Regisztráció Blogot indítok
Adatok
R\'hard

0 bejegyzést írt és 67 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gyurcsány Ferenc plágiumgyanús szakdolgozatával kapcsolatban épeszű és éplelkű embernek nem nagyon lehet más véleménye, mint Schmitt Pál másolt doktori értekezésével kapcsolatban volt. Ha a feltételezést nem tudja hitelt érdemlően megcáfolni a volt miniszterelnök, pontosan…..
R\'hard 2012.04.30 17:28:47
@Ordnassac: 1) Tagadás. A dohányzás nem is káros. (Ez az ügy más.)
2) Kétely. Nem bizonyított, hogy a dohányzástól meg lehet halni. (Ez nem bizonyított.)
3) Transzcendencia. Valamiben meg kell halni!... (Mi ettől függetlenül jobbak / mások vagyunk.)

Szórakoztató lesz látni ennek jeleit a politikusokn és a médiában.

R

UI Egyébként úgy vélem, Jjulie-t ki kellene moderálni.
R\'hard 2012.04.30 17:47:10
@Ordnassac: Amennyire én látom, SP elsősorban azért mondott le, mert a Fidesz számára előnyösebb volt, ha lemond, mint ha marad. GyF esetében: nem hinném, hogy a DK számára előnyösebb lenne, ha lemond, mint ha marad.
A következtetés ebből világos.

R

UI Egyébként úgy vélem, Jjulie-t ki kellene moderálni.
törökgáborelemez 432. Hardball 2012.01.24 01:33:00
Még nem ért a feléhez sem ez a parlamenti ciklus, ráadásul elméletileg éppen a téli csendes pihenőjét tölti a törvényhozás, de már most akkora a csatazaj, olyan hangerővel és intenzitással zajlik a küzdelem, hogy el sem tudom képzelni, mi lesz itt a választáshoz közeledve.…..
A hétvégén végre sikerült befejeznem egy írást, amely az újabb választáskutatási kötetben jelenne meg, s amelyben a pártok 2010-es stratégiáit próbálom meg leírni és elemezni. Miközben ezzel foglalkoztam, olvasgattam a parlamenti választás előtti anyagokat, nézegettem az…..
R\'hard 2011.01.18 23:48:15
Nem értem, most akkor ő nem olyan, mint a mi politikusaink – mondja és kérdezi az egyik nyugati nagykövetség munkatársa, amikor Orbán Viktor politikájáról beszélünk. Az Economist legújabb számában harcias, összeférhetetlen („pugnacious”) embernek írja le a magyar…..
R\'hard 2010.12.17 23:52:50
@a-kis-herceg: Amennyire en latom, tobbe-kevesbe minden parlamentaris demoracia igy mukodoik. :-D
R\'hard 2010.12.17 23:58:51
@Ordnassac: Remlik, hogy pont a vedelmi kiadasok elszallasa novelte a deficitet.
De azt hiszem, nincs sok ertelme a definicion vitatkozni.
A jol keresok massziv adocsokkentese kb. a muszaj kategoria volt. (Tul nagy volt a lehetoseg a tax avoidance-re, szoval ez inkabb a pragmatizmus, mint a liberalizmus diadala...)
A penzugyi felugyelet szetcseszese meg szintiszta dilettantizmus volt.
R
R\'hard 2010.12.18 00:06:20
@a-kis-herceg:
Udv!
A demokracianak van egy Rousseau-i felfogasa, ami kb. a kozvetlen demokracianak felel meg. Ezzel all szemben a demokracia fogalmanak Montesquieu-i felfogasa, ami a fekek es ellensulyok rendszerere epul. Mindket felfogas demokratikus abban az ertelemben, hogy a nepszuverenitas ervenyesul. Amennyire en latom, Orban inkabb a Rousseau-i felfogas iranyab kozelitene koraszulott parlamentaris demokraciankat. Az ugymond demokraciat felto honftarsaink tobbsege pedig pont ettol odzkodik, es a fekek es ellensulyok rendszeret tartjak fontosnak.
R
A KRESZ szabályait áthágom akkor, ha az állapotos feleségemet viszem a kórházba – mondta tegnap az ATV-ben Giró-Szász András. A kormánynak most állapotos a felesége, azt akarod mondani? – kérdezte Bánó András, a műsorvezető. Amit az állapotos feleséggel kellett…..
R\'hard 2010.11.18 23:41:18
@Chabodeux:
Udv!

