Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tg_mak

77 bejegyzést írt és 135 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
WoodBlog Munkács, te csodás 2017.10.27 15:00:00
Már több, mint egy hónapja itt vagyok Munkácson; igencsak ideje, hogy írjak bázisomról is. Mivel túl sok minden jutott eszembe, úgy döntöttem, képekkel illusztrált listával kedveskedek az olvasóknak. :-) English translation is in each paragraph...
Szeptember elején a KáMCSSZ hegymászó szakága gerinctúrát hirdetett, amelyre nagy örömmel indultam el. Csak fiúk voltunk, de lehet hogy ennek oka a túra elsőre ijesztőnek ható meghirdetésében volt. Sebaj, mi nagyon élveztük, és az ígért eső elmaradt, a szél pedig mesés…..
[for English version scroll down a bit] 2017 nyarán nagytáborral ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség (KáMCSSZ). Erre én, mint a szervezet önkéntese, ösztöndíjas-társaimmal együtt hivatalos meghívást kaptam, de enélkül is nagyon szívesen mentem volna. 250…..
[for English version scroll down a bit] Újraélesztem ezt a naplót. Az indok egyszerű - a címből ki is lehetne találni... majdnem! - 9 hónapra Kárpátaljára költözöm a Petőfi Program jóvoltából. Ösztöndíjasként a helyi cserkészmozgalom céljainak eléréséért fogok dolgozni, a cserkészcsapatokat…..
Előzmény: Prisztina, a vidéki Koszovó 1./ Koszovó illetve a Koszovói Köztársaság vitatott jogállású terület. Szerbia és az ENSZ nem ismeri el Koszovó függetlenségét, s mind a mai napig ENSZ-irányítás alatt álló területnek tekintik a Szerbia szuverén területén, amely név a Kosovo Polje vidék nevének…..
A low-cost airlines fórumon indult "reptérbörze" eredményeit összefoglalandó íródott ez a remélhetőleg folyamatosan frissülő, 4 részes bejegyzés, épp 115 olyan reptérrel, ahol európai fapados cégek (is) járnak. Összeszedtük azokat a paramétereket, amelyek utasként fontosak számunkra egy…..
tg_mak 2012.06.05 01:43:28
@battagergo: Magyar útlevelet? Gondolom nem sch zónán belüli repülés volt... :-)
tg_mak 2017.04.20 15:35:48
Egy régi cimborámmal balkáni hétvégére indultunk, amelyre a Wizzair 5 új balkáni járata adta az apropót. Praktikus infókat igyekszem összegyűjteni azoknak, akik menni terveznek, személyes élményekkel és benyomásokkal fűszerezve. Pristinába és Szkopjéba tett hétvégi kiruccanás képes beszámoló…..
Áprilisban indul a MOL Bubi közbringarendszer. A csepeli bázison jártunk a biciklik karbantartásáért felelős csapat vezetőjénél. Itt tesztelik, alakítják véglegesre a kerékpárokat és dokkoló egységeket. Buppa megnyugtatott minket, hozhat bármilyen időjárást a február, ők…..
tg_mak 2014.01.18 00:07:29
@mt-03: "megneztem a honlapot. nem lettem okosabb semmivel".
Hogy nem pénzbedobós rendszer lesz, az biztos. :-) Más országokban ez úgy működik, hogy interneten vagy utcai terminálnál tudsz bankkártyával hozzáférést vásárolni (napi/havi/éves - utóbbihoz saját kártya/digitális kulcs is tartozhat), amely mögötti számlán a rendszer zárol egy biztonsági keretet, illetve beterheli a regisztrációs díjat. Ezután, ha 30 percen belül visszaviszed, - időkeret rendszertől függő - akkor a regisztrációs díjon kívül nem von le semmit, és a zárolás is oldódik. Kölcsönzéshez felhasználói kód és jelszó megadása szükséges a terminálon (néha a bankkártya is).

Ha pedig tele van az állomás, akkor a) be kell jelentkezni a terminálon, ami érzékelve a problémát újabb 15 perccel nyújtja a foglalási periódust (okosabb megoldás, pl. London, Ljubljana) b) oda kell lakatolni egy már foglalt dokkoló mellé a cangát, és a kulcsra írt kódot (?) megadni a terminálon igazolva, hogy le lett téve a bicikli (ez butább megoldás, de a Nextbike miatt ez várható Budapesten, és félek hogy csalásra adhat okot).

Lopás elleni védelem része a számlán zárolt fedezet, rongálás ellen feltételezem, hogy kamerarendszer lesz felállítva. A lopott bringa kinyomozását GPS segíti, így egyedüli lehetőség hogy valaki kölcsönzött bringát lopjon.

