Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dr. Bértollnok

0 bejegyzést írt és 449 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha magától ilyen, akkor pszichiáter kéne mellé, de hirtelen, ha valamit cuccolt, akkor meg A DROG ROSSZ, ÉRTEM? Ez itt a VV8 legutóbbi párbajának egy részlete, ami egy órán át ilyen volt, az egyik szereplő, a túlmozgásos gyökér folyamatosan üvöltött és ugrált, mást szóhoz jutni nem nagyon hagyott,…..
A magyar kormány újabb nemzeti konzultációt indít, hogy képet kapjon arról, a magyar társadalomnak milyen érzései, ismeretei vannak a bevándorlásról, és mindezek alapján dolgozzon ki egy stratégiát, mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő. A konzultáció kezdeményezését Orbán…..
Meddig cseresznyézik még egy tálból Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin? Valószínűleg addig, amíg valaki le nem vizeli a cseresznyét, így sem az orosz elnöknek, sem a magyar miniszterelnöknek nem lesz kedve a tálba nyúlkálni.       Fotó: nepszava.com Lázár János szavaival…..
dr. Bértollnok 2014.12.18 18:18:57
Tegnap Róna Péter által adott interjút az ATV-n. Mondott néhány érdekes dolgot.

1.
Azt állította Orbán Viktor, hogy "megversenyeztették" a pénzpiacot, hogy a paksi bővítés költségeire milyen feltétellel kapnánk hitelt. Az oroszoké volt a legkedvezőbb...
RP szerint ez elég érdekes állítás, mert van olyan kapcsolatrendszere a pénzvilágban, ami miatt tudnia kellene volna ilyenről.

2.
Az oroszokkal kötött szerződés ugyan titkos, leginkább a magyar kormány részéről. Amit tudunk róla, azt szinte kizárólag az oroszok hozták nyilvánosságra, vagy szivárogtatták ki.

3.
Az egyik ilyen kiszivárgott info szerint a magyarok olyan feltételekkel kapják a hitelt, amellyel az oroszok tudják, tudnák felvenni. Itt elég fontos lenne tudni, hogy milyen időben fogalmazódott a klauza, mert mostanság ez nem a létező legjobb business lenne.

4.
A paksi bővítést maguk az oroszok fogják felmondani, vagy lesz a magyar kormánynak (kijózanodás napján) lehetősége felmondani a szerződést. Kizárt, hogy az oroszok momentán 10 milliárd dollárt a paksi bővítés kapcsán hosszútávú hitelt adjanak, mondjuk a saját tartalékaikból. Ahhoz, hogy megmeneküljön az EU-tól való kölcsönös függőségtől, minimum 100-150 milliárd USD-t kellene vezetéképítésre költenie az elkövetkező években, ezzel érhetné el gázzal-olajjal pl. Kínát. Még ennek a fedezete is kérdéses. Ha mégis rászánja magát, hogy utolsó tartalékait erre a menekülésre költi, akkor pláne dobni fogja a paksi projektet.
Nem árulunk el titkot azzal, ha kijelentjük, hogy az internet tele van mindenféle kétes eredetű termékkel, amelyek jó része ellenőrizetlen forrásból származik, silány minőségű, semmilyen garanciális hátteret nem ad, sőt, sok esetben átverésre építve, a fogyasztót…..
dr. Bértollnok 2014.12.02 21:27:10
Asszem én már összefutottam ezzel a céggel... :-)

Merthogy ezek egy időben rövid idő alatt vagy 100-120 spammel bombáztak már meg a két céges email címemen. Amit a blog leír, azt a kis nyomozást én is lefolytattam.
Először is egy csomó mindent árulnak és minden terméküknek másik honlapot kreálnak. Az egyen forma és stílus az egyik árulkodó jel.
Természetesen csak email-ben lehet rendelni.
Egyszer besokalltam és megrendeltem egy darabot papíron valamiből. Felhívtak telefonon...
Egy akcentussal beszélő nő hívott lengyel telefonszámról! Elmondtam neki, jó hosszan (az ő költségükre) hogy a spam egy undorító dolog és az én címemet felejtsék el mert megszívatom őket.
Természetesen semmi nem történt...
A következő alkalommal berendeltem 20 darabot az egyik cuccukból. Olyan 220 ezer forint lehetett a vételár... készpénzben fizetve, futárral kiszállíttatva (plusz költség). A mennyiségnél fontos, hogy ne tudja motoros futár kihozni! :-) Megadtam a telefonszámomat ismét...
Leszállították az árut kb két hét múlva (munkahelyemre rendeltem). Nem vettem át, játszottuk a hülyét, természetesen a vásárló neve kitalált volt. Két nap múlva hívtak telefonon. Hát hogy mi van? Mondtam: sajnos a törvények szerint simán meggondolhattam magam, másrészt meg mindaddig szívatom őket ezekkel a rendelésekkel, amíg le nem szednek a levlistájukról.
Azt az email címemet immár békén hagyják, ez hatott... Viszont a másikat még mindig használják... :-(
dr. Bértollnok 2014.12.02 21:34:24
@Mr. Közbiztonság Szilárd:

