Regisztráció Blogot indítok
Adatok
karaulu

0 bejegyzést írt és 117 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szigorú hangvételű szerkesztőségi cikkben foglalkozik Orbán Viktor és a magyar kormány migrációs politikájával a brit Guardian. A The Guardian view on Hungary and the refugee crisis: Orbán the awful című írásban nem fukarkodnak a kemény megállapításokkal és…..
karaulu 2015.09.07 15:10:47
A Washington Post-ban jelent meg egy Orbán-feketítő cikk a berlini vezető tudósító tollából. Érdemes megnézni a cikk tartalmát és az olvasók beírásait, amik döntő többségben Orbánt dicsérik a bevándorlással kapcsolatos szabályozásért.

www.washingtonpost.com/world/europe/hungarys-maverick-prime-minister-becomes-europes-donald-trump/2015/09/04/5cc9c63c-5306-11e5-b225-90edbd49f362_story.html

Hungary’s prime minister becomes Europe’s Donald Trump.
Szerző: Anthony Faiola is The Post's Berlin bureau chief.

Egy kommentár a sok hasonló közül:
econmagic
9/6/2015 1:15 AM GMT+0200
Orban seems the only sane leader in the EU at the moment. On September 14'th the EU will decide on mandatory migrant quotas. If the agreement will come into force, it will signal to 60 million displaced people that all they have to do to be accepted into the EU is show up. Millions more will fake being from a conflict zone. Fake Syrian passports are already big business in Turkey.

Here are the real facts:
zoltansustainableecon.blogspot.com/2015/09/...

The people of Europe have only nine days to let their elites know that they are opposed to this madness. If not, it is curtains for Europe!!!
„Minden idők legköltségesebb amerikai elnökválasztási hadjárata lehet az idei” – jelzi a hvg legfrissebb számában. A sajtó a markát dörgöli, hogy egyelőre megjósolhatatlan a republikánus párt jelöltjének személye, és ezért a jelölteknek semmi sem drága, hogy…..
karaulu 2012.04.27 14:20:40
@bélaybéla: @egyérintő:
Hátha még olvassák:
"az Erzsébet étkezési utalvány és a SZÉP kártya korlátozott felhasználású helyi pénzként működhet, mely így hozzájárulhat a helyi gazdaságok megerősödéséhez."

hetivalasz.hu/jegyzet/pro-es-kontra-az-erzsebet-utalvanyrol-48215/
karaulu 2012.04.30 12:07:58
@egyérintő:
Kamatozó kincstárjegyet az OTP-nél is lehet venni. (8% körül van a kamata).
Delphoi jósda XIII. 2012.03.16 15:09:00
karaulu 2012.04.04 15:32:56
@tevevanegypupu:
Tulassay Zsolt és munkatársa egy összefoglaló, áttekintő cikket (ún. review-t) írt egy tudományterületről, és abban volt néhány mondat átvéve egy másik hasonlóan összefoglaló jellegű cikkből. Tehát nem eredeti kutatási eredményt tüntetett fel sajátként. Utána lehet olvasni itt:
index.hu/belfold/2012/04/03/tulassay_tivadar_testvere_is_lemondott/

