Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Omár

102 bejegyzést írt és 1124 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha nincs jobb ötleted, vetesd le a főszereplő ruháját, mondja a marketinges álmoskönyv, esetleg rakj mellé kisgyereket kölyökkutyával, és minden rendben lesz. A nepszamlalas.hu részére a Femina Group készített három reklámot, egy csöcsöset, egy kisgyerekeset és egy nem…..
Olvasva a tegnapi tüntetésről készül tudósításokat megakadt a szemem pár nyilatkozó derék rendvédelmis nyilatkozatán. Panaszaik közös pontjai szerint ők negyvenes éveik végére idegileg ki vannak, egészségük megromlott, a tervezett intézkedéssel a kormány megöli őket. De…..
Omár 2011.06.19 17:44:47
@TaTa86.: 1. Nálam ez akkor is lustaság. Tessék elfogadni, hogy vannak szakmák, amik hivatások. Mélyebb morális tartalommal, mint az általános szakmák. Amikbe nem lehet csak úgy átcsöppenni, és nem lehet félvállról csinálni. Ilyen a rendőri, az orvosi, de a jogászi hivatás is. Azzal kalkulálni, hogy 20 évig csinálom ezt, hogy aztán majd kapja extra pénzt amellett, hogy ugyanúgy dolgozok valamit: szerintem gazemberség. A korkedvezményes nyugdíjnak nem ez az etikai célja, hanem a megbecsültség, és a józan ész jele. A pénzt két kézzel szórni pedig csak akkor lehet, amikor van miből.

2. A rendőr elkezd dolgozni 20 évesen is akár, és kiszámítható módon keres, annyira nem is rosszul. Jogászként (csak hogy a példánál maradjunk) tanulsz minimum 23 éves korodig, utána 3 évig bojtárkodsz, irnokoskodsz, és ha közben az évi vizsgákon is átmentél, akkor leszel önálló munkaegység. Vagyis: akkor lesz lehetőséged azzá válni. De a lehetőség és a gyakorlati megvalósulás messze van egymástól, ezért még hosszú évekig dolgozol továbbra is pofátlanul kevés pénzért. Az, hogy mennyit tanultál, hogy nyelveket beszélsz, nem nagyon érdekel senkit: jó esetben 30-egynehány évesen kezdhetsz jól keresni. Szóval én ezt az összehasonlítási alapot nem találom célravezetőnek.

3. Tény, hogy nem a leglovagiasabbak a kormány oldaláról sem a tárgyalásban résztvevők, és tényleg van jónéhány pofátlan húzásuk, más magatartása engem nem jogosít fel a helytelen viselkedésre.
Omár 2011.06.20 11:45:01
@Hintz ezredes: És mi lenne ha a rendőrök bizonyos kor felett már nem lennének kirendelhetőek komoly fizikai igénybevételt jelentő feladatokra, hanem irány az iroda. Viszont huszonéves rendőrök pedig ne ücsörögjenek az irodában.

A tűzoltókról lásd alább...

@Mj: A rendőröket nem sajnálom, átszervezgetésekkel megoldaható lenne, hogy korai nyugdíjazás helyett másképpen legyenek megkímélve bizonyos kor után (lásd fentebb).

A tűzoltók helyzete már más tészta, ahogy a mentősöké is. Náluk igenis szükség van a korkedvezményes nyugdíjra, de ott is nem hasraütés szerűen, hanem az egyes eseteket orvosi vuzsgálatokkal, külön mérlegelve kell eldönteni. Tőlük nem sajnálnám.

Mint azt fntebb mondtam, a kormány viselkedése cseppet sem mondható lovagiasnak, ebben egyetérthetünk, én nem is őket védem, csak az intézményről magáról beszélek.
Omár 2011.06.20 17:32:17
@Mj: Azt én is néztem, azt hittem ez valami poén, de nem: ez tényleg komolyan gondolja. A marhája. De hát csak tessék, ezzel egyes egyedül magáról állít ki bizonyítványt, és már vihetik is a diliházba...
A községháza (=tanácsháza) udvara igazi kincsesbánya, ott bukkantunk az alábbi képen látható objektumra. Kérdésünk: mi ez? Ne feledjék, a helyes választ bekommentelők között nagy értékű indexes fingópárnát sorsolunk ki!..
A méltán népszerű Sarokház kocsmában (százforintos feles, ugye) bukkantunk erre a leletre. Kérdés: mi ez? A helyes válaszok bekommentelői között értékes, az Index 10. születésnapjára kiadott fingópárnákat sorsolunk ki május 14-én, Kamuton. ..
Archiregnum Mindenki alkotmánya 2011.04.19 10:54:00
A tegnap elfogadott új alkotmány kapcsán ismét fellángoltak a politikai érzelmek, ismét kedvére vizionálhatott apokalipszist a baloldali B-közép, a liberálisok gyakorolhatták a flashmobozást, az ultrakonzervatívok pedig city-szittyásat játszhattak a Kossuth téren. Akkor mi a…..
Omár 2011.04.20 09:49:20
@sronti: A megállapításoddal annyi a probléma, hogy a folymat egy előrehaladott állapotától veszed fel a fonalat. A hitelkamatok mértéke, feltételei, futamidejei nem éppen az elmúl egy-két évben lettek ennyire pofátlanul aránytalanok.

