Regisztráció Blogot indítok
Adatok
wape

7 bejegyzést írt és 310 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A Norvégia elleni invázióra induló német alakulatok közül a legnehezebb feladat kétségkívül a legészakibb ponton, Narviknál partraszálló csapatokra, és az őket szállító hajókra hárult. A déli helyszínek, Oslótól Bergenig, viszonylag jól megközelíthetőek voltak a németek számára, gyorsan és…..
A Magyar Népköztársaság a hidegháború idején egy lehetséges atomcsapás egyik célpontja volt. Amennyiben ez az atomtámadás bekövetkezett volna, a kitelepítést egy előzőleg elkészített terv alapján kellett volna végrehajtani a hatóságoknak. Ebben a cikkben az atomcsapást követő 24 óra forgatókönyvét…..
wape 2020.03.19 11:33:11
Látványos mozzanattal (hangsúlyosan nem bemutatóval) ért véget az újdörögdi romvárosban a Hawk Strike légiroham gyakorlat, melyben a tűztámogató erők szerepét a szolnoki Mi-24-esek, a szállítókét az amerikai OAR rotációs 3ID szállító forgószárnyasai játszották, amerikai és magyar (2. VBÁKRD)…..
wape 2020.03.11 12:36:21
@zord: Köszi, nagyon jól tetted, hogy így tetted :)
December 14-ről 15-re virradó éjszaka, az orosz Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli bázisán, a Déli-öbölben elsüllyedt a nyolc évtizedes, az aktív haditengerészeti szolgálatból már jó ideje kivont nagy úszódokk, a Projekt 75bisz osztályú PD-16, melyben a B-380 jelű, egykor Gorkovszkij Komszomolec…..
wape 2019.12.19 11:46:06
@Flankerr: Ez a Fekete tengeri flotta saját weboldala, vagy amolyan rajongoi oldala?
A kommandó szuper és legyőzhetetlen, ezt már  a hangalámondásos Schwarzenegger videokazetták óta tudjuk. Kivéve amikor nem. Toplistánkon a tíz legismertebb  SNATFU -azaz totálisan elcsesződött bevetése a különleges alakulatoknak.  A válogatásba csak a második világháború utáni, "közismert" akciók…..
A főleg nagy távolságú és nagyobb létszámú, gyors személyszállításra alkalmas Airbus A319-es februári érkezése után a hétvégén Kecskeméten újabb típus, a Dassault Falcon 7X csatlakozott a honvédség látványosan bővülő légiszállító flottájához. Mivel nagy érdeklődésre számot tartó, általam szorosan…..
wape 2019.03.28 15:54:07
Nem akarok beleszólni ebbe a vitába, de szerintem nagyon rá vagytok cuppanva a politikai elit felelősségére és nem nagyon veszitek figyelembe az alattuk és felettük levő szintet, azok érdekeit, esetleg felelősségét. Az I. Orbán kormány bámit is tett, vagy vett, vagy nem, azt nagyban befolyásolta, hogy még tartott a NATO tagságmegszerzésével járó bizonyítási vágy (igaz nem sokáig). Szóval itt talán nem a honvség szeretete volt a tényező (lásd még az említett kisgazdákat), hanem hogy kifelé mutatni kellett + ment a gazdaság.

A szociknál az EU csatlakozás után a történt a védelmi költségvetés első érdemi vágása, mert meg kellett felelni a maastrichti kritériumoknak, el kell vonni a honvédségtől (is). Azon vitatkozni, hogy mi vontk ki meg mit nem, szerintem a felszín kapargatása. Nem volt pénz annyi mint korábban, valamit tenni kellett.
Az a szocik felelőssége (meg a mögötte levő bürökráciáé, meg a vezérkaré), hogy senkinek nem számolt előre a EU csatlakozás pénzügyi következményeivel, a 2002-es NATO csúcson beígértek mindent, amiből 2003 után nem lett semmi.

Szarul menedzselték a gazdaságot az tény, nem volt fiskális fegyelem tény, stb. + ahogy korábban nekik sem volt fontos a honvédség.