"Tulassay a közleményben azt írja: az orvosi téma szakirodalmát összefoglaló cikket készített Herszényi Lászlóval megosztva 2009-ben. Miután a cikk megjelent, „a szerkesztőség a következőt jelezte: összefoglalónk néhány általános megállapítást tartalmazó mondata – és nem új eredményeket bemutató szövegrésze – azonos, Wallace és munkatársai 2008-ban megjelent, szintén összefoglaló jellegű munkájának néhány mondatával. A forrást az irodalomjegyzékben egyébként feltüntettük, és a szövegben is idéztük”.
Tulassay Zsolt állítja: „a társszerzőségben írt összefoglalóban megjelent, átvett mondatokról” csak a szerkesztőségi levélből, tehát csak utólag értesült. A cikket végül, „az idézetek jellegéről” folytatott „hosszas levelezést” követően a szerkesztőség visszavonta, és bár Tulassayék kérték, hogy az álláspontjuk megjelenjen a lapban, „ezt a kérést a kiadó nem teljesítette”."
karaulu 2012.04.04 16:37:57
@Ramón y Cajal:
Nyugodtan visszavehet a stílusából, nem nézek senkit hülyének, se tudatlannak. Pontosítottam az információkat, mert nem mindegy milyen jellegű "plágiumról" van szó. Egyáltalán nem azonos megítélés alá esik tudományos eredmények sajátként való feltüntetése (ilyenre is volt példa a magyar tudományban), és néhány mondat átvétele egy összefoglaló közleményből. Az utóbbi inkább figyelmetlenség, hiszen egy összefoglaló cikk írásakor át lehet fogalmazni a mondatokat úgy, hogy azok ugyanazt mondják, és máris nem plágiumról van szó, hiszen maga a review csak a tudományterület áttekintését megkönnyítő cikk.
karaulu 2012.04.04 17:00:41
@Ramón y Cajal:
Pedig nagyjából erről szól egy review cikk, rendszerezi mások eredményeit és (esetleg, de nem kötelezően) következtetéseket von le belőlük, valamint valószínűsíti a továbblépés irányait. Persze teljes mondatokat nem szabad átvenni, ennek szabályai vannak.
Delphoi jósda VIII. 2011.10.12 23:57:00
 ..
karaulu 2011.10.19 14:49:53
@VI. Béla:
Egy érdekes könyv a témában és a fülszöveg:
Márai Sándor: Ítélet Canudosban
"Canudos ötezer körüli vályogházból álló település Észak-Brazília őserdejében. De nevezték Szent Városnak, Új Jeruzsálemnek is. A Brazil Köztársaság kikiáltása után egy fanatikus szektavezér ugyanis itt gyűjtött maga köré nyolcezer embert, akik mind el akartak menekülni a civilizáció és az új demokrácia elől. Saját törvények szerint éltek a mindenható próféta vezetésével, akit ők Tanácsadónak neveztek, és aki magában egyesítette a hadvezért, a bírót és a papot is. Velük volt egy orvos is, egy amerikai, aki elhagyta a civilizációt, hogy itt helyben tanulmányozhassa a vadak törvényeit. De a brazil demokrácia nem engedélyezte az elhajlást, kegyetlen, gyilkos irtó hadjáratban tíz hónap alatt, 1896 decemberétől 1897 októberéig a köztársaság reguláris hadserege a szektát megsemmisítette. Márai a történetet a hadsereg írnokával mondatja el, ötven évvel az események után. Itt is azt kutatja, mint a többi történelmi parabolájában: miért, hogy hit és eszme mindig a gyilkolással tudja leginkább fanatizálni az embert?"

A könyv lényegében arról szól, hogy a rendszeren kívüliséget, az önálló létezést a "demokratikus" új brazil hatalom nem tolerálja, akkor sem, ha az önfenntartó, nem parazita, hanem építő.
karaulu 2011.10.19 14:56:59
@karaulu: Ez részemről nem a parazita életmód apológiája akar lenni.
Delphoi jósda VI. 2011.07.18 14:06:00
                                                                                    …..
karaulu 2011.09.05 13:54:33
@ÁrPi:
Az én felmenőim között is volt Hangya-üzlet vezető. Mindaddig jól ment a bolt, amíg az irreális adókkal tönkre nem tették az egész szövetkezetet. Erre várunk már évtizedek óta, hogy legyen végre egy olyan szövetkezet, ami kiveszi az ütőkártyát a nagybani kereskedők és a multik kezéből, és megszünteti a termelők teljes kiszolgáltatottságát. Majd meglátjuk, mi sül ki belőle.
karaulu 2011.09.05 18:52:57
@tölgy: :-)
@Arma Gedeon2:
Az elaprózott birtokszerkezet miatt Magyarországon nagy jelentősége van a felvásárlási, feldolgozási, értékesítési lánc szövetkezeti alapra helyezésének, mert csak így csökkenthető a gazdák kiszolgáltatottsága. A MAGOSZ elnöke is erről beszélt a közelmúltban, ők is szeretnék ezt megvalósítani. Úgy tűnik, most két párhuzamos kezdeményezés alakul.
A „Besenyőfutás 558-ban” c. fejezetben arra a következtetésre jutottunk, hogy középkori krónikáink közlését, mely szerint Attila halála és a magyarok második bejövetele között valóban csupán 104 év telt el, sokkal komolyabban kell vennünk, mint gondoltuk. Ezen a…..
karaulu 2011.08.06 22:37:32
@lazsak.a:
Nagyon érdekes az elmélet. Megkérhetném, hogy a csillagászati érveket röviden leírja? Pont ez jutott eszembe nekem is, valamelyik krónikában esetleg fel van jegyezve valamilyen konstelláció, napfogyatkozás, stb. amiből az azóta eltelt idő kiszámítható.
  Ez nem Móricz Zsigmond Tündérkertje. Ez nem a banális nyugati Drakula-mítoszok földje: ez a mai, Kárpátokon inneni és túli Románia, egy magyar fotós szemével. New Yorkban, a Half King galériában nyílt kiállítása Dezső Tamásnak, a fiatal magyar fotográfusnak, amelyről a…..
Delphoi jósda V. 2011.05.09 21:31:00
  ..
karaulu 2011.05.27 13:01:53
Néhány gondolat az egészségügy finanszírozásáról.

