Regisztráció Blogot indítok
Adatok
janos900

540 bejegyzést írt és 792 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez a kötet több szempontból is rendhagyó számomra, egyrészt mert egy osztrák férfi írta le a nagyapja elbeszélései alapján annak háborús emlékeit, Hans Kahr a német hadseregben harcolt Gebirgsjäger-ként, vagyis hegyivadászként a Vörös Hadsereg ellen. Másrészt azért érdekes, mert a nagyapa részt vett…..
janos900 2021.12.29 06:05:40
@yerico1: Tiszteljük már meg egymást ismeretlenül, hogy normális hangnemet ütünk meg, ha kritikát fogalmazunk meg. A trollkodós fitymálás már lassan művészeti szint.

A vesszőket javítottam. Jogos észrevétel.

Tévedsz, mindkét fegyver történeténél külön kiemelik, hogy miből fejlesztették, tehát az új fegyver a régi egy változata:

The M60 machine gun began development in the late 1940s as a program for a new, lighter 7.62 mm machine gun. It was partly derived from German guns of World War II (most notably the FG 42 and the MG 42), but it contained American innovations as well.

illetve:

The MG 3 is a German general-purpose machine gun chambered for the 7.62×51mm NATO cartridge. The weapon's design is derived from the World War II era MG 42 Einheitsmaschinengewehr (Universal machine gun) that fired the 7.92×57mm Mauser round.
Amikor elkezdtük 2017-ben a győri klubbot a Bolt Action csatákkal, volt rajtam kívül három játékos aki, mind német sereget kezdett gyűjteni, szóval semmi értelme nem lett volna, ha én is belekezdek egybe. Közben sok minden változott, egyrészt ma már csak egy játékosnak van német serege nálunk, és…..
janos900 2021.12.11 06:00:17
@lüke: Kedves Kommentelő! Akinek ez a játéka, az pontosan tisztában van vele milyen is volt az 1944-es helyzet, miből alakult és hová vezetett. Az aktuálpolitikával kapcsolatos minden összehasonlítás részemről nem elfogadható a blogomon. Ettől kérlek a jövőben tartózkodj, mindenkinek joga van a véleményét nyilvánítani, csak ebben a kérdésben ez a blog nem kompetens. Ez egy kreatív történelmen alapuló hobbit népszerűsítő felület. Megértésedet előre is köszönöm!
Az 1944-es témával kapcsolatos álláspontom korábban itt kifejtettem:
hadijatekos.blog.hu/2020/02/09/budapest_erod_a_terepasztalon
Idén nyár óta a Békés Megyei Könyvtár ad otthont a Bolt Action játékainknak. Megegyezésünk alapján egy-egy terepasztal mindig fel van állítva hétköznapokon, melyet az érdeklődők a hét bármely napján megtekinthetnek, és ha kedvet éreznek rá a következő szombaton ki is próbálhatják a játékot. Több új…..
Jó hosszú kihagyás után, most hétvégén két Bolt Action csatában is részt vettem, az első egy 1941-es Barbarossa hadművelethez kapcsolódó ütközet volt, a német Heer a Vörös hadsereg ellen, ezt 20mm-es 1:72-es méretarányban a Hansági Múzeum Hadijátékos klubban játszottuk le szombaton, a másik csatát…..
2021.10.05-én, lehetőséget kaptam arra, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző kar szervezésében részt vegyek az első magyar hadijátékos konferencián. A beszámolómat, mint civil résztvevő írom, ezért a rendkívül hosszú kincstári megnevezéseket, címeket és fogalmakat…..
Harmadik ellenfelem, Krzysztof egy szaracén sereggel érkezett a versenyre. A szaracénok eléggé tájidegennek számítanak a Baltikumban, így természetesen az én fejemben egészen másként alakult a narratíva... 3. csata - Claiming Territories A Kijevi Nagyfejedelem háborúzott a Novgorodi kuzinjával. A…..
