Regisztráció Blogot indítok
Adatok
R_M

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az egervári Nádasdy-Széchenyi-várkastély felújítása A felújított egervári várkastély nyugati homlokzata a főbejárati kapuval [forrás: facebook.com] Mivel a nagyközönség részéről kevésbé ismert helyről és épületről van szó, kezdetnek szükséges egy történelmi összefoglaló: Egervár települése Zala…..
„Ölelkező párt temettek a templomban”, „A sólyi Rómeó és Júlia” ilyen és ehhez hasonló címekkel jelentek meg a sajtóhírek 2009 januárjában, egy különös kettős temetkezésről, amelyet a Veszprém megyei Sóly református templom feltárásakor találtunk.…..
R_M 2011.02.19 17:31:23
@Goompah: sajnos nem vagyok ennyire járatos C14 témában.... de remélem, összejön majd egy vizsgálat lehetősége erre a leletre.
R_M 2011.02.19 17:39:29
@bucsin: ez a templom a leletek (köztük érem) alapján 13. századi vagy picit későbbi. De vannak korábbi keskeny alapárkok, közülük kettőt vág az alapozás, továbbá egy sírcsoport,ami korábbi, mint a mai templom, tehát lehetett előzménye a mai templomnak.
Különlegesen gazdag honfoglalás kori temetkezések kerültek elő múlt héten Pest megye délkeleti részén. A korábban teljesen ismeretlen, a mezőgazdasági munkálatok miatt bolygatott és veszélyeztetett lelőhely első leleteit fémkeresőt használó civilek találták meg, és ők…..
Honfoglalás kori sírok és számos őskori emlék került elő egy példa értékű, civilek által kezdeményezett leletmentő feltárás során a Pest megyei Dabas mellett múlt ősszel. A korábban a kutatás számára ismeretlen, veszélyeztetett lelőhelyet helyi lakosok jelentették be, az…..
Tavaly nyár óta folyik megfeszített ütemben egy különleges középkori falu feltárása Fejér megyében, a 62-es főút Perkátát elkerülő szakaszához kapcsolódóan. A lelőhelyen szinte a teljes középkor időszakának leletei megtalálhatóak a 10.-től a 16. századig. A…..
Mint minden mesének, egyszer ennek is vége, lássuk hát a civil fotós régészeti emlékkönyvének utolsó oldalait. Előzmények itt és itt és itt. Abdul valagaHelyi viszonyokat ismerő sólyomszemek nélkül aligha boldogultunk volna Núbiában. Egy esetből kifolyólag azonban azt is…..
Aki az elmúlt pár évben Szombathelyen járva meg szerette volna nézni a híres-nevezetes római kori Iseumot, az csalódott. A szentély hosszú ideje nem látogatható, kezdetben egy régészeti ásatás, majd egy jelenleg is zajló építkezés miatt. Az elmúlt években eltűnt a…..
R_M 2010.08.04 00:55:01
A műemléki bemutatásról:
epiteszforum.hu/node/5410
Kérdés: Vajon összefügg-e a KÖH elnöki tisztségében épp akkor bekövetkezett változással az, hogy - amint a cikk fogalmaz - "A régészek, kutatók között kialakult vita végére pont került"?
Attól tartok, nem.
R_M 2010.08.11 12:18:30
A KÖSZ 2007-2010 között néhány millió négyzetméteren végzett el feltárásokat állami intézményként, azzal a vállalással, hogy a feltárt régészeti emlékanyagot legalább az előzetes leletfeldolgozásig illetve a publikációig magas színvonalon végzik el. A munkát ebben a három évben az adófizetők több milliárd forinttal finanszírozták, hiszen a törvényi-rendeleti szabályozás értelmében az állami nagyberuházások költségeinek átlátható, hatékony, szakmailag magas színvonalú örökségvédelemre fordításáról vállalt kötelezettséget a KÖSZ és ezáltal a magyar állam.