Előbb-utóbb elkerülhetetlenül le kell számolni azzal, hogy a befizetések nagyságától függetlenül - legalábbis elvben - mindenkinek ugyanaz a szolgáltatás jár. Ahogy azt @Tündér Lala is megírta, a fejlődés olyan gyors a gyógyítás lehetőségeiben, hogy ezt a TB nem tudja és nem is fogja tudni követni (a GDP sohasem fog olyan gyorsan nőni, mint az elvileg lehetséges gyógymódok költsége). Két lehetőség van. Ha - legalábbis elvben - ragaszkodunk ahhoz, hogy minden állampolgárnak ugyanolyan szintű ellátás jár, függetlenül a befizetéstől, akkor ezzel deklaráljuk, hogy egyre növekvő lemaradás lesz az orvosilag lehetséges és a Magyarországon eléhető között, azaz lemaradunk a világtól. A másik lehetőség szerintem az, hogy a TB bizonyos szolgáltatásokat nyújt, ami ezen felül van, azt magánbiztosítással, vagy esetleg a TB-nek történő többletbefizetéssel teszik elérhető magán-, illetve állami klinikákon. Így kialakul a szolgáltatásoknak egy olyan egyre bővülő köre, ami nem fog beleférni az alap TB-be, és csak többletfizetésért lesz elérhető. De legalább többletfizetéssel elérhető lesz Magyarországon. Ez persze fájdalmas és igazságtalan.

Az orvostanhallgatók jelentős hányada már nemcsak hogy az első adandó alkalommal elmegy külföldre dolgozni, sokan már az egyetem befejezését is külföldön tervezik. Az elvándorlás csak jelentős fizetésemeléssel csökkenthető (megakadályozni nem lehet, mert svédországi fizetést soha nem tudnak adni itt egy kezdőnek). Ezt lehet azzal kombinálni, hogy visszafizettetik a tandíjat, de az emberveszteség ezzel nem kerülhető el. Az orvosok jó diplomát kapnak itthon, amivel sok helyen dolgozhatnak (ez nem igaz minden magyar diplomára vagy szakképesítésre, nem beszélve a nyelvtudás hiányáról, ami sok embernél a fő akadály, hogy szakmájában el tudjon helyezkedni külföldön). Ezért valóban zsaroló pozíciónak is lehet nevezni a fiatal orvosok helyzetét, de ez a helyzeten nem változtat. Alternatív lehetőség a hazai orvosképzés lerontása, ami ha nem vigyázunk, be is következik a tömegképzés miatt :-)

