Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sic!

0 bejegyzést írt és 129 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az utóbbi években már mind szakmai, mind laikus körökben sikerült a közhelyességig túltárgyalni a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságát. A probléma okának kiadási oldalról az egyre növekvő élettartamot, bevételi oldalról a csökkenő termékenységet szokás megnevezni, mert ezek együttesen demográfiai…..
sic! 2020.06.18 23:05:42
A humántőkébe való befektetés alapján azért elég körülményes lenne nyugdíjat, ui. a szülők nem egyedül fektetnek be gyerekbe, lévén, h a költségek egy részét a társadalom egésze finanszírozza (a két nagyobb tétel az oktatás és az egészségbiztosítás). Magyarán: a szülők által kapott juttatásokat, kedvezményeket és térítésmentesen biztosított szolgáltatásokat le kellene vonni az ő "befektetésükből", hiszen azt nem ők fektették be, hanem az adófizetők (vagy a többi vásárló, pl. magánszolgáltatóknál a kedvezményes családi belépők esetében).
Aztán az sem mindegy, hogy az a "befektetés", amikor majd felnőtt lesz, egyáltalán hozamot hoz (azaz dolgozik és járulékokat fizet), vagy - pl. mert a gazdaság kevésbé nőtt a népszaporulatnál - munkanélküli lesz.
Persze a következő generációba befektetett pénzeszközöket is optimalizálni kellene, hiszen gazdasági szempontból ostobaság minden két éven alulira külön egy teljes munkaerőt pazarolni.
Tehát ha már a humánbefektetésből akarsz kiindulni, akkor következetesen kell csinálni: a terhesség-szülés pénzügyi kompenzálása (a béranyaság be van már árazva), utána pedig a gyereknevelés és oktatás gazdaságilag hatékony méretű csoportokba való kiszervezés, amit teljes egészében járulékokból finanszírozunk, így a befizezett járulékok alapján pontosan megállapítható, ki mennyivel járult hozzá a következő generációkba való befektetéshez és ez alapján mennyi nyugdíj jár neki.
Nem kellene bujkálniuk, mégis rejtőzködnek. Elvileg elmondhatnák a családjuknak, hogy járnak valakivel, de nem akarják, hogy bárki megtudja. És még csak nem is feltétlenül azért, mert a partnerük házas, bár ez is előfordul. Nem érzik úgy, hogy bárkire is tartozna a kapcsolatuk. Valószínűleg attól…..
sic! 2020.05.15 11:11:38
A népmesék mellett még van néhány tényező, amitől a gyerekeknek/serdülőknek irreális elképzeléseik és elvárásaik vannak a párkapcsolatok terén.
Az egyik, hogy a válást kudarcnak állítjuk be, nem egy párkapcsolat természetes végének. Úgy teszünk - a párterapeuták és az életmódmagazinok nyomán -, mintha az, hogy egy párkapcsolat meddig tart, csak az akaráson múlna. Holott egy kapcsolatot lehet ugyan ápolni, de azt kikényszeríteni, hogy akarjál a másikkal lenni, már nem. A zsigereidet nem tudod megerőszakolni, és ha megpróbálkozol vele, magas árat fizetsz érte (elmérgesedett együttmaradás, válóháború, ilyenek).
A másik, hogy a családot tovább nem osztható egységként állítjuk be, holott valójában egyének közötti kapcsolatok hálózata. Így aztán amikor a gyerek azzal szembesül, hogy a szülőknek saját élete van, azt nem a kapcsolatháló kiterjesztéseként, hanem a saját létezésmódjának a felbomlásaként éli meg.
A ma divatos anyaság-elvárások, az önfeláldozás és az anyaságban való feloldódás elképzelése is erre mutat: mivel nem ehhez szokott, a gyereket váratlan pofonként éri, amikor azzal szembesül, hogy az anyjának rajta kívül is van élete. Pedig ha eleve abba nőne bele, hogy a család minden tagja az eltérő szükségletek ellenére egyenértékű (!) egyén, akinek a családi összetartozás mellett önálló élet van (a csecsemő is elég hamar elkezd szó szerint kikacsintani a családból, azaz szemkontaktust teremt vadidegenekkel...), akkor nem lenne traumatikus lépés az óvodába kerülés sem, nemhogy a szülők válása és új párkapcsolatra lépése.
Ezzel a családi egységgel összefüggésben a szülők szexuális élete sem úgy zajlik, hogy a szülői magánszféra tiszteletben tartására szoktatjuk a gyerekeket, hanem jellemzően úgy, hogy eltitkoljuk a gyerek elől, egyáltalán van privátszféra és a gyerekeken túlmutató/rajtuk kívüli kapcsolat a két szülő között.
Kapcsolathálónak értelmezett családban felnövő gyereknek nem okoz akkora traumát megérteni és elfogadni, hogy a szülőnek is van élete rajta kívül, mert eleve nem a család szétbomlásaként éli ezt meg, hanem tudja, hogy az ő kapcsolata a két szülővel nem a két szülő közötti kapcsolat függvénye.
Elsírta magát Pokorni Zoltán egy rendezvényen, ahol arról volt szó, hogy hogyan öltek meg zsidókat a háború utolsó hónapjaiban. Pokorni személyesen is érintett, hiszen nagyapja is a gyilkosok között volt. Vajon hihetünk-e Pokorni Zoltán könnyeinek? Vajon mennyire tudatos Fidesz-stratégia az, ami az…..
Nagy politikai vihart kavart az elmúlt pár napban, hogy a 22 éves joghallgató Rácz Zsófia ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár lesz azután, hogy a posztot eddig betöltő Illés Boglárkát a Fidelitas elnökévé választották. A jobboldali kurzus egyöntetű hivalkodásba…..
A pasi három év után sem képes túllépni az exén, és ha kicsit bepiál, szánalmas monológokkal zaklatja exét, akinek amúgy már új barátja van. Az ügy pikantériája, hogy a nő mindent megtesz azért, nehogy párja megtudja, hogy az exe még ennyi idő után is ennyire ragaszkodik hozzá, mert attól fél, hogy…..
Van egy ország, valahol Európában, annak is a közepe táján, ahol cirka 31 évvel ezelőtt, hallgatva az idők szavára, úgy döntöttek páran, hogy ne legyen többé szocializmus, meg ne legyünk népköztársaság, felejtsük el a népet, legyünk csak köztársaság. A nép, meg úgy hallgatólagosan rá is bólintott,…..
Sokszor eszembe jut ő. Vajon, mi lehet vele. Sok sok éve már, hogy nem találkoztunk, sok sok éve már, hogy nem tudom, merre vitte sorsa.  Nem akart engem. Mindig kihangsúlyozta, ha összevesztünk, hogy csak "véletlen" gyerek vagyok, egy olyan apától, akit sosem szeretett, sosem ismert. Egyéjszakás…..
sic! 2018.10.31 20:58:13
Kedves Posztoló, ami veled történt, azt úgy hívják, érzelmi bántalmazás és érzelmi zsarolás. A történeted jól mutatja, hogy ehhez nincs feltétlenül szükség bántalmazási szándékra, csak gyengeségre anyád részéről (aki, férjjelöltjei alapján úgy tűnik, teljesíteni akarta azt az elvérást, hogy férjhez menjen és "rendes" családja legyen, téged is beleértve), és egy olyan (persze az egyén által belsővé tett) kultúrára, amely a biológiai anyaságot isteníti a tényleges szülő-gyerek-kapcsolattal szemben (amit neked a nagybácsiék adtak - gondoltál már arra, TE micsoda kínokat okoztál nekik azzal, hogy neked csak az anyád kell, miközben ők otthont adtak neked?).
Nagyon nem szokásom embereket terapeutához küldni, de neked mégis azt javaslom, keress valakit, aki segít feldolgozni a veszteségedet, meggyászolni az árvaságod, elfogadni szülőnek azokat, akik biológiai szüleid helyett szüleid voltak, és továbblépni, hogy ne az anyád határozza meg a te kapcsolataidat, és a te szeretteid ne szívjanak anyád miatt.
Amíg anyádnak fizetsz, engeded, hogy (tehetetlenségében) továbbra is a véreded szívja, mint négyéves korodban.
Amit te csinálsz, annak semmi köze a megbocsátáshoz, mert az kétirányú dolog: előfeltétele, hogy a másik belássa hibáját, megbánja és vállalja, hogy többé nem tesz ilyent (anyád esetében: örökké felhagy az érzelmi zsarolással).
Szóval keress ügyvédet, keresd meg gyerekkorod tanúit, és anyád érdemtelenségére hivatkozva tagadd meg a fizetést.
Jelenleg is gyűjtjük a támogató aláírásokat ahhoz a törvényjavaslathoz, amelyet a gyermekes családok hajléktalanná válásának megelőzése érdekében készítettünk el. A törvényjavaslat elfogadása egyúttal a szombati Lakásmenetünk egyik fő követelése is. A törvényjavaslat egyrészt előírja az…..
Itthon van az összes gyerekünk, meg még az unokák is! Kérdeztem, mit kérnek búcsúvacsorára, és az egybehangzó válasz: grillcsirke! Régóta kacérkodom a sörösdobozra húzott grillcsirke ötletével, mivel így a madár garantáltan nem ázik a saját levében, de a sör áldott…..
A gyerekek 20 százaléka havonta többször átéli a bántalmazást az iskolában. Ez megdöbbentően sok és dacára a rengeteg szakirodalomnak, előadásoknak, amiket a szülők és pedagógusok ebben a témában elérhetnek, azt tapasztaljuk, hogy ez az arány folyamatosan növekedik. Adler…..
Lefolyó- és vizesblokk nélküli éttermek, kempingek az északi parton és falból folyó víz a gyárépületekben. A szocialista építkezések gyöngyszemei...
sic! 2018.08.12 10:34:40
@ninimimi: Nézd, a műszaki kultúra javítása még akkor sem megy két nap alatt, ha megbecsülik a hozzáértést, hanem ez több évtizedes projekt. Mo. a háború után kb. a nulláról indult, és azért az 1980-as évek végére eljutott egy egészen elfogadható szintre. Az nem úgy van, hogy a rendszerváltással hirtelen megvilágosodott volna a munkagödör-ásó szakma.
Ugyan jogosítványuk már lehet, még így is rengeteg olyan dolog van, amit nem tehetnek meg szabadon a szaúdi nők. Ezek közül válogattunk ki egy párat...
sic! 2018.06.13 11:25:46
Érdemes kicsit körülnézni az európai történelemben.
Számos európai országban egészen az 1970-es évekig pl.: egy feleség nem vállalhatott fizetett munkát a férj beleegyezése nélkül; nem nyithatott bankszámlát (l. fent); nem dönthetett a lakhelyről, azaz ha a férj költözni akart, a feleségnek vele kellett mennie; vitás esetben a férj szava döntött a gyerekek ügyeiben (pl. iskola). Mindezeket a dolgokat Magyarországon a kommunizmus szüntette meg, míg nyugaton az 1970-es évekbeli feminista/egyenjogúsítási mozgalmak.
A 19. sz.-ban nem az anya lett a gyermek gyámja, ha az apja meghalt,hanem a gyermeknek kineveztek egy férfi gyámot (pl. az apa testvérét, vagy akárkit, csak nő ne legyen).
Angliában pl. egészen 1870-ig (Married Women's Property Act) a férj rendelkezett felesége minden vagyona és jövedelme felett, akár el is ihatta, ha olyanja volt.
- Magyarországon 1848-ig a mágnás özvegyek ugyan rendelkeztek politikai jogokkal (a nőknek 1848 nem a jogok kiterjesztését, hanem meglévő jogoktól való megfosztást jelentett...), de ezeket nem gyakorolhatták személyesen, hanem csak férfi követ útján.
- Számos európai országban csak az 1970-es években vált lehetővé a válás.
- Számos európai országban a nemi erőszaknak nem a nő, hanem a közerkölcs volt a "sértettje", a nő a saját maga ellen elkövetett erőszakot tárgyaló perben nem sértett/áldozat, hanem csupán tanúként volt jelen.
- Számos európai országban (Magyarországot is beleértve) egészen a közelmúltig a férj rendelkezhetett felesége teste felett.
Mai barangolós posztunkban teszünk egy kis kirándulást Európában: megtekintünk néhány településnevet, amely ilyen-olyan okból a szélesebb közönség számára is furcsa, vagy mulatságos lehet. Válogatásunk erősen szubjektív, s a teljesség igénye nélkül készült el (így biztosítva a lehetőséget magunknak,…..
Olyan távoli dolognak tűnik amikor boszorkányok üldözéséről, kivégzéséről esik szó a médiában, vagy olvasunk róla egy könyvben. Pedig pár évszázaddal ezelőtt itt Miskolcon is folytak ilyen perek, melyek majd' minden esetben a gyanúsított kivégzésével végződtek. Egy ilyen, 1709-es esetről röviden…..
Napok óta pörög a vita a grúz béranya rendszerről szóló cikkünk körül, és ennek nem lehet eléggé örülni: azt jelenti, hogy egy nemzetközi jogot érintő, alapvető emberi jogi kérdést (kérdés-csokrot) nem lehet a szőnyeg alá söpörni, és elhallgattatni.  Követem a magyar nyelvű és az angol nyelvű…..
Rizsporos hétköznapok Tampontöri 2017.12.01 16:25:10
Egyszer, egy író-olvasó találkozón, valaki megkérdezte, ha tehetném, melyik korba utaznék vissza legszívesebben az időben? Minthogy kötetlen volt a hangulat, s csak nők voltunk egymás közt, én megengedtem magamnak azt a viccet, hogy mindegy, csak addigra már találják fel a tampont. Ezután született…..
Orbán Gáspár – az elsőszülött férfiember a Viktor fémjelezte családban – miután élete beteljesülését a focizásban látta, de egy Isteni sugallat – vagy egy kitett láb – hatására alkalmatlanná vált e nemes célja beteljesülésében rájött, hogy új „élet-beteljesedés” után kell nézzen. Ez lett a…..