Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nanena

68 bejegyzést írt és 261 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Prológus Lehetséges, hogy a nagy dotkom-bukta utáni két (a Google kivételével) legsikeresebb internetes üzleti modell összecsapása készülődik. A piros sarokban az Apple és az ő végtelenül centralizált, ám roppant kényelmes és biztonságos terjesztési modellje, az iTunes-ből…..
nanena 2011.02.11 11:12:11
Nemrég még mindenki az Amazont szidta üzletpolitikája, árképzése miatt. Most megvan az új ellenség, az Apple. Mert ellenség mindig kell!
Az Apple szolgáltat pl. az Amazon részére egy eladási platformot. Az Amazonnak abból, hogy sok millió Ipad/Iphone használónak eladja a könyveket, bevétele, profitja van. Ennek egy részét kéri az Apple.
Egyik sem jobb és nem rosszabb a másiknál. Termékeik/Szolgáltatásaik eladásából bevételt akarnak. Mint ahogy mi is munkaerőnk eladásából. Ha azt várnánk el, hogy Az Apple ingyen adjon mindent, az Amazon nagyon olcsón, akkor miért nem dolgozunk mi is ingyen?
Én úgy tudom, az Amazon válasza nem az volt, hogy akkor elhagyják az App Store-t. Nyilván veszik a pro és kontrákat, és majd döntenek. De valószínüleg nem lépnek ki egy ekkora piacról.
de van a store-ban egy másik alkalmazásuk is. az Amazon shopping. Nyilván ennek a használatából is, ha csak áttételesen is, de haszna származik az Amazonnak. az Apple-nek meg nem bevétele, mivel ingyenes maga az alkalmazás.
Persze én elfogult vagyok. Ipad, iphone4, MacAir.
De elsők között volt Koobém, Kindle 1-em, Cool-er-em, Sony olvasóm. S nem mondanék olyat, hogy nem jó olvasni Ipad-en. Most a szobában ülök, Ipad-en böngeszek, írom ezeket a sorokat. Este, reggel, az Ipad-en olvasok. Nyáron a szabadban, az einkes eolvasót fogom használni a szabadban.
Egyébkénkt használom a Kindle-t is az Ipad-en, a jelenlegi rendszerrel veszem a könyveket. De valószínüleg ez majd kényelmesebb lesz az alkalmazásból közvetlenül. Mint ahogy fizetni is.
Vagyis szerintem itt nincs jó es rossz.
nanena 2011.02.11 13:42:35
@Ignis_veneficus: Szerintem meg Te látod alapvetően rosszul a helyzetet. A kérdés ugyanis az, hogy sok-sok millióan az általad leírt hozzállás ellenére miért veszek Apple terméket, miért haladta meg az egmilliárdot a letöltések száma a store-ból. Nem lehet, hogy azért, mert ezek a fogyasztók elégedettek a termékkel, a szolgáltatással? Nem ez a legfontossabb?
Egyébként a Kindle alkalmazás ingyenes a store-ban. Vagyis az Apple hozzájárul ahhoz, hogy Amazon eladjon. Es ezért az Apple a rossz. Amiért pénzt kér a szolgáltatásért? Egyébként lehet az eszkózt jailbreakelni, és azt raksz fel, amit akarsz. Vagyis az Apple azért kér pénzt, mert valaki a boltjában akar eladni. Ez szerintem normális. Pl. A MM is rátesz a termék árára, mert ő is egy vállalkozás.
Amiről itt sokan írnak, ill. jónak tartanának, az egy furcsa formája a kommunizmusnak, bár ehhez nem értek.
Másrészt meg kell nézni az árakat az App Store-ban. sok szuper játék, alkalmazás ingyen van. A legszuperebbekhez is hozzá lehet jutni pl. Karácsony vagy Valentin nap előtt 99 centért. Persze több százezer, millió eladásnál ez is szép összeg. De ne beszéljünk itt azért lerablásról!
Egyébként nem az Amazonnál borult ki a bili, hanem a Sony-nál. Ha jól tudom, Amazonnal volt egy megállapodás.
Abban az esetben meg, ha a fogyasztói ár ugyanannyi, vagy alacsonyabb lesz, mint most, akkor miért panaszkodunk?! Pedig valószínüleg ez fog kijönni az egészből.
nanena 2011.02.11 15:03:50
@Ignis_veneficus: Abszolut nem erted mirol van szo. Hogy egy normalis es jogszeru rendszernek hogyan kell mukodnie. Leulhetsz, egyes!
