Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Étteremkritikus

97 bejegyzést írt és 1154 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A japán Michelin Kalauz bemutató eseményének legnagyobb visszhangot kiváltó híre az volt, hogy a legendás Jiro és a szintén nem csak Magyarországon világhírű Sushi Saito is elvesztette csillagjait, ráadásul 3-3 volt nekik.De miért? A hivatalos, és a jól informált verzió.  Jövő őszre erősen érik…..
Étteremkritikus 2019.11.29 08:28:53
@világevő: Annyiban azért igaza van, hogy egy nyers halas sushi készítéséhez nem kell séf, csak egy jó rizsfőző gép, egy ügyes beszerző és egy szakács, aki felvágja a halat. Nincs főzési technológia, nincsenek fűszerek, nincs játék az ízekkel. Ettől persze még lehet nagyon finom :)
  Utoljára tavaly jelentettem be előre egy csillagot, ez persze mindig csak tippelés, nem több, de a lényeg: minősége is gasztronómiai értékei alapján a Salt egyértelműen érdemes a csillagra.[Igyekszem nem üres kijelentéseket tenni: a megalapozottság érdekében végigettem eddig több száz csillagot.]..
Étteremkritikus 2019.11.11 16:56:54
Szóval ez az új Innio :)

@világevő: És tényleg figyelnek az allergiákra? Nekem a Bábellel volt tavaly negatív tapasztalatom, ahol az előre írásban egyeztett menüválasztás, az allergiák részletezése és a felajánlott módosítások elfogadása után ugyanúgy nem oldották meg, mintha az utcáról estünk volna be, csak ajánlgatták, hogy felárral válasszunk helyette valamit a másik menüsorból :(
Margit2 blogja Sajtos tallér... 2019.09.26 11:42:31
Mivel mára van ebédünk,ezért a reggeli után összegyúrtam egy nagy adag tésztát sajtostallérnak. Ugyanis a hétvégén megint együtt lesz a család... Fél 11-kor már túl voltunk a fele tésztának a kisütésével. Már csak 2 tálca gombóc volt, ami várt a sütésre... De ezzel is hamar készek lettünk a…..
Nagyon szeretem az őszi gyümölcsöket is, meg se tudnám mondani, hogy melyik a kedvencem, mindet szívesen eszem. És süteménybe is előszeretettel használom őket. Ennél fogva nagyon megörültem, amikor nemrég egy angol főzőműsort néztem, és épp ezt az almás sütit mutatták be. Rögtön le is írtam a…..
Összeszedtem a legjobb ár-érték arányú budapesti ebédmenüket, szerencsére még mindig vannak olyan helyek, ahol 8 euró alatti összegből lehet egy jót enni. 2500 forint alatt: A Kert: 3 fogásos menü (2400 forint) Araz: 3 fogásos menü (2490 forint) Börze: 2 fogásos menü (1490 forint) Kiosk: 3…..
Étteremkritikus 2019.09.28 17:37:49
Az egész Világevő blogot egy libanoni gasztrotúrával kezdtem - egyébként a hónap végén lesz pontosan 9 éve - amihez előzményül egy fantasztikus párizsi libanoni vacsora szolgált, ott döntöttem el, hogy egyszer a saját környezetükben is meg kell kóstolnom ezeket az ízeket. Most nagyon izgalmas…..
Aki valaha kóstolta már, nem hiszem, hogy ne akarta volna utána újra és újra enni, igazi addiktív édesség, személyesen voltam tanúja rengeteg ember rákattanásának. Itt a recept, egy autentikus, és egy magyarosított, amihez nem kell egzotikus gyümölcs sem, mégis szuper. Elindult a VLOG, épp…..
Étteremkritikus 2019.09.02 08:56:07
Annyira szeretem a gulyást és a gulyáslevest, hogy azt képes vagyok egy forró nyári napon is enni - nyilván forrón. Lehet már kulturált méretű, és árú idei petrezselyemgyökeret kapni. Legutóbb, mikor is volt ilyen? Lássuk csak... Tavalyelőtt! Még sok helyütt ilyen olyan elvermelt…..
Sokszor csak azért nem isznak eleget a gyerekek nyáron, mert nincsen elől, jól látható helyen a víz a lakásban. Ha pedig elől van akkor is előfordulhat, hogy unalmasnak tartják a sima vizet. Ezért adjunk hozzá egy kis pluszt, amitől még inkább kedvük lesz meginni. Fotó: Vass Nóra, AppleHeart…..
Végre fény derült a miértre. Lehet, hogy mások számára ez egyértelmű volt, de én sokáig nem voltam tisztában azzal, hogy miért is ne tegyünk olajat a tészta főzővizébe. Vannak, akik így csinálják, vannak, akik úgy, ki-ki ragaszkodik a módszeréhez. Valaha én is hallottam, ami ma már közkeletű,…..
