Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bazsamari

0 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez itt az újabb millió dolláros kérdés, amelyre - szokásomhoz híven - nem fogok mindenkire érvényes, tuti választ adni. Erre a kérdésre ugyanis így ebben a formában nincs válasz: a gyerekekről csak egyesével, külön-külön lehet megmondani, szempontok egész sorának átgondolása…..
bazsamari 2015.08.24 20:27:37
@bes33: mit értesz az alatt, hogy nem látod a problematikát? hogy nem látod, hogy a korai bölcsi probléma lenne?
Meg fogom keresni a forrásokat, persze (voltak hát, csak nem ma olvastam ezeket a cikkeket, már nem érek rá:)).

Jogos, a más temperamentum is simán szerepet játszhat abban, hogy a svédek kétharmada depressziós. :( Bocsánat, ez már nagyon off.
bazsamari 2015.08.27 08:54:37
@bes33: ne haragudj, de nem hiszem, hogy rászolgáltam erre a bunkó stílusra :-/ Én csak azt mondtam, hogy igenis vannak svéd szakemberek, akik ellenzik a korai bölcsibe adást. Éppen nem érek rá keresgélni (nem "vagyok benne a keresgélésben" - juj), és ennek a blognak amúgy sem ez a profilja, szóval magánban szívesen elküldöm majd, ha érdekel.
bazsamari 2015.08.27 08:55:55
@bes33: "szerintem Mo-on rosszabb a helyzet"- írod a magánvéleményedet, de tőlem forrást kérsz a svéd helyzetről... nem érzed ennek a visszásságát?

Bocs, Felicitász, az offért, én most ki is szállok.
Az igény szerinti szoptatás alapvetően azt jelenti, hogy a kisbaba akkor eszik, amikor éhes, annyit, amennyit akar, addig, ameddig akar. Ez teljesen így van - ha a szóban forgó kisbaba az első gyereked ;-) De ha nem, akkor már sokat tudsz arról, hogy az igény szerinti szoptatásban az…..
bazsamari 2014.04.03 08:29:13
@zellerlevél: Teljesen igazad van. Képzeld, erre a svéd bábák azt mondják, hogy "a visszabukott tejet a baba nem tudja félrenyelni". Hát, nem tudom, én már voltam tanúja nagy cikákolásoknak...
bazsamari 2014.04.10 15:13:52
@Felicitasz: bocsánat a kései válaszért, valószínűleg növekedési ugrásunk volt/van, így nem sok időm volt ideülni a géphez. Hálásan köszönöm a kimerítő választ, meg fogom próbálni, még ha kutyául is hangzik. Tegnap már nagyon korán kezdődött a sírdogálás a cicin, úgyhogy ma nekiállok majd. Egyébként érdekes, hogy én úgy látom, van ott még tej (csak úgy spriccel!), de mivel elég üres már a mell addigra, szerintem nem tud jó "fogást" találni rajta a kisbabám, és ezért nyűgös. Ez lehet? Szóval szaporítás mindenképp kell, nagyon nagyon hálás vagyok, és megemelem a kalapom, nagyon jókat írsz és tudsz! Csatlakoznék @furmint-m nyílt dicséretéhez. :)

