Adatok
borpancsoló
0 bejegyzést írt és 698 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Hosszabb szünet után egy eredetileg rövidebbnek tervezett híradással jelentkezem; Megszülettek a 15. alkalommal megrendezett Veszprém megyei palackos borok versenyének eredményei. Bár a név nem túl hangzatos, de ez a verseny egyesíti magában Badacsony, Balatonfüred-Csopak,…..
borpancsoló
2012.04.01 19:06:09
@italosztály: jeno.istvandy@gmail.com az otthoni címem ami a nicknév alatt is van, tistvandi@bpzrt.hu pedig a céges, mindkettőn elérsz. Előre is köszi!
A Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetsége Egyesület, barátságosabb nevén Vindependent még 2005-ben alakult Jásdi István kezdeményezésére. A leginkább kis és közepes méretű jellemzően családi vállalkozásokat tömörítő érdekképviseletnek jelenleg 58…..
borpancsoló
2012.04.04 06:49:58
@palack: Nem kötözködésből, de ez azért nem lehet, mert egyrészt a pincekönyv és a bevallás is liter alapú elszámolás, másrészt nem kerekíthető összegről beszélünk, harmadrészt, mert egy 600 ezer palackos nagyobb családi pincénél is 300 ezer forint bukta van egy ilyen kis kerekítésbe évente, ami azért egy elég húzós összeg (egy kisebb borászat tavaszi metszésének költsége), negyedrészt, mert ugye nem önmagában 10 ft van, hanem 10 és 5 forint.
Énszerintem ez inkább onnan jön, hogy néhányszor elhangzott nagy szakmai irányítótestületek képviselőinek szájából és a köznyelv - hibásan - átvette.
Énszerintem ez inkább onnan jön, hogy néhányszor elhangzott nagy szakmai irányítótestületek képviselőinek szájából és a köznyelv - hibásan - átvette.
Imádom a tipografikus címkéket és Naske László Mihály által tervezett címkék talán az eddigi legjobbak, amikkel magyar vonakozásban találkoztam: A betűk rajzolata elég kacifántos ahhoz, hogy valamiféle absztrakt rajznak lássuk őket, mégis elég olvashatóak…..
borpancsoló
2012.03.20 23:30:41
@italosztály: Na az egy "franyó" címke!
borpancsoló
2012.04.01 16:33:43
@italosztály: brutál, nagy ötlet, bár talán én kisebb felületűnek próbálnám, hogy egy kicsit elegánsabb legyen, de amúgy ütős! :)
„Harcolva küzd most a bajnok csapat
Pördül a labda, ne hagyd el magad
Lépésük dobban, a háló megroggyan
Támadj előre hát.
Előre hátvéd, védd meg a hálót
Lődd meg a labdát, zeng a lelátó
Passzolj a szélre, csússzál be térdre
Döngesd a lécet már.” (Bëlga,…..
Magyarország vs az egész világ! Tokaj kontra Sauternes, magyar kontra osztrák kékfrankos, magyar kontra szlovén olaszrizling, magyar kontra chilei és bordeaux-i cabernet. Hol a helyünk a világban? Valóban csak itthon vagyunk nemzetköziek? Most mindez kiderül egy parádés panel…..
borpancsoló
2012.03.29 14:42:33
@Dr. Oenophile: Biztos egy Petrus volt a belövőbor, azért ilyenek a pontszámok :)
borpancsoló
2012.03.29 19:53:50
@117: A beküldés alapvetően ingyenes volt, akkor kellett csak fizetni, ha beválogatnak a 11-be, azaz részt is veszel a versenyen. (ez amúgy egy tisztességes, rendes dolog volt a szervezők részéről)
Éppen ezért volt számomra meglepő a kiértesítéskor, hogy ilyen kevés nevezés érkezett, mikor egy megyei vagy borvidéki versenyen 2-300 bort neveznek.
Szerintem itt vérzett el először a dolog, túl kicsi volt a merítés mindkét "csapat" összeállításához, illetve szerintem egy nemzeti 11-ben sok az 5 tokaji bor, főként azon belül is a 4 desszertbor, mert nehéz 3 6p aszúnak és egy esszenciának párokat találni, még ha készséggel el is ismerem, hogy ez a 4 tokaji messze megverte a többi nevezett tételt.
Vagyis nem állítom, hogy nem a legjobb 11 bor került be (még ha sajnos vagy utólag valamennyire szerencsére az általunk nevezett bor nincs is ebbe benne), csak szerintem sérült a változatosság elve, pedig engem elsősorban pont az érdekelt ebben a versenyben, hogy milyen egy magyar országos portfólió 2012-ben.
Számomra a fenti poszt elolvasása után a verseny tanulsága, hogy sajnos még mindig igaz: World famous in Hungary
Éppen ezért volt számomra meglepő a kiértesítéskor, hogy ilyen kevés nevezés érkezett, mikor egy megyei vagy borvidéki versenyen 2-300 bort neveznek.
