Regisztráció Blogot indítok
Adatok
borpancsoló

0 bejegyzést írt és 698 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hosszabb szünet után egy eredetileg rövidebbnek tervezett híradással jelentkezem; Megszülettek a 15. alkalommal megrendezett Veszprém megyei palackos borok versenyének eredményei. Bár a név nem túl hangzatos, de ez a verseny egyesíti magában Badacsony, Balatonfüred-Csopak,…..
borpancsoló 2012.04.01 19:06:09
@italosztály: jeno.istvandy@gmail.com az otthoni címem ami a nicknév alatt is van, tistvandi@bpzrt.hu pedig a céges, mindkettőn elérsz. Előre is köszi!
borpancsoló 2012.04.10 07:45:47
Kedves Balogh Zoltán!

Köszönöm a meglátásaidat, bár nem értem, hogy pontosan mi is a bajod velem? Úgy gondolom, egyszer már régen ezt a Somlói Demján témát megbeszéltük és akkor úgy tűnt, megértetted amit mondtam.
Az idézett extrakt a 11-es mezei juhfarkunké, ami azt gondolom, hogy nem kiugró, de ilyen nagy szériában szép eredmény. A bor maga szintén nem kiugró talán, de azt gondolom, hogy óriási fejlődést mutat az elmúlt évjáratokhoz mérten és annó én ezt kértem tőled, erre utaltam: Mi még újak vagyunk, kell néhány évjárat, hogy bebizonyítsuk, tud a Badacsonyi Pincegazdaság Zrt. szép borokat évjáratokon keresztül prezentálni.

És ne haragúdj, hogy ezt mondom, de nagyon inkorrekt dolog a Demján névvel dobálóznod folyton, mivel lehetne annyi eszed, hogy Demján Sándornak ez a borászat csak egy cég a több száz közül, és kb annyi köze van az esetleges minőségi kifogásaidhoz, mint a MÜPA csempéi közti fugázás folytonosságához.

Szidnál inkább minket borászokat, még az is korrektebb lenne, bár Te is tudod, hogy mi új fiúk vagyunk és éppen hogy aminőség irányába kívánjuk elmozdítani ezt a sokat megélt kombinátot. Azt hiszem, ezt tavaly, amikor ide kerültünk, szintén elmondtam. A 2011-es a második évjáratunk, úgy látom, hogy óriási a fejlődés, de persze bárki mondhatja, hogy ugyanolyan gyenge borok készültek a 10-es és 11-es évjáratban, mint korábban, bár az nyilvánvalóan csak rosszindulatból mondja.

Amúgy a mennyiség kérdésében sincs teljesen igazad: A győztes juhfarkunkból valószínűleg több van, mint a Te pincéd teljes készlete. Ez nem nagyzás, és persze százalékosan még mindig nem sok, de az egy hordónyi jó bor, amit írtál, szerintem durva ferdítés és színtiszta rosszindulat, főként furcsa a kis mennyiség lenézése egy 500 palackos mikro-borászattól. Én ugyan nagyon tisztellek Téged emiatt a néhányszor 500 palack bor és azok minősége miatt, de engedd meg hogy ezt mondjam, ilyen jó borok termelőihez nem méltóak a felém küldött szavaid és támadásod.

A Versenyen elindított juhfarkunknak pedig nem ugyan az a neve, mint a piaci juhfarknak. Nagy-Somlói, mivel az a termőhelye, és Juhfark, mivel az a fajtája, de egyrészt késői néven fut, másrészt az évjárat és a csomagolás és a forgalmazás helye is más. Ezt én névvel címmel le is írtam a blogon, nem tudom, mit tehetnék még érted, korbácsoljam meg magam, mert van egy jó Juhfarkunk, vagy nevezzem át Kövidinkának?

Mérhetetlenül inkorrektnek tartom a tények ilyen célú megcsúfolását és hogy csalással vagy ferdítéssel vádolsz minket, miközben legalább tőled, mint borásztól elvárható lenne, hogy különbséget tudj tenni két nem azonos bor között, még ha a fajta és a termőhely azonos is. Különösen érdekes ez úgy, hogy én Kommentbe még le is írom, hogy NEM UGYAN AZ A KÉT BOR. Különösen érdekes Inkorrektséggel vádolni azért, mert egy hasonló hangzású borral adatjuk el az "ugyanúgy elnevezett" gyengébb tömegborainkat, amikor szintén leírtam már előtted, hogy ez egy Külön bor, amit külön értékesítési csatornákon forgalmazunk, külön néven, más árkategóriában és - bár ezt nem mondtam - de még csak nem is hasonlít egymásra a két palack.