Az pedig, hogy jobb a fizetési morál nyugaton, szerintem egyszerűen nem igaz. Éltem Németországban, ott hemzsegnek a magáncsődös eljárásoktól a bíróságok. Persze ott nem elsősorban a bankok tehetnek róla, az emberek gazdálkodnak nagyon sokan nagyon rosszul. Ahogy nálunk is. Csak amíg ott hasonló ár-viszonyok között legalább ötször annyit keresnek minden területen, mint nálunk, és a hitelfetételek is élhetőbbek, addig én nem a rosszul gazdálkodó emberekben látom önmagában a hibát. Bizony a bankoknak is vissza kéne fogniuk magukat, de mivel -szemmel láthatóan- erre nem hajlandóak, ezért bizony a törvények erejével kellene őket erre rászorítani. A válság ellenére is, nálunk ötször magasabb jövedelmet ralizáltak tavaly, mint a nyugati piacokon. Ez nem lehet éppenséggel rendben.
Omár 2011.04.20 09:58:58
@jaegtoer: A képviselők visszahívhatósága nem egy szerencsés dolog, gúzsba köti az államot. Ezt felismerték már a XIX. század tapasztalatai alapján, kár lenne visszalépnünk a fejlődésben.

A népet pedig ügyesen kell kezelni. Valószínűleg több népszavazást tartanának, ha nem lenne nyakunkon még a válság hatása, súlya, mert az fantasztikusan kielégíti a nép rendelkezési vágyát. Az, hogy milyen valós súlyú kérdéseket kell feltenni, és azokat adott esetben, ügyes propagandával fajsúlyosnak beállítani, az már más kérdés.
Omár 2011.04.22 10:01:59
@Atisz: Jogos a felvetés, és egyáltalán nem elhanyagolható a lehetősége. A mai politikának pártokra tekintet nélkül mindenhol prioritása, hogy az embereket politikailag aktivizálja, mivel olyan szinten alacsony az érdeklődés, hogy az már kezd néha ciki lenni.

Mindazonáltal a Fidesznek jelentős tartalékai vanna, és törzs-támogatóik habitusa lehetővé teszi, hogy bármikor felpörgessék őket egy fontosabb döntéskor.
A Pénzügyminisztérium - úgy tűnik - a teljes skizofrénia állapotában van. Kétségbeesetten indított akciót a külföldre menekített jövedelmek hazahozatalára. Olyannyira kapkodva dobálnak kedvezményeket az offshore-cégekbe "menekült" adózók meggyőzésére, hogy az már…..
Omár 2009.11.06 15:35:19
@molaris: @Herr SturmLiberator: Ez csak szerintem erkölcstelen..? Már nem csak kivinni valahova a pénzt, hanem offshore országgá lenni is...?
Omár 2009.11.08 19:21:56
@molaris: Ha hagyjuk... Egy erélyes kormányzati pálfordulás képes lenne rá, hogy visszaszrezzen valamit a letűnt korok erkölcséből... De ha ott fenn ez megy felsősokon, lejjebb se lesz sokkal jobb.

@levee: Tény, hogy a magyar államkassza annyi lyukkal rendelkezik, hogy tarthatatlan a pénz elfolyása. Az offshore pénzek megfogása az egyik lyuk betömése lehetne.

Az egyes pontjaiddal egyetértek. A sorrenddel is. Némi kiegészítés: 2) a minimálbért én nem tartom feltétlen rossznak. Csak így, magában, a magas, foglalkoztatást terhelő anyagi- és bürokratikus terhekkel valóban a feketegazdaság malmára hajtja a vizet. Az 1)-2). ponttal karöltve nem vészes, sőt kell is. Persze egy normális közéletű, gondolkodású országban nincs rá szükség, lásd: Németországban sincs minimálbér, ennek ellenére 1200€ alatt nem keres senki. (Ez az ex-Nyugat Németországra vonatkozik, az ő gondjuk ezzel, hogy a keeti tartományokban jóval alacsnyabbak a bérek... na, itt a problém azzal, ha nincs, és a gondolkodásmód is a bolsevikok szociális tanításának utóhatása...)

3): Az államháztatási lefaragást a fentiekből eredő, idáig elfolyó pénzekből kéne fedezni, nem megszorításokból, és ami a legfontosabb: abból, hogy törvényileg határozzák meg a politikai természetű döntések maximális mértékét. Ugyanis az a legnagyobb baj, hogy minden erőnfeletti beruházást, amit általában választások előtt, a politikusok kierőszakolnak, teljesíthetetlen monetáris szempontból, és ezek miatt kell mindig új hiteleket felvenni. Ergo a tökéletlen politikusok saját fényezésüket fizettetik ki a kedves polgárokkal. (Ez pártállástól függetlenül mindre vonatkozik...)

4). Na, az euro egy újabb nagyobb téma lehetne, nem biztos, ogy kell nekünk, ameddig nem tanulnuk meg a fentieknek megfelelően gondolkozni.
Omár 2011.04.19 10:19:18
@clioltd: Kedves Clio!

Amennyire én tudom, nem 2006-ban fejeződött be a magyar offshore korszaka, hanem már jóval előbb, de tény, hogy volt. Az megint más kérdés, hogy az ország lakossága ebből semmit nem érzékelt, ezért az gyökeresen különbözik a klasszikus offshore államokban megszokott metódusoktól, helyzettől. Ott a lakosság élete sokszor elképzelhetetlen lenne, vagy fényévekkel alacsonyabb életszínvonalat érhetnének csupán el.