Szerintem itt vérzett el először a dolog, túl kicsi volt a merítés mindkét "csapat" összeállításához, illetve szerintem egy nemzeti 11-ben sok az 5 tokaji bor, főként azon belül is a 4 desszertbor, mert nehéz 3 6p aszúnak és egy esszenciának párokat találni, még ha készséggel el is ismerem, hogy ez a 4 tokaji messze megverte a többi nevezett tételt.
Vagyis nem állítom, hogy nem a legjobb 11 bor került be (még ha sajnos vagy utólag valamennyire szerencsére az általunk nevezett bor nincs is ebbe benne), csak szerintem sérült a változatosság elve, pedig engem elsősorban pont az érdekelt ebben a versenyben, hogy milyen egy magyar országos portfólió 2012-ben.
Számomra a fenti poszt elolvasása után a verseny tanulsága, hogy sajnos még mindig igaz: World famous in Hungary
borpancsoló
2012.03.29 20:02:46
@fiatalborivo: számból vetted ki, csak jobban fogalmaztad meg :)
Nagy várakozásokkal repültem ki az idei Proweinre, Düsseldorfba; ugyan üzleti célból, de sajnos csak egynapos villámlátogatásra.
Azoknak, akik nem ismerik ezt a rendezvényt, röviden csak annyi, hogy egy óriási borkiállítás, ahol a kilátogatók ingyenesen végigkóstolhatják a…..
borpancsoló
2012.03.20 23:35:48
Tegyük fel, hogy nagy tisztelője vagyok Montalcinónak és a brunellónak, továbbá széles és mély tapasztalattal és elméleti tudással rendelkezem erről a borról. Tegyük fel, hogy egy montalcinói borász elém tenné a brunellóját, és megkérdezné, mi a véleményem. Miután…..
Az idei Furmint Február csúcs-eseménye a Vajdahunyad várában megrendezett nagy kóstoló volt, ahol több mint 50 borász mutatta be 2-2 furmintját. A kostólgatás után a bennem kialakult kép elég vegyes volt: Kóstolhattam gyönyörű furmintokat és jutott bizony csalódás is, még ha…..
Egy millió liter illegális olasz bort foglaltak le, adta hírül az Élelmiszer online. Az ügyről egyenlőre kevés részletet hoztak nyilvánosságra, de néhány tanulság azért levonható már így is.
Örökös vitánk néhány hatósággal, hogy szerintük csak elenyésző mértékben…..
borpancsoló
2012.02.06 20:42:47
@hegyközségi: Tisztelt Horváth Csaba!
Először is nagyon örülök, hogy bejött Április tippje és tényleg Ön kezdett el fórumozni, szerintem ez nem lenne egy rossz a jövőben sem.
A kommentelgetés persze néha személyeskedésbe fordul de én általában a szakmai blogokon, ha néha elő is fordul egy-egy elborulás, gyorsan visszatér a normális hangnem.
Bizonyára Ön máshogy látja, de szerintem, és sokak szerint sokkal konstruktívabb tud lenni néha egy ilyen fórum, mint a rengeteg előadás és konferencia, ahol vállalt-politikai okokból ülnek egymással szemben a felek, beszélnek órákat, de senki nem mondja ki, amit valójában gondol és végül úgy állnak fel az asztaltól hogy mindenki csak a saját mantráját mondogatta.
Én magam vettem részt zárt körű konferencián Önnel és több vezető borásszal egy társaságban, és a végén azt hiszem mindannyian úgy álltunk fel, hogy a félig kimondott gondolatokból próbáltuk kitalálni mire célzott a másik. Ez nem az Ön hibája, nem az én hibám és nem a többieké.
Egyszerűen csak van egy bizalmatlanság ami áttörhetetlen, hiszen a termelési oldal képviselői is tartanak egymástól vagy vigyáznak egymásra, mint versenytársak, ha pedig a különböző szervezetek, vagy akár hatóságok képviselői is ott ülnek az asztalnál, ez csak még bonyolultabb.
Van persze az a bizalmi kapcsolat, aminél ezek a félelmek és gátlások feloldódnak, de a dolog természete miatt nyilvánvalóan nem alakulhat ki ilyen kapcsolat a szakma szélesebb rétegeivel.
Ez nem az egyes emberek bűne, azt hiszem, ilyen az emberi természet, különösen egy olyan országban, ahol a túlélésért a cégek egymásnak farkasai, még ha ez most túlzásnak is tűnik egy kicsit.
Egy fórumon természetszerűleg másként van, még ha a hangnem is durvább, még ha egyes nick-nevek mögött felismerhető is az ember (mint az Ön vagy az én esetemben), sokkal több Őszinte reakciót fog kapni, mit akár 100 nyilvános előadáson és félig zárt körű konferencián.
Azt pedig ne vegye zokon, hogy sok támadás érheti egy ilyen helyzetben:
Talán Ön is tudja, talán érzi is, de a magyar vállalkozóknak, borászoknak az a része, akik becsülettel szeretnék ezt a szakmát végezni és élni ebben az államban, úgy érzik, hogy minden hatóság csak rajtuk akar nyerészkedni, őket akarja lehúzni, minden szigorítás csak "mű"-intézkedés, mely a feketézőknek nem jelent olyan típusú nehézséget, ami miatt fel kell adniuk a tevékenységüket, míg a kicsiknek vagy a becsületes nagyoknak egy-egy ilyen intézkedés, szigorítás, törvényváltoztatás csak plusz terheket ad, amiket egy idő után már nem is tudnak felvállalni, ezért inkább leteszik a lantot.
