Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ionsrác

0 bejegyzést írt és 203 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
IDDQD Heti retro: Commodore 64 2012.09.07 08:42:09
Tudom, a Jetpac következne a rovatban, de hadd előzzön be egy hardvertéma, aminek nemrég volt aktualitása. Augusztusi pihenőnk alatt ugyanis szép csendben harmincéves lett a Commodore 64 (1982 augusztusában jelent meg), és bármilyen hihetetlen, erről a gépről nem volt még nagyobb…..
ionsrác 2012.09.09 22:31:33
istenem, a mai napig emlékszem arra, amikor először villantottunk fel a "rasztert" a "borderban". :)
visítottunk örömünkben, kb. 9-10 évesek lehettünk, az egyik első "gépi kódú" programunk ezt volt képes bemutatni. figyeltük a "raszterszámlálót", és 1 sorra időzítve minden képkockán megváltoztattuk a képernyő és a border színét, aztán vissza. ez volt a "raszter". :)

aztán onnantól már mentek a sprite-ok is ki a borderba, ahogy kell, meg előregyártott színes rasztereink voltak. jaj de szép volt. :)

valami olyan rémlik, hogy az FA-sorban (a 250.) kellett "összehúzni" a 25-soros képet 24-essé (vagy fordítva), ekkor arra képre kirajzolta az alsó és felső borderbe kitett sprite-okat. így aztán szép kis 50 herzes amatőr programocskákat írtunk. "demókat". :)

gyakorlatilag megterveztük, hogy minden képkocka kirajzolásánál melyik rasztersorban éppen mivel kell foglalkoznia a programnak (raszterszámláló!:), így darabokból, alrutinokból raktuk össze kis demóinkat. egy ciklus egy képkocka volt.
a késleltető 1 bájtos utasítás száma EA volt, ha jól rémlik. :))

a "színskálákat" és a 2 hatványait persze tudtam kívülről, és az iskolában kínomban kockás füzetben terveztem a sprite-okat és a 8x8-as karaktereket, még megvannak ezek a füzetek. :)

mennyire imádtam én ezt! az egész életérzést, amit ez a gép adott nekem. a játékokat, zenéket is. haverom rendes magnókazettán is hallgatta a c64-zenéket, amikor nem volt szabad bekapcsolnia a gépet. :)

nekem is meghatározó élmény lett, bár én végül vegyészmérnök lettem.
azt hiszem, be kell szereznem egy c64-konfigot, és elő kell vennem néha.

egyik kedvenc zeném (és játékom):

www.youtube.com/watch?v=Hm5Hjsm5NZ4

egyik kedvenc játékom:

www.youtube.com/watch?v=o1J7BPMhrAY
Röviden: dr. Schmitt Pál megcáfolta a plágium vádját, elmondta, hogy a kisdoktori 20 évvel ezelőtt, írógéppel készült. Vagyis a neki felrótt copy-paste kizárva.Hosszabban:Azt hittem - de tényleg - hogy legközelebb már csak a köztársasági elnök politikai nekrológja kapcsán…..
Egy tajvani lap a Foxconnra hivatkozva azt jelentette, hogy az iPad 2-re a kereslet jóval nagyobb a vártnál, így a korábban jósolt 14 milliós harmadik negyedévi darabszámot 20 milliósra növelték. Az újság is megemlíti, hogy ez 43 százalékos növekedést jelent az eredeti…..
ionsrác 2011.09.11 20:52:45
@Handras: hát lehet, hogy összefügg azzal, hogy az átlagfizetésekhez/minimálbérekhez mérve itthon 3-4-5-ször drágább. nem?
Ádám a héten tette ki az Appleblog facebookos oldalára azt a screenshotot, ami többé-kevésbé mindenhol felbukkant a világon. Ez az iPhone üzenetküldési szolgáltatására építve teremtette meg az sms-bálnát, ami egyrészt persze óriási ökörség, másrészt viszont rendkívül…..
ionsrác 2011.09.11 13:20:33
A Napi Gazdaság ma megjelent cikkében elég világosan levezetik a Fidesz által bevezetett egykulcsos adó hatásait. Elöljáróban annyit, hogy amelyik adórendszerben egymillió ember bukik, biztos hogy nem igazságos és ha ez az egymillió ember az alsó 5 millióból kerül ki akkor…..
ionsrác 2011.02.22 14:41:37
Érdekes megfigyelni, hogy magukat komoly, tanult embernek bemutatók (leszámítva persze a legostobább suttyókat, mint ez a nagymagyarmagyar nevű troll) is úgy képzelnek el egy társadalmat, egy országot, hogy vannak a fontos vállalkozók és manágerek, akik megtermelik a javakat (és szerintük azok termelik, akik eladják, nem pedig akik előteremtik), és vannak a TÖBBIEK, akiket nekik el kell tartaniuk.
:)
Ennyi, ilyen egyszerű. :D