Ettől függetlenül engem érdekelne az irományod, magam is ilyen témában írtam anno a diplomamunkámat!Kérlek küldd át az omar.w@mailbox.hu címre! Köszönöm!
Archiregnum Helyzetjelentés 2011.03.10 21:23:00
Kedves olvasóink! Elnézést kérünk a hosszas hallgatásért, ennek több oka is van. Az egyik, hogy habár 1 millió új munkahely még nincs, az Archiregnum csapata igazi úttörőként megteszi a magáét ezen a fronton is. A másik, valóban súlyos indok az, hogy teljességgel…..
Omár 2011.03.11 07:37:45
@mindenki: Vívtam egy 20 perces kézitusát a blogmotorral, aztán úgy döntöttem fáradt vagyok én ehhez, fogalmam sincs miért ilyen a szöveg, de ígérem nem marad így! (Nem! Nem! Soha!) ;)

@jaegtoer: Én valahogy úgy látom, hogy sok mindent csináltak 8 év alatt: pl. megtanulták Feritől, hogy el kell árasztani a tisztelt közönséget mindenféle súlytalan, de megfelelően polgárpukkasztó ötlettel (Szent István híd, vármegye, stb.), hogy ne a valós problémákra figyeljen. A helyzet az, hogy nagyon kényes Viktorék helyzet: mindegy milyen okból, de tény, hogy nem jött el a foglalkoztatási Kánaán velük sem, és nem robbant még be a munkaerő-piac motorja. Már fellendülésben vagyunk, erőteljesen, de ez még legalább fél év, mire kezd meglátszani a nagyközönség számára is. (Ehhez még annyit: nem a kormány bárminemű érdeméből kifolyólag, hanem a nemzetközi helyzet fokozódása miatt. ;))

Tehát egyenlőre a gödör mélyén vagyunk még, se előre, se hátra, akkor addig is hadd szórakozzanak az emberek. Mert ezt ők sem gondolhatják komolyan. A gyerek utáni szavazat pl. biztos nem lesz benne a végleges alkotmányban, de amikor kiveszik majd belőle, mondhatják, hogy "lám, jóságosan meghallgattuk az ellenzéket, és ugyan nagyon ragaszkodunk hozzá, mi ilyen européerek vagyunk".

Valahogy így állhat a széna.
Omár 2011.03.16 07:15:30
@bryan: Ami az egyházat illeti: a támogatásokkal kapcsolatban egyetértek, annak ellenére, hogy én, személy szerint 100%-ban a katolikus egyházat támogatom. Az oktatással már más a helyzet. Az egyház nem igyekszik nyerészkedni ezen, így elképzelhetetlen, hogy a kapacitásain túl vállaljon feladatokat, nem úgy, mint a civil alapítványi iskolák. Amúgy az egyházi iskolák pedig legalább helyi szinten szinte mindig a legjobbak, országosan is van jó pár (bencés, piar), amik -merem állítani- még a Fazekasnál is jobbak, a felvételi mutatóikban meg max. azért maradnak el, mert ott nem a két szemedre kapsz jegyet az utolsó évben sem. A gyakorlati, megszerzett tudás messze komolyabb. Ezért én támogatom, hogy több egyházi iskola legyen.

Amit fontos tisztázni a továbbiakban: ez az alkotmány nem igazán a KDNP véleményét tükrözi, a legtöbb helyen, pl. határon túliak, gyerekek utáni szavazat, épp a Fidesz nyomja a dolgot, csak a "kollaboránsok" közül adták egyiknek-másiknak a szájába, na meg ráhúztak egy agyament külsőt az egészre, megszórva teljes baromságokkal (lásd: Haza csupa nagybetűvel, vármegyék, Curia...), és hopp: máris a csúnya, rossz, elnyomó KDNP alkotmánya, ha esetleg később ugye a szavazók büntetnének érte, nem a Fideszé. Ha más nem, kellő visszatartó erő ez nekik ahhoz, hogy ne váljanak le a Fidesz farvizéről.

Buzizás nem egyenlő bulizás. Én nem szeretnék velük bulizni, meg ez itt a részükről sem arról szólna. Menjenek ki valahova, a természet lágy ölére, mint mások is, és bulizzanak ott. Vagy béreljék ki a PeCsát.

