Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tar

0 bejegyzést írt és 191 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vége az álmatlan forgolódásnak, indul az amcsiknál is az őszi szezon, 100 éves az NFL, utolsó évadát kezdi a SzuperOdaát Ééés itt van a Survivor, itt van újra, elstartolt a „Survivor Bootcamp”, vagy hivatalos nevén Island of The Idols alias Idol Izland. Visszatért Boston Rob és a saját magát…..
tar 2019.09.29 18:52:28
Viii - köszi Laura, reméltem, hogy erről az évadról is lesz hogyvolt.
Egyelőre a játékról sok objektívet, érdekeset vagy előremutatót nem nagyon lehet írni, nagyon az elején vagyunk.
Az én első megérzésem az első rész után (aztán majd meglátjuk) az, hogy elég jól sikerült a szereplőválogatás: így első látásra egész szeretnivaló, szimpatikus figurákat válogattak össze, akiket szívesen nézek.
Amire felfigyeltem, hogy az utóbbi évadokban mintha már nem az elején szigorúan betartott szisztéma szerint válogatnák össze a játékosokat: persze megmaradtak (nagyon helyesen) az első látásra nem igazán odaillő és életképes "idősebb/ gyengébb fizikumú/ geek-nerd, stb."' arcok, viszont a régen kötelezőnek számító klasszikus amerikai stílusú "jó nő/izmos szépfiú " kategóriából egyre kevesebben vannak, néha ki is maradnak.
Én spec. úgy látom, hogy ez a váltás előnyére szolgált a műsornak: valahogy a fizikálisan gyengébb játékosok számomra többnyire érdekesebbek. Nyilván nagy általánosságban beszélek, mert volt jópár nagyon fasza és érdekes erős fizikumú játékos is, de nagy általánosságban sztem a gyengébbek valahogy - valszeg pont a vélt vagy valós esélytelenségük miatt - alapból érdekesebbek (ld. Dávid vs Góliát).
Mariano és Sandra újbóli megjelenésére és "mentorságára" elsőre kicsit húztam a számat, de így a műsort látva és jobban belegondolva, igazából nem zavaró és nem túl domináns a jelenlétük és a szerepük és még az is lehet, hogy az alapötlet jól sül el: talán tényleg tudnak olyan "tanácsokat" adni, ami izgalmasabbá teszi a játékot.
A legutóbbi évad után volt/van egy olyan rossz érzésem, hogy a Survivor rálépett arra a tévútra, ahol már csak a kifejezetten passzív játék lehet a nyerő, mert aki kicsit is érdekesebb vagy bevállalósabb és bátor játékkal sikerrel véghezvisz egy érdekes és emlékezetes "nagy dobást" azt a többi passzív azonnal kiszavazza, merthogy "veszélyes ellenfél a végső szavazásnál, hiszen ő csinált valami emlékezeteset, mi meg nem".
Sajna, ezt a megérzésemet erősíti az évad első adása is - nyilván egyből Elain neve merült fel, mert "szerethető és a végső szavazásnál veszélyes lehet". Mindezt már az első(!!!) szavazásnál - no mindegy, meglátjuk, hogyan folytatódik, de ha ez így megy tovább, akkor a Survivor készítőinek el kellene gondolkodni valami megoldáson, hogy a bátor és kockázatos játék és a "nagy dobások", ne egyből a "kiszavazandó" célkeresztet jelentsék, mert akkor csak a hülye fog kijönni a langyos vízből és érdekes játékot játszani és mindenki a biztonságos(nak vélt) passzivitásba húzódik vissza.
tar 2019.10.02 21:14:09
@Laura Ingalls:
"Ez a "garnitúra" nekem is tetszik, sokkal könnyebb volt írni róluk. A fizikumuk szerintem hasonló, a két idősebb játékos sincs lemaradva a többiektől (vízimentő mamzi is kis mokány, a nyugdíjas NHL játékosban is van szufla és talán a tálent menedzser a majd' 50 évével sem lóg ki annyira). Apropó kor. Miután Göndör Jack mondta, hogy ő a legfiatalabb a maga 23 évével, megnéztem milyen idősek a játékosok és örömmel láttam (miután kiszámoltam), hogy 32 év az átlagéletkor. Szóval ez is egy jó jel, hogy nem olyan nagyon fiatal a társaság."

Igen, az amerikai szerkesztők már rájöttek, hogy az érdekes műsorhoz nem feltétlenül a kigyúrt, fiatal "szépfiúk", "személyi edzők" és "jó nők" kellenek. Ahhoz, hogy az ilyen jellegű "szociális taktikai játékokat" jól és érdekesen játssza az ember, (a jó kinézet, a hatalmas mellény, a mellverés, a nagy pofa és a határtalan önbizalom mellé vagy esetleg - horrible dictu - helyett) nem árt némi érettebb gondolkozás és élettapasztalat sem, valszeg ezért nyitottak még jobban az idősebb korosztály felé.
Én magam nem követem figyelemmel a magyar realitiket, de ami innen-onnan eljut hozzám, meg amit a hogyvoltokban olvasok azt mutatja, hogy a csatornák többnyire ragaszkodnak a fent leírt fiatal résztvevőkhöz, akik viszont értelmileg - érzelmileg nagyjából egy kamasz szintjén mozognak, mindenfajta elvárható érettség nélkül - és nekik kellene egy "érzelmekre" (pl. Love Island) vagy szociális taktikára és helyezkedésre (pl. Survivor) épülő játékban valami emlékezeteset és érdekeset teljesíteniük (lehetőség szerint nagyrészt maguktól, minimális szerkesztői belenyúlással). Minimális érettség és tapasztalat (ezalatt nem az "én már 500 nőt megkúrtam" - jellegű "tapasztalatot" értem) nélkül erre én spec. nem sok esélyt látok.

@enzo23:
"Jó, annyiból húztam a számat kicsit, hogy a tribal így picit ilyen “ki tud érzelgősebb sztorit lenyomni, hogy ne őt szavazzák ki az elején” versennyé alakult, "

No igen - ez az, ami engem az amerikai reality műsorokban a legjobban idegesít: mindenkinek elő kell adnia valami kibaszott könnyfakasztó sztorit, hogy neki milyen szar vagy milyen szar volt vagy milyen szar lesz, amiért őt sajnálni kell és a többi szemét, aminek semmi, de semmi köze a műsorhoz, semmi, de semmi köze a játékhoz, semmi, de semmi köze a nyújtott teljesítményhez, ellenben egy undorító befolyásolási technika, aminek az infantilis amerikai néplélek többnyire fenntartás nélkül bedől és még azzal áltatja magát, hogy ez a "jóság" és a "szeretet" - és ez a kötelező gyenge, önsajnáltató mentalitás sajna áthatja Survivort is és én spec. ezt tartom a műsor egyik legnagyobb rákfenéjének, aminek semmi létjogosultsága nincs (nem lenne) ebben a műsorban és egy teljesen ide nem illő, "idegen test" érzetét kelti bennem.
A törzsi tanácsok során (pláne a legvégén) mindig előjön valami szomorú és/vagy adott játékos belső jellemfejlődését előadó sztori, amit mindenki(nek kötelező) megkönnyez(ni), akármennyire semmi köze nincs magához a játékhoz és a benne nyújtott teljesítményhez. Sokkal jobban tetszik (és sokkal őszintébbnek - és ezért szimpatikusabbnak - érzem) Sandra reakcióját a "Neked nehéz volt kiszavazni engem?" kérdésre. "Kibaszottul nem - kiszavaztalak és kész." Igen erről szól a műsor - miért kellene nehéznek lenni? Aki idejön az készüljön már fel lelkileg legalább ennyire, hogy ezt méltósággal, tartással és egyenes gerinccel, bőgés és önsajnálat elviselje.