Az is igaz, mint @málnási írja, hogy a rendszerben nagyon sok a pazarlás, folyik a harc a pontokért, és ez természetesen adódik a rendszerből, erre jött léter rossz megoldásként a volumenkorlátozás. A feleslegesen elvégzett vizsgálatok mellett az is pazarlás (bár ismerve az orvosok hivatalos bérét, inkább a munkaerővel, mint a pénzzel), hogy kevés az adminisztratív segítség. Németországban tapasztaltam, hogy a magánpraxisban egy orvosnak 5 beosztott (adminisztrátor és asszisztens) dolgozik a keze alá mint egy falanszterben, és az orvos csak a valóban szaktudást igénylő feladatot végzi.
Nyárspolgár Szakoktatás 2011.03.18 08:01:00
Foglalkoztatási problémáink előtérbe kerültek. Az állami bevételek adó- és járulékemelés nélküli bővítésének a foglalkoztatás növelése az egyik kézenfekvő útja. A kormány elsődleges céljai közt szerepel ez a kérdés, míg ellenzékének egyik fontos témája, és egyre…..
karaulu 2011.03.19 00:08:23
A leírással egyetértek, amennyiben az a tömeggyártás munakerőigényére vonatkozik. Ezzel szemben az egyedi megrendelésre vagy kis szériában gyártott termékeknél nyilván nincs automatizálva a munkafolyamat, ilyen pl. az egyedi műszerek, műszertartozékok gyártása vagy akár egy konyhabútor legyártása méretre. Ez azért mindent egybevetve komoly piac lehet. Itt a hagyományos szakmák magas szintű ismeretére van szükség. Ugyanez a helyzet a cikkben is említett karbantartók, szervizelő szakemberek esetén is, ami szintén nagy piac, mert ilyenekre minden háztartásban szükség van.

A hazai oktatásból azt hiányolom leginkább, hogy az iskolában megoldott feladatok kevéssé fejlesztik az önállóságot. Gimnáziumi éveim során alig néhány olyan feladatra emlékszem, amikor önállóan kellett utánajárnom egy témának, és abból felkészülve előadást kellett tartanom vagy házi dolgozatot kellett írnom. Soha egyetlen egyszerű áramkört sem kellett megterveznem és elkészítenem, noha már gimnáziumban megtanították a Maxwell-egyenletektől a statisztikus fizika alapjain át a magfizika alapfogalmaiig a tudományág alapelemeit. (Ennek tizedét sem tanulja meg egy amerikai diák). Az iskolai feladatok alig hagynak teret az önálló döntéseknek, így nem fejlesztik a probléma definiálásának és a megoldás megtervezésének képességét. Ez az egyetemi oktatásban is így van, és ezért még a jó elméleti tudással rendelkező hallgatók legnagyobb része is bátortalan, nem kezdeményező diplomamunkásként, várja, hogy minden lépését megszabja és ellenőrizze a témavezető. Egyszerűen azért, mert nem mer semmiről dönteni, nincs ebben gyakorlata. Az amerikai és a német oktatási rendszerben – amellett, hogy az előbbi elég sekélyes tudást ad – sokkal nagyobb hangsúlyt kap az önálló feladatmegoldás, ahol a tanult elméleti ismereteket alkalmazni kell. Ez azért jó, mert döntéshelyzetekhez szoktat, mielőtt az életben ezt élesben kellene gyakorolni. Az iskolában az önálló projektekre nagy hangsúlyt fektetnek, ez fejleszti a döntéshozó képességet és az önbizalmat. Egyébként a kreativitást is, mert ahhoz, valaki újszerű megoldással álljon elő, nemcsak okosnak, hanem bátornak is kell lenni és önbizalommal rendelkezni.
karaulu 2011.03.20 23:16:14
@Téglagyári Megálló:
Ez nyilván jelentős részben abból adódik, hogy nem élnek meg a fizetésükből. Sajnos ez sok esetben így van. Tudok olyan gimnáziumot, ahol a tanárok egymáshoz küldik különórára a diákokat ahelyett, hogy az órán rendesen megtanítanák az anyagot.

