Regisztráció Blogot indítok
Adatok
JCB

0 bejegyzést írt és 44 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hol élünk mi valójában? Nagy eséllyel nem abban a valóságban, ahol a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium illetékesei, hanem valahol egy másik párhuzamos világban, egy nagyon távoli galaxisban. És egészen biztos, ahogy a legújabb kampányfilm alkotói is…..
Több, mint kétéves adósságot próbálok törleszteni az idei év első posztjával. Amikor 2008 decemberében megjelentek az első írások itt, a Konteóblogon, felhívott az egyik régi kollégám és azt javasolta, hogy a mindkettőnket sokáig élénken foglalkoztató Seuso-kincsről…..
JCB 2011.01.11 23:22:33
@Lord Northampton:

Na erről beszélek! Tehát még egyszer:

Ha nagyobb tárgyak miatt (köztük az ismert 14+1) miatt ölik meg 1980-ban, akkor a gyilkosok ismerik a tárgyak értékét és kiviszik az országból.

Mit keresnek akkor ilyen tárgyak 1983 körül Fábiánéknál, akik nem ismerik fel az értékét?

Ezek korábban elcsencsel tárgyak lettek volna?

Ha igen, akkor hogy került oda 14+1-ből néhány darab?

Vagy Fábián nem mondott igazat?
JCB 2011.01.12 12:55:21
@tiboru:

Üdv Tiboru!

Az időrendi problémák áthidalásra van esetleg ötleted?

- Ha nagyobb tárgyak miatt (köztük az ismert 14+1) miatt ölik meg 1980-ban Sümeghet, akkor a gyilkosok ismerik a tárgyak értékét és kiviszik az országból.

- Mit keresnek akkor ilyen tárgyak 1983 körül Fábiánéknál (a film szerint), akik nem is ismerik fel az értékét?

- Ezek korábban elcsencsel tárgyak lettek volna?

- Ha igen, akkor hogy került oda 14+1-ből néhány darab?

Vagy Fábián nem mondott igazat?
JCB 2011.01.12 15:28:06
@tiboru:

Köszi! Nekem is látszik a legvalószínűbbnek!
L. még mindig nem hiszi el, ami pár perce történt vele: magukat a K&H telemarketingeseinek kiadó emberek olyan trükköt akartak játszani vele, hogy a "biztonságos azonosítás" végett adjon meg személyes adatokat telefonon. L. nem dőlt be, de kiderült, hogy az illető…..
JCB 2010.01.22 11:19:49
@igazságos: @Peetee: @huuuha:

Bár a hozzátok hasonló funkcionális analfabétáknak fölösleges azt javasolnom, hogy olvassátok el még egyszer a posztot, azért a többiek bizonyár észrevették, hogy az író nem azt állította, hogy ezek az ott szereplő kérdések adathalászatot jelentettek volna hanem azt, hogy nagyon veszélyes a bankok részéről arra szoktatni az ügyfelek, hogy telfonos hívársa bemondásra megadják SZEMÉLYES adataikat bárkinek.
A cikk otthonszülésről szóló esetpélda részét az anya kérésére töröltem a komentek stílusa miatt. Marad a konkluzió rész: Meg kellene nézni, hogy mi van külföldön.Bele kellene látni szakmapolitikai vitákba, mert a mi bőrünkre megy a játék.Nem mindegy, hogy a…..
Hosszas előkészítés után, nagy várakozással vágtunk bele 2008 februárjában Pécs belvárosának négy nagy tere közül a Kossuth tér teljes területére kiterjedő megelőző régészeti feltárásba. A munkálatokat egy ide tervezett mélygarázs építése tette szükségessé több…..
JCB 2009.06.30 15:17:11
@Cirpi: @Spielberg:

Nagyon örülök, hogy én tévedtem. :)

@Tóth Zsolt:

Még egyszer mondom: Nagyon tetszenek a cikkek és nagyszerűek a felvételek és az ábrák! Gratulálok! Mikor jön a folytatás?
2008-ban a Janus Pannonius Múzeum két helyen végzett nagy területre kiterjedő régészeti feltárásokat Pécs történeti belvárosában. Az eredmények jelentősek: az első, most bemutatandó feltárási területen az római építészeti emlékek a hangsúlyosak,  a másik lelőhely…..
Meglehetősen nagy vitákat váltott ki blogunkon a Listák és rablógödrök című múlt heti bejegyzés. Szerzője arról írt, hogy az új, 2008. december 31.-én kelt 362/2008-as kormányrendelet, amely arra kötelezi a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, hogy az összes magyarországi…..
JCB 2009.05.06 09:47:21
@Etzilbvrg:

Természetesen a "ránk"-at ránk, régészekre értelemben használtam.
JCB 2009.05.25 16:10:27
@Tajfel:

Köszönöm a hosszú választ!
Gyönyőrű helyzetelemzés, különösen találó ez a rész:

"Ehelyett épp az ellenkezője folyik, így a kevés korrupt és alkalmatlan "kolléga" minden "bűnét" a többieken veri el a társadalom, a múzeumigazgató, a sajtó meg a közvélemény. A tisztességesen, fejet leszegve dolgozók meg szívnak egy életen át."


