Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Desrix

40 bejegyzést írt és 122 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Ha a hatalmasok játszmáját játszod, győzöl vagy meghalsz. Nincs középút.” Ez az idézet remekül jellemzi a manapság méltán felkapott A tűz és jég dala-sorozatot, vagy mondhatnám úgy is, a Trónok harcát, ha valakinek nem a könyvek, hanem az HBO saját készítésű…..
Desrix 2013.02.04 08:52:26
@koimbra: Na, hogy sikerült? :)
Desrix 2018.01.22 20:26:17
@avsk:
1. Hozzáadni csak akkor lehet, amikor toborzást hajtasz végre (vagy a toborzás kártya kijövetelekor, vagy a csillagos hatalomszerzés parancs alternatív használatával). Utánpótlás esetén csak a hordókat kell összeszámolni, és ha kevesebb lett, akkor muszáj seregeket levenni.

2. Sajnos nem. Gyalogság csak szomszédos szárazföldi tartományt támogathat, a hajót csak közlekedésre használhatja. A hajók viszont tudnak támogatni szomszédos szárazföldre, tehát a példában a hajó tudna csak támogatást adni Zúgó ellen, ha támogatás parancsot kap.
Desrix 2018.01.23 22:45:35
@avsk: Szívesen! :) Igen, vannak, de nem hagyományos kiegek.
boardgamegeek.com/boardgame/103343/game-thrones-board-game-second-edition/expansions

Az A Dance with Dragons a Sárkányok tánca idejére teszi a kezdést, alternatív setuppal (Baratheon északon kezd, ilyesmik) és alternatív házkártyákkal.

Az A Feast for Crows pedig egy 4 személyes változat, az Arryn-ház benne az újdonság, illetve az, hogy objektíva lapok teljesítése után jár pont.

Amit láthattál, az valszeg a rajongói 9 személyes változat, amit hivatalosan nem lehet kapni, de házilag összeállítható.
boardgamegeek.com/thread/1176521/new-map-9-players-part-essos-added
Geekblog Transzcendens 2014.04.16 23:39:54
Néha abszolút meg tudom érteni Hollywoodot. De tényleg: mindenkinek sír a szája (és ez alól mi sem vagyunk kivételek), hogy leszarják az eredeti ötleteket, hogy csak a brandekkel foglalkoznak, hogy nem mernek kockáztatni, hogy szinte már minden csak a szuperhősökről, az…..
Desrix 2014.04.18 11:38:22
@False_GOD: Miaf...?! Ó, csak azt ne!
Az Intrika a szerepjátékban cikkemnél többen kértetek példát. Előljáróban szeretném leszögezni, hogy nem könnyű intrikás szerepjátékot játszani. Igazából nem tudok olyan szerepjátékot, ami rendszer szinten ezt támogatná. Talán a Song of Ice and Fire szerepjátékban van erre…..
Geekblog Paletta 2: Russ Nicholson 2014.04.09 09:00:00
A téli szünetből való szendergést követően a tavasz első jelére harmatos bimbóként dugja elő fejét a Geekz termékeny talajából a Paletta régóta esedékes, soron következő része. Ám senki ne várjon Bambit és pereputtyát, hiába a természet újraéledése, a zöldellő erdő…..
Desrix 2014.04.09 11:51:53
@Chomy: Jogos, ezt benéztem. Köszi, javítva. :)
McCaig is nagyon jó, bár nekem a későbbi munkái jobban tetszenek.
Geekblog A magyar Hellboyok! 2014.04.06 10:13:11
UPDATE!!! Három új képpel bővült a repertoár. Hellboy idén már 20 éve veri és lövi az emberiségre fogait fenő náci gorillákat, fanatikus szektás őrülteket, halhatatlan rémeket és nyálkás-csápos szörnyetegeket. Az évforduló alkalmából sajnos baromira nem készült el…..
Desrix 2014.04.06 21:39:27
Geekblog Konvoj 2014.04.02 09:00:00
Végtelenbe kígyózó választóvonal. Dübörgő kerekek alatt sistergő beton. Határtalan égbolt. Fehéren izzó csontok a homokban. Felpörgő motor zaja. Sűrű benzingőz. Ördögszekerek. Apokalipszis mindig. A szabadság mámora vagy a paranoia vérfagyasztó kiteljesedése: sosem…..
Geekblog Ghost Stories 2014.03.19 10:11:15
Mi itt a Geekzen imádjuk a távol-keleti harcművész filmeket, a távol-keleti történelmi filmeket és a távol-keleti horrorfilmeket. Olyan mozgóképes alkotást, ami eme fenti három műfajt keverné, még nem láttam, tudomásom sincs róla, de társasjáték fronton létezik egy közismert…..
Desrix 2014.03.20 09:09:19
@Oidipus Prime: Ott a pont. :D
Ha bárki, akit egy kicsit is érdekelnek a sorozatok, nem sötétzárkában, vagy az intenzíven töltötte az előző két hónapot, aligha úszhatta meg, hogy ne halljon az HBO új üdvöskéjéről, ha meg bele is nézett, azt, hogy menthetetlenül rákattanjon. Rögtön a pilot után a Breaking…..
Úgy érzem, már elég sok meccset játszottam, néztem végig az új rendszerben, hogy megszülethessen ez a poszt. A bejegyzés témája már régóta foglalkoztat, de vártam vele addig, amíg a lehető legteljesebb felsorolást tudom kipréselni magamból. De hogy miről is van szó? A…..
Geekblog Gyilkos kiáltás 2014.02.20 12:00:00
A világ megismerésének vágya alapvető emberi szükséglet, a mindenséget működtető fogaskerekek olaja, a tűz, ami valóságunk gépezetének kazánházában lobog. Öntudatra ébredésünk központi eleme, hogy rátaláljunk lényegünkre, tudatosíthassuk, hogy ittlétünknek oka, célja,…..
Társasjátékok szempontjából ragyogó évet hagytunk magunk mögött. Bebizonyosodott, hogy nem túloznak a szárnyaló aranykorszakot kikiáltó megállapítások, hiszen soha az életben ilyen magaslatokban nem volt még a társasjáték-ipar, és hasonlóképp mi, Homo Ludensek sem voltunk…..
Desrix 2014.01.20 19:52:20
@Tadt: S lőn, nem is állítok mást, mint hogy Talisman rendszerre húzott 40k bőr. :) Helyén kezelve remek szórakozás. Kell egy kis Relic néhány Dark Heresy vagy Rogue Trader parti között. :)
Az euro és ameri közti különbségekről és hasonlóságokról napestig lehetne vitatkozni, az egyik kiszámíthatóbb, a másik kalandosabb.
Pandemic pont nem a legjobb példa (jó, csak nem a legjobb), egy mezei Finca-ban több mütyör van, mint abban. De ettől függetlenül értem, mire akarsz utalni.
A Rampage szerintem egy hangyafallosznyit összetettebb a csattogós falepketologatásnál, de ezt csak azért tudom ennyire, mert 30 év csattogtatás áll mögöttem. Mármint tologatós falepkéé. ;)

