Regisztráció Blogot indítok
Adatok
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt)

2 bejegyzést írt és 1066 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Gideon Társaság valamikor a 19. században azt tűzte ki maga elé célul, hogy minden szállodai szobában legyen egy Biblia. Ezt egy kaliforniai hindu csoport, a „Pancajanya project” nagyon jó hatású kezdeményezésnek tartja, olyannyira, hogy utánoznák és a Bhagavad-gita 150 000…..
Baj van, kamerad. Zárjuk le a zsilipkapukat. Mostantól se ki, se be! Fegyveres őröket a parlamenti büfé és a 600 forintos narancslé mellé! Ertsey Katalin izraeli állampolgári is. Izraeli-piréz! (A Barikád már találgatja biztos, hogy a piréz askenázi fajta-e vagy szefárd...) A…..
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.12.01 13:54:41
@pocaklakó minimanó:

“Japanese society is linguistically and culturally homogeneous, composed of 98.5% ethnic Japanese, with small populations of foreign workers. Zainichi Koreans, Zainichi Chinese, Filipinos, Brazilians mostly of Japanese descent, and Peruvians mostly of Japanese descent are among the small minority groups in Japan.”"

Wikipédia? :) Egyébként a japán változatban 98,9%-ot írnak, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ez a japán állampolgársággal rendelkezők aránya :日本国籍を持つ者の割合:98.9%(2010年〔平成22年〕8月現在). Ebbe a halmazba sokan beleférnek, kezdve a nivh nénitől a nákui bácsiig.

" míg azért a homogén Japán egészen jól elvan pár ezer éve."

?? Ilyet azért még a kényes dolgokat előszeretettel elsumákoló japán törikönyvek sem írnak.... Komolyan soha nem hallottál még a hajato és emisi népekről, a rjúkjúiakról illetve a kikadzsinekről? Ha csak az eddig eltelt kétezer évet nézzük, az első ezerben végképp nem volt homogenitás- a kikadzsinek 3* (mások szerint 4**) időszakban érkeztek. Ezek ugyan idővel beolvadtak (www.nature.com/jhg/journal/vaop/ncurrent/full/jhg2012114a.html?WT.mc_id=TWT_NatureJapan) , ám az északi népek (az ainukat mellesleg 2008-ban ismerték el őslakosoknak***) és a rjúkjúiak mind a mai napig fennmaradtak - és mint korábban is írtam, nyelvileg és kulturálisan is erősen eltérőek. Volt szerencsém szeptemberben Okinavára utazni, ami tényleg egy másik "ország". :)

* Encyclopedia of Japan ©Kodansha
** 日本大百科全書(ニッポニカ) ©Shogakukan Inc.
*** www.nytimes.com/2008/07/03/world/asia/03ainu.html?pagewanted=all&_r=0
www.sangiin.go.jp/japanese/gianjoho/ketsugi/169/080606-2.html
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.12.02 07:33:14
@安徳拉希:

"Japanese society is linguistically (---) homogeneous,"

Ez leginkább az oktatásnak és a médiának "köszönhető", de a meidzsi-kor előtt elég nagy volt a nyelvi széttagoltság*. Azért ma is, ha pl az ember elmegy Okinavára vagy a Tokióhoz tartozó Hacsidzsózsimára és beszél a helyiekkel, nem biztos, hogy mindent meg fog érteni :))

*www.fukuoka-pu.ac.jp/kiyou/kiyo17_2/1702_okamoto.pdf
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.12.03 13:51:55
@pocaklakó minimanó:

Végtelenül örülnék, ha felvilágosítanál!
Főleg a narai Tanaka és kjótoi Jamada érdekelne.
A héten még kitart a dalszövegezés az órákon, aztán a jövő héten vitatkozni fogunk. Legalábbis remélem, rá lehet őket venni - némi rásegítéssel - a beszélgetésre. A tervezett téma már eddig is szóba kerül olykor itt-ott: a kutyaevés kérdésköre. Ez egyike a Kínát…..
Meghökkenve olvastuk Matolcsy György következő kijelentését egy, a miniszter hódmezővásárhelyi lakossági fórumáról beszámoló cikkben: “Az ázsiai származásra büszkének kell lennünk. Gyermekeink fenekén az első hat hétben százból harminc esetben kis piros pont van. Pont, mint a japán gyermekeknek.…..
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.11.17 07:57:48
@otgorbebogre:

Sajnos nekem állandóan eltévesztik a nevemet, mindig el kell magyarázni, hogy ami elől van, az a családnév :))
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.11.17 16:17:28
@otgorbebogre:

Én már újabban azt csinálom, hogyha írni kell valahová (hivatalos levél, e-mail az egyetemnek stb), akkor a család és a keresztnév után zárójelben feltüntetem, hogy melyik mi :)
(姓)  (名)
Persze, egymásnak lehet ugrasztani embereket más alapon is, de nincs olyan "fantasztikusan" eredményes eszköz, indok, vagy ürügy, mint a vallás. *** Amikor az ember vallásokról vitázik, és általánosítani próbál, hogy minden vallás rossz, tehát maga a hit a rossz, akkor az egyik…..
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.11.13 11:37:03
@Brendel Mátyás: Igen, Európában a keleti vallásokról egy elég pozitív kép alakult ki, de ugyanúgy megvannak nekik is a disznóságaik...
Talán ez is idevág:
A pap Audija
tokyoreloaded.blogspot.jp/2012/09/a-pap-audija.html
Még 2005-ben került hozzám egy mongol kézirat, aminek a kolofonjában volt egy mandzsu mondat, akkor nem tudtam vele mit kezdeni. 2007-ben írtam róla pár szót (http://www.flickr.com/photos/erdeni-yin_sang/415366792/) de képtelen voltam értelmezni a szöveget. Az eltelt évek alatt több…..
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2009.01.29 01:58:12
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.11.10 13:36:21
[ Tartalomjegyzék gyanánt > Biztonság > Bad statistics > Ha megszűnnének az oltások ] Előrebocsátom, hogy nem kívánok rendszert csinálni abból, hogy minden védőoltás-ellenes agyrémre tételesen válaszolok. (Különösen egy bizonyos színvonal alatt...) Ehhez sajnos…..
Közismert dolog, hogy a mongol minta alapján 1599-ben alkották meg a mandzsu írást, majd 1632-ben egy írásreformot hajtottak végre. Egyértelműnek tűnik, hogy 1599 után mandzsu nyelven folyt a levelezés és adminisztráció a mandzsu udvarban, de a XVII. század első feléből több…..
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.10.31 14:12:09
@安徳拉希:

Ez az idézet, ha minden igaz, a dai ming yingzong shilu (大明英宗實録) zhengtong (正統) 9. évi 2. havi feljegyzésénél olvasható. Érdemes lenne nem csak a mandzsu, hanem a Ming-kori kínai forrásokat is átnézned, hátha van még valami infó a mongol írás és nyelv használatáról.
Nehéz az összefogás, pedig hasznos. Könnyen belátható, hogy egyedül gyengék az emberek és a törzsek, azonban összefogással erősekké és naggyá válhatnak. A XVII. század elején a mandzsu Nurhacsi egy esős napon így beszélt a mongolokról:mongγol-ud-un aǰu törökü anu .…..
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2011.09.29 18:31:33
@teemur: Köszönöm! Ha ez így van, elég amatőr lehetett, aki ezt elkövette :) Ebben az a szép, hogy a botcsinálta "kutatók" ezt a danhu-t gondolkodás nélkül átvették, és további elméleteket költöttek rájuk :) (danhu- tennó, DANhu-isTEN stb).

"Persze, a 單于 a hagyományosabb shanyü lenne."

A Xinhua Zidian (新華字典) chányút ír, de vajon hogy lett ebből shanyu? A 單 shan olvasatánál a fent említett szótár család-és földrajzi nevet társít.

Nemrég olvastam, hogy Wang Mang 王莽 idejében megváltoztatták a xiongnu és a chányú (shanyu) írásmódját 恭奴 -re (putonghua: gongnu) és 善于-re (putonghua: shanyu).