En szemely szerint attol tartok,hogy abbol, hogy ellenzekben jo politikai donteseket hoztak, nem kovetkezik az, hogy kormanyon is jo politikai donteseket hoznak, sem az, hogy jo gazdasagpolitikai donteseket hoznak.
Ezt mint kockazatot elem meg, es en nem szeretem a kockazatot.

R
Talán már kiderült az eddigi írásokból, hogy megítélésem szerint a politikai eseményeket érdemes több oldalról is megvizsgálni, s ha nem a mindent elárasztó lelkesedés vagy a vak gyűlölet hajt minket az értelmezésben, akkor általában ennek az átgondolásnak a vége sem lehet…..
„Demszky Gábor, az SZDSZ vezetőségének fiatalos és népszerű tagja lett Budapest főpolgármestere – fantasztikus változás ez április óta, amikor az MDF a főváros 24 parlamenti helyéből 18-at szerzett meg.” – ezeket a szavakat a magyar politikával és politikai…..
R\'hard 2010.07.12 14:01:09
Sokat gondolkoztam azon, hogy érdemes-e bármit írni az Orbán Viktor által kezdeményezett politikai nyilatkozat kihelyezéséről szóló rendeletről. Hiszen alapvetően igaza van Navracsics Tibornak, aki ma a parlamentben – láthatóan nem karrierje legkellemesebb és legszínvonalasabb…..
R\'hard 2010.07.08 14:22:16
@[nick]:
Udv!

Ha ugy dont az MSzP frakcio nehany tagja, hogy onallo frakciot alapit, akkor az MSzP mint part - mivel orszagos/teruleti listarol kerultek be - meg tudja-e oket valami modon fosztani a mandatumuktol?
Az biztos, hogy az egyeniben mandatumot szerzoket nem. Szanyi oda ul, ahova akar, de rajta kivul mindenki mas ebben a helyzetben van.

R
R\'hard 2010.07.08 14:50:37
@Ordnassac:
Udv!

Koszonom. Nekem is ugy remlett, hogy csak a mandatumat elveszto kepviselo eseteben van szerepe annak, hogy egyeniben szerezte-e a mandatumat. Most mar tudom is. :-)

R
“Egy-két évig a Fidesz számára a Jobbik lesz az igazi ellenzék, és még a jobboldali embereket is meg fogja lepni az a harc, amely a két párt között kibontakozik a jövőben. (...) Az biztos, hogy a Jobbik eleinte óriási erővel kéri majd számon a Fidesz ígéreteit (...) nagyon…..
A siker mindent igazol, a kudarc mindent megcáfol. Ha vitatható is a végletekig lecsupaszított igazság – hiszen a szavazatmaximalizáláson túli célok is létezhetnek -, alapvetően jól ragadja meg a politikai stratégiák értékelésének lényegét. Így aztán azzal kapcsolatban,…..
R\'hard 2010.06.27 14:22:29
@jjulie:
Udv!

Eleg sokat jarok Bp-n (egyetem, es melo), es latom. (Pontosabban nem latom a fejlodest.)

R
UI A korrupcio az korrupcio. Tudom, hogy van - volt - lesz, de irtani kell, ahogy csak lehet.
R\'hard 2010.06.27 14:29:05
@jjulie: :-D
R\'hard 2010.06.27 14:38:55
@panelburzsuj:
Udv!

Azt nem ertem, hogy ezt pl. Parizsban meg tudtak oldani. (Pl. kotelezo 20 evente felujitani a lakasokat. Persze Franciaorszagrol van szo: parizsi ismeroseim szerint inkabb 22-23 evente van felujitas, de akkor sem ugy nez ki a varos, mint Bp.) Itt Bp-en miert nem? Amikor olyan szembetuno a problema!?!

R
A rossz hír az, hogy semmi igazán különleges nincs a görög válságban, sok ilyen volt már, és senki sincs beoltva ellene - állítják Reinharték, Carmen és Vincent. Mítoszrombolás öt pontban, a pénzügyi válságok hosszú és zajos története alapján. 1. Szuperszofisztikált…..
R\'hard 2010.05.11 15:32:09
Udv!

