Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tizma

6 bejegyzést írt és 67 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A zuglóiak a hét elején értesülhettek az Echo Investment Hungary Kft. sajtóhoz eljuttatott közleményéből , hogy „elkezdődtek a Mundo projekt építési munkáinak előkészületei a XIV. kerületi Bosnyák térnél, a projekt előkészítése régészeti feltárásokkal és kisebb…..
Előző posztomban leírtam, hogy az LMP milyen elképzelések mentén tartja elfogadhatónak a költségvetést.   Ez alapján készítettem egy 17 pontos költségvetés rendeletmódosító csomagot, két SZMSZ módosítást és két a költségvetés végrehajtásához kapcsolódó határozati javaslat csomagot. A múlt szerdai…..
Tisztelt Zuglóiak, polgármester Úr, jegyző asszony, alpolgármester asszony, alpolgármester urak, kedves képviselő társaim! A parlament elfogadta tavaly az ország költségvetését, az önkormányzatokra vonatkozó sorból levezethető, hogy nem lesz könnyű évünk, (a települési önkormányzatok szövetsége és…..
Élőben (online) láthatjuk ezután a testületi üléseket, így sokkal többen ellenőrizhetjük az itt született döntéseket. Mindenkit szeretettel várok a következő ülésre! Megszavaztam.   Maratoni, tíz órás ülést tartottunk január 21-én a magyar kultúra napján. Ez volt az első ülés, amikor a két nagy…..
tizma 2016.02.08 09:47:22
@Garay Klára: Önmagában a rendezvények tematikája és elnevezése nekem teljesen elfogadható volt, azzal sincs problémám, hogy takarékossági és rendezvény szervezési szempontokból volt ebben egy óvatos rendezvény összevonási és szervezési elhatárolási kísérlet is. A finanszírozás más kérdés, az tavaly is sok esetben vitatott volt, azt alaposabban elő kellett volna készíteni, akár tételes költségvetésekkel, akkor érdemben arról lehetett volna vitatkozni és dönteni. Ennek kapcsán az intézmény vezetőkkel valóban lehetett volna érdemben egyeztetni. Az én véleményem szerint pl. az "adventi sokadalom" és a "vers piknik" eddig a költségeihez képest nem túl eredményes, noha a kezdeményezések jók.
tizma 2016.02.08 10:52:48
Azzal teljes mértékben egyet értek, hogy az volta az igazi hiba, hogy tavaly elengedte a képviselő testület ezt a parkoltatási közbeszerzést, - egyedül én szavaztam akkor nemmel. Alapvetően elhibázottnak tartottam azt, hogy az előkészítés igen sovány malac vágtában történt, arra való hivatkozással, hogy megváltozik a közbeszerzési törvény és hogy minél hamarabb szükség van a parkoltatásokból származó bevételekre, valamint egyes lakókörzetekben az ott élők parkolási problémáinak megoldására (az ígérgetés pár helyen már valóban lassan 10 éve megy). Nem kaptam olyan gazdasági háttérszámításokat amelyek meggyőztek volna, hogy helytállóak a tervezett költségek, rentábilisan kivitelezhető és üzemeltethető a rendszer az önkormányzat számára. Nevetségesnek tartom, hogy alaposabb felülvizsgálat nélkül leporolták az évekkel ezelőtti zuglói parkoltatási tanulmányokat és azt próbálták meg keresztezni az Óbudai megoldással és megvalósítással. Az MSZP legrosszabb húzása ez volt, - noha akik ezt támogatták ebből a szempontból szintén felelősek. Nagyon zavaros magyarázatot kaptam arra is (alaposabb számításokkal alátámasztott anyagokat viszont nem), hogy miért az eljárás közben derült ki az, hogy 30%-al többe kerülhet a beruházás a tervezettnél. Véleményem szerint a Tulajdonosi Bizottságnak itt kellett volna megállni és vissza utalni az ügyet a képviselő testülethez, -amire a bizottság nem MSZP-s része kísérletet is tett. Ehhez képest botrányosan ment tovább minden, mintha mi sem történt volna, megfejelve azzal, hogy a közbeszerzési eljáráshoz először olyan parkoltatási szakembert sikerült "találni", akinek a saját bevallása szerint nem volt az adott területhez szaktudása. Valóban annak tudatában szavaztam most nemmel, hogy 10-15 milliós bírságot kaphat a kerület az elhibázott (vagy szabálytalannak mondható) közbeszerzési eljárás lebonyolítás miatt, de ez szerintem még mindig jobb ahhoz képest, hogy olyan anyagi kötelezettségeket vállalunk amihez a forrást nem tudjuk kellőképpen biztosítani, - mert afelől nincs kétségem, hogy ha ez menet közben derül ki, akkor nagyon fog ez hiányozni, ahonnan elvesszük (vagy legjobb esetben is olyan hosszú időre tolódik ki a megtérülés, ami már gyakorlatilag ráfizetést jelent).

