Regisztráció Blogot indítok
Adatok
janos900

502 bejegyzést írt és 773 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szerencsére a Warlod Games fejlesztői, folyamatosan reagálnak a játékosok visszajelzéseire ezért időről-időre kiadnak egy un. javítások és gyakori kérdések pdf-et a szabályokkal kapcsolatban. Most, hogy újra kezdünk visszalendülni a második világháborús játékok világába, vettem a fáradságot és…..
Még 1991-ben jelent meg magyarul Con Sellers azonos című regénye. Az a kötet egy induló könyvsorozat első része volt, akkoriban nagyon tetszettek ezek a könyvek. Divatos volt a háborúkba ágyazott amerikai családregény koncepciója, a legsikeresebb Herman Wouk és John Jakes volt ebben a műfajban.…..
Eltelt több mint egy év a megjelenés óta (2019. március), végigolvastam kétszer és játszottam már legalább négy csatát a könyv alapján, szóval ideje véleményt mondanom róla. Nem kertelek sokat, szerintem nagyon megérte az árát, mert évekre elegendő inspirációt és játék ötletet kaptam a pénzemért.…..
Gyakorlatilag hat hónapja nem játszottam már Bolt Action csatát, ezért ezt a legutóbbit nagyon élveztem, és bár nagyon pocsék dobásaim voltak, remek kis ütközetet vívtunk Jentz-el. Három fontos tényező emelte a "rangadónk" színvonalát (azon túl, hogy már nagyon régen játszottunk egymás ellen),…..
Mivel mind az Inkvizítor.hu, mind a világháború.eu oldal megszűnt, így az oda posztolt írásaim már nem hozzáférhetőek, a Rapid Fire nosztalgia hangulatomnak köszönhetően, felrakom ide ezt az eredetileg 2011-ben írt csataleírásomat is. Érdekes lehet összevetni az ellenfelem angol nyelvű…..
Úgy hozta a sors, hogy egy londoni wargame klub a South London Warlords tagja voltam 2008-2013 között, olyan "veteránokkal" játszottam hetente, akik akkor már több mint húsz éve űzték (és űzik még ma is) ezt a hobbit. A legnépszerűbb korszak akkor a második világháború volt, 20mm-es figurákkal a…..
Dacolva a harminc fokos hőséggel, húsz bátor terepasztal-generális gyűlt össze vasárnap Győrben, hogy hat hónapos kényszerszünet után ismét összecsaphassanak az ólomkatonák seregei. Érkeztek seregek Budapestről, Székesfehérvárról, Tatabányáról, és Mosonmagyaróvárról. Öt asztalon zajlottak a…..
A mai nap 10 éves a blogunk. Szerkesztőségünk ebből a „történelmi” alkalomból megkereste az alapítókat, hogy elevenítsék fel az emlékeikben miként él az indulás időszaka, milyen előzmények után, hogyan is indult el 10 éve az oldalunk. Következzen a blog indulásának története az alapítók szemével.…..
janos900 2020.07.31 06:29:02
Nagy Háború blog jelentősége számomra

Évtizedek óta játszom hadtörténelmi korszakokat és eseményeket (csaták-ütközetek) feldolgozó un. terepasztalos hadijátékokat. A Nagy Háború nagyon sokáig, nem érdekelt különösebben, a magyar vonatkozásai meg abszolute nem. A dolog 2009-ben változott meg, amikor Londonba költöztem és beléptem egy brit hadijátékos klubba ahol hetente más-más korszak csatáit játszottuk újra. Hatalmas volt a kínálat, de valami egyedi színnel én is hozzá akartam járulni ehhez a szivárványhoz. Keresni kezdtem egy témát, amit mások nem játszottak, hogy egy igazán egyedi korszakot dolgozzak fel. Ez lett az első világháború, annak is a nyugati frontja a brit hadsereg harcai. Számtalan naplót és visszaemlékezést olvastam, mert engem a hétköznapi emberek háborúja érdekelt, a közkatonától a századosig bezárólag, a frontkatonák, élete és csatái. A brit hadseregről, angolul olvasottak kezdték megváltoztatni a véleményem a korszakról. 2011-ben olvastam el az első magyar naplót, Mészáros Vilmos visszaemlékezéseit, majd 2012-ben Péter barátom ajánlotta a figyelmembe a Nagy Háború blogot és Hary József naplóját, azóta vagyok rendszeres olvasó, és a blog hatására végül mi is felültünk 2019-ben az Isonzó Expresszre, az utazás hatalmas élményt adott. Sőt hazafelé még rögtönzött előadás keretében a saját blogomat is bemutathattam az utastársaknak. Az elmúlt években a Nagy Háború blog és a magyar naplók megismertették velem a korszakot és egyben megváltoztatták a hozzáállásomat is. Számomra a Nagy Háború blog bebizonyította, hogy 1945-től kezdődően a XX. századi Európa legnagyobb katasztrófáját és benne a magyarok szerepét, eddig agyon hallgatták és félremagyarázták nekünk már az iskolákban is. Feledésre ítélt korszak volt egy csomó hibás sztereotípiával a fejekbe, aztán jött ez a blog ami elkezdte bemutatni és emberközelibbé tenni, a múltunk egy fontos darabját. A legjelentősebb hatását én abban látom az alapítvány munkájának, hogy közérthetően kommunikál, és a turisztikával kombinálva élő élményt ad, ezzel mindenben segíti a hagyományok és az emlékek ápolását. Minden magyar történelmi korszaknak kívánok egy ugyanilyen alapítványt és blogot.
