Regisztráció Blogot indítok
Adatok
eltecon

1227 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Nobel-előfutár fiatal kutatói díjat idén harvardi professzor kapta. Ősszel szenzációs előadást tartott Budapesten is, a CEU BESS sorozatának vendégeként. Aki lemaradt az előadásáról, itt ismerkedhet vele. Igyekszünk rábírni bennfenteseket részletesebb bemutatásra, addig…..
Jó egy évvel ezelőtt Bernanke előadássorozatot tartott a George Washington Egyetemen a gazdasági válságról és a FED tevékenységéről e turbulens idők közepette. Az előadások szerkesztett változata most jelent meg, s Robert Solow írása e könyvet szemlézi. Sok jót mond a…..
nem a pék jóindulatától Kamat 2013.04.04 13:14:24
Jó-e nekünk az alacsony kamat? Hát persze! Az alacsony kamat olcsóbbá teszi a hitelfelvételt. Ezáltal jótékonyan hat a beruházásokra és a kereslet más elemeire is. A gazdaság fellendül, munkahelyek keletkeznek. Nő a foglalkoztatás és a termelés, növekszenek a jövedelmek. Szóval…..
Milyen tanulságokat vonhatnak le a közgazdászok az elmúlt évek nagy válságából? Olivier Blanchard öt pontban foglalja össze a megfontolandókat, s - mit tesz isten - az első épp a címben foglalt ajánlás. Amúgy az a fórum sem akármi, ahol az IMF főközgazdásza bölcsességeit…..
Vagyis: kik, hol, milyen végzettséggel, mekkora fizetésért kutatnak és elemeznek? Persze, csakis nemzetközileg. Economics Job Market Report 2012 az INOMICStól...
Harvard, MIT, Princeton, Chicago... továbbra is ezek vezetik a legjobb amerikai Economics Ph.D programok listáját. Ortodoxia rulez...
    ..
A stilizált tények fogalmát Káldor Miklós, magyar származású közgazdász, a cambridge-i közgazdasági iskola egyik vezető képviselője vezette be, egy, a gazdasági növekedésről írott, 1957-ben megjelent cikkében. A Káldor-féle hat stilizált tény a hosszabb távú gazdasági…..
A monetáris politikának fiskális következményei vannak. Ebből persze nem az következik, hogy a monetáris politikát a fiskus igényeihez kéne igazítani, de az igen, hogy a kapcsolat ignorálása zűrökhöz vezethet. Uncle Sam például már egy jó ideje szinte ingyen kérhet kölcsön a…..
Nem szoktunk napi eseményekkel foglalkozni, de a közgazdaságtan iránti elköteleződésünk miatt most nem tudjuk magunkban tartani izgalmunkat. A Magyar Nemzeti Bank az ország legjobb makrogazdasági műhelye. Az alapkutatásoktól a rendszeres kiadványokig jelennek meg olyan elemzések,…..
Kezdetben a közgazdászok erősen idegenkedtek a politika világának megértésétől. A politikai döntéshozatalt egyfajta fekete dobozként kezelték, és csak elvi szinten beszéltek dilemmákról, átváltásokról. Úgy gondolták, hogy a közgazdász dolga az, hogy a döntéshozók elé…..
Nohát, ez komolytalannak hangzik. Mi köze lehet a nyelvnek, nyelvtani szerkezeteknek ahhoz, hogy az egyik ország polgárai sokat takarítanak meg a jövedelmükből, a másikéi meg keveset? Keith Chen éppen ezt vizsgálja. Úgy találja, hogy azok a népek, amelyeknek nyelve élesen…..
A téma még mindig igencsak divatban van az akadémiai kutatásokban, és a világgazdaság állapotát tekintve nem véletlenül. Ez egy rövid, jópofa ábrákkal illusztrált empirikus papír az USA és Kanada viszonylag hosszú negyedéves adatsoraira támaszkodva. A speciális fókusz: vajon…..
Igen, persze, tudjuk. De akadnak olyanok is, akik ezzel a felkiáltással mindjárt tollat ragadnak, és mindennek kiszámítják a költségét. Egy gyerek felnevelése, egy diploma megszerzése meg hasonlók. Az igaz szerelem teljes ráfordítás igényéről még nem hallottunk, most már ezt is…..
Mármint ugyanaz az ember. Amerikában - ahogy másutt is - a költségvetési kiadások makroökonómiai hatásáról vagy a magas marginális adókulcsok növekedési következményeiről különösen a válság körülményei között igen ádáz vita folyik a médiában. A közbeszédet…..
Négy évvel ezelőtt ezen a napon került fel az első bejegyzés blogunkra. Ez alatt az idő alatt összesen több mint félmillió oldalt töltöttetek le róla. Köszönjuk, Kedves Olvasók!..
Ki ne ismerné azt az érzést, amit tankolás közben a gyorsan pörgő számláló látványa okoz? Kellemesnek biztosan nem kellemes, inkább fájdalmas, még ha a fájdalom nem is fizikai. Szeretjük megvenni a dolgokat, de az, hogy pénzt - másra is felhasználható pénzt - kell adnunk…..
Vajon kell-e bármi mást írni egy közgazdász bemutatásakor, ha valaki ezt is elmondhatja magáról: "tanszékvezető a University of Chicago közgazdaságtan tanszékén"? A Magyar Nemzeti Bankban készült interjú itt olvasható...
A fene gondolta volna, hogy egyszer még a The Sun riportjával fogjuk illusztrálni a makroökonómia tananyagot. A tétel: a reprezentatív fogyasztó munkakínálata csökken, ha béren kívüli jövedelmei nőnek. Az illusztráció: Natalija 33 éves litván lány a brit szociális ellátó…..
A tudomány manapság mívesen kifaragott apró építőkövekből épül, rég elmúlt a mindent újragondoló forradalmi monográfiák ideje. Ezért is lehet szeretni az átfogó leírásokat, amik azt mesélik el, hogy épült meg az apró kövekből a katedrális. Ifjú olvasóinknak ajánljuk…..
Jaj, dehogy, nem arról van szó, ez nem az a blog! Az államadósságról beszélünk. A nagy államadósság két egymással összefüggő, de egymástól elkülöníthető okból terheli egy ország makroökonómiai rendszerét. Az egyik a szolgálat terhe: a fizetendő kamat más céloktól von…..
Itt látható...
Richard Nixon 1971-ben hirdette meg a drogellenes háborút, azóta az USA évente 40 mlliárd dollárt meghaladó összeget költ erre. Gary Becker és Kevin Murphy - a Rajk szakkollégium Neumann-díjasai - szerint a projekt a legkevésbé sem nevezhető sikeresnek. Szerintük egészen másként,…..
Nem szeretnénk gyászrovattá válni, de tegnapelőtt egy másik nagyság is elment. 93 éves korában meghalt James Buchanan. A társadalomtudományokhoz való hozzájárulásáról olvassátok Alex Tabarrok sok hivatkozással ellátott posztját...
Talán a vizsgaidőszak közeledte vonta el a figyelmünket, vagy a karácsonyra készültünk, akkor sincs mentségünk rá, hogy elkerülte a figyelmünket egy tavaly decemberi gyászhír: 97 éves korában elhunyt Albert Hirschman. Az a "régebbi fajta", a 60-as, 70-es években divatos…..