Regisztráció Blogot indítok
Adatok
régészbúvár

252 bejegyzést írt és 257 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Október közepén történt, hogy a Budapesti Történeti Múzeummal együttműködésben szonáros szemlét végeztünk a Háros-sziget mellett. A kutatást Terei György (BTM) és Farkas Balázs kezdeményezésére és szervezésében végeztük. Célunk az volt, hogy megvizsgáljuk a Háros-sziget keleti oldalának középső…..
Az Argonauta Kutatócsoport pályázata elnöki adományban részesült. Dr. Áder János köztársasági elnök úr elnöki keretéből 2,6 millió forint támogatást adott az Argonauta Kutatócsoportnak eszközbeszerzésre, elsősorban egy kutatóhajó vásárlására. Valószínűleg ismert, hogy néhány éve Ráckevéről ellopták…..
A minap Drávagárdonyban jártunk. Németh Péter, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum régésze értesített, hogy bejelentés érkezett egy újabb rönkhajóról Drávagárdony határából. Némi szervezés után Puskás Norberttel autóba szálltunk. Darányban beült mellénk Rózsás Márton is, aki a Barcsi Múzeum kutatójaként…..
régészbúvár 2021.09.20 09:57:01
@lgombb: ment e-mail
régészbúvár 2021.09.22 08:55:03
@lgombb: újrament. spam-ben kellene keresni, sajnos...
Megérkezett a Drávagárdonynál szeptember 9-én megvizsgált rönkhajó keltezése. A hajó anyagából vett 11 cm vastag minta elegendő évgyűrűt tartalmazott ahhoz, hogy Dr. Grynaeus András kollégánk dendrokronológiai módszerrel meghatározza a korát. A módszer lényegét úgy foglalhatjuk össze annak, aki még…..
A Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelmi Kollégiuma meghívásos pályázatának támogatásával idén lendületet kapott a hazai víz alatti régészeti kutatás. Előzetes terveinknek megfelelően az országos program keretében felkerestük a Balatont is, ahol terveink szerint több helyszínen is mérünk,…..
Szombaton lelőhelyek nyomában bejártuk a "fél Dunát". Szerencsénk volt, mert a pénteki eső még nem emelte meg az alsó szakaszon a vízszintet, ráadásul szép napos időnk is volt. Öt helyszínt azonosítottunk be. Az egész túrát Romsics Imre igazgató úr (Viski Károly Múzeum, Kalocsa) telefonhívása…..
régészbúvár 2018.10.23 16:11:15
@Albu: egyezzünk ki koordináta-párban :)
Kihasználva, hogy technikai okból a "kutatóhajónk" Csepelen, a Kvassay zsilip mellett vesztegelt egy ideig, úgy döntöttünk, hogy lehajózunk vele Ráckevére, közben bekapcsoljuk a szonarat is, így egy 50 méteres sávban nyerünk egy áttekintést a mederről. A műszert az M0 híd alatt kapcsoltuk be. A…..
régészbúvár 2016.10.06 19:04:42
@tomasszo: Igen, a Tiszán is. Bárhol, ahol van 1m víz. A Dráván is használtuk.
régészbúvár 2018.08.25 09:33:40
@Fives: Kedves Gabriella!
Köszönöm a jelzését! Érdekelnének a fotók is, és persze a pontos hely! A blogon keresztül tud e-mailt küldeni, és akkor kapcsolatba tudunk lépni.
régészbúvár 2018.10.22 21:09:58
@Fives: Kint jártunk Újfaluban. A lapos partszakaszon kerestük eddig, ott semmi sincs. Mint kiderült, lejjebb, mélyebb vízben vannak cölöpök, és talán ott a tank is. Még a legkisebb víznél sem áll ki, viszont örvénylik felette - ha igaz az utolsó információnk. Műszerrel majd megnézzük.
Egy nappal azután, hogy az RTL klub leadta a XXI. század sorozatban a második világháborús pilóta, Frankó Endre történetét, benne a mi ráckevei kutatásunkat egy ráckevei lakos, Balázs István felkereste a múzeumot azzal, hogy vannak információi a Messerschmittről, illetve más dunai lelőhelyekről.…..
A kétezres évek elején, majd 2008-2009-ben több alkalommal is jártunk az Esztergom és Szob közötti, szigetekkel és zátonyokkal tarkított szakaszon Mária-királyné hajóit kutatni. A szonárral találtunk is sok „anomáliát”, de a „kincs” máig nincs meg. A kulcs egyrészt Johannes Cuspinianus kortárs…..
Folytatódik a Dunaújváros melletti Szalki-szigetnél található nagy kiterjedésű víz alatti lelőhely kutatása. Júniusban felderítő merüléseket végeztünk, és eldöntöttük, hogy a szondázó ásatással az első, part menti platformra koncentrálunk.  Korábban római kori feliratos és domborműves faragású…..
Az Árpád Múzeum és az Argonauta Kutatócsoport együttműködésében május elején folytattuk a ráckevei piac előtti meder felderítését (Messerschmitt Projekt). Decemberben geomágneses vizsgálatot végzett számunkra a Geomega Kft. és több mágneses anomáliát is kimutattak. Természetesen a jelenségek…..
A ráckevei Messerschmitt 109-es repülő roncsa nem csak a profi és amatőr hadtörténészek körében ismert, hanem Ráckeve környezetében is beszédtéma időről időre. Tóth Ferenc roncskutató munkássága nyomán ismert, hogy a gépet 1975-ben kábelfektetés során megtalálták, és a géptörzs egy darabját és a…..