Egy újabb csatát sikerült lejátszanunk szombaton. A küldetést Háromszék 1848-as ellenállása ihlette, az osztrák csapatok akkoriban igyekeztek pacifikálni minden székely települést, vagyis a határőröket lefegyverezni, a magyarságot pedig elütni a fegyveres ellenállás minden lehetőségétől. Ebből…..
A fiatal Viktória számára Lord M. mellett Wellington hercege jelentette a támaszt. Számára a herceg volt a Brit Birodalom és ezzel együtt a királyi hatalom elsőszámú támasza, akit már kicsi korától csodált, hiszen abban a korban született, amikor Wellington legyőzte a kor talán legnagyobb…..
A Nagy Háború időszakában egyik alapvető gyalogsági fegyver volt a kézigránát, mert mind támadáshoz, mind a védelemhez is kiválóan lehetett használni. A háború kitörésekor az osztrák-magyar hadseregben ismerték a kézigránátot, de annak harctéri használata csak később terjed el a fronton, a háború…..
A magyar hadtörténelem egyik legfényesebb korszaka a reformkort követő 1848-49-es forradalom és szabadságharc, és bár 1867-ig kellett várni a kiegyezésre, azt már a fegyveres küzdelem idején is látni lehetett, hogy a Habsburg Birodalom két fele nem bír egymással, csak a külső orosz intervenció…..
janos900 2020.07.16 07:17:22
@Fredddy: Szuper!
Én próbálok a kezdők számára fogást találni a hobbin illetve, a korszakon. Ezért elsőre a gyári figurákkal kezdem, az ismertetőket. A Steve Barber féle linken már vannak magyar tüzérek készen 4 póz. Meg honvédek is. Nekem is vannak faragott, meg átalakított figuráim még 2008-ban készítette nekem az egyik tehetséges barátom. :)
A szűrös-gubás-kaszás nemzetőrök valóban a legérdekesebb téma, figurában meg a legnehezebb kihívás. :)

Nekem a lovasság jelenti most a következő feladatot. :)

Szívesen megnézném a figuráid, a Facebook-on van csoportunk:
28mm historical wargaming HUNGARY.
janos900 2020.07.18 11:04:18
@Fredddy: Küldtem blog.hu privát üzenetet. :)
A közelmúltban új, házilag előállítható tereptárgyak gyártásába kezdtem, melyek terveim szerint több második világháborús városi helyszínen történő játékra is alkalmasak lesznek. Az egyszerű, jellegzetes építészeti díszítéseket mellőző, romos, kormos, és lövésnyomokkal tarkított téglafal-épületek…..
A "Nagy Háború"  - ahogy akkoriban az első világháborút nevezték - nem indult jól az Osztrák-Magyar Monarchia számára. Folyamatos vereségek érték a hadsereget és hátrálásra kényszerítették őket. Áttörést csak az 1914. decemberi Limanowai győzelem hozott, amikor újra támadólag lépett fel a Monarchia,…..
