Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gerardus A. Lodewijk

0 bejegyzést írt és 753 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nincs neve igazából ennek a mozgalomnak még, egyesek szemében nem több mint „visszatérés a normalitáshoz”, mások számára viszont kő-konzervatív felfogásúak ligája. Az ilyen rendszerek jellemzője kicsiben és nagyban is, hogy hangsúlyozottan ismeretségi alapon működnek (el sem tudnak képzelni a…..
Minden vasúttársaság igyekszik kialakítani egy egységes arculatot a vasúti járművei számára. Néhány szabály a biztonságot szolgálja (vitatható eredményességgel), más színelemek az utasoknak nyújtanak segítséget és persze ott a rengeteg kivétel, mozdonyok, melyeket sehogy sem lehet beilleszteni az…..
Hosszabb repülőutak velejárója a jetlag tünetegyüttes, amelynek kellemetlenségei odafigyeléssel jelentősen enyhíthetőek...
A náci vezetés az élet minden területét igyekezett leuralni a Harmadik Birodalomban - nem volt kivétel ezalól a szexualitás sem. A népesség drasztikus csökkenése miatt komoly demográfiai problémával nézett szembe az ország. Ahogy sejthetitek, Hitler az árja "fajjal" akarta benépesíteni birodalmát,…..
A magyar konyhának szerves (elnézést…) részét alkotják a belsőségek. Ízlés kérdése persze, ki mennyire szereti a májat, a szívet vagy éppen a pacalt, de az is igaz, hogy a nyugati országok egy részében ezeket finoman szólva is gyanakvással figyelik. Steve posztja erről, valamint az olyan…..
Az NDK teljes fennállása alatt az állami vasút a háború előttről megörökölt Deutsche Reichsbahn, azaz Német Birodalmi Vasút nevet használta. Viszonylag furcsa ez egy szocialista-kommunista, de főleg antiimperialista államban, és bizonyára szívesebben átnevezte volna a pártvezetés Vörös Békevasútra,…..
Gerardus A. Lodewijk 2021.03.30 18:15:11
@gigabursch: Ha jól tudom, egyetlen vasútvonaluk volt 25 kV 50 Hz-cel villamosítva, minden más villamosított vasútvonaluktól távol, a Harz-hegységben a jelentós bányaforgalmat (de nem szén, hanem kő) ellátó, kb. 30 km hosszú, 60 ezrelék legnagyobb lejtésű Rübelandbahn. Az ott használt E251 sorozatnál a V63-nak nagyobb volt az indító vonóereje, csak éppen mire az utóbbi első példányai forgalomba álltak, addigra már az előbbiek már vagy 10 éve közlekedtek.
Az elmúlt hetekben több olyan levelet is kaptunk, amelyben a hölgy levélírók a partnerük, férjük merevedési gondjairól számolnak be. Természetesen minden levelet egyénileg is megválaszoltunk, Zsuzsa pedig hozzájárult a története és a tőlünk kapott válasz nyilvános közléséhez is. Íme : "A férjem 67…..
Maga Lenin nicknevű vendégszerzőnktől az elmúlt években már olvashattatok egy-egy bejegyzést. A Techstory-ról és rendkívül részletes cikkeiről is ismert írónak saját oldala is van, ami nem más mint a Modernwartech. Ma a szovjet űrrepülőről láthattok sok remek fotót. A Szovjetunió úgy vélte, hogy…..
Gerardus A. Lodewijk 2021.02.11 19:09:36
@MIG-31: Köszönöm a pontosítást.
Egy képet - upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/ff/OK-GLI_Technik_Museum_Speyer_2008_12.JPG - jobban megnézve most már én is látom, hogy légijárműként természetesen CCCP (latin betűvel SzSzSzR) volt a lajstromjel elején. Közben utánanéztem, és arra jutottam, hogy az OK (latin betűvel is OK) az oрбитальный корабль (latin betűvel orbitalnüj korábl, azaz égitestet [Földet] megkerülő hajó) rövidítése.
December van, márpedig minden évben ez az az időszak, amikor talán még azok a határátkelők is hazalátogatnak Magyarországra, akik egyébként a nyarat máshol töltik. Nagy kérdés, hogy idén mi lesz, hiszen a járvány és a vele járó korlátozások alaposan felborították mindannyiunk életét. Te…..
Gerardus A. Lodewijk 2020.12.04 13:52:20
@Platonica: A híres swiss propaganda research megfellebezhetetlen véleménye ...
Nagyon beindultak a viták a magyar jogállamiságról, de sajnos, a színvonal megint a béka segge alatt. Különösen a Fidesz produkál lenyűgöző bullshit-cunamit. (előre szólok, hogy ezt a posztot indulatból írom, ami látszik is rajta)..
Arról vitatkozni, hogy az Európai Unió tagországaiban be kell-e tartani a jogállamiság kritériumait, olyan, mintha arról folyna a diskurzus, hogy a fürdéshez szükség van-e vízre? Talán pont ez az abszurd helyzet akadályozta meg a tagállamok többségét, hogy nyílt vitába szálljanak az utóbbi években a…..
Mi lehet annyira vonzó egy német kisvárosban, hogy a 19. század legnagyobb orosz írói, költői telepedjenek le ott karöltve más európai művészekkel? S mi lehet vonzó ma a csaknem félmillió turista számára, akik oda érkeznek évente? Sokat hallottam már Baden-Baden városáról, elsősorban akkor,…..
      Donald Trump amerikai elnök ma hivatalosan is megemlékezett Ruth Bader Ginsburgról, a Legfelső Bíróság 87 éves korában elhunyt bírájáról, és elrendelte, hogy eresszék  félárbócra a csillagsávos lobogót a Fehér Házon és a középületeken.      1916-ban választották meg az első zsidó bírát a…..
Gerardus A. Lodewijk 2020.09.22 10:54:08
@kemény keleti kommentelő: "Azt hiszem, amerikában azért fontosak a bírák, mert precedensjog van. Minden itéletre odafigyelnek, mert a következő itéletekre is nagy hatással van."