@molaris: Persze, hogy probléma lesz az olaj, de azért az mégsem tartozik egy alkotmányba szerintem.
Omár 2011.03.18 23:23:44
@molaris: Értem, hogy mit szeretnél ezzel elérni, de az élet túl gyorsan változik ahhoz, hogy ilyen létfontosságú dolgokat lekössünk, akár ilyen szinten is. Arról nem is beszélve, hogy ha nem kötjük le a témákat elég szorosan, akkor nagyon egyszerű ide-oda pakolgatni a tételeket, és máris megszűnik a szabályozás értelme. Arról nem is beszélve, hogy ha a gazdasági szükségszerűség miatt változtatni kéne a kereteken, akkor a magyar politikai "kultúrából" kiindulva sosem lesz meg a 2/3-a, ha az alapból nincs meg a kormányerőnél. Márpedig nem lesz az sűrűn így...
Egy kedves felhasználónk barátjával arra jutott, hogy egymásnak szeretnék haláluk után ajándékozni a koponyájukat. Nyilván ez kölcsönösen nem fog menni, de legalább az egyikük. A zugügyvéd most közkinccsé teszi az ötletet, nem elsősorban azért, hogy a jelenség tömegessé…..
Archiregnum Stille Nacht 2011.01.17 01:05:00
  Szombat éjjel három fiatal lány halt meg az egyik budapesti szórakozóhelyen. Nehéz írni egy ilyen tragédiáról, mert az ember első, második és sokadik gondolata a gyászé. Hogy miért haltak meg ezek a fiatalok, hogy szenvedtek-e az életük utolsó perceiben, és hogy ez…..
Omár 2011.01.17 18:50:47
@sronti: Na, mielőtt élvezettel nekem esnétek: nézd csak meg, mikor írtam amit írtam, és Te mikor írtad. Utána jött ki az orvosszakértői vizsgálat eredménye. Előtte bármi lehetett volna. Természetesen nem a pletykáknak hiszek.

Remélem legalább annyi foganatja lesz a dolognak, hogy nem hunynak szemet a továbbiakban a kirívóan túlzsúfolt bulik felett.
Omár 2011.01.18 00:40:01
@sronti: Semmi gond.
Archiregnum Villámposzt 6 2011.01.08 19:17:00
Aki igazán fontosnak tartja az emberi méltóságot, a jogállamot és az általános sovinizmus elleni harcot az MOST ordítson! Európa segíts! ..
Omár 2011.01.09 18:11:50
@Lekoid: Helyenként nem érzem az ok-okozati összefüggést (büntetlen előélet-előre eltervelten való elkövetés) de nem akarok kötekedni, ismerem a sztorit és egyetértek: simán ki kéne engedniük őket, már az is gyalázatos, hogy ezért ennyit kaptak. Ennyit akkor érdemeltek volna, ha előre eltervelten, különös kegyetlenséggel megölték volna. Ebből viszont egyik sem igaz. Az esetből egyértelműen kitűnik, hogy itt vagy könnyű vagy max. súlyos testi sértésért kellett volna felelniük, és a korukra tekintettel még az egyszeri leszállás is indokolt lett volna, szóval én felfüggesztettet adtam volna, de mindegy. Ez nyílt titok itt is és ott is, hogy nemzetiségi alapon történt. Ha ezt nem könyökli ki a kormány, komolyan beírok nekik 100 rossz pontot.

Illetve továbbra is fenntartom a fentebb írtakat: kapjanak magyar állampolgárságot, és hozzuk át őket, utána meg kapjanak köztársasági elnöki kegyelmet azonnali mentesítéssel, és ha úgy akarják, már mehetnek is haza. Vagy maradhatnak, ahogy jobbnak látják.
Omár 2011.01.11 21:48:26
@Harald Blåtand: Jogilag ez nem helytálló. Ha mondjuk én, aki itthon születtem, magyar állampolgár vagyok, elmegyek Szerbiába, csinálok valami köztörvényeset, ezért természetesen ott fognak előállítani, elítélni, sőt végrehajtani is, DE: a magyar állam vagy az eljárás befejezése előtt kérheti a kiadatásom, hogy mint magyar állampolgárt, itt ítéljenek el, vagy az ítélethirdetés után, a jogerőssé válás után, ergo amikor elkezdem letölteni a büntetést, kérhetem én is, és a magyar állam is, hogy Mo.-n tölthessem le. Onnantól, ha itt vagyok, kaphatok köztársasági elnöki kegyelmet. Ennyi. Ez színtiszta nemzetköz jog, nincs benne semmi politikai nyomásos. És azért szerintem senki nem orrantana meg érte, ha finoman azért éreztetjük velük, hogy nincs harag, csak mi addig nem fogunk rábólintani a csatlakozásukra, és kész. Ha kell, népszavazás lesz, akkor még tutibb, hogy nem kapják meg a beleegyezésünket, és akkor a büdös életben nem lesznek EUs ország.
 A január első napjával hatályossá vált új Médiatörvényről hosszú-hosszú oldalakat lehetne írni, de úgy gondolom felesleges elejétől a végéig elemezni. Nem azért mert ezt már az elmúlt napokban annyian megtették - épp ellenkezőleg: egyedül ez maradt el, véleményezés…..
Omár 2011.01.08 22:05:15
@Mj: Mellékesen megnéztem az angol fordítást is, és a végéből azokat a paragrafusokat hagyták lefordítatlanul, mint az átmeneti és záró rendelkezések. A norma lényegi szövegét lefordították. Ez megint egy gyenge fogás-keresés volt liberális barátaink részéről. Csak épp szánalmas.
Omár 2011.01.09 18:13:35
@tudi: Pedig lehet nem is rossz ötlet! :D
Omár 2011.01.09 23:37:27
@bryan: Azért ez így kicsit erős. Már az, hogy a Tanács bárkit megbírságolhat, ha ahhoz van kedve. Egyrészt a törvényben meghatározott esetekben, indokokra hivatkozva teheti meg, másrészt az általad említett fogalmak annyira mégsem ködösek, homályosak. Ugyanis ezek az amúgy tényleg ködös fogalmak a korábbi médiatörvényekben is léteztek, és épp emiatt a bírósági gyakorlat elég jól meghatározhatóvá tette az egyes feltételeket. Így azért már annyira hasamra ütök-féle.

