Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fokoló

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyszer belecsaptam a lecsóba, amikor azt állítottam, hogy bár fehérországnak tekintjük magunkat, mégis nehéz olyan magyar száraz fehéret találni, amiben a művelt nemzetközi borízlés is fölismeri az értéket. Akkor provokatívan azt a feladványt hirdettem meg, hogy nevezzünk meg…..
Bréking: Mint azt az MTI nyomán Index anyánk is írja, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság jogszabálysértés hiányában jogerősen elutasította a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának a szerencsi szalmatüzelésű erőmű engedélyezési eljárásával kapcsolatos…..
Fokoló 2010.01.23 12:59:03
@Sárfehér: Szerintem Dunakeszinél kellene egy országos "Osan" bojkott és akkor elmenne a csigaevők kedve a mi természetvédelmi területünkön való parkolóépítéstől,áruházépítéstől! Én eddig sem vásároltam a lánc üzleteiben,de ezentúl biztosan nem is fogok!
Miközben szeretett hazánkban épp omlik összefele a bormarketing, déli szomszédaink, a horvátok gőzerővel indultak el a nagyvilág borszerető közönségének meghódítására. Kis mennyiségekkel, de néhol igen jó borokkal. Ebben még hasonlítanak is ránk. Viszont - velünk…..
Nagy vörösboros íz-túráink sorában a spanyolokkal viszonylag ritkán találkozunk, aminek vélhetően csak az egyik oka az, hogy sokkal kevésbé elérhetők itthon nagy minőségű boraik, mint az olasz vagy francia szépségek. A Vega Sicilia az egyetlen kivétel, de ezeknek a boroknak a…..
Fokoló 2010.01.20 16:43:48
@czudarka: Gere Pince egy másik borárol van szó, úgy emlékszem! A pannon mutrán is csúcsbor lett! A fantázianeve nem ugrik be!Bocsi
Második középkorú kékfrankosunkhoz könnyes-nosztalgikus szálak fűznek. Kicsit több, mint két éve már, hogy megjelent első posztom a Művelt Alkoholistán, ami történetesen erről a borról szólt. Szándékosan nem olvastam el saját korábbi leírásomat, hogy aztán mostani…..
A Művelt Alkoholista Best Buy 2009.12.18 06:00:00
Rendszeresen frissített rovatunkban olyan borokat ajánlunk, amelyek megérik az árukat, viszonylag könnyen beszerezhetőek, és élményt adnak. A számuk szerencsére töretlenül nő, és az általunk felsoroltakon kívül minden bizonnyal akadnak még bőven kellemes meglepetések. Mi azonban…..
A Művelt Alkoholista Balcsillagzat 2009.12.11 10:00:00
A középosztály hiányán sírni menő. Én persze vagyok olyan ümmög, hogy ne sírjak azon, amin mindenki más. Én a szarból is kicsipegetem az arabicát. Ennek szellemében válogattam össze 7 palack 3000 forint körüli vöröset remélve, hogy csupa óriásölőt fogunk kóstolni. Hát,…..
Fokoló 2009.12.12 12:13:23
@E1510: Hát az Icze 07' 1.500.- azért nem rossz!
Egy beismerő vallomás az elejére kívánkozik: nekem még nem igazán volt szerencsém Sebestyén Csaba szekszárdi boraival. Igaz, nagyon nem nyüstöltem őket, de egyszer a bikavére, másszor a kékfrankosa kényszerített enyhe fejcsóválásra. Többször kérdeztem már itt is, hogy vajon…..
Fokoló 2009.10.18 10:58:20
@josqui: Kinek milyen :)? A hátcímkén az áll hogy Ő így gondolja,szerinte ilyen.Neked milyen lenne?
Idén nyáron újabb fejezetéhez érkezett a globális borbiznisz jelenleg legfontosabbjának tartott Óvilág kontra Újvilág all-star mérkőzés. És ahogy az várható volt, mindkét fél a rá jellemző módon kezdte vívni ezt az asszót. Európában a szabályozás, az Újvilágban pedig a…..
