Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bloggerman77

0 bejegyzést írt és 1667 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Somogyi Lajos első világháborús naplója – 21. rész A napló ezen utolsó fejezetében Somogyi Lajos az 1917-es esztendő nyarának hadieseményeit tárgyalja. Mindenki a várható nagy brit offenzívára készül, melynek célja valószínűleg Jeruzsálem elfoglalása lesz. Ebből azonban hőseink – legnagyobb…..
bloggerman77 2023.11.07 00:18:55
@Sigismundus: Nekem is ez ugrott be elsőként, hogy nem egy dr.Kemény... nagyon rossz a stílusa, szinte csak tőmondatokat használ.
Dr. Kemény Gyula ezredorvos palesztinai naplója – 29. rész Az út hazafelé tengeri aknák között vezet. Egyéb lehetséges veszélyforrások: lázadás, tengeri rablók, antant ellenőrzés. A tengeri betegség ezekhez képest ugyan kevésbé súlyos, mégis alaposan megviseli az utasokat. Szénfelvétel…..
bloggerman77 2023.06.15 12:23:22
@PollmannFerenc:
Kemény doktor azt a birodalmat siratta, amit már az osztrák-németek SEM, mert ők már Nagy-Ausztriáról ábrándoztak, amibe a most Szlovákiához tartozó pozsonyi-hídfő és Pozsony városa is beletartozott volna, meg a Kisalföld Rába és Kis-Duna közti része Győrig.
Meg az a Szudétavidék, amit majd csak Adolf H. hoz el nekik 20 év múlva.
A Monarchia nemzetiségei közül a magyarok voltak ilyen Stockholm-szindrómások :) Rákóczi és Kossuth népe siratja a Habsburg Birodalmat.
A magyarok hibáztatását "az utolsó emberig hősiesen küzdő németek" hátbadöfőjeként elég közismerten terjesztették akkoriban, mert Tormay Cécile is említette tiltakozó hangon.
bloggerman77 2023.06.16 07:19:00
@PollmannFerenc:

A függetlenségi politikusok nem úgy gondolták. Furcsa egy egyenrangúság, ahol az összes lényegi döntést Bécsben hozták meg, és hogy ugyanott a magyarokat kátens lázadóknak tartották, 1905-ben kidolgozták a Kriegsfall U-t. Szép kis egyenrangó társország az, aminek a katonai megszállásáról vizionáltak a világháború előtt.

A "dollstoss" nem csak az én tévedésem: Gergely Jenő Izsák Lajos A 20. század története c. könyvében is így szerepel, tanszékvezető egyetemi tanárként khm... 2006-ban a Hetek folyóiratban egy Salamon Pál nevű publicista is így nevezte, szóval nem én borultam el. :)

A Stockholm-szindrómát is történészek mondták arra, hogy a függetlenségi hagyományú Magyarországon volt a legerősebb Habsburg "rajongás", mintha egy emlékzetpolitikai spongya kitörölte volna pl. 1848-at ami már a Monarchia idején is egy poltikai szóvirág volt, és senki nem gondolta komolyan.
Előzmény: (Rév)Komárom, és az ő naponta kétszer látogatható erődje A komáromi erődrendszer a ma a szlovák oldalon levő Öreg- és Újvárból, a Vág torkolata körüli sáncokból és bástyákból, és három komolyabb erődítésből állt a mai magyar oldalon: a tulajdonképpeni…..
bloggerman77 2023.06.12 19:49:18
@gigabursch:
Most 8 év után, de...

Még Trianon előtt pár évvel Ó-Komárom beszipantotta Újszönyt, és létreött a Duna mindkét partjára kiterjedő Komárom. Trianon ezt vágta ketté, majd 1920-1938 között Újszőnyből lett a magyar Komárom, a magyar állam rengeteg pénzt ölt ebbe. hogy várossá, 'Komárom' várossá fejlesszék Újszönyt.
1938-ban Újszöny-Komáromot ismét egyesítették a Ó-Komárommal, 1944-től ismét Komárno és Komárom.