Szeretném, ha nem képzelnél belém vagy belénk ellenséget, mivel nem vagyunk azok és nem is akarunk azzá válni. Egy oldalon állunk, a minőség oldalán, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az elmúlt években egy egymillió palackos nagyüzemet irányítottunk át a minőség útjára. Azt hiszem ehhez kellett bátorség és eltökéltség, elkötelezettség afelé, hogy a Magyar borok megítélése és összminősége javuljon. Sajnos nem tudunk részt venni mindenféle szabályhozó önszerveződő egyesületben, túlzottan is lefoglal minket a pince és a bor, de attól még nem kell azt hinni, hogy mi nem szeretnénk jobbá tenni a világot. Főként engem nem illethetsz ezzel a váddal, mert sokszor folytattunk már vitát a bor jövőjével kapcsolatban, azt hiszem láthatod, hogy ha bár nem is ugyanazok az elképzeléseink, inkább állunk egymás mellett, mint egymással szemben.

Persze ha neked jobb egymás sértegetése, lehet ezt is, őszintén szólva nem érdekel, ha nem szimpatizálsz velem, nem lesz kevesebb ettől az életem, bár nem értem, mi szűkség van rá, amikor eddig úgy gondolom, korrekt megszólalásaink voltak egymás felé!

Üdvözlettel:

Istvándi Tamás
Badacsonyi Pincegazdaság Zrt.
Operatív Igazgató
A Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetsége Egyesület, barátságosabb nevén Vindependent még 2005-ben alakult Jásdi István kezdeményezésére. A leginkább kis és közepes méretű jellemzően családi vállalkozásokat tömörítő érdekképviseletnek jelenleg 58…..
borpancsoló 2012.04.03 21:06:46
"bizonyára örülne annak, ha ezt nem kellene megtennie - hozzá hasonló európai termelőkhöz hasonlóan." Az biztos, hogy nem lenne rossz!

Jellemző sajnos, hogy nálunk a jogharmonizáció csak azokra a jogszabályokra vonatkozik, amikkel szopathatjuk a saját terelőinket.

A leírtak amúgy jól hangzanak, drukkolok is nekik, és miközben olvastam, támadt egy gondolatom, amiért - számomra is meglepő módon :) - elszégyelltem magam, mégpedig, hogy még csak 27 éves vagyok, alig 6 évjárat van mögöttem, és már annyiszor lelkesedtem szakmai összefogásokon, rendes emberek tisztességes, de a magyar valóságban véghezvihetetlen tervein, hogy már lelkesedni sem tudok az ilyeneken.

És ez nem az általam tisztelt és valahol csodált (csodálom, hogy még nem veszett ki belőlük a hit, hogy itt bármi megváltozhat) emberek hibája, még mielőtt valaki félre értené, és talán nem is az állami döntéshozóké. Azt hiszem az a métely, hogy mindig akad egy-egy érdekkör, ami rövidtávú érdekeit a közösség hosszú távú érdekei elé helyezi. Elhiszi azt valaki, hogy a most megszüntetett (de a bevallási időszakig valamilyen formában úgyis visszatérő) forgalombahozatali milliárdjait majd hagyják "elkallódni" a szakmában?

Ja, egy javítás a poszthoz, bár nem túl lényeges: az járulék nem 8 forint, bár hallottam már nagy embertől is ezt a számot szakmai fórumon, akkor sem értettük, honnan jön ez a szám. Van 5 Ft (FN, OFJ) meg 10 Ft (OEM, VE-OEM) literenként, ha jól tudom.

De ha nem, akkor már írom is a fellebbezést az MgSzH-nak, mert jelentősen túlfizettünk. :)