A 110 lovas 1,3 tonnás és állítólag 3,6 l/100 km-ert fogyasztó autó létezik (a gyártó szerint), nekem is az van. Az más kérdés, hogy nem annyit fogyaszt! :-)
Ez pl. az 1,6 HDI Citroen C4 félautomata váltóval (MCP6), vagy ennek PUG változata. Utóbbit csak gondolom, mert közös alapok...
Nem fogyaszt sokat, vegyes üzemben 5,2-5,5 litert, de nem 3,6-ot. Gondoltam veszet is egy FUELSHARK-ot, oszt amit megtakarítok, azzal berogyasztom a kőolajtermelő országok költségvetését... :-)
Várady Zsolt iWiW-alapítót folyamatosan egy 11 évvel ezelőtti "drogüggyel" támadja a jobboldali média. Épp azóta szajkózzák a drogos sztorit, mióta Várady felszólalt nyilvánosan a kormány ellen. Íme egy képben az "ügy". Osszátok meg, hogy eloszlassuk a jobbos manipulációt!..
Úgy döntöttem, kihagyom a fecnivé degradált, nyilván nem létező korrupciós botrány körüli észosztást, elengedtem a fülem mellett, hogy a miniszterelnök úrra nyomást gyakoroltak, és kicenzúrázták azon utolsó európai lapok egyikéből, amely még kíváncsi rá, de annyira…..
Eddig nem látott új műfajt vezetett be az MTV Híradója szombat este: az internetes hírportálok hírszerkesztéséről szóló szubjektív jegyzetet. Miután a Híradó egy részletes, hatperces beszámolót adott arról, hogy a Moody's hitelminősítő javított Magyarország minősítésén…..
dr. Bértollnok 2014.11.10 15:25:18
@csak egy néző:
Az megvan, hogy (valahol olvastam) Fábri megpróbál korunk Hofija lenni? Merthogy szeretné a házon belüli megmondó szerepet eljátszani az utóbbi időben.
Csak hát Hofi nem csak humorosabb volt, de láthatóan intelligensebb is. Ott a nézők tényleg elhitték, hogy hozzájuk szóltak, jól érezték magukat, szívből nevettek és furcsa, de tulajdonképpen magukon.
Nem kellett táblát feltartani, hogy (nevetés, vagy taps).
dr. Bértollnok 2014.11.10 23:14:28
@Le Orme 2:
Pont itt a hiba az érvelésedben. Nem a "minősítés", nem a "besorolás" változott.
Hogy a további félreértéseket megelőzzem szó szerint így hangzik: stabilra változtatta a kilátásokat.
Írtam korábban hogy ez akár pozitív lehet, ha egy zuhanás fékeződik le. na de ez egyben azt jelenti, hogy eddig zuhantunk. Zuhantunk?
Akár egy fordulat első lépcsője is lehet. Kijelenteni, hogy ez örömteli hír... ehhez nagy elfogultság kell. Buizakodjál, én is azt teszem. De örömódákkal még várjunk...

Még egy megjegyzés, a kormány jelenlegi devizahiteles "mentőcsomagja = forintosítás" véleményem szerint az egyetlen pozitív lehetőség, akármennyire is gerinctelenül átvágták a palánkon a szerencsétleneket. Ez kellett ahhoz, hogy fél év múlva ESETLEG tényleg feljebb minősítsenek a hitelminősítők pés akkor az már tényleg pozitív hír lesz!
dr. Bértollnok 2014.11.10 23:21:09
@Le Orme 2:

Ja és a "bóvli" az zsargon. Valójában magasabb kockázatúnak tekintett adósságról van szó, ahol fennáll a reális kockázata, hogy államcsőd következzen be. Ennek azért van jelentősége, mert az állampapír vásárlásakor be kell kalkulálni a biztosítási díjat is. A befektetők biztosítást kötnek rá, hogy a tőkét visszakapják egy ilyen kemény helyzetben is. A biztosítási felár, hozamfelár 2-3% is lehet. A befektetők nyilván minimum ennyi + 1-2%-al magasabb hozamot várnak el ezeknél a papíroknál, mint az elsőrendű kötvényeknél. Legalábbis ma ez a helyzet, de most relatíve olcsón adják a pénzt a befektetők a piaci helyzet miatt, pénzbőség van.
Nemrég leírtam mindent arról, amit Vida Ildikó ügyéről gondolok. Azt hittem legalábbis. Az időközben bizonyossággá vált sejtéseimet - miszerint a kitiltásról hosszú napokig a pofánkba hazudott a magyar kormány apraja nagyja, és természetesen az érintett maga is - egyetlen…..
dr. Bértollnok 2014.11.06 13:09:54
@von Putri:
Akkor most pár dolgot tegyünk helyre...

Az adóhatóság (NAV) mint a nevében benne vagyon: hatóság.

Horváth jelezte a feletteseinek, hogy probléma van. Nem történt semmi, sőt...
Amikor a nyílt színre lépett, az megmutatta a dossziét, amiben olyan dokumentumok vannak, amelyek az igazát bizonyíthatják. Azzal mutatta meg, hogy ezek a dokumentumok hivatali titkot képeznek és nem hozhatja nyilvánosságra. Sőt már azzal is törvényt sért, hogy nála vannak. A dokumentum másolatok -és ezt ő többször hangsúlyozta- azért vannak nála, hogy ha hiovatalos vizsgálat indul, akkor ebben benne van, hol kell keresni.
A magyar törvények értelmében bűncselekmény alapos gyanúja esetén az ügyészségnek a tudomására jutáskor haladéktalanul el kell rendelnie a nyomozást, függetlenül attól, hogy a tények milyen módon, feljelentés, vagy más úton jutottak el hozzá.
A magyar ügyészség kissé furcsán értelmezte ezt a §-t, mert a lengetett dossziéból nyilvánvalóvá vált a számára, hogy hivatali iratok kerültek ki (bár direkt hivatali titoksértés nem történt), ellenben addig nem jutott el, hogy a tartalmát is megvizsgálja. Ugyanis a "lengetéskor" az is egyértelműen elhangzott, súlyos hivatali visszaélések, hatalommal való visszaélés, kimagaslóan nagy értékben elkövetett adócsalást alátámasztó dokumentumok vannak benne.

Ugye nem akarod azt mondani, hogy Neked az a logikus, hogy ezt a FELAJÁNLOTT dossziét nem elkéred, bekéred, hanem megfélelmítő módszerrel hajnalban elveszed és aztán elsüllyeszted, a tartalmáról azóta sem hallottunk... Ugye nem?!

Neked ez nem gyanús?
Nem álltak ki, hogy kérem ez egy üres dosszié volt és nem is volt benne semmi stb-stb...

Tudod miért?
Mert ők is félnek. Attól, hogy volt idő másolatot csinálni róla. És őszintén és Horváth helyében 4-5 helyre le is mentettem volna a tartalmát. Ez az ő életbiztosítása. Merthogy több száz milliárdos érdekekbe gázolt bele...
Ilyenkor a beavatott hatóságok nem tehettek mást, mint ők is keménykedtek egy kicsit, talán leltek Horváth, vagy családja esetében valami kapaszkodót, amivel lehet visszafenyegetni... De nagy csend van... Túl nagy csend.
dr. Bértollnok 2014.11.06 13:18:55
@von Putri:

Bocsánat, de apró tárgyi tévedések vannak. Az Adria vezeték felett nem a Horvátok diszponálnak, Magyarország résztulajdonos. EU-n belül a horvátok nem keménykedhetnek vele.

A gázfogadó kapacitás nekünk egyenlőre kérdéses, de ha rámozdulunk, mert nem tehetünk mást, akkor az oroszok sokkal többet bukhatnak. Mert abban az esetben nem Magyarország építi ki ezt a kapacitást, hanem velünk együtt 4-5 állam. Ez a földrajzi adottságokból következik.

