Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Penzgyik

41 bejegyzést írt és 122 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Remelem most mar mindenki egy kicsit osszeszedte magat es ujult erovel igyekszik tulelni azt a bizonyos valsagot. Sok elemzo azt mondja, hogy most lesz a masodik melypont vagy visszaeses, sokan azt javasoljak most erdemes meg mindig venni hol ezt, hol azt. En azt mondom, egyiknek fogalma sincs, mi…..
Penzgyik 2009.10.13 21:35:52
@zzzsuzsa: Szia Zsuzsa. Szerintem aki penzugyi tanacsadonak hivja magat, az nem mindig az. Kerdezd meg, hogy regisztralva van-e pl. a pszaf-nal, es mi a szama. Ha ez megvan, akkor legalabb egy kicsit biztosabb a helyzet. (Irtam errol korabban)

De egyet vegyel figyelembe: ha ingyen adja neked a "penzugyi tanacsokat", akkor vajon mibol el? Termeszetesen a jutalekbol, a veled kotott szerzodes jutalekabol. Ha pedig igy van, akkor eros a motivacioja arra, hogy olyan szerzodest kosson veled, amin nagyobb a jutaleka. Es ez nem feltetlenul olyan szerzodes, ami neked tobb hasznot hoz.

Kerdeseidre valaszolva: En az altalad hitellel egybekotott kombinaciot (ha az, amire gondolok) nem kotnek soha. Kar keverni a kettot, es igazad van, ezen duplan kaszal jutalekot rajtad a hitel- es biztositasi brokered, de te nem biztos jol jarsz vele (persze lehet, ha ertesz hozza es szerencsed is van, de kicsi az esely).

Kerdes 2:Nyersanyag-alapba nem tennem 25 evre a penzem, mivel azok ugyan emelkedhetnek azon gondolatmenet alapjan hogy egyre nagyobb szukseg van nyersanyagokra es egyre kevesebbet banyasznak, de en inkabb ugy latom, hogy nagyon nagy kilengeseik vannak, es nincs jovedelem-termelo kepesseguk, mint pl. a reszvenyeknek. Ezert ha mar nyersanyag lenne a tuti nekem, akkor nyersanyag-kitermelo cegek reszvenyeit tartalmazo befektetesi alapot vagy ETF-et vennek inkabb.

Kerdes 3:Euro: ez nem tolunk fugg, es szerintem ezt is csak nagyon kevesen tudjak, mi lesz.
Persze lehet biztonsagi okokbol mas devizaban is tartani, ha arra szamitasz, hogy a ft gyengulni fog. De ha fogalmad sincs, ahogy nekem sem, es Ft-ban kapod es abban is koltod el a fizetesed, a legjobb, ha Ft-ban takaresoskodsz, hiszen minek buknad el az atvaltasi koltseget?
Csak hogy meg cifrabb legyen: mivel nyersanyag-alapokban van a penzed, ezert valoszinuleg dollarban vagy euroban van befektetve a vilag tozsdein, csak neked mindig "visszavaltjak" Ft-ra amikor veszed vagy eladod az alapot.
Sok nemzet jol megvan egyebkent Euro nelkul is, lasd a svajciak vagy a britek, szerintem a lakossag inkabb azert megy tonkre, mert olyan hiteleket vallat fel, aminek nem ismertek a kockazatait, es amit ma nem tud fizetni. En pl. lehet, hogy nem is veszek soha lakast, inkab berlek. Olvasd el a korabbi cikkeimet errol.

Kerlek olvasd el az oldal-dobozt: nem vagyok tanacsado, ezert nem is vallhatok felelosseget azert amit irok, inkabb csak a magan.velemenyemnek tekintsd es tedd azt, ami szerinted, es egy kockas lapon kiszamolt szamitasaid szerint a legjobb neked. De hatha mas is ir velemenyt a helyzetedrol, es akkor tobb szempontot is latsz majd.

Meg valami: beleolvastam a blogodba: sok boldogsagot kivanok Neked a kisfiadhoz. Mert fontos a penz, es ciki, ha egy biztositasi ugynok lehuz, de a fiaddal toltott ido sokkal tobbet er, mint ezen bosszankodni, es ha nem tortent volna ez veled, akkor talan nem kezdtel volna el tudatosan tanulni a penzrol. ;)
Penzgyik 2009.11.17 16:08:54
@bunyikzoltan: egy kicsit mindig olyan furcsa erzesem van, amikor Brokernetes hatterrel "fuggetlen" tanacsadok linkelik be a honlapomra a sajatjukat... Nekem egy fuggetlen tanacsado kicsit masrol szol: valodi fuggetlensegrol, nem egy ceg, es annak partnereinek a termekei kozti valogatasrol. Azert meg kell, hogy mondjam, sokkal szimpatikusabb a honlapja, mint sok nyomulos al-tanacsadonak, ugy gondolom On tenyleg komolyan veszi a szakmat.

Szivesen vennem, ha tobbet is irna, hogy a garantalt alapok mellett mi az erv, mert szerintem nem jok: iszonyu dragak, es ha az ember tudja mi a celja a penzevel, hasonlo modon gazdalkodhat sokkal olcsobban, mint ezek az alapok.

On szerint hogyan lehet a hullamvolgyet elore latva "atugorni"? Mert szerintem a piaci idozites nem nagyon lehetseges - hiszen ha valaki elore latna, hogy mikor kell kiszallni egyes befektetesi alapokbol, akkor nem kellene abbol elnie, hogy tanacsokad ad masoknak.

@mzsombi: A blog szerzoja el es virul. Ahogy irtam korabban a 'Hol kapok olcso szallast' cimu bejegyzesben, epp megprobalok nem csucsszezonban nyaralni. Igerem, hamarosan irok megint ;) Hol kapok olcso szallast:
penzgyik.blog.hu/2009/02/12/hol_kapok_olcso_szallast
Erdekes kerdoives felmerest talaltam. Megkerdeztek embereket kulonbozo eletkorokban: Mire gyujtenenek, ha 10 evvel fiatalabbak lennenek? A felteves az, hogy minden ember egyforma. Ha tudni akarod, mire kell most gyujtened, kerdezz meg nalad 10 evvel idosebbeket, mit szeretnenek, mire kellene most…..
Penzgyik 2009.10.08 20:37:38
@s_timcsi: Remelem visszatersz ide 10 ev mulva, es akkor is megosztod, jol csinaltad-e :)

@mzsombi: Koszi a dicseretet, ennek oromere irtam ma is egy bejegyzest. Ezentul minel tobb a komment, annal tobbet irok. Igen, az egeszsegpenztarrol is nagyon hatarozott velemenyem van. Elobb-utobb irok errol is.
Nem gondoltam volna, hogy valaha hanganyag kerül ebbe a blogba. Egy hangfájl, amit érdemes meghallgatni... A postaládámba akadt, és engem sokkolt, pedig sokat láttam már furcsaságot, huncutságot, lenyúlást a pénz világában. (Pedig milyen szép is tud lenni a független pénzügyi…..
Penzgyik 2009.09.09 20:46:52
@kioktató: @maholnap: Alapvetoen hitelkartya ellenes vagyok, de ha tudja valaki hasznalni, jo eszkoz lehet bizonyos esetben, ld.itt penzgyik.blog.hu/2009/02/24/kell_e_nekem_hitelkartya

A repulos-kartya igenylo 2 kategoriaba eshet:
1. abszolut kezdo, es nagy hibat kovet el, beette a promociot - errol irtatok ti.
2. de lehet, hogy halado jatekos, es a kezdo-bonuszra "utazik". Atneztem a felteteleit a kartyanak. Ugyan mar nem lehet igenyelni, de a fileok meg fent vannak a bank honlapjan. Az alabbi esetben a kartya penzugyileg hatarozottan nyeresegesnek tunik:
- az igenylo szept 15 es dec 15 kozott egy kellemes hetveget akart amugy is eltolteni egy Europai varosban, pl. Londonban
- baratot, csaladtagot latogat, igy szallasa ingyen van.
- a parjanak (nem tudom honnan jott be a kepbe, hogy ketten vannak) ugyancsak igenyelt ilyen kartyat, hogy o is olcson utazhasson, de lehet, hogy szimplan egyedul ment/megy.
- kifizeti a 3200Ft-os eves hitelkartya-dijat + decemberig havi 250Ft havi szamlakivonat-dijat, amig lerepuli a jegyet. Igy egy oda-vissza repulojegy 4550Ft. (a promoban egyebkent a repteri illeteket is a bank allja, a Malev pedig tudtommel nem szamol fel kerozin potdijat)
- utana a jatekosunk azonnal lemondja a kartyat a bank telefonos szolgalatan, 30 napos rendes felmondassal (ld hitelkartya ASZF).

Alternativa:
A wizzair a legolcsobb utjat egy iranyba hirdeti ma a honlapjan Marosvasarhelyre 3680-ert, egy utra, oda-vissza min. 7300Ft. Ha pl. Londonba akarsz menni (3. legjolcsobb Wizzair ajanlat) es jo elore le akarod foglalni, minimum 17.000Ft-odba kerul.

--> sporolas: 12.500Ft egy Londoni utnal, de persze az ideje, amit raforditott itt nincs belekalkulalva, es '@kioktató' ideje sem, amig o kiallitotta a munkaltatoi igazolast. :)

Raadast is olvastam: a hitelkartyaja elso hasznalatakor kap +2000pontot a Malev torzsutas kartyajara, ami mar 10%-a egy ujabb ingyen jegynek. Hat ez csak akkor erdekes, ha kb. havonta egyszer repul a Malevval amugy is, bar akkor meg a kartya tovabbi hasznalata is meggondolando es kiszamolando. Szoval kicsit maceras, de van ra esely, hogy a kartyat igenylo racionalisan gondolkodott, es anyagilag nyert az ugyon.

Na, ugy gondolom, 100 igenylobol valoszinuleg 5 lehet az ilyen, a tobbi valoban abba a csoportba tartozik, akinek nem kellett volna igenyelnie a promo miatt a hitelkartyat.
Nem nagyon volt meg olyan bank, akivel kapcsolatban meg nem lett volna panaszom, felteve, ha persze mar kapcsolatba kerultunk. Remelem ez nem engem minosit. En ugy gondolom a reklamalo ugyfelek jobbitjak a szolgaltatast, tehat mindenkinek jo, meg a banknak is Arrol nem is beszelve, ha igazam van, en…..
Csaladi penzugyes vagyok. Sajat magam szamara kiadott feladat, amit minden honapban el kell, hogy vegezzek, hogy megnezzem, mi a helyzet a bejovo- es a kimeno osszegekkel. Nagyon sokaig kerestem az eszkozt, amivel ezt meg tudom oldani.   A neten rengeteg excel-tabla es online eszkoz van, amik…..
Penzgyik 2009.03.21 23:15:17
@Vienna: Koszi a sok hasznos plusz tippet. Az igazan erdekelne, hogy csinaljatok az ellenorzest, ill. a 3-4 evre elore gondolkodast.

Azert szerencsere a fenti szoftver nem csodaszoftver. Ugyanolyan excel-alapu rendszer, mint amit magam is krealtam korabban, am megis nehany elonye van, ami miatt lecsereltem. Ha igazan egyszeru excel tablaja van valakinek, azt is szivesen fogadom, jo lenne az erdeklodoknek elerhetove tenni, mert sokszor a koltseg-kategoriak is mar jo otleteket adnak a tobbieknek.
Penzgyik 2009.09.02 09:26:11
@eloszto: A kiadas-bevetel nyomon kovetesere valoban nagyon jo az eloszto.hu, tovabbi elonye, hogy online, barhonnan hozzaferheto. Sajnos azonban koltsegvetes keszitesre es osszehasonlitasra meg nem alkalmas, de talan hamarosan az is meglesz. Sok sikert hozza! Addig en excelezek, de figyelem a fejlodest ;)
Nem lesz teljeskoru, de abszolut szemelyes tapasztalatokon alapulo az alabbi bejegyzes. 5 bankkal van kapcsolatom, negy adott ilyen-olyan kartyat, amibol a legtobbet mar hasznaltam is kulfoldon. Tema az atvaltasi arfolyam. Az arfolyam-elszamolas 3 fo eleme: milyen penznemben terhelik a kartyad,…..
Nem vagyok sem biztositasi ugynok, sem „penzugyi tanacsado”. De ahogy ok mondjak (mindig nevetek, mert az „igazi profik” ezt mondjak): amit itt leirok, nem minosul befektetesi ajanlatnak, sem tanacsadasnak. Szoval en is minden felelosseg nelkul jozan eszemet, olvasmanyaimat…..
Penzgyik 2009.07.06 16:16:19
Igeeen! Ilyen es ehhez hasonlo ertelmes beszelgetesek miatt inditottam az oldalt. (Hisz en is tanulni akarok belole, vagy mi :) )

Valoban, amit irtal, utana-szamoltam: ha 100-nak veszem az eves fizetesem, es ebbol minden evben a 10%-at (10-et) felre teszem, az altalad megadott 5% realkamattal, 40 evre, akkor a kovetkezot kapom, mint felhalmozott osszeg: 1208. Ez, mivel az eves fizetesem 100, annak csak 12-szerese, ami elegge elmarad a 20-tol, tehat keves lesz.
(Ezt hasznaltam a szamolashoz:
www.internetsuli.hu/calculators.php?id=9 )

Azt azert fontos latni, hogy ilyenkor csak 90Ft-os (=100 jovedelem-10 felre teve) fogyasztasom van allandoan.

DE! Azt mondom a fenti irasban, ha fizetes emelest kapok, annak mar nem 10%-at kell felre tenni, hanem a plusz penz kb. 30%-at. Tehat:
emelik 10Ft-tal a fizetesem. Igy 110-et kapok. A kulonbseg 30%-a 3Ft. Ezutan tehat 10+3=13Ft-ot teszek felre a 110-es jovedelmembol (ami mar annak kb.11.8%)
Ekkor 97Ft-ot fogyasztok, jobban elek, mint elotte, de tobbet is takaritok meg aranyaiban.

Ujabb 10Ft fizetesemeles: 120 a jovedelem:
+7Ft megy a fogyasztasra: 97+7=104Ft
+3Ft megy a felre-rakandoba: 13+3=16Ft
(itt az ossz-jovedelem kb. 13.3%-a)

Sajnos ehhez a gondolatmenethez mar nehezebb talalni online szamolo-eszkozt, de en ugy erzem, ilyen modszerrel 2-3 fizuemeles es siman megvan a 20-szoros osszeg oreg korunkra. Az is lehet viszont, hogy ugyanarrol beszelunk, es a mostani peldam ugyanaz, mint a te eletkorhoz kotott megtakaritasi %-od, bar szerintem az enyem elonye, hogy jobban osztonoz a korabbi befektetesre es kevesebbet von el kesobb.
Ha most feltennek neked a kerdest, hogy azonnal kapsz egy csokit, vagy kapsz egy gyumolcsot, melyiket valasztanad? Az emberek tobbsege a csokira szavaz, legalabbis ha hiszunk a kutatasoknak. Ha viszont azt kerdezik ma, hogy egy het mulva hozzak az ajandekot, vajon mit szeretnel kapni? Ilyenkor…..
Inkabb csak gondolatindito, mert nem volt idom nagyon koruljarni. Szerintetek erdemes most meg a kovetkezo 1 honapban szocpolt (megelolegezo hitelt) felvenni? Mert ugye felfuggesztik/eltorlik ezt az allami tamogatast 2009 julius 1-tol.Az ember azt gondolna, ha amugy is szeretne a fiatal par pl. 2…..
Tegnap este ismet soroztem, ezuttal egy venezuelai ismerossel, aki sajat orszagat elhagyta, es mashol probal meg boldogulni, mert ugy gondolja, hogy ott nem tud. Miert?- kerdeztem. Azt mondja azert, mert nem tudta az uzenetet eljuttatni az emberekhez. Velemenye szerint a legegyszerubb mod, hogy…..
Amikor ezt a postot olvasod, remelem, kicsit megvaltozik benned is valami. Persze, mindig is olyannak tartottam magam, aki a rosszban meglatja a jot, de ugy gondolom, a szemunk csukva van mindaddig, amig ezt nem proaljuk ki magunk is. Rengeteg ember elvesztette a munkajat, es nagyon sokan mar az…..
Egyre gyakoribb, hogy ahol vonalas telefon van, nem a rokonok hivnak, hanem cegek, akik vagy kerdeseket tesznek fel, vagy valamit el akarnak adni. Ha nem erdekel a dolog, ne aggodj, hogy durva leszel, egyszeruen tedd le a telefont. Ezek az emberek tulajdonkeppen a sajat profitjuk miatt zavarnak meg…..
Igen. Mar jo ideje irom a blogot, es ilyen atfogo, egyszeruen ertheto osszefoglalojat nem talaltam annak, amit egy csaladi penzugyesnek mindenkepp tudnia illik. Lassuk mit tud!A honlapon eloszor a fogyasztoi jogaidrol tudhatsz meg tobbet. Ilyen pl. hogyan cimkezik fel a termekeket: "Az…..
A minap parazs vitat folytattam egy masik blogon egy masik kommentelovel. A lenyege az volt, hogy autot eri meg jobban venni, vagy vonattal erdemes jarni. Ha erdekel az elozmeny, ime egy meg egy bejegyzes, amolyan hatteranyag.Pelda: Tegyuk fel, hogy van 5M Ft-om, es havonta 1000km-ert akarunk…..
Penzgyik 2009.04.02 15:30:26
Elmeletben tudtam, hogy a sarkos allitosok annyira provokativak, hogy vitat generaljanak... De mas ezt megtapasztalni, ha latom a hozzaszolasok mennyisegen es erzelmi hevuleten - azert igyekszem a tovabbiakban is objektiv maradni :)

@blas: @Cyr: A helyzet az, hogy nem feltetlenul az auto ara szamit, hanem az ertekvesztese. Ha 2M Ft-os autot vesz valaki es 10 ev mulva sikerul 1M-ert eladnia, akkor az eves koltseg 630.000FT helyett 530.000Ft lesz, azaz nem sokkal kevesebb.

Persze igy nem 5M kamatozik a masik oldalon, hanem 2M, ami igy nez ki vegul:

Auto: 5.3M koltseg es egy 1M-os auto, summa minusz 4.3M

Vonat: 2.5M koltseg, es 4M Ft a bankban, umma plusz 1.5M

@chop: @Cyr: Valoban, elethelyzettol is fugg. Ha mindig 4 fovel szamolunk, mar nem annyira eles a kulonbseg, a koltseg 5M a vonatnal, az eredmeny igy minusz 1M (meg mindig 3.5M-val jobb, mint a 2M-os auto)

Tenyleg mondja mer meg valaki hogy lehet ezt az excelt valahova feltenni, mert akkor mindenki maga tudja eldonteni, hogy az o elethelyzetehez mi a jobb, a vonat, vagy az auto.

A masik, amiben igazad van, Cyr hogy "Eljunk!" Korabban is irtam, de meg akarok egy kulon posztot errol. Egyreszt, hogy az elmenyek sokkal tobbet adnak az eletnek, mint a targyak, tehat arra koltsunk, ha elni akarunk, masresz pedig igenis a koltesunk egy reszet olyan dolgokra kell tartalekolni, ami jo erzest, elmenyeket ad.

Az előző bejegyzéshez:Látom, nem megy politikusainknak a matek. Segítek, jó? Kovácsék két gyerekkel saját tulajdonú lakásban élnek. Jelenleg mindkét szülő dolgozik, egyik nettó 130 ezer, a másik 150 ezres fizetést hoz (nagylelkű voltam, semmi minimálbér meg ápolónői…..
Penzgyik 2009.03.31 17:30:34
@reality: Ha nem gondoskodsz magadrol, mire nyugdijas leszel, senki nem fog rolad. Tiszta sor. Pontosan azert kell igy tenni, mert az allam ma meg nagyon szocialis, de ahogy tobben is irtak itt, nem fog mindig igy lenni, egyszeruen azert, mert hitelbol kellene annak lennie, de hitelt mar nem ad senki.
Penzgyik 2009.03.31 17:48:12
@macera#: hmm. elolvastam a korabbi bejegyzeseidet. Ritkan latok eredeti gondolatokat a hozzaszolasokban, de a tieid altalaban azok, sot legtobbel egyet is ertek. Ennek ellenere a mostanit erosnek tartom, hacsak nem direkt provokalsz. Talan egy mas megfogalmazasban jobban hangzana, es egyet is ertenek, pl. ha igy irod:

Nincs gyerekunk, mert nem latjuk, hogy jelen korulmenyek kozott jomodba fel lehetne nevelni es oktatni Magyarorszagon. Nem vettunk fel hitelt ugyanazon ok miatt. Elelmiszer valasztasnal a minoseget tartjuk szem elott, es ez a jelen helyzetben dragat, es sok esetben nem magyar termeket jelent sajnos. Segelyre szerencsere nem szorulunk, mert olyan szerencsesek vagyunk, hogy feher a borunk szine, igy a tarsadalom nem rekeszt ki. Alberletben lakunk, mert igy nem amitjuk magunkat azzal, hogy a bank lakasa a mienk, es nem kell nyogni a reszleteket. Ha megoregszem, akkor valoszinuleg a sajat ongondoskodasomra tamaszkodva elek tovabb, nem kerek a tarsadalmi szolidaritasbol.
Penzgyik 2009.03.31 17:55:37
@Birca: :)))
Nem vagyok biztositasi ugynok, de azert neked is javaslom az ongondoskodast, mert a feleseged jarulekai nagyon fognak hianyozni ezzel az eletstilussal oregkorotokra :)
A legtöbb vonat sajnos nem azért tűnik koszosnak, mert azokat a MÁV nem takarítja, hanem azért, mert néhány „utas” tönkreteszi őket. Felsikálhatják a MÁV takarítói akárhogy a padlót, kipucolhatják a WC-t, és lemoshatják az üléseket, de a komfortérzetünk semmit sem…..
Penzgyik 2009.03.31 11:13:43
@molnibalage:
Az idonk nagyon egyszeruen szamolhato. Egy magyar atlag munkaorajanak erteke 762FT. Reszleteket ld itt: penzgyik.blog.hu/2009/02/20/hany_munkaora

Ha hetente elvonatozol plusz 2 orat, az egy honapban 6400 Ft, meg mindig joval kevesebb, mint 30.000..

Ezt nem ertem: "Csak az a pénz emléleti." - Elmeleti penzen veszel autot?
Penzgyik 2009.03.31 12:03:44
@molnibalage:
Marpedig az auto erteke csokken. Megveszed a szalonban, majd utana ha akar 1 honappal kesobb is akarod eladni, max a kifizetett penz 80%-at fogod megkapni erte. Es el akarod adni egy ido utan, minek tartanad meg 100 evig? Valodi penzen valodi autot veszel. En csak azt mondom, ha arakat hasonlitunk, ne csak a benzint tegyuk a vonatjeggyel, hanem az auto arat is, mert igy fair.

Nekem semmi okom nincs vedeni a MAV-ot, valoban osszehasonlithatatlanul rosszabb a szinvonal, mint pl. a nemet vonatokon. Am annal joval olcsobb is. Es megis, a nemetek oriasi tomegben hasznaljak a vonatokat, ott mar valoban a gyorsasag es a szinvonal miatt + a koltsegek miatt is.

Az elvesztegetett orakrol pedig az a velemenyem, hogy inkabb utazzon az ember Szegedre fel oraval tobbet, de vegig dogozhatja az utat (a tanar dolgozatot javit, a diak tanul, az uzletember a a laptopjan prezentaciot keszit stb.) egy IC-n, mig az autoban erre nincs lehetosege, mert vegig vezenie kell.

Mindkettonek van elonye es hatranya. A dontes elott pedig erdemes szamolni.

Penzgyik 2009.03.31 13:51:17
@molnibalage:
Tegyuk fel, hogy ma mindkettonk zsebeben van ma 5M Ft. Havonta 1000km-ert kell 2 fonek megtenni a te csaladodban es az enyemben is.

Te veszel egy autot 5M-ert.
Evente 250.000 Ft-ot koltesz benzinre. (7 liter/100km az 1000km-re 70 liter *12 honap * 300Ft). Ez 10 ev alatt 2.5M Ft. Emellett evente fizetsz szervizre, sulyadora, biztositasra stb kb. 15.000Ft-ot, ami 10 ev alatt 150.000Ft

10 ev mulva eladod az autot 3M Ft-ert (persze nagyon ugyesnek kell ahhoz lenni, mert szerintem egy 10 eves kocsiert jo nem kapsz ennyit :) ). A vegen a zsebedben lesz 350.000Ft:
3.000.000-2.500.000-150.000=350.000Ft

En a kezdeti 5M Ft-om bankba teszem, eves 8% kamatra es vonatozom.
A penzem kamatos kamattal 10 ev alatt majdnem 10M lesz. (keress valahol a neten egy kamatos kamat szamitot).
A vonatra, 2 fore koltok 1000km-en havonta 30.000Ft-ot, ami egy evben 360.000Ft, 10 ev alatt 3.6M Ft.
10 ev mulva a zsebemben 10-3.6=6.4M Ft lesz, mintegy 6 millio forinttal tobb, mint a tiedben. Ennyi a kenyelem ara 10 ev alatt.

Reszemrol a vita itt lezarva, a tovabbiakban e-mailen vagy a sajat blogomon szivesen vitatkozom, esetleg egy sorre is szivesen meghivlak, hatha szemelyesen tobbre jutunk.

A cim kicsit csaloka, mert nem feltetlenul ezek a legfontosabbak, de az en szemelyes szuromon at az alabbi 10 "hüvelykujj-szabály" tunt olyannak, ami biztosan sokat segit majd nekem a tovabbiakban. 1.    Fizess magadnak eloszor! Klasszikus tipp. A legtobb magyar blogolo…..
Penzgyik 2009.03.31 12:10:31
@Gerardus A. Lodewijk: Igen, a szamitasi keplet nem titkolan amerikai talamany, Europaban es foleg Magyarorszagon sokkal konzervativabb a hozzaallas. Talan azt lehetne tenni, hogy mindenki meghataroz egy szamot az x elott. Kinek 40, kinek 60, kinek 100, kockazatvallalasi hajlandosagtol fuggoen. A csokkeno mertek evrol evre viszont hasznos gondolat.

@Masni: Igazad van, az ezzel jaro illetekekre, koltsegekre nem gondoltam, amikor ezt irtam. Nem 100%, de ha tudtommal adot csak akkor kell fizetned, ha dragabban sikerul eladni, mint amennyiert vetted. Ez ma nem tul eselyes az ingatlanpiac allapotat nezve. Ha a gondolkodas vege, hogy ne adjuk el, mert nem eri meg, akkor meg mindig maradhat a berbeadas, es a kisebbe koltozes.
Mégsem lehet akkora a válság, ha az emberek a pénzüket bankokban tartják. Az egyre sűrüsődő ezoterikus jelenségeket a kaszával csontozáshoz szokott magyar ügyfelek is egyre intenzívebben forgó szemgolyókkal követik, de még mindig hisznek valamiben (Obama, jóisten?), hogy nem fog…..
Penzgyik 2009.03.30 15:38:07
@☺ágica: mail megjott. valaszolok.
@dini78: persze, nem kell mindjart kulfoldon szamlat nyitni :)
Penzgyik 2009.03.30 16:04:46
@ColT: HAt, akkor majd ott toporgok elotte, es megvarom, mikor ad szamomra kedvezo arat. De legalabb nem jarok ugy, mint a posztiro :)
Szerintem nagyon sokan nem hasznaljak ki a vonattal utazas kedvezmenyeit. Azt mar legutobb irtam, hogy annak, aki nem utazik gyakran, megeri atgondolni, vegyen-e autot, vagy inkabb tomegkozlekedjen. De a vonatozas eseten is erdemes egy kicsit bele melyedni, hogyan lehet akar felaron is…..
Szep az ido a hetvegen, ugyhogy mindenkinek kirandulast javaslok valahova a termeszetbe. Aki meg szombaton olvas, az ne feledje szombat este a Fold orajat. Aki viszont megis a kepernyo elott kuksol, annak ime nehany jatek, ami a neten penzugyi teruletek, vasarlas temaban tanit egy kicsit vagy…..
Egyszeruek a szabalyok: 2 fo jatszik, es egy problemara keresnek megoldast. Nincs gyoztese es vesztese a folyamatnak. A „problema az ellenseg”. Ime a pelda-parbeszed, ami nalunk alakult igy: A: Penz B: A csaladi kassza A: Ez a csaladi kassza folyamatos pozitivban tartasat jelenti.…..
Vannak, akiket egyszerűen nem kedvel a környezetük, dacára annak, hogy megvették az Apple mobilját. Ők naphosszat ülnek az iPhone fölé görnyedve, arra várva, hogy hátha valaki küld majd egy üzenetet, egy sms-t, de nem, csak a telemarketingesek bíztatják, hogy enlarge-olja a…..
Penzgyik 2009.03.25 16:53:53
@A Hannibal Lektűr-attitűd: Az Applenak vannak olyan termekei, amik altalaban nem tudnak semmivel sem tobbet, mint a piacon a tobbi, de megis ezt veszi a nep, pedig dragabb, nem? Hat azert van ez, mert jo a marketingjuk :)
B-oldal G.I. Joe Generáció 2009.03.25 07:20:00
Lesz G.I. Joe film? Mi van?! Lesz. Először azt hittem, valami komolytalankodás, de nem. Itt kérem egy - korunk legdrágább effektjeivel, számítógépes grafikájával és pár neves hollywoodi színésszel felturbózott - akciófilmről beszélünk. A trailer sokat mondjuk nem sejtet,…..
Penzgyik 2009.03.25 10:41:44
@Interstellar Overdrive: "Gyíkkirály szigete": Wow, van ilyen? Lennek kincstaros a kiralysagban :)
Penzgyik
Penzgyik 2009.03.25 10:47:46
@Interstellar Overdrive: Hmmm. Hat szerintem ez alapjan van ott penz, meg gazdagsag, mivel nem kell fizetni a munkaeroert. Igazabol mar csak etikai kerdes lehet a feladat vallalasa :)
"Khm...  Hölgyeim és Uraim, bejelentést szeretnék tenni. Kovács János vagyok, de ez nem is annyira érdekes. Azt azonban mindenképpen szeretném elmondani, hogy engem nem kerestek meg, és ha megkeresnének sem vállalnám a miniszterelnök-jelöltséget. Kérem, ne mosolyogjanak.…..