Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Londonisommelier

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A sok hülye boltos meg szolgáltató után jöjjenek igazán hülye utasok, G. azon háborog, hogy hiába lehet pontosan tudni, hogy a fapados gépekre fejenként egy darab kézipoggyász vihető föl, az ő londoni gépén rengetegen próbálkoztak be többel, amiből mi más lett volna, mint…..
Londonisommelier 2010.11.08 13:35:55
Mai Index oldalt nezd meg
index.hu/gazdasag/vilag/2010/11/07/
mindenert fizetni_kell a legitarsasagoknal. Van kapcsolodo hir es... mar szedik a kezipoggyaszert. Egyebkent soha nem ertettem mit rinyaznak 1-2 kilo tulsuly miatt, mikor mellettem egy 160 kilos barom ul, aki mondjuk mar meg, ket embert kitesz es megsem vesz ket jegyet. De mar ezt is kikezdtek az USA egyes legitarsasagai, es a koverek fizetnek. Nem mondom, jo bevetel, mert ott minden masodik utas diszno kover, ahogyan egy ev alatt sikerukt megtapasztalnom.
zamat A világ legnagyobb halpiaca 2010.06.24 10:00:00
Kétezer tonna tengeri lény. Ennyit adnak el naponta Tokióban a világ legnagyobb nagybani halpiacán. A Tsukiji a japán főváros központjában fekszik és összesen hatvanötezer embert lát el munkával. A hajnaltól kora délutánig nyitva tartó piacon körülbelül négyszáz különböző…..
Londonisommelier 2010.06.24 14:20:40
@CJKrisz: Most jól megmondtad, na. Vagány vagy! Azonkívül csak sajnállak, hogy ilyen korlátozott a gasztronómiai kultúrád. Gondolom ezek után nem veszed zokon, hogy sokan nem tartanak éppen túlságosan műveltnek. Éljen a rántott hús meg a pörkölt! Kívánom, hogy ne is próbálj halat enni soha. (a disznó egyébként is sokkal kellemesebb állat) Majd ha jon az infarktus, lehet majd szidni... mondjuk az aktuális kormányt, vagy akárkit.
Londonisommelier 2010.06.24 14:26:08
@sebi77: Van különbség kétfajta tonhal között! Csak Mo-on nem igazán fogod ezt felfedezi az alapanyagok hiánya és az éttermek hozzáállása miatt . Meg modjuk legalább átlagos vagy afeletti ízérzék kell hozzá (meg egy jó szakács), ugyanúgy, ahogyan bort kóstolni sem tud mindenki.
Beszivárgott hozzánk a 2010-es Pannon Bormustra végeredménye. Az eredményt kisebb vihar előzte meg, az egyik zsűritagnál a sokadik „ihatatlan” vörös után elszakadt a cérna. Bońkowski bírálatának fényében lehetetlen nem rácsodálkozni, hogy Villány, Szekszárd és a…..
Londonisommelier 2010.06.12 03:10:56
@BZoltan:
Nos, véleményem szerint más boltban venni és kipróbálni az újdonságot, vagy ugyanígy lehet egy étteremben mellényúlni (már ha nincs megbízható sommelier kolléga az adott helyen)mint akármilyen borveresenyen bírálni-kóstolni. Otthon elkortyolgatva minden borban (tisztességesen elkészítettről van szó) fel lehet fedezni pozitív jegyeket. Ez hamis végeredményt adhat. Csakúgy, mint étteremben, pl ha nem abszolut borbarbár a fogyasztó, az idő múlásával inkább az est élménye marad meg, hozzákapcsolva egy adott bort(romantikus este barátnővel stb), mint az objektív ítélet. Sok bor másképp viselkedik mondjuk felbontás után rögtön vagy levegőzve hagyva egy ideig. A versenyeken minden bor ugyanolyan feltételekkel és körülményekkel indul nagyjából, és a verseny rangjához mért tapasztalattal rendelkező zsűrivel. Ha nagy szórás van az értékelésben, akkor újra kóstolnak. És az ár sem viszi el az ítéletet egy bizonyos irányba. Én magam ezerszám kóstolok mintákat úgy, hogy tudom az árát, de nekem azt kell megítélnem, hogy annyiért felkerüljön e a borlapomra, eladható-e, más az, ha magamnak keresk bort, és más, ha a borlapra. Mondom sokszor kollégáimnak: ez vendégnek lesz, nem nekünk.