Nehogy valaki azt mondja, hogy a 8Ft az a nettó, csak a tavalyi ÁFA kulccsal :))) (Csak mert ilyet is hallottam már)
borpancsoló 2012.04.04 06:49:58
@palack: Nem kötözködésből, de ez azért nem lehet, mert egyrészt a pincekönyv és a bevallás is liter alapú elszámolás, másrészt nem kerekíthető összegről beszélünk, harmadrészt, mert egy 600 ezer palackos nagyobb családi pincénél is 300 ezer forint bukta van egy ilyen kis kerekítésbe évente, ami azért egy elég húzós összeg (egy kisebb borászat tavaszi metszésének költsége), negyedrészt, mert ugye nem önmagában 10 ft van, hanem 10 és 5 forint.
Énszerintem ez inkább onnan jön, hogy néhányszor elhangzott nagy szakmai irányítótestületek képviselőinek szájából és a köznyelv - hibásan - átvette.
  Imádom a tipografikus címkéket és Naske László Mihály által tervezett címkék talán az eddigi legjobbak, amikkel magyar vonakozásban találkoztam: A betűk rajzolata elég kacifántos ahhoz, hogy valamiféle absztrakt rajznak lássuk őket, mégis elég olvashatóak…..
borpancsoló 2012.03.20 23:30:41
@italosztály: Na az egy "franyó" címke!
borpancsoló 2012.04.01 16:33:43
@italosztály: brutál, nagy ötlet, bár talán én kisebb felületűnek próbálnám, hogy egy kicsit elegánsabb legyen, de amúgy ütős! :)
Magyarország vs az egész világ! Tokaj kontra Sauternes, magyar kontra osztrák kékfrankos, magyar kontra szlovén olaszrizling, magyar kontra chilei és bordeaux-i cabernet. Hol a helyünk a világban? Valóban csak itthon vagyunk nemzetköziek? Most mindez kiderül egy parádés panel…..
borpancsoló 2012.03.29 14:42:33
@Dr. Oenophile: Biztos egy Petrus volt a belövőbor, azért ilyenek a pontszámok :)
borpancsoló 2012.03.29 19:53:50
@117: A beküldés alapvetően ingyenes volt, akkor kellett csak fizetni, ha beválogatnak a 11-be, azaz részt is veszel a versenyen. (ez amúgy egy tisztességes, rendes dolog volt a szervezők részéről)

Éppen ezért volt számomra meglepő a kiértesítéskor, hogy ilyen kevés nevezés érkezett, mikor egy megyei vagy borvidéki versenyen 2-300 bort neveznek.

Szerintem itt vérzett el először a dolog, túl kicsi volt a merítés mindkét "csapat" összeállításához, illetve szerintem egy nemzeti 11-ben sok az 5 tokaji bor, főként azon belül is a 4 desszertbor, mert nehéz 3 6p aszúnak és egy esszenciának párokat találni, még ha készséggel el is ismerem, hogy ez a 4 tokaji messze megverte a többi nevezett tételt.

Vagyis nem állítom, hogy nem a legjobb 11 bor került be (még ha sajnos vagy utólag valamennyire szerencsére az általunk nevezett bor nincs is ebbe benne), csak szerintem sérült a változatosság elve, pedig engem elsősorban pont az érdekelt ebben a versenyben, hogy milyen egy magyar országos portfólió 2012-ben.

Számomra a fenti poszt elolvasása után a verseny tanulsága, hogy sajnos még mindig igaz: World famous in Hungary
borpancsoló 2012.03.29 20:02:46
@fiatalborivo: számból vetted ki, csak jobban fogalmaztad meg :)
Nagy várakozásokkal repültem ki az idei Proweinre, Düsseldorfba; ugyan üzleti célból, de sajnos csak egynapos villámlátogatásra.  Azoknak, akik nem ismerik ezt a rendezvényt, röviden csak annyi, hogy egy óriási borkiállítás, ahol a kilátogatók ingyenesen végigkóstolhatják a…..
Tegyük fel, hogy nagy tisztelője vagyok Montalcinónak és a brunellónak, továbbá széles és mély tapasztalattal és elméleti tudással rendelkezem erről a borról. Tegyük fel, hogy egy montalcinói borász elém tenné a brunellóját, és megkérdezné, mi a véleményem. Miután…..
Az idei Furmint Február csúcs-eseménye a Vajdahunyad várában megrendezett nagy kóstoló volt, ahol több mint 50 borász mutatta be 2-2 furmintját. A kostólgatás után a bennem kialakult kép elég vegyes volt: Kóstolhattam gyönyörű furmintokat és jutott bizony csalódás is, még ha…..
Egy millió liter illegális olasz bort foglaltak le, adta hírül az Élelmiszer online. Az ügyről egyenlőre kevés részletet hoztak nyilvánosságra, de néhány tanulság azért levonható már így is. Örökös vitánk néhány hatósággal, hogy szerintük csak elenyésző mértékben…..
borpancsoló 2012.02.06 20:42:47
@hegyközségi: Tisztelt Horváth Csaba!

Először is nagyon örülök, hogy bejött Április tippje és tényleg Ön kezdett el fórumozni, szerintem ez nem lenne egy rossz a jövőben sem.

A kommentelgetés persze néha személyeskedésbe fordul de én általában a szakmai blogokon, ha néha elő is fordul egy-egy elborulás, gyorsan visszatér a normális hangnem.

Bizonyára Ön máshogy látja, de szerintem, és sokak szerint sokkal konstruktívabb tud lenni néha egy ilyen fórum, mint a rengeteg előadás és konferencia, ahol vállalt-politikai okokból ülnek egymással szemben a felek, beszélnek órákat, de senki nem mondja ki, amit valójában gondol és végül úgy állnak fel az asztaltól hogy mindenki csak a saját mantráját mondogatta.