Egyszer tanulmányozzátok már a magyar GDP növekedését is kérlek titeket. Most megy a magyar gazdaság is, a világgazdaság is és NATO szinten is nagyon nagyon komoly elvárás (2014 óta) a védelmi költségvetés emelés + még a retorikába is illeszkedik. De mi volt ebből meg 2010 és mondjuk 2012 között.

Végül pedig úgy csináltok, mintha a miniszterek mindig az ujjukból szopnák a döntéseiket és nem vezérkarok, haderőnemek vezetői, egy katonai bürokrácia állna mögöttük. Komolyan azt mondjátok, hogy ezek a katonai vezetők csak elszenvedői voltak ezeknek az intézkedéseknek, döntéseknek?
wape 2019.03.29 10:54:01
@Kelepisti: Sok oka lehet annak, hogy miért vettek először két Falcont és nem légelhárító komplexumot. Az egyik pl az, hogy sokkal nehezebb beszerezni az utóbbit. Nehezebb, azaz komplexebb, több szereplő, tönn szempont, több beszállító stb. Úgy tudom dolgoznak rajta.
Ha azt feltételezem, hogy kb azonos időben kezdték el minden területen a készülődést, nem nagy meglepetést, hogy két Falcont gyorsabban szereztek be.

A harci busszal és az Airbusokkal (és a többivel) szerintem nem a beszerzés ténye a gond, hanem a kommuniákása (aka parasztvakítás), én egy ponton túl feladtam az ezen való rugózást.

A Pumákról hiányzó közelharc rakéta látod kiváló kérdés: ez vajon a Fidesz, vagy a kormány hibája lenne? Vagy akár a miniszteré? Komolyan ilyen magasra kell tenni a felelősség szintjét, amikor még az sem mondható, hogy nincs pénz? (nem tudom miért hiányzik a rakéta, nincs háttérinfom erről).
Függetlenül attól, hogy a megszegést illetően kit milyen felelősség terhel, úgy tűnik, tényleg kimúlik a közepes hatótávolságú nukleáris erők felszámolásáról kötött szovjet-amerikai egyezmény (INF), a hidegháború lezárásának talán legfontosabb lépése. Csak remélni lehet, hogy a nagyhatalmi…..
wape 2019.02.05 15:10:14
Nem is olyan sok évvel ezelőtt a honvédség expedíciós segélyhaddá degradálásának folyamatában kishíján megszüntették Magyarországon a harckocsizó és a tüzér fegyvernemet. A "racionalzálók" végül szerencsére eltűrték a "fegyvernemi kultúrák megőrzése" szintű vegetálást, ám azt mindenki tudta, hogy a…..
A  kisebb, olcsóbb, hatékonyabb címszavakba burkolt, szövetségesi bátorítással folytatott önpusztítás évtizedei után a nehéz technika talán újra elfoglalhatja méltó -- persze a 21. században illő és üdvös -- helyét a Magyar Honvédségben. Ez azt hiszem van annyira kivételes ok, hogy a csizma…..
wape 2018.11.28 13:41:16
@zord: Ha így is van az Aegis SM-3/TLAM csere és ezt az orosz tudják/hiszik, már régen előjöhettek volna azzal, hogy az USA sérti meg a INF szerződést. Nem tették? Nem emlékszem. Ha tényleg nem tették, akkor talán ugyanazt hisszük, hogy miért nem tették.

De nem ezért akartam hozzászólni, hanem, hogy megosszam egy magyar kutató rövid elemzését a témában:

The decision to withdraw from the INF Treaty gives Russia a free pass to deploy its GLCM capability, and put the blame on the US for the demise of the agreement. Meanwhile, it would take Washington at least 7-9 years to develop, test, and deploy a new ground-based intermediate range missile system. In addition, the new system would cost the kind of money that the US does not currently possess given their ongoing and planned nuclear modernisation programmes. Moreover, it is almost impossible to conceive that NATO could come to a consensus about the re-deployment of these weapons in Europe, back in the 1980s, the Pershing deployment almost “broke” the Alliance, and it is highly unlikely to pass easily today.
www.europeanleadershipnetwork.org/commentary/what-the-death-of-the-inf-treaty-means-for-europe/?fbclid=IwAR2oSPsYCLrF6tn-1OmRIliN0HfPXQh76R6NuI1F53eT9h70O15d6rF20us
wape 2018.11.30 09:27:24
@zord: Köszi, értettem, minusz a személyeskedő részt. Még egy kérdés. Azt írod: "Az Egyesült Államok Deveseluban és Redzikowóban egy INF non-compliant fegyverrendszer elemeit telepítette, miközben a hiányzó elemek (helyreállítása) számításom szerint kéznyújtásnyira van. Olyan közel, hogy azt a nukleáris paritás talaján állva, Moszkvából nézve nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Az hogy a két telepítés INF non-compliant volt, ezt hivatalosan jelezték az orosz hivatalos szervek Washington? Én arra emlékszem, hogy a tiltakozásuk alapja az volt, hogy ez a valójában az orosz rakéták elfogására szolgáló rendszer. Ez pedig ugye teljesen más mint az INF non compliancy. Szóval kifejezetten az érdekel, hogy a Kreml, hadügymin, külügymin stb tiltakoztak e anno ezzel az érvvel.

Mert ha nem tiltakoztak, és ez ennyire egyértelmű, akkor furcsa, hogy miért nem lőtték le ezt a magas labdát, amit írsz.
Most, hogy hétfőn (június 4.) immár magyarországi (központi) helyszínnel kezdetét veszi a Tobruq Legacy 2018 lég- és rakétavédelmi gyakorlat, ehhez illő képpel nyitom a júniusi hírbejegyzést. SzPU ül a fűben, valahol a Bakonyban. Zord..
wape 2018.06.05 16:19:42
@zord: Ezt már nagyon sokszor elmondták kb 2007-2008 után. Manapság ez már nem számít önkritikának, hanem a tanulság részének. Erre épült az iraki kivonulás 2010-2011-ben és a ISAF levonulás 2011-2013-ban. Persze az hogy invázió, vagy helyi erők felkészítésével vívnak meg egy háborút, nem mindig a katonák kompetenciája, mert ha a politikai vezetés inváziót akar, akkor az lesz, bármilyen tanuságot vontak le, vagy önkritikát is gyakoroltak a katonák.
A vezérkar tudományos műhelye (HVK THK) a nemzeti ellenállóképességről (resilience) tart a napokban konferenciát a Stefánián. Mint minden ilyen rendezvényen, értékes és kevésbé érdekes előadások, hozzászólások váltogatták egymást, valódi saját gondolatok és copy-paste alapúak, megfelelési, egyéni…..
wape 2018.05.16 21:45:22
@zord: Sok ezer oldalnyi Afganisztánról és a közel-keletről szóló irodalom elolvasása után sem tudom felidézni, hogy az elmúlt évtizedek háborúira nyugaton valaki alkalmazta volna a "com app"ot. Lehet volt ilyen, hiszen nem olvastam mindent, de az nem a mainstream szakirodalom része volt.

Amire viszont használták ezt a kifejezést nyugaton is és a magyar katonák is Afganisztán kapcsán, az az volt, hogy ne csak a katonéák végezzék a háborút/újjáépítést/válságkezelést, hanem a diplomácia, NGO-k, és minden kormányzati és nem kormányzati szereplő vegye ki a részét. a "com app" soha senki nem használta valamilyen hadviselés szinonímájaként valaki ellen. Amikor Afganisztánban alkalmazni akarták, akkor sem a tálibok ellen, hanem az afgán kormány javítása érdekében.

Az igaz, hogy ez is nyugati ötlet, így mi, ahol a minisztérium közötti illetve minisztériumok és nem kormányzati szereplők közötti együttműködés történelmileg nem létezik, gyenge, fos, soha nem működött érdemben (írtam róla pár eset tanulmányt afgán PRTnk kapcsán).