Csak hogy ne menjek messzire: sztem a 31. évadban Jeremy Collins kizárólag azért nyerte meg a játékot, mert a zsüri előtt könnyezve előadta, hogy az ő felesége éppen terhes (ezzel elnyerve tőlem minden idők egyik legundorítóbb survivor győztese címet). Basszus, ennek mi köze volt a játékban nyújtott teljesítményhez, amiért elvileg a győzelmet adják?
(Az én feleségem 2x volt terhes, mégsem éreztem azt, hogy ez bármiféle előjoggal ruházna fel engem vagy ezért nekem valami járna.)
hogyvolt SURVIVOR 38XReunion 2019.05.20 16:50:00
A Survivor történtében először olyan játékos nyerte meg az 1 millió dollárt és az egyedüli túlélő címet, akit egyszer már kiszavaztak. Chrisre emiatt biztosan sokáig fogunk emlékezni. Erre az évadra is talán pont ezért, mert így alakult a vége. A bejelentéstől folytatom az…..
tar 2019.05.24 22:06:04
Az évad egyik nagy jelentőségű (a további Survivorokat meghatározó) hatása LEHET az a fordulat, hogy (legalábbis az én meglátásom szerint) ez volt az első olyan évad, amelynek játékosai úgy növelték a saját esélyeiket, hogy szisztematikusan levadászták azokat a játékosokat, akik valami emlékezetes, „nagy dobást”, „ügyes húzást” csináltak.
Az eddigi bevált és általánosan használt Survivor nyerési taktika az volt, hogy ha bekerülsz a döntőbe, mindenképpen kell valami emlékezetes, valami „nagy dobás”, amivel kitűnsz döntős társaid közül és ami alapján a zsűri úgy dönthet, hogy igen, ezért megérdemled a nyereményt.
Ez nem feltétlenül jelentett kizárólag taktikai húzást –bár ez volt a legáltalánosabb -, de ugyanilyen emlékezetes volt a zsűri számára a „halálfutás”, azaz ha egy játékos annak ellenére marad bent, hogy az összes többi játékosnak folyamatosan nyíltan egyetlen közös szándéka az ő kiszavazása (pl. Mike Holloway, Ben Dribergen, illetve most Rick Devens), a sokszori idol-találás, a sokszori védettség nyerés, stb. Tehát valami, amit a többiek nem tudtak az adott játékos után csinálni, ezáltal kitűnt az adott játékos a többiek közül és ez a „kitűnés” potenciális győztessé tette.
Ugye, a Gamechangers döntőjében mindkét fenti esetre volt példa: a potenciális győztes jelöltek közül az egyik (Sarah Lacina) kifejezetten az okos taktikai húzásaival tűnt ki, míg a másik (Brad Culpepper) azzal, hogy 4-5 szavazáson keresztül úgy úszta meg a biztos kiesést és jutott a döntőbe oly módon, hogy egymás után minden létező védettséget megnyert. Itt tehát egy évadon belül a döntősök között kettő „többiek közül valamiben kitűnésre” („okos taktika” és „problémás, nehéz bennmaradás”) is volt példa.
A mostani az évadban viszont a „nagy dobás” - pont azért, mert nyerésnövelő tényező - egyben a kiszavazás elsődleges és biztos indítékává vált: amint valamelyik játékos csinált valami emlékezeteset, és ezzel nyerésre esélyessé (és így a többiek győzelmére veszélyessé) vált, a többi játékos azonnal reagált az újonnan fellépett veszélyforrásra és szinte azonnal kiszavazta.
Ennek egyenes következménye lett az a paradox helyzet, hogy egyre inkább a súlytalan, középszerű, jellegtelen játékot folytató játékosok maradtak bent; és az eddigi évadok hősei, a bátor kockázatók, akik mertek játszani, lépni, csinálni a show-t és ezáltal kitűntek a „szürke tömegből” - egymás után mehettek az EoE-re.
Ennek egyenes következményeként, ahogy előrehaladtunk és az „igazi” játékosok egymás után szavazódtak ki, az évad is egyre jellegtelenebb (hogy ne mondjam: unalmasabb) lett - VOLNA, ha Rick Devensnek, (akinek muszáj volt „igazi” játékossá válni azért, hogy bennmaradjon) nem sikerült volna hallatlan szorgalmú idolkereséssel és ügyes játékkal játékban maradni 5-6 olyan kiszavazáson keresztül, amiken az összes többi játékosnak bevallottan egyetlen, közös szándéka volt: kiszavazni őt. Ez az egyetlen „igazi” játékot játszó versenyző és halálfutása elég volt ahhoz, hogy érdekes maradjon a műsor és ez volt ennek az évadnak az óriási mázlija, hiszen gondoljunk bele, hogy ha Ricket mondjuk az első vagy második törzsi gyűlésen kiszavazzák, akkor valószínűleg milyen képet mutatott volna a műsor…
Véleményem szerint Rick halálfutása nélkül nagy valószínűséggel lényegesen unalmasabb lett volna az évad vége. Persze elképzelhető, hogy valaki a bennmaradt „jellegtelenek” közül rá lett volna kényszerítve, hogy átvegye Rick helyét és (Rickhez hasonlóan muszájból) „közepesből” „igazi” játékossá kellett volna avanzsálnia, de ez sem változatott volna azon az alapvetésen, hogy sok „közepes” játékos nem fog izgalmas, igazi show-t produkálni. Ahhoz kell legalább egy „igazi” is, aki valamiben kitűnik a többiek közül (és ennek ellenére a játékban is marad).

Ennek az egyedi játékképnek következménye lett a győztes személye is: az Edge of Extinction-ről visszatérő Chris.
Jó taktikai érzékkel átlátta, hogy EoE-ről visszatérőként egyszerűen muszáj csinálnia legalább egy „nagy dobást”, amivel kitűnik a másik 2 döntős közül (erre volt összesen kb. 3 napja) és ezt az utolsó törzsi tanácson meg is tette. És az eddig vázolt játékképnek köszönhetően ez elég is volt, hiszen már ezzel az egy húzással több emlékezeteset letett az asztalra, mint a másik 2 „középszerű” döntős 40 nap alatt.

Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy ha nincs a visszatérő, akkor a döntőben 3 középszerű jellegtelen bennmaradó közül kellett volna a zsűrinek választani, akik közül mindegyiknek kizárólag azért lett volna esélye, mert a másik kettő SEM csinált semmi emlékezeteset.

És ez a lehetőség elég borús képet fest a Survivor jövőjéről…

Ezúton köszönöm Neked @Laura Ingalls a lelkes hogyvoltozást, @enzo23 állandó kommentelő társamnak a megbízhatóan rendszeres hozzászólásait és legkésőbb szeptemberben várlak benneteket itt.
Hiányoltam az izgalmasabb játékokat, megkaptam. A mai részben nemcsak reward challenge, hanem védettségi játék is van, mindkettő izgalmasra sikeredett és sok-sok taktikázás, egy jó kis törzsi tanáccsal a végén. A táborba visszaérve a játékosok gyorsan tisztázzák egymás…..
tar 2019.05.02 09:37:35
Nagyon sokat fejlődtek a játékosok a korábbi évadokhoz képest - pontosabban nagyon sokat tanultak a játékosok a korábbi évadokból.
Most már nincs nagyon olyan öngyilkos birkáskodás, hogy "végig együtt szavazok az előző törzsemmel, aminek pontosan tudom, hogy én vagyok az alján, aztán amikor elfogyott a másik törzs, akkor egyből én következem, de nem teszek semmit, mert félek játszani a játékot és pártot váltani".
Most már pontosan tudják a játékosok, hogy hiába vannak egy erős szövetségben, miután a másik oldalt egyesével kiszavazzák, az erős szövetség tagjainak is egymás ellen kell szavaznia és már előre gondolnak, folyamatosan ide-oda ugrálnak és váltanak oldalt az egyes kiszavazások között, hogy ne csak az aktuális, hanem a jövőbeni bentmaradásukat is biztosítsák. Ez nagyon tetszik, mert lényegesen érdekesebb így, mint a beállt frontvonalak, ahol nagyjából tutira előre lehetett tudni, melyik szövetség kit fog kiszavazni.
Ennek lehet az az eredménye, hogy a „gyengébb” (bár itt felmerül, hogy tényleg „gyengébbek-e”) játkosok nagyon odafigyelnek és – ahogy én látom – hagyják az „erőseknek”, hogy megvívják a kis csatáikat, fondorkodjanak egymás ellen, csinálják a „nagy dobásaikat”, kiszavazzák egymást és ők csak csöndesen meghúzódnak a háttérben, figyelnek arra, hogy mindig „erős” játékos essen ki és a végén csak hozzájuk hasonló „középszerű” játékos maradjon, akik ellen kb. ugyanolyan eséllyel indulnak.
Legalábbis szerintem ennek köszönhető, hogy az EoE-n egyre gyűlnek a meghatározó , „erős” játékosok.
tar 2019.05.12 19:44:01
@Laura Ingalls: "Rengeteget változott a játék, teljesen más egy mostani szezon képe, mint 11-2-3-4 évvel ezelőtt. Azért a most játékban lévőknél én még mindig tartom, hogy ez nem tudatosan felépített dolog, vagy legalábbis nem mindenkinél"

