Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Akvyr

35 bejegyzést írt és 793 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Világos, hogy egy utazónaplót mikor kell befejezni: amikor vége az útnak. Időközben a Frankfurt City Council-nál kezdtem dolgozni, szóval húztam-halasztottam az elszakadást, de most már tényleg szögre akasztom az utazós témát. Utazni mindenesetre a legjobb dolog a világon, és el nem tudom képzelni,…..
Aki azt hitte, hogy a Chammal és a Kókusz Egyházzal véget ért az Agyament Vietnami Vallások listája, az hatalmasat tévedett! A legjobb még csak most jön: kaodaizmus. A huszadik század elején megalkotott, az ismert világunk összes hitét és tudományos eredményét összekotyvasztó…..
What really grinds my gears My Tho 2014.08.29 22:34:45
My Tho-t úszó épületeivel és változatos szigetvilágával reklámozzák, de gyakorlott szemű úszófalu-látogatóként mondom, hogy már nem annyira úszik, elég szépen partra vetődött. A tegnap megismert spanyolokkal indultunk el felderíteni a környéket, és hamar megállapítottuk,…..
What really grinds my gears Can Tho 2014.08.26 18:47:03
Can Thoba érve tehát változó intenzitással esett, én pedig befoglaltam a szállást. A mamasan odaadta a reggeli kuponomat, majd szúrós szemmel rám nézett és mellékelte teljes angol tudását: „No paper, no breakfast!”. Aztán érezte, hogy kicsit durvára sikerült, mert elnevette…..
Immáron egy szál magamban folytattam az utat, és minden eshetőséget illetve szívás-faktort értékeltem mielőtt kiválasztottam pontosan merre is menjek, és oda hogyan jutok el. Más utazók beszámolói alapján ugyanis Vietnamban elég nehéz közlekedni. Ahová menne az ember, oda vagy…..
Az európai történelemben is voltak olyan népirtások, melyek hallatán az ember csak egyik lábáról a másikra állva nyöszög a borzalomtól és ázsiai utunk során is bőven találkoztunk már a kegyetlenkedéssel (Nanjingi mészárlás Kínában, Halálvasút és Híd a Kwai Folyón…..
Na, a láblógatós nyaralás hívei most kezdhetnek irigykedni. Sihanoukville-be még minket is az vezérelt, hogy egy trópusi tengerparton, pálmafák alatt henyélve vagy éppen a napon sütkérezve, ivókókusszal a kézben zárjuk le az utazást. Végül pálmafa nem volt, nap csak módjával,…..
What really grinds my gears Angkor 2014.08.14 17:38:40
Senki ne gondolja, hogy az utazók élete könnyű: az enyhén elhúzódott kambodzsai határátkelés ellenére tartottuk a tervet, és hajnali négykor csörgött a vekker, hogy aztán tuk-tukkal zümmögjünk egy keveset a vaksötét országúton. Persze nem olyan kín a korán kelés, ha az…..
Akvyr 2014.08.19 10:25:46
@retrovírus: Hát, ez nem én leszek, hanem az utazótársam, aki a blogon látható fotók java részét lőtte. Bár Kínában él, de szerintem kapva kapna egy kis meggazdagodáson, ha esetleg van egy jó tipped :)
Akvyr 2014.08.19 15:08:51
@retrovírus: Tényleg nem jött át az iróia, mert szerintem szép fotók. Persze ez felveti a kérdést, hogy nem az én válogatási technikámban van-e a hiba :) Gondolom az sem tesz jót, hogy hentesbárddal darabolom őket paintben egy tenyérnyi képernyővel rendelkező laptopon. Lehet, hogy otthon megnézem őket, és sírva fakadok. Mindenesetre az biztos, hogy a fényképek nem képesek visszaadni a látványt (pláne nem az élményt!), ez itt és Zhangjiajie-nél hatványozottan igaz volt.
Egy aranyban gazdag bangkoki és egy romokban gazdag ayutthayai nappal gyakorlatilag túl is voltunk a Thaiföldre szánt időnk felén. A harmadik napon a többiek 7 órát vonaton zötykölődtek, hogy meglátogassák a Hidat a Kwai folyón, amiről a híres-neves film is készült. Az itt…..
Akvyr 2014.08.12 13:23:19
@ifj. Vezetéknyi Zászló:
Igazad van, ez a kiszólás inkább Bangkoknak ment (lévén ott jártunk, így volt olcsó a tranzit kambodzsa felé), bár Bangkok legalább akkora vízfej (általánosan és turisztikai szempontból is) mint nálunk Budapest. Kb. 100 ismerősömből aki járt Mo-n, kb. 95 nem lépte át a városhatárt. Nekik Magyarország = Budapest.

Egyenként továbbra is tartom, hogy Thaiföld közel sem olyan jó mint a marketingje, délre vannak szép szigetek (Indonézia, Fülöp szk szebb, olcsóbb, üresebb) a többi irányba meg olyan mintha Százhalombattára mennék kocsival. A kambodzsai táj eddig magasan veri a táj tájat. De kicsi minta alapján valóban nem szép dolog messzemenő következtetéseket levonni.