@Elpet: Valószínűleg igaza van abban, hogy az önálló munkavégzés képessége döntően adottság kérdése, de gyerekkorban szerintem azért lehet ezt fejleszteni. Arra gondolok, hogy mindenkit a maga szintjén kell megtanítani az önállóságra, a döntésképességre. A szakmunkástanulót gyakorlati feladatokkal, a leendő kutatót kutatási feladatokkal. A hadseregben is az a kiképzés lényege, hogy a rábízott felelősségi körben minden rendű-rangú katona önállóan tudjon dönteni (persze a parancs szabta határok között), és azt is tudja, mikor kell eligazítást kérni. A régi iparosok többnyire mesterei voltak szakmájuknak, a parasztemberek pedig igazi ezermesterek, akik feltalálták magukat, ha valamit meg kellett oldaniuk. Nem hiszem, hogy most butábbnak születnek az emberek. Ezeket a képességeket a mai környezet és nevelés nem fejleszti ki eléggé. A határozottságot, ami összefügg a döntéshozó képességgel, rossz neveléssel el lehet rontani, jó neveléssel lehet rajta javítani. Egy barátom Amerikában dolgozik, gyerekeit az iskolában sok sikerélmény éri az említett önálló feladatmegoldás során, sok dicséretet kapnak. (És amit az előbb kifelejtettem, a közösen, csapatban megoldandó feladatvégzés során.) Lexikálisan biztosan nem tanul annyit, mint amennyit itthon tanulna, de amit lelkileg kap ezzel, annak az életben még sok hasznát fogja látni. A lexikális tudásról egyébként azt gondolom, hogy az iskolában inkább kevesebb anyagot kellene megtanítani, de azt nagyon biztosan.

Nem gondolom, hogy mindenkiből döntéshozót lehetne nevelni (mi is lenne akkor a világból), de a sok oktatási reform helyett mégiscsak érdemes lenne szerintem az említett irányba elmozdulni. Nem kerülne nagyon sok erőfeszítésbe.
Delphoi jósda III. 2011.02.16 21:31:00
karaulu 2011.03.02 11:55:43
@Loxon:
Nem ő találta ki a "kalapácsos ember" jelenséget, Abraham Maslownak vagy Mark Twain-nek tulajdonítják. A szerzőtől függetlenül az idézett cikk tartalmával egyetértek.
karaulu 2011.03.02 14:17:05
@Loxon: A kalapácsos ember hasonlat nem az ideák szétveréséről szól szerintem, hanem a csőlátásról. Pl. arról, hogy a világ túl bonyolult ahhoz, hogy egy konteóval magyarázzuk.
  Azzal kezdeném, hogy sok bajom van ezzel a különadóval, de a nyavalygó multikkal is. Előbbivel az, hogy lelki szemeimmel látom, hogy a kormányülés, amelyen kitalálták, körülbelül úgy nézett ki, mint a Brian életében az a jelenet, amikor a derék…..
karaulu 2011.01.27 19:14:46
@tölgy:
Többen támogatják, mint gondolja. Az ismeretségi körömben az emberek fele mondja, hogy magyar árut vesz, ha teheti. A legszegényebbektől ez nem várható el, belátom.
Delphoi jósda II. 2011.01.16 10:23:00
karaulu 2011.01.20 12:39:07
@ArmaGeddon Bácsi:
Véleményem szerint az általad emlegetett háttérhatalom működését nem úgy kell elképzelni, hogy az mindent meghatároz (bár Te ilyet nem is mondtál). Szerintem van egy államnak valós mozgástere, amit így vagy úgy kihasználhat, polgárai kárára vagy hasznára, egyes érdekcsoportok kárára vagy hasznára (legfeljebb néha beszólnak innen-onnan). Pl. eldöntheti, hogy a gazdaság melyik szegmensét preferálja, milyen ideológiát és kultúrát támogat, fordít-e gondot nemzeti önazonosságunk megőrzésére, a demográfiai kérdésekre, stb., stb. Ezek miatt a részletek miatt élhető vagy nem élhető az ország. A háttérhatalom pedig megfelelő információforrásokkal, elemzőkkel, beépített/megvett/pártoló emberekkel, "hálózattal", és tőkével rendelkezik, hogy minden helyzetből hasznot húzzon, mint a hajós, aki hátszéllel is, de szembeszéllel is ügyesen tud cikk-cakkban vitorlázni, vagy a bróker, aki az árfolyam esésén és erősödésén is nyerhet. Ha egy politikus túlságosan önálló, és az alapokhoz nyúl, pl. a hitelpénz rendszerén akar változtatni, az meghalhat (pl. a Kennedy-ek).
Én OV-t nagyra tartom, szerintem a lehetőségein belül jól teljesít, akárhova is tartozik. Egyébként szükség van javaslatokra, lehet és kell ötleteket adni, szerintem ez lehetne egy ilyen fórum egyik célja. Jó információs hálózatra lenne szüksége minden kormánynak, ami becsatornázza az ötleteket, kezdeményezéseket.
Delphoi jósda I. 2010.12.24 12:01:00
 ..
karaulu 2010.12.30 18:16:53
Engedjék meg, hogy mint a Mandiner blog rendszeres olvasója - bár nem vagyok a törzskommentelő gárda tagja - megírjam a véleményemet a tervezett új bloggal és a Mandinerről való kivonulással kapcsolatban. Ha szoclib stratéga volnék, az lenne a célom, hogy megosszam a Fidesz-párti közvéleményt, leszalámizzam a kormánypárti véleménytöbbséget. A vélemények szétválása, és ezek külön-külön fórumokon való megjelenése persze magától is bekövetkezhet. Az eredmény mindenképpen a politikai ellenfél érdekeit szolgálja. Véleményem szerint nem tragédia a jobboldali kormánykritika, és jobb, ha ez "házon belül", a jobboldal berkein belül valósul meg, mintha engednénk, hogy egy jól bejáratott, sokak által olvasott és kedvelt fórum felett átvegyék az irányítást. Kik is? @Elpet egy korábbi megjegyzésével értek egyet, azok a fügetlenértelmiségiek, akik magukévá akarják tenni a "jobboldali konzervatív" brand-et, miután a szociálliberálist elhasználták. Nem kellene hagyni térnyerésüket, és szerintem kár lenne a Mandiner fórumait elhagyni. Tökéletesen egyetértek ebben @abandi-val.

