Regisztráció Blogot indítok
Adatok
aesculus

169 bejegyzést írt és 2048 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kastély díszudvara. A Bakonyt és a Vértest elválasztó Móri-árokban fekszik Fehérvárcsurgó. A falu mellett áll a Károlyi család historizáló ízekkel átitatott klasszicista kastélya, és a hozzá tartozó 40 hektáros park. A kilencvenes évekre elhagyottá váló épület…..
Dr. Kemény Gyula ezredorvos naplója az olasz frontról – 28., befejező rész 1915 októberében ezredorvosunk zászlóalja elfog egy korábbi olasz parancsot, amely részletesen beszámol az ellenfél céljairól, tervezett harcászati eljárásairól. A tervekből kevés valósult meg, s Kemény doktor bizakodik,…..
aesculus 2013.03.20 20:48:11
@PintérTamás: @Moticska Tihamér: köszönöm a válaszaitokat! Persze, a történelemben nincsenek "ha-"k, de igazából nem tudom megérteni az egészet, hogy miért ragaszkodtak ennyire az "old school" hadviseléshez a borzalmas veszteségek ellenére.

A háborús érdeklődésemnek családi oka van ám: kivételes helyzetben vagyok, ugyanis a korom ellenére (26) nekem a nagyapám (!) harcolt az első világháborúban! Bár nem ismerhettem, tele vagyok első világháborús sztorikkal :)
A legnagyobb brit temető: a flandriai Tyne Cot-ban 12 ezer katona nyugszik, ebből nyolcezer ismeretlen. Kép forrása. Az első világháború hatalmas veszteségei minden hadviselő ország társadalmát sokként érték. Emiatt jelentkezett társadalmi igény a hadisírok gondozására.…..
aesculus 2013.03.03 21:31:17
@BálintFerenc: köszönöm a pontosítást!
Erő Zoltán írása és képei a német művészet egyik legjelentősebb együtteséről: a darmstadti Mathildenhöhe-ről. Mikor már tudtuk, hogy Darmstadtban alszunk a barátainknál, még nem tudtuk, hogy mit fogunk látni. Mikor kinéztünk este az ablakukon, és mutatták a…..
Fővárosi Blog Fortepanozzunk! 2013.01.29 07:00:00
A napokban ismét frissült a fortepan.hu, ezúttal a VÁTI archivumából tettek fel képeket. Főleg vidéki városok jelennek meg: Komló, Pécs, Miskolc, Debrecen, Szombathely stb., de azért akad jó pár budapesti kép is. Ezek közül válogattam egy adagot a Nyájasnak, kérdve: hol…..
A Jégbüfé előtt már felszedték a járdaszegélyt. Pár hete elkezdődött a Ferenciek tere felújítása. Természetesen a bontási munkákkal, amik a jelen esetben igen látványosak: nem csupán a burkolatokat és a közműveket cserélik ki, de elbontják az Y-aluljáró masszív beton…..
aesculus 2013.01.15 12:55:21
@SontPent: igen,
gróf Cziráky Antal bérpalota 1895 V. Ferenciek tere 9.
bfl.archivportal.hu/index.php?action=registrum&registrum_action=show_fond&fond_id=4892
Bár az a mai számozás szerint a templom, ez az az épület.
A mi Budapestünk "Fel a fejjel" kötetében is írnak róla. A család építette bérházként, de ők is itt laktak.
Bár a tegnapi események kapcsán sokan máris rendőrállamot és 2006-ot vizionálnak, fontos megjegyezni, hogy a rendőrség az idei diáktüntetések kapcsán egészen tegnapig mintaszerűen járt el és példás önuralmat gyakorolt. Annak ellenére sem nyúlt aránytalan eszközökhöz, hogy…..
Ha az ember vonattal megy Bécsből nyugat felé, körülbelül ugyanazt tapasztalhatja, mint amit a mi hegyeshalmi vonalunkon: egyik völgy oldaláról a másikra kanyarodik a pálya, egyik település után a másikon halad át. St. Pölten után ugyan az elmúlt húsz évben egyre egyenesebb pályákkal és egyre több…..
