Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mandras

1 bejegyzést írt és 202 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
André Léon Marie Nicolas Rieu holland karmester, zeneszerző, hegedűművész. Valószínűleg a kedves olvasó jól ismeri extravagáns koncertjeiről, pontosabban turnéiról és már mozifilmjeiről is. Elképesztő méretű rajongótábort sikerült saját maga köré kerítenie, akik nem csak a könnyed…..
      Amikor Szarka Gábor ezredes szigorúan megtiltja az SZFE munkatársainak, hogy együttműködjenek az egyetemfoglalókkal, törvényt sért. A kancellárnak nincsen együttműködés-tiltási joga, a 2011. évi CCIV. törvény 13/A paragrafusában ilyesmiről nincs szó. A pszichopata Vidnyányszky Attila totális…..
mandras 2020.10.14 09:50:28
@joska141: Amire te gondolsz, az a gazdasági főigazgató, akit az egyetem rektora nevez ki és a szenátusnak beszámolási kötelezettséggel tartozik. Német terminológiában ugyanezt kancellárnak hívják. A kancellár magyar módra, az egy olyan állat, akit (állami egyetem esetében) Orbán Viktor nevez ki, az egyetemen senkinek nem tartozik semmiféle felelősségge vagy beszámolási kötelezettséggel, viszont a kasszakulcs ugyanúgy az ő zsebében van és mivel a díszdoktori címek adomáynozásán kívül az egyetemen nemigen van olyan döntés, aminek nincs pénzügyi vonzata, a rektor és őközötte meg a hatásköri megoszlás nincsen tisztességesen szabályozva, az egyetem életét teljes egészében uralni tudja. "Magánfenntartó" esetében a fenntartó nevezi ki, minden más dettó.
   "Azok a világ élvonalába tartozó tudósok, akikért mindenhol két kézzel kapkodnak, nem bírják ezt a bizonytalanságot, és elmennek, a gyengék pedig itt maradnak. Azok, akik nemcsak híján vannak a külföldi állásajánlatoknak, de a teljesítményük tényleges nemzetközi mércével mérve elégtelen,…..
mandras 2020.07.06 19:06:38
@jotunder: Az kétségtelen, hogy a publikációs rendszer sem tökéletes, ki lehet cselezni, nem is csak egy-egy cikkel. De ki az, aki felülbírálja? Nekem úgy tűnik, hogy a kiváló agykutató magát tolta fel a peer review-nél kompetensebb ítélőbírává. És attól is tartok, hogy érdemben leginkább aszerint bírja ő megítélni egy cikk alátámasztottságát, hogy most báncsák-e a Viktorkát.
   Ha jól tudom, Redő Ferenc gobelinjét a munkaszolgálatos évek ihlették, a mindenkori keretlegények végtelen ostobasága és gonoszsága, ami véres tintaként ömlött erre az országra és talán sohasem lehett lemosni róla. A keretlegénység tipikus magyar foglalatosság, a sötétség és a gonoszság adott,…..
mandras 2019.11.11 20:17:04
@Flageolet: Én ebben a levélben nem látok semmi jobboldali jófejséget. Nem ért egyet a törvénnyel, de neki ezt kell betartania, tehát betartja. Elég jó okom van azt gondolni, hogy így is gondolja, mégpedig abban az értelemben, hogy akiket ez a törvény komoly bizonyítékok ellenére is megvéd attól, hogy ügynöknek nevezzék őket, azok bizony ügynökök voltak.
       Ez a poszt lazán kapcsolódik a korábbihoz. Csak sokkal szomorúbb.      Nyilván sokkal több embert érdekel a magyar futball állapota, mint a magyar matematikáé. Ez teljesen természetes. A probléma az, hogy Orbán Viktort nem csak sokkal jobban érdekeli a magyar futball állapota, mint a magyar…..
mandras 2019.08.23 10:28:43
@ijontichy: A tudományos és kulturális teljesítményekben az egyéni tehetségen és szorgalmon felül nagy szerepe van annak a kultúrának, amelyből jön. A vicc az, hogy ez éppen nemzeti büszkeségünk fő tárgyában, a sportban nincs így: meg lehet venni néhány jó edzőt meg edzésmódszereket, bele lehet rakni némi pénzt és valahogyan vonzóvá tenni gyerekek meg a szüleik számára hogy odamenjenek, beálljanak sportiskolásnak. Az eredmények tíz-tizenöt éven belül jönni fognak. A magyar matematikai tehetséggondozási rendszert viszont olyan 130-140 évvel ezelőtt kezdték kiépíteni, és eddig több rendszerválktást túlélt, megalapozott egy csomó tudományos sikert még a matematikán kívül is. De hogy ezeket is túléli-e, az kérdés.
mandras 2019.08.24 18:44:35
@jotunder: Hogy maradt ki ebből a sorból a Kürschák (előtte Eötvös)? A díjazottak névsora külön tanulságos, mert fizikai, kémiai és közgazdasági Nobel-díjas is van rajta (jó, Harsányi alapjában véve matematikus volt). Annak a bizonyos matematikai kultúrának a járulékos hatásai.