Geekblog Lost-finálé 2010.05.24 20:00:00
Véget ért a Lost. Az elmúlt évtized kétségkívül legjelentősebb műfaji sorozata befejeződött. Ezt a gondolatot sokáig kell még ízlelgetnie a rajongóknak, mire igazán megbarátkoznak vele. Előbb azonban a finálén kell túltenniük magukat, amely éppen olyan lett, amilyen a…..
Levélírónk az "Elfogadható-e a tanár-diák viszony?" című posztunk után ragadott tollat és megosztotta velünk a fia történetét. Leírja, hogy fiát az osztályfőnök kiszemelte magának és 9.-es kora óta kivételez vele, maga mellé ülteti az osztálykiránduláson és…..
Tegnap éjjel  történelmi választási eredmény született: a Fidesz minden eddiginél nagyobb támogatottságot kapott, az MSZP csúnyán elbukott, a Jobbik és az LMP váltja a parlamentből kihullott MDF-et, SZDSZ-t. Minden újság, minden tévé a politikusokat leste, tele a net…..
A lengyelek tegnap úgy viselkedtek, mint egy nemzet. Ezért igazán irigyelhetjük őket. (Kép: gazeta.pl) Tegnapi írásunk a lengyel katasztrófáról: Nincs még veszve a lengyel-magyar barátság Ahogy egy haláleset egy családot, úgy egy tragédia egy egész országot összehozhat.…..
Londonisommelier 2010.04.12 00:38:30
@soproni1: Nem tudom, mert nem vagyok gazdasagi elemzo, de megiscsak 1 millio koruli lengyel el az Egyesult Kiralysagban. Lengyelorszagban azert van munkanelkuliseg ezerrel...
A Penny Market vasárnap este 7 és 9 óra között 580 forintért árulta a trappista sajt kilóját. Látszik, nem ismerik a magyar mentalitást, hogy ha 10 forinttal olcsóbb, akkor akár a saját édesanyjukon is átgázolnának: A nagyatádi boltban közel 100 ember gyűlt össze az akciós…..
A 2008-as Pekingi Olimpiai Játékok vitorlásversenyeinek helyszínén, Qingdaóban monumentális borpalota épül. A 2700 négyzetméteres borhiper egy ötezer fős lakóparkban lesz üde színfolt. A kétmillió euró értékű komplexum terveinek elkészítését egy riojai építészre, Luis de…..
Pénz nincs, vita már van – arról, ki kerüljön a majdani százmilliók elköltéséről dönteni hivatott testületbe. Van, aki azt mondja, független, hozzáértő marketingszakemberek. És van, aki azt, hogy borászok. Is. Éppen kialakulófélben van a véleményünk, de a magunkét…..
Londonisommelier 2007.11.27 03:06:24
Üdv az "Alkoholistáknak" !!

Szóval pénz....
Számos "csúcsborászunk" már halálra kereste magát mindenféle pályázatokon. Becsületükre legyen mondva: a kapott pénzből hordó, meg pince, meg ültetvény lett, nem úgy, mint sok más ágazatban. De:
Csúcsborászainknak nincsenek eladási gondjai!!!! Akár gyengébb évjáratokban is versenyeznek az emberek, hogy hozzájussanak egy-egy tételhez. Áraik az egekben, (helyzetemből adódva látok itt Londonban sok, világszerte elismert borászatot), hogy hol vannak az árak és milyen minőséggel. Itt Londonban q...va nehéz eladni magyar bort. Mert: nem a minőséggel van baj, hanem az árral és a marketing háttérrel. Mert minek is nyomna marketingbe pénzt az, akinek lábon el van adva otthon a szőlője-bora? A bajuk a tömegtermelőknek van (meg talán Tokajnak, ami a magyar fizetéshez drága, a világ meg egyre kevesebb édeset iszik).
A tömegtermelők meg nem tudják hozni a nemzetközi nagy tömegtermelők minőségét és árait (mert nem képesek anyagilag elviselni nagy marketing kiadást és veszteséget rövid távon).
Ébredjünk fel!
Otthon kell eladni, amit termelünk!
Hazai marketing (olcsóbb), borkultúra meghonosítása, ihatóbb borok 800Ff-ért a tömegtermelőktől meg egy sor dolog. Borvidéki-bortermelő táji összefogás kell. Mi a fenének hirdet külön tegyük fel Szeremley és a Boglári Állami Gazdaságból átalakult tömegtermelő? Milliókért?!?!!!