Komárom - Győrrel együtt - Bécs védelmét szolgálták, de nem az oroszokkal szemben (azok akkor még sehol sem voltak), hanem a török ellen.
A Zenta cirkáló 1914-es pusztulásának történetéhez 1914. augusztus 16-án a montenegrói partok előtt blokádot ellátó Zenta cirkáló harcba keveredett a tengeri zár áttörésére induló antant flottával. A harc során a hajót elsüllyesztették. Pachner Pál, a Zenta kapitánya részletes jelentést írt az…..
bloggerman77 2022.08.17 08:54:30
@Zig Zag:

Ő az idősebb Csonkaréti, a cikkben megadott két forrást is Dr. Csonkaréti jegyet, ő az előbbi fia
1914. december 31-én Homonnán a szilvesztert ünnepelték városszerte. Arról nincs információnk, hogy milyen mértéket öltött az óév búcsúztatása az alig egy hónapja még Kornyilov tábornok vezette cári csapatok által megszállt településen. A városban élők viszont ma is emlegetik Csontos István…..
A korabeli magyarországi sajtó már a Nagy Háború évei alatt is kiemelten foglalkozott a cs. és kir. 12. Nádor huszárezred 1914. november 21-én, Cirókaófalunál zajlott harcával. A tragikus nap ismertetésében nagy szerepük volt az ezrednél ténykedő haditudósítóknak is. A hideg, már téli napon az orosz…..
Kinizsi a magyar történelem egyik legismertebb szereplője. A malomban „gályázó” bivalyerős fiú „tündérmeséjét” szinte minden fiatal ismeri, ha másból nem, akkor Tatay Sándor regényéből. Szinte végtelen azon mondák sora, amely a vázsonykői uraság csodás erejéről, éles józan paraszti eszéről szólnak.…..
bloggerman77 2021.11.24 14:31:24
@Hajra777:

A régi temetőben anatómiai rendben vannak a vázak. Ha előkerül egy újkori gödör, amiben "dobozolva" fekszenek két középkorú férfi maradványai, azok lehetnek az újratemetettek. Identifikálni kvázi lehetetlen, se a felmenők, se utódok maradványai sincsenek, az segíthet, hogy Horváth Márk nem csak nevében volt horvát, hanem etnikumában is, Myzlenovith volt az eredeti neve, és így a DNS állománya is délszláv népekhez hasonló.
A caporettói offenzíva után, 1917 novemberében az olasz síkságon előretörő honvéd ezredeknek is felhívták a figyelmét, hogy új harci eszközök megjelenésére kell számítaniuk: a tankokra. A következő hónapokban viszont nem került sor ellenséges tanktámadásra, de fel kellett készülni rá. Ezt tette a…..
Hegedős Károly harctéri emlékei – 40. rész Károly albániai lovas kalandja után sem szűnnek meg a megpróbáltatások. A visszavonulás közben lázas lesz: kiderül, hogy maláriát kapott, a megfelelő kezeléshez pedig gyorsan kórházba kell kerülnie. Drótkötélpályán jut Durazzóba, majd – egy békéscsabai…..
bloggerman77 2021.07.13 13:46:17
@Éhes_ló:

A királyhoz való hűség egy bukott uralkodó iránt több, mint röhejes, akit ráadásul a saját (egykori) birodalmának központjából a dinasztiájával együtt kitiltottak.

Rákóczi és Kossuth népe meg könnybelábadt szemmel, remegő ajkakkal várta az Istentől való hatalommal felkent URÁT.

A kiegyezés utáni időszak igazi agymosás volt a magyarság számára, míg a nemzetiségek öntudatra ébredtek, és a modern nemzeti államukat akarták létrehozni, a magyarság - Kossuth Cassandra-levelében megfogalmazottakkal összhangban - egy halálra ítélt Birodalomhoz láncolta magát, elsüllyedésekor magával rántotta a magyar államot, és a magyarok egyharmadát is.
Mikor? Melyiket? Döntetlen 2021.06.19 21:55:02
Bravó, született egy döntetlen, amit most majd évekig lehet lobogtatni a hazai foci sikerének bizonyítékaként. Persze ez az eredmény is szép, akkor is, ha tudjuk, hogy a franciák ezt nagyon ellazázták, de ne ünnepeltessük magunkat úgy, mintha a végeredmény 1:0 maradt volna, és azt az ifista szintű…..
bloggerman77 2021.06.22 12:56:21
@kárárámaispj:

"És ugye vagy annyira hülye, hogy ezt te be is veszed.
Egészen elképesztően vagy buta."