Eddigi infóim alapján a Nextbike rendszer lesz Budapesten telepítve, ami véleményem szerint eléggé fapados, és bár a kijelzője - bölcsen - vandálbiztos (olyan olvashatatlanul primitív LCD hogy ha bezúzzák sincs nagy kár), maga a termináldoboz elég instabil, legalábbis varsói testvérének nem mernék támaszkodni.

Remélem tudtam újat mondani. :)
tg_mak 2014.01.18 20:57:07
@kismak: Jogos, a GPS-t a BuBira értettem (ahogy az előtte lévő "lesz"-es mondatrésszel sikertelenül utaltam rá).

Ha a nagy szavak és szép célok helyett esetleg csak választásra és/vagy eu-forrás eltapsolására kellett a BuBi a BKK-nak, akkor lehet hogy tényleg nem lesz kamerarendszer, mert valóban költséges plusz. Utólag bízom a tervezők józan eszében, azaz hogy olyan helyre jelölték ki az állomásokat, ahol már eleve működik térfigyelő rendszer.

Arra azonban kíváncsi vagyok, hogy a magyaron kívül tényleg "nem fog tudni" pl. angolul a rendszer? A videóban látott terminálon csak magyar nyelvű matrica volt.
tg_mak 2014.01.19 17:36:49
@törzsmókus: "ha nem lenne beszarva a honlap"
Hónapok (lassan évek) óta így működik, lusták megírni gondolom. Átadásra illene elkészülni vele, ahogy a fizetési felület integrálásával is.
Az eredeti összefoglaló 4 részre lett bontva, ebből ez a negyedik. Az anyacikk itt található. (Hogy mi ez az egész lista, az is abban olvasható el.) Frissítéseket a kommentekbe várom. Aki frissít, írja oda pici betűkkel, hogy mikori az infó, és jelezze, ha szekun belüli helyről beszél. Az…..
tg_mak 2013.09.05 14:10:54
@Balikaa: Hoppá! Ezzel átléptük a 100 repteret! :-D Személyes tapasztalat alapján írtad? :)
tg_mak 2013.10.14 18:17:47
@jr.79: Köszi, beírtam. A vámmentest nem értem, egyszer azt írod hogy csak szeku előtt van, aztán mégsem?
tg_mak 2013.10.14 18:52:38
@jr.79: Azért sem volt egyértelmű, mert a legtöbb európai reptéren pont fordítva van, azaz előbb szeku, majd tranzit, és a kapu előtt van az útlevél ellenőrzés.
Az utóbbi időben egyre több kérdés merül fel a fapadosoknál használható kézipoggyászokkal kapcsolatban különböző fórumokon, így ideje egy kicsit részletesebben beszélni róluk. DePassant olvtárs alaposan körüljárta a témát, köszönjük. Időközben számos változás volt a…..
utazzunk Palesztina 2013.01.16 23:02:15
Január 10.   Kezdjük azzal a szakállas történettel, hogy   SHALOM (ez nem köszönés csak kiégtek a H.E.G.Y.E. betűk)   A gép pontosan indult és idő előtt jó 20 perccel érkezett Tel-Avivba. Szokásomhoz híven sikerült az egész utat végig aludni. Leszállás…..
Mit lehet csinálni fél nap alatt egy semmi közepén lévő pici reptéren? Jóformán semmit. PLACI sok hasznos tudnivalóval fűszerezett írása bizonyítja, hogy a repülés öröméért egy ilyen rövid látogatás is érdekes tud lenni. 2 héttel(!) az utazás előtt nagyon kedvező áron…..
tg_mak 2012.12.07 00:44:57
@DePassant: Volvo - pedig azt hittem repülővel mentél! :-D
tg_mak 2012.12.19 01:20:00
@Sliders: Nagyon leegyszerűsítve kényelmi okai vannak.
HA-LPA,..B,..C,..D, stb. gépekkel kezdte a wizz pályafutását. Eljutottak LPZ-ig, onnan LWA-val folytatták.
Az airbus nagyjából az LPM-től újabb székkel szerelte gépeit, (külső jelek: újságtartó szék tetején, modernebb lámpák) ülései nem dönthetők, s hivatalosan kényelmesebbek, gyakorlatban sokkal rosszabbak. Állítólag a legújabb gépeken LWN-től(???) megint más szék van beszerelve, ami egy fokkal jobb.
Eddig tartott a nagy lendület, azaz még 10 hónapig sem. A mindenható ma bejelentette Pesten, hogy a gonosz repülőtér mocskosan magas árai miatt eltakarítják a flotta nagy részét és rendesen szétbarmolják a menetrendet. Azt, hogy ez mennyire rossz lesz a BA-nak pár számadattal…..
A fővárosi közgyűlés a múlt héten elfogadta, hogy 2013 nyarától évi 250 millió forintot fordít a budapesti kerékpár kölcsönzési rendszer üzemeltetésére. A vállalás nagyvonalú annak fényében, hogy a négy éve kezdett, egymilliárd forintba kerülő projektet olyan csend…..