Összességében végül magáról az adott közbeszerzési eljárásról értékelhető beszámolót kaptunk, maga az előkészítés és koncepció elhibázott.

Hibának tartom, hogy a testület többsége és a városvezetés nem elsősorban forgalom szabályzó eszköznek tekinti a fizetős parkoltatást, hanem főképp bevétel szerzésnek. Nem elfogadható az, hogy az önkormányzat nem biztosít legalább 30-40%-os önerőt a kivitelezéshez, gyakorlatilag arra játszik, hogy a kivitelező behitelezi a beruházást, amely így látszólag most egy fillérbe nem kerülne, de a több évre szóló üzemeltetési szerződéssel hosszú távon a kerületnek nem előnyös. Úgy gondolom, hogy a kijelölt területeken nagyon sok zuglói lakosnak ott parkol az autója (ők erre többnyire fizetési mentességet kapnak) így a "fenn maradó üres helyekből" származó parkolási bevétel nem, vagy csak részben fogja fedezni a kiépítési és üzemeltetési költségeket, amit más forrásból kell kipótolni.

A fővárosi parkolási rendelet nem korszerű, olyan műszaki-technológiai előírásokat tartalmaz, amely csak a berendezést szállító és telepítő cégeknek előnyös anyagilag, az önkormányzatoknak nem (a szokásos korrupciós eshetőségekről és veszteségről nem is szólva). Zugló még kísérletet sem tett ennek megváltoztatására, pedig több hasonló cipőben járó kerülettel összefogva van esély eredményt elérni. Fel sem merült az, hogy a kerület nem önállóan kísérletezik a fizetős parkoltatással, hanem más kerületeket keres partnerként. Nincs arra sem válasz, hogy az esetleges beérkező parkolási bevételeket mire fordítjuk. Nagyon nem tetszik, hogy parkoló üzemeltetési tapasztalat nélküli önkormányzati céget bízhatunk meg a bonyolítással, ehhez értő szakembereket sem látok sem a hivatalban, sem az önkormányzati cégeknél....

Abban is egyetértek, hogy a legnagyobb vesztese egyelőre az ügynek "az autós" és autó nélküli lakosság (főképp ott, ahol évek óta kezelhetetlen a parkolás a helyiek kárára), viszont azt is érdemes lenne átgondolni, hogy mennyire alanyi jog (és milyen feltételekkel) a közterületen történő parkolás nem csak az ingázók, hanem a helyiek számára is....
Feszítő kérdés, de közel nem alaptalan. Elvégre az "ellenség" közös, a magát béna figyelmetlenségével támadható helyzetbe hozó Várnai László tört elég borsot mindkét oldal orra alá. De viszonya polgármester urunkkal és az LMP-vel sem felhőtlen, szóval bármi bármi…..
tizma 2015.03.19 17:36:27
@jaegtoer: Ezt egy kicsit másképp látom. A 22 fős képviselő testületből 19-en (akiknek semmilyen tartozásuk nem volt a NAV felé) megtudták oldani azt a hatalmas feladatot, hogy egy hónap alatt bekerültek a köztartozás mentes adatbázisba. 2 főnek két hónap alatt sikerült (akiknek pár ezret kellett még befizetni) Várnainak öt hónap után sem ment ez a feladvány (kb. 33.000 Ft tartozást fizetett, de nem került be az adatbázisba).

Az erre vonatkozó törvény annyira elcseszett, hogy így is lehet értelmezni, meg úgy is. A minősített többségnél szerintem (velem együtt) az verte ki a biztosítékot, hogy látható volt Várnainál több százezer Ft-os tartozás éveken keresztül, amely csak azért csökkent mert folyamatosan elévülés miatt törlődött (kb. 250.000 Ft-t "síbolt"). Tippem szerint 5, nyilvánvalóan bizonyíthatóan 3 év alatt folyamatosan hamis vagyon nyilatkozatot adott be, nem szerepeltette a köztartozását, erre nem is adott magyarázatot.

Összességében majd a bíróság eldönti, hogy mi van, lehet, hogy megsemmisítik a döntést. A Fabius posztjában szereplő összeesküvés elméletben is van valami, de az egész sztori ott kezdődik, hogy túl magas labda lett feladva, a nagy pártok meg törlesztettek, úgyhogy mire ennek a méltatlansági ügynek vége lesz, már kezdeményezik is a következőt, egy okirat hamisítási feljelentéssel kiegészítve. Emellett még ketyeg Várnai "asszonyverős ügye" is az ügyészségen, valamint még az LMP pártalapítványa is keres rajta 300.000 Ft-t, abból is bíróság lesz.

Amennyiben boldog emlékezetű volt polgármesterünk díszpolgárrá avatását kezdeményezi, rám azért ne számítson. Közmeghallgatás talán májusban lesz, nincs még konkrét időpont.
tizma 2015.03.19 19:56:57
@Secnir: Nem lebecsülendő esélye van annak, hogy a bíróság megsemmisíti a döntést, akkor Várnai képviselő marad, - de ahogy fentebb említettem, kezdődik előröl az egész egy újabb eljárással. Várnai közéleti tevékenysége összességében tiszteletre méltó, de annyi jogi és politikai fogást ad magán, hogy az vállalhatatlan.