/forrás: 諸橋大漢和辞典 巻二/
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2011.10.03 15:32:32
@teemur:

Sajnos én sem vagyok sinológus, így csak az írásjegy-szótárakra tudok támaszkodni :) Az viszont rémlik, hogy ez a *shanyu egy hosszabb uralkodói cím egy része. Az általam használt szótár ezt 撐犁孤塗単于 "tengri koto (shanyu)"-nek írta át. Tudsz erről a címről valamit, találkoztál vele a történészi művekben?
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.10.30 06:34:28
@bithe i niyalma:
"mellesleg olyan szavakat rokonított, amitől a hajam égnek állt, pl: tájfun"

Haha, Ucsiraltu komolyan előszedte a tájfunt? De gáz!
. Yoyo yo! A magukat rockereknek kiadó Scandal csapat lányai, illetve onnan csak ketten, 2011-ben elhatározták, hogy mivel úgyis nagyon keménynek képzelik magukat, ideje lenne valamit hip-hop-rapper vonalon is kiadni. Így született meg a DobonDobondo no theme…..
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.10.28 11:12:13
A Szkeptikus Társaság rendszeresen kap leveleket. Támogatókat és kritizálókat egyaránt. Az ellenérdekeltek támadásai sem ritkák, tevékenységünkből fakadóan számítanunk kell rájuk. Nehéz azonban megszoknunk az erős indulatokat, amivel például a legutóbb érkezett e-mailben is szembesültünk. Nem ezért…..
Kedves olvasónk ace22 nem kevesebbe vágta a szekercét, minthogy bemutassa a tűzfegyverek elterjedésének hajnalát és azok sokszínűségét. A téma harctéri vonatkozásaival Mentula barátunk és szerkesztőtársunk már foglalkozott a Landsknechtekről ír posztjában, ahol arra is…..
Egy görög családanya színházba akart menni. A Corpus Christi című darabot szerette volna megnézni, de a fasisztoid Arany Hajnal párt (három parlamenti képviselőben megtestesülve) és keresztény követői nem hagyták – tiltakozást szerveztek a színház elé, aminek következtében…..
Meg a tejesdobozról is a szex jut eszébe egy orosz ortodox vallási csoportnak. A Nép Tanácsa című szervezet ugyanis feljelentést tett, mert a Veszjolij Molocsnik tejesdobozon – kapaszkodjatok meg – szivárvány szerepel az égen, ami a homoszexualitás népszerűsítésével ér fel.…..
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.10.16 12:47:27
[ Tartalomjegyzék gyanánt > Biztonság > Bad statistics > A német KiGGS-tanulmány és az oltatlanok egészségi állapota az oltottakhoz képest ] Ebben a sorozatban a legbotrányosabb metodikájú védőoltás-ellenes "tanulmányokat" fogom leleplezni. Célom nem csak a konkrét…..
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.10.11 07:14:05
@Corvilupo: Mérget meg népirtást szoktak emlegetni az oltásellenzők (lásd gadol hozzászólását)- miközben feltehetően nagy részük szintén átesett gyerekkorában a kötelező oltásokon :)
A 21. század embere számára talán már a feledésbe merült, hogy a védőoltások bevezetése milyen forradalmi módon változtatta meg az életkilátásokat, csökkentette a gyermekhalandóságot és növelte meg a születéskor várható élettartamot. Ma bizonyos csoportok, nem teljesen…..
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.10.07 09:31:22
@ptm: wémikivel nem érdemes foglalkozni, hírhedt figura a blog.hu-n...érdemes megnézni a hozzászólásait.
Bár nem teljesen tartozik a blog profiljába az élelmiszerekkel kapcsolatos tévhitek boncolgatása, van, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Újabban egyre többet hallani, hogy a tehéntej ártalmas: allergiát okoz, autizmushoz, cukorbetegséghez vezet fogyasztása - és még…..
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.10.05 11:19:37
" több mint 5000 éves kínai gyógyászat"

Néhány történet az anekdotákkal érvelőknek:))
Az „ősi keleti” gyógyításról érdekes dolgokat lehet olvasni mind a Keleten járt európai utazóktól, mind pedig maguktól a helyiektől.
Pl Szugita Gempaku edo kori japán orvos írja a "Holland tudományok kezdete" (蘭学事始
archive.wul.waseda.ac.jp/kosho/bunko08/bunko08_c0223/ )c. könyvében, hogy hozzájutottak egy holland anatómiakönyvhöz, ami teljesen máshogy mutatta be az emberi test felépítését, mint amit Japánban a kínai könyvekből ismertek. Elhatározták, hogy összevetik a holland könyv ábráit egy felboncolt holttesttel, majd emberi csontokkal, ami meg is történt. Meglepetésükre a holland könyv ábrázolta helyesen az emberi testet és nem az addig használt orvosi könyvek. Szugita és társai el is szégyellték magukat, hogy úgy praktizálnak, hogy még az emberi testet sem ismerik. A holland könyvet végül lefordították, így jött létre a legelső japán anatómiakönyv ( www.wul.waseda.ac.jp/kosho/bunko08/b08_a0028/ ). Az európaiak közül meg mondjuk ott van a svéd Thunberg, aki 1775-76 között volt Japánban, és írja, hogy a japán orvosoknak nincs anatómiai és fiziológiai ismeretük.
Vagy Ligeti Lajos is megemlíti a Sárga istenek, sárga emberek c. könyvében, hogy amikor megbetegedett a tudós orvosláma, nem egy hasonló felkészültségű kolegáját kereste fel, hanem egyből ment Ligetihez jó kis nyugati orvosságokat kunyerálni :)