A "Survivor-evolúció" szerintem legutóbbi 2 lépése így nézett ki:

1.) Az utóbbi 5-10-15 évadban egyre meghatározóbb tényező (a végén már szinte győzelmi feltétel): Csinálnod KELL legalább egy (de inkább több)"emlékezetes, nagy dobást" ahhoz, hogy meggyőzd a zsűrit, hogy igenis megérdemled a fődíjat,azaz bizonyítod, hogy merted játszani a játékot és nem csak egy utánfutóként kerültél be a döntőbe. Az utóbbi évadokban a játékosok nagy általánosságban e szerint a szabály szerint játszottak és nyertek, sőt a "Gamechangers-szel egy egész évadot kifejezetten ennek a taktikának szenteltek)

2.) A mostani évad termése, a counterstrike: Ha valaki csinál egy "emlékezetes, nagy dobást" azt gyorsan ki kell szavazni, mert esélyes a fődíjra :D
Ez valóban nem feltétlenül tudatosan felépített taktika, de ha megnézed a játék képét (és a kispadon ülők és a bentmaradtak személyét) bizony eléggé errefelé hajaz a történet.

És itt kezd újra érdekes lenni a dolog, hogy mi lesz a Survivor-evolúció következő lépése? Mondjuk: muszáj csinálnod egy "emlékezetes, nagy dobást", hogy a zsűri emlékezzen rád és kitűnj a többi döntős közül, DE nem TÚL emlékezeteset és nagyot, vagy nem TÚL feltűnőt, mert rögtön célpontba kerülsz és rövid úton kiszavaznak?
tar 2019.05.18 20:09:33
@Laura Ingalls: Igen, ezzel az a baj, hogy kiszavazzák a bátor, izgalmas játékot preferáló játékosokat, akik fordulatossá teszik a játékot, így a végére az óvatos (mondjuk: unalmasabb) játékosok maradnak bent és ennek következményeként valóban, ahogy te is fogalmaztad az eredmény az, hogy maga a játék is ellaposodik.
A 3 finalistáról, a győztesről, az "EoE"-ről és az évadról majd a végső poszt alatt.
A túlélőinknek ma kilóméterhiányuk volt. Vagyis egyeseknek volt, mások meg mentek utánuk: sokat szaladgáltak az erdőben, sokat szaladgáltak a reward challenge-en és sokat szaladgáltak a védettségi játékon is. Mielőtt azonban elkezdik, lássuk mi történt az előző tanács…..
Én még ilyen részt nem láttam. Végig ment a szervezkedés, ki-kivel van mit csinál, mit nem csinál, miért nem csinálja, vagy ha igen akkor miért nem? Az őrület pedig a tanácson csúcsosodott ki, de kezdjük a legelején: 22. este, tanács után. Vata csendesen ül a táborban a tűz…..
tar 2019.04.22 20:44:37
@Laura Ingalls: Ne aggódj, ált. én is csak a különösen nagy csavarokra emlékszem (Russel évadjaiban - kivéve a Redemption Island-et - azért nem kevés ilyen volt), de Samoa abból a szempontból is különleges számomra, hogy én pont azzal az évaddal kezdtem a Survivor nézést. Tökvéletlenül kapcsoltam oda és éppen egy érdekes kinézetű, kopasz, szakállas kis hobbit beszélt a kamerába arról, hogy hogyan fogják kiszavazni a következő versenyzőt - azóta itt ragadtam :)

David nekem azért a szívem csücske, mert a GenX vs Millenialsban, nagyon-nagyon lentről indult nálam, idegesítő, folyamatosan aggodalmaskodó, nagyon nem oda való, kis szerencsecsomag volt, de kitartott, küzdött, harcolt, minden ellene szóló esély ellenére egyre tovább jutott és ezzel szép lassan fokozatosan kivívta az elismerésemet, majd lassan a tiszteletemet - nagyon drukkoltam azért, hogy ő nyerje meg és ha az utolsó kiszavazáson nem ejtik ki (a'la Yau-man), akkor szerintem meg is nyerte volna, mert nagyon úgy tűnt, hogy a játékostársai is hasonlóan látták, mint én.
No, ezért gondolom azt (persze nem kicsit elfogultan :), hogy már pusztán a fentiek miatt is megérdemelné a győzelmet.
A legutóbbi epizódig amúgy ebben az évadban nem láttam igazán kiemelkedő játékost (sok nagyon jó húzás volt, de olyan igazán, a többiek közül messze kiemelkedő játékost én nem tudtam volna megnevezni), de most a legutóbbi epizód után azt mondom, hogy - bár számomra valahogy elég ellenszenves, de a teljesítménye alapján mégis - eddig Wardog az idei szezon "sztárja".
Az előző rész vége kliffhenger volt, innen gördülünk tovább. Keith nyíg, aztán látjuk Reemet a sötétben és egy a távolból előbukkanó fáklyás alakot. Bizony ám, Keith a folytatás mellett döntött. Nagy egymás nyakába borulás, „ne haragudj Reem”, „oda se neki Keith”,…..
tar 2019.03.14 16:33:07
Nu, végre beindult a taktikai úthenger a Manuknál és elkezdtek ehylezkedni az emberek.

Chris kiszavazása,megerősítette azt a véleményemet, hogy ezt a játékot hosszú távon nem lehet elgyáváskodva, határozatlanul játszani, hanem - legalább az éppen aktuális szavazás erejéig - igenis le kell tenni valahová a garast, különben rosszul jász. (Az aktuális szavazás után persze lazán lehet oldalt váltogatni, de legalább az éppen aktuális szavazásra igenis el kell határoznod magad és döntened kell, hogy éppen melyik oldalhoz csatlakozol).
Chrisnek ugye döntenie kellett volna Wendy és Wentwoth kiszavazása között, de ahogy a riportban is elmondta, ő mindkét oldallal jóban akart maradni. No, ez az ami itt hosszú távon nem működik: aki mindenkivel jóban van, az egyrészt senkivel nincs jóban, másrészt már jóelőre totál megbízhatatlannak minősíti magát és az ilyen ellen többnyire az egyszerűség és a biztonság kedvéért ideiglenesen összefognak az amúgy egymással ellentétes frakciók és mielőtt egymásnak esnének kivágják a dönteni nem tudó/akaró semlegeseket (persze csak miután egyértelműen bebizonyosodott, hogy egyik fél sem tudja biztonsággal a maga oldalára állítani, ezáltal mindkettőnek kiszámíthatatlan veszélyforrást jelent).