Elkészültünk.Köszönjük annak az ezernél is több embernek, aki vette a fáradtságot és az eszelős kérdéssor ellenére is (akár csak részben) végigrágta magát a kérdőíven. A nyers adatbázis 1151 rekordot tartalmazott, ebből sajnos közel 100 darab értékelhetetlen volt…..
nanena 2010.12.08 20:10:26
Én is úgy látom, hogy egy pillanatnyi helyzetből és egy kis országból von le következtetéseket a felmérés. Azt is mondhatnám, hogy nem igazán fontos az, hogy ma Magyarországon 2010 novemberében a prc-t kedvelik többen az országban. Én azt látom, az angolszász országokban fej-fej mellett halad a két formátum. Vagyis nem dőlt el semmi. De miért is kellene eldőlni valaminek? Miért kell győztest hirdetni? Miért nem élhet és fejlődhet mindkét formátum? És igen, a formátumok készülékekhez kötődnek. Ma, bizonyos okok miatt a K3 a legnépszerűbb olvasó az országban. Lehet, hogy februárban már nem ez lesz a helyzet. Pl. az Apple drasztikusan csökkenti az elsőgenerációs ipad árát. Vagy a Sony készülékei itthon is normális áron kaphatóak lesznek. Sokféle forgatókönyv elképzelhető.
Én éveken keresztül pda-n pcr-t olvastam. Most kétféle einkes olvasón és tableten is epub-ot. Csodálkozom, akik azt mondják, az epub nem könyvszerű megjelenítés. Én nem így látom. Nagyon szép kiadványokat és konvertálásokat lehet találni. Mint ahogy az ipadra legálisan készített epub-ok is szemet gyönyörködtetőek, élvezet olvasni őket.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy láthatólag a blog olvasói között túlsúlyba kerültek a pcr hívők. Megjelenik a mostanában népszerű jelenség: miénk a kétharmad, ezért győztünk és nálunk van az igazság, mert erre felhatalmazást kaptunk. Miközben arról kellene szólnia itt mindennek, hogy jó olvasni! Nincs K3-am, nem használom a pcr-t, mégis naponta elolvasok egy könyvet ereaderen.
S hogy Magyarországon szegényes az ekönyvválaszték? Őszintén, legtöbbünk nem magunk készítjük a könyveket, vagy valahogy hozzájutunk?! Ha a magyar kiadók nem lépnek, akkor megoldjuk máshogy. Mert olvasni kell! Megszületett egy új technológia, amit használunk. Ha a kiadók nem szolgálnak ki bennünket, akkor is megtaláljuk a magunk olvasnivalóit. S hogy ez pcr, epub vagy éppen doc lesz? Olyan mindegy! Egyik nap erre, másik nap arra esküszünk. A lényeg a tartalom!
nanena 2010.12.08 21:02:53
@szakértőbb: Onnan veszem, hogy egy angolszász országban élek, és több angolnyelvű könyves oldal tagja vagyok, ahol látom a letöltéseket. Egy-két oldalon több a letöltés, mint amit az Amazon elad. Tudom az olvasás nem egyenlő a letöltéssel. Mint ahogy az sem biztos, hogy az Amazon által eladott könyveket mind elolvassák. És én nem mondom azt, hogy egyik jobb mint a másik, vagy népszerűbb. Ti viszont ezt kész tényként kezelitek. Persze, akinek K3-ja van, könnyen csak erre esküszik. De azért nézzük meg, mennyien vettek Ipad-ot. Mivel hivatalosan csak pár napja vehető Mo-on, ezért persze, hogy nem mérhető. De ez hamar megváltozik. S aki figyeli az Apple árait, az láthatja, hogy drasztikusan csökkennek. Persze ki kell fogni az akciókat. Mint ahogy Mo-on is lehet 6% kedvezményt is kapni. Az Apple.com-on volt olyan nap, amikor 40% kedvezménnyel lehetett Macbook Air-t venni.
És én azt mondtam, hogy bármilyen forgatókönyv elképzelhető. Az is, hogy a Kindle mindent elsöpör. Ti most ezt prognosztizáljátok, mert az Amazon sok ekönyvet elad, és sok K3 fogy. Én meg azt látom, a megvett könyvek nagy részéről lekerül a védelem, és konvertálva kerülnek letöltésre a világhálón. Vagyis, hogy sokan vesznek egy formátumot, az még korántsem jelenti azt, hogy abban a formátumban is olvassák. És lehet, hogy egy év múlva én is pcr-t fogok olvasni. Vagy egy teljesen új formátumot. De ez az igazán fontos? Vagy az, hogy az Amazon győz-e? Amíg a napi olvasnivalóm megvan, engem egy fikarcnyit sem érdekel.