Nem érdektelen, hogy Irán is látja a kínálkozó lehetőséget és nagyon szívesen lépne Oroszország helyébe... Nem csak az ISIS miatt közeledik nyugathoz... Érdekes módon ideológiai problémát még ők sem csinálnak az esetleges üzletből, holott Oroszország még valamilyen szinten szövetségese is. Ahogy írtam korábban "az üzlet az üzlet"!
Irán hatalmas földgáz készletekkel rendelkezik. Az arab olajállamok most saját csapdájukba dőltek, felnyomták az olaj árát olyannyira, hogy megérte befektetni a palaolaj technológiába. Most baxhatják az olajkincsüket, el kell fogadni, hogy az egyik legnagyobb vásárló és még sokan mások már eladni akarnak hamarosan. Földgázzal nem ez a helyzet. Ott a szállítási távolság sokkal meghatározóbb és Európa közel van. ha nem tud olajat eladni Irán, még mindig van földgáz.
Az ebola egy 1976-ban azonosított vírus okozta zoonózis betegség, mely állatról emberre terjed. Természetes vírusgazdája nem ismert, leggyakrabban elhullott emlősök húsa, testnedve, a beteggel való közvetlen érintkezés terjeszti. Levegőben, érintéssel, szúnyogok által nem…..
dr. Bértollnok 2014.10.16 09:47:33
@paráznabillegető:
"tizenegy hónap alatt kilencezer fertőzés? VILÁGJÁRVÁNY???"

Igen. Nem csak attól járványos egy betegség, hogy hány embert betegít meg. Ez fontos, de nem elégséges feltétel a járvány kezdeti szakaszában. Egy betegség már akkor lehet járványos, ha fertőző és az újabb fertőzések száma egy bizonyos matematikai modellel is modellezhető. Megpróbálom egyszerűbben megfogalmazni, mert látom, te chemtrail-es vagy!
Ha egy beteg további 2 embert fertőz meg és nincs hatásos megelőző gyógymód, akkor belátható, hogy a fertőzések száma gyorsuló ütemben fog növekedni. Amikor a fertőzéseknek a populáció egy bizonyos arányát elérik, akkor teljesen ellenőrizhetetlenné válik a dolog, hiszen az egészséges ember több beteggel is érintkezhet, akár tudtán kívül, de akár jelen esetben az általa otthagyott testnedvekkel is, pl. a villamos fogantyúján. Nem az utóbbi a járvány, hanem amikor felismerik, a folyamatot és átlépi egy behatárolható közösség határait. Amikor a betegségek már több országra is kiterjednek, akkor beszélhetünk világjárványról, hiszen éppen a matematikai modellek mutatják, szinte biztosan megérkezik a vírus minden földrészre!
Namost ha a matematikai képlet elején kicseréled a 2-t 3, ra akkor a folyamat sebessége is egészen más lesz. Most még szerintem megy a találgatás, hogy ez a szám 1.5, 2, vagy akár 5. A jelek azt mutatják, hogy a higiéniai állapotok függvényében erősen eltér, ami nekünk a világ fejlettebb részén jó, de lehet, hogy mutálódik. Mutációra a nagyobb fertőzött populációban nagyobb a valószínűség.
Ez nem riogatás, fel kell rá készülni.
dr. Bértollnok 2014.10.16 13:57:09
@paráznabillegető:

Alapfogalmakkal nem vagy tisztában. Ha az ENSZ egészségügyi szervezete világjárványnak nyilvánít valamit, akkor teljesen más a tagállamok hozzáállása, hamarabb lesz pénz, egy teljesen más rendszer indul be. Hogy ebből végül az marad, hogy "csak" 10-15 ezer afrikai meghal, az lehet, hogy éppen ennek lesz az eredménye. Szörnyű kimondani, de aki már megbetegedett annak mindegy, jó lenne, ha csak ennyi lenne. Hogy így legyen, ehhez szerintem már a pánik is kevés.
Szerintem rosszul tudod, a SARS maga nem jutott el a világjárványig, a WHO koordinálta a védekezést, de hivatalosan nem lett "világjárvány". Talán éppen a pánik miatt nem terjedt tovább néhány esettől eltekintve dél-kelet Ázsiából. A Sars tudott cseppfertőzéssel terjedni, de a vírus az emberi testen kívül nagyon gyorsan elpusztult, ellentétben pl. az influenzával. Ráadásul könnyű volt kiszűrni, amikor számítottak rá, mert heves lázzal kezdődött, amikor még nem volt cseppfertőzés veszély egy hét múlva, amikor a láz elmúlt, akkor jöttek az influenzaszerű tünetek.
A hangsúly a számítottak rá, mert pánik volt. Igen, van amikor jobb félni, mint megijedni! Ha a reptereken hőkamerával figyelnek, egy SARS-ost még mielőtt tudna fertőzni kiszűrik, az ebolással meg az a baj, hogy már akkor fertőz! Vagyis jobban kell félni tőle.
A SARS esetében kb. 10% volt a mortalitás (halálozási arány), míg az ebolánál még fejlett orvosi ellátással is sokkal-sokkal több!