@furmint-m: én egyáltalán nem hallottam ki propagálást a kommentedből ;-). És egyetértek mindennel, amit leírtatok: egyetlen "hitrendszer" alkalmazása helyett egészítsék ki egymást az egyes módszerek, kellékek, igény szerint. Azóta egyébként megérkezett a kendő, és néha beválik és élvezzük, néha meg nem jön be. Megtartjuk a kanapén/ágyon való nézelődést, a babakocsis sétát, a karon hordozást is, és betársult most a kendő. Amiben egyébként a férjemnél mindig alszik, nálam sose... :)
A Baby Björnön én is felkacagtam, bár itt Svédországban ugye - mondanom sem kell - nagyon megy, de bizony a hordozásügyi rendőrség nem díjazná. :) Amúgy ebben a pillanatban, hogy ezt írom, jutott eszembe, hogy nekünk is van egy örökölt. :)
bazsamari 2014.04.25 17:02:54
@Felicitasz: jelentem, itt vagyok, megcsináltam a 7-7-5-5-3-3-1-1-ös szaporító fejést és tényleg beválik. Nagyon köszönöm a tanácsot!
Igazából nem sikerült szabályszerűen megcsinálni, mert egyszer este tudtam megcsinálni, de délelőtt nem, egyszer fordíva (húsvéti rokonlátogatók sora zavart meg ebben... nincs véletlenül egy poszt arról, hogy mikor illik zavarni egy kisbabás családot...?). E rendszertelenség ellenére is nőtt a tejmennyiségem, tehát fog ez menni. Ugyan amit szeretnék, tehát hogy estére is legyen még teli a mell, az még nem teljesült. Ellenben napközben és éjjel már odáig jutottam, hogy nagyon feszül, van, hogy ha nem kel fel éjjel a kisbabám 4 és fél óráig, akkor kicsit le kell fejnem. Jól gondolom, hogy ha egyszer sikerül egy délelőtt-este-délelőtt-este fejéssorozatot megcsinálnom, akkor ez is javul?
De már az is nagy változás, hogy estére mindig van elég tej, még ha üvegben is. Nagy megkönnyebbülés, hogy így sikerült fokozni a tejmennyiséget, nagyon köszönöm!
A kommentjeitekben újra és újra előkerül, hogy mennyire nem készít fel senki és semmi a szülés utáni állapotra. A könyvekből és tájékoztatókból sokat (bár még mindig nem eleget) lehet tanulni az újszülött kisbaba ellátásáról, azt viszont jótékony homály fedi, hogy…..
bazsamari 2013.12.06 16:07:28
Szia Felicitász!

Nagyon klassz a blogod, fogalmam sincs, hogy van minderre energiád. :)
Szeretném megkérdezni, mit gondolsz egy bizonyos dologról. Svédországban élek (első baba, márciusra várjuk) és itt is történt a "terhesgondozásom" - mindez idézőjelben, mert ahogy itt valamelyik posztban olvastam, mi dolga is lenne a bábáknak, hát, itt kb. 15 percben lezavarják az egyes alkalmakat... ez csak zárójelben.
Amire viszont kíváncsi lennék, hogy hogyan látod: itt nem csinálnak nagy ügyet a szülés utáni első időszakból (sem), sem a bábák, sem senki. Azaz pl. ismerősök egy kéthetes kisbabát simán hoztak hozzánk magukkal, amikor látogatóba jöttek, este 7-10-ig (!), miközben ott kint a nagy nyári meleg után hirtelen mínuszra váltott az időjárás. Magyar szakirodalom szerint télen 2-3 hetesen max nyitott ablak előtt öt percre levegőztessünk... kinek higgyek?
Vagy pl. családban előfordult, hogy háromhetes babával repülőre ültek és egy hétre elutaztak. Szintén télvíz idején. Engem is és hasonló nyomás család részéről, hogy hát három hetesen miért nem fogunk majd velük nyaralni repülni? (mert én mondtam, hogy nem gondolom, hogy fogunk...)
Tegnap a kezembe került egy itteni nőgyógyászati tankönyv, amelyben a "gyermekágy" kifejezést elavultnak tekintették, mondván, ma azt "valljuk", hogy anyuka minél hamarabb sétálgasson, edzen, nyerje vissza erejét stb. Én ezt a fent leírtak tükrében sem nagyon értem, persze, így tapasztalatok híján meg különösen nem. Hülye vagyok, ódivatú, nem nyitott, vagy józan? Szerinted?
bazsamari 2013.12.10 14:29:16
@pizzafutár: kicsit béna módon tettem fel a kérdést, nem vagyok egy gyakori kommentelő :) de természetesen mindenki gondolataira kíváncsi vagyok! :)