@superben: Valóban, társasok és szerepjátékok világában sokkal sűrűbben fordul elő a lovecrafti mitológia, mint téma. Sőt, RPG-kben a leggyakoribb szerintem (Call of Cthulhu, Trail of Cthulhu, Cthulhutech, Actung! Cthulhu!, meg még ki tudja mennyi cím...).

@_Nagy Krisztián_: Értelek. Azért ugye ahhoz, hogy akadályozd őket, eleve támadó intrika kártya kell, amiből meg nincs folyton az embernél, azt a keveset meg jól igyekszik időzíteni. Mondjuk utolsó körben egy 25 VP-s Quest-re. ;)
Desrix 2014.01.20 22:44:54
@_Nagy Krisztián_: Ja, értem, mit mondasz. Ez szerintem nem annyira célravezető, mert ahogy halad előre a játék, egyre több kalandozót biztosító épület kerül fel, és ezáltal egyre kevesebb esélyed lesz így keresztbe tenni másoknak. De abban mindenképpen igazad van, hogy 5 játékosnál végigkukkolni fejenként 3-4 lapot, az nem épp kellemes. Sőt. Próbáld lazábban felfogni, mégiscsak euro, ha másokat akadályozol, Te nem haladsz annyira.
Nagyon szeretem az Odalentet és a hasonló, kalandozós-rpg jellegű társasjátékokat. Ezek többsége azonban hosszú, lassúcska és apró szabályokkal, kivételekkel teli. Így ezeken már vagy túladtam, vagy alapból be sem szerzem - az egyetlen kivételt eddig Vlaada Chvatil zseniális…..
Geekblog No.6 2013.12.26 14:06:35
A vakító napsütésben gyönyörűen ragyogó, makulátlanul tisztán tartott, a legprecízebb feng-shui alapján berendezkedett utópisztikus városok láttán valahogy úgy van vele az ember, mint Józsi bácsi, miután megnézte a Csillagok háborúját: nem hiszi el. Szép, szép, de zsigeri…..
Geekblog City of Horror 2013.12.04 07:00:00
Így, hogy Halloweent jócskán magunk mögött tudjuk, nyugodtan kijelenthetjük, hogy lejárt a zombi-szezon. Na persze. A zombi-szezon sohasem jár le, teringettét! Az olyan örökzöld, hogy a tuják példát vehetnének róla. Ha a Barátok közt alkotói kicsit bevállalósabbak, Magdi anyust…..
(Most induló sorozatunkban a vizuális képzőművészetek olyan nagyjairól készítünk portrét, akik kimeríthetetlen fantáziájukat képekbe, festményekbe, illusztrációkba és grafikákba öntve kápráztatnak el minket, és ezzel valamilyen formában a Nagy Geek Képet gazdagítják. A…..
Desrix 2013.11.20 21:54:30
@retrovírus: Művészetről vérre menő vitákat folytatni totál értelmetlen, nyilván mindenkinek olyan ízlése van, amilyen. De azt mondani a művészetről, hogy az informatikához hasonlóan elavul, ne haragudj, de hatalmas baromság. Különben Picasso, vagy sokkal régebbi festők művei nem múzeumokban lennének kiállítva, vagy árveréseken százezrekért cserélnének gazdát, hanem limlomokat gyűjtő ócskások garázsában porosodnának.
Elfogadom, hogy másnak nem tetszik az ő művészetük, de azt, amit állítasz, semmiképp. Sőt, cáfolom: ez a stílus simán eladható, el is adják. Éveken keresztül adták el és adják el most is, és ezt nem én állítom, hanem tény.