Én is néztem sajtó-összesítéseket, és elég sok cikket olvastam. Az előbbi alapján de igen, túlsúlyban vannak a balos lapok a jobbosokkal szemben, kb 1:4-hez az arány. Valamelyik hazai netes lap összesítő cikkében találtam még, vagy az origo-n vagy az fn-en, már nem emlékszem melyiken. A Washington Post nem balos, ennyi belefér, azt hiszem. Ez volt az egyetlen jobbosnak mondható lap, ami összességében negatívan állt a dologhoz. De amerikaiak, pláne ne várjuk el, hogy megértsenek itt bármit is. Meg hát szívük joga, mit írnak.

A németek kérdése már teljesen más tészta. Látható, hogy a német vezetés gyökeresen más irányt vett a kül- és belpolitikájukban egyaránt. Már nem szorítják önmagukat a sarokba mások kedvéért, és megelégelték a fejős tehén szerepét, bizony benyújtják a számlát. Ez nagyobb döntési súlyt és határozottabb politikát jelent. Ezt mindenhol meg kell mutatni, véleményem szerin egyik oldalról ez is egy része a történetnek. Másrészt nem láthatják előre (pláne amíg nem is volt a kezükben a törvény szövege), hogy mekkora baromságot csináltak Viktorék, vagy csak vaklárma-e, és bizony azt mindenki tudja, hogy az elmúlt években Merkel mindig Viktorral kokettált mindenhol, így nem nézett volna jól ki egy ilyen kínos incidens, a szabadság védőbástyája-típusú Németország lapján. Ezért egyszerűbb volt a kormányközeli, de azért mégsem hivatalos emberek szájába adva kicsit lazítani a szoros ölelésen. Szóval ez a része a dolognak kicsit komplexebb, de hidd el, hogy nem annyira egyszerű, hogy csak úgy be lehessen dobni, hogy "dehát, a friccek is megmondták...".

Az átállásról szóló rész emlékeim szerint a záró- és átmeneti rendelkezéseknél volt, ezért maradt ki. De nem is kapcsolódik a sérelmezett részekhez és a törvény lényegéhez. Persze hogy nem elegáns, meg valahol még irányelv-ellenes is lehet ugye, de az egyik alma zöld a másik piros, és most a piros almáról beszélünk nem a zöldről.
Bizony, hiába közeledik a karácsony, a hullámok csak nem akarnak mérséklődni. Lex Mal, magánnyugdíjtörvény, médiatörvény... Mi jöhet még? Mondjuk előre eredményhirdetés az első negyedről. Magyarországon még holnap is fel fog kelni a nap, bármennyire is vizionálják…..
Omár 2010.12.26 23:42:03
@bryan: Vannak dolgok, amik vadak vagy annak tűnnek, de:

1. A kormány kommunikációja talán az idáigi gyenge felhozatalból is a leggyengébb, amit láttunk az elmúlt 20 évben, emiatt még a fehér is fekete, hát még a szürke... A médiatörvényt amúgy érdemes elolvasni, utána véleményezni. A németek pl. akik mostanában mindennap a szájukra veszik Magyarországot ezen apropóból, elszörnyülködnek, pedig csak a magyar csatornákat kéne összevetniük az övéikkel: nálunk 0-24-ig áramlik a mocsok. Bizony, ha a piac nem ád kultúrát, kiegyensúlyozottságot, kulturális mércéket is megütő műsorokat, akkor bizony nem árt helyretenni ahogy lehet: fentről. Ez nem azt jelenti, hogy a kormányt kell dicsérni mindenáron, Néphazugság is lesz, Csepel fellélegezhet!

2. Mint mondottam, ha meg akarjuk állítani a (magyar) népesség szellemi- és létszámbeli csökkenését, ha erősebb, érdekvédő nemzetet akarunk Európában, akkor azt nem lehet a jó öreg libsi-szoci módon, leszegett fejjel, kullogva megtennünk. Persze vannak baklövések szép számmal, de ha összevetjük, még mindig jobb, mintha az elvtársak maradtak volna. Persze még hosszú az út, de legalább itt-ott a remény még meg van.

P.S.: A Hoffmann-féle oktatási irányvonalnak (értsd: re-poroszosítás felé tett lépések pl. nekem makulátlanul tetszenek.)
Omár 2010.12.27 08:30:41
@bryan: Nézd, nekem is nagyon sok kételyem van, de azért kardoskodok Veled mégis, mert úgy gondolom, hogy a történelem során soha nem lett Kánaán 1 év alatt, és a jelentős változások mindig radikálisnak tűntek a korábbiakhoz képest, ezért a kortársak a legritkább esetben tapsoltak neki, mindig az elégedetlenség és a félelem uralkodott az újtól. Ez egy olyan út, amin nem lehet se visszafordulni, de még lassítani, pihenni, fedezéket keresni sem. Mert akkor vége. Itt csak ütemesen, céltudatosan előre felé menet van. Azt mondom, adjunk egy kis időt, hogy a rettegett új szabályok* megmutassák, gyakorlatilag mit teremtenek.