@ijontichy: Persze, elég nyilvánvaló, hopgy a kommunikációs csatornák fejlődésével a lokalitások szerepe csökkenni, vagy legalábbis változni fog. De nem úgy néz ki, mintha el akarna tűnni.
       A HVG szerint Maróth Miklós lesz az Akadémiától elrabolt intézethálózat irányítótestületének vezetője.     Maróth Miklós tudományos munkásságáról jogi képviselőnk kifejezett kérésére nem nyilatkozhatok.  Gondolom Tatár és Bodnár professzor urak recenziójának linkeléséért nem járunk még úgy,…..
mandras 2019.07.25 21:40:20
@Flageolet: A pofám leszakad, mint (most már nyugdíjas) ELTÉsnek. És ez az ember pár évvel ezelőtt, amikor bölcsész dékán lett, még pozitív figurának látszott. Szóval tőle semmi jót ne reméljünk.
Július világszerte a pride hónapja. Az eseményekben - vérmérsékletük szerint - a jelentősebb kulturális intézmények is részt vállalnak. Íme néhány kép arról, hogy a világ vezető operaházai hogyan biztosítják támogatásukról a színes kisebbséget - mely valójában a színházak közönségének is egyik…..
   Egy amerikai egyetemi oktató írt egy review-t Lánczi András Political Realism and Wisdom című kötetéről.  A viccesebb rész nyilván az, hogy a baloldal nyelvtudásáról értekező ideológusunk könyvéről ezt írta a szerző:   "With nary a page free of grammatical, syntactical, and other errors,…..
mandras 2018.04.19 09:34:31
@fortin2: Igen így van, de Macchiavellire imád hivatkozni . És annyiban jogosan, hogy a jó nagy kanyarokat befutó firenzei politikafilozófiája tényleg arról szól, hogyan lehet az embereket eszközként fölhasználni a hatalmi célok érdekében. De a borotvaéles elméjétől egy kicsit távol áll.
Az elmúlt héten újabb, minden eddiginél összetettebb támadás indult újságírói munkám ellen. Rögzítem és összefoglalom az eseményeket, egyrészt azért, hogy a nyomásgyakorlás ténye publikus legyen, másrészt azért, hogy ha további atrocitás ér, akkor bizonyítékként itt legyen a lajstrom. 1. Miért…..
A Paláver az a műsor, ahová a meztelen migráncshordák elől menekülnek azok a szerencsétlenek, akik ugyan szavazhatnak, de szövegértési képességük nem haladja meg egy közepes méretű talicskányi aprómajomét. Jó, a műsorvezetői négyes is rém erős, a Bayer-Huth-Jurák-Stefka fedzetsorral azért legalább…..
mandras 2017.11.30 22:45:44
@Az egész balodal RETTEG Habony Árpádtól: Így igaz. Pölö a magad szellemi színvonalának úgy megfelel, hogy csak na!
JogÁsz Bulvárország 2017.11.12 23:56:27
Sok hasonló definíció létezik a bulvár fogalmára, de abban mind megegyeznek, hogy a bulvár egyszerűsített gondolatokat közvetítő, népszerűséghajhász, ismert emberekről – sokszor a rágalmazásig menő – pletykákat terjesztő médium. Dr. Magyar György     Kép: BorsOnline Ha dr. Magyar György ügyvéd…..
          "Az a helyzet, drága barátaink, hogy egyikőtök bizony nő, másikótok meg férfi. Ez a két nem van. Harmadik: nincs. Hogy melyikőtök melyik, azt leggyorsabban úgy lehet ellenőrizni, ha bepillantotok a lábatok közé." (Stumpf András "újságíró", huszonegyedik század, annak kapcsán, hogy…..
A hadoválás és a handabanda teljes arzenálját felvonultatta a magyar kormány a CEU elleni hadjáratában - de végül kénytelen volt meghátrálni. Fideszeshez méltóan, Szijjártó Péter igyekszik győzelemként kommunikálni a vereséget - de az attól még vereség...
mandras 2017.07.16 09:08:30
@élveteg: Magyarázza már egyszer nekem valamelyik szerencsétlen fideszhülye, hogy miért probléma az, hogy a CEU nem folytat Amerikában képzést? Azért, mert a nagy vezér azt mondta? Miért nem probléma ugyanez a párizsi, a kairói, a dubai, a blagojevgrádi és még egy tucat más amerikai egyetem esetében? Mert ott nem ilyen kártékony kormány működik, vagy van más ok is?
