Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Montet

0 bejegyzést írt és 46 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hogy telik az idő... Alig pár hónap (egészen pontosan 24...) telt el azóta, hogy kedvelt blogunkon megjelent az első poszt. Akárhogyan is számolom – előrebocsátom, nem vagyok egy matekzseni – de ez azt jelenti, hogy két évesek lettünk. Szép kor. Az emberi…..
Vízkereszt előtt egy napjainkban egyre inkább kiteljesedő spanyol népszokás történetét tekintjük át, mely olyannyira alanyává lett a média világának, hogy élő adásban közvetítik Vízkereszt előestéjén, azaz 5-én este a nagy spanyol adók, ill. azok a városi…..
Montet 2010.01.07 08:38:08
@lécci: Üdv! Nem tudom, hogy mit jelent, hogy egyáltalán van-e jelentése.
Montet 2010.01.08 09:06:24
@lécci: Üdv! Elolvastam a linkeket. A Befana rendes boszorka. Az egyik hagyomány szerint a három bölcs (király) találkoztak vele útközben Jézushoz, és unszolták, hogy menjen velük, és vigyen ajándékot, először nem akart, de aztán megbánta, összeszedett egy halom édességet, de ekkor már nem találta a három bölcset. Ezért bekopogott minden házba, ahol gyerek van, hátha ez egyik Jézus, és azóta ezt megteszi minden évben. A másik hagyomány tényleg tisztán pogány alapokon nyugszik: Régen a téli napéj egyenlőséget követő 12 éjszaka ünnepelték a természet halálát és újjászületését. Természet anya, aki addigra elfáradt és megöregedett abban, hogy az energiáját adta, egy csúnya, de jóságos boszorkány alakját ölti, aki kész arra, hogy elégessék és hamvaiból újjászülessen. A halála előtt azonban ajándékokat osztogat, ami egyben a magvetés szimbóluma is. A mellékelt linkekből az nem derül ki, hogy Epifaniaból hogy lett Befana, mint ahogy az sem, hogy Olaszország mely vidékéről ered. Az biztos, hogy kb. 1000 dialektus fordul elő, amelyek ma is élők, egyes területeken, pedig a hivatalos fórumokat leszámítva, csak azt beszélik. Az látszik, hogy az epiből lett be. Közép-Olaszországban lehet találkozni hasonló átalakulással. Pl. az Andiamo (menjünk, megyünk) az iammo, de ez csak találgatás a részemről.
Előző posztunkban részletesen foglalkoztunk Mátyás király származásával, és gyermekkorával, most pedig az uralkodóként eltöltött éveit vesszük számba. Mátyás uralkodását leginkább összeesküvések jellemezték, a király uralkodása során kénytelen volt folyamatosan…..
Petőfi Sándor, a lánglelkű költő, a március 15-ei események egyik főszereplője, országos ismertsége és a haladás (polgári változások) híveinek szimpátiája ellenére 1848 június 15-én, napra pontosan három hónappal a pesti forradalom után az 1848-as első népképviseleti…..
Montet 2009.11.11 09:42:49
@lécci: Üdv! Nagyon jó ez a térkép! Hol lehet ebből a korszakból származó vármegye térképeket letölteni?
Észak-Itália csodálatosan gazdag és rendkívül békés időszakot élt meg a XV. század második felében. A Lodi békekötést követően az észak-itáliai nagyhatalmak (Firenze, Velence, Milánó) között beállt egyfajta hatalmi egyensúly, aminek köszönhető ez a páratlan időszak. Az…..
Montet 2009.10.09 08:28:34
@lécci: Kösz. Most készül a második rész. Valószínű összesen kétrészes lesz, mivel a Konföderáció tündöklése nagyon rövid ideig tartott (1515. 09. 14.)
Raúl Alfonsín Raúl Alfonsín kormányzata nehéz helyzetben vette át a hatalmat a katonáktól. Alfonsínnak azonban komoly tekintélye volt, azon kevés ügyvéd közé tartozott ugyanis, akik még a junta uralma alatt felvállalták olyanok képviseletét, akiknek…..
A sokácok és bunyevácok kérdése ugyanakkor felvet még egy probémát: valójában mi a különbség a szerbek, horvátok és bosnyákok között? Hiszen tudjuk, a nyelvük szinte ugyanaz. A kérdés több szempontból vizsgálható: nyelvi alaponvallási alapontörzsi ill.…..
Montet 2009.08.19 11:59:11
@csibirkas: A flamand és holland nem jó pár. Tudomásom szerint nem válik jól szét a két megnevezés, a nyelv ugyanis ugyanaz, legalábbis a sztenderd, mert vannak nyelvjárások, de ez a kicsiny Hollandiára és a még kisebb Flandriára is igaz. Tovább Hollandiában a lakosság majdnem fele katolikus, pl. Brabantban, Limburgban elég szép számmal megtalálhatók.
Ebben a posztban megpróbálom összefoglalni érthetően azokat az ismereteket, amelyeket a Svájci Konföderációról fontos tudni, az események jobb megértése miatt. Itt mindjárt fontos megjegyeznem, hogy a konföderáció szót, nem a mai értelemben vett névleges szóhasználatra…..