A piac gyorsulása indokolttá tette a gyakoribb ráncfelvarrást. Ezeket a frissítéseket a cím átírásával (egyúttal a poszt dátumának módosításával és jelzésével) jelölöm, a változásokat a cikkben sárgával emelem ki.Bő fél év telt el a poszt eredeti közzététele (2010.…..
nanena 2010.02.27 20:32:50
@oregharcsa: Én is sokáig használtam calibret, de sokszor átalakítja saját szája íze szerint a könyveket, s a beágyazás is elég munkás (5 perc).
Én újabban az Atlantis szövegszerkesztőt használom. A doc és rtf könyveimet nagyon simán kimenti beágyazott epubba és minden formázás megmarad. Gyakorlatilag az epubfájl ua. lesz, mint a forrás.
E-könyv olvasók Koobe - New Flash 2009.09.25 12:40:00
Bár újabb slideware-ek csorognak a hírekben (köszönjük feldinnek a tippet), ebben a villámposztban inkább két dologra szeretném fölhívni a leendő és a meglevő Koobe tulajok figyelmét.A leendőknek arra, hogy már nemcsak Dél-Budán a Qwerty-ben tudják összetapogatni a kütyüket,…..
nanena 2009.10.02 16:17:55
Én az www.theezreader.com/ oldaláról töltöttem a firmware-t, bár ez is már több mint 20 napos. A doc/rtf problémán sajnos ez sem segített, de az epub nagyítás lépcsők jobbak.
Nanena olvtárs abban a szerencsés helyzetben van, hogy két szerkentyűn is koptathatja az e-könyveit. Közkívánatra megosztotta tapasztalatait a világgal, és engedelmével ezeket a tapasztalatokat mi is közölhetjük. Ime: Bajban vagyok vele, hogy nevezzem ezeket a készülékeket.…..
nanena 2009.08.16 08:01:28
@dagger: Én is csodálkozom rajta, mégis így van. A Mobipocket Readerrel teljesen jól olvashatóak az UTF-8 formátum karakterei pc-n és pda-n is. Ezért volt ez eddig a kedvenc formátumom. A Cool-er-ben állítólag az FBReader olvassa a prc-t is. És nemcsak az ű/ő-t nem adja vissza, hanem az á,é,ú,ö,ü,ó-t sem. Helyettük fonttól függően kínai karaktert vagy kérdőjelet jelenít meg.
Érdekes módon a Cool-er pl. html és txt fájlban van amikor megjeleníti az UTF-8 karaktereket, van amikor nem. Címeknél pl. első beolvasáskor megjeleníti, utána egyszerűen kihagyja.
Egyébként nem egy formátumnak, hanem az olvasónak kell kezelni a karaktereket.
nanena Koobe Junior vs. Cool-er 2009.08.15 16:14:00
Bajban vagyok vele, hogy nevezzem ezeket a készülékeket. Hivatalosan elfogadott magyar nevük még talán nincs is. Ekönyvolvasó, eolvasó, ereader. Mindenki kiválaszthatja számára a legszimpatikusabbat. Eddig Magyarországon csak a Koobe V3-hoz lehetett hozzájutni, de a hozzánk érkező…..
Első benyomások Alapvetően a Koobe Junior a Koobe v3 áramvonalasított változata, a legtöbb ottani megfigyelés most is megállja a helyét. Alapvetően elmondható, hogy sem olvashatóságban, sem akku-élettartamban, sem helyi támogatásban nincs igazi vetélytársa a magyar…..
nanena 2009.08.08 10:06:09
@Dorian Gray: A Calibre nekem mindent lit könyvet szépen átalatít epub-re. A probléma akkor van, amikor ADE-val akarok olvasni magyar könyvet, mert a speciális betűk gondot okoznak.
nanena 2009.08.09 09:42:52
@Dorian Gray: Én rögtön a Calibrével kezdtem, így ezen alapul a könyvtárstruktúrám.
Ezek szerint te txt-ben fogsz olvasni a készüléken? A betűnagyság jó? Én a doc-ot és html-t próbáltam ki, de a pc-n még 10, 12-es nagyság a Koobe-n eszéletlenül apró.
