (német birodalom, Franciaország, USA, Oroszország) hasonlóan járt el. Kivétel az akkori 'exportvilágbajnok' Nagy-Britannia volt, akinek kompatativ előnye (nő meg gyarmatbirodalma) miatt nyilván a szabadkereskedelem áll érdekében - nincs ez máshogy ma sem. Persze a szigetország se volt mindig szabadpiachívő, a saját felfutásuk idején, 1-2 évszázaddal korábban ugyanúgy védték a gazdaságukat...

Ha a magyar birodalomrészről beszélsz, az persze érdekesebb kérdés. Itt valóban lélegzetelállító 'felzárkózás' történt, hiszen a magyar rész fejenkénti jövedelme 63 év alatt az osztrákénak az 59%-ról kb 69%-ra emelkedett! :-D

Köszönhetően mondjuk az akkor még a mainál lényegesen jelentősebb és versenyképesebb agráriumnak és az ahhoz kapcsolódó infrastruktúrális (közlekedés, pénzpiacok) beruházásoknak...

Közbe persze volt urambátyám-világ, klientúrarendszer, városi nyomornegyedek, etnikai diszkrimináció, politikai participáció korlátozása, szavazatvásárlás, nyílt színi szavazás (vö Kubatov-lista) meg csomó ilyen fideszes lelkeknek kedves collateral damage (csak tudnám h a libsik miért buknak ezekre annyira), véglifejletként egy Kis Trianonnal, ami persze nem jelenik meg a makromutatókban :-)))