(Akik feketéznek, azok meg nem fognak itt úgyse hőzöngeni)
Mivel pl a pincekönyv hátulján is a HNT neve szerepel, Önöket is ide - az ellenőrző hatóságok közé - sorolják, sőt bevallom, én magam is ide sorolom. (persze nem feltétlenül pont ezért)
Hogy ez jogos vagy jogtalan? Mindegy, ez csak emóció. Pont azért jó, hogy megjelenik ezen a fórumon, hogy javítsa a hivatala megítélésén.
Az meg, hogy nagyon elkanyarodtunk a kezdő témától, átlagos. Általában izgalmasabb irányba kanyarodunk úgyis!
Szóval üdvözlöm a kommentelők között, szerintem hasznos lesz!
Üdvözlettel:
Istvándi Tamás
Először is nagyon örülök, hogy bejött Április tippje és tényleg Ön kezdett el fórumozni, szerintem ez nem lenne egy rossz a jövőben sem.
A kommentelgetés persze néha személyeskedésbe fordul de én általában a szakmai blogokon, ha néha elő is fordul egy-egy elborulás, gyorsan visszatér a normális hangnem.
Bizonyára Ön máshogy látja, de szerintem, és sokak szerint sokkal konstruktívabb tud lenni néha egy ilyen fórum, mint a rengeteg előadás és konferencia, ahol vállalt-politikai okokból ülnek egymással szemben a felek, beszélnek órákat, de senki nem mondja ki, amit valójában gondol és végül úgy állnak fel az asztaltól hogy mindenki csak a saját mantráját mondogatta.
Én magam vettem részt zárt körű konferencián Önnel és több vezető borásszal egy társaságban, és a végén azt hiszem mindannyian úgy álltunk fel, hogy a félig kimondott gondolatokból próbáltuk kitalálni mire célzott a másik. Ez nem az Ön hibája, nem az én hibám és nem a többieké.
Egyszerűen csak van egy bizalmatlanság ami áttörhetetlen, hiszen a termelési oldal képviselői is tartanak egymástól vagy vigyáznak egymásra, mint versenytársak, ha pedig a különböző szervezetek, vagy akár hatóságok képviselői is ott ülnek az asztalnál, ez csak még bonyolultabb.
Van persze az a bizalmi kapcsolat, aminél ezek a félelmek és gátlások feloldódnak, de a dolog természete miatt nyilvánvalóan nem alakulhat ki ilyen kapcsolat a szakma szélesebb rétegeivel.
Ez nem az egyes emberek bűne, azt hiszem, ilyen az emberi természet, különösen egy olyan országban, ahol a túlélésért a cégek egymásnak farkasai, még ha ez most túlzásnak is tűnik egy kicsit.
Egy fórumon természetszerűleg másként van, még ha a hangnem is durvább, még ha egyes nick-nevek mögött felismerhető is az ember (mint az Ön vagy az én esetemben), sokkal több Őszinte reakciót fog kapni, mit akár 100 nyilvános előadáson és félig zárt körű konferencián.
Azt pedig ne vegye zokon, hogy sok támadás érheti egy ilyen helyzetben:
Talán Ön is tudja, talán érzi is, de a magyar vállalkozóknak, borászoknak az a része, akik becsülettel szeretnék ezt a szakmát végezni és élni ebben az államban, úgy érzik, hogy minden hatóság csak rajtuk akar nyerészkedni, őket akarja lehúzni, minden szigorítás csak "mű"-intézkedés, mely a feketézőknek nem jelent olyan típusú nehézséget, ami miatt fel kell adniuk a tevékenységüket, míg a kicsiknek vagy a becsületes nagyoknak egy-egy ilyen intézkedés, szigorítás, törvényváltoztatás csak plusz terheket ad, amiket egy idő után már nem is tudnak felvállalni, ezért inkább leteszik a lantot.
(Akik feketéznek, azok meg nem fognak itt úgyse hőzöngeni)
Mivel pl a pincekönyv hátulján is a HNT neve szerepel, Önöket is ide - az ellenőrző hatóságok közé - sorolják, sőt bevallom, én magam is ide sorolom. (persze nem feltétlenül pont ezért)
Hogy ez jogos vagy jogtalan? Mindegy, ez csak emóció. Pont azért jó, hogy megjelenik ezen a fórumon, hogy javítsa a hivatala megítélésén.
Az meg, hogy nagyon elkanyarodtunk a kezdő témától, átlagos. Általában izgalmasabb irányba kanyarodunk úgyis!
Szóval üdvözlöm a kommentelők között, szerintem hasznos lesz!
Üdvözlettel:
Istvándi Tamás
borpancsoló
2012.02.06 20:52:31
@Ảprilis: Egy interjú érdekes lenne! ha már így egymásra találtatok :)
A 43. Magyar filmszemlére idén az apró Káli-medence óriási borai is kilátogattak. A vendégek idén többek közt Istvándy Jenő, Pálffy Gyula és a Trombitás borház kézműves borait kóstolhatják.
