Adatok
Étteremkritikus
104 bejegyzést írt és 1159 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

1885. A kanadai transzkontinentális vasút elkészültének pillanata, az utolsó sínszög beverésével a Brit Kolumbia-i Craigellachie-nél értek össze a vágányok..
Étteremkritikus
2023.02.26 22:38:50
@bioLarzen: Japánban a Meidzsi-kor kezdete óta vannak külön női és férfi fürdők, előtte közös volt. Otthon is szokás együtt fürdeni.

Az utóbbi években egyre gyorsabban pörgő infláció miatt 2023-ban ott tartunk, hogy lassan egy átlagos budapesti étterem dolgozik olyan árakkal, mint a járvány előtt egy Michelin-csillagos méregdrága étterem. Azért megpróbáltam olyan helyeket felkutatni, ahol a minőségi ebédmenü ára még az elérhető…..

Közeledik a karácsony, meg különben is, miért nem volt még a blogon töltöttkáposzta? Amivel egyébként úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokoládéval: Lehet pici, óriási, kapros-tejszínes, paradicsomos, rántással, rántás nélkül, édeskáposztába töltve, savanyúkáposztába, szőlőlevélbe.... mindenhogy…..
világevő
5 izgalmas és megfizethető hely a városban, ami soha nem fog csillagot kapni
2022.11.08 16:02:19

Van közte újabb, van közepesen új, van kifejezetten régi, van meglehetősen olcsó, vagy középkategóriás is, csak annyi köti össze őket, hogy izgalmas, többnyire egzotikus gasztroélményt kínálnak, megfizethető áron. És még van egy ráadás is Budapesten kívül!..
Mr. Foster kalandozásai Budapesten
Hol eheti Budapesten a legjobb csokoládés süteményeket?
2022.10.31 10:00:00

A csokoládés édességeket szinte mindenki szereti, ez alól én sem vagyok kivétel. Ezért ha újdonságokat keresek vagy a régi, megszokott süteményező helyeimet keresem fel, gyakran csokoládés desszerteket választok. Megmutatom, melyek most a kedvenceim!
Marangona desszertpark
Ismerőseim hívták fel…..

Ma jelentették be a Michelin Guide szerkesztői a magyarországi éttermek eredményeit. Most először végre Budapesten kívül is teszteltek, így már vidéki éttermek is bekerültek a kalauzba, nem is akármilyen eredményekkel! Soha ennyi csillagos étterem nem volt még Magyarországon. A jó ár-érték arányú…..

Eredetileg csak Facebookra írtam meg a hírt délben, de annyira nem látom a hazai sajtóban, hogy akkor itt a helye.[Kedves sajtómunkatárs, ha innen veszed át a hírt, akkor légy kedves jelöld és linkeld is az oldalam, köszi.]..
Étteremkritikus
2022.04.15 15:19:44

Úgy látom, hogy az élelmiszerhiány egy felfújt probléma, az élelmiszer árak emelkedését nem kis részben különféle pánikreakciók okozzák. Megjegyzem, hogy ez a cikk nem magyar aktuálpolitikai kérdésekről szól, és nem is szeretnék semmi ilyesmit belekeverni.
1.Ami olcsó azt értéktelennek tartjuk
Az…..
Somlói galuskák tesztje - szabad stilusban
A csokival nem spórolnak - Benevár Étterem, Mátrafüred
2022.03.05 15:46:54

Kirándulás egybekötve látogattuk meg az éttermet, természetesen célirányos módon, előre ellenőrizve a kinálatot.
Az adag ár/érték arányos, 900 Ft-ért nem is szabad nagyobbat várni, desszertnek megfelelő méret. Ami a képen is jól látszódik, sem a csokiöntettel, sem a habbal nem spóróltak.
Az…..
Étteremkritikus
2022.03.06 16:00:06

Régen posztoltam már bármit, így gondoltam ideje megosztani veletek, hogy szerintem most hol lehet manapság a legjobb üzleti ebédeket enni. Sajnos 2021. végén és 2022. első napjaiban az eddigi kedvenceim közül több bezárt, korábban a járvány miatti korlátozások után is többen nem nyitottak ki vagy…..

