Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Aries MWZ

0 bejegyzést írt és 50 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy nap a városban Szevasz Cserpes 2011.04.11 09:51:00
Tipikus magyar sztori, néhány vadhajtással. Ilyen például, hogy a Cserpes tejtermékek minősége korábban jó volt, ami viszonylag ritka a hazai élelmiszeriparban, mert nálunk az előző rendszer hagyományainak megfelelően még mindig inkább a mennyiségre, mint a minőségre hajtanak.…..
Aries MWZ 2011.04.12 22:05:32
@orient: mi Lipótit szoktunk venni kenyérből, vagy a magyarok piacáról a kétkilóst, nem volt sosem problémánk vele. Gyerekkori flashback, hogy a kenyér eláll egy hétig. :)
Divat hülyézni a rossz helyesírókat, pedig lehet, hogy problémájuktól épp ők maguk szenvednek leginkább. Összeállításunkban a Homártól eljutunk egészen Schmitt Pálig és hivataláig, közben pedig kiderül, kik azok a nyelvtannácik és miért ejtenek helyesírási hibákat a…..
Pamacs és penge Víz van, babám! 2010.12.30 06:32:00
 Méghozzá arcvíz, amely nagyjából a sárga Floïd kelet-európai unokatesója. Cseh (voda po holení), smaragdzöld, és olyan retróillata van, hogy azonnal Jiří Menzel DVD-k után kezdesz matatni. Az Alpa nem mai márka, hiszen még a Monarchiában született: 1913 óta…..
 Még október volt, amikor a Nadler kézi készítésű szappan blogon megtudtam: a készítő, Alma borotvaszappanba vágta a keverőkanalát. Persze, hogy megörültem, hisz továbbra is nagyon szeretném, ha lennének itthon minőségi, jól működő kézműves borotvaszappanok.…..
A HVG-t, illetve honlapját a mértékadó források között szokás számon tartani. Meglepő, hogy az egyébként mérsékelt és szakszerű lap nyelvi kérdésekben milyen szélsőséges és szakszerűtlen véleményeknek ad teret. Vigyázat, nyelvőr! (Forrás: Wikimedia…..
Aries MWZ 2011.01.26 17:17:43
@Goompah: Arra gondoltam az „újhullámos” megközelítés alatt, hogy míg évszázadokon át az volt a trend, hogy a nyelvész egyben nyelvművelő, ismeretterjesztő is, most inkább a leíró nyelvészet, amolyan „szarni bele” kategóriájú nyelvészkedés a divat. Épp tegnap olvastam át újra az AkH-t egy helyesírási hitvita kapcsán, és szomorú vagyok a sok, logikailag nehezen védhető szabály kapcsán. Nem érzem azt, hogy a nyelvészek törekednének a kevésbé egyértelmű szabályok logikájának széleskörű megismertetésére vagy az ellentmondások gyomlálására.

A gründolnál nem az zavar, hogy nem magyar eredetű szó, hanem nincs oka pont ennek a szónak az átemeléséhez, főleg ha hozzávesszük, hogy Németország, Skandinávia nem a épp a korrupció melegágya. Ez nem egy laptop vagy fájl, hogy a technológia vagy a magaskultúra átvétele hozza magával az új szavakat.
Aries MWZ 2011.01.26 19:04:36
@hajófűtő: egynémely tudományágról szakmámból adódóan halvány sejtéseim vannak, a nyelvtudományról nagyon helyesen megállapítottad, hogy nincs tudományos fokozatom. Azt hiszem, hogy ettől még nem kártékony és elítélendő, ha önképző módon igyekeszem hiányosságaimat e téren pótolni. De nem értem, hogy az én személyem mennyire fontos a fenti vitában.