A Káli-medence a Balaton-felvidék egyik közkedvelt turisztikai célpontja és…..
A multis borpolcokon való érvényesülésről szóló korábbi posztom végén beharangoztam egy olyan boroscímkét, ami egyrészt jól szemlélteti a megjelenésükkel érvényesülő borokat, másrészt egyértelműen elnyerhetné a 2011-es év legbevállalósabb címkéje díjat. Ez…..
borpancsoló
2012.01.19 13:09:49
Az alapító borászok és befektetők ígéretesen induló és alkalmanként látványos objektumokat eredményező együttműködése egyre gyakrabban végződik - olykor pereskedésig fajuló - szakítással, névhasználati vitával. Csak kapásból néhány keserű ébredés, ami a…..
borpancsoló
2011.12.14 21:07:25
@Szomjas Gödény: Szerintem (vagyis tudomásom szerint) Ők inkább elrugaszkodottabb dolgokat kutatnak, amik egzaktabbul leírhatóak :)
borpancsoló
2011.12.14 21:09:37
@Bazaltrajongó: "Csupán nem értem, miért nem oktatják azokat a technológiákat is, amik az ország legszebb borait adják? Értem ezalatt pl. azt, hogy nem derítjük és szűrjük a bort az erjedés befejeződése után azonnal."
Hát ezt én sem értem, bár azért lennének tippjeim :)
Hát ezt én sem értem, bár azért lennének tippjeim :)
borpancsoló
2011.12.15 09:57:38
@demisec: Miért, szerinted én írtam valahol, hogy "elég"?
Az interkontinentális borkritikusok kóstolási gyakorlata kedvelt célpontja a laikusoknak. Nehéz elhinni, hogy kiemelkedő borvidékek kiemelkedő boraiból - amelyek ráadásul a kóstolás időpontjában többnyire kiskamaszkorukat élik - lehetséges egyetlen nap alatt száznál többet…..
Andrew Jefford (Anglia gyomorbajos válasza Matt Kramerre) november eleji posztjában a borkóstolás helyes gyakorlatán elmélkedik. Amit a vak és a nem vak kóstolásról mond, - hadd legyek ennyire elfogult - nem teszi elavulttá saját okoskodásomat (Vakteszt, avagy a mesterséges…..
borpancsoló
2011.11.30 22:52:38
Persze tudom, hogy sok szakíró nem áldozza fel a véleményét a pénzért, nyilván akire nem vonatkozik a megjegyzésem, az majd nem is veszi magára :)
@Parci: Bár én sokra tartom, vagyis inkább sokat várok Herczeg Ágnestől az új munkakörében (miután a "régit" nem követtem annyira, hogy véleményt tudjak alkotni), de kifejezetten tetszik és élvezem ezt a kis oda vissza civakodást. Tudom hogy lelki szegénység részemről, de akkor is :)))
@Herczeg Ágnes: Kitartás, "csapásokat mérünk és csapásokat szenvedünk". :)
@metszo_ollo: Miért csorbul az alkeszé? Pont azért tart itt ez a blog a nyomtatott sajtóval szemben, mert van saját véleménye a jelenségekről és a személyekről is. Nekem sem mindig egyezik a véleményemmel, de ettől több mint az átlag. A száraz borleírásoknál itt többet kapunk hál'Istennek! szerintem persze...
@Parci: Bár én sokra tartom, vagyis inkább sokat várok Herczeg Ágnestől az új munkakörében (miután a "régit" nem követtem annyira, hogy véleményt tudjak alkotni), de kifejezetten tetszik és élvezem ezt a kis oda vissza civakodást. Tudom hogy lelki szegénység részemről, de akkor is :)))
@Herczeg Ágnes: Kitartás, "csapásokat mérünk és csapásokat szenvedünk". :)
@metszo_ollo: Miért csorbul az alkeszé? Pont azért tart itt ez a blog a nyomtatott sajtóval szemben, mert van saját véleménye a jelenségekről és a személyekről is. Nekem sem mindig egyezik a véleményemmel, de ettől több mint az átlag. A száraz borleírásoknál itt többet kapunk hál'Istennek! szerintem persze...
A Művelt Alkoholista történetének legolvasottabb posztja „Hogyan rendeljünk bort anélkül, hogy hülyét csinálnánk magunkból?” címmel jelent meg. A mostani bejegyzés fordít egyet a kérdésen, és arra próbál válaszolni, hogy „Hogyan rendeljünk bort okosan?”.…..
borpancsoló
2011.11.16 10:03:32
@alföldimerlot: Szerintem is arra halad inkább a világ, hogy utazgatásaink közben a helyi ízeket kell megkóstolni, mivel azokkal teljesül ki az élmény és a vidékről alkotott kép.
Természetesen egy utazás során biztos eszem néha McDonald's-ban, de azért hülye lennék az étkezéseim alkalmával nem a helyi konyhát megkóstolni. Azokhoz az ételekhez pedig - ahogy mondod - legtöbbször jobban passzol a helyi ital (és bortermő országokban a bor).