Epub-ot próbáltad magyar szöveggel? Nekem az "ő" és az "ű" helyén csak kérdőjel van. Igaz én is nagyrészt angolul olvasok. De a készülék firmware állítólag teljesen magyar. Hiába, ha az ADE nem ismeri ezt a két betűt.
nanena 2009.08.11 15:30:38
@Dorian Gray: Amikor magyar szöveget konvertálok calibreval, akkor a calibre saját olvasója szépen megjelenít minden magyar karaktert. Viszont amikor ADE-val nézem, akkor az ű és ő nem jó. Nekem Koobe Junior és Cool-er olvasóm van, mindkettő az ADE-t használja. Vagyis az UTF dekódolásuk siralmas. Txt és rtf-ben nekem is jók a magyar karakterek. De többnyire epub-ot használok, elvileg ez a legjobb ezekhez az olvasókhoz.
De átküldök egy magyar epubot kipróbálásra.
@Dworkyll: Igen, a megoldás a firmware fejlesztése lenne. De ahhoz előbb az Ade-t kellene fejleszteni, amire szerintem semmi remény. A Koobe Junior SDK elvileg nyíltkódu, így remélem valaki majd nekiugrik. Sok embernek az OpenInk-ben van a reményük.
Amúgy szerintem az ADE pc-s olvasója is nagyon gyenge és nehezen olvasható. Szerencsére az olvasón jobb. Nekem mindig a Microsoft Reader tetszett, kár hogy nem ez lett, ez lesz az uralkodó szabvány. Így könyvek százait konvertáltam régebben lit-be, majd prc-be, most pedig epub-ba. Remélhetőleg egyszer végelesz a szabványháborúnak.
nanena Nyomot hagyni 2009.08.02 09:02:43
Leülök a gép elé, ütöm a billentyűket és nem tudom miért. Mi értelme, mi az oka, kinek írok? Van egyáltalán értelme gondolataimat papírra vetni? Érdekel ez egyáltalán valakit? Kell, hogy érdekeljen valakit? Kell, hogy valami nyomot hagyjunk magunk után? Miért? Van értelme az…..
  Kedves Papírkönyv!Nehéz kimondani ezeket a szavakat, de úgy érzem, most érkezett el az idő, hogy megtegyem ezt a lépést. Hosszú ideje társak vagyunk, átéltünk együtt rossz és jó pillanatokat. Meg sem tudom számolni, mennyi nyári délutánt töltöttünk együtt a…..
A Szökés című sorozatnak ha más nem is, de egy kiválóan sikerült 13 részes első (fél)évadot mindenképpen köszönhetünk, no meg azt, hogy a T-bag-et alakító Robert Knepper személyében egy olyan iszonyú szemét gononoszemberrel gazdagodott a paletta, akire nem lehetett nem…..
nanena Kisebb új világ 2009.06.04 14:07:00
Az üzemanyagárakat az optimista gazdasági várakozások és a készletek kimerülésétől való félelmek emelik újra egyre magasabbra. Lehet, hogy újra 100 dollár fölött lesz az ár? Okoz ez valami változást az életünkben? Rövid távon biztosan nem, hiszen az elmúlt évben már…..
A kampány gépezete teljes erővel dübörög. Elmenekülni előle lehetetlen. Nem nézek híradásokat, beszélgetős műsorokat, az interneten is messze elkerülök minden olyan oldalt, ahol bármilyen információ található a magyar belpolitikával, a választással kapcsolatban. Hiszen…..
nanena Elégedetlenség 2009.05.31 19:21:00
 Érdekes, hogy milyen hírek foglalják el az újságok címoldalait. Susan Boyle csak második lett a tehetségkutató döntőjében, Obama Sonia Sotomayor-t jelölte a legfelsőbb bíróság tagjának, Henry herceg hivatalos látogatásra az USA-ba érkezett. A hazai hírek meg csak az EP…..
nanena Merre mozog az olajár? 2009.05.29 14:16:00
 A gazdasági elemzők az olaj árát általában egy évre előre jósolják meg. Ezek az előrejelzések a jelenlegi árak és a közelmúlt tendenciái alapján készülnek, feltételezve egy jövőbeni forgatókönyvet. Tapasztalatainkból tudjuk, hogy ezeket az elemzéseket nem kell mindig…..