ŐK tartják el az orvosokat, hivatalnokokat, tanárokat, óvónőket humanitárius szolgálatból, csak hogy azok életben tudjanak maradni. Mivel ezek a "sikertelenek" ugye nem termelnek értéket, javakat, azaz pénzt. A többi az nem érték, úgymint a tudás, az egészség, nevelés, tanulás, kutatás, stb. ezek csak hajléktalan hóbortok.

Nekik, azaz a valódi értékű embereknek (=marketing manager) ugyan nincs szükségük egyikre sem az eltartott szerencsétlenek közül, ők az Olimposzon születtek és élnek. Nem jártak iskolába, nem voltak tanáraik, ők TUDNAK. Nem vettek lakást, az VOLT, JÁRT. Nem betegek, nincs gyerekük, mert ők állandóak. Nem használnak műszaki vívmányokat, mert azokat sikertelenek hozták létre. Az aljanép.

A sok professzor csak legyen hálás, hogy eltartja őket ez a pár dolgozó nagyfényű ember! Ingyenélő ostobák.

De úgy is mondhatnám, hogy ma Noé bárkájára biztos, hogy csak marketing managerek és becsületesvállalkozók férnének fel, hisz ma ők a társadalom kizárólagos értékközpontjai.
ionsrác 2011.02.22 16:27:22
@Senkifia:
Most mi a tévedés? Elég nehéz kibetűzni, mit akarsz írni.
Az orvos pénzeli az államot az államtól kapott pénzen? Ez már tuti?
killtheradical Béralku 2011.02.16 11:41:00
"Olyanok írhatták a kormányfő beszédének e részét, akik nem ismerik a magyar bérrendszer és béralku folyamatait – mondta a lapnak Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára." És közben nem baszta senki tarkón egy szívlapáttal. Értem én, hogy nehéz a Szijjártó száján…..
Tavaly nyár óta kering makacsul az a Fidesz-ötlet, hogy ők bizony bevezetik a "hamburgeradót". A javaslat úgy néz ki, hogy bekerül a "nagy kora tavaszi reformcsomagba", bár lehet, hogy március 15-ig sem sikerül bejelentenie a részleteket Orbánnak... A múlt heti…..
ionsrác 2011.02.16 15:35:15
Én ezzel az hamburger-adóval egyet tudok érteni, bár fordítva kezdeném: lehetne pályáztatni a termékeket fél- vagy egy évig, hogy megkaphassák az "egészséges táplálék"-matricát, és aztán minden mást jobban adóztatnék. Így több jönne be, és kisebb költséggel járna, mivel a gyártó, forgalmazó fizetné a vizsgálatot, amiért cserébe kevesebbet adózna, és így rögtön megtérülne neki egy-egy matrica elnyerése.

Alkohol-cigi-adó szerintem szintén oké, bár az igazi, egyenes és következetes lépés az alkoholtilalom lenne, ha már a keménydrogokat büntetik. Most vagy büntessék, vagy ne, vagy nyerészkedjen az állam a keménydrogosokon, vagy ne. Meg lehet nézni, milyen az, amikor úgymond egy keménydrog "beépül kultúránkba". Úgy beépült, hogy minden 3-4. magyar függő keménydrogos. De a fű a káros, nem ez, persze. Szóval ezt is támogatom, csak keveslem.