Én magam vettem részt zárt körű konferencián Önnel és több vezető borásszal egy társaságban, és a végén azt hiszem mindannyian úgy álltunk fel, hogy a félig kimondott gondolatokból próbáltuk kitalálni mire célzott a másik. Ez nem az Ön hibája, nem az én hibám és nem a többieké.

Egyszerűen csak van egy bizalmatlanság ami áttörhetetlen, hiszen a termelési oldal képviselői is tartanak egymástól vagy vigyáznak egymásra, mint versenytársak, ha pedig a különböző szervezetek, vagy akár hatóságok képviselői is ott ülnek az asztalnál, ez csak még bonyolultabb.

Van persze az a bizalmi kapcsolat, aminél ezek a félelmek és gátlások feloldódnak, de a dolog természete miatt nyilvánvalóan nem alakulhat ki ilyen kapcsolat a szakma szélesebb rétegeivel.

Ez nem az egyes emberek bűne, azt hiszem, ilyen az emberi természet, különösen egy olyan országban, ahol a túlélésért a cégek egymásnak farkasai, még ha ez most túlzásnak is tűnik egy kicsit.

Egy fórumon természetszerűleg másként van, még ha a hangnem is durvább, még ha egyes nick-nevek mögött felismerhető is az ember (mint az Ön vagy az én esetemben), sokkal több Őszinte reakciót fog kapni, mit akár 100 nyilvános előadáson és félig zárt körű konferencián.

Azt pedig ne vegye zokon, hogy sok támadás érheti egy ilyen helyzetben:

Talán Ön is tudja, talán érzi is, de a magyar vállalkozóknak, borászoknak az a része, akik becsülettel szeretnék ezt a szakmát végezni és élni ebben az államban, úgy érzik, hogy minden hatóság csak rajtuk akar nyerészkedni, őket akarja lehúzni, minden szigorítás csak "mű"-intézkedés, mely a feketézőknek nem jelent olyan típusú nehézséget, ami miatt fel kell adniuk a tevékenységüket, míg a kicsiknek vagy a becsületes nagyoknak egy-egy ilyen intézkedés, szigorítás, törvényváltoztatás csak plusz terheket ad, amiket egy idő után már nem is tudnak felvállalni, ezért inkább leteszik a lantot.
(Akik feketéznek, azok meg nem fognak itt úgyse hőzöngeni)

Mivel pl a pincekönyv hátulján is a HNT neve szerepel, Önöket is ide - az ellenőrző hatóságok közé - sorolják, sőt bevallom, én magam is ide sorolom. (persze nem feltétlenül pont ezért)

Hogy ez jogos vagy jogtalan? Mindegy, ez csak emóció. Pont azért jó, hogy megjelenik ezen a fórumon, hogy javítsa a hivatala megítélésén.

Az meg, hogy nagyon elkanyarodtunk a kezdő témától, átlagos. Általában izgalmasabb irányba kanyarodunk úgyis!

Szóval üdvözlöm a kommentelők között, szerintem hasznos lesz!

Üdvözlettel:

Istvándi Tamás
borpancsoló 2012.02.06 20:52:31
@Ảprilis: Egy interjú érdekes lenne! ha már így egymásra találtatok :)
A 43. Magyar filmszemlére idén az apró Káli-medence óriási borai is kilátogattak. A vendégek idén többek közt  Istvándy Jenő,  Pálffy Gyula és a Trombitás borház kézműves borait kóstolhatják. A Káli-medence a Balaton-felvidék egyik közkedvelt turisztikai célpontja és…..
  A multis borpolcokon való érvényesülésről szóló korábbi posztom végén beharangoztam egy olyan boroscímkét, ami egyrészt jól szemlélteti a megjelenésükkel érvényesülő borokat, másrészt egyértelműen elnyerhetné a 2011-es év legbevállalósabb címkéje díjat. Ez…..
borpancsoló 2012.01.19 13:09:49
Az alapító borászok és befektetők ígéretesen induló és alkalmanként látványos objektumokat eredményező együttműködése egyre gyakrabban végződik - olykor pereskedésig fajuló - szakítással, névhasználati vitával. Csak kapásból néhány keserű ébredés, ami a…..
borpancsoló 2011.12.14 21:07:25
@Szomjas Gödény: Szerintem (vagyis tudomásom szerint) Ők inkább elrugaszkodottabb dolgokat kutatnak, amik egzaktabbul leírhatóak :)
borpancsoló 2011.12.14 21:09:37
@Bazaltrajongó: "Csupán nem értem, miért nem oktatják azokat a technológiákat is, amik az ország legszebb borait adják? Értem ezalatt pl. azt, hogy nem derítjük és szűrjük a bort az erjedés befejeződése után azonnal."