Fokoló 2009.08.09 18:43:08
Amióta a Borbarátban bejelentették (megszavazták?), hogy Magyarország legjobb vörösbora egy kadarka (Buttler 05), és nálunk 8 pontot kapott egy másik egri (Orsolya 07), és Szentesi József pincéjében kóstoltam egy überragend spitzenklassét (pincekóstolásnak soha ne higyj!), azóta…..
Let’s csap into the lecsó. A botladozó történelmi fejlődés úgy hozta, hogy évente egyszer külföldön nyaralok, ott, ahol a kis Orcia az Ombronéba fut. Napsütötte, dombos vidék, ahol főként sangiovese terem, és nekem földi paradicsom. Visszatérő vendégként közelebbről…..
Semmi közöm a kadarkához. Tompa nyelvű borparasztként nem igénylem a változatosságot, jól elhajózok a világfajták palackozott tengerén, s még a külföldi bormédia pontjait is sokszor helytállónak érzem. (Észrevettük, hogy manapság mindenki azzal adja tanúbizonyságát…..
Fokoló 2009.03.15 19:51:56
@Benikuty: Hello!
Bocsánat,de szerintem te még nem termesztettél Kadarkát soha,ezért nem látod át teljesen a képet.Egy 50 év feletti hagyományos bakművelésű ültetvény sokszorta nagyobb kihívás a termelőnek mintsem gondolod!Kezdve azon,hogy általában ezek meredek domboldalakon vannak elültetve 1m×1m-es térállásban.Itt nem fér el a traktor,nem lehet gépi művelést csinálni.Viszont lehet csapadékos évben 5-6-szor kapálni a teljes ültetvényt,nemcsak a szőlő sorát egy 20 cm-es csíkban.Nem lehet a "Biodinamika" mögé bújva térdig gazban szőlőt művelni.A permetezőt is hátra kell venni 9-12-szer évente.A zöldmunkához igen nagy alázattal kell fogni,mert egész nap a földig kell hajolnni a szőlő előtt.Sajnos a szüret is hasonlít a 60-70 évvel ezelőttihez,mert ládákkal a kézben kell lehordani a termést a dombról. Puttonyban is lehet,de akkor sérülhet.Esetleg,ha valami természeti csapás is összejön mint jégverés,kora őszi esők akkor a vékony héj miatt elő lehet venni a válogató asztalt ami az általában 1-1.5 kg/tőke termésátlagot erősen redukálhatja.Nekem eképp nézve nem tűnik drágának a polci 2-3000ft-os ár aminek a 60 % a kereskedőé és az állammé,a maradék 40%-ban van az összes költség.(üveg,dugó,cimke,kapszula,doboz,szállítás,palackozás cirka 300 Ft,+művelési ktg.+pincei ktg.+egyébb apróságokamiket nem sorolnék most fel)Nem kioktatni vagy megbántani akartalak,csak lehet így is nézni:)
Üdv mindekinek és keresse mindenki a saját szájízének való Kadarkát!
Szentesi József kezd kilépni a rejtőzködő borász szerepéből. Korábban leginkább csak budaörsi pincéjében kóstolhatták borait a szerencsések, a némileg szélesebb (ám még mindig nem nagy-) közönség pedig a Borbarát 7x7 birtokbemutatóin. Tudjuk róla, hogy a régi…..
Fokoló 2009.02.09 18:35:29
@palack: Kevés magyar vörösbor szokott hat feletti pontot kapni és hát a Velencei rész nekem nem egyértelműen a vöröseiről híres.Csak erre gondoltam...
Fokoló 2009.02.09 19:37:15
@palack: Amint lehet megkóstolom őket,de addig is maradok a tradíció mellett.
Fokoló 2009.02.10 08:19:21
@palack: Tényleg nem a vita kedvéért,de a három vörös közül melyika régi magyar fajta?
A Művelt Alkoholista Örömborok 2009.02.04 06:54:00
A financiális entrópia szorításában vergődő alkesz szüntelenül kutatja azokat a borászokat, akik kevésért sokat adnak, és a jóságos szamaritánusok maroknyi csapatában Heimannék már veteránnak számítanak. Nem mintha arcátlanul olcsón mérnék a bort, inkább azért, mert…..