Nem tudom azt az érvelést elfogadni, hogy a nyelvész feladata csupán a tények dokumentálása, hiszen a nyelv él és nem csupán formálható, de formálni is kell. A nyelvtani és stilisztikai szabályok megtartása a napi érintkezések folyamán minden korban fontos feladat volt. Nekem úgy tűnik, hogy a '90-es évekig ez meg is maradt, az évszázadok folyamán minden nyelvészeti ismeretterjesztéssel foglalkozó híresség egyben a kor kiemelkedő nyelvésze is volt. Gondolj csak Grétsy Lászlóra, Balázs Gézára, Lőrincze Lajosra. Újhullámos nyelvészeknek pont az általad említetteket, Nádasdy Ádámot, Kálmán Lászlót tekintem, akiknek - a nyomatékosítás kedvéért újra elmondom - nem a szakmai felkészültségével van problémám, hanem a hozzáállásával.
from: újságíró to: olvasószerkesztő date: 2010.09.01. subject: ebook-reader ekönyv-olvasó vagy ekönyvolvasó? mindenki kötőjellel írja, de egy olvasó szerint hülyeség Attól függ, hogyan írjuk az e + könyvet. Ha e-book, akkor e-book olvasó, mint az e-mail…..
Miért akarnak a népek folyton szabályokat, ha aztán nem akarják megtanulni őket? Miért mondják a szabályokról – amiket nem tanultak meg –, hogy azok rosszak?Miért gondolják az emberek, hogy a helyes írás az, ahogy mások írnak (l. helyesírás-ellenőrzés Google-lal)? És…..
Aries MWZ 2011.01.11 11:51:35
Nagyon szomorú vagyok, amikor olyanokat olvasok nyelvészektől, hogy midnenki beszéljen és írjon úgy, ahogy neki tetszik. Azon rágódtok, hogy egy nyelvésznek mi a dolga – dokumentálni azt, ami van –, holott felteszem, azért tanulta a „szakmát” sok-sok éven át, mert szerette. Ahogy egy matematikus is, a rendszert szereti, az összefüggéseket kutatja, kiküszöböli az ellentmondásokat és nem arra törekszik, hogy Pistáéknál a 2*2=4, Jóskáéknál 2*2=5, Laciáknál meg ami neki tetszik, hiszen egyik megoldás sem jobb a másiknál. Pedig de, és ha ez nem egyértelmű, akkor vagy a rendszert kellene ellentmondás-mentessé tenni vagy hatékonyabb módszertant kidolgozni az oktatására.

Lenne teendő bőven, akár a kiejtés szerinti írásmód bátorítására az új szavaknál (fájl, sztereó, bájt stb.), akár a frappáns, meglévő megfelelőik példázásával (space - szóköz, backspace? escape? stream wrapper?).

Ha nem lesznek hozzáértő „nyelvápoldai” szakemberek, akkor a magyar nyelv is úgy fogja végezni, mint a francia vagy az angol, egy szabályokkal nehezen körülhatárolható katyvasz.

@Szintaktika Szemantika „Azt viszont nehezen fogadnám el, hogy a nyelv érdekességének lényeges forrása volna a betűkép. Az "ly" a nyelvhez semmit nem ad hozzá, mert nincs neki megfelelő külön hang, ellenben elbonyolítja a helyesírást, ami csökkenti a használata széleskörűségét.”