Gazdaságunk és egész civilizációnk gondolkozása azon az alapvetően téves feltételezésen alapul, hogy növekedésünknek nincsenek határai. Ha képesek is leszünk újraindítani a gazdaság motorját és a pedált a padlóig nyomjuk, nem fogunk messzire jutni, mielőtt kifogy az…..
nanena Függőség 2009.05.24 17:24:00
Furcsa, hogy mennyire internetfüggő lesz az ember. Mint ahogy sok olyan tárgy kezd teljesen életünk nélkülözhetetlen részévé válni, amit azelőtt nem is ismertünk. Például ma már egy lépést sem teszünk a mobiltelefonunk nélkül. Így mindenhol el tudnak érni, s mi is mindenkit…..
nanena Nehéz szeretni 2009.05.20 10:46:00
Alapvető tulajdonságunk a szeretet. Szeretjük a családunkat, szerelmünket, gyermekeinket, a kék eget, a tengert, a virágokat, városunkat, országunkat, a Földet. S alapjában szeretjük embertársainkat. Ez nem is olyan nehéz akkor, ha normális emberek vesznek körül bennünket. Sajnos…..
nanena A sötétség kora 2009.05.14 11:07:00
Az elmúlt évtizedekben túlléptünk a fenntartható fejlődés határain, olyan növekedést valósítottunk meg, amelyet túlnépesedés és túlfogyasztás generált. Ez a mi életünket kényelmesebbé tette, főleg azok után, hogy az élethez szükséges feltételként olyan elemek jelentek…..
nanena A jövőnk? 2009.05.13 09:41:00
Az emberiség több tízezer éve él ezen a bolygón. Alkalmazkodott hozzá, fejlődött, majd kihasználta, kimerítette, átalakította. A bolygó teremtménye volt, ő mégis tulajdonaként tekintett rá. Az elmúlt évezredek, századok történelmét ismerjük a könyvekből, az elmúlt…..
nanena Lebegés 2009.05.12 11:31:00
Merülök. 5 m, 10 m, 15 m. Egyre gyorsulok, fújok egy kis levegőt a mellényembe. Felettem a haragos hullámok, alattam a sötétkék mélység. 20m, 25 m. Lassul a süllyedésem. 35 m-en megállok. Lebegek. Csend van, körülölel a kék víz. Felettem egy cápa köröz, a távolban barracuda…..
nanena A Peak Oil utáni élet 2009.04.30 11:00:00
Az emberiség történetében be fog következni az a pillanat, amikor az olajfogyasztás a csúcson lesz. Ezt a pontot nevezzük "Peak Oil"-nak (olajhozam-csúcs). A tavalyi év júliusában már megéltünk egy ilyen csúcsot, amikor a teljes fogyasztás 86 millió hordó volt naponta.…..
Azt gondolnánk, az EP választások nem túlságosan fontosak. Ezért én sem tartottam létkérdésnek. Nagyot tévedtem. Kiderült, hogy van, akinek a megélhetése függ egy kis darab cetlitől, amit kopogtatócédulának hívnak.Mert mi is történt? A pártban vannak olyan emberek, akiknek ez…..
nanena Mi az ember? 2009.04.28 15:01:00
                                                                   Az ember ...... Isten teremtménye... a világyetem…..
nanena 2009.04.28 17:25:45
@tsabeeka: Ó, ez nem egy ilyen játék. Egyszerűen csak a szokásos válaszok. Az érdekes, hogy mindegyik igaz és egyik sem. Vagyis mindegyikhez hozzá lehetne tenni az ikszet és egyikhez sem. Reménykedünk benne, hogy több vagyunk, mint akármelyik válasz. A valóságban pedig lehet, hogy valóban csak egy véletlen baleset vagyunk. Amit majd kiradíroznak és írnak egy jobb forgatókönyvet. Ezért írtózom azoktól, akik azt mondják, jól működik az ember, a kapitalizmus, a gazdaság, az emberi kapcsolatok. Vagy csak egy kicsit kell javítani rajtuk, mert alapjaiban minden megfelelően működik. Nem tudom nézted-e a Mimic című filmet. Valami olyat képzelek el. Visszamenni az időben és kijavítani, ami elromlott, hogy az ember más legyen, mint most. Más törvényekkel, normákkal, képességekkel, célokkal, értékekkel, jövővel. És jelennel.
nanena Ez nem működő demokrácia 2009.04.27 14:35:00
Működik ma a demokrácia? Valóban ez az, amit mi értünk alatta? Vagy csak egy ügyes marketinges trükk, amellyel igazolják kizsákmányolásunkat?A többség akaratának érvényesülését nevezzük általában demokráciának. De mi történik akkor, amikor ennek a többségnek a…..
nanena Álmok 2009.04.26 13:11:00
Mindenki álmodik. Van aki tud róla, van aki nem. Sokan felriadunk éjszaka, s egy pillanatig még félig abban a történetben élünk, amit előtte álmodtunk. Hiszen valóban benne éltünk, olyan valóságosnak tűnt. Sokan próbálják magyarázni értelmét, jelentését, folyamatát. Mégis…..