RE Lemmiwinks: Egy leertekelesi haboru (leertekeli az EU az eurot, ezutan Japan leertekeli a jent, az USA a dollart, majd az EU ismet leertekeli az eurot es igy tovabb) a kulkereskedelem szetzilalodasahoz, tovabbi joleti vesztesegekhez es meg melyebb recessziohoz vezetne. Jelenleg erre van a legkisebb szuksegunk. A "beggar thy neighbor" hozzaallas addig mukodik, amig a szomszedod valamilyen (pl. presztizs, alacsony inflacio) okbol hajlando elviselni, hogy eros a devizaja.
RE Sorge: Jelenleg a forint leertekelese a sok devizahitel mellett - finoman szolva - nem olyan hatast valtana ki, mint a bevezeto makro tankonyvekben. Mivel az exportvallalatok (meg altalaban a lakossag es az osszes vallalat) devizaban adosodott el, az export vallalatoknak tobbe-kevesbe indifferens lenne. (A belfoldi kereslet viszont meg melyebbre zuhanna.)
RE Post: A gorog helyzet abban unikum, hogy a gazdasagpolitikusok megertettek, hogy koltsegvetesi kiigazitasra lenne szukseg, am a gorog lakossag ezt nem hajlando elfogadni. A gazdasagpolitika keptelen kiutat talalni. Az etlapon nem szerepel ez a fogas. Ebben kulonbozik Gorogorszag Magyarorszagtol, de valoszinuleg Irorszagtol, Portugaliatol es Spanyolorszagtol is. (Ezt hamarosan megtudjuk, de Portugaliaban es Spanyolorszagban mar vannak tovabbi koltsegvetesi kiigazitasok.)
A koltsegvetesi kiigazitasok azonban a meg melyebb recesszio remevel fenyegetnek. Felreertesek elkerulese vegett: a legtobb nyugat-europai orszag nem valamifele jellemhiba kovetkezteben, hanem a 2008-at koveto valsag hatasait enyhitendo taposott ra a fiskalis gazpedalra. (Jo pelda Irorszag.) A fiskalis fekpedal a kereslet csokkeneset, a gazdasagi visszaeses melyuleset (ha ugy tetszik: W alaku recessziot) okozhatja. A monetaris politika feladata ebben a szituacioban a fiskalis politika tamogatasa (pl. az allam direkt finanszirozasaval). Erre a BoE es a Fed nagyon hamar rajott, es lassan az ECB is felfogja vegre, hogy nincs mas valasztasa. A gorog helyzet abbol a szempontbol is unikum volt, hogy az orszag kozponti bankja mereven elzarkozott attol, hogy lender of last resort funkciojan belul kisegitse a koltsegvetest, ha csodkozeli helyzetbe kerul.

R
Bár sejtem, hogy a többség szerint lényegtelen kukacoskodás, szerintem viszont sokat elmond a magyar média állapotáról, hogy mindenhol* – még a Fidesz elnökének honlapján is - ugyanaz a mai hír: Sólyom László felkérte Orbán Viktort kormányalakításra. Pedig nem, nem kérte…..
263-59-47-16-1: jelen állás szerint ez a parlamenti választás végeredménye. Ehhez hasonló adatokat utoljára 1994-ben olvashattunk, akkor 209+69=278-38-26-22-20-1-1 volt a választás estéjén elénk táruló sorrend. Mint látható, az ellenzéki oldalon most 1994-hez képest még valamivel…..
R\'hard 2010.04.26 21:30:25
Udv!