A latin írásmódra való áttérés miatt érthetőek nehezebben korai szövegek, történetesen a legtöbb hangra nem volt írásjel és a kiejtés szerinti írásmód alapján valószínűleg jelentősen változott, szegényedett a nyelv. Az elynek, vagy a nyílt és zárt „e”-nek is meg lenne a maga szerepe. 30 éves vagyok, mezővárosban születtem, de a nagyszüleim és anyukám is úgy beszélt, hogy a különbségek tisztán kivehetőek és így számomra egyértelmű, hogy mikor kell elyet vagy jét használni, és a nyílt-zárt e is sokszor megjelenik a „vidéki” beszédben. Érdemes lenne inkább megőrizni az eszközkészletet, mint tovább csonkolni.
Aries MWZ 2011.01.12 10:06:23
@NP: én konkrétumokat írtam, míg Te csak sajnálkozol arról, hogy az ember vágyik az előíró nyelvészet - Lőrincze-, Grétsy-, Balázs-féle vonal - újbóli, szélesebb körű elterjedésére. Nyilván mindenki tájékozatlan, aki nem firkál a Mancsba és nem makog végig 90 perc nettót a Tilos Rádióban és a Klubrádióban...
Aries MWZ 2011.01.12 12:46:41
@Riasom: nem mondtál újat. Nekem - mint azt fent írtam - a hozzáállással van bajom és nem azzal, hogy melyik nyelvész mivel tölti ki a napjait.
Vajon a hely és a hej ugyanúgy hangzik? Vagy csak a h hang azonos bennük? Nyilván attól függ ki hogy mondja. Szabadság van, mindenki úgy beszél ahogy akar. Meg úgy is ír. Csak attól még, hogy egyesek egyformán ejtik a hely és a hej szavakat még nem biztos, hogy így a leghelyesebb.…..
Véleményem szerint a legnagyobb akadály a királyság, mint államforma visszaállításának útjában az, hogy az ezt támogatók egy jelentős része nem a Magyar Királyságot akarja helyreállítani úgy általánosságban, a magyar szót magyarnak értve, hanem legitimista alapon a Habsburg…..
Kicsit untam már az itthoni felvágottakat, meg hogy sehol sem találok egy rendes kolbászt, ugyanebben a pillanatban egészen véletlenül beleakadtam a Bűvös szakács egy évvel ezelőtti, meg az idén nyári kolbásztesztjeibe. Bár minden ilyen egyszerűen menne az életben!Kinéztem az…..
Az első ötösben nem volt tokaji, a másodikban kettő lesz, a végére ötig jutunk el. Nem véletlenül, továbbra is ott Hegyalján mennek a dolgok a legfrappánsabban – mondjuk ami engem illet, a déli végeken folyó munkát is becsülöm, díjazom –, jönnek elő az új nevek,…..
Aries MWZ 2010.12.27 12:56:08
@BZoltan: tudom, hogy a hordóban van, de számomra egy 2007-es bor nem idei bor. :]
A lájkvásárlás (azaz cserébe azért, hogy valaki csatlakozik egy rajongói oldalhoz pénz vagy bárminemű juttatás felajánlása) elvileg ellenkezik a facebook szabályzatával, ennek ellenére láthattunk már rá példát külföldön és itthon egyaránt. A Jack in the Box…..
                „Ebben az órában én voltam felelős a német magyar nép sorsáért, így én lettem a német magyar nép legfelsőbb bírája.”   Az előző rész tartalmából: az Alkotmánybíróság…..
Aries MWZ 2010.10.28 00:24:45
@Megfigyelo: azt az alkotmányt kinek a nevében írták és kitől kapták hozzá a felhatalmazást? A nemzettől nem, mondhatni érvénytelen.
Aries MWZ 2010.10.28 00:32:34
@Gamma Leonis: úgy tudom, hogy a második honfoglaláskor a magyarok jelentős része ariánus keresztény volt. Ezért nincs sem magyar, sem külföldi kódex, amely a hittérítést ábrázol, szemben a környező népekkel. Sőt, bizonyos elméletek szerint Attila is az volt, hiszen Attila királyként említi számtalan nyugati krónika és koronával ábrázolják. Királynak latin értelemben csak a keresztény egyház által jóváhagyott uralkodókat nevezik.
Drága olvasók!Véreim! Magyarok!Megkérdezném tőletek, hogy ez a mondat:vége lehet a nyugdíjpénztáraknak kinek hogyan smakkol.1. Teljesen természetes.2. Jó az úgy is.3. Van benne valami furcsa.4. Hát, nem az igazi.5. Tök szar.6. Egyértelműen hibás, csak elírás lehet.És…..
Aries MWZ 2010.10.17 12:14:00
4
1
Tök egyszerű a kérdés: melyikkel érdemes közlekedni Budapesten? A BKV-sok szerint a tömegközlekedésnél még a fény sem gyorsabb, a magyar főváros különben is jól el van látva buszokkal, villamosokkal, metrókkal (haha), értelmetlen bármilyen más eszközt választani. A biciklisek…..
Aries MWZ 2010.10.06 09:13:33
@Aries MWZ: saját magamnak reagálva. A bicikli sok esetben nem alternatíva. Nem csak akkor, amikor a létrát kell cipeni, hanem ha nem tudsz lezuhanyozni/átöltözni munkakezdés előtt.
Aries MWZ 2010.10.06 15:35:42
@mcs: igen, az útvonalat benéztem. :) Amikor Petőfi híd budai hídfőjéről jártam naponta a Pillangó parkba, én nem találtam gyors utat. Kb. 40 perc volt az út, 6.8 km...
Ezt a sorozatot nem lehet épp bőrrel megúszni, eddig ügyesen egyensúlyoztam a jobb minőségű helyek közt, de most baráti tanácsra Ádám után én is becsúsztam az alkonyzónába. View Mega hamburger in a larger map A Magic Burger - Fanni - Mega hamburger aranyháromszög talán ha két…..
Bár magam inkább sétapárti vagyok, de ez nem jelenti, azt, hogy ne érteném meg az autósok problémáit. Sőt, ha olykor mégsem értem meg, a hangjuknak még akkor is szívesen helyt adok. Hogy mennyire van igaza Péternek, és hogy mennyire megnyugtató az alpolgármester válasza, azt a…..
Kemény hét volt, komolyan mondom, minden nap elnyalni egy fagyit, sőt, valamikor kettőt-hármat igazán megerőltető munka. Most már el tudom képzelni, mit éreznek a Michelin-csillag szakértői, akiknek akkor is enniük kell valami finomat, ha csak egy sajtos-tejfölös lángosra meg egy…..
Suzuki GT380, 1972 ..
Aries MWZ 2010.07.12 10:28:25
From: olvasó Subject: videóbíró [...] Amúgy a videobírót következetesen végig rosszul, hosszú ó-val írjátok, pedig az rövid. Lásd pl. videomagnó - de: videó Azaz szóösszetételben az o rövid, csak ha szó végén van, akkor hosszú. From: szerk. ne haragudj, de ez az o és ó…..
Bűnügy-lopás Azt hitte a norvég, hogy a magyarok nem lopnak biciklitPécs, 2010. április 14., szerda (MTI) - Ellopták egy norvég lány kerékpárját egy pécsi kerékpártárolóból alig pár perc alatt, miután nem láncolta ki biciklijét.Zsobrák Péter, a Baranya Megyei…..
Rohamosan közeleg Húsvét szép ünnepe. Így vagy úgy, de szinte mindenki arra készül. Most már az operások is, de eddig valami egészen mással voltak elfoglalva, nevezetesen a 10.52 fejlesztésével. Ebben elég szép eredményeket értek el, ezeket foglalták bele a mai előzetesbe Új…..