***

Az edzője nyilatkozott erről az indexen. Aki persze magyar, és a a hazai edzői maffia miatt ment ki nyugatra.
De biztos hazudik.

Arrafelé ez a kajak-kenu egy úri sport. DRÁGA. Nagyon drága megvenni egy hajót, evezőt stb., drága pályát bérelni az edzéshez. Zömmel az "úri" réteg csinálja, hobbiból.
bloggerman77 2021.06.22 13:07:28
@CSOKKI MÁLNA:

"Dániának hány olimpiai aranya is van, és hány nekünk?"

**

A dánok lesz*rják mennyi olimpiai aranyuk van. Érted?

Amúgy Dániában mennyi az egy főre jutó GDP és mennyi nálunk? No ez a lényeg, nem az olimpiai aranyak száma.

A legendás olimpiai aranyaink 90%-a a kommunizmus alatt született, az állam által a hanyatló nyugat leverése céljából esztelenül öntött sportfinanszírozás miatt. Meg kell nézni az 1896-1936 közti időszakban mennyi olimpiai aranyunk volt. Mert akkor a magyar állam - helyesen - nem foglalkozott ezzel. Úri származású emberek szórakozása volt a sportolás, és ők mentek az olimpiára, mert az oda-visszaút önköltséges volt...
Hegedős Károly harctéri emlékei – 10. rész A laktanyaélet nemcsak kiképzésből és különféle szolgálatok ellátásból áll. Különböző hátterű emberek között szükségképpen alakulnak ki konfliktusok, pedig hősünk igyekszik elkerülni ezeket. Az ellentétek nem előírásszerű megoldását pedig minden hadsereg…..
Hegedős Károly harctéri emlékei – 6. rész Hősünk lassanként megismerkedik bajtársaival, akik a legkülönbözőbb társadalmi háttérrel érkeztek az önkéntes iskolába. A tanulók a sok gyakorlás következtében egyre ügyesebbé válnak a lovon és az alaki gyakorlatokon egyaránt, bár a kimaradás előtti…..
Az előző rendszer közlekedésbiztonsági filmecskéi a nosztalgia kimeríthetetlen forrásai, de ez az 1978-as darab, amit a youtube-on találtam, különösen megfogott. Ugyan hároméves koromból nincsenek konkrét emlékeim, inkább csak benyomásaim, de körülbelül így rémlik fel kiskorom Budapestje: ezek az…..
Pestis, feketehimlő, kolera, spanyolnátha - a járványok végigkísérték, sőt olykor alakították az emberiség történelmét. Az utóbbi évtizedekben a HIV, a SARS, a madárinfluenza, aktuálisan pedig a koronavírus megjelenése figyelmeztet bennünket, hogy a modernizációs folyamat során elhatalmasodott…..
Közismert, hogy a győztes hatalmak a második világháború után négy, külön igazgatású megszállási zónára osztották Németországot, azonban az már kevésbé, hogy gyakorlati és politikai okokból egyéb szövetséges hatalmak is alárendelt megszállási zónákhoz jutottak, de ezek közül komolyabb önállóságra…..
bloggerman77 2020.02.24 19:24:26
@Свобода:

Ebből is látszik, nyugat-európai trendi polgári demokráciák ha "helyzet van" simán viselkednek úgy, mint egy kelet-európai állam. Hollandia Mare :))) Batáv-holland kontinuitűáselmélet (na jó ezek csak poénok). A 2. világháború után több környékbeli kisebb állam "csipegetett" Németországból: a dánok Schleswig-Holsteinben, a belgák Eupen vidékén csatoltak át területeket,
A legnagyobbat a franciák akarták "szakítani", akik a Saar-vidéken még szeparatista mozgalmat is szerveztek, sőt maga a Saar-vidék mint közigazgatási egység is a franciák kreatúrája, előtte nem létezett ilyen. A szeparatistáknak kérni kellett volna az egyesülést az anyaországgal, így a Rajna két partja francia kézbe került volna - régi francia álom... Aztán a hidegháború miatt az amerikaiak leintették a franciákat, az erős egységes NSzK-ra volt szükség.
bloggerman77 2020.02.25 14:14:24
@lezlidzsi84:

