Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Broad

24 bejegyzést írt és 102 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A múltkori kirándulás után – térben és időben – maradunk Toszkánában. Remélhetőleg idén, még lesz fontosabb szerepe is az Olasz tájegységnek, de arról majd akkor. Igazából ezt a receptet nem én, hanem Ancsa találta a neten és keltette fel az érdeklődését egy magyar oldalon. De engem nem hagyott…..
Ez a recept nem csak a térben utazik Magyarországról Toszkánába, hanem egy kicsit az időben is. Még valamikor, amikor elkezdtem rendszeresen fácánhoz jutni, keresgéltem a neten recepteket, hogy ne csak a szokásos fácánleves legyen a választékban. Találtam is egy különleges receptet egy magyar…..
Egy kis kihagyás után egy régi kedvenc receptemet teszem most közzé. Még nagyon régen, talán már 30 éve is annak, hogy az Aladdin konyhája című szakácskönyvből elkészítettem ezt az ételt. Akkor még a kókusztej ritkaság számba bent így kénytelen voltam, kókuszreszelék és tej keverékből előállítani és…..
Gróf Széchenyi István pályafutása során két – európai léptékkel is nagyszabású – vízi munkálatnak volt az elindítója és megszervezője: az Al-Duna és a Tisza szabályozásának. E munkáknak évtizedes előzményei voltak, ennek ellenére a gróf nélkül mégsem tudtak kimozdulni a holtpontról. Az Al-Duna…..
Broad 2021.10.06 10:41:08
@gigabursch: lehet, hogy a mai világban - zöld lobbi, szemléletváltás - már nem is lehetne megvalósítani.
Mostanában inkább a külföldi konyha receptjei között kalandoztam, ideje egy kicsit hazai vizekre evezni. Ha nyár, akkor paradicsom és paprika, ami egyet jelent nekem a lecsóval. Lecsó, mindenkinek megvan a saját családi receptje, mindenkinek megvan a bevált módszere. Nem mindegy milyen sorrendben,…..
Mint sok más receptemet ezt a receptet is a neten találtam, érdekesnek tűnt, de sokáig nem volt bizodalmam kipróbálni, nagyon furcsának, szokatlannak tűnt az egész. Szalonnából főételt csinálni!? Aztán később a tévében is láttam a Bizarr ételek Andrew Zimmern-el sorozatban, amikor Hong-Kongban járt…..
Broad 2021.08.02 18:07:54
@Fue: Igen az vagy kolozsvári vagy éppen ahogy hívják, a lényeg, hogy bőrös, húsos szalonna legyen . Amikor először csináltam rágós volt, mert túlsütöttem, de most, hogy jobban oda figyeltem, nem volt rágós.
Broad 2021.08.02 18:09:55
@inebhedj - szerintem: csak azért raktam alá, mert a receptben is szerepelt, meg bizonytalan voltam, hogy az abált szalonna mennyire adja ki a zsírt a sütés elején, de egyébként ki lehet próbálni olaj nélkül..
Valamikor réges-régen egy messzi-messzi Galaxisban… ja nem, csak az USA-ban voltam Columbus OH városában, ahol elvittek egy Olasz étterembe – tudom az eredeti őshazához Italy nem sok köze van, csak nyomokban -, ahol felszolgáltak egy nagyobb átmérőjű csöves tésztát valami krémmel töltve és…..
Egy kisebb szünet után egy nagy vitákat kavaró étel receptemet osztom meg. Nagyobb vihart kavar, mint a lecsó, halászlé, pörkölt. Mert míg utóbbiakról, csak határon belül folyik a vita, - ki hogyan szereti, készíti el, honnan származik - az „eredeti” a Chili Con Carne-ról világszerte. Magyarországon…..
Ez most egy kicsit rendhagyó recept lesz, mivel ez nem egy klasszikus főétel lesz, hanem egy reggeli fogás. Szeretem nagyon az almás pitét, de nem lehet mindig azt enni, - gondolni kell a kilókra is -  de azért a fahéjas-almás ízt sem akartam teljesen hanyagolni, kellett egy helyettesítő dolog.…..
Aki egyszer is kóstolta Görögországban eredeti görög Moussakát, az nem fogja elfelejteni azt a krémes, fűszeres finom ízt. Én így voltam vele, nagyon ízlett a moussaka és ezért itthon is megpróbáltam elkészíteni. Ismét az Interneten kezdtem el keresgélni a különféle recept oldalak között és rá…..
Nem olyan rég felmerült bennem, hogy kisérkezetéseim során már jártam Ázsiában, Európában, Észak-Amerikában, de valahogy Afrika kimaradt. Elkezdtem keresgélni afrikai recepteket és a kutakodásom során találtam egy oldalt, amit egy Nigériai származású nő működtet. Az ételek között feltűnt egy recept…..