Az ülésen három verziójú jogi érvelés is volt, a jegyző asszonyé volt a legszínvonalasabb, ő a méltatlansági javaslat elutasítását ajánlotta.

Időközi választás nem lesz, valóban az egyesület kompenzációs listájáról, a sorban a köbvetkező, vagy az egyesület által a listáról megjelölt személy lép a helyére. Jellemző probléma, hogy a listájuk 2. és 3. tagja szintén nem szerepel a köztartozás mentes adatbázisba, pedig kellene, mert külsős bizottsági helyeket töltenek be, ellenük is indulhat eljárás akár...
tizma 2015.03.19 21:15:08
@látjátok feleim szümtükkel:

Az önkormányzati törvény "méltatlanságos" módosítása 2014. okt. 12.-én lépett hatályba, nagyon új dolog ez, nem ment át a köztudatba, nincs kialakult alkalmazási gyakorlata. Viszonylag főbenjáró bűnökért lehet egy képviselő vagy polgármester méltatlan. A szabályozás leggyengébb és eljárás jogilag legkérdésesebb része az, hogy nem lehet köztartozása a képviselőknek, ezt záros határidőn belül igazolni kell, jelen esetben is ez volt kérdéses.

A NAV adó és tb járulék nyilvántartása még elmegy, de nem nagyon tudják szerintem tartani a határidőket. Az önkormányzatok felé fennálló tartozást pedig nem lehet egy helyről lekérdezni, - és még nagyon sok ilyen kérdéses rész van, de ez van érvényben.

Végső soron a bíróság dönt, leginkább ez a garancia, hogy "jogosan legyen felül írva a választók akarata".
A Képviselő testület dec. 4-i ülésén az Indexen és más médiában elhangzott ígéretekkel ellentétben nem került sor a képviselői tiszteletdíjak általános korrigálására, egy képviselőt kicseréltek ugyan, de az új Fb hellyel most Sógor László képviselő lépte át a havi…..
tizma 2014.12.12 22:09:55
@KP-papa: Mit vagy milyent tettet tekint főbenjárónak? Lehet, hogy ezzel kapcsolatban is lesznek még fejlemények...
December 4-én volt ebben a ciklusban a második képviselő testületi ülés, legalább annyira érdekes volt a megtárgyalt napirend, mint azok a pontok, amelyeket végül is nem tárgyaltunk az előzetesen meghirdetettekhez képest. A képviselő testületi ülésre már nem jutott el az SZMSZ…..
Tudjuk rég, hogy a Mikulás a kurvák védőszentje is többek között. Legfeljebb az új, hogy a politikai kurváké is. Akár hogy is, Karácsony Mikulás úgy érezte Zugló eltétényiévásodásának legjobb ellenszere, ha önkormányzati cégeket és a velük járó sarzsit tömködi a…..
tizma 2014.12.10 16:20:26
@Nofert Ari: Első körben, mikor még nem kapott a helyi Fidesz központi engedélyt az összeborulásra, akkor a minősített többséghez szükséges két szavazat megszerzése kapcsán nagyon gálánsak voltak az Összefogásosak. Várnainak is kínáltak tanácsnokságot, pár szabadon választható bizottsági és FB helyet, de ő mindenképp alpolgármester szeretett volna lenni, ennek rendelte alá a tárgyalásokat. A fentiekre való tekintettel ezt nem tartották elfogadhatónak, bár a szokásjog szerint sem az. Miután kiderült, hogy a Fidesz is hajlandó egyezkedni, már nem kellett Várnai támogatása, - ennek ellenére Karácsony továbbra is kínálta (írásban) kicsit szűkítve az előbbi ajánlatot, amire Várnai nem volt hajlandó értelmezhető választ adni. Ezt Karácsony elő is adta a zuglóiak jelenlétében a közmeghallgatáson, érdeksek voltak a reakciók...
tizma 2014.12.10 21:03:39
@Imola Helyesi: A PM - LMP viszony más téma, jelen pillanatban és esetben nem támadom Karácsonyt sem (nagyon), nem ő a meghatározó.
Várnainak abban igaza van, hogy "konszolidáltabb viszonyok között" a bizottsági és egyéb helyek kiosztása kapcsán a mandátum számot, vagy ha nagyon tombol a méltányosság, akkor akár a szavazati arányokat is figyelembe veszik, megegyezéses alapon dőlnek el a dolgok, itt most nem teljesen ez van.
Zöld Zugló Az első... 2014.11.17 20:58:00
Üdvözlöm Önöket – Üdvözöllek Titeket, Barta János vagyok a zuglói Lehet Más a Politika Budapest Főváros XIV. kerületi önkormányzati képviselője. Ebben a blogban is szeretnék tájékoztatást adni a képviselő testületi munkámról, az LMP helyi elképzeléseiről, egyben…..
tizma 2014.11.20 17:58:54
@Wrex: próbáltam kikeresni, de az ügyészségi oldalon én sem találtam, az MTI-t nem néztem még.. Az előbb hülyeséget írtam, (elnézést) nem vádemelés történt, hanem újabb ügyészségi nyomozás. (hogy legyen vádemelés avagy nem). Várnaival is azt vitattam, hogy valóban elég gyanús, hogy se vádemelés nincs, se eljárás megszüntetés, vagy így vagy úgy most már történnie kell valaminek....csak ezt a cikket találtam (MH, valamiért ők a legtájékozottabbak)
archivum.magyarhirlap.hu/folytatjak-a-nyomozast-az-lmp-bol-mar-kizart-varnai-laszlo-ugyeben a folytatás:

Várnai László két ügyben is gyanúsított
A garázdaság mellett immár közúti veszélyeztetéssel is meggyanúsították Várnai László, volt LMP-s zuglói önkormányzati képviselőt – mondta lapunknak Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.
A gyanúsítás ellen Várnai panasszal élt, de ezt a nyomozás felügyeletét ellátó Budapesti VI. és VII. kerületi Ügyészség elutasította.
Ahogy lapunk először számolt be róla, a politikus ellen tavaly novemberben indítottak nyomozást garázdaság miatt, ám az ügyészség végül a vádemelés elhalasztásáról döntött. Várnai ez ellen panasszal élt, aminek az ügyészség nem adott helyt, viszont megállapította, hogy az eddig lefolytatott nyomozás adatai alapján nem hozható megalapozott, érdemi döntés. Ezért további nyomozást rendeltek el, amelynek szeptember 3-án jár le a határideje.
Magyar Hírlap - 2014. 07. 08. (3. oldal)
Mondták nekem páran, hogy adjunk egy esélyt ennek a Gergőnek, majd bizonyít. Na, ez elsőre sikerült is. Az zuglói önkormányzat alakuló ülésén személyesen akadályozta meg, hogy az éhezők viadala pokol elszabaduljon: Nem kellett őt kísértésbe vinni, odatalált egyedül is, és…..
tizma 2014.11.19 18:07:44
@Fabius: Végül is igen, per pillanat. Azért sokszor láttam Karácsony részéről is olyan tekinteteket "hogy LMP-s voltam én is, ments ki innen" de hát nekem szerények az eszközeim és nem mindenben azonosak az érdekeink.

Az igazi veszedelem mindenkinek az, ha az MSZP és a Fidesz lepacsizik, akkor repülök én is mindenhonnan, a kerület népének sanyarú sorsa lesz és indíthatom a "Ződ Robin Hood @ Sobri Jóska" projectet.
tizma 2014.11.19 18:26:17
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: Ettől berosálok, Mónika Show lesz....nagyon nem jött be az étrend kiegészítős biznisz....
tizma 2014.11.19 19:37:32
@Fabius: Vittem egy pár kampányeszközt az alakuló ülésre, ha netalán elfajulnának a dolgok, de csak a zöld ejtőernyőt raktam ki az asztalra (aki először küld róla fotót a tizma@freemail címre, annak fizetek egy sört), annyira nem sajnálom őket. Azért átfutott rajtam, hogy mit vétettem, hogy hajdani kedvenc szakadárjaimmal kerültem egy testületbe ismét.

Most is felködlik némi telekbiznisz egyébként, majd beszámolok róla. Az összefogós képviselők elég fiatalok, kíváncsi vagyok, hogy mikor fog először ütközni náluk a morál és a frakció fegyelem, az még csavarinthat a dolgokon.
A Párbeszéd Magyarországért a hétvégi taggyűlésén leszűrte a három választás tanulságait: Mostantól teljes erőnkkel arra összpontosítunk, hogy reményt és jövőképet adjunk az embereknek. A PM önállóan politizál, de mind az Együttre, mind az összes hiteles és…..
No, akkor ezen is túl vagyunk. Egyik szemünkkel nevethetnénk, hisz Zugló megtörte a "narancs önkényt", a táltos tea nem hatott, Pajor atya is cibálhatja a lélekharangot napestig, 4 év papcsákizmusnak vége van. A másik szemünkkel azért sírhatunk, mert csudálatos pillanat lesz mikor…..
tizma 2014.10.14 13:21:59
Fabius mester ezzel a poszttal is nagyot alkotott, a térdemet csapkodtam a röhögéstől, aztán eszembe jutott, hogy én is előbb-utóbb ide kerülök (ha rászolgálok vagy így vagy úgy), úgyhogy utána már csak nevetgéltem.

Engem nagyon nem érdekelnek, az alpolgármesteri, tanácsnoki és egyéb döbrögi helyettesi címek, nem árulom magam kilóra, mint Várnai kolléga, az LMP nem erről szól.