Ez a pont így hülyeség az írásban, csak akkor teljesül, ha a full prémium szegmensből iszogatunk.
Természetesen egy utazás során biztos eszem néha McDonald's-ban, de azért hülye lennék az étkezéseim alkalmával nem a helyi konyhát megkóstolni. Azokhoz az ételekhez pedig - ahogy mondod - legtöbbször jobban passzol a helyi ital (és bortermő országokban a bor).
Ez a pont így hülyeség az írásban, csak akkor teljesül, ha a full prémium szegmensből iszogatunk.
Mint korábban a Decanter nyomán hírül adtuk, a kínai hatóságok jóváhagyták az első, minőségi borokat megcélzó befektetési alap létrehozását. Dőreség lenne persze azt hinni, hogy ez a folyamat épp most kezdődött, és a kínaiak a ludasak benne, de az intézményi befektetők…..
A kínai kormány áldását adta az első kínai bor-befektetési alap elindítására. A Dinghong („Vörösben”) Befektetési Alap 5 év alatt mintegy 110 millió eurot kíván befektetni főleg bordeaux-i vörös, kisebb részben pedig burgundi borokba, 60%-ban a másodpiacról,…..
borpancsoló
2011.11.03 14:16:31
@Parci: fölösleges? talán :)
A méretkülönbségből nem az adódik, hogy mind, éppen ellenkezőleg, inkább hogy alig. :)
A méretkülönbségből nem az adódik, hogy mind, éppen ellenkezőleg, inkább hogy alig. :)
borpancsoló
2011.11.03 16:12:47
@Parci: " szerintem alapvetően mindenki csak elképzelt forgatókönyvekről elmélkedik, így kár volna nagyon magabiztosnak lenni." igen, persze, de ez alapján fölösleges volna fórumozni, és mint tudjuk, valamilyen forgatókönyv mindig megvalósul, néha az, ami el sem hangzott.
"...őszintén szólva már most is bőven fájdalomküszöb fölött van a magamfajta halandónak egy szepsy szent tamás furmint, egy szepsy/demeter aszú stb..."
aha..ez a különbség; Te konkrét borokért aggódsz, pl szent tamás furmint, míg mi összességében azt mondjuk, az a minőségi és ár-színvonal, amiért most aggódsz, bár elméletileg eltűnhet, a gyakorlatban úgyis megmarad, hiszen fizetőképes kereslet lesz rá...Igen, az lehet hogy speciel a szent tamás-t bukod. :)
Abban persze egyet értünk, hogy sokunknak már most is fájdalomküszöb felett vannak ezek a borok, de ez egy természetes tendencia ilyen helyzetben, nyilván ezt te is jól tudod.
Hasonló a történet az ezredforduló Villányához. Nem csak Bock és Gere a nyertesei a borvidék felemelkedésének, hanem egész Villány. És bár én aztán messze nem vagyok egy Tokaj-fun, nagyon örülnék, ha a legjobbak legjobbjait nemzetközileg is felkapnák és a borvidék adottságainak megfelelően kimagaslana néhány borász a nemzetközi szintből is, ahol most a béka segge alatt vagyunk.
Mindig kell egy két fényes csillag, mert az nem elnyomja a többit hanem az összképet szépíti meg.
"...őszintén szólva már most is bőven fájdalomküszöb fölött van a magamfajta halandónak egy szepsy szent tamás furmint, egy szepsy/demeter aszú stb..."
aha..ez a különbség; Te konkrét borokért aggódsz, pl szent tamás furmint, míg mi összességében azt mondjuk, az a minőségi és ár-színvonal, amiért most aggódsz, bár elméletileg eltűnhet, a gyakorlatban úgyis megmarad, hiszen fizetőképes kereslet lesz rá...Igen, az lehet hogy speciel a szent tamás-t bukod. :)
Abban persze egyet értünk, hogy sokunknak már most is fájdalomküszöb felett vannak ezek a borok, de ez egy természetes tendencia ilyen helyzetben, nyilván ezt te is jól tudod.
Hasonló a történet az ezredforduló Villányához. Nem csak Bock és Gere a nyertesei a borvidék felemelkedésének, hanem egész Villány. És bár én aztán messze nem vagyok egy Tokaj-fun, nagyon örülnék, ha a legjobbak legjobbjait nemzetközileg is felkapnák és a borvidék adottságainak megfelelően kimagaslana néhány borász a nemzetközi szintből is, ahol most a béka segge alatt vagyunk.
Mindig kell egy két fényes csillag, mert az nem elnyomja a többit hanem az összképet szépíti meg.
borpancsoló
2011.11.03 16:17:51
@Parci: ja, hogy félreértés ne legyen; a drasztikus szőlőterület csökkenésünk nem forgatókönyv hanem tendencia, a többi természetesen az.
A rendszerváltás sztárjainak bealkonyult. A cabernet sauvignonok lesüllyedtek a középkategóriába, vagy bikavérekbe és jelöletlen házasítások nyelték el őket. A chardonnay is döglött dakota ló – ahogy megtanultunk átlátni a barrik-ködön, kiderült, hogy a hazai…..
