Regisztráció Blogot indítok
Adatok
danielkatz242

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Soha ilyen szép és gazdag nem volt a magyar nyelv, mint most, ugyanakkor a magyar nyelv bajban van, mint általában minden nyelv – mondta Schmitt Pál köztársasági elnök Széphalmon, a magyar nyelvi szervezetek összefogásával megrendezett első anyanyelvi juniálison…..
Drága olvasók!Véreim! Magyarok!Megkérdezném tőletek, hogy ez a mondat:vége lehet a nyugdíjpénztáraknak kinek hogyan smakkol.1. Teljesen természetes.2. Jó az úgy is.3. Van benne valami furcsa.4. Hát, nem az igazi.5. Tök szar.6. Egyértelműen hibás, csak elírás lehet.És…..
Öngyilkos kísérletet követtem el a legutóbbi kétnapos összetartáson. Gondoltam, mégiscsak hét magas beosztású, vérprofi szerkesztő ül a társaságban, tartok egy kis vetített képes sajtónyelvi eszmefuttatást, hátha érdekli őket.A powerpointos majomkodás első…..
danielkatz242 2009.01.27 15:49:09
@kcsi:
mármint mi lenne itt a fókusz? Mit értesz az alatt, hogy "ezek szerint"? Fókuszról nem írtam.
danielkatz242 2009.01.27 16:14:24
@don B: @kcsi:
Mint mondtam, én nem érzem jelöltnek semmilyen értelemben a maris mondatot, de ez az én egyéni "szoc"problémám. Azt akartam csak hangsúlyozni az első kommentben, hogy nem lehet szerintem a hivatkozott nyelvtanok példamondataira alapozva eldönteni, hogy a mondat egyes elemeit a beszélő vagy olvasó (ez is egy lényeges különbség, de ezt most hagyjuk...) jelöltnek vagy nem jelöltnek gondolja. A hangsúly a "példamondataira"-n van, vagyis a korpuszproblematikán.
Amúgy nekem az a benyomásom (de ezt is persze alá kellene támasztani), hogy eltekintve néhány esettől (pl. igekötős mondatok, ahol az igekötő az ige mögött van) nem olyan egyértelmű a korreláció a mondat elemeinek pozíciója és azok fókuszossága (stb. jelöltsége) között. A prozódiát döntőnek gondolom, de persze lehet, hogy tévedek.
danielkatz242 2009.01.27 15:23:07
@don B:
világos.