(nincs ekezetem, es nem fogok emiatt a rovid poszt miatt bohockodni a unix-szal) 1.    1961. januar nyolcadikan de Gaulle elnok nepszavazast irt ki Algeria fuggetlensegerol. Mind Franciaorszagban, mind Algeriaban a fuggetlenseg tamogatoi kerultek tobbsegbe. de Gaulle elinditotta  titkos…..
mandras 2016.07.31 13:12:36
@balmoral: mosógép
        Szakály Sándor a VERITAS nevezetű rezsimintézet igazgatója azt nyilatkozta, hogy a numerus clausus nem volt jogfosztó jellegű, sőt, volt olyan cukker, hogy a női kvótához is hasonlította, miközben sikerült explicit baromságokat is beszélnie, amiért ma Kovács M. Mária elég csúnyán…..
mandras 2016.07.10 20:29:04
Szakály S. rendszerváltás előtti tevékenységének mentségére még azt is fel lehet hozni, hogy az "ellenforradalmi rendszer" kifejezés a "Horthy-fasizmus" alternatívájaként került bele a szóhasználatba. Teljesen korrekt kifejezés, még az illető rendszer saját szóhasználatával is megegyezik. Ne tessék ezt összekonfundálni azzal, hogy a kádárista propaganda az 56-os forradalmat nevezte ellenforradalomnak. Pont azért tették, hogy a forradalmat horthysta restaurációs kísérletként állítsák be.
De Szakály mai ámokfutásának megítéléséban mindez teljesen irreleváns. Még az is irreleváns lenne, ha nem harmad-, hanem elsőosztályú történész lenne. De az általa betöltött pozíciónak, az udvari történész-ideológus pozíciójának (amelyből ezeket az állatságokat mondja) a megítélélése szempontjából még az is irreleváns, hogy az elmúltnyolcévben hány hasonló teljesítményű ember sündörgött a zsírosfazék körül. Ez a pozíció ugyanis nem, vagy nem elsősorban a zsírosfazék melletti ülőhelyet jelenti. (Miközben az sem vitás, hogy a ballib kormányzást körüllengő zsírosfazék-szag sokban hozzájárult a szarszaghoz, amiben most vagyunk.) Ez a pozíció nemhogy a ballib érában. de már a Kádár-korszak nagyobbik felében sem létezett. Már az akkori pragmatista politikának is volt annyi esze, hogy az ilyen (akár pénzért, akár hatalomért, akár egyszerűen meggyőződésből) tüzet fújókat nem engedte igazán fontos pozíciókba, nemhogy pozíciót kreáljon nekik.
       Amikor az ember azt hiszi, hogy a dolgok már nem lesznek érdekesebbek....      A Corvinus esete a Sátánnal című poszt kommentelői okosítottak ki arról, hogyan is működik a társadalmi kommunikáció tudományban a publikációk értékelése.      Van egy lista a…..
mandras 2015.12.31 13:22:26
@Dr. No: +1
   Tegnap a salzburgi egyetem posztumusz visszavonta Konrad Lorenz díszdoktori címét.                    Rudolf Werner Georg Hippius 1945-ben halt meg Prágában szovjet fogságban, negyvenéves korában.  Halálának körülményeiről nem találtam semmiféle információt,…..
mandras 2015.12.27 21:59:09
@jotunder: Ez így nem igaz (Grass szerint). Beim Häuten der Zwiebel, dtv kiadás, 75.o.: "... der fatale Schritt des fünfzehnjährigen Schülers ... Fest steht, ich habe mich freiwillig zum Dienst mit der Waffe gemeldet."
mandras 2015.12.27 22:14:05
@Késes Szent Alia: Paul Johnsonnak ezt a művét nem olvastam, mást igen. Jó történésznek tartom és a hideg futkos a hátamon,amikor filozófiai fejtetgetésekbe, általánosításokba bocsátkozik. Mindig felszínes, dilettáns módon teszi, most is. Ez a párhuzam , amit idézel. olyan gyenge, hogy kocsmai szövegnek se megy el. Einstein elméletének ugye az az alapelve, hogy a fizikai törvények abszolútak, minden inerciarendszerben ugyanazok. Marx történelemfelfogása arról szól, hogy az emberi társadalom történetét ugyanolyan determinisztikus törvények irányítják, mint a fizikai világot. Ennyivel állni neki a dolognak persze ugyancsak durva leegyszerűsítés, bár talán kicsit kevésbé,mint Johnsoné. Csak arra mutatnék rá vele, hogy ilyen homályos általánosságokból a poláris ellenkezőjét is
ki lehethozni annak, amit ő kihoz.