A "Kiire" jelentése gyorsaság, sietség. Nem keverendő össze a hasonló nevű japán Kagoshima prefektusban található várossal. A második körben, mint az már közismert, a második asztalon vitézkedtek legényeim. Ellenfélként a sors Michal-t és gyönyörűen, airbrush technikával festett balti keresztes…..
A Taara Avitaa egy ősi észt csata kiálltás, ill. modern korunk fogyasztói társadalmában egy sör márka is ezen a néven fut és kerül az üzletek polcaira, hogy fáradtságos munkával megkeresett folyékony kenyere legyen a szomjuhozó ember fiának. Teljesen átszellemültem a rendezvénynek helyt adó repülési…..
janos900 2021.10.10 08:58:12
Immáron harmadik éve, hogy visszaköltöztem Békéscsabára Győrből, ahol a Győri Társasjáték klub biztosított helyet a rendszeres Bolt Action játékainknak, valamint a terepkellékek tárolása is megoldott volt. Ugyanis a terepasztal-makettek, figurák – még ha nem is a klasszikus rideg műanyagból…..
Majdnem egy teljes év kihagyás után sikerült újra megszervezni a rendezvényünket Székesfehérváron a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltárában. Igazán pompás visszatérés volt, 29 játékos vett részt a eseményen, nyolc asztalon zajlottak a csaták. Nagyszerű napunk volt a színvonalas modernizált…..
Amikor felmerült a lehetősége, hogy néhány napot kiránduljak az olaszországi Trento tartományban, első körben a Nagy Háború emlékeit vettem sorba (több mint tízenöt helyszín szerepel a turista ajánlókban, igazi bőség zavara), ezek közül leginkább ez az 1177 m magasban 1908-1912 között épített…..
janos900 2021.09.11 19:36:13
@Galaric: Szívesen, ajánlom ezt a linket ha a környékre mész:
www.visittrentino.info/en/guide/must-see/great-war
1915. november 27.-ről 28.-ra virradó éjszaka, a Pripjaty mocsarakban található Newel én Pinsk körzetében, az orosz cári hadsereg a helyi lakosok információi alapján egy "vadász-rajtaütést" hajtott végre, a német vonalakon keresztül. A német állások közötti résen keresztül egy ötszáz fős egységnek…..
Május óta szervezzük, hogy egyszer Jocó is eljöjjön Sopronból, most végre sikerült két Bolt Action terepasztalos hadijátékot is játszania nálunk, egyet az Imi ellen, egyet pedig ellenem. Ezen a nyáron már járt nálunk vendégségben Gergő aki helybeli de 40K játékos, tehát az első történelmi játékát…..
Szabadságom alatt, végre szakítottam időt arra, hogy elkezdjem szervezni a Nagy Háborús olasz fronthoz kapcsolatos utazás, olvasás és figurafestési projektjeimet. Nagy rajongója vagyok a Nagy Háború Közhasznú alapítvány tevékenységének, rendszeresen olvasom  a blogjukat, vásárolom a kiadványaikat és…..
Rekkenő hőség volt, Marcel Dupond Chasseur hadnagy a nyeregben ülve, egy színes kendővel törölgette a homlokát. Hatan alkották a járőrt, amit az eltűnt konvoj elé küldtek. Az augusztusi előrenyomulást követően, most mindenhol visszavonulóban voltak a francia csapatok, ez pedig káosz okozott az…..
Először Istvántól átemelek egy részletet a történelmi háttér bemutatására: Az olasz és német csapatok megtámadták Jugoszláviát (1941. április 5.). Április 11-én a magyar 3. hadsereg megkezdte Jugoszláviában a Bácska és a Bánság régióinak elfoglalását. A magyar csapatok a határt Eszéknél és…..
janos900 2021.06.30 06:53:06