Az extrémsport-büntetést nem értem: én több, mint 20 éve "extrémsportolok", de 1 db. csonttörésem volt ezalatt, és én úgy látom, hogy minden 2. sport extrém, csak pár tíz-szász esetleg már "beépült a kultúránkba".
És? Mitől extrém a többi? Egész nap tudom sorolni azokat a extrém sportokat, amik vagy olimpiai sportok vagy csak simán elfogadottak. Mert csak.
Autósport, motorsport, súlyemelés, box, hosszútáv-futás, kézilabda, jéghoki, stb.
De még egy sima focista is 100-szor annyit sérül, mint én, aki "csak" rendszeresen sportolok, nem pedig extrém sokat.
Most akkor vagy támogassuk a sport minden formáját (szerintem igen), vagy ne.
Ne emeljünk már ki pár százat a véglelen sokból.
ionsrác 2011.02.07 21:46:32
@bgp: a te eszeden nem könnyű túljárni, Albert.
  Az HBO megrendelte, Barry Levinson pedig leforgatta a You don't know Jack (magyar fordításban Dr. Halál) című filmet, amelynek február 6-án este volt a magyarországi bemutatója. A film főszereplője Al Pacino, akit a hollywoodi külföldi újságírók szervezete (HFPA) ezért…..
ionsrác 2011.02.07 12:59:53
@dixi: hát ha öntudatuknál lévő betegekről van szó, akik még meggyógyulhattak volna, akkor az sima gyilkosság, és szerintem NINCS orvos, aki ezt bevállalná.

mondom ezt úgy, hogy a hazai szakmai felhozatalról nincs jó véleményem, mivel kontraszelektált, mint minden észt és gerincet igénylő szakma m.o.-on.

ha pedig öntudatlan, tényleg gyógyíthatatlan, szenvedő betegekről van szó, akkor engem nem megrémiszt, hanem megnyugtat ez az urban legend.
ionsrác 2011.02.07 14:01:47
@queenlly: szerintem senki nem gondolja, hogy az orvos feladata az az orvos kötelességét jelenti ebben az esetben. nem hinném, hogy bármikor is kényszeríthetnek egy orvost, hogy mindenáron döntsön és aktívan részt vegyen ebben, akár legális, akár nem.

illetve el lehet gondolkodni azon, hogy aktív eutanázia esetén ne orvos segédkezzen, hanem mondjuk egy gyors és gépkocsirakodó végzettségű ember, csak éppen nincs semmi értelme.
ionsrác 2011.02.07 14:53:40
@queenlly: hát gondolom, azért tekintik ezt természetesnek, illetve azért nem foglalkozik senki azzal, hogy ez kinek a dolga, mivel haldoklók és orvosok is viszonylag nagyobb koncentrációban fordulnak elő kórházak területén belül, és talán nem is véletlenül. nem?

egyébként te el tudod képzelni, hogy olyan orvosnak kell ilyenben segédkeznie, aki előzőleg nem vállalkozott erre? én nem.
Kaptam egy bírósági idézést Pécsre. Számíthattam volna rá, hiszen megadtam a rendőrnek az adataimat, és nálam közelebbről aztán senki se látta a balesetet, de mindez már másfél éve, 2009 májusában történt, úgyhogy szépen elfeledkeztem róla. Kérdeztem ügyvédemet,…..
ionsrác 2010.12.31 20:28:29
@Winkler Róbert:

"Üdvözöljük Pécsen, KÉRJÜK, érezze jól magát!"

Ezt még még mindig bemondják a pécsi pályaudvaron?

:D
Ebben a kora délutáni órában túlesünk rajta, és Boldog Új Évet kívánunk minden kedves olvasónknak. Holnap délután folytatódik a nagy évvégi beszavazóshow, addigra remélhetőleg mindenki kipiheni a piálást és/vagy Pali bácsi éjféli köszöntőjét.Az új évre a három…..
A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság december 13-én levelet küldött a Tilos Rádiónak, mivel (uramisten) a rádió korhatárra való figyelmeztetés nélkül játszott egy Ice-T számot. A kurva életbe, a köcsög amcsi rappernek nem mocskos a szája?! "A zeneszámokban angol…..
ionsrác 2010.12.30 23:04:35
@amize: és az sem zavar, hogy ez egyszer hangzott el, egy részeg szájából, akit kiraktak és a rádió "nem azonosult" ezzel? tényleg ez az egy pár másodperc határoz meg egy 20 éves rádiót?
és egyébként hallgattad akkor?
ionsrác 2010.12.30 23:06:22
@Bathory: igazi párttitkár-retorikát nyomsz. :)
profi vagy?
ionsrác 2010.12.30 23:20:50
@juliusbond: igaz, szerintem minimum SZAREMBER.