köszönöm, hogy megírtad a véleményedet. Én is mindenképp a belső hangra fogok figyelni természetesen :)
Van egy magyar boldogság, amit Ruttkai Évában látok a Butaságom történetéből, vagy abban az elkerített részben a Dunában ahol népek strandoltak. Írok egy levelet a Jerusalem Postnak arról, hogy én szégyellem magam az izraeli média helyében amiért Magyarországról csak az…..
bazsamari 2013.06.14 23:46:53
Polaris Wild Things in Captivity 2012.11.24 13:26:51
Wild things in captivitywhile they keep their own wild puritywon't breed, they mope, they die. All men are in captivity,active with captive activity,and the best won't breed, though they don't know why. The great cage of our domesticitykills sex in a man, the simplicityof desire is distorted and…..
Drága Egyetlen Legrégibb Barátném! Azt mondod, hátat fordítasz a karácsonynak és nem tartasz idén adventet? Drágám, a te karácsonyod nem lehet politika! Azt mondod, ahol a szabad vallásgyakorlás zsidózással, a T. Házban számlálási, listázási javaslattal, demonstrációval…..
bazsamari 2012.12.03 16:54:48
Ma nyolcvan izraeli busz vitt orvosi, háztartási és élelmiszer segélyt Gázába. Izrael egy jó zsidó anyuka. Mint az én anyukám. Mamika, megígérjem, hogy nem viszek csomagot Gázába? Mamika! nem megyek Gázába, jó? Hanem inkább elmesélem neked, hogy milyen volt tegnap a légiriadó…..
Nem mindenki olyan szerencsés, hogy a saját lábán járhat, és bárhova könnyedén eljut. Ezért törekszünk mindenhol arra, hogy akadálymentesítsük a terepet és megkönnyítsük a kerekesszékes embertársaink közlekedését. Erre hivatottak a rokkant parkolók is, amelyeket általában…..
Akkoba Netanyaról vonattal a legegyszerűbb menni. El kell hogy áruljam, Izraelben egy élmény vonatozni. Főleg akkor, ha valaki a MÁV-hoz szokott… A vonatok gyorsak, csöndesek és kényelmesek. A gyorsaságot nem kell magyarázni. Csöndesek. Amikor nem utazik sok ember, nincs…..
bazsamari 2009.10.14 14:13:40
Molekula,

nem a gettózást nehezményeztem, hanem a "zártuk" szót. Merthogy ez ennél bonyolultabb azért...

Képzeld, a múltkor olvastam, hogy a szlovák határ menti magyar falvakban felment az ingatlanok ára, és a szlovákok veszik meg őket, mert itt könnyebb adózniuk. Ezért Rajka teljesen elszlovákosodott. Hát, a 19. század végétől a 20. század első feléig ez történt ám Palesztinában is (amely, teszem hozzá, török gyarmat volt ebben az időben, nem "palesztin"- palesztinnak akkor még a palesztinai zsidókat nevezték). A szegény arab gazdák alól a saját arab vezetőik eladták az egyébként használhatatlan földeket, hogy bezsebeljék az eszement árat érte, egymaguk (na, mint a magyar vezetők, ismerős). A gazdáknak, saját népük kisembereinek meg azt mondták: majd befogadnak titeket a szomszéd testvéreitek! Azóta is befogadják őket, látod a menekülttáborokat... Ennyit a menekültekről. Akiket sajnálok, mert köztudott, hogy a Hamasz vezetői ellopják a nekik juttatott élelmiszersegélyeket.

És még egy: az izraeli arabok (akik nem palesztinok!) jól tudják, egy arab országban sem lennének annyira szabadok, mint Izraelben. Tehát maradnak is.

A magyarok tényleg nem dobálják a szomszédaikat kővel, a szomszédaik meg nem jönnek ide, magukra kötözött bombákkal. Civilizáltan csak civilizált módszerekkel szemben lehet érvelni. Kíváncsi vagyok, mit tennél, ha román vendégmunkások öngyilkos merényleteket hajtanának végre szegedi óvodákban...

Szerintem te nem vagy antiszemita, csak ebben a kérdésben nem vagy tájékozott. Ezen lehet változtatni.

Kinga nem írt arról, hogy rossz sorsa lenne a zsidóknak Magyarországon. Megírta az élményeit, hogy milyen különbségeket lát a két világ között. Természetes, hogy rácsodálkozik az újra, ahol ő nem kisebbség. Hasonlóan írna egy határon túli magyar első, Magyarországon töltött napjairól, hidd el.