Ezt én is pont így gondolom, de annyit hozzátennék, hogy valamiféle - hivatalos vagy nemhivatalos, kifejezett vagy hallgatólagos, kötelező vagy ajánlott, kezdetleges vagy részletesen kidolgozott - precedensrendszernek a következetesség minimumának biztosítása érdekében muszáj működnie a világ minden olyan bíróságán (legalábbis a bírák fejében), amely nem teljesen önkényes ítéleteket akar hozni.
Ami a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül zajlik, a civil kurázsi és a hatalmi arrogancia csatája. Az esélyek természetesen nem egyenlők, hiszen a hatalmas médiagépezettel rendelkező Orbán-kormány nincs kényszerhelyzetben akkor sem, ha a hallgatók ellenállása és a tanárok jelentős részének…..
Ez a bejegyzés hosszú lesz, azt meg minek olvasni ilyen melegben, lapozzanak. Ámbár a magyar történelem - máig ható - tragédiájának új szempontú megközelítése talán megér félórácskát. Mérsékelt elitistaként őszinte csodálatomat és elismerésemet szeretném kifejezni dr. Orbán Viktor Mihály korszakos…..
Gerardus A. Lodewijk 2020.08.18 01:09:45
Helyeselném, ha a kommentfolyam olvashatóságának megőrzése érdekében a bloggazda élne az őt e minőségében megillető jogokkal.

Trianonnak a honfoglalás előtti időkig visszavezetett demográfiai előzményeiről érdemes elolvasni Halassy Béla tanulmányát: mek.oszk.hu/20000/20051/
A szerzője nem történész, de képes elismerésre méltó mennyiségű történelmi tény- és érvanyagot fölvonultatni és logikusan rendezni. Nem biztos, hogy minden egyes állításával tökéletesen egyetértek, de a lényeggel nagyon: a Trianonhoz vezető okfolyamat kezdetét nem az I. vh-ban, nem a dualizmusban, de még csak nem is a XIX. sz-ban kell keresni, hanem többszáz ével korábbra kell visszaásni az események és összefüggések teljesebb megértéséhez. Az 1918 előtti Magyarország ugyanis már nagyon régóta inkább csak a nevében volt magyar ország.