Egyébként fontosnak tartanám, hogy a bozótharc mellett jobboldali blogokon konstruktív viták is folyjanak az ország problémáiról, illetve építő jellegű ötletekről, legyen szó akár gazdaságról, akár kultúráról, akár az élet más területeiről. Úgy gondolom, hogy a kormányzat is merített már ilyen jellegű, neten zajló vitákból.
Mandiner blog Poltodiglan 2010.12.13 11:11:00
  Az Országgyűlés december 7-én legfőbb ügyésszé választotta Polt Pétert. Újra. A posztot egyszer már 6 éven keresztül betöltő jogtudós mostantól immár 9 évig felel a büntetőügyek vádhatósági képviseletéért. És miközben azt gondolom, hogy a demokrácia ettől nem…..
„Másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak.”(Orbán Viktor)  A miniszterelnök már a Nemzeti Együttműködés előtti időkben, 2002-ben megmondta leszögezte, hogy másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak.…..
  Én polgár vagyok, és polgár is maradok. Nem leszek plebejus, nem leszek vazallus, nem leszek cseléd, nem leszek alattvaló. Ha a fene-fenét eszik is, megtartom a magántőkét a magánrendszerben, ezernyi hibájával együtt. Matolcsy úr már megtalálta a hangot, hogyan is kell…..
karaulu 2010.11.25 18:06:03
@bz249: Nem jól fogalmaztam, ott érdemes befektetni, ahol bízunk abban, hogy az ország jövedelemtermelő képessége évtizedek múlva is megmarad. Bevallom, az elöregedés ellenére bízom a japán és dél-koreai állampapírok 30 év utáni értékében, jobban, mint a magyar állampapírokéban :-). Valószínű, hogy ezeknek a társadalmaknak a jövedelemtermelő képessége jobb lesz, mint Fekete-Afrikáé. Egyébként ha Mo-on megfordul a kisebbségi-többségi etnikum aránya (úgy 30-40 év múlva), akkor nálunk is 2.1 fölé emelkedhet a termékenységi ráta :-).
karaulu 2010.11.25 18:29:18
@bz249: Ahol egy miniszter öngyilkos lesz, mert kiderül róla, hogy korrupt (index.hu/kulfold/macuoka0528/), ott társadalmi szinten nincs nagy baj a morállal. Szóval viszonylag biztonságban érezném a pénzemet japán papírokban. Dőzsölésről szó sincs, a japán csöves munkanélküli (ha létezik ilyen) valószínűleg jobb segélyt kap majd, mint amilyen nyugdíjat én valaha is fogok.
karaulu 2010.11.25 19:45:47
@Viktus: "A nyugdíjasok száma 3 millió felett van. Ebből kb. 780 ezer az úgynevezett rokkantnyugdíjas és 225 ezer megváltozott munkaképességű, egyéb rokkant. Ezeknek kb. a negyven százaléka már elérte a nyugdíjkorhatárt."