A Villa Tolnay Borházra soha nem volt jellemző a fárasztóan túltengő marketing, nem lehet mondani, hogy a csapból is az ő boraik folynának. Pedig nem is járnánk olyan rosszul azzal. A kereskedőkkel valahogy nem lehet szerencséjük, követhetetlenül sokféle boruk van egyszerre a…..
borpancsoló
2011.10.20 20:12:31
Még valami (mint Columbo): A 600 és 1500 közötti merítésről azért nehéz nyilatkozni, mert mind a bortermelésben, mind pedig kereskedelmileg három minőségi és árkategóriát olvasztunk össze így könnyedén.
@pupa pupánszky: @palack: Amiről Ti írhattok, az inkább a 6-800 forintos polci árkategóriára igaz, de ezek és az 1200-1500 Forint közötti borok között sokkal nagyobb a minőségbeli különbség, mint az 1200-1500-as és a 3500-as borok között.
@pupa pupánszky: @palack: Amiről Ti írhattok, az inkább a 6-800 forintos polci árkategóriára igaz, de ezek és az 1200-1500 Forint közötti borok között sokkal nagyobb a minőségbeli különbség, mint az 1200-1500-as és a 3500-as borok között.
borpancsoló
2011.10.22 11:03:47
@Octopus: Valamit félreértesz, mint ahogyan Palack is írja: "Minél följebb megyünk árban, annál inkább árnyalatnyiak lesznek a különbségek", vagyis egy természetes tendenciáról van szó, ami minnél távolabb esik az ideáltól, annál nagyobb léptékben változik. Vagyis szerintem nem lineális a borok általános minőségjavulása hanem logaritmikus, aminek valóban létezik negatív tartománya (azaz tech.hibás vagy beteg borok).
borpancsoló
2011.10.24 08:51:22
@Octopus: Szerintem is, és nem is mondtam, hogy kicsi, csupán, hogy a 6-800 Vs. 1200-1500-as kategóriák között mégis sokkal nagyobb, így nem tartom jónak egy kategóriába venni a 600 forintos polci áron kapható bort az 1500 forintossal, mert ezzel az erővel akkor 1500 fölött sincs már több kategória, ami meg nyilvánvalóan banális ostobaság.
Azért gondolkodom így, mert a 600 forintos borok jelentős része rendelkezik valamilyen technológiai hibával vagy borbetegséggel, míg a következő két kategóriában ez már nem gyakoribb, mint az itt is megénekelt 2500+ boroknál.
(Én az ár/minőség értékelésnél, pontosan a polci ár becsapóssága miatt jobban kedvelem a vélhető nettó-nettó átadási árat nézni, mivel az mutatja, hogy a borász/bortermelő mennyit lát a bora után. És ha tudjuk, hogy az adott palack csomagolóanyagai kb. mennyibe kerülnek - kisüzemi vagy nagy-tételes árakon -, akkor gyorsan kiszámítható, hogy nagyságrendileg mennyiből kellett kihozni az adott bor literjét, miközben minden ellenkező, jópofizós nagyvárosi legendával szemben ezek a borok is szőlőből készültek... )
Szóval végeredményben hasonlóakat mondunk, csak egy kis toldalékszó a különbség. (nagy / nagyobb) :)
Azért gondolkodom így, mert a 600 forintos borok jelentős része rendelkezik valamilyen technológiai hibával vagy borbetegséggel, míg a következő két kategóriában ez már nem gyakoribb, mint az itt is megénekelt 2500+ boroknál.
(Én az ár/minőség értékelésnél, pontosan a polci ár becsapóssága miatt jobban kedvelem a vélhető nettó-nettó átadási árat nézni, mivel az mutatja, hogy a borász/bortermelő mennyit lát a bora után. És ha tudjuk, hogy az adott palack csomagolóanyagai kb. mennyibe kerülnek - kisüzemi vagy nagy-tételes árakon -, akkor gyorsan kiszámítható, hogy nagyságrendileg mennyiből kellett kihozni az adott bor literjét, miközben minden ellenkező, jópofizós nagyvárosi legendával szemben ezek a borok is szőlőből készültek... )
Szóval végeredményben hasonlóakat mondunk, csak egy kis toldalékszó a különbség. (nagy / nagyobb) :)
2011 nyara, majd főleg az ősz első hónapja, nemcsak nekünk tűnt az átlagosnál melegebbnek és szárazabbnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai is azt mutatják, hogy rendkívüli időjárásban volt részünk, és legalábbis a hőösszeg és a napfényes órák száma alapján…..
borpancsoló
2011.10.06 09:55:55
@Daeril: Valahogy a Te hozzáállásodat vallom én is. Nem tudjuk ki Ő és milyen sérelem érte, de itt a blogszférában azért olyan szavak is elreppennek egymásra, amiket úgy gondolom hogy ebben a szakmában csak igen ritkán és igen megfontoltan kell és szabad használni.