Ma reggel tenyleg ugy ereztem, hogy egy uj orszagban ebredtunk.
A valasztas nagyon unalmas volt. Bar volt egy-ket erdekes reszletkerdes, de a vegeredmeny szinte teljesen biztos volt. Vegig.
Eros Fidesz gyozelem, gyakorlatilag program nelkul, ha ugy tetszik: bianco csekk. Mint azt tobben is kifejtettek, szinte mindegy, hogy megvan-e a ketharmad (meglett) mivel 1) feles gyozelemmel is sok reformot el lehet inditani 2) mindig meg lehet szerezni nehany szavazatot a szukseges ketharmadhoz.
De vegul meglett a ketharmad.
Orban Viktor most rengeteget fog kuzdeni az egyik parttal.
Termeszetesen nem az MSzP-vel. A volt kormanypart sebeit nyalogatva fogja a kovetkezo fel evben onmagat keresni. Erdekes kerdes, hogy vajon megtalalja-e.
Nem is a ket uj demagog, jelenleg ellenzeki parttal. Az LMP es a Jobbik nagyon sok szempontbol nagyon hasonlo part. Mindket part antiestablishment mozgalomkent indult. "Aki bekerul a Parlamentbe, az olyan lesz, mint mi." Erdekes lesz latni oket a kovetkezo fel evben az establishment reszekent, amint betagozodnak, felveszik a parlamenti partok stilusat, retorikajat, mondanivaloit, magatartasat. Mindket part a korabbi kormanypartok (ha ugy tetszik: jobboldal es baloldal, mint Fidesz - KDNP illetve MSzP - SzDSz) antitezisekent jottek letre megspekelve egy kis demagogiaval. Igen, az LMP ugyanolyan demagog, mint a Jobbik. Pontosabban ugyanolyan mertekben, bar mas szohasznalattal. Ami a Jobbiknak a ciganykerdes, az az LMP szamara a kornyezetvedelem. Mas a nyelvezet, mas a celkozonseg, de a vegcel ugyanaz: fontos, letezo problemakra hivjak el a figyelmet, sok ember szimpatiajat megszerzik, de az egeto kerdesekre (adorendszer, eloregedes, nyugdij, oktatas, egeszsegugy) nem adnak valaszt.
Nem is adhatnak valaszt.
Ugyanis ellenzekben vannak, meg egyutt sem tudnak nemhogy feles torvenyeket atvinni, de a ketharmadosakat sem tudjak megakadalyozni.
A valaszokat, a iranyitast egy Fidesznek nevezett konglomeratum fogja megadni.
Egy Fidesznek nevezett konglomeratum, amiben egymas mellett ul Rogan es Matolcsi, Kosa es Kover, Pokorni es Pinter, de meg sorolhatnam.
Orban Viktor helyzete nagyon hasonlit Gyurcsany Ferencehez.
Az MSzP a 2010-es valasztast 2006 oszen, esetleg 2007 tavaszan bukta el. Amikor kihatraltak Gyurcsany Ferenc reformtorekvesei mogul, amikor a langyos vizben pancsolast valasztottak a reformok, a cselekves heylett. (Mert nagyon sok mindent feles torvenyekkel is meg lehet oldlani. Vitathatatlan: ketharmaddal sokkal tobb kerdest meg lehet oldani.) Gyurcsany Ferencet az MSzP es az SzDSz totojazasa buktatta meg.
Most Orban Viktor a sajat harcat fogja vivni, akarcsak Gyurcsany Ferenc. O is a sajat frakcioja - egy nagyon heterogen konglomeratum - ellen fogja megvivni.
(Az ellenzeki kis partok sajat ontomjenezesukkel, nepszeruseguk novelesevel lesznek elfoglalva, de az erdemi donteshozatalban nem fognak resztvenni. A donteshozatal kozelebol ket pofonnal el lehet oket zavarni.)
Most osszel, legkesobb kovetkezo tavasszal meg fogjuk latni, hogy megy-e Orban Viktor valamire.
Annak idejen szurkoltam Gyurcsany Ferencnek, hogy sikeruljon. Most is szurkolok Orban Viktornak, hogy sikeruljon.
Orban Viktor is egy szovevenyes intezennyel fog megkuzdeni, zart ajtok mogott, ki tudja, mifele hatteralkuk, szovetsegek es hatbatamadasok reven alakul majd ki, hogy merre is megy majd Magyarorszag.
Ma reggel ugy ereztem, mintha a hruscsovi/brezsnyevi Szovjetunioban ebredtem volna.

R
Nem kétséges, a következő időszak egyik vezető témája a kétharmad kérdése lesz. Mit lehet vele kezdeni, kell-e nagyvonalú gesztusokat gyakorolni, illetve szabad-e az ellenzék támogatása nélkül hozzányúlni az alkotmányhoz és a minősített többséget igénylő törvényekhez?…..
Be kell ismernem, a szabadba csalogató szép idő és a tévé elé vonzó jégkorong világbajnokság csökkentette valamelyest a blogírási lelkesedésemet. Mindenesetre a politikusok sem igazán segítenek: amennyire meg tudom ítélni, 1990 óta nem volt még olyan választás Magyarországon,…..
R\'hard 2010.04.18 21:33:24
@cambridge.on:
Ez erdekes elkepzeles. Amennyire en latom, mindharom csapat (ketto kozuluk mindenkepen) szeretne elkerulni meg a latszatat is annak, hogy segitseget kap a tobbi kettotol.
Egyebkent mindharom csapat reszerol erdemes egyoldaluan visszaleptetni a jeloltjeiket. Ha nincs meg a Fidesz 2/3-a, akkor mindegy, hogy 5 vagy 50 kepviseloje van egy partnak a Parlamentben, ugyanugy van zsarolasi/koalicios (ahogy tetszik) potencialja. Ha megvan a Fidesz 2/3-a, akkor mindegy, hogy 5 vagy 50 kepviseloje van egy partnak a Parlamentben, ugyanugy nincs zsarolasi/koalicios (ahogy tetszik) potencialja.