Ezzel tényleg kezdeni kellene valamit. De ha mindent kijavítanak, ami el lett rontva, annyi ember érdeke sérül, hogy valóban kitör a forradalom. Kicsit olyan ez az ország, mint a Mézga Aladár kalandjaiban a bűnözők, rendőrök, áldozatok bolygója: a legtöbben inkább kivárják, hogy áldozatokból inkább maguk is rablókká válhassanak, minthogy összefogjanak a rendszer méltányos reformjáért.
  „Az MTI délután 16 óra 6 perckor kiadott híre szerint éjféltől emelkedik a benzin ára. Az egyes üzemanyagfajtákért oktánszámtól függően csaknem a dupláját kell fizetnünk, mint korábban.”   Első nap: és lőn felháborodás. Húsz éve zajlott le a…..
karaulu 2010.10.26 09:23:28
@Tündér_Lala: Csengey volt a legkarizmatikusabb MDF-es politikus, aki kora és egyenessége okán a fiatalságra is tudott hatni. Gimnáziumi tanítványai nagyon szerették. Úgy vélem, más lett volna az MDF sorsa, ha ő nem hal meg. Halálakor nekem is az jutott eszembe, hogy megölték, persze ez csak egy sejtés mindenféle bizonyíték nélkül. Az biztos, hogy sokaknak útban volt.
  Alapvetően szimpatikus nekünk az az úttörő munka, mellyel a Népszabadság több ízben is kísérletezett már, legutóbb csütörtöki számában az Arcok rovatban. A gyűjtőnéven leginkább pozitív MILF-ezésnek nevezhető kísérletben ezúttal Kovalcsikné Bátori…..
karaulu 2010.05.20 22:00:33
@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka: Valami hasonlót gondolok én is. Az embernek néha ki kell másznia a kis inkubátorból, amiben az életét tengeti, ahol mindig ugyanazok a dolgok veszik körül. Másképp nem látja távlatból saját magát és a környezetét. Ha ezt kicsit túlzásba viszi, még nem kell érte kárhoztatni.
Valószínűleg mindenkinek van feltaláló ismerőse. A feltaláló az az ember, aki meg van győződve arról, hogy egy nagy dobás vár rá az életben, valami olyan ötlet, amely kizárólag az ő elméjében gyökerezik, és valamilyen módon megfordítja a dolgok addigi menetét. …..
karaulu 2010.05.18 12:07:49
Nagyon érdekes a cikk.

Mint a mérnöki területen járatlan ember felteszem a kérdést, hogy vajon a hazai szakmunkásgárda és mérnöktársadalom hányadrésze van felkészülve a legmodernebb gépek, technológiák használatára. Sajnos azt lehet hallani, hogy az ipar fejlődésének legnagyobb gátja ma már a szakképzett munkaerő hiánya. Oly mértékben csökken a megfelelő színvonalú utánpótlás mennyisége és minősége, illetve oly mértékű a mérnökök és szakmunkások elvándorlása, hogy lassan nincs kikre építeni a hazai ipart.

Egy debreceni példa: A texas-i székhelyű, debreceni gyáregységgel rendelkező National Instruments cég fontolóra vette, hogy Debrecenbe telepítse kutatóbázisát, de az itteni vezető nem merte vállalni, hogy toborozzon ehhez a feladathoz megfelelő mennyiségű és képzettségű mérnököt - úgy tudom, kb. 150 főről lett volna szó. Pedig micsoda lehetőség lett volna ez a város számára.