mandras 2015.12.28 11:54:45
@incze:,@Késes Szent Alia: OK. Akkor mindebből az a tanulság, hogy ami korszellemet Johnson annyira kárhoztat, annak igazából semmi köze se Einsteinhez, se Marxhoz, se Freudhoz, csak a nevükhöz meg egy-két meg nem értett címszóhoz a munkásságukból, amit a korszellem azért kapott föl ,mert olyan volt, amilyen. Tehát annak, hogy milyen volt, a gyökerét másutt kell keresni (ha van neki). A nagyobb bajom Johnson kocsmai filozofálásával egyébként az, hogy az abszolút, örök értékek megvédése a modern cinizmussal, romboló szellemmel. relativizmussal szemben minden fasizmus programján szerepelt. Persze Johnson nézetei, vagy legalább a szándékai ettől rettentő távol állnak, de odáig se jutott el a történelemfilozofálásban, hogy a problémát felmérje.
Én is Eötvös Károlytól idézek, mint az a csaknem száz ügyvéd, akik nyílt levelet intéztek a kormányhoz, az ügyészekhez és a bírákhoz. „A most megalkotott jogszabályok ellentétesek minden, Magyarország által aláírt nemzetközi egyezménnyel, az európai közösségi joggal,…..
mandras 2015.09.24 21:03:20
@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Engem naggyon érdekel!!! Hol lehet ilyeneket olvasni? És mondd, össze is jöttek, az Iszlám Állam és Soros ügyvédei? Hol? A Genfi-tó alján, egy búvárharangban?
        Az alábbi posztnak nincs tanulsága. Kizárólag arról szól, hogy a világ nem mindig olyan, mint amilyennek elképzeljük.       Idén Thaiföldön rendezték a nemzetközi diákolimpiát. A csapatverseny győztese az Egyesült Államok lett. 1999 óta ez a negyedik alkalom,…..
mandras 2015.07.15 15:22:37
@jotunder: "a diákolimpia az elit kiválasztásáról és képzéséről szól, nem általában a közoktatásról. " Na erről van nagyba szó. Nálunk még ma is megy az a demagógia, hogy a magyar oktatás milyen jó, lásd a diákolimpiai eredményeket. Közben van olyan PISA-eredményelemzés, amely szerint a felső decilisekben éppen hogy gyengébben muzsikálunk, mint a teljes átlagban. Csakhogy egy középiskolai évfolyam egyetlen decilise is ezres nagyságrend. egy ilyen olimpiai felkészítésnek, a vele összekapcsolódó OKTV-nek és egyebeknek a kisugárzása meg egy tantárgyból tízes nagyságrendű. Matematikában van egy százhúsz éve működő, még Arany Dániel, Kürschák József és mások által létrehozott remek tehetséggondozási rendszer (nagy előnye a szememben, hogy alapjában nem versenyistálló-jellegű!), de ezt talán egy tucat tanár csinálja és évfolyamonként nem ér el száz diákot.
         Boros János orbánista filozófus folytatja harcát az elismerésért. Most a független, polgári Napi Gazdaságban mondta ki végre, bátran és következetesen, hogy Lenin és Sztálin nem voltak igazán rendes fickók. Rájött a dologra, nem volt könnyű, de rájött, és…..
mandras 2015.07.14 22:09:09
@jotekony koc: BJ igazából akkor vágta el magát liberális oldalon, amikor az ÉS-ben leírta, hogy őt egyszer zsarolással beszervezték, de elment a beszervezőjének a főnökéhez, balhét csinált, mire elengedték. Vannak néhányan, akik személyes tapasztalatból nem így emlékeznek a szervek működésére. (Akkor írt ilyet, amikor Medgyessynek támadt az az ötlete a lebukása után, hogy akkor most terrítsük ki az összes anyagot.) Aztán amikor az MTA Filozófiai Bizottságban balhé támadt a Filozófiai Intézet igazgatójaként viselt dolgai miatt, akkor egy ülésre behozta és másolatban szétosztotta az átvilágításáról szóló igazolást, miszerint III/3-as nem volt. Én amúgy az életrajzát ismerve nem is a III/3, hanem a külső elhárítás (III/2?) iratai közö9tt keresgéltem volna utána, de az nem átvilágítás tárgya.
mandras 2015.07.14 22:34:50
@fortin2: Mi lenne? Semmi.
mandras 2015.07.15 10:59:50
@Brumm Brumi: Való igaz. Hogy ez a zavarosfejű, rosszerkölcsű senki idáig emelkedett, abban többen is hibásak azok közül, akiket most rugdos.