Ezt a "senkit se sértsek meg" és "maradjak mindenkivel jóban"hozzáállását tükrözte, hogy:
1.) nem akart nemet mondani Davidéknek
2.) ugyanakkor nem mert egyedül velük szavazni, ezért belengette Wentworth nevét Wardognak
3.) de azt sem akarta, hogy Davidék haragudjanak rá azért, mert továbbadja a tervüket, ezért nem árulta el, hogy ők szervezkednek a háttérből és így olyan volt mintha ő lett volna a terv értelmi szerzője
4.) Wardog ellenben lerakta a maga garasát, Wentworth mellé állt és elmondta neki, hogy Chris az ő nevét emlegeti

és ezzel a gyáváskodó Chrisnek megpecsételődött a sorsa: Wentwoth-ék azt hitték, hogy magától fordult ellenük, Davidéknek pedig bebizonyította, hogy megbízhatatlan - lose-lose szituáció.

No, így - ilyen elgyáváskodó, elmismásoló, határozottan dönteni nem tudó módon - nem szabad játszani ezt a játékot, hacsak valami oknál fogva nem vagy NAGYON védett és biztos pozícióban.
Az egyik elment vadászni, a másik lelőtte, a harmadik haza vitte, a negyedik megfőzte és ez az icike-picike…megnyerte az egyedüli túlélő címet és mellékesen a vele járó egy egész millió dollárt.Hosszú, majdnem három epizódnak megfelelő zárórészt nyit meg Jeff hatalmas…..
tar 2018.12.23 21:19:51
Először is nagyon-nagyon hálás köszönetem Laura a színvonalas és részletes hogyvoltokért - el tudom képzelni mennyi időt és energiát fektetsz beléjük, ezért jelezni szeretném, hogy min. egyvalaki nagyon örül nekik és nagyon értékeli ebbéli erőfeszítéseidet.

A fináléról: először is JUHÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ!!!!!!! Nagyon örültem a végeredménynek, mindenképpen azt szerettem volna, ha egy Dávid győz (leginkább persze Christiannak örültem volna, de a Carl idő előtti kiszavazása jelentette stratégiai szarvashiba miat érdemtelenül győzött volna).

NICK: győzelmét teljesen megérdemeltnek érzem:
- Elsősorban azért, mert ő volt az, aki egyből tökéletesen felismerte mekkora óriási hiba volt a Dávidok egymás ellen fordulása, Carl korai kiszavazása és ez milyen következményekkel fog járni a jövőben (= a Góliátok egymás után kiszavazzák a bennmaradt Dávidokat - ahogy ez meg is történt)
- másrészt, mert 4 Góliáttal szemben is sikerült megmaradnia egyedüli Dávidként, méghozzá úgy, hogy 3 védettségi játékot is megnyert egymás után zsinórban - holott ha csak egyet is elveszít valószínűleg ő repül utolsó Dávidként. Ez pedig becsülendő és értékelendő teljesítmény (amúgy ez engem nagyon emlékeztetett Mike Holloway pokoljárására - bár az még ennél is lényegesen durvább menet volt. Ott is Mike-nak szurkoltam)

FILMES MIKE: a végére valamiért kezdett ellenszenves lenni nekem:
- gyanús lett (ami a végén be is bizonyosodott), hogy ez a csávó közel sem az az esetlen figura, akinek előadja magát
- a végére már valahogy TÚL sunyinak és alattomosnak éreztem a játékstílusát

Őszintén: nem tudom nála miért zavart ez, mert másnál lazán elnézem, sőt értékelem, élvezem és a játék részének tartom, de valahogy Mike-nál zavart - jobban belegondolva azt érzem, hogy Mike igazából nem egy jóindulatú figura és nem csak a játék szabályai és jellege miatt hozta ezt a formát, hanem a való életben is valamennyire egy sunyi geci - aztán lehet, hogy hatalmasat tévedek és teljesen rosszul ítélem meg a srácot, de valamiért ellenszenvessé vált a szememben.
A másik, hogy egyszerűen utálom és irritál, ha valaki úgy nyer, hogy szomorú történetekkel, nehéz sorsával, sanyarú gyerekkorával, beteg édesanyjával, terhes feleségével, stb , azaz a játékon kívüli érzelmi tényezőkkel befolyásolja (vagy próbálja meg befolyásolni) a zsűrit. Mindez nagyon igaz is lehet, de mindenkinek vannak magánjellegű problémái, nehézségei (amiről nem érzi, hogy ki kellene használni vagy akár csak kéretlenül mások orrára kötni, hogy sajnálják) másrészt ennek semmi köze a játékhoz, márpedig a zsűri a játékról hoz döntést, a játék győztesét választja meg, nem pedig a "kinek vannak nagyobb nehézségei az életben" verseny győztesét.
(Ezért rühelltem Jeremyt az állandó könnyfakasztó sztorijával a terhes feleségéről. Az életben meglepő módon nagyon sok nő volt, van vagy lesz terhes - többek közöt nekem is 2 fiam van, azaz az én feleségem kétszer is volt terhes, mégsem érzem azt, hogy ettől még a Survivor című játék megnyerésére ez bármilyen alapot jelentene. .
Azok a hülyék meg ott beszopták, bőgtek és kihozták győztesnek, véleményem szerint abszolút érdemtelenül,eh... Ha rajtam múlna megtiltanám, hogy a zsűrizésnél bármiylen magánjellegű, a játékbeli teljesítményhez nem kapcsolódó érvet, megható sztorit, tényt, bármit közöljenek a játékosok. Mindegy.)

PRINCESS: az csaj egyszerűen túl sokat beszél (főleg magáról) és túl sokat pattog (ebben Mike-nak igaza volt). Ha megtanulta volna befogni a száját csak egy kicsit, jóval több esélye lett volna, de így...

Én műsor közben úgy éreztem, hogy Nick jobban tette volna ha Karát és Mike-ot viszi magával a döntőbe, mert úgy a nem Nickre adott szavazatok megoszlottak volna a 2 Góliát között, míg így borítékolható volt, hogy Princess-re senki nem fog szavazni, azaz az összes nem Nickre adott szavazat Filmes Mike-nak megy - de végül is jól sült el így is a dolog.
tar 2019.02.15 12:55:14
@Laura Ingalls:
"indul a 38. évad, az Edge of Extinction! :D"