A régészeti dokumentáció és leletanyag feldolgozása évekig elhúzódó folyamat, amely ebben a három évben a legtöbb ásatás esetében csak megkezdődhetett, a KÖSZ azonban a szerződésekben a teljes feldolgozási munkára szerződött és kapott pénzt, ebből jelentős összeget igényelhetett az eszközök beszerzése, a szakképzett munkaerő felvétele, a bázisok felállítása, de ezzel együtt a KÖSZ-nek illetve jogutódjának szerződéses kötelezettsége van a leletfeldolgozás és publikálás feladatainak magas színvonalon történő ellátására.
Ha ezt a kötelességet a jogutód döntéshozók elhanyagolják, a vállalt folyamatokat megszakítják a feladat elvégzése előtt, a régészeti anyag szenvedi a legnagyobb hátrányt és hatalmas szakmai teljesítmény pocsékolódik el. Úgy gondolom, megengedhetetlen, hogy politikai szimpátia szerint ítéljünk meg hatalmas értékű kulturális örökséget.
Mint arról tavaly itt is részletesen beszámoltunk, Pécsett 2008 - 2009-ben feltártuk a római kori Sopianae bazilikáját. Szerencsés módon, a római kori város szívében, az egykori forum déli oldalán álló, Kr. u. 4. század elején készült nagyméretű épület mintegy 70…..
R_M 2010.05.06 19:55:21
Gratulálok! Ezzel a fajtam munkával kapcsolatban nagyon hasznos alapelveket, gondolatokat foglal össze a kulturális örökség számítógépes vizualizációjáról szóló 2009-es Londoni Karta (www.londoncharter.org/). Az általatok a rekonstrukcióval együtt bemutatott elméleti folyamat és háttérelemzés alapkövetelményként szerepel, és tényleg szükséges minden egyes rekonstrukciónál, ez ma még sajnos nem eléggé tudatos.
Tavaly tavasszal hívtuk fel olvasóink figyelmét a Múltunk jövőjéről - Régészeti örökségünk sorsáról című írásra, amely a magyar régészet teljesen új finanszírozási modelljére tett javaslatot. A két szerző, Raczky Pál, az ELTE Régészettudományi Intézetének…..
Hűvösen és eredménytelenül indul a reggel. Annak ellenére, hogy négyen járjuk csatárláncban a terepet, a római útnak nyoma sincs. - Talán majd az őrtornyoknál lesz valami… - jegyezzük meg! Telefonon egyeztetünk a helyi múzeumi kollégával, aki ma fémkeresővel segíti…..
R_M 2010.01.18 17:57:25
2004 tavaszán, egy régészeti feltárás első napján tenyérnyi fésűskagylót fordított ki a földből a markoló a Budai Vár oldalában, a Logodi utcában. Bár az átfúrt kagyló a felső, kevert, újkori rétegben feküdt, az a középkorból származik. Így csodával határos módon…..
R_M 2009.08.10 15:08:29
@Karikásostor: konkrétan a mariazelli leletre gondolsz? egy kis háttérszervezést igényel a dolog. úgy tudom, van hasonló új lelet Visegrádról is, és az ottani ásatót is jó lenne bevonni
Puli, komondor, kuvasz… ezek a legismertebb, ősi magyar fajtaként számon tartott kutyák. Az alábbiakban arra keresem a választ, hogy az archaeozoológia, azaz régészeti állattan, amely a legkülönbözőbb régészeti korszakokból előkerülő állatcsontok meghatározásával és…..
R_M 2009.08.07 08:18:52
R_M 2009.08.07 08:20:23
@Mager Miklosch: És a cikk is!
Egy hete nyílt meg Képek a múltból címmel a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának időszaki régészeti kiállítása Ráckevén. A válogatás az elmúlt 15 évben a megyében folytatott hatalmas méretű feltárások eredményeibe enged bepillantást. A tárlókban és a külső…..
Árpád-kori falvak részleteinek feltárása nem volt ritka a hazai feltárásokon, azonban az 1990-es évek előtt az igazán nagy felületre kiterjedő - és ezért komolyabb, összetettebb információkkal szolgáló - kutatásokra csak kivételes esetekben került sor.A közelmúltban…..