R

UI Olyan ez, mint amikor csirkeset jatszanak az amerikai fiatalok. Mindkettonek az a legrosszabb kimenetel, ha egyikuk sem rantja felre a kromanyt, mert akkor karambol lesz. Ha te rantod felre a kormanyt, akkor veszitesz, de ha az ellenfeled ugyanezt a strategiat koveti, akkor neked felre kell rantani a kormanyt. No persze ezt a masik is tudja. Nincs tehat Nash egyensulyi pontja a jateknak. Elvileg, ha hiheto modon el tudod kotelezni magad, hogy nem rantod felre a kormanyt, akkor az ellenfel szamara az optimalis strategia felrerantani a kormanyt, es te nyersz. A kerdes az: meg tudod-e errol gyozni az ellenfeledet.
Többször beszéltem már arról, hogy a 2010-es választás egyik legfontosabb újdonságát a választói illékonyság radikális megnövekedése jelentette, ami különösen egy olyan időszak után lehet feltűnő, amikor szinte befagyott a magyar pártrendszer. Éppen itt az ideje tehát,…..
R\'hard 2010.04.16 19:20:20
@elendem:
Udv!

Amennyire en latom, ma Magyarorszagon otfele tipikus valaszto lathato:

1 Akik erosen akarjak a valtozast az elmult evekhez kepest, es ugy gondoljak, hogy egy 2/3-ot elero Fidesz erre kepes. Ok szavaznak a Fideszre.
2 Akik erosen akarjak a valtozast az elmult evekhez kepest, es ugy gondoljak, hogy a korabban kormanyra kerult partok erre keptelenek, de ugy gondoljak, hogy az uj politikai eronek tiszteletben kell tartania a parlamentaris demokracia (irott es iratlan) torvenyeit; ezek az emberek a korabbi partokban csalodtak, de a parlamentaris demokraciaban biznak. Ok szavaznak az LMP-re.
3 Akik erosen akarjak a valtozast az elmult evekhez kepest, es ugy gondoljak, hogy a korabban kormanyra kerult partok erre keptelenek, es ugy gondoljak, hogy az uj politikai eronek nem kell tiszteletben tartania a parlamentaris demokracia (irott es iratlan) torvenyeit; ezek az emberek a korabbi partokban csalodtak, es megrendult hituk a parlamentaris demokraciaban, de ugy velik, hogy egy radikalis part kepes felrazni az orszagot. Ok szavaznak a Jobbikra.
4 Akik nem biznak a parlamentaris demokraciaban, s abban sem, hogy egy radikalis part fel tudja razni az orszagot. Ok otthon maradnak, mintegy protestkent.
5 Az inaktivak szamara kezenfekvo valasztas az MSzP. Az MSzP maximalis mertekben igyekszik kiszolgalni az inaktivakat. (Gyurcsany Ferenc tobb megnyilatkozasa is jol mutatja ezt az elkotelezettseget.) Mas kerdes, hogy az inaktivak sokszor elegedetlenek voltak azzal, amit az MSzP nyujtani tudott. (Az mas kerdes, hogy ez volt a maximum.)

A semak szandekoltan tipizaltak, illetve sarkitottak. Termeszetesen nem mindenki fer bele valamelyik kategoriaba.

R
Úgy néz ki, hogy ez a választás sem múlik el komoly tévedésem nélkül: egyelőre ugyanis semmi jele annak, hogy a két forduló között felpörögne a kampány. A lapokban már a következő kormány névsora fut, időnként meglepő nevekkel, az elemző pedig – miután lényegében…..
R\'hard 2010.04.15 21:10:39
@pana_fz18:
Udv!

Magyarul fogoly dilemmanak hivjak.

R
R\'hard 2010.04.15 21:14:01
@török gábor:
Udv!

Ez a szisztema - szerintem legalabbis - ismet felveti azt a kerdest, amit mar feszegettem itt a blogon: A megvalasztott kepviselo tulajdonkeppen a korzetet erdekeit kepviseli (az o erdekukben igyekszik donteni) vagy az orszag szamara optimalis donteseket kellene keresnie? Mi tortenik, ha a ketto utkozik egymassal?

R
R\'hard 2010.04.15 21:37:29
@Wlassich:
Udv!

En azt ertem, hogy ez a Te velemenyed.