Hogy a fejlett(ebb) országokban akár a SARS, akár az ebola miatt miért van nagyobb pánik? Egyszerű, mert ezektől a betegségektől nem tudja megvédeni őket a fejlett egészségügy. Mert pl. nincs rá vakcina. Ne itt értünk körbe, a legelső antioltásos hozzászólásodhoz.
dr. Bértollnok 2014.10.16 13:59:46
@Sanda gyanu:
Igen
Live Info BMW vs. gyalogos 1-0 2014.10.05 12:26:06
Az autósok nagyon fel tudják húzni magukat a forgalmi helyzeteken.  Előfordulnak pofonok és szándékos ütközések, és egy Moldovában rögzített felvétel szerint van, aki attól sem riad vissza, hogy dühében elgázoljon egy gyalogost.   Egy BMW-s megállt a zebránál, ahol három…..
Az idei nyár igen száraz és mondhatni forró is volt. Nedvesség ugyan nem sok volt, annál több napsütés erős UV-sugárzással párosulva. Ez nem csupán a kültéri faanyagból készült tárgyak védelmét károsította, hanem a festett kültéri felületeket is erősen megviselte. Az…..
dr. Bértollnok 2013.09.05 11:09:46
@Pityubácsi:
Bizony így van! Egy figyelmeztetéssel egészíteném ki, mert hajlamosak az emberek kicsit több anyagot belerakni, mert az biztos jobb! Az 1:1 arányú keverés nem ajánlás, hanem határ! Ha több lenolajkence kerül bele, akkor egyrészt nem issza be rendesen, másrészt a felület ragacsos lesz évekig és semmivel nem fogod tudni rendesen kezelni. Ragad bele a por és ocsmány lesz a felület!
A kevesebb lenolaj, több lakkbenzin nem tragédia.
dr. Bértollnok 2013.09.05 12:05:37
Tudom, hogy itt elsősorban felújításról van szó, de azért szeretném megemlíteni, hogy fémszerkezetű (acél, kovácsoltvas és kovácsoltvas jellegű) kerítéselemek esetében a megfelelő felület előkészítés az alapja mindennek. Amennyiben ezt valaki rosszul tervezi meg, kivitelezi, az hosszú távon megteremtette magának a problémát.
Kicsit bő lére eresztem, de segítő szándékkal, nem okoskodni akarok. Hosszabb ideig tulajdonos voltam egy cégben amelyik kovácsoltvas szerkezetekkel foglalkozott.

Nagyon fontos, hogy a szinterezett (műanyag por ráégetve) felületű fémszerkezeteket lehetőleg kerülni kell! Először is, ezeket a szerkezeteket minimum 30 évre, de inkább többre tervezzük. Manapság nincs olyan műanyag bevonat, amely ennyi időn, de megkockáztatom ennek 1/3-ig tökéletesen ellenáll az UV sugárzásnak az időjárási viszontagságnak. Magyarán maximum 1-3 másolást (így hívják a fémszerkezetek festését) takarítok meg. Közben a a szinter bevonat elszíneződik, sérül, felpattog stb. A baj az, hogy a helyszínen szinter bevonatot igazából nem lehet tökéletesen javítani, csak "átpamacsolgatással" ami max feketével lesz láthatatlan. A teljes átfestés esetén figyelembe kell venni, hogy az alapfelület műanyag. Én mindenkit lebeszélnék tehát a szinter bevonatról egy kerítés esetében, mert az előregyártott és felületkezelt táblák, elemek sérülése mind a szállítás, mind a felszerelés, majd a használat során garantált.
Szintén az új szerkezetek esetében alapozásként a horganyzott felületet ajánlom. Ez nem túl olcsó bevonat, de onnantól a festéknek csak esztétikai szerepe lesz, a korrózióvédelmet a horgany biztosítja. Kétféle horganyzási eljárás ismeretes, a galván és a tüzihorgany. A galván lényegesen olcsóbb és több helyen végzik. Ezeket majdnem minden acélszerkezetre tudom ajánlani, mert hidegen végzik, tehát hőhatással nem jár. Mikronos nagyságrendű egyenletes bevonatot ad. Korlátozottan ajánlom azonban az olyan igazi kovácsoltvas szerkezetekre (ilyeneket készítetttünk), amelyek során az elemeket bilincsek tartják össze. Ilyen bilincsek a hitelességre hajazó kovácsoltvas jellegű elemeken is alkalmaznak, amelyek alatta valójában hegesztve vannak. Szóval a bilincsek és általában a kovácsoltvasnál alkalmazott szoros illesztéseknél a galvanizálásnál alkalmazott sav bennmarad és helyi korróziót okozhat. Ez általában esztétikai probléma, nem terjed tovább, de ronda. Kisebb keresztmetszetű zártszelvényekből vékonyfalú egyéb szelvényekből készített kerítéseknél csak galvánhorganyt javaslok.
A tüzihorganyzásnál egy zsírtalanító fürdő után olvadt horgannyal teli kádba merítik a szerkezetet. Az olvadt fém természetesen nagy hőhatást is eredményez, tehát a filigrán szelvényekből készített elemek deformálódhatnak. Pont annyira, hogy megnehezítsék a beépítést. Erre oda kell figyelni! A felületet a galvánnál jóval vastagabb rétegben vonja be a horgany, én azt gondolom, kb. 50-100 évre garantálható a korróziómentesség (autók esetében jóval mostohább viszonyokra és galván horganyra adnak 12 évet)! A tüzihorganytzás előnye, hogy az előbb említett bilincsek és szoros illesztéseket is befutja, kitölti. Hátránya, hogy jóval drágább megoldás.

Vannak, akik eleve végleges megoldásnak szánják a horganyzott felületet, sőt létezik jóval drágábban eleve színes horganyzás (természetesen nem pirosban és kékben).

Természetesen a szállítás és felszerelés során a horgany felület itt is sérülhet, ezeket azonban jól lehet javítani a kereskedelemben kapható horgany javító spray-vel.

Még egy fontos dolog, hogy horganyzott felületre nem lehet akármivel festeni. Nem feltétlenül drágább a festék (jó példa az ADHESOR), de legyen alkalmas rá! Szintén fontos, hogy új horganyzott felület legyen matt. A galván horgany eleve ilyen, de a tüzihorganyzás szép fényes újonnan. Néhány hónap alatt az eső stb hatására ez úgyis bemattul, de ha valaki ezt nem akarja kivárni, akkor gyenge savas kezeléssel gyorsítani lehet a folyamatot. Mi nagyon híg sósavas és utána bővizes-slagos fürdetéssel csináltuk. A túl erős sav károsíthatja a bevonatot, a környezetvédelemről nem is beszélve. Próbát kell csinálni.
Ennyit a horganyzásról...