Az eredeti kérdésre visszatérve, azért szerintem tanácsos ilyen másodlagos jelentéssel bíró kifejezésekkel vigyázni, hogy az ember megőrizze hitelességét.
Győr városának egyik legszebb terét a múlt héten letarolták a földmunkagépek, elpusztítva a város középkori múltjának egy hatalmas szeletét. Tették mindezt térrekonstrukciónak nevezve, közpénzből, a város megbízásából. De foglaljuk össze, röviden, hogy mi történt, az…..
JCB 2009.04.11 23:42:58
@-sg-:

Csak egy tippem van. A múzeum fenntartója megyei önkormányzat.
JCB 2009.04.12 21:03:19
Én sem vagyok győri, de régészként a következőként látom a helyzetet némi informálódás után:


1. Amit találtak, annak mi a valós értéke?

A feltárás során a tér néhány száz négyzetméterén a város középkori, hun kori és római emlékei kerültek elő. Ezek ma Győr beépítettsége miatt nagyon-nagyon fontos emlékek.

2. A feltárt értékekből mennyi az, amit valóban érdemes megőrizni. (Elvben persze mindent érdemes megőrizni, de mi az, amit áldozatok árán is érdemes megőrizni?)


3. Amit érdemes megőrizni, abból mi az, amit csak helyben lehet - vagy csak ott érdemes - megőrizni?

A középkori kútat, pellengért és még néhány épületet érdemes lett volna helyben bemutatni, megőrizni.

4. Ténylegesen mekkora felületen és milyen mélységű talajcsere történt?

Bíró Szilvia és más források szerint több ezer négyzetméteren

5. Mennyi volt ebből a múlt századi feltöltés?

A régész szerint a modern közműveket leszámítva átlag 50 cm

6. Mit pusztított el a talajcsere?

A téren található középkori rétegeket egészen az Árpád-korig. Az új közművek belevágtak a hun sírokba is.

7. A talajcsere a jóváhagyott tervek szerint történt, vagy attól eltérően?

8. Ha a jóváhagyott tervek alapján való talajcsere is komoly értéket pusztított volna el, akkor ki a felelős a rossz tervekért, illetve azok jóváhagyásáért?

Én úgy tudom, hogy a KÖH 30 cm-re adott engedélyt.


9. Ha a talajcsere nem a jóváhagyott tervek alapján történt, akkor ezért ki a felelős a konkrét esetben? A megrendelő utasítására járt el így a kivitelező, vagy a saját szakállára termelt ki többet (nyilván többletköltségért).

Nem tudom.

10. Ki tiltotta meg a régészasszonynak a nyilatkozást?

Feltételezem a felettesei mivel a múzeum megyei fenntartású.

11. Jogszerűen tiltotta-e meg? A régészasszony ugyanis nyilván közalkalmazott, esetleg köztisztviselő. Nem lehet, hogy az ilyen státuszban lévő személyek folyamatban lévő ügyekről való nyilatkozatétele törvényesen korlátozható? Nem értek hozzá, de elképzelhetőnek tartom.

A régész ebben az esetben közalkalmazott. Normális esetben kutatóként szabadon nyilatkozhatna a saját munkájáról.

12. Ha nem jogszerűen tiltották meg, akkor miért hallgat?

Hármat találhatsz! :(

13. Szerintetek a sávolyi motorversenypálya működése milyen hatással lesz a közvetlenül mellette fekvő Kis-Balatonra mint természetvédelmi területre? Annak az ötletéért és engedélyezéséért kit kellene felakasztani?

Nem tudom, de jó kérdés.


Adaléknak még annyi, hogy Bíró Szilvia a fiatal magyar régészgeneráció egyik legagilisebb, legnagyobb munkabírású képviselője, aki nevéhez már most számos kiállítás szervezése, több kiadvány és komoly népszerűsítő tevékenység fűződik!

Szavaiban egy percig sem kételkedem.
Tavaly ősszel ajánlottuk kedves olvasóink figyelmébe Bíró Szilvia kolléganőnk, a Xántus János Múzeum régészének fantasztikus, képes blogját, amelyben a Győr szívében található Széchenyi tér átépítese előtti feltárások eredményeiről számolt be részletesen. Az elmúlt…..
JCB 2009.04.08 22:02:44
A történet nagyon durva!!!