Amit mi szeretnék az új város vezetéstől és amiért dolgozni fogunk:

1. Nyilvános élő videó közvetítés a képviselő testület üléseiről
2. Az összes publikus beterjesztés, szerződés közzététele az önkormányzat honlapján
3. A Papcsák hírmondó helyett közösségi kerületi újság, tv, tájékoztatás.
4. A polgármester jogköreinek megnyirbálása, vissza minden elvett jogkört a képviselő testületnek
5. Normális bizottsági struktúrát, közbeszerzési és környezetvédelmi bizottságot
6. Önkormányzati működés – gazdálkodás átvilágítása, törvénytelenségek, a kerületre hátrányos szerződések felszámolása, szükséges jogi lépésesek megtétele.
7. Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak összhangba hozása, hosszú távú gazdasági tervek elkészítése és véleményeztetése a kerület polgáraival. A kötelezően és az opcionálisan ellátandó önkormányzati feladatok összehangolása.
8. A Fidesz féle hűbéri lánc-kifizető helyek, sógor – koma - jóbarát viszonyok felszámolása a polgármesteri hivatalban és a kerület cégeinél.
9. Felelős ingatlan gazdálkodást, szociális bérlakás programot, épület felújjítási programot.
10. Zöld területek védelme, el a kezekkel a Városligettől!

Ezt így bevezetésül...

Barta János
LMP
tizma 2014.10.14 14:40:27
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu:

A Tócsa - SZDSZ féle biznisz vonulatot Papcsákék már felszámolták (bár a töredékét sem szellőztették meg, mert ők is benne voltak szerintem, ezért volt ott is megegyezés), a 2010-es ciklusnak az volt a nagy újdonsága az előzőektől eltérően, hogy mást nem engedtek a fazékhoz.

Egyébként nincs "bal" vagy "jobb" oldali korrupció csak korrupció van, azon leszek, hogy Zuglóban ne legyen és máris 25-30%-al beljebb van a kerület költségvetése...
Meglepő képet talált a néhány napja frissült Fortepanon Aesculus, a Táj-Kert bloggere. A harmincas években készült Szent Jobb körmeneten ugyanis két Budapest-zászló is feltűnik. Az egyik nagyjából a kép közepén, mely látszólag hagyományos zászló, ami 1873-tól használatban…..
Pézsma Civilek a harcmezőn 2012.10.01 03:26:26
A civil gyökerű ellenzéki szerepvállalás lassan alakul, de legalább van. Az áttörés azonban még várat magára. Kérdés: mire képesek a civilek a politikai harcmezőn? Az előző posztban a Fidesz kihívói közül az MSZP és a DK vezetőjéről esett szó. Ők lennének a jól ismert…..
Varánusz Alkotmány, Isten veled! 2011.04.18 06:08:00
"S a nép, az istenadta nép,Ha oly boldog-e rajt’Mint akarom, s mint a barom,Melyet igába hajt?"Nagy nap ez a mai Feleim. Igazi történelmi pillanat ez, amiben megszületik Magyarország új alkotmánya. Mert este hatra megszületik, erről kétsége ne legyen senkinek. A…..
tizma 2011.04.19 08:10:33
@kiraaaaa: Nem a Parlamentben volt a buli, (ha volt), ugyanis a zárószavazás és a Himnusz eléneklése után szinte mindenki elhúzta a csíkot. Az elnöklést Kövértől átvevő Balczó meg is jegyezte kb., hogy a napirend utáni felszólalásokra is mutathatna némi érdeklődést a T. Ház.

Egyébként a Duna parton fohászkodók és a renvédelmisek tüntetése a folyosók erkélyein még érzékelhető volt (a Parlament körül volt inkább nagyobb élet), az ülésteremben már nem.
 LMP 17,58% (ősszel 12,64%)Fidesz 39,08% (ősszel 47,49%)MSZP 29,94% (ősszel 22,76%)Jobbik 8,29% (ősszel 7,57%)ZÉK 3,58% (ősszel 9,54%)Munkáspárt 1,08% (ősszel nem indultak)Hadd gratuláljak Tildy balázs újdonsűlt képviselőtársamnak!Remélem ugyanolyan sűrűn fogják őt látni a…..
tizma 2011.04.11 12:46:43
@Tedat: Pontosítva: Az LMP a paksi atomerőmű reaktorainak élettartam hosszabbítását elfogadja, tekintettel a körülményekre, de az erőmű bővítését újabb reaktorral ellenzi, inkább a más alternatívák keresését szorgalmazza...
"Itt az előreköszönő,A soha fel nem növő,Az örökös túlkoros,A porosan modoros,Zsákutcák vándora,Süketek kántora,A későn érő típus,Az ordenáré stílus,A kerítések hőse,A medvék hegedőse,A tátogó trubadúr,A papagáj, kakadúúú..."Mit tehet a legkisebb…..
tizma 2011.04.11 11:37:24
@OkoskaTo:rp: A helyi választási bizottságban minden jelölő szervezetnek ott volt 1-1 delegáltja, így a Fidesznek is. Az önkormányzat által delegált tagok függetlensége sem kérdőjelezhető meg, így a döntésük szerintem objektív volt, - ha valakinek nem tetszik, van lehetőség jogorvoslatra, lehet fellebbezni.
tizma 2011.04.11 11:57:22
@látjátok feleim szümtükkel: Ezek szerint a képviselőnek megválasztott képviselőjelölt, Tildy Balázs (akinek ezúton is gratulálok) szintén alkalmatlan képviselőnek és csak gombnyomogatásra képes, mert a Zuglói Lapokat kiadó cég felügyelőbizottsági tagjaként nem fordított kellő figyelmet arra, hogy az újság is eleget tegyen a választási törvényben foglaltaknak?
(A Zuglói Lapokat szintén elmarasztalta a Választási Bizottság).