Itt olyan reklámot látsz: Drink Bordeaux! Akinek van rávaló, az majd a nagy satókat veszi, akinek nincs, majd valami AC-t.
Addig is, amíg a magyar
a kisember nem jut el Chilébe, de egyszer már végre ÉLNI AKAR!!!, és megvásárolhatja az életérzést, hogy most Chileit iszik 1200-ért, és azt tapasztalja, hogy sokkal jobb, mint 1000-ért valami magyar nevenincs (ez legalább Chilei vazzzee...), mégha Hamburgban palackozták is tartályból..Ezen változtatni azonban nem elég egy marketinges vagy egy borász csapat. Szakmai összefogás, nem mutyizás (azt hiszem itt tud nálunk a dolog megdőlni , mert MO-on vagyunk...)
Vicces, itt Londonban, mikor magyar bort ajánlok, minden második vendégem megkérdezi:
És Mo-on termelnek bort? WELL, I have never heard about it...
Szóval ennyit a világhírről... Nincs országimázs, amiben lehetne építeni a gasztronómiára, a borra, a természeti és kulturális értékekre (nem politikailag, de.... amit a Viktorék csináltak Országimázs címen, az egyszerűen közpénzek lenyúlása volt, semmi több. Na de azóta ez a kifejezés még csak el sem hangzott újból...És ez baj. Baj a gyógyfürdőknek, a szaláminak, a bornak, a mit tudom én minek. De most ez van.

Uff, én beszéltem, és nem kell egyetérteni. Ez nem az a párt, ahol egy Vezér van( MSZMP, Fidesz, MSZP meg a többiek.)
Három olyan bor került ebbe a dobozba, amelyeknek egymáshoz semmi közük, azt leszámítva, hogy erős hat pontot kap mindegyik. Franz Weninger fehérburgundijáról kiderült, szárazban is remek, Heimannék gyakorlatai egyre perfektebbek, a Calem 2000-es LBV-je pedig szerintem finomabb, mint a…..
Idén is közzétették a brit Restaurant magazin éves toplistáját a világ legjobb éttermeiről. Bár a magyar konyha világhírű, és szakács maestróink számolatlanul hozzák haza az olimpiai aranyérmeket az aszpik szakágban, az első ötvenben egyelőre nem szerepel magyar étterem. De…..
Londonisommelier 2007.05.07 03:23:57
Mint “szakmabeli”, néhány gondolat. Világ legjobb étterme? Ja, ez olyan, mint a legszebb nő a világon. Ki szerint? Silány konyán (krumpli hússal - majdnem egyenlő: angol konyha) felnőtt kritikusoknak Londonból? Ki pénzelte a felmérést? Milyen szempontok alapján? Csak Londonban, ahol dolgozom, több ezer étterem van (hányan bíráltak és voltak-e kétszer egy helyen?). Egyébként több lista is van. Volt néhány éve hír arról, hogy a Gundel benne van a Top 10-ben a világon. Nagyon jó hír, dolgoztam ott, voltam vendég, tényleg jó, nagyon. De soha nem felejtem el Donoratico-ban, (Olasz o.) azt a családi éttermet, ahol volt szerencsém többször is vendégnek lenni: mama főz, apja és fia a pincér, 10 fogás naponta, van étlap is, de minek, ma ezt főztük, és kész, friss, jóóóó, de mennyire!!!, és a soha nem kóstolt minőségű fritta mista (tengeri herkentyűk) és a saját gyümölcsének héjába visszapakolt citromfagyalt!!! Ebéd fél liter házi borral (jó, nem Kopár) 15-20 Euro. Ár-érték arány- Numero Uno!! Mindez kockás abrosszal. Említett listán „Top 10”(eltér a most tárgyalttól) volt egy japán étterem, amolyan sushi bár, ahol max. tízen ülhetnek be egyszerre, mert akkora. Egy ultra sznob ismerősöm ekkortájban volt Japánban, persze bement ide, (egyébként Osaka-ban van a hely) és azt mondta, semmi flanc, fantasztikusan jó kaja, nem kell foglalni, nem is lehet, de egyébként az újsághírek miatt nagyon látogatott hely. Jó árak, többet fizettek a parkolásért, mint az étteremben!!!