(mellesleg a kínaiak ősidők óta esznek húst és gabonaételeket)
A mongol történeti művek megegyeznek Dzsingisz anyjának a személyét illetőleg, Höelün volt az. Az apa kérdése már nehezebb, mert genetikai vizsgálatok nélkül nehéz ezt eldönteni. A legrégibb és legáltalánosabban elfogadott nézett szerint Jiszügej bátor volt Dzsingisz apja. A…..
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.07.17 07:45:39
@Zergevirag:
Ez a gereg mongol szó lenne?
A Lessingben megnéztem, de nem volt benne ilyen...ha garag kell, a jelentése: planet; day of the week; week. /= graγ, γaraγ , grag, ǥaraγ/
Cirill: гараг、гариг
A szanszkrit graha szóból.
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.10.02 07:05:10
@Zergevirag:

Ja, a gerege! Ez ha jól tudom a halhában гэрээ lesz, jelentése a Kara-szótár szerint "szerződés;tanú", de a linken látható kép esetében "pajdze" (пайз) a jelentése .
Az igazi Potala Lhászában van, azonban a XVIII. században született egy kistestvére. 1767-1771 között emelték Jehol (mai Chengde) mellett, Abkai Wehiyehe (1736 – 1795) mandzsu császár parancsára, gyönyörűre sikeredett. Érdemes megnézni ezt az elefántot, a mellső lába…..
A hagyomány szerint Dzsingisz kán Indiát is meg akarta hódítani, azonban ez mégsem történt meg, útközben visszafordult. Dzsingisz haderejének semmi sem tudok ellenállni, vajon India határában mi késztette arra, hogy lemondjon a tervéről? Egy unikornis. A történet első változata…..
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2010.05.17 14:24:35
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.10.02 04:49:15
@安徳拉希:

Közben megtudtam egy edo-kori lexikonból*, hogy a fekete színű Kirint (麒麟、qílín / kilin ᡴᡳᠯᡳᠨ / kilin ᠬᠢᠯᠢᠨ- хилэн) hívják úgy, hogy 角端 ( = jiyo duwan ?).

record.museum.kyushu-u.ac.jp/wakan/wakan-jin/page.html?style=b&part=18&no=4

*Wakan szanzai zue 和漢三才図絵
Wu Tai Shan, az Öt Csúcsú hegy, Kína egyik szent helye. Az első buddhista szerzetesek kétezer évvel ezelőtt érkezhettek ide, rengeteg kolostor épült itt és rengeteg el is puszult. Manapság nem sok szerzetes lakik itt, a turisták sáskajárása sem tesz jót a helynek, egy most a…..
A középkori európai források a keletről érkező nomád népek kapcsán többször is említik a vérivás szokását. Sevillai Izidor (560-636) így ír erről: Adeo autem haec gens horrida est, ut cum famem in bello fuerit passa, venam tangat equi, et sic excludat hausto sanguine famem. Ez a…..
A Hír TV Gyógyhír c. műsorának szeptember 9-i adása kapcsán az alábbi levelet küldtük a műsor szerkesztőségének. Tisztelt Gyógyhír!Szeptember 9-i, "A BCG oltás hatékonysága" c. műsoruk véleményünk szerint súlyosan elfogult volt az oltásellenesek javára. A műsorban aránytalanul sok időt kapott egy…..
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.09.23 17:11:19
Görögország hatóságainak még a mostani helyzetben is van kapacitásuk a művészetekre figyelni. Főleg arra, ami az egyháznak nem tetszik. Ezért a görög blaszfémia-törvény eltörlését követelik a görög humanisták, miután három színészt a törvényre hivatkozva tartóztattak…..