Ambasa barátommal sikerült egy esős júniusi napon a győri Társasfészekben két teszt csatát játszani, miután két alkalommal végigolvastam a szabályokat. Mielőtt megírtam ezt a posztot, a játékok után harmadszor is elolvastam a könyvet. Ennyi tapasztalattal a hátam mögött írom le a benyomásaimat. A…..
janos900 2020.06.22 20:45:33
@Matney: Köszi! Jó tipp, megnézem. Most már belekezdtem a Sharpe Practice 2-be, de utána elolvasom erről is a kritikákat.
A második piavei csata évfordulós (1918.06.15.) eseményeihez kötődik a császári és királyi 69. gyalogezred legkimagaslóbb szereplése, mely az oroszról az olasz hadszíntérre történő átszállítással kezdődött. Az ezrednek a 31. gyaloghad-osztály irányító parancsa szerint 1918. január 17-én és 18-án…..
Hosszú idő után újra kaptam egy hadijelentés Jentz-től, át is adom neki a terepet: Immár egy éve élek újra szülővárosomban, Békéscsabán, és azóta a budapesti és győri Historikumokon kívül nem volt  lehetőségem játszani. Ennek  alapvető oka főként az volt, hogy - ellentétben a budapesti és győri…..
janos900 2020.06.08 06:18:29
@Jürgen Jentz: Én köszönöm a cikket! Sok sikert a toborzáshoz. :)
Beszélgettünk róla, hogy mind a 28mm Magyar Királyi Honvédség 1944-es csatáihoz, mind az én 28mm 1848-49-es seregeimhez passzolna egy igazi székely stílusú falu. El is kezdtünk képeket nézegetni a neten, olyan konstrukciót kerestünk, ami jellegzetes és visszaadja a népi építészet stílusát és…..
Május elsejével lezárult a mi kis hadijátékos szavazásunk arról, hogy mi legyen 2021-ben a fő témánk, ennek során a játékosok közel fele a Keresztes háborúkra szavazott, köztünk én is. A Saga2021 projektben kis seregek fognak harcolni, gyakorlatilag nemesek és kíséreteik 17-48 figura oldalanként.…..
Mivel minimális tapasztalatom van az mdf modellek összerakásában, eszményi béta tesztelője vagyok az ilyen termékeknek. Ha nekem sikerül összerakni, bárkinek. Ráadásul nagyon szeretném ha bővülne a győri klub pár hamisítatlan erdélyi jellegű épülettel, ezért sokat beszélgettünk róla mit és hogyan…..
Mindig öröm nekem, egy-egy izgalmas nagy háborús naplót elolvasni. Mert bár annak idején George Lucas a fél világot megfertőzte a Star Wars-al, engem mégis inkább az Ifjú Indiana Jones kalandjaival fogott meg egy életre. A sorozatban a főhős 1916-tól egészen 1922-ig epizódról, epizódra éli meg a…..
Távoli terveimben már 2009-től benne volt, hogy többet tudjak meg Franciaország nagy háborús küzdelméről, de a nyelvi akadályok miatt erre kezdetben csak egy szerény angol nyelvű kínálat volt elérhető. Később aztán a centenáriumi kiadványok szépen felfejlesztették az elérhető könyvek listáját.…..
Ez a sereg egy abszolúte nem tervezett vadhajtása a hobbinak részemről. Van ugyanis egy Dzsozy által festett szuper 1914-es német seregem 28mm-ben itt a poszt róluk. Őket a magam mázolta (életem első serege) oroszok ellen gyűjtöttem (következő poszt lesz). Viszont szerencsére ez a korszak, nem csak…..
Egyszer elkövettem azt a hibát, amit aztán szerencsére sose bántam meg, hogy licitáltam egy nagy halom korai 1914-15-ös német figurára az evilbay-en még 2012-ben. A kedvencem a Great War Miniatures gyártó, az összes figura a cég gyártmánya volt, ezért csak poénból kiszámoltam a licitemet, hogy adok…..
janos900 2020.03.26 22:34:11
@Történelem p: Köszönöm! Örülök neki. :)
Nem írtam nemzetiséget, mert ez egy általános zsoldos sereg lesz (The Band without banners), egy nagyobb többszereplős projekt a #feherhegy400 része. A fő célja a projektnek egy alaptéma kialakítása amihez bárki csatlakozni tud, aki a Historikum rendezvények vonzáskörzetében lakik és részt tud venni…..