Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szkitia

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pár hete jött először szembe velem egy óriásplakát, amiről azt tudtam leolvasni, hogy Tokaj közel van (mondjuk Sopronból Wachau közelebb), s a tokaji furmintot érdemes felfedezni. Bevallom, az óriásplakátok (és általában a reklámok) viszonylag csekély hatással vannak rám, így…..
szkitia 2009.07.17 02:15:41
Sziasztok!

Pár észrevétel, bár lehet hogy szerintetek hülyeséget fogok írni.

Először is a plakát tényleg jó, az ember szeme ráragad (szerintem). Bár én nem emeltem volna ki szőlőfajtát. Weblapot nem néztem, és nem is fogom nézni.

Mindig írogatjátok, hogy az édes borokat "szinte el kellene felejteni". Ami szerintem hülyeség, mert ha csak aszút meg száraz bort készítenének, az az 1-2-3 ezer ember aki magát borszakértőnek/kedvelőnek tartja egész évben ihatná az száraz tokajit, akkor sem fogyna el az éves termés. Max a többi borvidékkel lenne kiszúrva.

Amikor baráti társaságba megyek, és tudom hogy lesz lány/nő is ott, akkor mindig veszek egy palack késői szüretelésűt és ezzel mindig nagy sikert lehet aratni, mert ha az elején húzzák is a szájukat, utána már egy palackot is el tudnának nyalogatni fejenként. És sopánkodnak hogy miért csak ennyi van.

A tokaji édes borokkal pont a mai fiatalokat, elsősorban a lányokat lehetne/kellene áttéríteni, bevezetni a borok világába. Én 4-5 éve iszok borokat még csak (édessel kezdtem én is), de ezalatt rengeteg ismerősömnek nyitottam fel a szemét hogy bor és bor között is van különbség, ezzel nagyon sokan nincsenek tisztában. Sajnos nagyon sok szórakozóhelyen a borok kínálata hagy némi kívánnivalót maga után, ellenben 10 féle pálinkát, whiskyt és 20 féle sört lehet kapni. Ezeken is lehetne változtatni, akár olyan kóstoltatásokkal is mint pl a boltokban hétvégente szoktak. Vagy akár pesten a 10-20 legfelkapotabb szórakozóhellyel is leegyeztetni hogy melyik hétvégén melyik bort lehessen kapni akciósan, vagy a drágább tételeket pohárban is.

Na persze lehet hogy hülyeség az egész, de én ilyesmire gondolnék elsősorban.
Annak idején már talán említettem, hogy nem vagyok túlságosan oda a borvacsorákért, legalábbis boros szempontból nem. Hiába komponál ugyanis csodákat bármely bor köré bármely zseniális szakácsa a világnak, az alkalom mégis inkább arra jó, hogy egy adott bor-étel párosítás…..
Elöljáróban szögezzük le, hogy Magyarország márpedig fehérboros vidék. Ezt halljuk minden nemzetközi aranyorrútól, ezt visszhangozza a hazai borsajtó tekintélyes része, és - valljuk be - sok kóstolási jegyzet is egyre inkább a fehérek irányába löki a magyar borra szomjazó…..
A múltkor elejtett szálat felvéve, egy újabb vallomás: a vörös fajták közül a cabernet sauvignon az, ahol nem tudnék álmomból felébresztve előrántani egy kedvencet. Pláne hazait. Eddig hozzám legközelebb állónak a toscanai Máté pince tételét éreztem, de egy fecske, úgy…..
2004-ben lerepült a kukta fedele, a „brit lakájok” és az „újvilági árszabó” egy 2003-as Château Pavie értékelése kapcsán hajba kaptak, és nem tudták tovább magukba fojtani, hogy valójában mit gondolnak egymásról. A szót brit oldalról Jancis Robinson, a…..
szkitia 2009.02.15 11:10:35
előre szólok, hogy új vagyok még itt mint regisztrált tag, de már több mint egy éve olvasom a blogot és igyekszek tanulni mind a hozzászólásokból és a posztokból is, bár valószínű tized annyit sem tudok mint ti

nálam a pontozás így nézz ki:
sz@r, ki tudja?, jó, nagyon jó
tudom kicsit egyszerű, de nekem megfelel :)

a problémát ott látom, hogy olyan nemzetek 1-1 embere próbálja megmondani, hogy mi a jó bor, akiknek az étkezési szokásaik egyenlő a nullával (ok, ott van a piac), ráadásul az angoloknál még talán bort sem termelnek (ezt nem tudom), hihetőbbnek tartanám ha egy francia vagy olasz borász dicsér egy bort, bár leginkább a magyar szájízre hagyatkozok
majd ha ezek a borászok a zsíros kenyérre és a csülök pörköltre azt mondják hogy jó, majd oda figyelek hogy mit mondanak

A Művelt Alkoholista Örömborok 2009.02.04 06:54:00
A financiális entrópia szorításában vergődő alkesz szüntelenül kutatja azokat a borászokat, akik kevésért sokat adnak, és a jóságos szamaritánusok maroknyi csapatában Heimannék már veteránnak számítanak. Nem mintha arcátlanul olcsón mérnék a bort, inkább azért, mert…..
  Legnépszerűbb borvidékünk, Villány szószóló nélkül maradt. A borentellektüelek elpártoltak tőle, és ez hosszú távon nyilván hatással lesz a fogyasztók derékhadára is. Nehéz lenne megmondani, hogy a rokonszenvindex esése összefüggésben áll-e a borok…..