A valódi, igényes alapokból dolgozó pékségek nyitása mindig ünnep, ugyanis ez nem olyan műfaj, amit divatból, félig-meddig lelkesen lehet művelni. Ide teljes elszántság kell, és a nagyon kevés alapanyagnak hála, pillanatokon belül ki is derül, hogy milyen a végeredmény. Liszt, víz, só, na meg idő és…..
Étteremkritikus
2022.01.15 12:37:05
@zsocek: Nézd meg a Nor/mát, ahol 1400-1500 forint fél kiló kenyér :)
Igen, én is inkább a JM6 pékségbe megyek, ott még 500-800 forint között van többféle igazi kenyér.
Az a baj, hogy a szupermarketekben kapható szemét elhiteti sokakkal, hogy a kenyér lehet olcsó. Érdemes megnézni a címkén vagy a polcon az összetételt, nem ritka a 10-12 adalékanyag, amitől olcsóbb lesz, mert rövidebb ideig kell vele dolgozni, tovább eltartható és még a térfogata is nagyobb, csak éppen az íze és állaga már messze van a kenyérből, hiába próbálják azt is mesterségesen beállítani :(
Igen, én is inkább a JM6 pékségbe megyek, ott még 500-800 forint között van többféle igazi kenyér.
Az a baj, hogy a szupermarketekben kapható szemét elhiteti sokakkal, hogy a kenyér lehet olcsó. Érdemes megnézni a címkén vagy a polcon az összetételt, nem ritka a 10-12 adalékanyag, amitől olcsóbb lesz, mert rövidebb ideig kell vele dolgozni, tovább eltartható és még a térfogata is nagyobb, csak éppen az íze és állaga már messze van a kenyérből, hiába próbálják azt is mesterségesen beállítani :(

Tegnap jelentették be a Michelin Guide szerkesztői a budapesti éttermek eredményeit. Szerencsére a járvány miatti bezárások ellenére is vannak újabb magyar kitüntetettek. Papírformának megfelelően a bezárt és átalakítás alatti Onyx két csillagját elvették.
Új Michelin-csillagos éttermek: Essência,…..

Rengeteg pirospaprika? Nem túl kedvező előjel egy étteremben. Mostanáig...
Étteremkritikus
2021.06.21 14:39:24
@PomberMaci: @Raven!: @JohnnyRebel: diningguide.hu/nalunk-ezt-a-tanyert-elmosogatjak-avagy-az-ontudatos-taplosag/
@midnight coder: Képzeld, a nyugati civilizáció már legalább egy évszázada hanyatlik, a gyarmatok is önállósodtak :)
@világevő: Amúgy ezt a menüsort miért gondolod modern magyarosnak? Szerintem pont annyira magyar, mint amennyire skandináv.
Kis provokáció: ha nem ennél szuper kenyeret a Saltban, akkor is elég lenne vacsorára? :)
@midnight coder: Képzeld, a nyugati civilizáció már legalább egy évszázada hanyatlik, a gyarmatok is önállósodtak :)
@világevő: Amúgy ezt a menüsort miért gondolod modern magyarosnak? Szerintem pont annyira magyar, mint amennyire skandináv.
Kis provokáció: ha nem ennél szuper kenyeret a Saltban, akkor is elég lenne vacsorára? :)

Meglehetősen furcsa dolgok hallatszottak hónapokig az egyetlen hazai két Michelin-csillagos háza tájáról: bázisdemokrácia és furcsa átalakulás, nem is beszélve az étterem porig rombolásáról. Na de mi a helyzet, és főleg: mire jó ez?..
Étteremkritikus
2021.06.01 18:25:11

A napi energiaszükséglet fogalma mutatja meg, hogy mennyi kCal-t (kilokalóriát) kell bevinni a szervezetbe, ahhoz hogy a testtömeg tartható legyen...
Étteremkritikus
2021.05.27 19:39:01
@midnight coder: A kor és nem ott van a módosító tényezők között :)
@Andy73: Pontosan. Nem a kalóriákat kell számolni, hanem rendszeresen mozogni és kihagyni a desszertet vagy a második tányér főételt (ki mennyire eszik többet a kelleténél).
@Andy73: Pontosan. Nem a kalóriákat kell számolni, hanem rendszeresen mozogni és kihagyni a desszertet vagy a második tányér főételt (ki mennyire eszik többet a kelleténél).

Ha azt mondom, Klein Ferenc, biztos nem sokan tudják, miről is van szó. Pedig rengetegen ismerik és szeretik, és járnak hozzá majdnem 40 éve! De meddig még?..
Étteremkritikus
2021.05.24 16:59:48
@ton-ton: Csak nem a Bajcsy 27-ben volt, ahol pár éve a Chablon bisztró működött?

A teraszos sorozat második állomása elsőre talán meglepő lehet: Budaörs!..
Étteremkritikus
2021.05.05 18:33:59

Mitől lakossági egy chilis bab? A térítő, vagy hódító erővel rendelkező ételek ugyan letarolhatják a hazai konyhát, ugyanakkor a hódítók és a térítők szinte sosem ússzák meg lényegi változás nélkül. Nézzük csak meg mi történt a hamburgerrel a megérkezésének első hullámában. Fasírt vizes zsömlében,…..
Étteremkritikus
2021.05.04 13:23:02
@kobold63: Én is ezeket írtam volna le :)
A mustármag szerintem a koriandermag helyett keveredhetett a receptben.
A paprikát általában grillezem és leszedem a héját, mielőtt a lábasba kerül.
A mustármag szerintem a koriandermag helyett keveredhetett a receptben.
A paprikát általában grillezem és leszedem a héját, mielőtt a lábasba kerül.