Hogy volt-e értelme a hétfő délután spontán módon kialakult diáktüntetésnek, mely az ELTE lágymányosi campuszán tartott hallgatói fórum után gyakorlatilag a Petőfi híd és a Belváros forgalmának megbénításától fél Budapest ötletszerű és végül a Kossuth térre…..
Fotó: teol.hu, ahol még több kép van a jelenlegi helyzetről "Veszélyessé nyilvánították a bátaszéki templomot. Az ország kilencedik legmagasabb épületét azért zárták le, mert a toronysisak károsodott. A legóvatosabb becslések szerint is 70-80 millió forintba kerülne a…..
Erfurt "ikertemplomai" a vásártérről nézve. Erfurt nem tartozik a magyarok legnépszerűbb úticéljai közé (a városlátogatók inkább Prágát, Krakkót, Münchent részesítik előnyben). Pedig Türingia fővárosának van a legnagyobb középkori városmagja Németországban, benne 28…..
Goethe híres kerti háza a parkban. Herder, Schiller, Liszt, Nietzsche, Walter Gropius és a Bauhaus tagjai. Ők mind Weimarhoz, ehhez a lakosságában kicsi, de kulturálisan óriási türingiai városhoz kötődnek. Weimar elsősorban mégis Goethe városa, már csak azért is, mert utóbbiak…..
A Hiemer-Font-Caraffa ház zárt sarokerkélye és zárt erkélye. Zárterkély és zárt sarokerkély: eredetét tekintve nem magyar eredetű építészeti elemek, de az évszázadok során kedves, jellegzetes motívumaivá váltak a magyar városoknak, azon belül különösen kettőnek: Győrnek…..
Az olaszos hatású Prohászka-emléktemplom. Szocreál és art deco. A két stílust nem tartják könnyen összekeverhetőnek (noha a szocreálon legtöbben tévesen a panelt és a hatvanas évekbeli modernt értik), mégsem állnak olyan távol egymástól, mint az elsőre látszik. A két…..
aesculus 2012.11.14 14:17:23
@Memento Mori: persze, használhatod :)
Amikor '87-ben pár napot Lipcsében töltöttünk, többször érintettük a belvárost körülvevő körútat, és bár én leginkább a híres vásárt reklámozó dupla M betűt figyeltem a mai szemmel is jókora toronyház tetején, azért feltűnt, hogy van ott valami bazi nagy régi épület…..
Most még rámpa van a Ferenciek terén. Remélhetőleg hamarosan megkezdődik a Ferenciek terének felújítása, mely jelenleg az Erzsébet-híd előretolt kanyarodósávjait és az azoktól szigorúan elválasztott gyalogosútvonalakat jelenti. A változás nagy lesz, ezért érdemes még…..
táj-kert Ruhr100 2012.09.28 00:20:34
A Ruhr-vidék 1830-ban (itt megtekinthető nagyban)... Európa, de talán a világ egyik legérdekesebb (és nem éppen a legszebb) tája a Ruhr-vidék. Ezt így látták az 1930-as kiadású szász iskolai atlaszban is, ugyanis ezzel szemléltették az ipari forradalom városfejlődését. A…..
Hatalmas sikert aratott néhány napja az a  nagyfelbontású fotó, amelyet az 1880-as években készítettek a budai panorámáról, s a Kiscelli Múzeum kiállítása kapcsán itt az Urbanistán zoomolhattunk bele. Most itt egy pesti fotó 1880-ból, ráadásul párba állítva egy tavalyi…..
aesculus 2012.09.17 23:45:20
táj-kert Így épül (majd) Drezda 2012.08.22 00:23:17
A város aktuális, 56 négyzetméteres, 1:500-as méretarányú makettje a városháza aulájában. Fehér színnel a meglévő, fa-színnel a tervezett épületek. Kép forrása eredeti méretben. A németek nagyon szeretik a maketteket (és minden egyéb miniatürizált dolgot). Egyebek mellett…..
aesculus 2012.08.22 11:10:20
@SontPent: mindkettő. A Neumarkt környékén "barokk" házak épülnek, a többinél teljesen modern. De ott visszaállítják az eredeti utcahálózatot és épületmagasságokat. @Hamster: www.bausituation-dresden.com/ én ezen követem, hogy mi épül.