Akvyr 2014.08.19 14:59:57
@zdyzs: Oké, akkor te abba a hárommillióba tartozol akinek tetszik Thaiföld, én pedig nem. Ennyi osztást még életemben nem kaptam mint ezért a mondatért, szóval visszavonulót fújok, Thaiföld király és nagyon autentikus! :)
Egyébként egy hónap kína után érkeztem Bangkokba, ott volt, hogy öt napig nem láttam fehér embert, ezért lehetett sokkoló a kontraszt. A városoknál azt szoktam meg, hogy a városiak vannak körülöttem. Angkor Watnál azért számít rá az ember, hogy nem a helyi földművesek és városi lakosság közé kerül, mert egy ezer éves romokat tartalmazó szabadtéri múzeum az egész. Ha engem megfeddtél a város-város párhuzamokért, akkor ez aztán végképp a körtét almával esete volt. Persze a helyreigazítást köszönöm!
Képzeljetek el egy átlagos magyar megyét zöldellő erdőkkel, bozótossal, csiripelő madarakkal, kisebb és nagyobb falvakkal. Aztán öntsétek rá a Balatont. Nagyjából ez festene úgy, mint a kambodzsai Tonlé Sap tó, melyen röpke 7 óra alatt lehajóztunk Siem Reapből Battambang-ba. A…..
 Nyolcadikán reggel indult a buszunk Siem Reapbe, ami az Angkor Wat szervizvárosa, ezáltal az egyik legnagyobb kambodzsai turisztikai desztináció. Ez az útvonal nem kevés lehúzási lehetőséggel kecsegtet, amit a legtöbb társaság ki is használ. Például a határ előtt - közben -…..
Bangkoki tartózkodásunk második napján kora reggel testületileg kivonultunk az 53-as buszhoz, amit egy részeg őrült vezetett, de cserébe nem kellett fizetni és karambol nélkül eljutottunk a vonatpályaudvarra, ahonnan a kora reggeli vonattal lezötyögtünk Ayutthayába, a thai…..
Bangkokban sok az olyan taxisofőr, aki a rossz rizsaratás után inkább feljön taxizni, és fogalma sincs a városról. Egy ilyen fickó vitt minket be a reptérről éjszaka, útközben 2-3-szor kiszállt gyalogosoktól tájékozódni, aztán pedig nevetve prezentálta a taxiórán látható…..
Ez most egy méltatlanul rövid bejegyzés lesz arról a három és fél napról amit Hong Kongban, illetve Makaón töltöttünk, ugyanis jelentős elmaradásban vagyok és valahol sajnos meg kellett húzni a határt. Ha határ meghúzásról van szó, akkor a kínaiakat sem kell ám félteni,…..
Ahogy nemrég az index is megírta, Shenzhen (ejtsd: Sencsen) a gigantikus gyárairól híres, amelyekben a Kína minden szegletéből ideérkező munkások robotolnak, kétségbeejtően rossz körülmények közt, hogy elég iPhone és más elektronikai cikk legyen a nyugati országok boltjaiban.…..
Yang Shuo, csak úgy mint Gui Lin, a környező karsztvidék miatt híres. A mészkőhegyek ameddig a szem ellát mindenhol olyan formát vettek fel, amilyet csak a gyerekek rajzolnak. Amatőr szemmel abban különbözik a szintén cakkos Zhangjiajie-től, hogy itt nem meredek oszlopok, hanem…..
What really grinds my gears Guilin 2014.08.01 20:58:34
Guilinnel mindenki találkozott már, aki egy kicsit körülnézett kínai éttermekben, ugyanis ez a térség virít a legtöbb falvédőn, szalvétán, sőt még a 20 yuanos bankó hátulján is. A legfőbb nevezetesség a várost körülvevő karszt vidék ameddig csak a szem ellát. A…..
Az, hogy Longsheng térsége meredek hegyoldalakból áll csöppet sem zavarta a helyi yao kisebbséget, mikor kitalálták, hogy rizst fognak termeszteni. Az első probléma a hegyoldalban való rizstermesztéssel az, hogy a rizsnek vízben kell állnia, a víz viszont nem marad meg egy kupacban…..
Aki látta már az Avatart, az talán hallott arról is, hogy valahol belső Kínában van egy kimondhatatlan nevű hegység, mely Cameron számára az ihletet adta a repülő, növényekkel borított sziklákhoz. Talán még rá is keresett googleben, és arra gondolt, milyen jó lenne ezt egyszer…..
Changsháról azon kívül, hogy király hely (lásd előző poszt), még azt érdemes tudni, hogy itt járt egyetemre Mao Ce-tung (angolul Mao Zedong, kínaiul 毛泽东), azaz a Nagy Vezető. Azért járt itt egyetemre, mert egy közeli kis faluban, Shaoshan-ban nőtt fel, jómódú paraszti körülmények között. Shaoshanban…..
Kissé tehát viharverten, kora délelőtt érkeztünk Csangsába, ahol a vonatból kikecmeregve úgy ért minket a kinti 37 fok mint egy fejberúgás. Hogy megkíméljük magunkat a további hard seat élményektől, gondoltuk jó előre megveszünk minden vonatjegyet. Sorbanállás közben…..
Kínaiul az 'állat' szó annyit tesz "mozgó dolog", és ez nagyjából kifejezi a kínaiak állatokhoz fűződő viszonyát. "Mozgó dolgok" (élő teknősök, halak) vannak a kulcstartóként árult kis kapszulákban, illetve mozognak még dolgok az éttermek bejáratánál a lavórban, amíg…..
What really grinds my gears Leshan 2014.07.22 18:29:48
Az Emei Shan meghódítása után környékbeli látványosság még Dafo, a világ legnagyobb Buddhája, aki a maga 71 méterével Leshan város határában a folyóparton üldögél 1300 éve. Maga a Buddha projekt azért kezdődött, mert itt jól látható módon összefolyik két folyó (más…..