Vagy B.Z. a helyi Fidesz kampányfőnöke, a jelzett kifogás benyújtója, szintén alkalmatlan képviselőnek, mert "vette a fáradtságot", hogy számon kérje az LMP képviselőjelöltjén, hogy mit keres a szavazó helységben? Az LMP-s Kaibinger mondta is, hogy ő szavazni szeretne, ha ezzel a jogtalan számonkéréssel nem zaklatná. B.Z. elnézést kért, Kaibinger elfogadta, és ennyiben maradtak.
Akkor most ki alkalmasabb és mire?
tizma 2011.04.11 12:33:02
@látjátok feleim szümtükkel: Azzal egyet is értek, hogy a törvényeket a politikusoknak különösen, és mindenki másnak is be kell tartania, - akinek pedig ez maradéktalanul sikerül, az akár megváltó is lehet.

Szerintem az a tanulság, hogy a helyi politikusok is ugyanolyan "gyarló" emberek, mint bárki más, (pártkötődéstől függetlenül) ha "hibáznak", pusztán csak ettől nem tökéletesek vagy alkalmatlanok, de a politika varázsos világa nagyon gyorsan görbe tükröt mutat nekik és a választóknak is.
Lassan a végéhez közeledik az időközi választások miatt kitört gerillaharc Zuglóban. A helyi sajtó szaga című teleregény első és második felvonásáról már értesülhetett a nyájas olvasó, a harmadikból pedig megtudhatja, végül győzött az igazság, bár a katarzis…..
tizma 2011.04.08 12:55:19
@sületlenke: Tegnap az esélyegyenlőség jegyében a Helyi Téma legutóbbi zuglói száma megjelenése kapcsán kifogást nyújtott be az LMP a Helyi Választási Bizottsághoz.
Aki látta az újságot, tippelhet, hogy miért...
tizma 2011.04.08 15:01:14
@sületlenke: Folytatjuk a zsákban futást, hiszen jövő héten indul az újabb időközi, pár olvasót talán elgondolkodtat, ha lehozzák az újságok a Helyi választási Bizottság határozatát...
Az elmúlt napjaim az óvoda bokrosítások és a két iskola, a Telepes utcai, és a Miskolci úti összevonása körüli érdeklődéssel telt. Meghívtak a Telepes utcai Szülői Munkaközösség ülésére, két óvodai szülői megbeszélésre, és több telefon is jött. Amint látom…..
tizma 2011.04.06 19:57:46
@at17: Amennyiben valaki a hallgatóság soraiból felszólalásra jelentkezik, a levezető elnök (többnyire a polgármester vagy az alpolgármester) a testület elé terjeszti szavazásra, hogy hozzászólhat-e a jelentkező. Amennyiben valamelyik képviselő javasolja uganezt, hasonló az eljárás.

Ajánlott írásban is összefoglalni a beterjesztendő dolgot, ezt érdemes ahhoz a képviselőhöz benyújtani, aki területileg vagy egyéb érintettsége-érdeklődése miatt már ismeri az adott ügyet.
A képviselőtestület ügyrendi bizottságához is be lehet nyújtani (ajánlott annak elnökének, Bátki Lászlónak címezni), a zuglói honlapon megtalálható, hogy mikor üléseznek, ők is javasolhatják a testületnek, hogy halgassák meg a hozzászólni kívánót.
A polgármesternek, vagy alpolgármesternek, esetlegesen szakügyekben a megfelelő tanácsnoknak is lehet címezni a beadványt, ők is segítenek...