Aligha vitatható, hogy Trianon rendkívül igazságtalan volt a magyar néppel szemben. De a realitások ésszerű felmérésére képes magyar politikusoknak (mondjuk abból mindig is komoly hiány volt) legkésőbb 1849 óta kristálytisztán látniuk kellett, hogy a független Magyarország ára előbb vagy utóbb, de szükségképpen jelentős területveszteség lesz. Nagyjából a XIX. sz. eleje, de legkésőbb 1849 óta óriási vakság kellett annak az észre nem vételéhez, hogy a Kárpát-medence valamennyi etnikuma teljes erővel saját államra törekszik. (Ezért sem sikerült őket akármilyen nagyvonalú – bár részben csak papíron létező – nemzetiségi jogokkal sem megfékezni.) Vagyis a világháború és a vereség nem oka volt az ország feldarabolásának, hanem csak az alkalmat szolgáltatta. A veszteség nem Trianonban keletkezett, hanem Trianon által csupán realizálódott. A vesztes háború már nem rontotta jelentősen a magyarság tárgyalási pozícióját (és ugyanez igaz az azt követő "forradalmakra", azaz kvázi polgárháborúkra is), mert az már enélkül is rendkívül gyönge volt.

Trianon felülvizsgálata pedig megtörtént: az volt a II. vh. Az újabb felülvizsgálata pedig éppen most történik: úgy hívják, hogy EU. Ha jobban belegondolunk, Trianont közvetlenül és közvetetten a szélsőséges nacionalistáknak köszönhetjük. És ma is éppen a szélsőséges nacionalisták küzdenek a legdühödtebben az EU ellen. Ez talán nem véletlen.

Lassan célszerű lenne már a sebeink (teljesen indokolt) nyalogatásától valamiféle progresszívebb együttműködés felé elmozdulni, amihez persze egyes utódállamok hozzáállásának (amelynek lényege ironikusan szólva az, hogy nem hajlandóak megbocsátani a magyaroknak Trianont) is változnia kell.
Hollandia területe feleakkora se, mint Magyarországé, mégis, több, mint 17 millióan laknak ott. A nagy népsűrűséghez fejlett és kiterjedt tömegközlekedési hálózat is társul. Itt vezették be először az ütemes közlekedést is, hogy minél jobban ösztönözzék az embereket a vonatok és a buszok…..
Gerardus A. Lodewijk 2020.08.17 12:01:09
@Dipendra: Köszönöm a részletes ismertetést, és további jó utazást kívánok!
Ami viszont egy kicsit elgondolkodtatott: ha jól értem, a szolgáltató rendelkezik mintegy 17 millió polgár tökéletesen pontos és részletes helyváltoztatási profiljának egyértelműen személyre lebontott adataival, megfejelve valamennyi érintett banki adataival (a beszedési megbízásokhoz adott korlátlan hozzájárulást is beleértve), és a legzseniálisabb az egészben az, hogy mindez nem csupán egy fillérjébe nem kerül a szolgáltatónak, de még a 17 millió nyilvántartott személy fizet érte, teljesen önként, és egyáltalán nem is keveset. A világ számtalan titkosszolgálatát eszi a sárga irigység! Jó, persze, biztosan vannak valamiféle szabályok a visszaélések megelőzésére, de az abszolút visszaélésmentes adatkezelést még nem találták fel. Egy ilyen óriási mennyiségű és tökéletes minőségű adathalmaz nagyon sok jogellenes vágyat kelthet.
Hasonlóan élnek, mint a legtöbb korukbeli fiatal: egyetemre készülnek, elköltöznek otthonról, és buliznak, de közben négy nyelven beszélnek, számukra a gödöllői kastély és a bécsi Hofburg voltaképpen családi múzeum, és már most azon gondolkodnak, hogy talán egyszer majd édesapjuk, valamint…..
Gerardus A. Lodewijk 2020.07.28 12:15:40
@nofret: Megjegyzésem a lehető legkomolyabban ironikus és a lehető legironikusabban komoly. :)
Segítek: felmenő az, akitől valaki (a leszármazó) származik.
Magában a cikkben szerepel egy ábra, amely tisztázza ezt a kérdést.
Erzsébet nem felmenője az interjúalanyoknak.

Egyébként igen színvonalas cikk, köszönöm szépen, még sok ilyet szeretnék olvasni, és sok sikert kívánok hozzá.
Gerardus A. Lodewijk 2020.07.28 20:08:42
@nofret: Minden felmenő rokon, de nem minden rokon felmenő.