Néhány hete magasztaltak egy hagyományos Tokaji termelőt, aki avinál, és hú, és haa, most meg leborhamisítózunk valakit, meg pancsolásnak nevezünk valamit, amire a múltkor emlékeim szerint nem volt ilyen heves reakció.
Félre ne értse senki, aki hamisít, azt meg kell büntetni és le kell nézni, de ezt a jelzőt azért egy szakmai közösségben nem illik összevissza dobálgatni. (Főleg hogy mert élőben mindenki kussol, mint szar a gazban, vagy telitorokból védi a tényleg hamisításon kapott év borászát. És tudom, hogy megint én vagyok az egyszerű, hogy fel mertem hozni ezt az "ezer éve történt kis félrelépésecskét", de szerintem ez a példa ide kívánkozik.)
Néhány hete magasztaltak egy hagyományos Tokaji termelőt, aki avinál, és hú, és haa, most meg leborhamisítózunk valakit, meg pancsolásnak nevezünk valamit, amire a múltkor emlékeim szerint nem volt ilyen heves reakció.
Félre ne értse senki, aki hamisít, azt meg kell büntetni és le kell nézni, de ezt a jelzőt azért egy szakmai közösségben nem illik összevissza dobálgatni. (Főleg hogy mert élőben mindenki kussol, mint szar a gazban, vagy telitorokból védi a tényleg hamisításon kapott év borászát. És tudom, hogy megint én vagyok az egyszerű, hogy fel mertem hozni ezt az "ezer éve történt kis félrelépésecskét", de szerintem ez a példa ide kívánkozik.)
borpancsoló
2011.10.06 09:57:05
@pinotnoir_777: Lehet hogy csak én siklottam át rajta, de szerintem Igaz Út sehol nem írta, hogy ha évjáratot kever, akkor feltünteti az egyik évjáratot, így feltételezzük, hogy amennyiben így házasít, úgy hasonlóan hozzád, Ő sem írna évjáratot a borra.
Nem védem őt, csak szerintem nem volt jogos amit mondtál rá.
Nem védem őt, csak szerintem nem volt jogos amit mondtál rá.
borpancsoló
2011.10.06 10:11:27
@Igaz út: Én valahol igazán megértelek Téged, azonban nagyon rossznak tartom a stílust, ahogyan ezt a véleményt most tolmácsoltad felénk. Megértem a bevezető mondattal való szembenállásod is, valóban bicskanyitogató lehet egy tokaji borásznak ez a megfogalmazás és én biztosan nem így írtam volna le, ha az kör marketingese lennék, de mindenki ismeri a kontextust, amibe a mondatot el kell helyezni.
Hisz Te magad is írod, hogy a franci a furmintot melléktermékként kezelte, erre a tendenciára válasz a "feltalálta", hiszen igen, sikk lett nagyon fasza száraz furmintot készíteni és úgy gondolom, hogy többet használ Tokajnak ez a vonal, mint amennyit árt egy ostoba megfogalmazás.
Még egy valami: Tokaj és Eger híres arról, hogy bár csodálatos adottságai vannak, fantasztikus borászai, mocsok nagy a széthúzás és hát úgy gondolom, látszik is ez abban, hogy mennyire a béka segge alatt van a fogyasztói megítélésben ez a két borvidék. Egyszerűen nem tudják kihasználni az adottságokat. A Balaton-felvidék ennyi év borászával, mint Eger, már Villány lenne! (A hülye megfogalmazás itt szándékos :) )
Káros dolog ezt a széthúzást erősíteni. A médiában akkor is össze kell zárni és a közös jóért harcolni, ha a másik akár ellenszenves is, Én magam is összezárok olyanokkal, akiket személy szerint nem kedvelek vagy a munkáit nem tartom nagyra, mivel tudom, hogy a céljuk tisztességes és megegyezik a sajátommal:
Ha 10 év múlva ráírom a borvidékem nevét a palackra, az már jelentsen majd egy értéket, egy minőségi szintet.
Azt pedig nem mondanám, hogy rosszat tettek Tokajnak a külföldiek. túl sok jót se, az a pénz, amit bevittek azért nem nevezhető borvidékileg jelentős tőkebevitelnek, nem fejlesztettek akkora gasztroturizmust arra a híres borvidékre, mint amekkorát lehetett volna, csak vannak. Vannak és jó borokat készítenek. De meggyőződésem, hogy mára ugyan ilyen stílusú és minőségű borok lennének ott, ha Ők nem jönnek, és csak a honi borászok fejlődnek a saját pályájukon.
Szóval szerintem erre mi magunk is képesek vagyunk, csak nagy volt a hátrány, ahonnan indultunk, és ezt sokan, sokszor elfelejtik...
Hisz Te magad is írod, hogy a franci a furmintot melléktermékként kezelte, erre a tendenciára válasz a "feltalálta", hiszen igen, sikk lett nagyon fasza száraz furmintot készíteni és úgy gondolom, hogy többet használ Tokajnak ez a vonal, mint amennyit árt egy ostoba megfogalmazás.