\m/ :fejetráz:
Mindent bele - türelmetlenül fogom várni a hogyvoltjaidat! :)
Tíz kicsi survivorrel indulunk neki a mai menetnek, de nyolccal fogjuk befejezni, mert dupla epizóddal örvendeztet meg minket a CBS. Készítse be mindenki a bekészíteni-valót, mert ez egy esti filmnek is beillik, 85 perc móka és kacagás lesz a két rész. Vagy kőkemény taktika,…..
tar 2018.12.01 14:12:56
Gabby sajna sztem is egyre idegesítőbb: a szélsőséges hangulatingadozásai, az állandó drámázása, bőgése, önsajnáltatása, ami néha aztán szinte egyik pillanatról a másikra átfordul az ellentétes végletbe, a már-már bántóan gőgös önbizalomba... Az elejétől elég valószínű, hogy a leányzónak pszichés problémái vannak, de ez az elején olyan kis, elveszett, szerethető, védelemre szoruló karakternek mutatta be - Christian is ezt érezheti.
De ahogy múlik az idő, valóban egyre inkább sötétedik a kép és egyre inkább egy idegesítő, önsajnálatban fetrengő, a terheket nagyon kevéssé bíró, a konfliktusokat- , azokat a helyzeteket, amik nem pontosan az ő szája íze szerint alakulnak-, azokat az embereket, akik nem pont úgy viselkednek/cselekednek, ahogy szerinte kellene nagyon szarul kezelő, kissé (vagy talán nem is olyan kissé) zsarnoki hisztis liba viselkedés kerül előtérbe.
Személy szerint Carl kiesését valahogy sajnálom - nem volt különösebben sem szimpatikus, sem antipatikus, nem mozgatott meg bennem semmit, de valahogy ideillőnek éreztem.
Christian ezzel az 5 ÉS FÉL ÓRÁS (még leírni is sok) kitartással ismét tovább növelte az esélyét vagy a győzelemre vagy a még nagyobb célponttá válásra - ilyen fizikai teljesítménnyel nyugodtan mondhatja a zsűrinek, hogy az "outplay és az outlast" feltételt egyszerre teljesítette - ráadásul az ő testalkatával. Az "outwit"-et az ő esetében sztem felesleges lenne még külön említeni is, annyira nyilvánvaló lenne - ha eljutna a döntőig.
tar 2018.12.10 09:25:02
@Costanza: "Amugy en most kezdtem el nezni a Karamoant a Russel Hantz unokaoccseve"
A Hantz unokaöcsi kellemetlenül skizoidnak tűnt:
- egyszer ártatlan tekintettel azt magyarázza, hogy ő be akarja bizonyítani, hogy ezt a játékot egy Hantz másként is tudja játszani, mint Russel
- utána rászáll és kiszavaztat egy csajt mert érzi, hogy "rossz" ( ha jól rémlik a csajnak az az egyetlen bűne, hogy jól néz ki és jó lábai vannak)
- utána ördöginek szánt, színpadias vigyorral, hogy érzi, hogy a Hantz vér előtör ereiből és mostantól úgy játszik, mint egy vérbeli Hantz (most már persze a "rossz",mint negatív jelző fel sem merül)
- és a többi skizoid vonás, ami már lehet, hogy spoiler lenne

A hideg ráz az ilyen karakterektől, akik még maguknak is hazudnak folymatosan és átlátszóan.
Mikulás reggelén egy kis helyreigazítással kell kezdenem, mert az előző heti dupla rész hivatalosan nem a 10-11. epizód volt, hanem csak a 10., így most ezért tartok még mindig 37X11-nél. Pardon. Kis hogyvoltozással indítanak a túlélők Carl kiszavazása után este a táborban.…..
tar 2018.12.08 17:05:41
Rá kellett jönnöm, hogy Carl kiszavazását illetően Nick-kel értek egyet: ez még sztem is túl korai volt, előtte a biztonság kedvéért minimum még egy ex-Góliátot ki kellett volna szavazni, hogy megmaradjon a biztos Dávid-többség, ha már tényleg jó pár előnyt felhasználtak hozzá (és ezzel együtt mellékesen Christian megmentésére).
Van egy olyan érzésem, hogy Filmes Mike és Angelina nem véletlenül szavazott Gabby-re (egy Dávid-ra), hanem bizony már újra formálódik a "Goliath-strong", amely így újra 4:3 fölényben van. Ha ez tényleg így van (mert persze egyáltalán nem biztos), akkor Nicknek van igaza és Christian és Gabby tényleg stratégiai szarvashibát követett el Carl az előtti kiszavazásával, hogy véglegesen meggyengítették volna az ex-Góliátokat.
Kis gondolatkísérlet Christian és Gabby helyzetéről:
- az általuk Carl idő előtti kiszavazásával kialakult helyzet: 1 tanáccsal Carl kiszavazása után úgy, hogy még 7 játékos van játékban Gabby kiesett, az ex-Góliátok 4:3 fölényben vannak, Christian felhasználta a rejtett védettséget és ráadásul az egyik első számú célpont . Ez eddig szarul hangzik
- ha Alisont szavazzák ki, akkor 1 tanáccsal a kiszavazás után még minimum 1 Góliátot kiszavaznak (7 ember játékban 5:2 Dávid fölény) , utána szállnak rá Carl-ra (6 ember játékban 4:2 Dávid fölény) és Christiannak max. az ezutáni szavazáson kellett volna felhasználnia a védettségi totemet, ami után már csak 5 játékos marad játékban, azaz a döntő előtt max. 2 szavazás lett volna hátra és abból az utolsón - ha jól rémlik - már nem is lehet rejtett védettséget felhasználni -> ergo szinte az utolsó pillanatig biztonságban lett volna. Ha esetleg még 1 szavazással tovább tartják a "Dávid-strong"-ot (Angelinát benntartva), akkor gyakorlatilag csak az utolsó szavazáson (amin 5 ember van játékban) amikor még fel lehet használni a rejtett védettséget kellett volna bebiztosítania magát.
Én a magam részéről (annak ellenére, hogy abszolút megértem a dúló érzelmeket) nem szeretem az ilyen családtag-látogatós, könnytől és nyáltól csepegő részeket (szerencsére már nem húzzák sokáig), de ezt most erősen tetézi az a meggyőződésem, hogy ha Gabby nem látja Christiant a barátnőjével, akkor esze ágában sem, lett volna ellene fordulni (némi női féltékenységet, csalódást és "elárultság érzést" érzek belőle)
tar 2018.12.08 17:22:44
@enzo23: ez volt aztán az egyszerre reagálás - mikor elkezdtem írni a hozzászólást még nem volt itt semmi :)

" Davie állt mégse Christian mellé" : de, igazából mellé állt. Azért szavazott rá, mert:
- egyrészt mert szólt neki arról, hogy ő a köv. célpont és játssza ki a totemet, tehát tökmindegy, hogy eggyel több szavazat megy rá, úgysem számít
- másrészt, ha a szólás ellenére nem játssza ki a totemet, akkor az ő egyetlen másvalakire leadott szavazata sem menti meg C-t, viszont leleplezi magát a többiek előtt.
Tehát nagyon okosan fenntartotta a látszatot, hogy a többiekkel tart és nem leplezte le magát feleslegesen.
tar 2018.12.08 21:00:36
@enzo23: "hehe, nem csak én csekkolom naponta, hogy kijött-e a hogyvolt? :D"

Jaja - nekem komoly hiánypótló egy olyan felület, ahol a Survivor aktuális történéseit meg lehet beszélni ill. a Survivorban aktuálisan fennálló helyzetet elemezgetni, jósolgatni, tippelni, stb :)
Ha Torrente ott ült volna a padon az előző törzsi tanácson, biztosan odasúgta volna Dannek „Pszt…pszt kisköcsög fonákkal, fonákkal baszod. Nem érted?” és nem, mert honnan tudhatta volna, hogy ez azt jelenti, hogy ne RKT Christian arcába nyomjanak egy hatalmas tenyerest, hanem…..
Cowgirl kiszavazása után Princess damage controllon van, oltja a tüzet, magyarázza a bizonyítványt, próbálja kimosni magát a helyzetből nah, de nem jön össze neki, ahogy nekem sem sikerült még kávéhoz jutni ma reggel. Körbe haknizza az egész tábort az éjszakában, senki nem…..
tar 2018.11.18 22:16:57
@enzo23: "Danre nem szavazhattak volna, védettséget nyert." Basszus, tényleg - ez a kommentelésre már kis is esett a fejemből :D