Páratlan Duna-kanyar panorámához prémium papi passzol...
Étteremkritikus
2021.04.26 16:59:15
@rekspeiler: Szép a kilátás, nagyüzemi turistaetető a kaja.
@littke: Ilyenkor gondolkozom el, hogy befizetek én is egy ilyen munkához kapcsolódó útra :)
@littke: Ilyenkor gondolkozom el, hogy befizetek én is egy ilyen munkához kapcsolódó útra :)

Kik nyerik este az Oscart?
Ritka érdektelenség lett úrrá rajtam a 93. Oscar gála kapcsán. Nem csak amiatt, hogy belefásultam az elmúlt bő 1 év eseményeibe, hanem mert sajnos a jelölt filmek zöme tényleg „jobb híján” került oda. Ugyan nem mondanám, hogy rossz filmek, de nyilvánvalóan egy erősebb…..
Étteremkritikus
2021.04.25 16:08:07

Wolfgang Puck, séf hosszú kitérő után "talál vissza" Közép-Európába, az osztrák (karintiai) származású séf útja a Beverly Hillsen található két Michelin-csillagosa után vezet erre...
Étteremkritikus
2021.04.16 14:54:00
@világevő: Ezt a koncepciót nem Palágyi Eszter rakta össze, amikor még arról volt szó, hogy a Matildban dolgozik és nem Szigligeten? A képek nagyon ismerősek egy korábban vele készült interjúból.
világevő
Életem legnagyobb gasztrokalandja: Az első két hónap, és ami előtte volt
2021.02.21 11:32:48

Szándékosan nem akarom elárasztani a blogot a saját éttermemről szóló posztokkal, ezért csak ritkán jelentkezem ilyennel, amikor van miről beszélni. [Promóciós kód is van ám!]
A nem nudlis fotók forrása: FORTEPAN..
Étteremkritikus
2021.03.07 20:27:34
Saját tapasztalatom:
-húsleves finom, de rossz a lé csomagolása, a doboz 10 perc szállítás alatt átázik
- rakott bárány kitűnő
- vargabéles gyengébb pont, a fahéj kilóg belőle és a tejfölös mártás nagyon átitatja már 10 perces szállítás közben, külön kéne csomagolni
- mákos nudli kitűnő
@ekat: Az olaszok se tekintik a pastát ebédnek, még csak főfogásnak sem :)
@ÁK-47: Volt már néhány próbálkozás pörköltözőre a bulinegyedben és házhozszállítással is.
@odamondó: Szerintem nem a lecsó, hanem a lecsós galuska roma étel.
@Örömhernyó: Az ázsiai tésztás levesekben van inkább csavar, sima tésztaételnél sokszor csak egyszerűen mindent bedobsz a wokba, ez működik is a Pad Thai láncnál, hiába gyors és pofonegyszerű egy ilyen ételt otthon elkészíteni.
-húsleves finom, de rossz a lé csomagolása, a doboz 10 perc szállítás alatt átázik
- rakott bárány kitűnő
- vargabéles gyengébb pont, a fahéj kilóg belőle és a tejfölös mártás nagyon átitatja már 10 perces szállítás közben, külön kéne csomagolni
- mákos nudli kitűnő
@ekat: Az olaszok se tekintik a pastát ebédnek, még csak főfogásnak sem :)
@ÁK-47: Volt már néhány próbálkozás pörköltözőre a bulinegyedben és házhozszállítással is.
@odamondó: Szerintem nem a lecsó, hanem a lecsós galuska roma étel.
@Örömhernyó: Az ázsiai tésztás levesekben van inkább csavar, sima tésztaételnél sokszor csak egyszerűen mindent bedobsz a wokba, ez működik is a Pad Thai láncnál, hiába gyors és pofonegyszerű egy ilyen ételt otthon elkészíteni.

Biztos lesz majd olyan is újra, hogy egy étteremben fogjuk élvezni a kiváló szervizt, hangulatot és ételeket, de ehelyett most marad az otthoni hiánypótlás: amiben segítenek az éttermek, miközben mi is segítünk az éttermeknek...

A koronavírus-járvány miatti korlátozások sajnos sok budapesti éttermet is érintettek, de szerencsére még bőven akad olyan hely, ahol jót lehet ebédelni. Hiába hangoztatták sokan tavasszal, hogy a turisták hiányában csökkenteniük kell az árakat, 1-2 kivételtől eltekintve szinte mindenhol drágább az…..
világevő
Bárcsak ilyen vendéglőkkel lenne tele az ország! Elérhető, érthető, otthonos.
2020.07.14 17:58:39

A hazai étteremkultúrának több súlyos baja is van, és ezúttal a járványra nem is gondolok, egyszerűen kevés az elérhető, érthető és otthonos kisvendéglő, ahol a tömegek megszerethetnék és megtanulhatnák az éttermezés lényegét...
Étteremkritikus
2020.07.14 18:25:09
Étteremkritikus
2020.07.16 09:47:30
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz