Adatok
sedith
0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Ez annyira egyszerű megőrzési módja az almának, hogy szinte nem is érdemes leírni, de mégis, hátha valaki még nem ismeri, és kapóra jön. Hozzájutottam egy szatyornyi hullott almához, ami kicsit hibás és nagyon jóízű volt, vagyis olyan, amit én szeretek, kissé savanykás,…..
Szezonzáró kerti sütést tartottunk. Régóta készülök arra, hogy csevapot készítsek, és most alkalom is adódott hozzá. Eredeti, autentikus csevap receptet ne is keressünk, mert még Horvátországban is ezernyi változata létezik. Szinte ahány ház, annyi családi receptúra.…..
Vettem valamikor egy nagyobb darab sertéstarját egyben. Fölszeleteltem, több adag is kitelt belőle, de a vége már nem volt olyan szép (meg lehet, hogy én sem vagyok olyan ügyes), azt már nem tudtam szépen felvágni. Így hát azt csak felkockáztam, eltettem a fagyasztóba, de nem…..
Nemrég volt a tévében az Oltári nő című film, amelyben a főhősnő mindig éppen úgy szerette a tojást, ahogy az aktuális pasija, bocsánat: vőlegénye. Ezen aztán én is elgondolkoztam, hogy milyen sokféleképpen lehet elkészíteni, nem is hiszem, hogy hirtelen fel tudnám sorolni…..
Nem rossz köret a párolt rizs, szokás is a halhoz, csak éppen én úgy magában nem olyan nagyon szeretem, illetve inkább csak szaftos húshoz. Egyébként pedig mindig valamivel vegyítve csinálom, ez pedig sokféle lehet, szoktam gombát, hagymát, almát, zöldséget stb.Most új ízzel…..
sedith
2009.06.10 00:10:20
Érdekes dolog a fűszerezés, nálam úgy néz ki, hogy egyrészt vannak olyan ételek, amikhez a jól bevált, hagyományos fűszert használom, például a káposztákhoz köményt és borsikát. Ez nem véletlenül alakult így, hiszen a fűszerek szerepe nem utolsósorban a könnyebb…..
Darált hússal nagyon sokféle ételt lehet készíteni. És hogy milyen hús, az is nagyon változatos lehet. Ezért azt hiszem, nincs olyan háziasszony vagy háziember (!), aki ne használná szívesen. És a fasírt, aminek ugye a szép neve, hogy vagdalt – bár manapság már kevés…..
Ez a nagyon gyorsan elkészülő finomság – persze annak, aki szereti az ilyesmit – a kovászos, illetve sós-vizes uborka alternatívájaként szerepelhet.
Én most próbaként csak egészen kis adagot csináltam belőle, ez is az egyik előnye, hogy kevéssel is érdemes kísérletezni, hiszen gyakorlatilag…..
sedith
2009.06.05 13:54:37
Szamócás túrógombócra vágytam már évek óta, de mire oda jutottam volna, hogy elkészítsem, addigra mindig kifutottam a szezonból. Később rendre elfeledkeztem róla, a rákövetkező szezonban ismét hasonlóan jártam. Szerencsére az idén phzs erről szóló…..
sedith
2009.05.29 10:50:09
Ez sem túl bonyolult, de annál finomabb étel, igaz, olajban sült minden, de gyorsan. A csirkemájakat szokás szerint megszabadítottam a mindenféle „zsinóroktól”, így lett egy-egy májból két darab. Egy szűrőbe tettem, jól lecsorgattam, utána még papírral le is itattam…..
Anyósom szokott mesélni a többé-kevésbé régi idők hagyományos, mai szemmel sokszor bizarr ételeiről, amelyeknek a környék, a Vág, Nyitra és több kisebb folyó által szabdalt Komáromi-síkság termékeny talaján nőtt zöldségek és a kamrában lógó füstölt disznóságok…..
Egyáltalán nem kell másnap ahhoz, hogy ilyen levest együnk. Én a savanyú káposztát minden módon szeretem, az édeset is sokféleképpen, bár abban akad egy-két kivétel. Amikor az üdülésből hazaérkezve (ahol jócskán túlettük magunkat) felmértem, hogy mi van itthon, beleértve a…..
sedith
2009.03.31 13:46:04
Amikor egész csirkecombot veszek, mindig az jut eszembe, hogy ebből töltöttet csinálok. Mégis csak néha valósítom meg. Nem szeretem a tömény zsemlés tölteléket, inkább valami mást. Legtöbbször csirkemájjal szoktam, de most a gomba került sorra, nem utolsósorban azért, mert volt…..
sedith
2009.03.20 12:43:17
Az úgy volt, hogy majonézes répasalátát terveztem (még mindig a vendégek), persze most hús nélkül, de akartam beletenni céklát is, hogy még érdekesebb legyen. Répa volt itthon, kimaradt az előző levesből. Idő hiányában nem mentem el a piacig, csak a boltba, de ott nem találtam…..
Ne nevess, kedves olvasó! Tudom, hogy tojásrántottát a 12 éves öcsém is röhögve összedob, nade’ Stahl Judit könyvét, a Végre otthont lapozgatva nekem is megakadt a szemem „A tökéletes rántotta” címmel jegyzett receptjén, melyet kicsit lentebb publikálok is.
Megakadt,…..
Gerdusz, a fogadott személyi asszisztensem, a hibáim merőkanala, a hülyeségeim zseblámpája tegnapi ebédjére hívta fel a figyelmemet. Irigylem, hiszen a spenótot imádom, fasírtot meg csak húsból vagy gombából ettem eddig még.
Tojásfasírt
6 főtt tojás
2 zsemle
1 nyers…..
Kaptam egy csinos kis füzetkét, a címe Menütervező. Szépen, oldalanként egy hét napokra felosztva, mellette a bevásárlólista, ami letéphető. Nagyon tetszik ügyes, ötletes. Csak az a bibi vele, hogy én képtelen vagyok egy egész hétre előre tervezni.Pedig én magam is csináltam…..
Azaz són, illetve sóágyon sült csirke. És miért retro? Ez a sütési mód valamikor akkortájt volt divatban, amikor már kezdett ismert lenni a grillcsirke, de csak egy-két helyen árulták, az pedig eszünkbe sem jutott, hogy otthon valakinek olyan sütője legyen, amiben nyársra lehet…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
Anyósom cukorbeteg és ő is tett el almát, de ő megpárolta - cukor nélkül - és lefagyasztotta. Cukrot majd akkor lehet tenni bele, amikor elkészíti.