Adatok
panelkaberné
0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Semmi közöm a kadarkához. Tompa nyelvű borparasztként nem igénylem a változatosságot, jól elhajózok a világfajták palackozott tengerén, s még a külföldi bormédia pontjait is sokszor helytállónak érzem. (Észrevettük, hogy manapság mindenki azzal adja tanúbizonyságát…..
panelkaberné
2009.03.17 18:27:39
@Sárfehér: Igen, visszanézve kicsit túlspiráztam ezt az ár/érték arányt, igazad van. Most úgysem ez volt a téma, sokkal inkább a kadarka. Én is bort iszom, nem ár/érték arányt. :) Viszont sajnos ez a téma megkerülhetetlen, ha borokról van szó.
A Polgár kadarka tényleg jó. Buttler nagyságát sem vitatom, és mivel mások is istenítik, így valószínüleg ott van top-on. Én csk egyszer kóstoltam. Ha egy vakkóstolón elém rakják, lehet, hogy én is első helyre rangsorolom. Viszont ha azt mondják, hogy van 6 ezer FT, és vegyél rajta 1 Buttlert vagy 3 Heimannt, vagy 2 Polgárt, vagy 4 Mészárost, szerintem 100 átlagemberből 99 nem Buttlert venne. Márpedig a kadarka az nem olyan, hogy ráfogod, hogy ez a pincészet csúcsbora, és akkor ezért kerül ennyibe, sajnos vagy nem, a piac a kadarkát egyelőre egy alacsonyabb ártartományba lőtte be. Lehet, hogy egyszer elindul itt is egy olyan pozitív folyamat, mint a tokaji száraz furmintnál, amikor nagyon nagy dobások vannak, és annak meg is lehet kérni az árát. És lehet, hogy a Buttler ennek első darabja.
Igaz az is, hogy egy bakművelésű kadarka művelési költségei nagyobbak, amit az árban is érvényesíteni kell. valamint az is, hogy a kereskedői árrések is sokat befolyásolnak. Pl. Buttler is emiatt próbálkozik most más kerskedőnél, ha jól tudom.
Egy a lényeg, a kadraka jó, örüljünk, hogy egyre több kiváló készül belőle szerte az országban. :)
A Polgár kadarka tényleg jó. Buttler nagyságát sem vitatom, és mivel mások is istenítik, így valószínüleg ott van top-on. Én csk egyszer kóstoltam. Ha egy vakkóstolón elém rakják, lehet, hogy én is első helyre rangsorolom. Viszont ha azt mondják, hogy van 6 ezer FT, és vegyél rajta 1 Buttlert vagy 3 Heimannt, vagy 2 Polgárt, vagy 4 Mészárost, szerintem 100 átlagemberből 99 nem Buttlert venne. Márpedig a kadarka az nem olyan, hogy ráfogod, hogy ez a pincészet csúcsbora, és akkor ezért kerül ennyibe, sajnos vagy nem, a piac a kadarkát egyelőre egy alacsonyabb ártartományba lőtte be. Lehet, hogy egyszer elindul itt is egy olyan pozitív folyamat, mint a tokaji száraz furmintnál, amikor nagyon nagy dobások vannak, és annak meg is lehet kérni az árát. És lehet, hogy a Buttler ennek első darabja.
Igaz az is, hogy egy bakművelésű kadarka művelési költségei nagyobbak, amit az árban is érvényesíteni kell. valamint az is, hogy a kereskedői árrések is sokat befolyásolnak. Pl. Buttler is emiatt próbálkozik most más kerskedőnél, ha jól tudom.
Egy a lényeg, a kadraka jó, örüljünk, hogy egyre több kiváló készül belőle szerte az országban. :)
Az Index terjedelmes cikkben foglalkozik a tavaly augusztusban elhunyt Kiss László utódjának kiválasztása körüli politikai manőverekkel. A vezérigazgatói posztra kiírt pályázat zárószakaszához érkezik: hétfőn hallgatják meg a húsz jelöltet. Az Index értesülései szerint a…..
2007 forró nyara után a teljes érésre törekvő borászok vagy maradékcukros, félszáraz, félédes borokat tettek le az asztalra, vagy kifejezetten magas alkoholú tételek születtek. Előbbiekből pár már megjárta a poharamat, utóbbiak közül mások kóstoltak már borokat e…..
Legnépszerűbb borvidékünk, Villány szószóló nélkül maradt. A borentellektüelek elpártoltak tőle, és ez hosszú távon nyilván hatással lesz a fogyasztók derékhadára is. Nehéz lenne megmondani, hogy a rokonszenvindex esése összefüggésben áll-e a borok…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
Néztem a pécsi borozós linket. Elég érdekes, hogy ők az első 3 helyre 3 villányi kadarkát tettek. Amik tényleg szépek is, de mondjuk ha ár/érték arányt nézünk, akkor inkább maradjunk Szekszárdon. A Vylyan és Jekl közelíti a 4 ezret, ebből 2 üveg jó szekszárit veszel. Pl. Sebestyén, Mészáros, Heimann.
Egy D betűs szaklap (nem akaram megnevezni most, de ki lehet találni) tavaly a kadarka tesztjén a Sebestyén 2006-ost hozta ki a legjobbnak, és az első háromban még Mészárosé is ott volt. Ezek valóban nagyon jók. Én még ide venném egy kevésbé ismert szekszárdi pince kadarkáit is, Eszterbauer. Nagyon jók. Továbbá Heimann, Dúzsi, Takler, Vesztergombi József. Az utóbbi 2003-asa volt eddig egyik legnagyobb kadarka élményem. Szóval nekem a kadarka az szekszárdi. Ettől függetlenül még vannak szépek Egerben és Villányban is (ld az előttem szólók által említetteket), viszont ár/érték arányban szerintem ezek elmaradnak a szekszárdiaktól. Viszont amíg ennyiért is elfogy, adják ennyiért.
Kadarka tömegbor: ez a bolgár példa érdekes, én pl még sohasem ittam bolgár kadrakát, de kíváncsi volnék milyen. Ha valóban olcsón adnak jó minőséget, akkor probléma lehet a magyar borra nézve. Bár szerintem a magyar ember magyar kadarkát fog inni, egyelőre még nem kell tartani a belföldi piacon a bolgártól. Exportra meg szerintem amúgy is kevés magyar kadarka megy. Nálunk a kadarka tömegbort szerintem az Alföldön lehetne megcsinálni, az 1000 Ft alatti kategóriában, és erre rászoktatni a magyart, aki most kommerszet, sört, pancsot stb-t iszik. Terület van bőven, pincék és szakembergárda is kezdi bontogatni szárnyait arrafelé is mostanánam.