@amize: micsoda bűnök. és ez téged sért, mert keresztény vagy. nem hallgatod, de zavar, ha más ezt hallja. aki odateker. és egy angol dalszövegbe ezért helyénvaló belekötni, mivel valaki valamikor régebben azt mondta a rádióban, hogy.

jól értem?

ha ennyire sért, hogy valaki nem csípi a kereszténységet, akkor sajnos ilyen alapon a könyvtárak, könyvesboltok jó részét ki kéne pakolni, be kéne tiltani. nem azokat a könyveket, amik erről szólnak, hanem amelyekben EGY DARAB ilyen sor előfordul.
az is rendben lenne, ugye?
A PlayStation Blog bejelentése szerint hamarosan megjelenik a hivatalos PlayStation app, a cucc az 1.6-tól magasabb verziószámú Androidal rendelkező telefonokon fut majd. Játszani sajna nem lehet majd vele, ez inkább egy hír és közösségi szolgáltatás lesz: az új játékokról, PS…..
ionsrác 2010.12.17 20:15:56
2006. október 23-án a legdurvább rendőri osztagot Vágó László őrnagy vezette, a csapatban három mesterlövész is volt. Ez egyetlen parancsnok, akire rendőr terhelő vallomást tett ... -Zajác Lászlót 2006. szeptember 20-án este, a Kossuth térről távozóban fogott el Vágó…..
Ez a téma már többször előjött ezen a blogon, és valószínű egyre többen kerülnek ilyen helyzetbe. Ha a hagyatéki tárgyaláson kiderül, hogy magasabb a hitel mint az örökség értéke, érdemes visszautasítani az örökséget.Tisztelt Zugügyvéd! 2009. januárban volt a…..
Az egyes kormánypárti politikusok által adott indokokat meggyőzőerejük alapján rangsoroljuk: miért is kell államosítani a nyugdíjrendszert? (Fotó: Hegedűs Róbert/Magyar Hírlap) A miniszterelnök a minap egy újabb magyarázattal lepte meg a magánnyugdíjpénztári rendszer…..
ionsrác 2010.12.15 08:44:12
én nem csípem ezt a selmecit, de akárhogy is nézem, nem jövök rá, hogy a manyup a magántulajdon mely ismérveit meríti ki. ugyanúgy nem fogok semmit látni belőle, mintha állami lenne, effektív nem növekszik, nem vehetem ki, nem védhetem meg, nem az enyém, nem én kezelem, stb.
adó.

arra sem bírok rájönni, hogy ha annyira jó (volt) ez, vajon miért volt nekem kötelező.

az is rejtély, hogy melyek azok a magas, pozitív hozamok, amiket nem tudnék én elérni, ha valódi magántulajdonként kezelném ezt a pénzt, illetve mit "dolgoztak le" a "válság" általi "veszteségből" pénztárak. hova értek vissza? vissza a 0%-os hozamra? a válságnak meg ugye én vagyok az okozója, gondolom, azért fizettem én a veszteséget. ha nem lett volna ilyen jó sajtója a "veszteségüknek", vajon akkor is ledolgozzák volna?

nem látom a pénztárak számokkal alátámasztott marasztaló kampányát. az otp manyup nem áll szóba velem, az ügyfelével. nem ír nekem, hogy ennyit fizettél be, ennyit loptunk el, ennyivel pótoltuk, maradj nálunk.

ne értsetek félre, de én egyszerűen nem látok sehol indokot arra, hogy mitől lesz nekem rosszabb. nem értem, miért nem mindegy, hogy HOGY NEM LESZ nyugdíjam ebből.