A kerdes az, hogy vajon a kepviselo ezt igy gondolja-e.

Ha az ujravalasztasa a kepviselo megitelese szerint a helyi erdekek kepviseletetol fugg (azaz a szavazoi csak azt vizsgaljak az esetleges ujravalasztaskor, hogy mennyire volt kepes ervenyesiteni a helyi erdekeket) akkor szerintem a kepviselo nem ugy fog viselkedni, ahogyan Te velelmezted.
Ha az ujravalasztasa a kepviselo szerint azon mulik, hogy az orszag szempontjabol elonyos donteseket hozott, akkor szerintem a kepviselo ugy fog viselkedni, ahogyan Te velelmezted.
A kerdes tehat az, hogy vajon a kepviselo mit gondol: vajon mi alapjan fogjak megitelni a valasztoi. Irrelevans, hogy a valasztoi valojaban hogyan fogjak megitelni, mint ahogy az is irrelevans, hogy a Te velemenyed szerint hogyan kellene dontenie., vagy hogy az en velemenyem szerint hogyan kellene dontenie.

R

UI Nem allt szandekomban serto modon fogalmazni. Ha megis megsertettelek: elnezesedet kerem!
Vége a választás első fordulójának, rengeteg dolog történt: végignézhettünk egy döbbenetes választási bizottsági szerencsétlenkedést, ránk ömlöttek az adatok, és nem mellékesen ez a blog bevonult a magyar televíziózásba… A következő napokban még sok lehetőség…..
Miért menjek el szavazni, ha igazán egyik sem tetszik? – kérdezte tegnap az unokahúgom, aki nem mellesleg „első választó” (lenne), s nekem huszonnégy óra kellett, amíg nagyjából megtaláltam a választ. Talán mondhattam volna rögtön a hangzatos kulcsszavakat:…..
R\'hard 2010.04.05 18:24:09
Udv!

Sajnos nincs idom vegigolvasni a kommenteket, igy konnyen lehet, hogy valaki ezt mar kifejtette. Ha igy tortent, utolag is elnezest kerek.

A jelenlegi parlamenti valasztas kulonlegessege, hogy a valasztopolgaroknak meg a szokasosnal is kisebb: rendkivul kicsi a valasztasi lehetosege, szinte egyaltalan nem is ad modot valasztasra.
Valasztas alatt itt nem a szavazolapon ikszelgetest ertem. (Ez trivialisan teljesul.) Azt ertem alatta, hogy reszt vehet a valaszto a kozossegi donteshozatalban, hogy szavazatanak hatasara az orszagot a vezetoi (a leheto leg)nagyobb mertekben abba az iranyba tereljek, amerre a valaszto szerint a leginkabb elonyos lenne. (Az is megerne egy eszmefutatast, hogy a valaszto vajon meg tudja-e allapitani, hogy melyik irany lehet a legelonyosebb valojaban.)
Az egyes partok programja - finoman szovla - nem tul reszletes, igy - meg ha naiv modon feltetelezzuk is, hogy betartjak valasztasi igereteiket - nem lehet tudni, hogy az egyes partok mit kivannak elerni, miutan bekerultek a Parlamentbe. Raadasul nincs semmi garancia arra nezve, hogy ezeket a megoly homalyos igereteket betartjak.
A Fidesz gyozelme jelenleg tobbe-kevesbe biztos. A voksunk leadasanal tehat nagyjabol ket dolgot kell merlegelnunk:
1) Kivanatosnak tartjuk-e hogy a Fidesz ketharmados tobbseget szerezzen.
2) Mely ellenzeki parto(ka)t tartjuk kivanatosnak, hogy a Parlamentben megejelenek, mint ellenzeki part(ok).
Az elso kerdes megvalaszolasahoz kepesnek kellene lennunk arra, hogy megvalaszoljuk azt a kerdest: Mit fog tenni a Fidesz, ha megszerzi a ketharmadot. (Figyelem! Nem az a kerdes, hogy mit iger a ketharmad eleresenek esetere a Fidesz, de meg csak nem is az, hogy jelenleg mi a Fidesz szandeka a ketharmad eleresenek esetere. Ajanlom mindenki figyelmebe a dinamikus inkonzisztencia jelenseget.)
Ennek a kerdesnek a megvalaszolasara semmifele informacioval nem rendelkezunk.
A masodik kerdes megvalaszolasahoz kepesnek kellene lennunk arra, hogy megvalaszoljuk azt a kerdest: Mit fog tenni az illeto part, ha a Fidesznek nincs meg a ketharmados tobbsege, s ez a part bekerul a Parlamentbe. A partok meglehetosen keves informaciot szolgaltatnak arra nezve, hogy ellenzeki szerepben mit kivannak elerni. (Itt is ervenyesek a Fideszre elmondottak is.) Ez tovabba jelentos mertekben fugg attol is, hogy melyik masik partok kerulnek be a Parlamentbe. Az esetleges koaliciokotesrol sem adtak joforman semmilyen informaciot, raadasul a valasztasokat kovetoen ezeket az igereteket nem biztos, hogy betartjak. (1998-ban a kampany soran pl. Orban Viktor kategorikusan elutasitotta a kisgazdakkal kotheto koalicio lehetoseget.)
Ennek a kerdesnek a megvalaszolasara semmifele informacioval nem rendelkezunk
(Egyszeru, bar irrealis pelda: 60%-ot szerez a Fidesz, 20%-ot a Jobbik, 20%-ot az MSzP. Vajon milyen alkukba megy bele a Fidesz az egyik vagy a masik parttal azert, hogy egy ketharmados torvenyt elfogadtasson a Parlamenttel? Ezt a valasztasok elott senki sem tudja.)