A meglévő felületek kezelésénél a leveles rozsda eltávolítása törvény, alatta már semmilyen csodafesték nem véd. Tudom szintén erre kitér a fenti blogbejegyzés is. Nem is részletezném, az rendben van. Annyival egészíteném ki, hogy különösen régi, vagy rossz állapotú, de megóvandó, ne adj Isten műemlék, vagy műemlék jellegű szerkezeteknél felmerülhet, hogy a felület állapota, bonyolultsága miatt nem lehet, vagy nem érdemes kézi, vagy kisgépes tisztításhoz hozzáfogni. Ilyenkor a homokfúvás a megoldás, amivel ugyan szintén nem olcsón, de korrekt fémtiszta felületet kapunk, amire modern anyagokkal hosszútávra letudhatjuk a korróziót, mint ellenséget.
Naiv lakos inkább a dugulásra szavaz, semminthogy minden éjjel hajnali 5-ig a csatornatisztítástól rezonáló ablakokat bűvölje: Tisztelt Fővárosi Csatornázási művek! Talán meglepődnek, hogy ennyire későn írok önöknek (jelen sorok gépelésekor 23:37 van, szombat éjjel), de…..
dr. Bértollnok 2013.02.12 10:33:49
@helianthus:
Semmi misztika! :-)
Ez a nagynyomású csatornatisztító berendezés. Valószínűleg ez duruzsolt a posztoló fülébe. Onnan ismered meg, hogy egy tartálykocsi a rá feltekert viszonylag vékony hosszú tömlővel. A tömlő végére egy rakétához hasonló fejet tesznek, amelyet bevezetnek a csatornába. Ott sok-sok bar nyomással fújja magából hátra a vizet, miközben rakétaként halad előre. Haladtában szinte leborotválja a csatorna falán lévő szennyeződést, de az esetleges dugulásokat is képes megbontani.
A magyar-román, román-magyar államközi kapcsolatok soha nem arról voltak híresek, hogy a kölcsönös szimpátia és megértés diplomáciai értelemben vett empátiája lengte volna be a Budapest-Bukarest tengelyt. Most sincs ez másként: a kétoldali, egymásra reagáló beszólások,…..
Éppen begördültem az ózdi autóbusz-állomás melletti salakos parkolóba, és bezártam a kocsimat, amikor a szemem sarkából arra lettem figyelmes, hogy a mellettem parkoló Wagon R+ ajtajában ott fityeg a kulcs. Vártam egy kicsit, közben szétnéztem, hátha a tulaj csak a közelben…..
dr. Bértollnok 2013.02.06 16:47:31
Jó 10 évvel ezelőtt az akkori kocsimban olyan védelmi rendszer volt, aminek egyik mellékszolgáltatása az volt, hogy ha egy spéci azonosító kulcsot kihúztam a foglalatból, akkor a kocsi 15-20 mp múlva bezárta az ajtókat. Egyszerűbben is írhattam volna, de így érthetőbb. Ennek egy hátránya volt, hogy pl. ha közben a csomagtartót rámolta az ember, akkor a spéci kulcsot benne, vagy az egyik ajtót kellett nyitva hagyni. Szóval egy alkalommal Budapesten a belvárosban addig rámoltam, míg a vezető oldali ajtót nyitva felejtettem este. Reggel csörgött a nem nevemen lévő mobil (!) telefonom, és a rendőrségtől hívtak. Kérdezték, hogy én parkoltam-e le itt és itt... Mondom igen és összeszorult a gyomrom... Kérdezték, hogy oda tudnék-e menni a kocsimhoz? Itt már határozottan izzadság szagom volt. Kérdem mi történt, mert én sacc/kb. 100 km-re vagyok? Mondta az rendőr (azzal beszéltem, aki ott állt mellette), hogy villog a riasztó LED-je és nyitva van a vezető felőli ajtaja. Azonnal bevillantak a tegnapi események, hogy azt bizony én hagytam nyitva!
Nagyon megköszöntem neki és annak az általam ismeretlen személynek is rajta keresztül, aki felhívta őket. Aztán megkértem, hogy csukja be az ajtót. A kocsi azonnal bezárt és mindenki megnyugodott. Sokmindent elvinni a kocsiból nem lehetett és tényleg, még az kb. 1500 Ft-nyi apró sem hiányzott a zsebből. A kocsiért úgy egy hét múlva mentem.
Mondjuk attól nem tartottam, hogy ellopják, vagy kipakolják az értékesebb motoralkatrészeket, elég jól védem az autóimat (saját negatív tapasztalatom okán), de akkor is nagyon jól esett, hogy vannak még odafigyelő, jóérzésű emberek.

Talán ezért, vagy egyébként is, én is igyekszem odafigyelni. Írtam már a szélvédőre az elérhetőségemet, amikor a parkolóban valaki meghúzott egy kocsit és elsunnyogott. Az már bosszantó volt, de elmentem a bíróságra emiatt, de nem bántam meg.
dr. Bértollnok 2013.02.07 09:42:22
@Gábor (Gee Halen):
Sokat nem érsz vele, a kulcs kevés, ettől még nem lesz sem öjöm, se bodottá. :-)
A kocsi indításához a kulcson kívül PIN kód is kell. Ha meg szeretnéd buherálni, akkor a motortér nyitásához egy másik kód, vagy pajszer.
Szóval túl nagy munka, rombolás stb... Ennél sokkal kevesebb energiával jobbat és fiatalabbat is találsz. :-)
Naivan azt gondolhattuk, amikor értesültünk a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) nyíregyházi tevékenységéről, hogy ha a leírtak igazak, azért valakinek felelnie kell majd. A Nyíregyházi Tankerület ugyanis városbéli szakiskolák és szakközépiskolák…..
dr. Bértollnok 2013.02.04 18:11:52
@dr. Bértollnok:
Folytatom:
Nincsenek egyértelműen meghatározott jogkörök, az iskolaigazgatók nem tudják mit írhatnak alá, egyik helyen így, a másikon úgy értelmezik. Központilag semmi ügyrend. Még a tanítókkal szembeni munkáltatói jogok sem teljesen egyértelműek. Persze a Klebelsberg tankerületi központ a munkáltató, na de ott is ki, mit írhat alá?
A központból folyamatosan jönnek a lehetetlen, idő (olykor néhány órás határidők) és infrastruktúra hiányában teljesíthetetlen kérések. A tankerületekben 5-6 ember látja el a 8-10, olykor több intézmény ügymenetét, amikor ott 2-3 ember csinálta ugyanezeket. Ezek az alkalmazottak már nincsenek ott. Tehát amikor az országos központ valamilyen (napi jelleggel) statisztikát kér, akkor azt hiába osszák le az illetékes iskola felé, ott az oskolaigazgató csak értetlenül néz ki a fejéből, eddig ő csak oktatási ügyekkel foglalkozott.