A Saar-vidék legismerteb politikusa, Lothar de Maiziére neve sem éppen született Hochdeutsch :) De ettől függetlenül a Saar-vidék francia bekevelezését az mozgatta, akárcsak a Rajna-vidék megszállását az I. világháború után, hogy a Rajna menti szén és vasércbányák, ill. az ezeket feldolgozó nehézipar egy kézben, francia uralom alatt egyesüljön
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 25. rész Valjevótól délkeletre a 3. hegyi dandár csapatai súlyos harcokat vívnak a Planenica településtől keletre húzódó magaslatok elfoglalásáért. 1914. november 28-án katonaorvosunk Mehán házcsoportnál tartalékban álló zászlóalját is bevetik a…..
bloggerman77 2020.02.10 11:39:37
@PollmannFerenc:

Az ilyenek nem "passzolnak" az első világháború még az úriemberek háborúja volt babarózsaszín képhez.

Ha "A dicsőség ösvényei" be volt tiltva 1975-ig a franciáknál, mert őszintén bemutatta, hogy a későbbi dicső győztes hadserege csaknem széthullott, és csak drákói szigorral, megtizedeléssel meg néha akár a saját csapatok közé lövetéssel lehetett egyben tartani, akkor most 100 év távlatából - sem - lehet őszinte filmet készíteni...
1918 tavaszán egy új és minden korábbinál veszélyesebb „háborús találmány” kezdte tizedelni a hadviselők táborát. A spanyolnáthának elnevezett influenzajárvány nem válogatott a különböző országok egyenruhásai között. A magyar királyi miskolci 10. honvédgyalogezred tábori újságjában a betegség az…..
Az 1552. évi egri ostrom, valamint Dobó István vitézeinek hősiessége alighanem mindenki számára közismert tény. Az alig kétezer védő 38 napon át tartotta a várat Ali budai beglerbég és Kara Ahmed nagyvezér 25.000 fős ostromló serege ellenében. A vár védelmére összevont különféle csapatok között…..
bloggerman77 2019.12.01 17:39:36
@Várháborúkkora:

"ezerszámra említenek polgárokat a 15-17. századi iratokban, latinul civis formában, mind a városokban, mind a falvakban"

**

Falvakban???!!! A falusi polgár igazi világunikalitás lenne.... Ugyanmár. Esetleg a "civis" nem a polgárt jelentette? A hazai szakirodalom még abban se egységes, hogy a jobbágyfalut hogyan nevezték!
bloggerman77 2019.12.01 17:39:50
@- duplagondol:

Nem. Nem, létező fogalom. A mezőváros a világi vagy egyházi földesúr tulajdonát képezte, mint egy utolsó kis jobbágyfalu, és a mezővárosok"polgárai" az 1848-ig érvényes jogrendszer szerint, ha rendelkeztek városi telekkel telkes jobbágynak, ha nem rendelkeztek saját telekkel, zsellérnek számítottak.

A mezővárosi "polgár", sőt újabban a "parasztpolgár" olyan kitaláció, ami azt akarja elfedni hogy hazai városok lakosságának zöme - jogilag jobbágy volt.

Ez olyan abszurd helyzetet is teremthetett, hogy ha egy nemes egy ilyen mezővárosban telekhez jutott, és peres ügye támadt, a várost birtokló földesúr úriszéke ítélt az ügyében, holott nemesként a vármegyei szolgabíró ítélkezhetett volna az ügyében.

A középkori értelemben vett polgárjog csak a királyi kiváltságlevéllel bíró szabad királyi vagy bányaváros, teljes korú férfilakosát illette meg, aki választó és választható volt. Szabadon választhatták a városi tanácsot, a város főbíráját. Peres ügyekben a város ítélőszéke ítélt. Ha ezzel nem értet egyet valaki, joga volt a királyhoz fellebbezni. Polgárjogához kapcsolódóan köteles volt a céhe szerint a kijelölt városfalszakasz védelmében részt venni.

Láthatóan ezek a kritériumok a magán ill. egyházi földesuraság mezővárosok esetén nem állnak meg...
HA-200 Saeta - A második világháború utáni első gázturbinás repülőgép, amelyet spanyolországban tervezett Messerschmitt A III. Birodalom veresége után a szövetséges nyugati nagyhatalmak sok német repülőgép, rakéta és fegyvertervezőnek felajánlották együttműködésüket, hogy náluk dolgozzanak…..