Regisztráció Blogot indítok
Adatok
katszila

4 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Közgáz elvégzése után a University College Londonon szerzett mesterfokozatot, majd 2002-ben a Magyar Nemzeti Bankban kezdett dolgozni. Az MNB közgazdasági főosztályáról Péter útja a tengerentúlra vezetett, doktori tanulmányait a New York University-n végezte. 2009-ben…..
Az ELTE matematikus szakának elvégzése után az igen jónevű Massachusets Institute of Technology-n tanult tovább, és szerzett PhD. fokozatot immáron közgazdaságtanból. Péter 2001-ben hazaköltözött, azóta a Magyar Nemzeti Bankban és a Közép-Európai Egyetemen dolgozik, 2010 óta az…..
Sok gondunk van a jövővel. Leginkább az, hogy szenvedni kell azért, hogy jó legyen, miközben túl messze van ahhoz, hogy ezt a szenvedést könnyen felvállaljuk. Ma kéne leszokni, lefogyni, lemondani, félretenni azért, hogy valami homályos, távoli jövőben majd kiélvezzük, hogy…..
katszila 2012.04.15 16:56:54
@is: Szerintem nincs igazad. A nyelvek elkülönítését a cikk egyszerűen átveszi egy nyelvésztől, le is hivatkozza. (Dahl (2000)) Nem vagyok nyelvész, de azt olvastam a belinkelt cikkben, hogy a nyelvek jövőhöz való viszonya a hivatkozott nyelvész szerint olyan mondatokban dől el, amelyekben a cselekmény nem tervezett. Ezért jó példa az időjárás. ("In other words, how scheduled events are treated does not reflect a language’s overall treatment of future reference. (...) Dahl defines “futureless” languages as those which do not require “the obligatory use in (main clause) prediction-based contexts”. In this framework, a prediction is a statement about the future that has no intentional
component. Predicting the weather would be a canonical example.") Azt meg szerintem nem mondjuk magyarul, hogy holnap hideg van. Vagy?
Számos híres kollégájához hasonlóan matematikusként indult, nyert OKTV-t és nemzetközi diákolimpiát is. Ádám (akinek előadására, talán emlékeznek, másfél éve egyszer már invitáltuk a blog olvasóit) az ELTE matematikus szakának elvégzése után váltott, mert „a való…..
Kedves olvasónk, Lieli Róbert megemlékezése egykori témavezetőjéről: Bár a szakmán kívül talán kevésbé ismert név, Halbert White munkásságával minden olyan diák kapcsolatba került, aki végigcsinált legalább egy középszintű ökonometria kurzust. Szinte bármelyik…..
A legtöbbet idézett magyar közgazdász abból a generációból, amelynek legjobbjai már a mindenséggel mérhették magukat: vezető amerikai egyetemeken szereztek doktori fokozatot, és nem a tranzitológiát vagy más közép-európai sajátosságokat választották kutatási területüknek.…..
Mondják a szakértők itt és itt, és mi boldogok vagyunk a konszenzustól, hiszen az ELTE Alkalmazott közgazdaságtan szakján pont így csináljuk. Szerintünk a közgazdasági gondolkodás elsajátítása nem megy kampányszerűen, a vizsgaidőszaki pánikban, az alvás…..
Amerikai megfelelője mindenesetre teszi. Vajon lesz-e nekünk is kiszámított és okosan elmagyarázott költségvetési rés mutatónk vagy középtávú fiskális értékelésünk a lehető legszélesebb közönségnek, hosszan, röviden és adatokkal megtámogatva? Drukkolunk...
Két részben. Első rész itt. Második rész itt...
Avagy mások még szenvedélyesebben vitáznak. Jeffrey Sachs szerint felháborító, hogy vannak, akik szerint a segélyek romboló hatásúak, miközben ők maguk nem tagadják meg a külső segítséget, ha, mondjuk, saját taníttatásukról van szó."The big opponents of aid today are…..
katszila 2009.05.30 12:07:44
@punkloss: Bauer magyarul is van, letölthető például innen:
http://www.szazadveg.hu/kiado/sz_arch.php?id=27
A Nyugati bűntudat... egészen remek.
A közgazdászok egy része szerint a korrupció ésszerű válasz az ésszerűtlen szabályokra. Erre a rugóra jár az agya azoknak akik a jog közgazdasági elemzését (law and economics, remek könyv és képzés magyarul is) művelik. A keretek, szabályok meghatározzák az ösztönzőket, az…..
katszila 2009.04.18 11:45:37
@bng, @horvathar: Ha máshogy is, de szerintem ugyanazt mondjátok: a normaszegés tényleges költségei nagyon különbözhetnek. Az ösztönzők csak látszólag ugyanazok, a döntéshozók számára azonban de facto nem. A svédek valószínűleg sokkal jobban rettegnek a lelepleződéstől, a visszahívástól. Így a tanulság talán nem az, hogy a kultúra/háttér/néplélek győzött az ösztönzők fölött, hanem hogy a kultúra/háttér/néplélek hat az ösztönzőkre.
A közgazdászoknak a válság érdekes kísérlet is egyben. Meg lehet vizsgálni például, hogy a különböző termékek hogyan reagálnak a jövedelmek átmeneti csökkenésére, vagyis mekkora a keresleti rugalmasságuk. Azt gondolnánk, hogy plasztikai sebészeti…..
nem a pék jóindulatától 4 + 1 2009.02.09 11:31:00
Gyurcsány Ferenc a héten jelentette be, hogy a kormány átvállalná az ötödik nap munkabérét azoknál a cégeknél, ahol egyébként hetente csak négy napot dolgoznának, vagyis a tervezett konstrukcióban az ötödik napon munka helyett képzés zajlana a cégeknél. … Az…..