Nos, a lőrinci piacon egészen komoly chilli paprikákat is kapni. Nem igazán vagyok tisztában a fajtanevekkel, annyit tudok, hogy a piros obszcén formájú (nevezzük tulipánnak) paprika scorpion chili. Felütöm a guglit, hogyaszongya... Ennyi Scoville unit, annyi Scoville unit. Oké, megdöglünk tőle,…..
Az elmúlt évek tapasztalatait összegyűjtöm egy posztba, hogy az összes szénhidrátdús kedvencem lássátok. Nem osztom szigorúan kategóriákra, mert a lényeg ennek a listának, hogy olyanokat tartalmazzon, amik szerintem világszínvonalúak. Ehhez persze igyekszem elég sok nemzetközi tapasztalatot is…..
 A hamburger az egyik legnépszerűbb étel most már Magyarországon is. És nem csak Budapesten nyíltak az utóbbi években kiváló burgerezők, hanem máshol is, például Szegeden. Sokan keresik a nem gyorséttermi, hanem kézműves hamburgereket. A hamburger népszerűségét és a nálunk kapható ínyenc burgerek…..
Spárga és újkrumpli… Két kedvenc tavaszi zöldségem amiket, amíg a szezon tart, igyekszem minél többször fogyasztani.  Jöhet mellé egy nagyon finom, sonkával, fetával és friss fűszerekkel megspékelt csirkés tekercs, és egy könnyű joghurtos szósz, ezzel össze is áll az isteni ebéd receptje. Az…..
Étteremkritikus 2019.05.25 16:01:34
Ez a hétvége már adott az első kovászos uborka elindításához. Viszonylag meleg van, akad uborka és vastag kaporszár is. Itt a példa arra, mennyire nem lehet külső alapján epret venni. Apró, szamócás, sötétpiros szemek. Illatuk minimális, ízük kábé semmi. Legyen a rigók martaléka! Mentás, fokhagymás…..
Étteremkritikus 2019.05.25 15:59:56
Máltáról sokakban él az a kép, hogy egy kellemes mediterrán sziget. Ami igaz is, különösen, ha az ember nyaralni megy oda. Ha azonban az ember ott is él, miként mai posztunk szerzője, Karesz, akkor már árnyaltabb lesz a kép. Olyannyira árnyalt, hogy egy egész posztsorozat születik belőle, melynek…..
Oszakából származik az egyik leghíresebb japán street food, és most végre Budapesten is elérhető autentikus formájában, nem is csak egy változatban!..
Étteremkritikus 2019.05.15 17:28:10
@Savior: Szerintem is tipikus comfort food, amit magának készít az ember hétvégi reggeleken :)
Olyan sok fajta eper van, hogy már szín alapján nem is lehet eldönteni, melyik eper finom, melyik nem. Kóstolni kell. Ezek jóízűek, de fakóak. A kereskedő, akitől vettük nagy gyümölcsrajongó, így meg tudta mutatni melyik a legjobb ízű eper. Kell a klasszikus sötét színűeket is tartania, mert sokan…..
 Egy igazán bátor, új, fine dining étterem Budapesten, ahol még szuper vegán ételek is vannak, igazán meglepő párosítások, bátor savak, sokat ígérő tehetség...
Étteremkritikus 2019.04.30 08:23:59
IV. osztály / IV. kategória, III. osztály / III. kategória, II. osztály / II. kategória, I. osztály / I. kategória. Ismerősek ezek a táblák a sokat megélt vendéglátóhelyekről? Értem, ha az utóbbi nem, de a többi? Jó lenne tudni, mit is jelentenek pontosan, és miért nem látni ezeket kirakva az…..
Étteremkritikus 2019.04.30 08:20:30
@Leooo: Szóval az 1998 és 2007 között érvényes törvény alapján ment szerinted 1972-ben az árazás? :)
Gasztrobizarr Progresszív konzerv 2019.04.18 09:13:52
Óriási innováció talált el először az online térben, majd ügyesen a fizikai valóságban IS: a modern konzervek világa.   Ki ne szembesülne nap mint nap az utóbbi évtizedekben folyamatosan felmerülő problémával: minden tele van tartósítószerrel, nem tudod mit eszel, nincs időd, nem tudsz tudatosan…..
Élő közvetítés – szokás szerint – egyenesen a történések epicentrumából! [folyamatosan frissítve!][kedves újságíró, amennyiben innen veszel át információt, kérlek jelezd szövegben is, és linkelj is!]..
Tavaly is csináltam közvélemény-kutatást, kizárólag komoly, szakmai résztvevőkkel, idén is megkérdeztem a legjobb hazai séfeket, éttermeseket, szakembereket, mit várnak a piros kalauztól. Íme. És itt vannak közben a hivatalos végeredmények is!..
Étteremkritikus 2019.03.27 14:13:57
@ferencz1971: Januárban még a nyitáskori árakkal dolgoztak, utána tartottak szünetet és tértek vissza változatlan menüvel, de kb. 60-70%-kal magasabb árakkal.