Egyébként igen, voltak cifra történetek a családban. Ferenc József apjának, Ferenc Károly főhercegnek* (és így ez utóbbi bátyjának, V. Ferdinánd királynak is) a szülei (Ferenc császár és király, valamint második felesége, Bourbon Mária Terézia királyné) ugyanis mindkettejük anyai és apai ágán egyaránt unokatestvérek voltak, azaz mindketten ugyanattól a 4 nagyszülőtől származtak. Az történt, hogy Mária Terézia és Lotharingiai Ferenc egyik fia, Lipót elvette feleségül Bourbon VII. Károly nápolyi király és Wettin Mária Amália lányát, Bourbon Mária Ludovikát, ők lettek (a későbbi) Ferenc császár és király** szülei, ugyanakkor ugyanennek a Bourbon VII. Károlynak és Wettin Mária Amáliának egyik fia, Mária Ludovika testvére, Ferdinánd elvette feleségül ugyanennek a Mária Teréziának és ugyanennek a Lotharingiai Ferencnek egyik lányát, Lipót testvérét, Habsburg Mária Karolinát, ők lettek Bourbon Mária Terézia szülei.
Remélem, nem rontottam el a leírást, rajzolni egyszerűbb lett volna: de.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_I._(%C3%96sterreich)#Abstammung

*: Hogy Ferenc Józsefnek valóban Ferenc Károly főherceg volt-e a biológiai apja, az egy további izgalmas kérdés.
**: Aki kétszer is császár volt, ráadásul először mint II. Ferenc, utána pedig mint I. Ferenc, na ezt csinálja utána valaki.
Tudom, másoknak kész válaszaik vannak olyasmire, amiről keveset vagy semmit se tudnak, vagy amiről tudhatnának, de arra sem emlékeznek. Nekem nincs. Akart a fene erről írni, de az emlékezetkieséses magyar közéletben muszáj. Felőlem mindenki azt gondol a történetről, amit akar, de pusztán a…..
A hazai parlamentben tegnap nagy vita volt arról hogy megszavazzák e azt a kritériumot miszerint az EU s hitel nem köthető jogállamisági feltételekhez. Ugye a magyar Parlament megszavazta ezt,de ez egyáltalán nem ennyire egyszerű mint amennyire első ránézésre tűnik. És ezt a parlament is pontosan…..
A Trianon név hallatán sok minden eszünkbe juthat, de minden felmerülő gondolatunk a 100 évvel ezelőtt bekövetkezett nemzeti kudarchoz és katasztrófához vezet vissza. Kerek egy évszázaddal ezelőtt ugyanis, - egészen pontosan 1920 június 4 –én délután 16 óra 32 perckor - a Párizs melletti Versailles…..
Gerardus A. Lodewijk 2020.06.28 10:48:55
Trianonnak a honfoglalás előtti időkig visszavezetett demográfiai előzményeiről érdemes elolvasni Halassy Béla tanulmányát: mek.oszk.hu/20000/20051/
A szerzője nem történész, de képes tiszteletre méltó mennyiségű történelmi tény- és érvanyagot fölvonultatni és a logikusan rendezni. Nem biztos, hogy minden egyes állításával tökéletesen egyetértek, de a lényeggel nagyon: a Trianonhoz vezető okfolyamat kezdetét nem az I. vh-ban, nem a dualizmusban, de még csak nem is a XIX. sz-ban kell keresni, hanem többszáz ével korábbra kell visszaásni az események és összefüggések teljesebb megértéséhez. Az 1918 előtti Magyarország ugyanis már nagyon régóta inkább csak a nevében volt magyar ország.