Hozzávetőlegesen ezek a variációk vannak emlékezetem szerint, de a nem régen elfogadott SZMSZ-ben utánna nézünk pontosan.
A Fővárosi Bíróságon folytatódott a "zuglói időközi választások" című kismagyar trash reality. A helyi és fővárosi választási bizottságokat megjárt két ügyről ma született meg a döntés.Harmadik körben is elutasították a helyi LMP Zuglói lapokra benyújtott…..
Megjelent a friss Zuglói Lapok.A címlapon egyből ott látható a Fidesz-KDNP jelöltjének a fotója és bemutatása. A cikk a 7. oldalon folytatódik, közel fél oldalon mutatja be az ifjú Tildyt, és annak programját. Figyelem, az anyag nem fizetett hirdetés, az újság egyik újságírója…..
tizma 2011.04.01 17:11:17
A Fővárosi Bíróság helyben hagyta a Fővárosi Választási Bizottság határozatát, nem sikerült bizonyítanunk az esélyegyenlőség megsértését.
A határozat:
www.dev.birosag.webgrafika.hu/sites/default/files/sajto/valasztasok/onkorm_kissebb/110401_5_Kpk_45360_2011_1.pdf

Ezzel véget ért az első menet.
Ma viszont a Zuglói Lapok újabb számának megjelenése kapcsán újabb kifogást nyújtottunk be a Helyi Választási Bizottsághoz, - kezdődik a második menet....
tizma 2011.04.02 14:44:08
Ez volt a benyújtott kifogás:

Helyi Választási Bizottság
1145 Budapest, Pétervárad utca 2.
részére

Tisztelt Választási Bizottság!

Alulírott, Barta János (Budapest 1141 Csernyus u., Tel.: +36302634961,
Mail: barta.janos.lmp14@gmail.com) mint az LMP 14. kerületi koordinátora, a Lehet Más a Politika (Budapest 1065 Bajcsy Zs. út 37.) képviseletében

kifogást

nyújtok be az 1997. évi C. törvény 3§ c) pontjának megsértése miatt, a Zuglói Lapok ellen, hivatkozva az 1997. évi C törvény 44/A § (1) bekezdés a) pontjára.

A jelzett sajtóterméket a mai napon szereztem be Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának (1145 Pétervárad u. 2. sz.) földszinti előterében kihelyezett ingyenesen elvehető példányokból. Az újság terjesztési módjának ismeretében a Zuglói Lapok napokon belül az 1. sz. Öevk.-ban és a XIV. kerület egészében hozzáférhető lesz.
(A Zuglói Lapok „megjelenését” különös figyelemmel kísértük, mivel szerettük volna becsatolni a Fővárosi Bírósághoz 2011. március 31-én 15 órakor benyújtott felülvizsgálati kérelmünk mellékleteként, sajnos technikai lehetőségeink miatt nem tudtuk mellékelni).

A Zuglói Lapok 2011. március 31-én jegyzett számát elolvasva megállapítottuk, hogy a közpénzből előállított és terjesztett sajtótermék a 2011. április 10-re kiírt időközi önkormányzati választáson induló hat jelöltet a 6. és 7. oldalon, jelöltenként hozzávetőlegesen egyformán, 2.800 karakter terjedelemben és jelöltenként egy fotóval illusztrálva ismerteti.

A Zuglói Lapok 2011. március 19-én jegyzett számában már megjelent Tildy Balázsról, a FIDESZ-KDNP jelöltjéről 300 (címlap) + 3000 (7. oldal) karakter terjedelmű, két fotóval illusztrált, kampányanyagnak tekinthető cikk. Ugyanakkor, a már ismert, többi jelöltről egyetlen hasonló jellegű írást nem közöl a lap, valamint utalást sem tett rá, hogy fog. Ezzel a sajtótermék véleményünk szerint már akkor megsértette a fent hivatkozott, a Választási eljárásról szóló törvény 3§ c) pontját, így 2011. március 22-én kifogást jelentettünk be a Helyi Választási Bizottsághoz, elutasítása után fellebbeztünk a Fővárosi Választási Bizottsághoz, annak elutasítása után felülvizsgálati kérelmet nyújtottunk be a Fővárosi Bírósághoz, melynek elbírálása jelenleg is zajlik.

Budapest XIV. kerület választókerületében az 1. sz. Öevk.-ban 2011. április 10 napjára kitűzött önkormányzati képviselő-választás hat képviselőjelöltjének névsora 2011. március 11-én vált teljesen ismerté (mellékelt Zugló Önkormányzatának honlapja - Időközi önkormányzati választás közleményei lista).
A képviselőjelöltek ismerté válásától a szavazás napjáig 2011. március 17-én és március 31-én jelenik meg az újság, és az azt követő napokban jut el a választópolgárokhoz, olvasókhoz (Zuglói Lapok 14. oldal ).

Szerintünk egy önkormányzati közéleti újságtól, szerkesztő bizottságától és munkatársaitól elvárható, hogy tájékozódik a közismert és mindenki számára hozzáférhető választási információkról (ezt a Helyi Választási Irodánál vagy az önkormányzat honlapján megteheti) és ezeket ismerteti a jelöltek esélyegyenlőségét tiszteletben tartva, ahogy az elmúlt években ez meg is történt. Amennyiben a Zuglói Lapok a képviselőjelöltek egyenlő esélyű bemutatására törekedett volna, akkor egy számban mind a hat jelölt bemutatásra kerül azonos terjedelemben, vagy egy számban három (jelezve hogy a következő számban sor kerül továbbiakra) és az azt követő számban újabb három képviselőjelölt kerül bemutatásra, ahogy az előző választások alkalmával ez meg is történt. Amennyiben két vagy több számban kíván foglalkozni a képviselőjelöltek bemutatásával akkor a fentiekhez hasonlóan tehetik meg, álláspontunk szerint úgy, hogy összességében is azonos terjedelemben és módon tesznek közzé a jelöltekről anyagokat.