Most, hogy így írjátok: igen, Alecnek valószínűleg elemi érdeke, hogy a "Goliath Strong" mellett legyen még legalább egy másik szövetsége, úgyhogy - ismerve Alec eddigi működését - valószínűleg lesz is.
És - bár nem valószínű, de - nem vagyok benne biztos, hogy a köv. célpontok egyike nem Filmes Mike lesz, a másik szövetség felborításáért. (Bár Alecből bőven kinézem, hogy 3 vasat is fog tartani a tűzben és az egyikben benne marad Mike is)
tar 2018.11.22 20:38:22
Nagy igazságok kimondásakor bátran bízzuk magunkat Survivor Verára, a nőre, aki miatt nem lett hótthalálosan unalmas az utolsó Survivor adás, az, aminek valójában akkor lett vége, amikor az előző rész végén, a Hany Istók Emlékfutam 2018 utolsó szakaszán Őszinte Tamás alulmaradt Nagybanipiacos…..
tar 2018.11.14 14:57:41
@bElannaTorres: "Valami mást kéne csinálniuk survivor helyett"
Igen, én is ezen tököltem, hogy még ha esetleg tényleg jót is akarnak, akkor is egyszerűen alkalmatlanok egy az eddigi VV, BB, ÉH, stb-színvonalon jóval túlmutató, "komolyabb", mondjuk "felnőttebb" (vagy szimplán: más) műsorhoz és hiányzik az a profi hozzáállás az újdonsághoz , amellyel esetleg elszakadhatnának a már jól megszokott formátumtól -> ezért rakják bele mindenbe ugyanazt és egyszerűen képtelenek normális survivor-t csinálni (bármennyire is szeretnének esetleg).
tar 2018.11.14 15:10:13
@MegaTron963: "Itt is az kellene minden sok más területen - össznépi "tiltakozás" jelen esetben "nem nézés", aztán lehet x összeget költeni a produkcióra amiben szinte semmi nincs a tavalyi "mocskot" evő feladatokból...ez az előző évaddal szemben voltam hátba szúrás..."

Nem akarom én megváltani a világot - a szerkesztőknek igaza van: ha ez ide elég és ők sem éreznek valamifajta szakmai elégedetlenséget/szégyent/ bármit, ami tükrözi bennük, hogy ez azért finoman szólva nem volt a legprofibb produkció és nem gondolják, hogy ennél azért többre képesek vagy legalábbis többre kellene, hogy képesek legyenek.......
Nos, akkor nekem meg elég, ha ki tudom írni (pusztába tudom kiáltani :) a csalódottságomat :D
tar 2018.11.15 08:29:25
@Province: "A "Kibeszélő" meg a kritikán aluli az önfényezés miatt. Na, ne má! "

Engem igazából már csak az érdekel, hogy vajon ők maguk tényleg komolyan gondolják, amit mondanak, vagy tudják, hogy ez szimplán nem igaz.
Mert ha csak a nagyközönségnek hazudnak, akkor van remény - azt "muszáj", hiszen nem lehet becsületesen és őszintén megmondani az igazat, hogy "hát gyerekek, ennél azért jobbnak kellett volna lennünk", mert hogy nézne az ki, ugye :/, de belül tisztában vannak vele, hogy innen még bőven van hova fejlődni.
Ez esetben van remény, hogy feltámad valami szakmai büszkeség/ saját magukkal szembeni minimális elvárás és "azért ennél a szarnál tudok én jobbat is és meg is mutatom (legalább magamnak)" alapon, profi módon, pontról-pontra végigveszik az idei "produkció" hibáit és szép sorban , szisztematikusan kijavítják őket (tipp: kezdjék az alapkoncepció átgondolásával "bármi megtörténhet" helyett "szabályok szerinti szociális taktikai játék" ill. a castinggal: "jól kinéző, eladható bulvár szépfiúk" helyett "játékosok" - hülyén hangzik, de egy jó játékhoz, olyan játékosok kellenek, akik szeretik és akarják és tudják játszani a játékot.).
Ha tényleg őszintén azt hiszik, hogy amit csináltak jó, akkor nincs remény - akkor itt nem lesz semmiféle hibajavítás, hiszen "ez így jó, minden rendben".
Viszlát színes törzsek, helló MÖRDZS! Nem, ez nem egy újfajta káromkodás, hanem egyesülés van kérem alássan. Most kezdődhet igazán a paranoia, ki-kivel van, Goliath strong vagy sem, az erősek félhetnek, aki eddig ellavírozott középen most levegőhöz juthat. Lássuk miből…..
tar 2018.11.12 16:11:15
Eh, egyik szemem sír, a másik nevet:
- nevet: mert Gabby-nek végre volt elég esze (méghozzá az adás alapján egyedül), hogy az egyesülési lakomán figyelje az elrejtett védettségi totemet/előnyt (vagy a hozzávezető nyomot), és
-sír: mert nem vette észre vagy nem esett le neki, hogy az asztal előtti kis kosárban álló táblán lévő felirat "Everything you need for a perfect merge is right here" valószínűleg pont ennek helyére utalt.

Alec: kezdem azt hinni, hogy ügyes. Natalie kiszavazásánál csak annyit ismertem el róla, hogy elég merész és van vér a pucájában a váltáshoz (de nem tartottam különösebben okos húzásnak), de ahogy összehozta ezt az ex-törzseken átívelő hatos szövetséget az ismét nagyon tetszik és elismerő hümmögésre késztet. Ráadásul az, ahogy egyből beárulta Dan-nek, hogy Elizabeth őt akarja kiszavazni és ezzel talán visszaszerzett valamit a respektjéből néhány ex-Góliát tagnál is, szintén ügyes húzás volt. Talán ő az egyetlen, akinek mindkét törzsben elég szilárd pozíciója van (vagy legalábbis úgy tűnik)

Elizabeth: pedig baromira igaza volt a power-couple-vel kapcsolatban (és azt még nem is tudta, hogy az egyik tagnál ráadásul 2 védettségi totem van). Ha a többiek nem eszmélnek elég korán a Dan-Kara páros a vége felé nagyon nagy problémát jelenthet. Az ember reménykedik, hogy a beígért Brochacho-blindside Dan-re vonatkozik, de egyelőre inkább Christian az esélyesebb rá, sajna.

Princess: nagyon vicces volt, ahogy megpróbált főnökösködni és megmondani mindenkinek a nagyszerű frankót (a katonai utalásnál egyébként a zene átváltott dobpergésbe :D), majd a többiek nyugiban - anélkül, hogy bárki megpróbálta volna végigdominálni az eszmecserét - megbeszélték, hogy valójában kire kellene szavazni. Ha a csaj ennyire vezető szerepet akar magának egy nem éppen szolgajellemekből álló szövetségben, az nagyon gyorsan vissza fog ütni - ld. a 2 Natalie esetét.
tar 2018.11.13 10:44:13
@enzo23: "Angelinára gyorsan megorroltam, hogy Christiant akarja kirakni (persze, majd biztos immunityt nyer), "

Annyiból Angelinának igaza van, hogy Christian valójában sztem is erős játékos - ha eljut a döntőbe nagy valószínűség szerint megnyeri.
Eleve értékelni fogják, hogy a (fogalmazzunk úgy, hogy) nem túl sportos testalkata ellenére végigcsinálta, eleve egy kis szerencsecsomagnak tűnik, aki ha már végigcsinálta, inkább megérdemli, mint előnyösebb genetikájú társai, a jövendő zsűri több tagjával már most elég jó a viszonya, senkivel nincs különösebb konfliktusa, senkit nem nyom el és összességében egy szerethető figura.
Ha magamból indulok ki, akkor én, ha zsűritag lennék, egyelőre rá szavaznék - és ezzel valszeg nem vagyok egyedül.
Akkor ugye ott tartottunk, hogy Dávid visszatért a Bayani törzshöz, ahol ő volt az egyetlen, aki nem találkozhatott a hozzátartozójával, hisz a szerkesztők nem sejthették ,hogy ő fog visszatérni a holtak szigetéről. És nincs az a last minute jegy, amivel időben a Fülöp-szigetekre lehetett volna…..
tar 2018.11.10 04:08:53
@Kiraly Zoltan1133: "Hogy mikor milyen játékot játszanak, abban nincs belenyúlás. "

Nem a játék jellege a gyanús, hanem az, amikor csak annyit közölnek előre, hogy
- "az elsőnek kiesett 2 játékossal történik VALAMI, amit majd a játék után mondunk meg" vagy
- "a játék győztesével történik VALAMI, amit majd a játék után mondunk meg"
És még csak rébuszokban sem nagyon utalnak rá, hogy az mi lesz.