De nem értem, arról beszéltek itt feljebb, hogy a listán túl nagy a francia konyha aránya. Mi az, hogy francia konyha? Talán francia stílusú lesz az. Ki…tt nagy ország az. A konyhának -szerintem- tájjellegűnek kell lennie. Azt kell adni, ami ott terem. Frissen. Hajmeresztő, amikor egy pesti étteremben szezontól függetlenül mindig minden van. És az étlap 10 oldalas! Brrr!!! A jó chef napi kapcsolatban van a piaccal. Szezonális az étlap. Ár-érék arányban van. Magyarországi étterem, dátum: 2 ezer néhány, helyszín: a Balaton Fővárosa.
Barátnőmmel a helyieket kérdezünk Keszthelyen, melyik a legjobb étterem itten? XY söröző a válasz, szinte mindenki. Mondom: étterem!!! Mindegy, nézzük meg, ha má! mondják. Tények: árak: Gundel mínusz 10-15 %. Választott borunk (rozé), melegen érkezik. Reklamálok, (háklis tudok lenni…), erre megjelenik a tulaj a teraszon vizsgálva, hogy ki az a f…sz, aki az ő éttermében ezt szóvá meri tenni. Étkészlet a SZOT üdülőből leselejtezett kék peremes NDK porcelán. Főétel hideg, köret tűzforró (mikrohullámú sütő). Borospohár: egyenesfalú kocsmai talpas. Pincér: rendes, vendég orientált (utálom az idegen szavakat), felvenném a Gundelba. Na, de ezért menjen a Balatonra gasztronómiázni akinek három anyja van. (A borlapon alig van balatoni bor, Kerházas Tokaji meg Stir Blut-Bulls Blood meg ezerrel). Szóval, majd amikor legalább a drágább helyeken megkapjuk az alap dolgokat, akkor vágyhatunk arra, hogy a listán legyünk. A lista egyébként a „piac” számára készül,- mi nem vagyunk az-, piaci elgondolásból. Pl. a piac tartja el a Michelin Guide-ot a könyveladásból. Ezért olvasom feljebb furcsállva, hogy egy étterem Mo-on a csillagra hajt. Ha a minőségre gondolnak, hajrá. De a könyvbe bekerülni akkor lehet, ha a könyv olyan ország, régió éttermeiről szól, amelyikről szóló a könyvet emberek megveszik -piaca van- tehát érdemes kiadni. Ráadásul a bírálóknak többször kell ott vacsizni titokban. Ha az étterem „akar” bekerülni, az nem elég. Ha meg ők hívják a bírákat, akkor meg hol lesz az elfogulatlanság. Sajnálom, hogy olyan hosszú lett, mint a több, mint 20 fogásos gurmand menü az egyik londoni étteremben (létezik), és kell legalább négy óra, hogy végre befejezd.
UI: jó borlapot még nem igazán láttam Mo-on. Aki nagyot akar enni, utána esetleg szódabikarbónát igénybe véve, annak feltétlen ajánlom a jó kis helyi kockás abroszos helyeket-vagy a Gundel 5 fogásos nagymenüt(kiadós ám!), Michelin csillagos Gordon Ramsay, Alain Ducasse étteremben ízlelgetni, gyönyörködni lehet, bezabálni nem. Voltatok Bécsben bécsi szeletet enni a Figlmüllerben a Stephansdom mellett? Kicsit turistás, mindenki rántott húst eszik ottan, de jó és nem drága.
Épp ideje volt egy fejcserés támadásnak A szólás szabadságában, kezdett egyre kínosabbá válni, hogy az MTV egyetlen heti, összefoglaló, közéleti műsora nézhetetlen. A vicc az, hogy közszolgálati televízió háza táján nem egy televíziós újságíró található, aki…..
Így utólag kissé riadtan pillogok, amikor Alkonyi "Istenes" László legújabb versében azt olvasom, hogy: "Hideg nélkül nincsen meleg./Csak a tél után érkezhet a tavasz." Mi meg gyanútlanul örültünk, hogy hét ágra süt a nap, és Gaia gondjaira ügyet sem vetve…..
Jó borokat készíteni jó áron – mi más lehetne a filozófiája a chilei borászatnak, amelyet történetesen Errazuriznak hívnak? Bor, amelyben minden van, amit szeretni lehet, és semmi sincs, amit utálni kéne. Bor, amely ha csinált, mesterien csinált, ha természetes, mesterien…..