Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Cosinus

9 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
próba..
Kérdéses, hogy Kurland – hivatalosan Kurzemei és Zemgalei Hercegség – gyarmatosítási kísérletei mennyire tekinthető német gyarmatosításnak, de a történészek ide sorolják, valószínűleg az alábbi okok miatt: a Kurlandi Hercegség a Német Lovagrend részét képező…..
150 évvel ezelőtt 1861. szeptember 11-én született Erich von Falkenhayn német tábornok, 1913 és 1915 között a Német Birodalom hadügyminisztere, 1914 és 1916 között a német hadsereg főparancsnoka. Falkenhayn porosz nemesi, katona családba született, így nem meglepő, hogy ő is a…..
50 évvel ezelőtt, 1961. szeptember 10-én történt a német Wolfgang von Trips híres, halálos Formula-1-es balesete Monzában. Wolfgang von Trips (teljes nevén Wolfgang Alexander Albert Eduard Maximilian Reichsgraf Berghe von Trips) 1928-ban született Kölnben. Michael Schumacher 1994-es…..
Az I. részben, bevezetésben vázolt okok ellenére is, a német elődállamok, a Hanza szövetség, sőt privát német vállalkozók, emigránsok is számos kolóniát, kvázi gyarmatot, de jogi és alkotmányos értelembe vett valódi gyarmatot is létrehoztak évszázadokkal a német egység…..
100 éve született boldog Johannes Prassek vértanú, a náci rezsim áldozata, a lübecki mártírok egyike. Johannes Prassek 1911. augusztus 13-án születte Hamburgban. A Gelehrtenschule des Johanneums-ban fojtatott középiskolai tanulmányai után a frankfurti majd a münsteri egyetemen tanult…..
Német blog 50 éves a Berlini fal 2011.08.12 20:00:00
Ötven évvel ezelőtt, 1961. augusztus 12-éről 13-ra virradó éjjel az NDK különböző fegyveres testületei műszaki határzárt hoztak létre Berlin nyugati szektorainak, a szovjet szektorral és az NDK területével érintkező határainál. Létrehozták ezzel a hidegháború és az…..
Gyarmat vagy gyarmatbirodalom hallatán általában Anglia, Spanyolország, Franciaország, vagy esetleg Portugália és Hollandia jut az eszünkbe, Németország ritkábban, annak ellenére, hogy a XIX. század végén és a XX. század elején Németország is jelentős gyarmatokkal rendelkezett.…..
Szomorú évforduló van ma, 75 évvel ezelőtt, 1936. július 22-én történt, jobban mondva ért véget, a híres hegymászó tragédia az Eiger északi falán, amelyben két német és két osztrák fiatal hegymászó veszítette életét.  A két világháború közötti hegymászó…..
Danmark Portré: Petra 2009.06.06 19:10:10
Ha Istvánon kívül valakit kulturális értelemben legközelebb érzek magamhoz, az a cseh lány – bár ezen azt hiszem, a monarchibeli és keleti kommunista blokkbeli közös múlt miatt nincs túl sok csodálkozni való. Például mindketten gyanút és ellenszenvet táplálunk…..
Cosinus 2009.06.08 17:48:46
Az nem olyan meglepő, hogy a „szlovákokkal sem érez különösebb közösséget”. A csehek általában nem nagyon szeretik a szlovákokat, bármennyire is rokon népek, mint ahogy a lengyelek sincsenek különösebben oda a szlovákokért. A csehek és a lengyelek egymást jobban kedvelik, mint bármelyik is a szlovákokat. Szegény szlovákokat senki sem szereti :).

Prágában megismerkedtem egy felvidéken született magyar öregúrral, aki már több évtizede Prágában él, aki aztán csehszlovák állampolgár volt, majd a szétválás után cseh. Ő mesélte, hogy anno mikor jelentkezett a pozsonyi egyetemre természetesen mivel magyar volt nem vették fel, viszont a prágai egyetem nagy örömmel felvette, már csak azért is, hogy ezzel borsot törjenek a szlovákok orra alá. Az élete ezen epizódjával szemléltette hosszabb okfejtését, a csehek és a szlovákok viszonyáról. Elmesélése alapján a csehek nem nagyon szívlelik a szlovákokat, a Szlovákia magyar kérdést is – még a csehszlovák időkben is – a szlovákok problémájának érezték, nem a sajátjukénak, ezért előszeretettel támogatták a magyarokat a szlovákokkal szemben (mint az életéből vett fenti példa is mutatja). Azt is elmondta, hogy Csehországban soha semmilyen hátránya nem volt abból, hogy magyar volt (sőt), nem úgy, mint a szlovákoknál.
A cseheknek a magyar kérdéshez való hozzáállása abból adódhat, hogy nekik a létezésükhöz nincs önigazolási kényszerük, mint a szlovákoknak. Csehország már nagyon régóta létezett, ugyan legtöbbször német-osztrák fennhatóság vagy legalábbis érdekszférán belül. A magyarokkal nem nagyon voltak összetűzéseik, talán csak egyet kivéve, mikor mi megakadályoztuk a cseh kiegyezést. A csehek a mienkhez hasonló kiegyezést szerettek volna az osztrákokkal, hasonló jogokkal, melyre az osztrákok a magyar példa után talán hajlandóak is lettek volna, de a magyarok ezt szépe megfúrták. Ezt a csehek nem nagyon bocsájtják meg nekünk.
Szlovákia viszont soha nem létezett, csak Dolfi kreálta Csehszlovákia feldarabolásakor. A szlovákok kényszert éreznek Szlovákia létjogosultságának igazolására. Ezt minden eszközzel igyekeznek alátámasztani, ez táplálja szélsőséges nemzeti önérzetüket, magyargyűlöletüket, egész bel- és külpolitikájukat. A csehek ezzel nem tudnak és nem is akarnak azonosulni, csak mosolyogva szemlélik a szlovákok erőlködéseit. A csehek szerencsések, ők erre csak legyintenek, sajnos mi a bőrünkön érezzük :(.
Danmark Dánul tanulok 2009.01.29 16:48:00
Ideérkezésem előtt elhatároztam, hogy kihasználom ezt a fél évet, és amennyire lehet, megtanulok dánul – elvégre erre kevés ennél jobb lehetőség kínálkozik, nem igaz?Nos, ehhez képest az első két hétben szinte semmit sem sikerült elsajátítanom néhány rövid és…..