No, perpill ennyit, folyt. köv. (remélhetőleg)
  Ma huszonöt éve történt az, hogy nem tudtunk semmit. És még a következő napokban sem. Egy szabad ország mérnök-fizikusának kellett észrevennie azt, hogy ruháját belepte a radioaktív szenny. A por, a kommunista kísérlet eredménye addigra bejárta Európát, de a Kreml még…..
hunor76 2011.04.26 12:01:31
@rajcsányi.gellért (ergé): Viszont pl. Paksot is érheti terroristatámadás. Amit az erőművet kezelő és felügyelő tökéletes (vagy tökös?) emberek is megkönnyítenek azzal, hogy az erőmű honlapján minden ehhez szükséges információt közzétesznek… A WWER 440-esekről soha nem készült olyan vizsgálat, amit pl. a német felügyeleti szervek elvégeztek pár évvel ezelőtt az összes német atomreaktorra (és most Fukusima után egy aktualizált verzióját is), kevéssé meglepő módon a pár hete lekapcsolt 7 reaktor is a teszten megbukottak között volt… Viszont jó hír, hogy Paks felelősségbiztosítása max. kb. egy ezredét fedezné a Fukusimában eddig becsült kárnak. Ennyit az emberek bölcsességéről és felelősségéről az atomenergiával kapcsolatosan…
Varánusz Tüntessünk csendesen 2011.04.17 19:06:58
Ma sem maradtak program nélkül az utcai tüntetések és felvonulások iránt fogékonyak. Az LMP a Vörösmarty térre várta az érdeklődőket kettőre, az Élet Menete rendezvény még most is tart. Én kíváncsi voltam, hogy az LMP tömegkultúrája és megmozgató ereje fejlődött-e…..
Ilyen nincs, komolyan mondom, ezt a pártot, ha nem volna, ki kéne találni. Miközben országunk nagyjai a Parlamentben tüsténkednek egy olyan új alkotmányon, amely kettészakíthatja a köztársaságunkat, az LMP holnapra beszélgetésre invitálja szimpatizánsait Daniel Cohn-Bendittel, az…..
    Ha megszoktuk, hogy oda a szólásszabadságunk, akkor kezdhetünk barátkozni a gondolattal, hogy irredenták lettünk. Megint, újra. Papírunk ugyan még nincs, de szőnyegünk már van róla. Bizony: EU-elnöklésünk idejére készült egy 202 négyzetméteres szőnyeg, rajta…..
hunor76 2011.01.13 22:20:20
@TaTa86.: megtörtént ;-)
"Being a Member State of the EU, Hungary must be induced to withdraw these unjust burdens."Figyelemre méltó és nem túl meglepő támadás indult a magyar kormány ellen. Kivételesen nem a médiatörvény által nemzetközileg felvert porra gondolunk. Mint azt a napokban több német…..
hunor76 2011.01.07 18:44:33
@hulyeinformatikus: Bravó, már megint sikerült extrém cizelláltan gondolkoznod. Ha mondjuk elolvastad volna a cégek levelét, feltűnt volna, hogy pont azon keseregnek, hogy ahol nincs verseny (gáz, áram), ott a kormány árkorlátozásokat vezetett be, ezért nem tudják továbbadni a terhelést. Ahol meg nincs ilyen, ott van verseny (pl. telekom, bankok), tehát nem feltétlenül éri meg nekik mindent továbbadni. Ráadásul az állampolgárnak van egy bizonyos mozgástere, hogy mennyit vesz igénybe a megdrágult szolgáltatásokból, míg ha direkt a bérére terhelné az állam a plusz büdzsébevételt, akkor nincs. Az érvelésedet a megadóztatása ellen minden eszközt bevető nagytőke tipikus propagandaszólama, ahogy a "ha magasabb az adó, akkor elhagyjuk az országot" című duma is… Ahogy a cikkben is írom: a válságadó úgy van kalkulálva, hogy a _bevallott_, kirívóan magas, ötvenféle kedvezmény igénybevételével elért profitjuknak kb, a felét vesztik el. Tehát egyetlen fillér továbbadására nincsenek rákényszerítve.
Alkotmányossági vétók száma: nulla. Politikai vétók száma: nulla. Schmitt Pál államfő a hivatalba lépése óta elfogadott közel száz darab törvény egyike esetében sem érezte fontosnak, hogy éljen bármelyik alkotmányos lehetőségével: elküldje az alkotmánybíróságnak…..
hunor76 2010.12.28 16:39:22
Kövér László ma újfent kinyilatkoztatott. A Fidesz fő ideológusa kilépett a parlamenti elnök szerepéből, és a lengyel szenátus elnökével folytatott megbeszélések utáni nemzetközi sajtótájékoztatón kijelölte a közeljövő főcsapását a hazai médiahatóság és a média…..
- Uram! A nyugdíjamért jöttem!- Hol hagyta?- Valami kasszában…- Milyen volt?- Magán.- Akkor nincs baj, megvan a pénze.- Hol?- A büdzsé lyukaiban...
Mostanában, mikor a nemzeti együttműködés kormánya minden héten nekiesik a demokratikus jogállam egy-egy intézményének, mindezt az ország közvéleményének (pár mitugrász értelmiségit kivéve) teljes közönye mellett, talán nem ártana egy pillanatra visszatérni az alapokhoz és…..
A gazdaságpolitikához egy kicsit is konyító állami intézmények kikapcsolásával nem marad más hátra, mint hogy Orbán egyedül Matolcsyékra hagyatkozzon. Nem veszélyes ez? (Fotó: fidesz.hu) Először még csak az ÁSZ elnöke elmélkedett arról, hogy az ő intézménye milyen jól el…..
hunor76 2010.11.22 11:18:31
@Diocles: Mert Kopits helyett Farkas Flórira bízni azt a potom egymilliárdot aztán baromira előremutató ötlet:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/19/a_macika_kapna_a_koltsegvetesi_tanacs_penzet/
Voltak akik leírták és bukott, leszerepelt embernek tartották. Voltak akik várták, hogy visszatér a közéleti rabságból, mint modern Sándor Mátyás, hogy harcot vívjon a jogállamot tutira megingató PatásÖrdöggel. Talán csak egyvalamire nem számított senki: hogy ez ilyen hamar…..
Appleblog Mit tud az iLife 11? 2010.10.21 16:04:00
Bemutatták tegnap még az iLife 11-et is, ami rögtön az iLife 09-et követte, a tizest meghagyták a Mac OS X-nek vagy nem tudom. Lássuk, miket tud.A doboz dizájnját méltatnám először, bár ilyet nem tettem eddig, de a mostani annyira feltűnő, hogy szót kell ejtenem róla. A maszatos,…..
AudioPlayer.setup("http://varacsk.blog.hu/media/player.swf", { width: 290, }); „A világ faszsága!” A Hulladékból Termék Kiállítás új oktatófilmjének magyar hangjának egyértelmű, hogy nagy kedvencünket kértük fel. A Kossuth Rádió…..
Új műfajjal jelentkezik a blog: vendégszerző írásával. Róna Dániel, aki hallgatóm volt a Corvinuson és jelenleg az Ecostat politikai elemzője, az önkormányzati választás érdekes, bár kétségtelenül vitatható megközelítését kínálja írásában. Engem meggyőzött, s ha a…..
hunor76 2010.10.15 21:55:41
@ninimimi: a "lábbal szavazni" kifejezés elég sok nyelvben megtalálható, nem lennék olyan biztos benne, hogy mind a magyarból vette át…
hunor76 2010.10.15 22:05:04
@cambridge.on: az LMP szereplése bizonyos (szerintem irracionális, messzianisztikus) elvárások fényében valóban minősíthető bukásnak. a 2/3-os többség által önkényesen átírt játékszabályok, ill. a párt fejlődési szintjét tekintve viszont már árnyaltabban kéne nézni.

ne felejtsük el, hogy az LMP kb másfél éves párt, míg a Jobbik 2003-ban alakult párttá. az eredmények összehasonlítgatásánál ezt esetleg nem ártana figyelembe venni. 2006-ban a Jobbik (3 éves pártként, a MIÉP romjaira építkezve) 33 képviselőt és 1 polgármestert tudott bejuttatni, míg 2010-ben az LMP (másfél éves pártként) 48 önk. képviselőt, 5 fövárosi/megyei közgyűlési tagot és 1 polgármestert…
helló! érdemes egy pillantást vetni az amerikában tegnap sugározni kezdett új telefonos reklámokra, van benne néhány budapest helyszín is: http://www.youtube.com/watch?v=EHlN21ebeak csináltam pár screenshotot is hozzá, én csak a városligetet, a hullámvasutat és a körutat ismertem…..
hunor76 2010.10.12 19:27:28
@TH: Azért nem tudod, mert a Norc-os felvétel eléggé az utca elején készült, a sötétebb épület az 5-ös, a világosabb, ahol a "Spájz" kocsma van, a 7-es - a videó pedig az utcának inkább a másik végén játszódik, vszeg az Opera hátsó sarkával szemben végződik. vagyis a cikkíró téved, ez a tábla nem az a tábla…

(a Spájz felirat fölötti lakásban laktak unokatesómék évekig :-D persze akkor még nem volt ott ez a felirat)