@kzolika: Gondolom vacsoráztatok és a méregdrága italok vitték fel az árat, ezért lett 2 főre 82 ezer. Mi egy szombati ebédet kihoztunk 2 főre 40 ezerből, ebbe belefért a négyfogásos menü sok feláras étellel, 2 pohár bor, víz, kávé.

@Tsteinar: A Textúrát még nem próbáltam, szerinted most jobb, mint a Borkonyha?
A nők helye a konyhában van és tudjanak főzni. A férfiaknak hús, nőknek zöldség való. Csak néhány példa a hétköznapokban is meglévő sztereotípiákról, amik bármikor előkerülhetnek, akár otthon, akár egy étteremben, vagy akkor, amikor a reklámokat nézzük.  A nemi…..
Étteremkritikus 2019.03.10 22:31:52
@midnightcoder2: Azt ugye tudtad, hogy kezdetben a programozók nők voltak és csak akkor lett férfias szakma, amikor keresetté vált és már magas fizetés járt érte?
Svédországban az egyenlőség miatt a nálunk megszokottnál kisebb a fizetések közötti különbség és nem meglepő módon kevesebb a férfiasnak vagy nőiesnek elkönyvelt szakma is.
Aki értelmes, az nem fog nőket követelni a nehéz fizikai munkát jelentő szakmákba, hiszen a biológiát nem lehet letagadni, például azóta vannak női buszsofőrök, hogy nem kell komoly izomerő a buszok kormánykerekéhez.

Amúgy azt komolyan gondolod, hogy a férfiak közül azért főznek többen, mert szinglik és közben a nők közül azért főznek kevesebben, mert szinglik? :)
Étteremkritikus 2019.03.22 20:50:37
@CONFUSION OF DA HIGHEST ORDA: A programozás kezdetén nem kulimunkát végeztek a nők, hanem megírták az első programot (Ada Lovelace), elkészítették az első programozási nyelvet és gépi fordítót hozzá (Grace Hopper), stb. Ehhez bizonyára nem kellett agy és értelem, ellentétben a mai fejlesztési rendszerekkel, amikor a férfi programozók sablonokat illesztenek egymás után, automatikus kiegészítést használnak és mindenre van automata ellenőrzés, ugye?

@darlacko: Az egy általános trend, hogy a fiatalok egyre kevésbé tanulnak meg főzni, a nők jelentős része legfeljebb sütni tud alapszinten huszonéves korára. A férfiak Magyarországon csak az utóbbi 1-2 évtizedben lettek többségben az éttermekben, amikor a séfek jól fizetett celebekké váltak, a kilencvenes években még elsöprő női fölény volt a konyhán és akkoriban a pincérek között volt több férfi.
Étteremkritikus 2019.03.24 10:26:52
@CONFUSION OF DA HIGHEST ORDA: Ada Lovelace tudtommal hosszabb függeléket írt a fordításhoz, mint az eredeti cikk és az eredetiben nem voltak programok. Ráadásul ő volt az első, aki szerint absztrakt dolgokra is lehetne használni egyszerű számológépen túl, például a zenét számokkal kifejezve, ez eléggé jövőbe mutató volt.

Az ENIAC első programozócsapata is nőkből állt, akiket egy nő tanított be. Ők nem lyukkártyát és kézikönyvet kaptak, hanem kapcsolási rajzot, ők írták a nyilvános bemutató programjait, de a munkájukat sehol se ismerték el. Olvass utána például Betty Holberton munkásságának.

Vagy például Kathleen Booth találta fel az assembly nyelvet.

A szovjet programozók is nők voltak az ötvenes években.