Szóval Rózsika bármit mond, azt csak a fidesznyikek és ő maga hiszi el. Az utóbbi a legveszélyesebb kategória...
dr. Bértollnok 2013.02.05 08:54:33
@Holger Hartland:
Véletlenül kifelejtették... Isteni szerencse, vagy pokoli mázli. Gondolom én...
2013. Igen, 2013-at írunk, és az iskola-államosítás második hónapja valami hajmeresztő sztorival indul. Nyíregyházán az iskolákból szedik össze a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ helyi tankerületi irodáinak berendezését. Megérkezik az iskolába a siserehad, körülnéznek,…..
dr. Bértollnok 2013.02.02 02:31:24
A cikk állítását a tények tekintetében nem vitatom, mert a konkrét esetet nem ismerem.
Mégis szeretném a képet egy kissé árnyalni, mielőtt a Klebelsberg központ munkatársain vernétek le a port. A forrás nagyon közvetlen, az egyik családtagom révén vagyok "érdekelt".
Hogyan is "keletkeztek" ezek a központok?
Először is a központok létrehozására durván egy éve lett volna a kormányzatnak, azonban elpöcsöltél az időt, alig egy hónap maradt rá. A vezetőit pályáztatták, a beosztottakat általában a korábbi (összevont) iskolákból válogatták ki, pl. a gazdasági ügyintézőket, vagy az önkormányzat korábbi oktatási ügyekkel foglalkozó munkatársai közül.. Dehogy akartak ők menni, csakhogy még örülniük is kellett, mert legalább lett állásuk.
A regionális Klebelsberg központok felállításának technikai feltételeiről csak egy minden konkrétum nélküli kormányrendelet emlékezik meg, miszerint azt a helyi önkormányzat(ok)nak kell biztosítani. Hogy mit, mennyiért stb, arról nem szól a fáma. A központok helyi vezetői és az önkormányzatok polgármesterei közötti alku tárgya, mit kapnak, gyeplő a lovak között...
Ellentétben a Nyíregyházi esettel tudok olyanról, hogy a regionális központban az önkormányzat használt számítógépeit, 5 éves leharcolt másológépet kaptak. A dolgozók otthonról vitték be a tollat, az asztali lámpát, a papírt az intézményben kunyerálták, ahol a helyet biztosították nekik (volt üres iroda).
Ezzel arra szerettem volna rávilágítani, hogy semmiben nem a Klebelsberg központ dönt, abszolút semmilyen hatáskörük nincsen a tárgyi feltételek vonatkozásában és ki vannak szolgáltatva. Nem hatóság, a polgármester nem munkáltatójuk és az sem tartozik nekik elszámolással. A városok esetében 90%-ban a település üzemelteti az iskolát, csak a tanítók munkáltatói jogai és az ezzel kapcsolatos ügyek (pl. bérügyek) kerültek a központhoz. Ezek fényében nem értem, mi történt Nyíregyházán. A helyzet az, hogy a Klebelsberg központnak nincs joga rekvirálni, csak a polgármesteri hivatal hathatós közreműködésével teheti ezt meg.
Cikksorozatunk első részében arra a kérdésre kerestük a választ, hogy vajon a Sió-csatorna üzemeltetőinek van-e közük a nagyon alacsony vízszinthez, és megállapítottuk, hogy nem: 21 hónapja egyetlen centi vizet sem engedtek le a Balatonból, az okokat tehát máshol kell keresni. A…..
dr. Bértollnok 2013.01.31 15:58:59
@Tibitango:
A tó átlagos víztartalma 2 milliárd m3. Hány százaléka ennek 60, vagy 100 ezer? Ha időszakosan át is öblítik a siófoki szakaszt, az egyszerűen nem játszik. Nincs értelme rugózni ezrelékeken, amikor a valós hiány, ami a csapadékszegény és kánikulai időszak következménye adja a többit. Az utóbbira kell választ találni. Ha arra megvan a válasz, akkor a Sió zsilipjét is sűrűn ki lehet nyitni és nem azért, mert büdösödik.
dr. Bértollnok 2013.01.31 16:05:06
@Tibitango:
A Balaton átlagos víztározó képessége 2 milliárd m3.
Ennek fényében a büdösödő mederátmosás 60-100 ezer m3-es vízigényét kárhoztatni mondhatni szőrszálhasogatás. Ha nem tennék, akkor büdös lenne és a víz szintje 1 mm-el lenne (talán) magasabb. Ezen szerintem ne rugózzunk.
Ha megoldja valaki a vízpótlás lehetőségét, akkor a Sió csatorna zsilipje üzemszerűen is többször nyitva lehet, nincs sírás se a büdös, se a vízhiány miatt.
Idén őszre olyan alacsony lett a Balaton vízszintje, hogy szinte száraz lábbal át lehetett sétálni egyik településről a másikra. A mélypont a tavaly év végi 38 centiméteres vízmagasság volt. Azóta valamelyest javult a helyzet, hiszen Velencei-tónyi vizet hozott a Balatonba a…..
dr. Bértollnok 2013.01.29 00:24:52
@Németh András:
En meg azt mondom, hogy az elmult 10, 20, 50, majd 100 ev adatait osszevetve eleg egyertelmu a tendencia. Meg nincs veszhelyzet, egy-egy csapadekosabb ev kepes regeneralni a tavat. Azonban tisztan latszik, hogy az eves csapadekmennyiseg folyamatusan csokkent statisztikai atlagban. A legutobbi regeneralodas nem tobb ev megfelelo csapadekhozamnak tudhato be, hanem lenyegeben egy ev extrem hozamaval. Mivel egyertelmuen nem termeszetes jelensegrol van szo, hanem permanens emberi beavatkozasrol, ez a tendencia kis hibaval megjosolhatoan folytatodik.
Szoval en ugy gondolom, hogy panikkeltes nelkul ket dolgon el kell kezdeni agyalni. Egyreszt kell-e nekunk a Balaton, masreszt ha igen, mik a lehetosegek?
Szerintem kb 5-10 ev mulva tisztan latszani fog mennyire nagy a baj, mert a tendencia gyorsulni latszik.
Viszont a legjobb megoldas megtalalasa nem rovid folyamat, azt meg kell tervezni, at kell verni a sotetzoldeken is. A kivitelezeseg szerintem bagatell 2-3 ev lenne. Ezeket osszeadva en azt latom, hogy foglalkozni kell a kerdessel, megpedig komolyan.
Ha megvalosul az altalam felvazolt borulato verzio, akko van mihez nyulni.
Ha a Te optimista elkepzelesed bizonyosodik be, szerintem a tervezesre kidobott penz nem tul nagy aldozat az oltaron. Latok en a nagy magyar rendszeben ennel nagyobb, hovatovabb verlazito pazarlasokat.
dr. Bértollnok 2013.01.29 00:36:18
@nemtommi:
En eppen arrol irtam korabban, hogy ugy tudom a Raba el van vetve, mint potlolagos vizforras. Az elmult aszalyos evek alatt bebizonyosodott, hogy a vizhozama annak is kritikus szint ala csokkent, megpedig akkor, amikor kellene a Balatonba is a viz.
Ezert foglalkoznak mostanaban fuggetlen gondolkodok a Dravabol valo potlas otletevel, mert adottsagai nem sokkal rosszabbak a Rabanal, ugyanakkor a vizhozama kiegyenlitetteb es nagyobb.
dr. Bértollnok 2013.01.29 00:40:56
@nemtommi:
Meg valami...
Ez szerintem megterulo beruhazas lenne minden ertelemben. Ne itt keressuk a megtakaritast! Ha nem lenne off, gondolkozas nelkul legalabb 10-et tudnek felsorolni csak az elmult 2 evbol a vizutanpotlas nagysagrendjeben.
Emlékszünk még milyen kijelentések hangzottak el kormányzati részről, amikor államosították a "manyup- megtakarításainkat"? Eltőzsdézett pénz, életveszélyes rendszer, veszélyben a nyugdíjunk stb. No ez már akkor sem volt igaz (bár az kétségtelen, hogy néhány…..
dr. Bértollnok 2013.01.22 15:31:01
@fal_adja_a_masikat:
Írjál inkább több rövidebb hozzászólást, mert ezt senki nem olvassa el, ez inkább egy poszt lehetne, nem hozzászólás. Posztold, annak lenne értelme!
Én is hajlamos vagyok a szófosásra, de ez túlzás.
dr. Bértollnok 2013.01.23 00:01:52
@cutcopy:
Mintha a nyugdíjvédelmi nacsasszony igehirdetését hallanám...