Montet 2009.05.12 08:13:52
Montet 2009.05.12 10:55:50
Montet 2009.05.13 09:53:35
@Czelder Orbán: Üdv! Látom fogékony vagy a német nyelv szofisztikált kifejezéseire. Ajánlom az első svájci posztomat, ott is találsz egy két érdekességet (a schwyzer tütsch és a lombard olasz keveréke). Érdekességnek még álljon itt annyi, hogy a XV-XVIII. század között a Konföderáció egyik(!) hivatalos megnevezése alter grosser Pund obertütscher Landen volt. A Konföderáció szó felnémet eidgenossenschaft helyett az eidgenössi és az eidgnoschaft a XIV. századtól ismert megnevezésként használt.
Az alábbiakban Montet újabb postját olvashatjátok. A Morgarteni fiaskó után a Habsburgok nem szerveztek rögtön büntető expedíciót. Hogy miért, ennek több oka is lehet, többek között megemlíthetjük Frigyes és Bajor Lajos vetélkedését, de valószínű, hogy fontos szerepet…..
Montet 2009.04.14 08:21:57
@Lamassu: Üdv: Svic.
Montet 2009.04.20 17:34:56
@vero: Üdv! Lehet, hogy Lipót többet ért volna fogságban. A véleményem az, hogy zsákmány, egész pontosan a fegyverszerzés erős lélektani nyomás alatt tartotta őket, a Morgarteni csatával kapcsolatban pl. olvastam, hogy a fegyver arzenáljukat alapvetően a zsákmányolt fegyverek határozták meg évtizedekig. Ezen kívül nagyon gyakorlatias szempontok is voltak. A foglyok logisztikai problémát is jelentettek volna, és mivel ez nem egy nemzetállamvolt, a háború után mindenki hazatért a saját kisállamában, senki nem akarta magára venni a foglyokkal való bibelődés problémáját. A hadizsákmányt könnyebb elosztani (bár, ahogy később látni fogjátok ebből is eredtek problémák)
Montet 2009.04.28 08:22:08
@Philip87: Üdv! Kösz a pontosítást. Bár, érdekes, mert én is svájci forrásokat használok. Mindenesetre minden későbbi kiegészítést, pontosítást előre is köszönök.
  Felcsapva gyakorlatilag bármelyik történelmi könyvet, ami a középkorral és/vagy a kora újkorral foglalkozik, a francia királyságnál megtaláljuk ezt a kedves megállapítást: a száli törvény kizárja a nőági örökösödést. Természetesen, ahogy ez lenni szokott, így…..
Montet 2009.04.07 06:32:03
@Faustb: Igen, ott szinte minden mozzanat megtalálható + Jacques de Molay halála. Azért kíváncsi lennék, hogy az újabb kutatások is megerősítik Druon könyvében szereplő adatokat, eseményeket (persze a Templomosok bújtatott bosszúja nélkül)?
Montet 2009.04.08 08:24:09
@Kaif: Üdv! Robert d'Artois szerepe a Nesle torony botrány kirobbantásában, Mahaut és Robert családi háborúzásának hatása az utolsó Capetingek sorsának alakulására. Ha jól emlékszem a könyvben az is szerepel, hogy Mahaut mérgezte meg az újszülött Jánost. Sajnos régen olvastam már a könyvet, ezért nem emlékszem minden részletre, de ahogy olvastam a posztodat, beugrottak az események.
Az argentin események 1943 után érdekes fordulatot vettek. 1943-ban puccs döntötte meg Ramón Castillo kormányzatát. Castillo maga is egyfajta diktatúrát akart bevezetni, de a konzervatív párt az 1944-es választásokon nem őt, hanem a nyíltan angolpárti Robustiano Patrón Costas-t…..
Valós román őstörténet: a vándorlási elmélet.És akkor a végkifejlet. Ha a románok nem a dákok leszármazottai és nem éltek mindig a mai románia területén, akkor kik ők és honnan származnak? Két kiindulási alapunk van: az egyik a román nyelv maga, a másik pedig az írott…..
Montet 2009.03.23 12:10:02
@hami: Üdv. Szerinted van elmozdulás abban, hogy valódi tudományos alapon a két nemzet történészei együtt tárják fel a múltat?
Montet 2009.03.24 13:02:49
@hami: Hú, ez érdekes. Tehát van olyan időszak, ahol hajlandók tárgyilagosak lenni. Ez megérne egy posztot, vagy nem?
Ebben a postsorozatban a címben szereplő két dél - amerikai állam 20. századi történelmével, és annak a gazdasági fejlődésre gyakorolt hatásával fogunk foglalkozni. A téma több szempontból is tanulságos. Míg Chíle Latin Amerika bezzegországa és sikertörténete, addig…..
Unus pro omnibus, omnes pro uno      Az alábbiakban Montet postját olvashatjátok, Ez a post egy Svájcról szóló sorozat első része. Szándékosan hangsúlyoztam ki a címben a konföderáció…..