@Maya--: persze, konyakot iszik, de ezzel hibát követ el. :D
Desrix 2013.11.21 11:10:55
@retrovírus: ez a "definiáljuk a művészetet" csak süket duma. Azért nincs ilyen, mert a művészetben több az irracionális, mint a racionális, mert javarészt megfoghatatlan, blablabla.
Számodra a valóság lerajzolása, újragondolása, az a fajta "visszaadom tökéletesítve amit látok vagy átteszem scifibe" hozzáállás üres, sértő az igazzy művészetekre nézve. Van, aki számára meg pont nem. Oda lehet szarni a vászon közepére és szétkenni egy ecsettel, volt is rá példa, és ugyanúgy volt, aki lelkesedett érte, és volt aki elégette volna. Én elfogadom, hogy ez Neked nem tetszik, ennyi. Mehet minden tovább.
A művészet nem olyan, mint a matek, hogy a 2*2 mindig 4 - ahány emberi lélek, annyiféle művészet.
Szóval szerintem leszólni más ízlését, butának titulálni őket - na az a butaság. :)
Disclaimer: nem ismerem a művészurakat, nem őriztünk együtt nyájat, és nem kaptam pénzt (sajnos) a fenti cikkért, a fentiek a saját véleményemet tükrözik.
Desrix 2013.11.22 13:21:38
@retrovírus: Kedves retrovírus, Veled társalogni olyan, mint sajtreszelővel rejszolni. Enyhén szórakoztató, de leginkább fájdalmas. :))) Azt légyszíves engedd meg nekem fennkölt intellektuális pole pozíciódból, hogy hadd döntsem el én magam, mit értek művészet alatt. Örülök valahol, hogy nem tudsz mit kezdeni ezzel, meg hogy nem tudsz rá válaszolni. Bár igazándiból hidegen hagy.
Simán elfér itt is a másvélemény, csak az nem mindegy, hogy adod elő. Többeket is ismerek, akik szintén így vannak a Boros-Szikszaival, hogy hulladéknak tartják a műveiket, ez így van rendjén. Valóban kitérhettem volna a cikkben arra, hogy aki nem kedveli őket, az miért van, többek között azokra gondolok, amiket Te is megemlítesz, hogy merev, steril, stb. Az elkövetkezendő Palettákban igyekszem majd kitérni ezekre is, nem csak az ajnározásra, úgyhogy már volt haszna ennek a bájcsevejnek, köszönet érte. :)
Azt is aláírom, hogy nem fikázni és trollkodni jöttél ide, hátistenem, így sikerült, fátylat rá. :)
Geekblog Amerikai psycho 2013.11.19 06:00:00
Bret Easton Ellis regénye köztudottan maga a nagybetűs BOTRÁNYKÖNYV. Megjelentetésétől kiadója sokáig elzárkózott, a szerző halálos fenyegetések tömkelegét kapta kézhez a kendőzetlen erőszakábrázolás miatt, női jogvédő szervezetek indítottak dühödt támadásokat…..
Desrix 2013.11.20 22:13:52
@kukilopezromero: Ezt komolyan kérded? A lényeg pont nem ez. Bár más környezetet nem tudok elképzelni, amiben játszódhatna, ezért leválaszthatatlan része a Wall streeti yuppieság, de ugye ez maga a felszín, amit Ellis megkapar és felrántja alóla Batemant. Itt már rég nem a pénzről van szó, hanem arról a rétegről, amit a pénzhajhászás és élvezés maga köré szőtt: azt, hogy az öltöny határozza meg az embert, étterembe csak flancolni járunk, nem enni, satöbbi, satöbbi, hisz az első kétszáz oldal erről szól - és egy ilyen közegben, egy ebbe a rétegbe beilleszkedni "kénytelen" egyén, aki kitörni belőle képtelen, hogyan menekül a többi droiddá degradálódott ember, és a világuk elől. Nyilván leülhetne a Skyrim elé munka után, de ő nem ilyen. És ezért szeretjük ezt a könyvet. :)
Desrix 2013.11.21 10:51:46
@kukilopezromero: De pont, hogy nem a pénzről van szó. Nem kell feltétlenül eltorzulni, és én sem lennék valszeg sorozatgyilkos (képzelt, vagy valódi), csak mert kőgazdag vagyok. Nem én írtam ezt a könyvet, nyilván azt látok bele, amit én hoztam magammal eddig - ez pedig egyenesen ellentétes a 90-es évek new yorki yuppie életérzésétől, de azt se felejtsük el, hogy nem versről van szó, amibe aztán lehet haluzni akármit, hanem prózáról. Jó, abba is bele lehet haluzni, darabja válogatja, de ezzel csak azt akarom mondani, hogy a könyvben pénzes emberek világa szolgál hátterül: nincsenek megélhetési problémák, ergo a fenntartási ösztön kielégítve, minden elérhető, az ingerek egy idő után tompulnak, a közeg kiégett, ha megnézed Bateman szinte agyhalottakkal társalog, és hiába tesz úgy, mint aki közéjük tartozik, nem tud ebbe beilleszkedni. Ez az alap, innen indulunk, a csavar pedig Bateman elmezavara, ami bármilyen más közegben nyomozást idézne elő, amerikai hajtóvadászatot, menekülést látványos akciókkal - kivéve ezt, itt. De ha így sem jön át, várj kábé 10 évet, és olvasd el újra.
Desrix 2013.11.21 16:07:40
@kukilopezromero: Jajj, pont ellentétesen látjuk.