Több alkalommal jártam már Görögországban és nekem nagyon megtetszett a Görög konyha és az ottani ételek íz világa. A Gyroson túl nagyon sok finom és változatos étel található ott. Mivel – sajnos – nem jutunk ki minden évben Görögországba, itthon próbálom pótolni az ízeket. Szerencsémre találtam egy…..
Gyerekkoromban anyukám sokszor főzött egy általa paszta sutának nevezett ételt, amit ő az anyukájától tanult, aki fiatal lányként egy olasz családnál dolgozott cselédként az II. világháború alatt Pesten. A recept darált marhahúsból, majoránnából, hagymából, zeller zöldből, paradicsomléből és…..
Vadászként időnként hozzájutok mezei nyúlhoz, már próbáltam több féle módon elkészíteni, de valahogy nem volt az igazi. Még decemberben lőttem egy mezei nyulat, megnyúztam és kizsigereltem. A fagyasztóba nem fért be, de azonnal megfőzni, megsütni nem volt kedvem. Készítettem egy páclevet és…..
Azzal kell kezdenem, hogy fogalma sincs, hogy van-e ilyen recept. Egyszer egy indiai étel elkészítése közben – később az eredeti indiai recept is felkerül – eszembe jutott, hogy mi lenne, ha indiai összetevőket tex-mex összetevőkre cserélném és így született meg ez az étel. Amikor először próbáltam…..
Vadászként sikerül hozzájutnom egy szarvas borjúhoz. Már régóta készültem, hogy ha szarvashús kerül a házhoz, akkor szarvas szalámit fogok készíteni. Ahogy bontottam a hátsó combokat az úgynevezett „fehérpecsenyét” sikerült egyben kiszednem és akkor jutott eszembe, hogy ebből akár füstölt sonka is…..
NFL közvetítés közben a New Orleans-i Super Bowlról beszélgettek és mint helyi ételt mutatták a Gumbot. Soha nem hallottam róla korábban. A meccset követően kutatást végeztem a neten és egy amerikai oldalon nem csak a recept volt fent, hanem a fűszerkeverék receptje is. Nem maradt már hátra, mint…..
Mindenkinek vannak rémképei a menzás paprikás krumpliról, egy vizes, paprikás lében főt krumpli virslivel. A hideg is kiráz, ha visszaemlékszem rá. De mennyivel másabb, ha saját készítésű, füstölésű kolbásszal, szalonnával készítjük. A menzainál egy sokkal jobb, finomabb ételt kapunk, főleg ha…..
Első kísérletezéseim között volt egy Indiai recept - kókusztejes currys csirke -, egy későbbi alkalommal majd azt is felrakom. Mivel nagyon ízlett, már több alkalommal elkészítettem, de egy idő után kíváncsi voltam más Indiai ételre is, ezért kutakodni kezdtem az interneten és rátaláltam a Murgh…..
Egy kedves ismerősömtől kaptam egy szép nagy sütőtököt. Azt sejtettük, hogy nem fogjuk megenni sütve egyszerre, ezért kellett valami megoldás, hogy ne vesszen kárba a tök. És ez lett belőle:   Tejszínes sütőtök krémleves Hozzávalók: 1 kg sütőtők 1 fej vöröshagyma 20 gramm vaj 3 - 4 dl…..
Biztos sokaknak vannak emlékei a régebbi időkből a Spagetti Carbonara-ról, tejszínnel meg kitudja milyen nem belevaló hozzávalókkal. Nem is szerettem, nem is próbálkoztam vele sokáig. Szoktam főzőműsorokat nézni, hátha valamihez kedvet kapok valaminek a kipróbálásához, most is így történt, láttam…..
A mai recept egy villásreggeli lesz. Nem emlékszem, honnan jött annak idején az ihlet és azt sem tudom, hogy mi lehet az eredeti recept neve, én csak olasz tükörtojás néven emlegetem. Olasz tükörtojás. Hozzávalók: 4 db tojás 2 dl paradicsomlé 1 kisebb fej hagyma 1 gerezd fokhagyma 10 dkg…..
Feleségem, Ancsa sokat mesélte, hogy gyerekkorában többször ettek tepsiben sült kakast és ő nagyon szerette, nekem városi gyerekként nem volt szerencsém ilyen ételhez, kíváncsivá tett. Egyszer ismeretség útján hozzájutottunk 4 kg körüli kakashoz, így alkalom nyílt, hogy én is megismerkedjek az…..
A tegnapi történetben szereplő Szecsuáni csirke receptje, ahogy ma készítem. Szecsuáni csirke Elkészítési idő: 40 perc Hozzávalók 4 adaghoz: 1 kilogramm csirkehús 3 darab vöröshagyma 3 darab zöld hegyes erős paprika 4 gerezd fokhagyma 1 üveg bambuszrügy 1 darab - diónyi - gyömbér 1…..