Hát ezt én sem értem, bár azért lennének tippjeim :)
borpancsoló 2011.12.15 09:57:38
@demisec: Miért, szerinted én írtam valahol, hogy "elég"?
Andrew Jefford (Anglia gyomorbajos válasza Matt Kramerre) november eleji posztjában a borkóstolás helyes gyakorlatán elmélkedik. Amit a vak és a nem vak kóstolásról mond, - hadd legyek ennyire elfogult - nem teszi elavulttá saját okoskodásomat (Vakteszt, avagy a mesterséges…..
borpancsoló 2011.11.30 22:52:38
Persze tudom, hogy sok szakíró nem áldozza fel a véleményét a pénzért, nyilván akire nem vonatkozik a megjegyzésem, az majd nem is veszi magára :)

@Parci: Bár én sokra tartom, vagyis inkább sokat várok Herczeg Ágnestől az új munkakörében (miután a "régit" nem követtem annyira, hogy véleményt tudjak alkotni), de kifejezetten tetszik és élvezem ezt a kis oda vissza civakodást. Tudom hogy lelki szegénység részemről, de akkor is :)))

@Herczeg Ágnes: Kitartás, "csapásokat mérünk és csapásokat szenvedünk". :)

@metszo_ollo: Miért csorbul az alkeszé? Pont azért tart itt ez a blog a nyomtatott sajtóval szemben, mert van saját véleménye a jelenségekről és a személyekről is. Nekem sem mindig egyezik a véleményemmel, de ettől több mint az átlag. A száraz borleírásoknál itt többet kapunk hál'Istennek! szerintem persze...
A Művelt Alkoholista történetének legolvasottabb posztja „Hogyan rendeljünk bort anélkül, hogy hülyét csinálnánk magunkból?” címmel jelent meg. A mostani bejegyzés fordít egyet a kérdésen, és arra próbál válaszolni, hogy „Hogyan rendeljünk bort okosan?”.…..
borpancsoló 2011.11.16 10:03:32
@alföldimerlot: Szerintem is arra halad inkább a világ, hogy utazgatásaink közben a helyi ízeket kell megkóstolni, mivel azokkal teljesül ki az élmény és a vidékről alkotott kép.

Természetesen egy utazás során biztos eszem néha McDonald's-ban, de azért hülye lennék az étkezéseim alkalmával nem a helyi konyhát megkóstolni. Azokhoz az ételekhez pedig - ahogy mondod - legtöbbször jobban passzol a helyi ital (és bortermő országokban a bor).

Ez a pont így hülyeség az írásban, csak akkor teljesül, ha a full prémium szegmensből iszogatunk.
A kínai kormány áldását adta az első kínai bor-befektetési alap elindítására. A Dinghong („Vörösben”) Befektetési Alap 5 év alatt mintegy 110 millió eurot kíván befektetni főleg bordeaux-i vörös, kisebb részben pedig burgundi borokba, 60%-ban a másodpiacról,…..
borpancsoló 2011.11.03 14:16:31
@Parci: fölösleges? talán :)
A méretkülönbségből nem az adódik, hogy mind, éppen ellenkezőleg, inkább hogy alig. :)
borpancsoló 2011.11.03 16:12:47
@Parci: " szerintem alapvetően mindenki csak elképzelt forgatókönyvekről elmélkedik, így kár volna nagyon magabiztosnak lenni." igen, persze, de ez alapján fölösleges volna fórumozni, és mint tudjuk, valamilyen forgatókönyv mindig megvalósul, néha az, ami el sem hangzott.

"...őszintén szólva már most is bőven fájdalomküszöb fölött van a magamfajta halandónak egy szepsy szent tamás furmint, egy szepsy/demeter aszú stb..."

aha..ez a különbség; Te konkrét borokért aggódsz, pl szent tamás furmint, míg mi összességében azt mondjuk, az a minőségi és ár-színvonal, amiért most aggódsz, bár elméletileg eltűnhet, a gyakorlatban úgyis megmarad, hiszen fizetőképes kereslet lesz rá...Igen, az lehet hogy speciel a szent tamás-t bukod. :)

Abban persze egyet értünk, hogy sokunknak már most is fájdalomküszöb felett vannak ezek a borok, de ez egy természetes tendencia ilyen helyzetben, nyilván ezt te is jól tudod.

Hasonló a történet az ezredforduló Villányához. Nem csak Bock és Gere a nyertesei a borvidék felemelkedésének, hanem egész Villány. És bár én aztán messze nem vagyok egy Tokaj-fun, nagyon örülnék, ha a legjobbak legjobbjait nemzetközileg is felkapnák és a borvidék adottságainak megfelelően kimagaslana néhány borász a nemzetközi szintből is, ahol most a béka segge alatt vagyunk.