Egyrészt, ez fikció - hála mindennek. ;) Hogy a valóságban milyenek a gazdagok, azt nem tudom, mert ugyan olvasni lehet róla, de nem tartozunk közéjük.
Másrészt, az ösztön szinten élést nem tartom szerencsés kifejezésnek, az inkább személyiségfüggő, szvsz. Azok a gazdagok, aki saját erejükből lettek azok, tehát "életképesebbek", valószínű nem lesznek elmebajos sorozatgyilkosok. De szerintem egy szegény sem. A szegényeknél nálam azért esik ez kevésbé latba, mert "gondozzák a kertjüket". Nincs idejük és energiájuk a semmittevés és az élet ürességét megízlelni. Minden idejük és energiájuk a létük fenntartásával megy el, erre utaltam fentebb. Bateman közege olyan gazdagokat mutat be, akik születésük óta egy szalmaszálat nem tettek keresztbe, nem dolgoztak rendesen, ergo mindent a seggük alá raktak. Már nem emlékszem, hogy Bateman is ilyen-e, de erős a gyanúm, hogy igen. A munkahelyén semmi értelmeset nem csinál, keresztrejtvényt fejt, de azt is idiótán. Bateman gyenge a fölös energiáit értelmes dolgokba fektetni, képtelen vagyok őt geekként elképzelni, a közege erre rímel is. Tehát nem a tisztes munkába beleőszült gazdagokat látjuk, mint nálunk Keleten (:DDD), hanem a puhány, Mónika-showba beleposhadt pénzfosó yuppiekat. Bateman beleőrül a közönybe, amit tapasztal maga körül, sehol egy őszinte érzelem, nem a munkában és az egzisztenciális kétségbeesésben ég ki, hanem minden emberi érték hiányában.
Persze én sem tudom, milyen yuppienak lenni, de az Ellis által felvázolt emberek és az a világ ugyanúgy fel van nagyítva, mint Bateman, mondhatni Exxxtreme Edition. :) A nyelvezet, a stílus, mind-mind ezt tükrözi. Emiatt szólt nagyot a könyv. Ettől lett botrány.
Itt van újra saabee, itt van egy újabb játékismertető! Csak pár hete sikerült beszereznem ezt a BGG top 100-ba tartozó klasszikust. Azt hiszem, hogy teljes joggal nevezhetem így Reiner Knizia (BGG ranglista szerinti) második legjobb játékát, hiszen az első kiadás idején még az Y2K…..
Geekblog Race for the Galaxy 2013.10.11 06:00:00
A fene se tudja, mi a jó abban, ha az ember nulláról épít ki egy működő mikro-, vagy makromenedzsmentet, póriasan szólva egy virágzó birodalmat – egyszerűen csak jó. A való életben mogulnak kell lenni az efféle virtuozitás kivitelezéséhez, anyagiakat, időt, no és mások…..
Uraim, valljuk be férfiasan, kevés olyan dolog létezik e Földön (talán nincs is más ilyen), ami annyira összezavar, megrémiszt, felidegesít, elcsodálkoztat, vagy fellelkesít minket, mint a nők. Kelly Link Különb dolgok is című novelláskötete tökéletesen visszatükrözi mindazt,…..
Geekblog Felettünk a Föld 2013.09.17 06:00:00
Bajban vagyok, amikor verdiktet kell mondanom a 2011-es Sundance Filmfesztivál egyik legzajosabb sikerét bezsebelő Felettünk a Föld című filmről. Ennek két oka van. Az első fejvakarásra késztető momentumból fakad a másik: a Felettünk a Föld ránézésre sci-finek tűnik, ám…..
Desrix 2013.09.17 11:49:46
@Borbíró Andris: Én sem szeretem az ál-sci-fiket, és szíven is ütött, amikor rájöttem, hogy ez nem az lesz, mint amire számítottam, de ettől függetlenül tudtam élvezni.
A világ horrorrajongói nagy valószínűséggel a Hellraiser, vagy a szintén kultstátusznak örvendő Korbács óta tudják, hogy Clive Barker világában bármi megtörténhet, az eredetileg hatrészes, nálunk (remélhetőleg csak egyenlőre) két kötetet számláló…..
Geekblog Attack on Titan - 1. évad 2013.09.10 06:00:00
Pókember módjára hálóhintázó, pallos méretű tapétavágókkal felszerelt katonák és 15 méteres, értelem nélküli, csupasz, emberevő óriások küzdelme egy 17. századi német-alföldi város-erődítmény egekbe nyúló kőfalai közt. Röviden így lehetne jellemezni az idén…..
Desrix 2013.09.10 08:57:36
@CruelAngel: A szezonokat illetően abból indultam ki, hogy a japánoknál az évszakokhoz kötődően négy szezont tartanak nyilván - azt nem tudom, hogy mennyire hivatalos ez a fajta négy szezonosdi, de nyugati oldalakon használják, és - ezek szerint - okoznak is kavart vele. Én személy szerint jobban szeretem a 26 részes évadolást, nekem is furcsának tűnt, amikor 12-13 részes évadokkal kezdtek előrukkolni a stúdiók, amik pár animének nem tettek jót (Angel Beatz, Another - bár ez utóbbi így kerek, de elbírtam volna még belőle pár részt), Usagi Drop-ból is elbírtam volna több részt, bár azt hátha folytatják).
Ez az oka, amiért az első évadot odabiggyesztettem a cím mögé.