*Új szabályokról amúgy: jogászként dolgozok, így a munkámhoz tartozik, hogy nap mint nap nézem a változásokat, és el kell, hogy mondjam, idáig olyan, médianyilvánosságot nem kapó új szabályok, ill. módosítások tömegei születtek, aminek csak tapsolni tudok. Többségük hiánypótló, évek óta égető szükség lett volna rájuk. Az pedig csak generális javaslatom, hogy mindig olvassuk el az adott törvényt, és csak utána fikázzuk/illessük kritikával/féljünk tőle, mert a média nagyon érdekesen szokta értelmezni érte, és kifejezetten sokszor ír elnagyolt, valótlan baromságokat. (Ez persze érdekük is vagy politikailag vagy csak a hírhajhászás okán...)
Archiregnum Koton és katolicizmus 2010.12.10 23:47:00
Az iwiw kilépő oldalának burkolt nemi diszkriminációja miatt figyeltem fel erre a cikkre. (Igen, az oldal ezoterikus, horoszkópos, X-faktoros és nőiesnek tartott cikkeket és bulvárszemetet tálal elém politikai vagy gazdasági tartalmú, engem előbbieknél sokkal jobban érdeklő hírek…..
Omár 2010.12.12 13:16:33
@levee: Ok, én nem is azzal értek egyet, hogy ne használjunk óvszert, az tényleg "furcsa" elgondolás. Az Egyház oldaláról én inkább az abortusz ellen mennék teljes gőzzel, az tényleg gyilkosság. Mj cikke inkább arra mutat rá, hogy amíg egyik oldalon elvárják az Egyháztól, hogy karitatív tevékenységet végezzen, a másik oldalon meg csak támadják, és maradinak, abszolút meghaladottnak, rossznak állítják be.

@IGe: Azért szerintem az Egyháznak adott pénzek minden fillére jogos. Az állami oktatási intézményekét messze meghaladó oktatási egységeket tartanak fenn, széles körben elérhető módon, és ha bármi gáz van az országban, vagy egyáltalán a világon, ők az elsők, akik gyűjtenek, segédkeznek. (Kicsit "off", de érdekes, hogy a magyarországi történelmi egyházak, és a világvallások közül is csupán egy van, amelyik soha senkinek egy fillért nem ad segély címén, és nem is szervez szeretetszolgálatokat, stb. A megfejtést mindenki mazsolázza ki maga, nem nehéz.)

A népszámlálás során pedig nem azt a kérdést teszik fel, hogy "Meg van-e keresztelve? Körül van-e metélve?" stb, hanem azt, hogy "Milyen vallású?". És hadd vallja magát mindenki annak, aminek érzi. Jó is, hogy nem akarják senki hitét méricskélni, nevetséges is lenne.
Omár 2010.12.12 23:27:08
@Mj: "Hitler eretnek volt, hiába állította be magát hívőnek. Továbbra is ajánlom az 1937-es Mit Brennender Sorge kezdetű pápai enciklikát, amelyben újpogányságnak definiálják a nácizmust." A nácikkal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy olyan messze voltak a katolikus egyháztól, mint Makó Jeruzsálemtől. Ezt azért mindenki tudja, ugye? Azt is, hogy a náci ideológia messze nem a középkori német világot, hanem a barbár, törzsi német kultúrát tartotta eszményinek, így pl. az SS-ben sem számított épp dicsérendőnek ha valaki katolikus volt, jobban szerették ha a tagok szépen igyekeztek "visszatérni" Wotanhoz és Thorhoz.
Világnézet A Katolicizmus bűne 2010.12.12 14:24:00
  Részletek az Emberi Jogok Egyetemes Humanista  Világszövetségének tanításainak összefoglalásából amelyek korunk egyik fő problémájára mutatnak rá:  A KATOLICIZMUS BŰNE 2123 § Kortársaink közül sokan egyáltalán nem fogják föl a bensőséges és éltető kapcsolatot a Józan Ésszel, vagy kifejezetten…..
 Az elmúlt napok méltán legfelkavaróbb, az amúgy híresen tunya társadalmunkat - magához képest - még fel is rázó eseménye kétség kívül a kormány nyugdíjjal kapcsolatos intézkedése volt. Minden veszni látszik, hiába kapálódzik az MSzP és a demokrácia többi éber…..
Omár 2010.11.28 17:13:00
@Corry: Tény, hogy ez érdekes fényt vet a dolgokra. Én amúgy (ha nem lenne nyilvánvaló) nem a kormányt védem, a Fideszt meg pláne nem, csupán arra akartam rátapintani, hogy szerintem a helyzet ezután sem lesz egy dekával sem rosszabb. Némi lehetőséget látok egy más irányú reform létrehozására. Ez az írásom tényleg nélkülöz minden pártszimpátiát. A magánnyugdíj-pénztárak amúgy '98-ban jöttek létre, úgyhogy már csak ez is alátámaszthatja, hogy igazán nem exkuzálni akartam őket.
Omár 2010.11.28 21:04:12
@Corry: Értem én, és igazad is van!
@Mj: Ugyanaz. ;) Ha fideszék el akarták volna söpörni, akkor is megtehették volna. Se Hornéknak, nem volt 2/3-uk, se nekik, úgyhogy egy szinten mozgott az átalakítás törvénykezési "ereje".
"Ha a nép nem dönthet egy kérdésben, akkor nincs joga az Alkotmánybíróságnak sem" - jelentette ki Lázár János a 98%-os különadó megsemmisítése kapcsán. Ezzel párhuzamosan módosítaná a politikus az Ab-ról szóló jogszabályt is, hogy az ne dönthessen a kérdésben…..
Omár 2010.10.29 07:36:05
@Corry: Boccs a késői kapcsolásért, nyakig voltam a teendőkben... :S