Miért írsz olyat, amit csak hiszel, de nem tudsz?

Ez egy oltári nagy butaság, tényszerűen nem igaz!

Amikor a válság miatti kemény negatív hozamok után bedöntötték a manyupokat, akkor is a bezsaroltak túlnyomó többsége pénzt kapott, mert a pénztára pozitív hozamot termelt. Igen, annak nem volt, aki 1-5 éve szállt be, mert ilyen rövid távon egy ekkora pénzügyi válság mindent nulláz, vagy akár mínuszba ránt. Sajnos a magyar pénzügyi kultúra még ott tart, hogy az emberek nem ismerték fel, ez nem tőzsde, hogy az ember akár naponta nyereséget, vagy veszteséget realizálhat. Ez egy 30-40-50 éves időtartamú befektetés.
Elárulom, ha én akkor visszalépek az állami rendszerbe, akkor közel 800 ezer forint ütötte volna a markomat, de mégsem adtam be a derekam. Nem hitből, hiszékenységből, hanem számoltam. Az a szomorú, hogy ehhez a számításhoz még egyetemi diploma sem kellett, elég volt a középiskola...
És még mondja valaki, hogy Magyarország matematikai nagyhatalom...
dr. Bértollnok 2013.01.23 00:04:52
@dr. Bértollnok:
Mielőtt ezen élcelődsz van két diplomám, csak a számoláshoz nem volt rá szükség.
Az elmúlt héten a többször foglalkoztunk a nyugdíj témakörével. Timár Gábor a 13. havi nyugdíj ötletének felmerülése után írt a gondolat társadalom-romboló hatásáról, a következő cikkben pedig én szorgalmaztam a nyugdíjak csökkentését. 13. havi nyugdíj, avagy a…..
dr. Bértollnok 2013.01.21 09:47:45
@gombosg:
Nem akarom a szerzőt védelmembe venni, de a full állampapír befektetés igénye egészen addig logikus az államrészéről, amíg átmeneti állapot van (lenne) a korábbi felosztó-kirovó rendszer és a javasolt egyéni számlás között és a költségvetés helyzete olyan, amilyen. Ez a számla "tulajdonosának" nem jó, de ez van.
Ha állami számlán tartod a pénzedet, akkor az állam diszponál felette és hát minden szentnek maga felé hajlik a keze... Az állam meg szent (és sérthetetlen). Ez a nagy különbség a manyupokkal, amelyek korlátok között, de valódi befektetési politikát folytattak.
dr. Bértollnok 2013.01.21 12:29:57
@gombosg: @Szelid sunmalac-Elmeny designer:

Gombosg blogtárs okkal látja rózsaszínűbben a helyzetet. Ő már tisztában van azzal a pályája kezdetén, hogy mihez tartsa magát? Ő már tudja, hogy az lesz neki, amit addig félre rak, bárhol, bárhogyan. Addigra a jelenlegi felosztó-kirovó rendszer biztosan elpusztul, mire ő rászorulna.

Ellenben itt vagyok én, aki közel 50 éves. Mondjuk 15 év múlva megyek nyugdíjba, ha addig nem lesz a korhatár 70 (ez is megoldás a nyugdíjak csökkentésére). Pont abban az időtájban omlik össze a jelenlegi rendszer, legalábbis a számok ezt mutatják.
Elvben van hátra tehát 15 évem, hogy valamit összehozzak addig, nem 40-50 év! Eközben most vagyok a legjobban leterhelve az egyetemista gyerekeim okán.