És ez nem egyszer, hanem szinte az összes ilyen jellegű külön extra jutalomnál/büntetésnél így történik. Ez alapból nem lenne baj, de pont ebben az évadban - ahol azért több gyanakvásra okot adó körülmény is felmerült szinte folyamatosan egymás után - , ráadásul ilyen nagyszámú "extra" kiosztásánál az, hogy nem közlik előre mi lesz nagyon azt a gyanút kelti, hogy a "műsorváltoztatás (=belenyúlás) jogát fenntartják" , azaz az extra jutalom/büntetés helyén végzett játékos személyétől függ, mi is lesz az a bizonyos plusz.

Tehát röviden: ezek az előre belengetett, DE ELŐZETESEN TELJESEN HOMÁLYBAN hagyott, csak a játék után, az adott személy ismeretében kiderülő extra jutalmak/büntetések mind-mind lehetőségek a belenyúlásra (=részrehajló jutalmazásra/büntetésre adott játékos érdekében/ellenében), ezért érdemes velük csínján bánni és nem megszórni velük a műsort, ahogy az ebben az évadban történt (ui. óhatatlanul azt az érzetet keltik, hogy kicsit túl sok lehetőségük volt a szerkesztőknek kívülről manipulálni a végeredményt - ennek pedig a látszatát is el kell(ene) kerülni).
tar 2018.11.10 09:15:03
@Roxy11: Én is ezen tötymörgök, hogy milyen érzés lehet az, hogy jelentkezel egy "vetélkedőbe" (most egyszerűsítsük le) és azzal szembesülsz, hogy a "szabályok", a feladatok, a jutalmak, stb meglehetősen egyoldalú módon ellened játszanak és gyakorlatilag becsaptak téged és legtöbb esetben abszolút nem rajtad, nem a te képességeiden múlik a továbbjutás, hanem a részrehajló szabályoknak köszönhetően mások döntenek a kiesésedről - viszont a kudarc, a te kudarcodnak számít, még ha semmi köze sincs hozzá a személyes képességeidnek. Ez még tetőződik azzal, hogy ha ismerted az eredeti formátumot, akkor szembesülsz vele, hogy ahova érkeztél, az kizárólag a nevében "Survivor" , de a szabályai és az alapfilozófiája ("bármi megtörténhet") gyakran szögesen ellentétesek az általad szeretett formátum szellemiségével.
És még csak ki sem mondhatod, hanem muszáj nyilvánosan jó pofát vágnod hozzá.

Kis színes: én az amerikai típusú, eredeti Survivor fanjaként gondolkodtam rajta, hogy a francba is jelentkezni kéne és kipróbálni, hogy élőben, hogyan működik ez, vajon az eddigi tévéből szerzett, elméleti tapasztalatom és a gondolataim a játék működéséről a gyakorlatban működnek-e.
Hát, mit mondjak: mérhetetlen csalódás lett volna szembesülni, hogy ez a nagy magyar valóságban valójában hogyan működik; hogy egy az emberek között maguktól kialakuló kapcsolatrendszeren alapuló szociális taktikai játék helyett valójában egy szerkesztők által kívülről mesterségesen irányított előre megírt sztoriba kerültél, ahol semmit vagy legalábbis nem sokat számít , hogy te mit teszel .
Mert baszki: szemben a magyar verzióval, az eredeti Survivor szellemiségben NEM történhet meg bármi (az az Éden Hotel). Ott az történhet meg, amit a játékosok a saját játékukkal és képességeikkel elérnek, nem pedig váratlan ad-hoc módosítások, jutalmak, büntetések, kiesések, szabálymódosítások, stb, amikre akármilyen ügyesen játszol nem tudsz felkészülni, mert nem rajtad múlik.
Tehát nekem nem Fanni veresége vagy Dávid győzelme fáj - ezek és ezek módja, ahogyan történtek csak szükségszerű következményei egy sokkal nagyobb rossznak: egy teljes formátum megerőszakolásának és elhiteltelenítésének.
Bayani törzs 37. nap. Robi lógó orral sétál a fövenyen, én sem a vjú, sem a tenger, sem a jó idő nem vigasztalhatja szörnyen háborgó lelkit. Emberünknek komoly lelkiismeretfulladása van, ennek megfelelően szól Tominak, hogy beszélniük kell. Ez a szigeten sosem jelent jót, főleg, ha a nagy igazmondó…..
tar 2018.11.08 06:42:51
@oh..my..gosh!: "ezzel a castinggal semmi gond nincs, jók a katakterek, érdekesek, nem ismeretlenek előttük a stratégia és taktika jelentősége, nem félnek bevetni sem, humor is van, etc"
Ezzel sajnos abszolút nem tudok egyetérteni - az eltévesztett cél ("taktikai szociális" helyett több ízben is "szerencse" játék) , az ordító belenyúlások (=nevezzük nevén: csalás valamelyik játékos javára), a szinte kizárólag fizikális feladatok mellett a szereplőválogatást tartom az idei Survivor leggyengébb részének.

Ahogy @bElannaTorres: is írta "Itt az volna a jó ha minél vegyesebb lenne korban és szakmákban akkor már nem is kell belenyúlni, max ha a legkedvelhetőbb játékos esne ki akkor hármas döntő a végén, vagy neki kedvezni egy feladattal"

Ennek nyoma nem volt a szereplőválogatásban: a játékosok nagy része 20-30 év közötti fiatal, nem kevesen közülük még csak értelmi/érzelmi "kamasz" szinten. Nem csak Tomira gondolok, hanem pl. arra, ahogy sem Jeremy, sem Beni nem volt képes semmi értelmeset kezdeni egy minden ok nélkül hisztériázó, vállalhatatlanul primitíven viselkedőnővel, vagy pl. Gábor végtelenül gyerekes sértődékenységét és beszólogatását.
Ezek a szituk valóban felnőtt, értett, (ne adj isten (több)gyerekes és családfenntartó), értelmileg és érzelmileg FELNŐTT nők és férfiak részvételével egész másképpen,sokkal vállalhatóbban és (megkockáztatom) érdekesebben zajlottak volna.
Azt hiszem összesen 2 idősebb játékos került be, ezek a korkülönbség miatt (mivel a többség fiatal) eleve hátrányból indulnak.
Tehát nyoma nincs a bEllana által említett (és általam teljes mértékben egyetértett) ideális castingnak, ahol: "minél vegyesebb lenne korban és szakmákban"

Ahhoz, hogy ez a formátum valóban (a formátumhoz méltó módon) érdekes legyen nem csak a 20-30 éves korosztály kellene személyi edzőkkel, pultosfiúkkal, menedzserekkel, hanem a 20+, 30+, 40+, 50+, (sőt talán 60+) korkategóriából, férfiak és nők kb. egyenlő eloszlásban.
Tehát lehetnek benne értelmileg, érzelmileg, viselkedésileg visszamaradott "kamaszok", de ezt ellensúlyozza kb. ugyanannyi érett gondolkodású felnőtt és akkor nem azt érzed végig, hogy egyfajta fura óvodát nézel, ahol valódi, komoly, tartós konfliktus helyzetben a túlnyomó többség még nem nagyon volt.
Ugyanez a felnőtt, érett, nyugodt, hideg gondolkodás és viselkedés (ami Vera hisztijének kezeléséhez kellett volna) lenne előfeltétele a valódi profi bátor taktikázásnak és annak megfelelő helyen történő kezeléséhez is. Ahol játékosok játszanak egymás ellen mindent bevetve, de sértődés és hiszti nélkül, vesztés esetén egyenesen és nyaltan elismerve a vereséget és gratulálva jobban taktikázó győztesnek (ez pedig kamaszos hisztivel és sértődéssel nem megy)

A másik nagyon kellemetlen része ennek, hogy a feladatok is egyértelműen szinte kizárólag ennek a 20-30 éves "személyi edző" kategóriának lettek kitalálva. Sehol egy az amerikai műsorban szokásos összetett feladat, ahol van egy erő, egy ügyességi és egy logikai rész, azaz ahol nagyjából minden kor és erőkategóriának van némi, több-kevesebb esélye.