Másik példa: egy kisebb pécsi cég, amely mikroszkópokhoz gyárt kiegészítő berendezéseket, azért nem tudja bővíteni kapacitását, mert nem talál megfelelő képzettségű és képességű technikusokat.

Saját németországi tapasztalatom, hogy a szakmunkásokat igen magas színvonalon képzik. Egy kutatóintézetben dolgoztam, és néha kellett ezt-azt csináltatni a műhelyben. A mechanikai műhelyben CNC gépekkel gyártanak prototípusokat kísérleti berendezésekhez. Itt a tanoncok tapasztalt mesterek mellett dolgoznak 3 évig, ez az ún. Lehre. Úgy tudom, hogy a szakmunkások gyakorlati képzése nálunk igen gyenge az iskolában. Olyan példát is ismerek, hogy a maszek asztalosmester pénzt kért a tanonctól, hogy az mellette ingyen dolgozhasson.

Nekem az az érzésem, hogy a képzéstől kell újrakezdeni az ipar megalapozását. És a a kiképzett embereket meg is kell tartani az országban.
Traian Băsescu román és Mihai Ghimpu moldovai államfő   Kétharmad utáni hajnali életkép: a Fideszre szavazó budapesti taxisofőr lazán elküldi az anyjukba az erdélyieket, merthogy most az Orbán állampolgárságot ad nekik, azok meg jönnek, és elveszik a nyugdíját.…..
karaulu 2010.05.03 16:00:09
@tempetőfi: Nagyon örülök neki, hogy minden valószínűség szerint hamarosan "lemossuk a gyalázatot", amit 2004-ben megvezetett honfitársaink hoztak ránk. A kettős állampolgárság megadásának magától értetődőnek kellene lennie, a román párhuzam nélkül is, de talán ebből jobban értenek az értetlenek.
  Több forrásból úgy értesültünk, hogy országszerte nagy a forgalom a szülészeteken. Hetek óta téma ez a kismama blogokon. A jelenség sajnos csak átmeneti. Szülész-nőgyógyászok, bábák, dúlák, szűlésznők és TB-szakértők apait-anyait…..
karaulu 2010.04.30 13:28:12
@vero: Egy érdekes példa a kulturális meghatározottságról. A mai német alapjognak tekinti az évenkénti tengerentúli, lehetőleg távolkeleti vagy más egzotikus országban történő nyaralást, és tragédiaként éli meg, ha erre valamiért nincs lehetősége. A német "Legyen Ön is milliomos"-ban megkérdezték a főnyereményt már majdnem elnyert játékost, mi lenne az, amit a főnyeremény elnyerésével megtenne, de ha ez nem sikerül, akkor nem tenné meg (addigi nyereménye is forintban kifejezve többmilliós volt). Erre nem árulta el a választ, azt mondta, ha megnyeri, majd megmondja. Megnyerte. A válasz a következő volt: vállalunk egy második gyereket.
Ott is van mit átbillenteni a közgondolkodásban.
  Új SZDSZ? Kommunisták? Hippik? Zsidók? Esetleg Fidesz-bérencek? Még a politikusok és a sajtó véleményvezérei sem tudják hová tenni az LMP-t. A Mandiner ezért a legilletékesebbekhez, a választópolgárokhoz fordult, hogy megtudja, ki hogyan gondolkodik a meglepetésre…..
karaulu 2010.04.17 22:30:46
@hiba:
A természet megóvása és a saját környezetünk élhetőbbé tétele nem biológus okostojások heppje, hanem minden ember érdeke, és pártállástól függetlenül sokakat érdekel is. Ráadásul vastagon összefügg a gazdasággal (napenergia és takarékosság vs. gázár támogatása, nagyobb fokú energia-önellátás, stb.), de ez egy másik poszt témája lehetne.

Illés eléggé háttérbe volt szorítva a Fideszben. Ha naív és idealista akarok lenni, úgy gondolom, most van itt az ideje, hogy a Fidesz szavazói megpróbálják eljuttatni véleményüket választott pártjukhoz.