A véleményem határozottan az, hogy a törvény céljával egyetértek, de ezzel a machiavellista módszerrel nem. Tudom, ez bizonyos szempontból meglepő, miután én mindig is fenntartottam, hogy idegesít a demokráciánkra jellemző tötymörgés, ügyefogyottság, de azért ez több mint "nem elegáns". Ez egy barbár húzás volt, amivel maguk alatt vágják a fát, akármi is legyen az őket vezérlő cél. Ilyet nem lehet.

Amúgy egyetértek Leveevel, annyi módosítással, hogy szerintem nem kéne leszűkíteni az AB hatáskörét, azzal el is veszítené a lényegét az intézmény.
A napokban több helyen is feltűnt kommentekben, hogy a kormány adóterveit enyhén szólva negatív kritika éri. Az indokok között (már ahol ilyen fellelhető) elsősorban az szerepel: "kevesebb lesz a fizetésem, csalódtam bennük". Egy ténnyel szeretném kezdeni a posztot:…..
Omár 2010.10.22 08:09:33
@bryan: Én úgy látom, hogy ez a gondolkodásmód nem az általad említett propaganda terméke, az csak kiszolgálta ezt a hajlamot, ha úgy tetszik kiszolgálta azt. (És 2/3-ot nyert vele.)
@jaegtoer: Szerintem beszédekből bőven elég volt. Az észre hatni pedig -mint már sokan sokszor leírták/mondták- a magyar választók többségénél nem lehet, bizonyos infrastrukturális hiányok miatt. ;)

A most válságadók alá vont nagy cégek pedig persze hogy rinyálnak, és persze nyomják a fizetett cikkeket az FT-ben és a többi gazdasági újságban, ugyanis ez az egyetlen eszköz a kezükben a nyomásgyakorlásra. Érthető, hogy nem integetnek szó nélkül az extra-extra-extra profit egy részének sem, hiába pofátlanul magas a megmaradó hasznuk így is. (A minap láttam egy gazdasági szaklapban egy táblázatot, ami a 10 legnagyobb kereskedelmi céget mutatta. Az első, a Tesco tavalyi profitja(!) 570 milliárd Ft körüli volt. Ebből kéne most 10 milliárdot leadni. ezek után szerintem visszás a tiltakozásuk, durcogásuk. A kormány talán jól tenné, ha bemutatná ezeket az adatokat.)
Omár 2010.10.27 07:22:43
@ArmaGeddon Bácsi: Én is így gondolom. Bár ez a nyílt machiavellizmus kezd komolyan megrémíteni.
A vörös iszap nagy zűrt kavart, úgy az áldozatául esett hét faluban, mint a jogi gondolkodásban, ugyanis a kormány olyan intézkedéssel rukkolt elő, ami páratlan, nem csak idehaza, de másutt is, ezért érdemes a sokat emlegetett jogállam lencséjén keresztül is szemügyre venni. A…..
Omár 2010.10.21 21:53:34
@bryan: Elolvastam, és találtam benne pár értékes gondolatot. ennek megfelelően el is fogadom, hogy az alkalmazás feltétele nem annyira tág, de a többi "vádat" fenntartom. A piac pedig nem ennyire körültekintő befektetőkből áll, ők csak annyit látnak: veszélyben lehet a befektetésük.
@levee:
Köszönöm! Az Ab. több határozatában is kifejtette, hogy bár eltöröl egy bizonyos szabályozást, maga a jogalkotói cél helyes.

A tulajdonosváltás tény tényleg nem történik meg, de a tulajdonjog valódi tartalmát a dolog használata adja meg, ezért a vele való rendelkezés kvázi a tulajdonjogot vonja el, ezért alkotmányellenes.

A büntetőjogi felelősség pedig nem hinném, hogy egyedüli lesz, de éppen ezért nagyobb a vezető tisztségviselők felelőssége. A több jog több kötelességgel is jár. Jobb helyeken így megy.
Archiregnum Quo vadis, Fidesz? 2010.09.24 22:02:00
 A Fidesz nagy utat tett meg odáig, ahol most áll, ami a beteljesülés kapuja is lehet, de a lejtő kezdete is. 2002-ben kezdődött a jelenlegi folyamat, amikor egy szakmailag jónak, de politikailag katasztrofálisnak mondható kormányzás ért véget. A vereség egyértelműen meglepte…..
Omár 2010.09.25 18:37:56
@Húsleves: Így azért érthetőbb, de eléggé kétértelműre sikeredett! :)