Fapadossal okosan Varsói egynapos 2012.11.04 17:11:48
Kinek mi ugrik be arról, hogy egynapos repülős kiruccanás? Bergamo, Charleroi, Eindhoven? PLACI-nak Varsó jutott az eszébe, alább az ő beszámolója olvasható. A nyári krakkói látogatás után kedvet kaptam Lengyelország további feltérképezésére. A választott úticél most…..
Az eredeti összefoglaló 4 részre lett bontva, ebből ez az első. Az anyacikk itt található. (Hogy mi ez az egész lista, az is abban olvasható el.) Frissítéseket a kommentekbe várom. Aki frissít, írja oda pici betűkkel, hogy mikori az infó, és jelezze, ha szekun belüli helyről…..
tg_mak 2012.09.24 21:17:55
@airzound: "De ha a Budapesti BKV napijegy árával összehasonlítod (amiben a budapesti sikló használata nincs benne ugye!!)"
Ez most off lesz, de nem értek egyet. Egyáltalán nem hasonlítható össze az ATB és a BKV. Míg itthon a napijeggyel egy 15km sugarú zónában utazhatsz korlátlanul, Bergamoban ez a belső zóna csak 4-5km sugarú. Nem beszélve arról, hogy mennyivel több közlekedési fajtára érvényes. És ha már ennyire kiemeled a siklót, akkor én azt mondom, hogy BP-en meg hajózhatsz vele. :)
tg_mak 2012.10.19 15:01:49
@Kata24: Séta. Miért kérded? :-) Ez nyugaton megszokott, csak Budapesten szeretnek így felháborodni az emberek. (Hozzáteszem, BUD T2 tényleg nem erre lett kialakítva.)
tg_mak 2012.10.19 19:28:56
@Kata24: Nem is Neked szólt. ;) Tényleg gyorsabb a gyalogolás, különösen ha csak akkor küldik ki a népet a betonra, amikor már tényleg be lehet szállni a gépbe.
For English version scroll down please.Hazaértem. Tele rengeteg gondolattal, érzéssel, szép emlékekkel és kalandokkal. Azt hiszem itt az ideje pihenni, mivel az út alatt számtalanszor feküdtem későn és keltem korán. Szép helyeken jártam, az időjárás igen kegyes volt hozzám, 1-2 rövid esőtől…..
Pár dolog, amin meglepődtem / csodálkoztam / ledöbbentem a szigetországban:Lehet kapni esküvői tortát a Tescoban!Sok Suzuki volt, vajon van Európában máshol is Suzuki autógyár?Sok buszon csak egy ajtó volt, az emeleteseken is, tűzvédelmileg aggályosnak tartom.Mindent becsomagolnak, és az…..
London! For the fifth time! I wasn't able to really realize it till I saw the wide streets, black taxis, red double deckers, and the other stuff. Unbelievable. I mean the thing how easy and cheap to travel between places today. Amazing! After I woke up from my illusion, I took my way to my host in…..
WoodBlog Skócimpia IX. - Coventry 2012.08.07 23:40:02
Hogy miért is álltam itt meg, annak a magyarázata az angol személyszállító vasút árazási politikájában keresendő. Liverpoolból akartam Londonba utazni (kb. 350km), és erre ajánlott 50-60 fontos árat. Ez persze marha drága, ennyiért még gyalog is mennék :) így más megoldás…..
I arrived in an industrial city, which I liked but didn't have the feeling I must come back later, as now I only had 5 hours. City Hall in Manchester A great idea in Manchester that there are 3 free bus lines in the centre...
I arrived at Edinburgh in a charming sunny weather. It was unfamiliar to me at this part of the world, though I was happy about it. I got an SMS from a couchsurfer host that I can go to his place, because for my first night (Wednesday) nobody accepted be before. This guy way - surprisingly - Polish.…..
First, an explanation of the title: Skócia is Scotland in Hungarian, and the title was made from the mixture if this and the word olimpia, as originally I planned to view a competition in real, but finally I didn't find any ticket, thanks to the errors of the English organisers. So my route was a…..
Először jártam itt. És biztos, hogy nem utoljára. Készületlenül érkeztem, terveztem pár megnézendőt, végül nagyon más lett a program, és pompás volt minden.Először is: egy családnál laktam, ahol az „érezd otthon magad” kijelentést ők is komolyan gondolták. Nyilvános fórumon nem írok sokat erről, a…..