Mikasa valóban nem "japán", az utolsó keletiként hivatkoznak rá, a világról sem derül ki több, de a sok német név között (persze az sem hangzik el, hogy németek) így egyszerűbb az eligazodás. Na meg aztán, japán karakter nélkül nincs anime. :)

A látvány dinamikájával kapcsolatban: valóban vannak benne állóképek, erre külön nem tértem ki, nyilván az animék ott "spórolnak", ott "csalnak", ahol tudnak, kimerevített képeken való svenkeléssel, ésatöbbivel. Akkor csinálják jól, ha vagy becsapja a szemet, elhiteti a mozgást, vagy ha látványos, hangulatos. Az SnK-ban is van ilyen, de az a hangulatos megoldás, szvsz.
Az időhúzást azonban sokkal komolyabb problémának tartom, és szerencsére az SnK nincs telezsúfolva vele - van pár rész, amikor megrezeg a léc, de összességében pörgős és valóban haladnak a történettel. Ezt hozzátenném így kiegészítésnek a cikk után. :)
Geekblog Stephen Baxter: Időhajók 2013.08.29 10:37:14
Stephen Baxter Időhajók című regénye – ha volna ilyen – simán beillene az időutazók tankönyvének. Az író által érintett témák sokszínűsége, sokfélesége és egyáltalán, a mód, ahogyan elénk tárja azokat, egyfelől megnyugtatóan ismerős, másfelől borzongatóan…..