Azzal egyetertek Torok Gaborral, hogy a valasztas eseteben nem a tokeletest kell keresni, hanem a szamomra legjobbat a (rendelkezesre allo) lehetosegek kozul. A jelenlegi helyzet problemajat - kulonosen egy elso valaszto szemszogebol nezve - azonban nem abban latom, hogy nem talalom a tokeletest, hanem abban, hogy nem tudom felmerni az egyes alternativakat, a lehetseges kimeneteket, nem tudom oket osszehasonlitani, hogy kivalaszthassam kozuluk a legmegfelelobbet.

A partoknak etlapot kellene a valasztok ele tenniuk, amibol a valaszto kivalaszthatja, hogy o mit szeretne. (A szavazatoknak a legelemibb hatekonysagi kriteriumok alapjan megfelelonek tekintheto aggregalasa persze - leszamitva a problemak egy meglehetosen szuk koret - lehetetlen feladat, de errol itt most nem erdemes irni. Mindenki tisztaban van vele. Itt most a vita kedveert feltetelezzuk, hogy ezt a lehetelen feladatot sikerrel vegrehajtottuk.) Ez azonban jelenleg nem valosul meg. Talalomra bokunk ra az egyik fogasra, s aztan remeljuk, hogy jol "valasztottunk".
Ha veletlenszeru a kimenetel, miert mozditsam meg akarcsak a kisujjamat is?

En nem tudnek valaszolni TG unokahuganak.

R
Hiába a közelgő választás, az ünnep előtt a politika már csak pislákol. Ugyan Bokros Lajos még kísérletezik azzal, hogy végleg pártjára húzza a szélsőjobb elleni harc (SZDSZ által már) viseltes mezét, de aztán kiderül, az ATV esti beszélgetésén kívül csak arra jó a…..
R\'hard 2009.12.28 18:43:03
@Naszta:
Udv!

Ahogy en latom, a MG csupan egy tunet.
A cigany kisebbseggel szemben a tarsadalom tobbsegenek - akar tetszik, akar nem - eros sztereotipiai alakultak ki. A korabbi parlamenti partok nem igazan tudtak mit kezdeni ezzel a helyzettel, s igyekeztek a problemat a szonyeg ala soporni. A garda megjelenese es nepszerusege szerintem a tarsadalom egy tetemes reszenek azt az igenyet mutatja, hogy errol a problemarol igenis beszelni kell, es meg kell oldani. Szerinem a MG szimpatizansok nagy resze nem eroszakos megoldasban gondolkodik. (Termeszetesen lehet, hogy tevedek.) De mindezidaig senkitol nem kaptunk semmifele megoldasi javaslatot, de meg a problema megfogalmazasat, kibeszeleset is mereven elutasitotta tobb parlamenti part.
A MG-t karhoztatni, a pokolba kivanni olyan, mint az a kozepkori szokas, hogy kivegeztek a rossz hirt hozo kuldoncot...

R
R\'hard 2009.12.28 22:23:43
@Balt:
Udv!

Igyekeztem targyilagosan elmeselni nekik, hogy mi tortent. Persze nem biztos, hogy sikerult. Mea culpa.