Ez a jelzett újság számokban nem így történt. Tildy Balázs a Fidesz-KDNP jelöltje az Zuglói Lapok két számában is bemutatásra került, a másik öt jelölt csak az egyik számban. Tildy Balázs képviselőjelölt a 2011. március 19-én jegyzett szám címlapján is szerepelt, amíg a másik öt jelölt sem a március 19-én sem a március 31-én megjelent szám címlapján sem szerepelt.
Álláspontunk szerint megállapítható, hogy Tildy Balázs, a FIDESZ-KDNP képviselőjelöltje a tárgyalt választási időszakban összességében kétszer akkora terjedelemben lett bemutatva, valamint előnyösebb tördelésben jelent meg a róla szóló első cikk. Ezzel a Zuglói Lapok véleményünk szerint megsértette 1997. évi C. törvény 3§ c) pontját.

Itt kívánom megjegyezni, hogy Zuglóban köztudomású tény, hogy az előző választásokon több évre visszamenőleg a Zuglói Újság a választások előtt jóval egyeztetett a jelölőszervezetekkel vagy a jelöltekkel a jelöltek bemutatásáról, jelen esetben a 2011. március 19-én jegyzett számnál nem történt meg, a 2011. március 31-én jegyzett számnál tudomásunk szerint a Helyi Választási Iroda kifejezett kérése és az általa adott tájékoztatás miatt történt meg, nem a Zuglói Lapok kezdeményezésére.

Kérjük a T. Választási Bizottságot, hogy állapítsa meg a hivatkozott választási alapelv megsértését. Kérjük továbbá, hogy utasítsa a Zuglói Lapokat (Budapest 1145, Pétervárad u. 7/b) a jogszabálysértés megszüntetésére, illetve kötelezze akár rendkívüli kiadás kibocsájtatásával a választás napja előtt (2011. április 10.), hogy Tildy Balázs, a FIDESZ-KDNP képviselőjelöltjének kivételével a többi öt képviselőjelöltről (Kaibinger Gábor LMP; Czeglédi János Jobbik; Benedetti Kiss Renáta ZÉK Egyesület; Dr. Hajdú József Munkáspárt; Demeter Márta MSZP) szóló, ugyanolyan méretű bemutatkozás-közlemény megjelenhessen mint amilyen Tildy Balázsról a 2011. március 19-én jegyzett Zuglói Lapok számban megjelent (címlapon fotó + 300 karakter, belső oldalon 3000 karakter + fotó).
Kérjük a Helyi Választási Bizottságot, hogy kötelezze a Zuglói Lapokat a Helyi Választási Bizottság határozatának, a határozat megszületését követő lapszámban való megjelentetésére a Ve. 44/A § (2) bek. b) pontja szerint.

Budapest 2011. április 01.-én

Barta János

Melléklet: 1 - 1 példány Zuglói Lapok 2011. március 19-én és március 31-én jegyzett száma
Időközi önkormányzati választások, Közlemények lista
Tegnap tartották a kerületben a Nemzeti KONZULTÁCIÓ ZUGLÓBAN, KONFERENCIA AZ LAKOTMÁNYOZÁSRÓL című programot.A politikai eseménynek, mint mostanában minden ilyen eseménynek  "természetesen" a Szent istván Zeneművészeti szakközépiskola adott helyt. Megjegyzendő, az…..
tizma 2011.03.28 16:51:14
@honeste vivere:

Abban egyetértünk, hogy a demokrácia még működik, de korántsem úgy ahogy az LMP tagok vagy képviselők szeretnék.

Véleményem szerint Nemzeti Konzultáció címén nem Szabadnép Félóra szerű fórumokon, és nem iskolások kivezénylésével kellene alkotmányos kérdésekről előadás tartani.

Több olyan település van Magyarországon, ahol a képviselőtestületi üléseket is hétvégén és a helyi sportcsarnokban tartják, (mert igen nagy a közérdeklődés) és a választók is aktívan kérdeznek, elmondják véleményüket.

A zuglói üléseken csak a képviselők, köztisztviselők és közalkalmazottak, valamint a "pártkatonák" vesznek részt. Ebben a ciklusban eddig egy "állampolgári hozzászólás" volt...
A tegnap nyilvánosságra került hangfelvételből kiderült, Lázár János szerint mennyit érnek a nincstelenek. Az első felháborodást félretéve kövessük a gondolatmenetet, érezzük magunkat a húspiacon, és árazzuk be a vagyonnyilatkozata alapján jómódúnak mondható Lázár…..