Tehát ha érdekesebb, az eredeti formátumnak megfelelő és annak lehetőségeit jobban kihasználó Survivort akarnak gyártani és nem valóságsó-t ( bár sztem egyszerűen a szerkesztőknek nem ez a céljuk: ők tényleg valóságsót akarnak valójában, nem survivort), akkor a fentiekben (casting, feladatok, belenyúlás) mindenképpen kell egy 180 fokos fordulat, mert következőre megint kb. ugyanezt a színvonalat fogjuk kapni.
tar 2018.11.08 08:53:28
@csillagporszem: "Nagyon lehúzod a műsort, pedig szerintem van fejlődés."
Én úgy érzem, hogy nem lehúzom a műsort, hanem olyan típushibákat/területeket sorolok fel, amiknél a szerkesztők (hacsak nem valóságsó-t akartak kihozni a műsorból) hibát követtek el és meg is határozom, hogy sztem hol hibáztak (lehet, hogy tévedek).
Igazad van: van fejlődés (pl. a szociális taktika kihangsúlyozása), taktikus játékosok jelenléte, stb.. - bár sajnos ennek jelentőségét a belenyúlás és a szerencse-faktor (ld. hirtelen halálos kiesések - nem zsákmányszerzés, hanem kiesés, basszus) megnövelésével hülye módon saját maguk csökkentették minimumra.
tar 2018.11.08 14:17:13
@csipcsiripp21:
"te mint survivor szakértő"
:DD, köszönöm a titulust, de csak anny, hogy szeretem a formátumot, szeretek elgondolkodni rajta, hogy hogyan működik, kielemzem magamban, de "szakértő" .... :D

Hűűű, az a baj, hogy pontosan már nem emlékszem mik történtek az évadokban. A 30 évad után szinte mindegyik tetszett, úgy rémlik mindegyikben voltak nagyon-nagyon izgalmas fordulatok, de:
- amit elsőként ajánlanék az a 35. évad "Survivor: Heroes vs. Healers vs. Hustlers" - ez a személyes kedvencem
- ill. a 34. évad "Gamechangers"
amikre így hirtelen még külön emlékszem, hogy volt bennük egészen kiemelkedő teljesítmény:
- 30. évad "white collar" vs. "blue collar" vs. "no collar" (Mike Holloway pokoljárása)
- 28. évad " "brawn" vs. "brains" vs. "beauty" Tony Vlachos teljesítménye
és hát a kihagyhatatlan villain:
- 19. évad: Samoa: csak annyit mondok: Russel Hantz színrelépése
- 14. évad: Fiji: Yau-Man játéka (megj: Fuck off DREAMZ)
Robi távozása után tehát immáron már csak Fanni, AlexaSándor, és - Bruti tökéletes névválasztását elirigyelve - Bumbi szotyizgatnak a parton, Bumbi levelet hoz, gratula a top 3-nak, kapnak vacsit, amit maguknak kell megfőzniük, de kivételesen most nem AlexaSándor féle esőkabátos banán és rizs babbal…..
Fanni törzsitanács-elemzésével nyitunk, és a rövid összefoglalót – mindig megbeszélünk valamit, aztán még véletlenül sem úgy lesz – követően rögtön ki is bukik belőle a számára legnyomasztóbb újdonság: Csak ez nem szokott lenni, hogy fogalmam se legyen semmiről. Most tényleg nincs, meg a…..
A reunion-on talán megtudjuk, hogy Vezérigazgató Natalie lángelme, vagy tényleg emocionális gyökér. Így, vagy úgy, de fullba’ nyomta a kretént és ahogy a Trópusi viharban megmondta egy csávó, aki egy csávót játszott, aki egy másik csávót játszott: sose nyomjá’ full kretént!..
Elég nehéz eldönteni, hogy Beni a kibeszélőben is csak szopatta-e az embereket, vagy valóban ennyire nem foglalkozott a játékkal - illetve fogalalkozott ő, csak nem úgy, mint mások. Rubin Kristóf a döntőbe várta Benit, én meg másik vendégemet, Emesét, de hát az élet nem habostorta. Az utolsó…..
tar 2018.11.04 11:53:18
@csillagporszem: "mi van ha egyszerűen ilyen a felhozatal és ennek kell örülni, ezekből kell válogatni?"
személyes tipp: ez esetben, igazán felkészült, lelkes és "hozzáértő" játékosok hiányában a színvonal sajnos nem fog nőni és el kell fogadni ezt a helyzetet.
Esetleg, ha a csatorna feladja a trash-vonalat és legalább megpróbálja a lehetőségekhez képest az eredeti szociális taktikának leginkább megfelelő játékosokat beválogatni, felkészíti őket (eh..) és megnöveli a váratlan fordulatok lehetőségének számát, rejtett totemekkel és előnyökkel, akkor talán kihozható valami fordulatos játék. (Bár ha marad a napi formátum ill. az, hogy a kiszavazottak nem is látják, hogy mi történik a tanácsokon és ez alapján kell végső döntést hozniuk és többi ordító marhaság...)
Úgyhogy most újranézem a Heroes vs Healers vs Hustlers-t és Gamechangers-t
tar 2018.11.04 16:37:21
@karoton:
Hümmm, összefoglalva azt hiszem kijelenthetjük, hogy karoton és tar professzorok egységes álláspontja az, hogy a megfelelő szereplőgárdában a 20-, 30-, 40-, 50- és 60- éves korosztályból, férfiak és nők kb. azonos eloszlással (kb. 2-4 fő mindegyikből) vesznek részt.
Továbbá véleményünk szerint az eddigi magyar "Survivorok" szereplőgárdája sokkal inkább egy VV vagy Éden Hotel típusú műsorba való alkalmasság alapján lettek kiválasztva, semmint egy magas színvonalon megvalósított, külső szerkesztői belenyúlások nélkül, magától is jól működő szociális taktikai játékba (ami amúgy a Survivor lenne).
Egyetért, professzor? :D
tar 2018.11.04 19:14:45
@Costanza: minden szavad arany :)

Nekem csak annyi a hozzáfűznivalóm, hogy mindennek oka az, hogy sajna valószínűleg a magyar változatnak már eleve nem a "szociális taktikai játék" volt a CÉLja, hanem egy nyaralásba oltott "valóságsó" (VV/Éden hotel), néminemű survivor beütéssel.
És ha ebből a célból eredeztetjük máris teljesen a helyén van a szereplőválogatás, a feladatok, a "fordulatok", a "konfliktusok" és minden. Ha ez volt a cél (egy nyaralásba oltott "valóságsó"), akkor RK-nak amúgy teljesen igaza van - teljes diadal, tökéletesen teljesült. Gratulálunk! (az eredeti survivor nevében is)
Az óriási drámát, hogy Dávid és Dr. Csöcsi Alexandra párbajoztak, jól meg kellett beszélgetni a tábortűz tövében. Tomi el is kezdte magyarázni, hogy azért szavazott így, merugye Dávidtól kapott egy gesztust, hogy elolvashatta a családjától kapott levelet. Mármint azt, ami a saját családja küldött…..
tar 2018.11.03 16:27:37
@doktor faktor: :sóhaj: lehet, de én tényleg nem érzem azt, hogy Vera kihagyásával bármit is (ami nem bulvár-balhé szagú) veszítettünk volna
tar 2018.11.03 17:31:32
@Sir Gombóc: " azért mint a kibeszélőben említették ez állítólag nem példa nélküli. "
Én csak arra a 37 amerikai évadra alapoztam, amit eddig láttam - lehet, hogy tévedek, de egyetlen ilyen jellegű esetre sem emlékszem.