Aligha vitatható, hogy Trianon rendkívül igazságtalan volt a magyar néppel szemben. De a realitások ésszerű felmérésére képes magyar politikusoknak (mondjuk abból akkoriban is komoly hiány volt) legkésőbb 1849 óta kristálytisztán látniuk kellett, hogy a független Magyarország ára előbb vagy utóbb, de szükségképpen jelentős területveszteség lesz. Nagyjából a XIX. sz. eleje, de legkésőbb 1849 óta óriási vakság kellett annak az észre nem vételéhez, hogy a Kárpát-medence valamennyi etnikuma teljes erővel saját államra törekszik. (Ezért sem sikerült őket akármilyen nagyvonalú – bár részben csak papíron létező – nemzetiségi jogokkal sem megfékezni.) Vagyis a világháború és a vereség nem oka volt az ország feldarabolásának, hanem csak az alkalmat szolgáltatta, ugyanígy a veszteség nem Trianonban keletkezett, hanem Trianon által csupán realizálódott. A vesztes háború kétségkívül tovább rontotta a magyarság tárgyalási pozícióját, amely azonban enélkül is igen gyönge volt.

Még valami: Trianon felülvizsgálata megtörtént, az volt a II. vh. Az ójabb felülvizsgálata pedig éppen most történik, úgy hívják, hogy EU. Ha jobban belegondolunk, Trianont közvetlenül és közvetetten a szélsőséges nacionalistáknak köszönhetjük. És ma is éppen a szélsőséges nacionalisták küzdenek a legdühödtebben az EU ellen. Ez talán nem véletlen. Lassan célszerű lenne már a sebeink (teljesen indokolt) nyalogatásától valamiféle progresszívebb együttműködés felé elmozdulni, amihez persze egyes utódállamok hozzáállásának is változnia kell.
Gerardus A. Lodewijk 2020.06.28 10:49:42
Trianonnak a honfoglalás előtti időkig visszavezetett demográfiai előzményeiről érdemes elolvasni Halassy Béla tanulmányát: mek.oszk.hu/20000/20051/
A szerzője nem történész, de képes tiszteletre méltó mennyiségű történelmi tény- és érvanyagot fölvonultatni és a logikusan rendezni. Nem biztos, hogy minden egyes állításával tökéletesen egyetértek, de a lényeggel nagyon: a Trianonhoz vezető okfolyamat kezdetét nem az I. vh-ban, nem a dualizmusban, de még csak nem is a XIX. sz-ban kell keresni, hanem többszáz ével korábbra kell visszaásni az események és összefüggések teljesebb megértéséhez. Az 1918 előtti Magyarország ugyanis már nagyon régóta inkább csak a nevében volt magyar ország.

Aligha vitatható, hogy Trianon rendkívül igazságtalan volt a magyar néppel szemben. De a realitások ésszerű felmérésére képes magyar politikusoknak (mondjuk abból akkoriban is komoly hiány volt) legkésőbb 1849 óta kristálytisztán látniuk kellett, hogy a független Magyarország ára előbb vagy utóbb, de szükségképpen jelentős területveszteség lesz. Nagyjából a XIX. sz. eleje, de legkésőbb 1849 óta óriási vakság kellett annak az észre nem vételéhez, hogy a Kárpát-medence valamennyi etnikuma teljes erővel saját államra törekszik. (Ezért sem sikerült őket akármilyen nagyvonalú – bár részben csak papíron létező – nemzetiségi jogokkal sem megfékezni.) Vagyis a világháború és a vereség nem oka volt az ország feldarabolásának, hanem csak az alkalmat szolgáltatta, ugyanígy a veszteség nem Trianonban keletkezett, hanem Trianon által csupán realizálódott. A vesztes háború kétségkívül tovább rontotta a magyarság tárgyalási pozícióját, amely azonban enélkül is igen gyönge volt.

Még valami: Trianon felülvizsgálata megtörtént, az volt a II. vh. Az újabb felülvizsgálata pedig éppen most történik, úgy hívják, hogy EU. Ha jobban belegondolunk, Trianont közvetlenül és közvetetten a szélsőséges nacionalistáknak köszönhetjük. És ma is éppen a szélsőséges nacionalisták küzdenek a legdühödtebben az EU ellen. Ez talán nem véletlen. Lassan célszerű lenne már a sebeink (teljesen indokolt) nyalogatásától valamiféle progresszívebb együttműködés felé elmozdulni, amihez persze egyes utódállamok hozzáállásának is változnia kell.
Gerardus A. Lodewijk 2020.07.04 19:20:00
@to:rppapa: Igen, a Zvi Rix izraeli írónak (is) tulajdonított szállóigét átfogalmazva: a szlovákok és a románok soha nem fogják megbocsátani nekünk Trianont.