Mindig kell egy két fényes csillag, mert az nem elnyomja a többit hanem az összképet szépíti meg.
borpancsoló 2011.11.03 16:17:51
@Parci: ja, hogy félreértés ne legyen; a drasztikus szőlőterület csökkenésünk nem forgatókönyv hanem tendencia, a többi természetesen az.
A rendszerváltás sztárjainak bealkonyult. A cabernet sauvignonok lesüllyedtek a középkategóriába, vagy bikavérekbe és jelöletlen házasítások nyelték el őket. A chardonnay is döglött dakota ló – ahogy megtanultunk átlátni a barrik-ködön, kiderült, hogy a hazai…..
A Művelt Alkoholista Nevem Senki 2011.10.20 09:00:00
A Villa Tolnay Borházra soha nem volt jellemző a fárasztóan túltengő marketing, nem lehet mondani, hogy a csapból is az ő boraik folynának. Pedig nem is járnánk olyan rosszul azzal. A kereskedőkkel valahogy nem lehet szerencséjük, követhetetlenül sokféle boruk van egyszerre a…..
borpancsoló 2011.10.20 20:12:31
Még valami (mint Columbo): A 600 és 1500 közötti merítésről azért nehéz nyilatkozni, mert mind a bortermelésben, mind pedig kereskedelmileg három minőségi és árkategóriát olvasztunk össze így könnyedén.

@pupa pupánszky: @palack: Amiről Ti írhattok, az inkább a 6-800 forintos polci árkategóriára igaz, de ezek és az 1200-1500 Forint közötti borok között sokkal nagyobb a minőségbeli különbség, mint az 1200-1500-as és a 3500-as borok között.
borpancsoló 2011.10.22 11:03:47
@Octopus: Valamit félreértesz, mint ahogyan Palack is írja: "Minél följebb megyünk árban, annál inkább árnyalatnyiak lesznek a különbségek", vagyis egy természetes tendenciáról van szó, ami minnél távolabb esik az ideáltól, annál nagyobb léptékben változik. Vagyis szerintem nem lineális a borok általános minőségjavulása hanem logaritmikus, aminek valóban létezik negatív tartománya (azaz tech.hibás vagy beteg borok).
borpancsoló 2011.10.24 08:51:22
@Octopus: Szerintem is, és nem is mondtam, hogy kicsi, csupán, hogy a 6-800 Vs. 1200-1500-as kategóriák között mégis sokkal nagyobb, így nem tartom jónak egy kategóriába venni a 600 forintos polci áron kapható bort az 1500 forintossal, mert ezzel az erővel akkor 1500 fölött sincs már több kategória, ami meg nyilvánvalóan banális ostobaság.

Azért gondolkodom így, mert a 600 forintos borok jelentős része rendelkezik valamilyen technológiai hibával vagy borbetegséggel, míg a következő két kategóriában ez már nem gyakoribb, mint az itt is megénekelt 2500+ boroknál.

(Én az ár/minőség értékelésnél, pontosan a polci ár becsapóssága miatt jobban kedvelem a vélhető nettó-nettó átadási árat nézni, mivel az mutatja, hogy a borász/bortermelő mennyit lát a bora után. És ha tudjuk, hogy az adott palack csomagolóanyagai kb. mennyibe kerülnek - kisüzemi vagy nagy-tételes árakon -, akkor gyorsan kiszámítható, hogy nagyságrendileg mennyiből kellett kihozni az adott bor literjét, miközben minden ellenkező, jópofizós nagyvárosi legendával szemben ezek a borok is szőlőből készültek... )

Szóval végeredményben hasonlóakat mondunk, csak egy kis toldalékszó a különbség. (nagy / nagyobb) :)
A Művelt Alkoholista Szüret 2011 2011.10.04 06:30:00
2011 nyara, majd főleg az ősz első hónapja, nemcsak nekünk tűnt az átlagosnál melegebbnek és szárazabbnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai is azt mutatják, hogy rendkívüli időjárásban volt részünk, és legalábbis a hőösszeg és a napfényes órák száma alapján…..
borpancsoló 2011.10.06 09:55:55
@Daeril: Valahogy a Te hozzáállásodat vallom én is. Nem tudjuk ki Ő és milyen sérelem érte, de itt a blogszférában azért olyan szavak is elreppennek egymásra, amiket úgy gondolom hogy ebben a szakmában csak igen ritkán és igen megfontoltan kell és szabad használni.

Néhány hete magasztaltak egy hagyományos Tokaji termelőt, aki avinál, és hú, és haa, most meg leborhamisítózunk valakit, meg pancsolásnak nevezünk valamit, amire a múltkor emlékeim szerint nem volt ilyen heves reakció.