Kicsit lódítottam, mert próbáltam általánossá tenni a példámat, de életszerű nem?
Lódítottam, mert minden adat stimmel, csak én maradtam manyupos (jó év volt a 2012. az OTP-ban, ami most megszűnik!) és van önkéntes pénztári számlám, de jelenleg is nem keveset utalok devizában nemzetközi nyugdíjalapba. Mert a jövedelmem MÉG megengedi. Ezt nem dicsekvésből írtam, csak nem akartam hazudni.
A lényeg, hogy kb. 15 éve már tisztában vagyok vele, hogy nagy a baj a nyugdíjrendszerrel.
Szilárd Antal villamosmérnök kíváncsi volt, hogyan működnek az interneten terjedő 3000 forintos villanyóra-lassító készülékek, amelyek forgalmazója azt ígéri, hogy akár 30 százalékkal csökkenthetjük legálisan áramszámlánkat. Hogy mire jutott? Elmondja előadásában a…..
dr. Bértollnok 2013.01.22 22:29:23
@v2peti:
Egy auto toltesehez (es a haztartashoz) nem eleg egyfazison 32 A. Vagyis elotte komoly penzzel hozzajarulnal a halozatfejleszteshez.
Masreszt ejjel az ipari fogyasztok, akik a nappali csucsfogyasztas javat generaljak, kevesebbet fogyasztanak, tehat a rendszerben rendelkezesre all a szabad kapacitas.
Harmadreszt az alaperomuvek termelik a legolcsobban az energiat. A fogyasztasi csucsok ilnen kisimitasa, ami az ejszakai noveleset jelenti, a halozatban levo kapacitas noveleset nem igenyli (lasd elobb), de atlagaron lenyegesen olcsobb energiaarat eredmenyez. Nem veletlenul tamogatjak ezt a felfogast az ejjeli tarifaval.
Jobbegyenes Hol vagytok gyermekek? 2013.01.14 19:08:19
Tulajdonképpen hálásnak kell lennünk annak a kormányzati gurunak, aki újra bedobta a közbeszédbe a 13. havi nyugdíj pszichotikus ötletét. Hálásnak, mert újra elkezdődhet egy vita, egy társadalmi párbeszéd a legégetőbb kérdésről: mit kezdjünk a fenntarthatatlan…..
dr. Bértollnok 2013.01.15 14:35:14
@Lord_Valdez:
Valószínűleg valóban gazdagabb lennék, de a szüleim ebben a pillanatban "parazitákká" váltak volna, hiszen az ő nyugdíjukat is elsíboltam.
Mondjuk én 2400 Ft kezdő fizetéssel indultam, amikor a nyugdíj is több volt.
Most ennek közel 250x-ese, sajnos már csak egyiket finanszírozhatom. Most tudnék félretenni nyugdíjra, de nem tudok, mert itt vannak a fránya kölykeim, akik a fejükbe vették, hogy egyetemet végeznek. Hülye fejjel nem a "kertben ástam el" a pénzt, hanem a gyerekeim tanulására költöm, akik majd vélhetően nyugdíjjárulékot is fognak fizetni, mégpedig jó végzettséggel, jó beosztásban, reményeim szerint sokkal-sokkal többet, mint minimálbér.
Ellenben ha nem lennének kölykeim, akkor na nem pénz, de aranyrudakban elásva jövedelmem egy része a kertben és gond egy szál sem. Na de akkor talán nem kellene a markomat tartani az állami nyugdíjrendszerben sem!
dr. Bértollnok 2013.01.15 14:43:48
@látjátok feleim szümtükkel:
"Vajon ezek alapján helyes lenne a nyugdíjat még a gyerekek számának függvényében is differenciálni? "
Igen a válasz. Nem tudom, vannak-e gyerekeid. Fényevők?
A gyerek felnevelése nem csak a gyed-ből áll. Nagyon nagy teher, amit vállalni kell. Aki vállalja az sokmindenről lemond és áttételesen ezt nem (csak) a gyereknek adja, hanem a társadalomnak, az országnak a nemzetgazdaságnak.
dr. Bértollnok 2013.01.15 15:08:36
@látjátok feleim szümtükkel:
Gyakorlatilag egy gyerek megszületése a nyugdíj szempontjából ma nem rentábilis, legfeljebb ha nullszaldós biznisz. Kérdezz meg olyat, aki ért is hozzá! Egy gyerek vállalása esetén kapsz ugyan gyedet, most éppen családi adókedvezményt, de ez inkább csak lehetővé teszi annak a gyereknek a megszületését, besegít valamennyivel a felnevelésébe, de ez a világ legjobb befektetése. Én mondok le mindenről cserébe és legfeljebb nem az utazási irodánál fizetem be a 27% ÁFA-t, hanem pelenkavásárláskor.
Amikor karácsonykor az NGM weblapján leszakadt pofával láttam, hogy Doubravszky György pénzügyi biztos lett, azt fogadtam meg, hogy nem írok azonnal, előítéletesen. A Hiteltársulás dicstelen munkálkodását már megörökítettem, de mindenkinek jár egy esély, hátha új poziba…..
dr. Bértollnok 2013.01.07 20:28:11
@Zuckerbrot:
Látszik, hogy nem vagy szagember. :-)
Nem a kis értékű fogyasztási hitelekkel volt a baj. Azokat minimális veszteséggel le lehetett tudni, mert a futamidejük is rövid.

A hosszútávú hitelekkel van a balhé.

Nem tudom "kormánypárti" vagy-e, mert ezt sokszor hallottam már "tőlük". Csak ebben az az óriási ellentmondás, hogy Matolcsy et. éppen azzal indokolta anno az egykulcsos adót, hogy több pénze lesz a polgárnak, az többet fogyaszt és ettől a magyar turul nagyot tojik... Na arra pont ez igaz, amit írtál, ettől tömény hülyeség.
dr. Bértollnok 2013.01.07 20:32:21
@Zuckerbrot:
De igen. Nagyon is. Azt kell nézni, hogy az adott produktum megteremtése milyen részben igényel honi hozzáadott értéket.
Mert ugye az építőanyag itt gyártódik, a kőmíves (Kelemen) itteni dolgozó. Az építész sem japán.
dr. Bértollnok 2013.01.07 20:43:12
@ökörpöröly:
A példámmal nem "pénzügyi lángésznek" kívántam kikiáltani magamat. Buktam én eleget a tőzsdén! :-(

A pénzügyi kultúra hiányának állítását fenntartom. Én úgy gondolom, hogy az önkormányzatok és cégek egészen más tészták voltak. Kétségtelen, hogy lehetett olyan állampolgár, akit ők győztek meg a biztonságról, de szerintem a nagy többség csak két THM értéket hasonlított össze. Ez pedig az említett pénzügyi kultúra hiánya.

De pont az önkormányzatok kapcsán kell kimondani, hogy ha van felelősség a devizahitelek kapcsán, akkor a felelősség politikai iránytól függetlenül egyetemleges.
A Fidesz frakcióvezetője szerint a szocialista hagyatékként ránk maradt választói regisztráció elsöprésével az elmúlt nyolc év sötét árnya is felemelkedhet Magyarországról. A Gyurcsány Ferenc által még 2008-ban megszavaztatott és csak 2014-ben életbe lépő törvény…..
dr. Bértollnok 2013.01.07 15:10:55
@hafe712:
Nem tudom, jártál-e már ezen a blogon, de ez itt egy álhírgyártó nagyüzem! :-D
Úgyhogy nyugi, amit itt olvasol az irónia, humor és a valóság 1/3-1/3 arányú üdítő egyvelege.