Szóval szerintem ez az almát a körtével összehasonlítani, talán ezért hebegtek habogtak a nyugatiak vagy inkább "nyugatiak" :)
A kritika akkor lehet építő, ha az elért eredményeket is elismeri. A LégierőBlogger álláspontja szerint a honvédség repülő- és légvédelmi erőiben idén sok minden olyan dolog megtörtént, mely már régóta váratott magára, így jogos lehet 2017-nek a fordulat, vagy a kitörés éve címet megelőlegezni.…..
wape 2018.02.06 12:04:35
@Beat it!: mert most lett rá pénz
Air Power Blog Búcsú a Limántól 2017.04.27 23:59:00
Egy togói zászló alatt hajózó élőállat-szállítóval történt ütközés következtében ma a Boszporusz északi bejárata közelében elsüllyedt a Fekete-tengeri Flotta (CsF) Projekt 861M osztályú rádióelektronikai felderítő (SIGINT) hajója, a Limán. A fedélzetén lévő 78 tengerész és felderítő túlélte a…..
A Mistral-3-asok beérkezését követően újabb pozitív hírt hallgatott el a HM, illetve a központi kormánykommunikációs direktíva. Hétfő Stockholmban az FMV-ben aláírták a magyar Gripenek MS20-as változatra korszerűsítéséről,  illetve az éves repóraszám 1600-ról 2000-re történő növeléséről szóló…..
(Az elmúlt hónapban harmadik kerékpáros országfelmérést végeztem Ománban, Most az ott született FB-posztok következnek. Aztán valamivel több is.) A 66- os út A legjobb, ami Dubajról elmondható, hogy a hátam mögött van. Már két éve is erős kirohanásokat tettem ellene, most is tennék, de határok…..
Elindul a Szegedet Hódmezővásárhellyel összekötő Tram-train (városi villamosba kötött nagyvasúti kapcsolat) építése (itt a beszámoló a tenderekről), ezzel rendeződhet a két város közötti közlekedés helyzete. A beruházás egyik szószólója Lázár János, korábbi hódmezővásárhelyi polgármester, így sokan…..
wape 2017.01.09 09:22:28
Ez a nagy poszt a második résszel együtt a 2016 októberében a Hurtigruten norvég postahajójárattal megtett utamról már megjelent 4 vegyes poszt teljesen átszerkesztett, itt-ott kiegészített változata. Ez az első rész a hajójáratról, az általam kiválasztott hajóról, az utazási előkészületekről és az…..
Ennek a posztnak a tartalma átszerkesztett formában az alábbi címeken érhető el:Általános tudnivalók a Hurtigrutenről, utazási előkészületek:http://vizek-hajok.blog.hu/2017/02/25/fjordok_trollok_es_postahajok_ez_a_hurtigrutenÚtinapló a Lofoten motorossal megtett hajóútról: 2016. okt. 20-31.…..
wape 2016.10.24 12:55:24
A LégierőBloggert sorsa és felelőtlensége a szokásos AOR-jétől távolra sodorta ezen a héten, így szégyenletes módon nem lehet tanúja az otthon zajló BW/BS, illetve a felvidéki TOLY gyakorlatok bemutatónapjának. Helyette Jordániából, a II. Abdalláh Király Különleges Műveleti Kiképző Központból…..
wape 2016.10.10 11:39:29
A Molotov-Ribbentrop paktum értelmében Sztálin szabad kezet kapott Hitlertől, hogy a Finnország rovására terjeszkedjen. 1939 október elejétől megindultak a tárgyalások Finnország és a Szovjetunió között, azonban Sztálin olyan követelésekkel állt elő, amelyek Finnország számára elfogadhatatlanok…..
A dokumentumok rendezése folyamatos feladat, néha pedig elkerülhetetlen a mulasztások pótlása. Ezt a fotót 2007 tavaszán készítettem a Tóth Gábor alezredes, Puma-századparancsnok repülte 36-osról. Akkor persze javában megvolt még a 42-es is. A fotó pedig a Peszeki Zoltán őrnagy vezette 128-as Alba…..