Félre ne értse senki, aki hamisít, azt meg kell büntetni és le kell nézni, de ezt a jelzőt azért egy szakmai közösségben nem illik összevissza dobálgatni. (Főleg hogy mert élőben mindenki kussol, mint szar a gazban, vagy telitorokból védi a tényleg hamisításon kapott év borászát. És tudom, hogy megint én vagyok az egyszerű, hogy fel mertem hozni ezt az "ezer éve történt kis félrelépésecskét", de szerintem ez a példa ide kívánkozik.)
borpancsoló 2011.10.06 09:57:05
@pinotnoir_777: Lehet hogy csak én siklottam át rajta, de szerintem Igaz Út sehol nem írta, hogy ha évjáratot kever, akkor feltünteti az egyik évjáratot, így feltételezzük, hogy amennyiben így házasít, úgy hasonlóan hozzád, Ő sem írna évjáratot a borra.

Nem védem őt, csak szerintem nem volt jogos amit mondtál rá.
borpancsoló 2011.10.06 10:11:27
@Igaz út: Én valahol igazán megértelek Téged, azonban nagyon rossznak tartom a stílust, ahogyan ezt a véleményt most tolmácsoltad felénk. Megértem a bevezető mondattal való szembenállásod is, valóban bicskanyitogató lehet egy tokaji borásznak ez a megfogalmazás és én biztosan nem így írtam volna le, ha az kör marketingese lennék, de mindenki ismeri a kontextust, amibe a mondatot el kell helyezni.

Hisz Te magad is írod, hogy a franci a furmintot melléktermékként kezelte, erre a tendenciára válasz a "feltalálta", hiszen igen, sikk lett nagyon fasza száraz furmintot készíteni és úgy gondolom, hogy többet használ Tokajnak ez a vonal, mint amennyit árt egy ostoba megfogalmazás.

Még egy valami: Tokaj és Eger híres arról, hogy bár csodálatos adottságai vannak, fantasztikus borászai, mocsok nagy a széthúzás és hát úgy gondolom, látszik is ez abban, hogy mennyire a béka segge alatt van a fogyasztói megítélésben ez a két borvidék. Egyszerűen nem tudják kihasználni az adottságokat. A Balaton-felvidék ennyi év borászával, mint Eger, már Villány lenne! (A hülye megfogalmazás itt szándékos :) )

Káros dolog ezt a széthúzást erősíteni. A médiában akkor is össze kell zárni és a közös jóért harcolni, ha a másik akár ellenszenves is, Én magam is összezárok olyanokkal, akiket személy szerint nem kedvelek vagy a munkáit nem tartom nagyra, mivel tudom, hogy a céljuk tisztességes és megegyezik a sajátommal:

Ha 10 év múlva ráírom a borvidékem nevét a palackra, az már jelentsen majd egy értéket, egy minőségi szintet.

Azt pedig nem mondanám, hogy rosszat tettek Tokajnak a külföldiek. túl sok jót se, az a pénz, amit bevittek azért nem nevezhető borvidékileg jelentős tőkebevitelnek, nem fejlesztettek akkora gasztroturizmust arra a híres borvidékre, mint amekkorát lehetett volna, csak vannak. Vannak és jó borokat készítenek. De meggyőződésem, hogy mára ugyan ilyen stílusú és minőségű borok lennének ott, ha Ők nem jönnek, és csak a honi borászok fejlődnek a saját pályájukon.

Szóval szerintem erre mi magunk is képesek vagyunk, csak nagy volt a hátrány, ahonnan indultunk, és ezt sokan, sokszor elfelejtik...
A közhiedelemmel ellentétben nem az ördög találta fel, és nem is ő használja, hanem Clark Smith cégétől, a kaliforniai Vinovation-től származik a borászok legújabb high-tech játékszere, a híres-hírhedt fordított ozmózisgép. (A vén patás legfeljebb az áfát igényli vissza…..
borpancsoló 2011.09.23 22:20:37
@pinotnoir_777: Azért írtam, hogy "minden egyes fejtésnél", mert természetesen a nyílt fejtésnél ez a cél. De a komoly anyagoknak is csak annyi oxigén kell, amennyit igényelnek, minden további bevitel káros.

Hogy csak kis mértékben? Pont ugyanakkora mértékben, mint a szivattyúzás fizikai behatása a vödrözéshez viszonyítva.

Az oxigénbevitel szerintem nem test kontra vékonyság kérdése; a csont reduktív borok is igénylik az oxigénbevitelt bizonyos mértékét egyes pontokon, de az oxidatív borokat is védeni kell a fölösleges vagy túlzott oxigénbeviteltől.