Itt csakis a Fidesszel akartam foglalkozni, csak a szükséges mértékben megemlítve a többi, -még sakktáblán lévő- pártot.
Omár 2010.09.25 18:47:06
@Húsleves: A stílusra tessék ügyelni, nem igazán toleráljuk ezt a hangnemet..
Omár 2010.09.25 19:07:24
@jaegtoer: Csatlakozom.
@Húsleves: Ez mindenkire vonatkozik, igen.
 - Sokan veszthetik  el az állásukat -  Előre lehetett sejteni, hogy az országgyűlési választások után jelentős változások lesznek a vagyonvédelmi piacon - is -. Ezen folyamatok már kezdetüket is vették. Gondoljunk csak Pintér Sándor volt cégének – Civil…..
Ez megint egy rövidebb bejegyzés lesz, de egyszerűen nem tudtam elmenni az alábbi hír mellett, ami csak ma jutott el hozzám. Mindenkinek megvolt az a tegnapi hír, hogy Szanyi kötelezővé tenné a maradék MSZP tagságnak a Népszava olvasást? Az indok nyilvánvaló: a sötétség…..
Omár 2010.09.24 18:46:03
@Arivistus: Nem rossz ötlet, bár ehhez hatalmas tömegeknek kéne erre vetemedniük. Nekem személy szerint kb. a kezem lerohadna, ha aláírnám a tagfelvételit, felmenőim sírjára pedig erőművet lehetne telepíteni, olyan sebességgel kezdenének forogni.
Omár 2010.09.25 10:04:16
@TuRuL_2k2: @mefisto: Hopp, akkor Szájer részéről az csak a helyi szintű volt, de megnyugtathatok mindenkit, testvérem Fidesz tag (volt), és anno ez ki volt adva.
 Egyre többször kerül szóba az a bizonyos 2006. szeptember 18-i este. Annyi mindent hallani már innen is, onnan is a TV-székház ostromáról, hogy úgy érzem épp itt az ideje, hogy olyan is írjon róla, aki tüntetőként ott volt. Aznap volt a Kossuth téri tüntetések második…..
Omár 2010.09.11 16:03:15
@TaTa86.: Akkor is a gumibot és a kevlárpáncél nem törik el, és az a lényeg. Főleg a gumibot. A dühöngők nagy része semmilyen eszközt nem használt, vagy max üveget dobált, ami ellen még a páncél és a sisak is elégséges védelmet nyújt, de a pajzs könnyedén hárítja. A most is használatban lévő rendőrpajzsok nem annyira egy gladiátor-rendőrségre van szabva, hanem egy nyugodt, védekező, erődemonstrálást szolgáló rendvédelmi szervre. De ez most mindegy, nem a felszerelésük taktikai értékei az érdekesek. Határozott vezetéssel elég egy nyamvadt gumibot is. A lényeg a határozott, és jól irányított fellépés. Az pedig elsősorban a csapattisztektől függ.

Az vitathatatlan viszont, hogy a környező utcákban várakozó rebiszesek visszatartása már magasabb fokú vezetői kör felelőssége. És talán ez itt a lényeg.
Omár 2010.09.11 17:59:16
@jaegtoer:

"Na, talán még az is adalék lehet a történethez, hogy az a böhöm kopasz csávó, aki egyedüliként ment föl a lépcsőre, és az akkor még sorfalban álló rendőrök sípcsontját próbálta ütni baseball ütővel a pajzsok széle alatt, na az a csóka egy héttel a székház projekt után is szabadlábon volt. Ott röhörészett 3-4 hasonszőrűvel a Kossuth téren. Aztán távoztak, és az Alkotmány utca sarkán simán elmentek a rendőrök mellett."

Én ezt nem láttam, de ettől még persze lehet, hogy így volt. És persze erősen elképzelhető...
Omár 2010.09.16 17:53:23
@ArmaGeddon Bácsi: Én értem a számítgatást, de tapsolni azért nem tapsolok érte: kvázi hagyta, hogy más ember szinte mindenét feláldozza -sokak esetében végső elkeseredésből is- (volt ott egy ex-bányász, középkorú férfi, aki odafeküdt, amikor a kordonokat kezdték letenni. Mi is, a rendőrök is próbálták lebeszélni, de azt mondta: neki gyerekei vannak, nincstelenné tették, neki nincs más lehetősége...), csakhogy később ők könnyebben, nagyobb hatalmat kaphassanak. Ez pedig becstelen dolog. Nem is beszélve arról, hogy még mindig ebből akarnak megélni...
Gyurcsány Ferenc szombati beszéde előtt talán az egész ország értetlenül áll. A Fidesz részéről Szijjártó Péter már világossá tette, hogy ehhez még ő sem tud érdemben hozzászólni, egy korábban felvett anyagot szajkózott, miközben a közelebb ülő újságírók zavart…..
Archiregnum Buuuuuuzik! 2010.09.05 00:45:00
  Szánalmas, nivótlan buzizás volt az Első Heteró Büszkeség Napja. Fogalmazhatnék finomabban, de nincs kedvem finoman fogalmazni. Mj és Lombroso figyelmeztettek, hogy ne várjak sokat, de aláírom, én voltam a naiv, amikor legalább egy minimális tartalmat vagy értelmet…..
Omár 2010.09.06 16:41:41
@kokavec: Azért ez inkább a túlnépesedő területeken igaz, speciel Európában közel sem.
Archiregnum Merre tovább Fidesz? 2010.09.01 23:04:00
A Fidesz tarolt az OGy választásokon, a voksok 53%-ának begyűjtése elegendő volt a parlamenti mandátumok 2/3adának megszerzésére. Ez gyakorlatilag tejhatalmat biztosít a jobboldali pártnak.De vajon mit kezdenek ezzel a hatalommal? Meddig tudják megtartani a népszerűségüket? Mi lesz…..