R
A hírek szerint holnap kiderül, ki vezeti a Jobbik országos listáját, azaz ki lesz a párt miniszterelnök-jelöltje. A Jobbik dilemmáiról és lehetőségeiről korábban már írtam (még korábban második erős esélyeiről is), most kifejezetten csak a személyi kérdésre…..
R\'hard 2009.12.16 21:25:45
@1.szolo (B.A.):
Udv!

En Gyurcsany Ferenc egy kb. ket evvel ezelotti TV interjujara gondoltam.
A magyar allam nem tudom, hogyan, mibol fizetne ki a nyugdijakat, ha az adofizetok mar elhagytak az orszagot.
De ez nem a jelenlegi inaktivak problemaja, legfeljebb a jelenlegi adofizetok szembesulnek majd vele amikor majd inaktivakka valnak.

R
Miután Lendvai Ildikó a hétvégén megfogalmazta a baloldali „egy a tábor, egy a zászló” gondolatát, ma Orbán Viktor a Fidesz országos választmányának ülésén fontosnak érezte, hogy ő is újra elővegye kedvenc metaforáját. Az ellenzéki párt elnöke arról beszélt,…..
R\'hard 2009.12.15 20:03:22
Udv!

A zaszlok felirataival kapcsolatban feltuno, hogy azok a tobbi parttal szemben egy-egy vadat kepviselnek. A potencialis szavazok fele azt sugallja: miert ne szavazzon az illeto partra. (MSzP: nem akarunk ujabb Gyurcsan-kormanyt – SzDSz: ugysem jut be – MDF: nem akarunk ujabb megszorito csomagot – Jobbik: nem helyes az eroszak terjedese) Ezzel szemben a Fidesz sajat magarol mindossze azt sugallja: minket valaszt a tobbseg. („Mindegy kire szavazol, a kormanyt ugyis megvalasztjak.”) Ez a konformitas jegyeben arra osztonozheti a potencialis szavazokat, hogy a Fideszre szavazzon, illetve – a biztos vereseget sugallva – arra osztonozheti a potencialis szavazokat, hogy a tobbi part tamogatasa helyett tavol maradjon a valasztastol. Latni velem a logikat a Fidesz akciojaban, ugyanakkor egy valasztopolgar elemi erovel hianyolhatja az uzenetbol a pozitiv reszt: mi az, ami miatt erdemes lenne raszavazni a Fideszre? (Azt mar megtudta, hogy miert ne szavazzon a tobbiekre, de azt nem tudta meg ,hogy miert szavazzon ra a Fideszre.)
Meglatasom szerint ez a taktika celra vezeto lehet, ha a valasztopolgarok donto tobbsege a korabbi valasztasokhoz hasonloan negativ valaszto. (A legtobben – szemelyes tapasztalataim szerint legalabbis – nem a jobb vagy a baloldalra szavaztak a korabbi valasztasokon, hanem valamelyik oldallal szemben adtak le voksaikat.)
Meglatasom szerint jelenleg igen eros a valasztok koreben a valtozas iranti igeny. Meglatasom szerint ezt mutatja az ellenzeki part (Fidesz) jelentos tamogatottsaga, a kormanypartok (MSzP, bizonyos ertelemben SzDSz) alacsony tamogatottsaga, a korabbi iranyvonalakat kivulrol elutasito partok (Jobbik, LMP, bizonyos ertelemben MDF) viszonylag magas tamogatottsaga.
A pozitiv uzenetek hianya velemenyem szerint a Fidesz hitelesseget, tamogatottsagat rombolhatja. (Amennyiben a valasztopolgarok szamara elvaras, hogy ezuttal – lasd oszodi beszed – tudjak, hogy mire szavaznak, nem csak azt, hogy ki ellen szavaznak.)

R
R\'hard 2009.12.15 20:49:31
@1.szolo (B.A.):
Udv!

Pozitiv uzenet alatt nem egy erkolcsi ertelemben helyes dolgot ertetem, hanem azt, hogy roviden foglalja ossze, hogy mit akar a Fidesz, azaz mit fog tenni, ileltve mit nem fog tenni abban az esetben, ha megnyeri a valasztast. Az, hogy "azt tesszuk, ami nektek tetszik" szerintem nem eleg konkret, igy nem tekintem pozitiv uzenetnek.

R
Soha nem gondoltam volna, hogy ezen a blogon saját történetemről is írni fogok. Soha nem gondoltam volna, hogy ez a történet rólam is szól. Figyelni szerettem volna, nem előtérbe tolakodni. Valahogy most mégis ez történt. Ráadásul ennek a 24 órának a története – bár tudom,…..