Különben ezt a vödrözést nem vitaindítónak szántam; a kicsit kétes marketingszöveggel ellentétben egyáltalán nem javít a minőségen és kész. Szerintem nem kell azon vitatkozni, hogy a fekete fehér-e, különösen, hogy Te magad is egy perisztaltikus szivattyúra vágysz. (ami egy szuper gép, de én inkább választanék egy francesca-t, mivel sokkal jobban kihasználható 10.000 hl alatt, rendkívül kíméletesen tud szállítani, eszméletlen nagy tartományban állítható a teljesítménye és sokkal kisebb és mobilisabb, mint azok a nagy dögök.)

Az utolsó mondatoddal viszont teljesen egyetértek.
borpancsoló 2011.09.23 22:22:23
@pinotnoir_777:

Találtam egy linket is hozzá :)

www.interker-wein.hu/Szivatty%C3%BAk/K%C3%B6rdugatty%C3%BAsszivatty%C3%BAk/Aforg%C3%B3dugatty%C3%BAsszivatty%C3%BAszabadalmaztatott/tabid/644/Default.aspx

Remélem egyszer mindkettőnknek teljesül a gépészeti vágyakozása :)
A Művelt Alkoholista Flúgos futam 2011.08.31 07:45:00
A rövid sztori annyi, hogy a Decanter World Wine Awards-on a chilei Cimarosa Cabernet Sauvignon 2010 aranyérmet nyert. Önmagában nem nyolcadik csoda, sokan mondják, hogy Chilében is készülnek jó borok, ráadásul van külön kis karámuk, ahol egymással versenyeznek. A poén az, hogy 649…..
Minden idők legnagyobb borvideobloggere, Gary Vaynerchuk letette a lantot. A napi 80 ezres látogatottságot elérő és 1000 epizódot megérő Wine Library TV kitalálója és főszereplője, akinek a Twitteren 900 ezer követője van, és a borvilág talán legfontosabb trenddiktátora és…..
Szűkebb pátriárkám, Budaörs bortermelő vidék volt egykor. A hatvanas években még közel négyszáz hektárnyi szőlő termett a budaörsi medence déli mészkőlejtőin, pincesorok álltak a Kő-hegy oldalában. De akkor - a hatvanas években - már haldoklott errefelé a borászkodás, a…..
borpancsoló 2011.05.01 22:06:03
Szerintem akinek itt baja van, annak nem az a baja, hogy csak a pincénél lehet megvenni a nevezett borokat, de ezt csak halkan mondom, szinte suttogva.

Azért, mert valaki csak a pincéjében árul, még termelheti a világ legjobb borait, és ez igenis díjazható, sőt, díjazandó.

Káló megválasztása mindenesetre fricska a jogalkotóknak és óriási beintés azoknak a kicsiknek, akik ugyanúgy közvetlen értékesítést folytatnak, mégis rendelkezniük kell az összes engedéllyel mind az értékesítési helyet, mind a borokat illetően, hogy aztán a vámjelentésbe beírhassák az eladott mennyiséget a második oldal alsó harmadába és a pincekönyvükbe: "értékesítés végső fogyasztónak".

Az hogy Káló Imre díjat kap, szerintem pusztán a borainak szól, a megválasztók valószínűleg nem a törvényen kívüli marketingmantrát díjazták, amit szerintem minden, a szakmában dolgozó ember pontosan tudja, hogy ez normális esetben azért messze nem így megy. Főként nem egy olyan országban, ahol a 0,75 literes palackba betöltött bor palackozott bornak minősül, aminek meg ugye megvannak a követelményei, minimum egy bejelentett és jöv.engedéllyel rendelkező palackozóüzem. Tudom, ebből élek. És igen, a közvetlenül a pincéből palackban eladott bor ugyan olyan besorolás alá esik jogszabályilag, mint a Tescoban eladott bor. Amiről itt mindenki beszél, az az, hogy a hátizsákos turista a kiürült vizes-palackját megtölteti a hegyen talált parasztbácsival, és ezért pénzt ad. Természetesen sikít a kiskapu, de attól ez még így van.

Azt meg felejtsük el, hogy aki a Káló-modell ellen érvel az irigységből vagy a verseny miatt teszi. Káló úr ugyanis ezzel a kereskedelmi modellel nem versenytársa semelyik magyar borászatnak sem (sőt, a borkultúra hirdetése miatt még segíti is a többieket, mint ahogy minden jó bort és elégedett vendéget termelő pince ugyan azt a szekeret tolja), kivéve a közvetlenül a Káló-pince melletti épületben bort árulókat. :)
Szóval - bocsánat a kifejezésért - ,de Ő nem sok vizet zavar a nagyoknak. Ezt a megválasztói és a borászatban mozgók azt hiszem nagyon is jól tudják. Nem is értem ezt a vitát.