@Pirx pilóta: igen, azt láttam is régen. Nagyon kéne frissíteni már, meg elég pontatlan is
aesculus 2012.08.22 14:03:05
@Csepel Irén: köszi
aesculus 2012.08.22 14:14:47
@károly szántana: a helyszínt ismerem, de nem tudom, mire gondolsz :)
A kastély kerti homlokzata. Az erkélyről ugratott le "ördöglovas". A Gerecse alatt fekvő Bajna községben fekszik a Sándor-Metternich-család egykori kastélya. Az épület mai alakjának kialakítója az egyik legérdekesebb magyar főúr, Sándor Móricz volt, akit őrült mutatványai…..
aesculus 2012.07.20 00:03:45
@smalladam: igen, állami tulajdonban van, a KVI a megrendelője a felújításoknak, amik egyelőre állagmegóvó célúak.
aesculus 2012.08.21 22:48:12
@kjapp: persze. Aki képes leugratni egy erkélyről, nem hiszem, hogy nagyon aggályoskodna, hogy át kell mennie a szalonon :)
A belváros az 1872-es Halácsy-féle térképen (rózsaszín), és a main (fekete vonalak). Azok az épületek, amik már 1872-ben is álltak, fekete színnel vannak kitöltve. A térképet Erő Zoltán készítette. A belváros 1872 előtti épületeit bemutató "fekete térkép" megdöbbentően…..
aesculus 2012.07.25 10:17:07
@EZ1: ezen az "időkapszulán" lehet változtatni :)

Igen, erre nem is gondoltam. Lehet, hogy itt is volt akár egy-két ülőfülke is.
Azok a paloták tényleg nem voltak rosszak-sőt. Gondoltam is, hogy berakok képet a Grassalkovich-palotáról.

Igen, itt tényleg magas színvonalú építészet van, kár, hogy annyira nem lehet értékelni a borzasztó forgalom miatt.
aesculus 2012.07.25 16:54:14
@orgyen: igen, köszi, este írtam a posztot :) Igen, én is ezt az infót kaptam tegnap, de nem tettem be végül.
aesculus 2012.08.21 22:47:19
@chimie: tényleg ott lenne a helye, de nagyon hosszú lett volna a poszt :)
A Cifra-palota homlokzatának részlete. Európa legjelentősebb szecessziós városai közé tartozik Kecskemét. A város századfordulós építészete abból a szempontból is jelentős, hogy a stílus különböző irányzatai találhatók meg a városközpontban, elsősorban a főtereken és…..
 „...de a turizmus: az egy jó dolog.” (Matolcsy György)     Nincs szezonkezdet túra nélkül: hosszas előtervezés után tavasszal döntöttünk úgy, hogy a hadjárat célja a göcseji dombvidék és az őrségi, Árpád-kori magyar határvédelem nyomainak bejárása lesz. Négyen…..
Csak a Szépre! Tiszta tudományok 2012.07.09 20:00:00
Örömmel tapasztaljuk, hogy a Belváros új főutcáján egyre több épület szépül meg, egyre több üzlet és vendéglátóhely nyílik, az utcák, a terek fokozatosan élettel telibbek. Nincs ez másként a ma már pezsgő Kecskeméti utcában sem, az ELTE előtti téren lépten-nyomon…..