@Fredddy: Köszi, Istvánék sokat dolgoztak rajta. A Balkán az egy nagy massza nyugatról nézve, kb. mint ahogy mi azt mondjuk India, vagy Kína ezzel egy szóba besűrítünk országokat, nyelveket, népeket. Elég ha megnézed WW1 Osprey füzeteket, van egy Balkán füzet a román, szerb, bolgár, görög haderőknek, de még a nagyhatalmak ott harcoló csapatait is belezsúfolták. A belga hadseregről viszont saját önálló füzet készült. Mert a bátor kicsi Belgium a fókuszban van, a hasonlóan bátor és kicsi Szerbek meg nem.
A szakszöveget, egy az egyben átvettem, de javítom.
Hadijátékos Indul a klubélet! 2021.06.19 06:44:44
Végre az októberi költözés után először az új helyen a mosonmagyaróvári Hansági Múzeumban lezajlott az első csatánk egy napsütötte vasárnap délután. A múzeum raktárában tudtuk elhelyezni a tereptárgyakat, érdemes volt beruházni az átlátszó plasztik dobozokra, sokkal könnyebb így terepasztalt…..
A közelmúltban készítettem egy teljes Sztálingrád-terepet, mely nyomokban tartalmazott ugyan gyárépületekre hajazó, romos építményeket, de amire egyértelműen rá lehetett volna fogni, hogy egy gyár részlete, olyan eddig még nem volt. A klasszikus Elevátorházat és a Traktorgyár ikonikus bejáratát…..
Hadijátékos Tervek 2021-re 2021.05.30 08:57:31
Ezt a cikket 2020 decemberében írtam meg, azóta két havonta átírom, ez mindent elmond a jelenlegi helyzetről. Elolvastam a tavalyi 2020-as elképzeléseimet, nagyon nem úgy alakult az év ahogy terveztem, de szerintem ez másokkal is így történt. Egyrészt a nagy közös projektek legalább kilenc hónapot…..
Dacára a járványhelyzetnek (ami megakadályozza a nagyobb létszámú wargame rendezvények megtartását), kis létszámban azért néha összejön egy-egy játék. Szerencsére Székesfehérváron kezd kialakulni egy masszívabb társaság, és a hab a tortán, hogy stabil helyszín is lett a játékokhoz. Ezúttal a Don…..
Ez a kötet tipikusan egy olyan könyv aminek a témája nagyon érdekelt, de arra még inkább kíváncsi voltam, hogy a szerző mit tesz le az asztalra, mert mind az angol nyelvű Osprey, mind a magyar Peko Publishing kiadta egy könyvét. Részemről mindkettőt színvonalas kiadónak tartom, tehát jó ajánlással…..
Az elmúlt évek során a Bolt Action játékokon jó párszor használtuk már a 2. világháború legfőbb logisztikai szereplőjét, a vasutat. A győri játékokhoz készült már állomás, peronnal, őrházzal, sorompóval, nem egyszer került fel hegyek között kanyargó vagy nyílt mezőt átszelő vasútvonal az asztalra,…..
Ez egy teljesen méltatlanul mellőzött remek történelmi kalandregény, a kiadó szerint retro-techno, szerintem Dékány András tengerész sorozatából pont egy ilyen könyv hiányzott eddig. Biggins írói stílusa időnként legalább olyan abszurd mint Franz Kafka, humoros mint Rejtő Jenő, és olyan mélységében…..
Ahogy az előző cikkben említettem, régi tervem volt egy városi folyó elkészítése, híddal. Korábban készítettem már egyfajtát a győri játékokhoz, de a Spree-ként funkcionáló folyó a hídjaival amolyan városi csatornajellegűre sikerült, és a partok is inkább a nagyvárosok parti sétányaira hasonlítanak...
Kezdjük talán azzal, hogy ezt a könyvet elsősorban azért írta és jelentette meg a szerző, hogy pénzt gyűjtsön a rászoruló amerikai veteránoknak. A Kindle verzió ehhez mérten kb 400 forintba kerül, a puhafedeles kiadás pedig pont a tízszeresébe. Barry Fixler egy érdekes figura, annyira meg van róla…..