Montet 2009.03.12 11:22:12
@tiboru: Elolvastam a hivatkozott blogot. Nem tudom, hogy az "igaz" jelzőt ironikusnak szántad-e vagy sem. A blog érdekes volt, de bennem csak azt erősítette, hogy ez egy legenda. Svájci történészek is vitatkoznak azon, hogy Tell történetének, van-e igazság alapja, és csak a részletek ferdültek el, vagy az egész csak a képzelet szüleménye. Van néhány tény, ami a témához kötődik. A már említett Sarneni Fehér Könyv (1470!), itt említik ezt a történetet először írásban, illetve, hogy már lényegesen korábban létezett egy elég hasonló tartalmú történet (átlőtt alma) Dániában, az ottani nemzeti hős Toko a gyűlölt fekete (kék?) fogú Haralddal (936-966) állt nézeteltérésben. Ha valaki erről tud valamit, ossza meg velünk!
Montet 2009.03.18 09:54:06
@Faustb: Üdv! Tudomásom szerint nem, nem tudom, hogy létezik-e magyar neve (kis Szent Bernát?) A szövegben feltüntetett az olasz neve, mivel, ha jól tudom ez a hágó már olasz nyelvterületen van. A Szent Bernát olasz neve San Bernardo.
Montet 2009.03.23 09:39:29
@Faustb: Üdv! Igyekszem követni a kommenteket. A Szent Bernát hágó nyugaton van (a nagy). Az olasz-svájci határon, még pontosabban az olaszországi Val D'Aosta tartomány és a svájci Valais/Wallis kantonok határán. Ott laknak a Bernát hegyi kutyák. A Kis Szent Bernát ehhez képest keleten helyezkedik el. Pontosan nem tudom, (szerintem Kaif tudni fogja) de az olasz Lombardia tartomány és a svájci Graubünden/Grisciun/Grigoni tartomány határánál valahol.
Ahogy az előző posztban már említettem, Habsburg Rudolf halála cselekvésre késztette az őskantonokat (waldstätten), és a megkötötték az örök szövetségüket, hogy kölcsönösen megvédik egymást a külső támadóktól, illetve megvédik az addig megszerzett szabadságjogaikat.…..
Montet 2009.03.16 08:22:47
@maotai: Üdv! Kösz! Igen, hamarosan jön a XIV. sz. végéről két mérföldkőnek számító csata bemutatása. Mű alatt van már a Konföderáció szerkezete, ez talán azért lenne fontos, mert egyre többször kell olyan fogalmakra utalnom, amit itt tisztázok. Aztán az itáliai hadjárat, aminek mély előzményei vannak (ide kerülne a burgund háború is) és utózmányként a Reformáció, így Sigismundus kérdésére is tudok válaszolni.
A Kínai gazdaság 1820-ban még nem csak messze a legnagyobb kibocsátással rendelkezik a világon*, de a világ össztermelésének egyenesen a harmadát adja, majd ez az arány a dinasztia bukása idejére 9 % alá zuhan (OECD). Az a gazdaság zuhan ekkorát, mely előtte gyakran nem…..
A németek a Magyar Királyságban. Forrás: A történelmi Magyarország atlasza és adattára, Talma Kiadó, 2005 A magyarországi nemzetiségeket számba vevő sorozatunkat a németekkel folytatjuk. A németség lélekszáma majdnem akkora volt, mint a szlovákoké. Ez az adat…..
Az alábbi postsorozatban az újkori Magyarország etnikai viszonyainak leírására vállalkozom. Ennél többre nem. A 18-19. századi nemzetiségi kérdés meglehetősen összetett téma, a politikai vetület külön sorozatot ér önmagában. Az is lehet, hogy erre is sor kerül a jövőben. :)…..
Montet 2009.03.02 12:45:32
@charlie:
Üdv Charlie! Nem vagyok szakértője a kérdésnek, de csak amennyit tudok a témáról, már az is elég, hogy kicsit akadékoskodjak, ha nem veszed zokon.
Franciaországban a forradalom alatt (értsd, Nagy Francia Forradalom) a lakosság több mint felének nem volt anyanyelve a francia. Nem volt éles nyelvhatár, ráadásul össze-vissza helyezkedtek el, nagyjából körülvéve a "franciákat", mint minket a nemzetiségeink. A teljesség igénye nélkül csak néhányat: Platt, elzászi, okszitán, korzikai, baszk, breton, stb.
Montet 2009.03.03 08:30:21
@hami: Üdv! Köszönöm a hozzászólásokat, jó volt veletek értekezni ebben a témában. Hiába, mindig tanul az ember!
Móra Ferenc: Tápéi furfangosok (részlet)"A pragmatica sanctio-ról is volt egy szép olvasmányunk, mert az is beletartozik az inasi közismeretbe. Alighanem valami akadémikusból lehetett kinyírva, mert egy csöppet értelmetlen volt. (De csak éppen annyira, amennyire a tudomány…..
Montet 2009.02.20 12:39:55