@Kredenc:

A hoteles sztoriban egyébként még az a plusz félelmetes, hogy az ott szereplő Cselovszki Zoltán főépítész rossz nyelvek szerint Mezős után jó eséllyel a KÖH következő elnöke lehet!!!!!
Sírásók naplója Jégemberek 2009.01.19 04:00:00
Hideg földből, fagyott kézzel, töredezett csontokat, cserepeket kibontani igazi rémálom minden régész számára. Aki egyszer is részt vett téli feltáráson, az tudja, hogy milyen a hajnali ködben végigbotorkálni a göröngyös felületen, munkára ösztönözni a mogorva munkásokat,…..
Az európai bronzkor egyik legjellemzőbb régészeti jelenségét azok a változatos összetételű, sokszor kiemelkedő minőségű tárgyakat magukba foglaló bronzkincsek alkotják, amelyeket egykori elrejtőik föld alá, sziklahasadékok üregeibe, mocsarak mélyére, folyók és tavak…..
:::kurosz:::Kedves olvasóink!Aki esetleg nem tudna még róla, az intézeti könyvtári adatbázis (kb. 20.000 könyv és 65.000 cikk bibliográfiai adatai) ideiglenes tesztüzemben elérhető a brigetio.fw.hu/konyvtar.php oldalon...
JCB 2009.03.16 23:54:16
@kurosz:

Igen a kereső oldal gond nélkül működik, de a brigetio.fw.hu/ beütésre továbbra is feljön a vírus riadó.

JCB 2009.03.17 20:48:28
Fájnév. www.freeweb.hu/brigetio/index.php
Vírus neve: HTML:Iframe-inf
Vírus típus: Vírus/Féreg
VPS verzió: 090317-0, 2009.03.17
 Március 15-én este a Nemzeti Színházba volt jegyünk, az Atáliára. A szomszédos Művészetek Palotájában az esti díszelőadásra készültek, a környék tele kordonokkal, néhány méterenként rendőrök, illetve az őrezred emberei álltak. Pekingben, az olimpia ideje alatt kevés…..
Bontják a budai vár egyik középkori falát. Ha valaki a Széchényi Könyvtárhoz felvivő lift folyosójáról kitekint, napról napra nyomon követheti, hogyan verik szét légkalapáccsal és vésővel a középkori királyi várunk egyik 8 méter magasan álló főfalának egy szakaszát.…..
JCB 2009.03.15 12:23:58
@Cirpi:

Azért azt megjegyezném, hogy emlékeim szerint a mélygarázsért lobbizók között élen járt anno a most vehemensen nyilatkozó illetékes úr is. Ő mellesleg a "magyar örökségvédelmi biznisz" prominens szürke eminenciása!

(Csak az kérdés melyik oldalon.)

@Knudstrup:

Az éles szemű meglátásaid közül, most csak egy dologra reagálnék:

Ha nincs ez a blog, szerintem még ma sem nagyon hallasz a Budai Várban történtekről.
JCB 2009.03.15 15:24:21
@Etzilbvrg:

Bizonyára igazad van. Én mindenesetre nem sokat hallottam azelőtt róla, mielőtt a régészek felemelték a szavukat ellene.

Az 1. számú "álhír", értesüléseim szerint egyáltalán nem az.

Amúgy jól felismertél, én vagyok az. A kisöcsémet pedig csak "Terminátornak" becézik itt a telepen.
Bár autópálya nem épül egyelőre Székelyföldön, a nagyberuházások révén a térség régészetében is beköszöntött a kiterjedt felületű ásatások ideje. Székelyudvarhely határában, a Kadicsfalvi-réten épülő ipari park területén 2008 folyamán a székelyudvarhelyi Haáz…..
Mandiner blog Felszabadulás? 2009.02.11 07:01:00
Olyan ez, mintha egy pókhálót akarnánk ujjunkkal rendbeszedni Ludwig Wittgenstein  Hatvannégy éve, 1945. február 11-én megindult a kitörés: a Buda várában rekedtek, köztük a Magyar Honvédség katonái elkeseredett akciójukban megpróbálták áttörni a Vörös Hadsereg…..
JCB 2009.02.11 12:31:13
@thetriggerhappy:

Köszi. :) Csak ennyi lenne?

JCB 2009.02.11 15:36:24
@seaner:100%-ig így érzek.

Néhány hete olvasgatom rendszeresebben ezt az oldalt és már-már kezdett az az érzésem támadni, hogy sokban osztom az itt írók értékrendjét/világlátást.

A poszt inkriminált bekezdése kijózanító volt, mint ahogy az író reakciója is.

Aztán most délután visszanéztem, abban az őszinte reményben, hogy a kommentelők kicsit helyre billentik az egyensúlyt!

E helyett trewq féle fasiszta csürhe hőbörgését találom, egy-egy józanabb hang mellett.

Én is szegényebb lettem egy illúzióval!