  Korábban beszámoltunk róla, hogy szeptember 29-én bekapcsolt szonárral lehajóztunk Csepelről Ráckevére. A következő napon Ráckeve térségében kutattunk, a Senki-sziget és a Kerekzátony-sziget térségében. Számos csónak /ladik/hajó maradványt találtunk, illetve olyan roncsokat, amelyek összetettebb…..
 Múlt héten nem csak vasládákat találtunk. Megnéztük a Balabán-sziget mellett észlelt két hajó alakú jelenségeket. A látótávolság minimális volt, mert ezen a részen nagyon finom az iszap. A merüléseket a lehorgonyzott gumihajóból végeztük most is. Mivel a szonárképen is jól látszik, hogy a két…..
A Ráckeve Peregi oldalán szonárral többször is megfigyelt titokzatos "láda-szerű" anomáliákat (pontosabban egy csoportjukat) ma "megmerültük". Több ládát is megnéztünk a víz alatt. A látótávolság egészen addig elfogadható volt, amíg meg nem mozdultunk az iszapos meder felett. A barna vízben azért…..
 A Régészet Napja 2016 alkalmából régészeti témájú ismeretterjesztő előadást szeretnénk rendezni a jövendő Víz alatti Régészeti Központ épületében. A ház egykor MHSz épület volt, a rendszerváltozás óta üresen áll, állaga romlik, az idők folyamán feltelt városi lomokkal. Célunk, hogy Ráckeve Város…..
Ezen a héten folytattuk a Ráckeve belterületén található Duna-ág szonaras vizsgálatát. A korábban megtalált titokzatos „ládák” és a cölöpöt nagy visszhangot váltottak ki mind a ráckevei lakosok, mind a búvártársak körében. Célunk az volt, hogy még pontosabb dokumentációt készítsünk, természetesen…..
Április 8-án elindítottuk a 2016. évi kutatási szezont. Puskás Norberttel (Argonauta Kutatócsoport tagunk) vízre bocsájtottuk a „kutatóhajót” a ráckevei Árpád Múzeum előtt. Ez lesz a bázisunk, a környéken sokat fogunk idén szonarazni, merülni. Szerencsére a telet a hajó sérülésmentesen vészelte át,…..
Szigetújfalu Önkormányzatának támogatásával víz alatti felderítést végeztünk múlt hétvégén Szigetújfalu, Rév lelőhelynél. Ez volt a novemberben új működési engedéllyel feltárási jogú intézménnyé vállt ráckevei Árpád Múzeum első kutatása. A szakirodalom szerint…..
Megjártam Párizst és az UNESCO-t. Szó szerint.A víz alatti kulturális örökséget védő egyezményhez csatlakozott országok első tanácskozásán megfigyelőként vehettem részt (Magyarország ui. nem csatlakozott még). Az ülésen több volt a megfigyelő, mint a tagország. Két fő…..
régészbúvár 2015.12.04 14:06:10
@baribuvar: A kutatást előre kellett ütemezni. Pechünk volt. Szállás, emberek, technika: nem lehet csak úgy tologatni. A Múzeum novemberben kapta meg a feltárási jogot, előbb nem lehetett menni.
Az RTL-el nincs semmi gond. Tudomásul kell venni, hogy ez nem elit ismeretterjesztő csatorna. Cserébe viszont az üzenet 6-800 ezer emberhez is eljut, formálja a közösségi tudatot. A stáb korrekt, mert amikor megbeszéljük, hogy kijönnek, sosem hagynak cserben, és le is adják az anyagot. Ez egy évek óta jól működő együttműködés.
Lehetne persze jó minőségű dok filmet is készíteni, de erről csak mindig beszélnek a partnerek, ez pedig legalább megvalósult.
A lelőhelyen most merültem először, eddig csak szonárképen láttuk. hasznos kutatás volt, és fontos a folytatás tervezésében. Nyilván a történet nem itt zárul.
A monostor a parton volt, szerencsére föld alatt. Jövőre szondázzuk.
Örvények titkai Dunai leletek 2015.10.14 11:48:24
Az alacsony víznek és lelkes, tisztességes bejelentőknek hála újabb dunai régészeti lelőhelyek, örökségi értékek kerültek elő. Alább néhány kép illusztrálja őket.  Nem merem megadni a helyszínek, pontos adatait, mert sajnos a biztonságuk nem…..
..
régészbúvár 2015.08.04 07:06:37
@baribuvar: Kedves Lóránt! A felajánlást köszönjük! e-mail címem: roncsok@yahoo.com
üdv
Attila
A szervezők és a partnerek nevében ezúton minden olvsót szeretettel meghívnk a Árpád Muzeális Gyűjtemény római kori határvédelemről szóló kiállításának megnyitójára Ráckevére, augusztus 7-én 17 órára.  ..
A napló kedves olvasói lassan megszokják, hogy kb. félévente a kincskeresők is kapnak egy bejegyzést. Ürügyet sajnos nem nagyon kell keresni, mert a téma pimasz módon időnként az arcunkba mászik. A Múlt-kor című történelmi témájú lapon magyarul is olvasható az egyik legújabb…..
régészbúvár 2015.07.13 12:48:12
@Revolutionist: Köszönöm a jelzést, korrigáltam, amit láttam. Üdv az olvasók között!