Nem mai történet. De elmesélem, mert míg a sírba nem tesznek, kísérteni fog. Kísértsen mindenkit tehát. Egy nap felhívott a legnagyobb lányom énektanárja, hogy feltétlenül beszélnünk kell, találkozzuk valahol Találkoztunk. Lányom énektanárja Magyarország harmadik legjobb…..
mandras 2015.04.29 16:14:06
@GERI87: "El lehet menni." Nekünk itt ez a hazánk. Akármennyire nehéz is ezt a te intelligenciáddal és empátiáddal felfogni.
  A köztévé ringyói által fenntartott Skoff Elza blog érdeklődik a blogolás piaci árai után. A Vincent szíves válasza. Eddig 13 millió 798 ezer lapletöltésünk volt. A legjobb napunkon volt 61 789. Eddig pontosan 0 forint 0 fillért kaptunk a blogolásért, és terveink szerint…..
 „A bérkommunizmus helyett meg kell jutalmazni a húzóembereket, az egyetemi oktatói munka pedig nem nyugdíjas állás.” (Maruzsa Zoltán, felsőoktatásért felelős helyettes-államtitkár, az ELTE egykori adjunktusa, az egykori Tisza István Baráti Társaság elnöke)   A magam…..
mandras 2015.03.02 15:22:10
@fortin2: Nem egészen értem, hogy mivel húztam ki nálad a gyufát, amikor nagyon közel van egymáshoz az,amit mondunk. Támogatja a nyavalya - én csak azt mondtam, hogy hiába a meglevő rosszakarat, nem fog nekik sikerülni (szerencsére).
Nem a meglevő vén szamarak nyugdíj előtt két évvel való lecserélésével kell feljavítani a színvonalat, hanem pl. azzal, hogy a nyugdíjazásuk után egyáltalán lehessen felvenni jobb fiatalokat. Kínálat van, annyi, amennyit akarunk - "szerencsére" jobb helyeken sincs nagy állásbőség. De abban az intézetben, ahol én dolgozom, öt év alatt 40%-kal csökkent a státuszok száma, főleg azzal, hogy a távozók státuszát elvették, nem jöhettek a fiatalok. Most végre felvehettünk egy nyugdíjba ment (egyébként nagyszerű) prof helyett egy adjunktust. Legalább három olyan, egészen kiváló jelentkező volt, akit a magyar normák szerint is docensnek kellene felvenni, egy normális előmeneteli rendszerben már profok lennének.
mandras 2015.03.02 17:44:24
@fortin2: az, hogy a kollégák legnagyobb része passzív, mert nem lát esélyt az érdemi változtatásra, sajnos tény. De a szemrehányást, ha nem haragszol, nem venném magamra.
Az ELTÉnek az is a baja, hogy baromi nagy szervezet,tényleg nehéz átlátni, hogy mi történne attól odafönn, hogy valaki alul megpróbál valamit. Azon kívül nagy a széthúzás is, ezek mesterien tudják kijátszani egymás ellen az embereket-csoportokat.
A társadalmtudományi szakok ügyében ha valaki, akkor mi (Oktatói Hálózat) szólunk, kiabálunk, ahogy bírunk. Nem hallatszik az égig. Biztos, hogy a 16 szak diszkriminálása társadalmi következmények szempontjából az egyik legdurvább, amit ezek elkövettek.
A régészek ügyében szerintem Maruzsa egy elszórt poénjára nem kell reagálni (ha valami tényleg történik, az más). De ha bárki megkeres bennünket, meggyőzhetők vagyunk az ellenkezőjéről. Amúgy az egész bölcsészképzés elég durván meg lett faragva az idei, kapacitáskorlátnak csúfolt keretszámokkal. Ez a vidéki bölcsészkarokat fogja tönkrevágni. Ebben se nagyon lehet üvölteni az érintettek nélkül. A szegedi kollégák eléggé beindultak, azt lehet támogatni.
Az ELTE a régi rendszer állatorvosi lova. Nincs kőbe vésve a 300-as minimumpontszám. Bérkommunizmus helyett kiemelt fizetést kapnak a legjobb oktatók – a kiválasztásukba a hallgatók értékelése is bele fog számítani. A felsőoktatás átalakításának soron következő…..