egy ma 0-40 év közötti nem-emigráló biztosan tudhatja, hogy vagy nem lesz nyugdíjas, vagy nem ebből lesz nyugdíja. le kell vonni a következtetéseket: 1. gyűjts, vagy ha nem tudsz, 2. menekülj, amíg teheted.
Gulyásdemokrácia JESZ 2010.12.12 13:28:00
JESZ. Mától ez lehet az MDF új neve. Mármint Jólét és Szabadság, aminek a közepe ugyen nem e, hanem é, és egyébként is, betűszavakba az éseket nem illik beleírni, de részletkérdés. Mondjuk az igaz, hogy ha MDF-es lennék, ugyanezt az elnevezést javasolnám azoknak, akik…..
ionsrác 2010.12.14 21:03:08
@Humperdickk: @D4D:
ezt frappánsan megbeszéltétek.
Kisebb kihagyás után folytatódik fejlesztői interjúsorozatunk, ezúttal Rusznyák Gábor, a Sunflower Software Management Kft. vezető fejlesztője és oktatója mutatkozik be, mesél jelenlegi projektjeiről és egy meglepetésről. Mióta foglalkozol programozással? 1982-ben ültem…..
ionsrác 2010.12.14 17:04:05
@alkesz-papa: hogy mit NEM tudtak, arról azért '56-nál is pontosabb infóink vannak, erről volt csak szó szerintem.

nem tudták, hogy "bolygó csilagok" valójában bolygók.

és jól értem, csupán azért magyaráztad a gravitációval az asztrológiát, mert műszakiaknak magyaráztad?
:D
ez igen.

ez a rusznyák gábor meg sajnáltathatja magát, hogy a csúnya kommentelők majmot csinálnak belőle, attól még sima szélhámos csalás, amit csinál. ha szar érzés, keressen magának becsületes elfoglaltságot, nem a kommentelőkben van a hiba.
Panaszkodom én itt az önkormányzatokra, hogy egy-két hete nem reagálnak, de egy olvasónk már három hónapja várja a válaszlevelet az illetékesektől. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy én ugye a sajtósokat keresem, akiknek egyáltalán nem törvényi kötelességük válaszolniuk -…..
ionsrác 2010.09.21 11:39:52
@Myta: "Aki nem fizet adót, az pisilhet közparkban?"

igen, de csak az.

illetve csak akkor foglalhatsz el köztulajdont, közterületet a saját célodra, ha oda is szarsz.
mert akkor rá vagy szorulva. ha csak simán odasátrazol, és nem iszol/szarsz, akkor az büntetendő, kevesebb jogod van.

ugyanígy hangoskodni, bkv-n ingyen utazni is csak akkor szabad, ha büdös vagy. ha nem vagy büdös, megbüntetnek.
Varánusz Isten nevében 2010.09.20 17:58:55
"Pater nosteraz apád suszter,az anyád varga,te meg egy marha..."Pajor András atya megállapodást kötött, szentségeset. Na, nem magával Istennel vagy Jézussal, hanem földi helytartójukkal, Orbán Viktorral. Az országgyűlési választás első fordulója után íródott…..
ionsrác 2010.09.21 09:41:57
@colonel pondró: "intellektuálisan nulla vagy az 100%:-). "

olyan gerincesen érvelsz, mint egy pap. :)
ionsrác 2010.09.21 09:49:40
@colonel pondró: gondolom, a kisfiúkhoz vonzódó papoknak is joga, sőt kötelessége a hívő gyermekek eligazítása szexuális téren.

"A Krisztusban hívők közössége."

az, persze.
ionsrác 2010.09.21 10:01:51
@colonel pondró: kicsivel több közük volt az áldozatokhoz, mint egy bányásznak, ugyanis a gyerekek általában nem bányászok, költők, szobafestők FELÜGYELETÉRE, VÉDELMÉRE vannak bízva, hanem pl. pedagógusokéra vagy ugye rosszabb esetben ezzel a bizalommal visszaélő aberrált papokéra.
Sok éve csattog a Homár meszes ollója, de ilyen pompás abszurd sztorink szökőévenként akad, gázműfajban pedig még sosem volt hasonló, pedig a szolgáltató cégek igazán nem kímélik az ügyfeleket. Tömören: András édesanyja két, korábban egybefüggő lakásából eladott egyet,…..
Amikor egy válogatott egy világbajnoki nyolcaddöntőben 4-1-re ég, 15 perc van hátra a meccsből, és Heskey-ben és a mágikusnak tulajdonított vörös mez erejében bíznak, akkor kurva nagy bajban van az adott ország labdarúgása. Az angol válogatottat a német csak azért nem verte el…..
ionsrác 2010.06.27 22:55:39
@14Gus88: "Grat Rooneynak"

ő is a pályán volt?