Még egy valami: Tokaj és Eger híres arról, hogy bár csodálatos adottságai vannak, fantasztikus borászai, mocsok nagy a széthúzás és hát úgy gondolom, látszik is ez abban, hogy mennyire a béka segge alatt van a fogyasztói megítélésben ez a két borvidék. Egyszerűen nem tudják kihasználni az adottságokat. A Balaton-felvidék ennyi év borászával, mint Eger, már Villány lenne! (A hülye megfogalmazás itt szándékos :) )
Káros dolog ezt a széthúzást erősíteni. A médiában akkor is össze kell zárni és a közös jóért harcolni, ha a másik akár ellenszenves is, Én magam is összezárok olyanokkal, akiket személy szerint nem kedvelek vagy a munkáit nem tartom nagyra, mivel tudom, hogy a céljuk tisztességes és megegyezik a sajátommal:
Ha 10 év múlva ráírom a borvidékem nevét a palackra, az már jelentsen majd egy értéket, egy minőségi szintet.
Azt pedig nem mondanám, hogy rosszat tettek Tokajnak a külföldiek. túl sok jót se, az a pénz, amit bevittek azért nem nevezhető borvidékileg jelentős tőkebevitelnek, nem fejlesztettek akkora gasztroturizmust arra a híres borvidékre, mint amekkorát lehetett volna, csak vannak. Vannak és jó borokat készítenek. De meggyőződésem, hogy mára ugyan ilyen stílusú és minőségű borok lennének ott, ha Ők nem jönnek, és csak a honi borászok fejlődnek a saját pályájukon.
Szóval szerintem erre mi magunk is képesek vagyunk, csak nagy volt a hátrány, ahonnan indultunk, és ezt sokan, sokszor elfelejtik...
A közhiedelemmel ellentétben nem az ördög találta fel, és nem is ő használja, hanem Clark Smith cégétől, a kaliforniai Vinovation-től származik a borászok legújabb high-tech játékszere, a híres-hírhedt fordított ozmózisgép. (A vén patás legfeljebb az áfát igényli vissza…..
borpancsoló
2011.09.23 00:48:22
Ja, hogy a témához is szóljak:
Az RO azért ahhoz egy marha drága eljárás (a bekerülési kltg-et is beleszámítva), hogy az olcsó tömegboroknál használják. (Ezeknek a 200 forintos boroknak a "gyártói" szerint a hűtés is az, szóval nincs miről beszélni).
Két dologra jó: Egyrészt a hiba kialakulásakor megfogni az illós borokat, ami nagyüzemeknél egyszerű üzembiztonság, mivel ott egy tartályban több bor van, mint nekem a 10 éves termésmennyiségem, másrészt a magasabb minőségű és árú borok végső kicsiszolásához.
Ez utóbbi meg egyértélműen etikátlan.
Még valami: Sokszor hallom itt is, hogy az 1 milliót palackozó nagyüzemek, stb..
Hol nagyüzem ma már az egy milla?! Bock és a többi nagy név bevalottan 600.000-et palackoz évente. A mennyiség önmagában egyébként sem gonoszság.
albertgazda.blog.hu/2011/08/30/a_bock_pince_2011_augusztusaban
Az RO azért ahhoz egy marha drága eljárás (a bekerülési kltg-et is beleszámítva), hogy az olcsó tömegboroknál használják. (Ezeknek a 200 forintos boroknak a "gyártói" szerint a hűtés is az, szóval nincs miről beszélni).
Két dologra jó: Egyrészt a hiba kialakulásakor megfogni az illós borokat, ami nagyüzemeknél egyszerű üzembiztonság, mivel ott egy tartályban több bor van, mint nekem a 10 éves termésmennyiségem, másrészt a magasabb minőségű és árú borok végső kicsiszolásához.
Ez utóbbi meg egyértélműen etikátlan.
Még valami: Sokszor hallom itt is, hogy az 1 milliót palackozó nagyüzemek, stb..
Hol nagyüzem ma már az egy milla?! Bock és a többi nagy név bevalottan 600.000-et palackoz évente. A mennyiség önmagában egyébként sem gonoszság.
albertgazda.blog.hu/2011/08/30/a_bock_pince_2011_augusztusaban
borpancsoló
2011.09.23 22:20:37
@pinotnoir_777: Azért írtam, hogy "minden egyes fejtésnél", mert természetesen a nyílt fejtésnél ez a cél. De a komoly anyagoknak is csak annyi oxigén kell, amennyit igényelnek, minden további bevitel káros.
Hogy csak kis mértékben? Pont ugyanakkora mértékben, mint a szivattyúzás fizikai behatása a vödrözéshez viszonyítva.
Az oxigénbevitel szerintem nem test kontra vékonyság kérdése; a csont reduktív borok is igénylik az oxigénbevitelt bizonyos mértékét egyes pontokon, de az oxidatív borokat is védeni kell a fölösleges vagy túlzott oxigénbeviteltől.
Különben ezt a vödrözést nem vitaindítónak szántam; a kicsit kétes marketingszöveggel ellentétben egyáltalán nem javít a minőségen és kész. Szerintem nem kell azon vitatkozni, hogy a fekete fehér-e, különösen, hogy Te magad is egy perisztaltikus szivattyúra vágysz. (ami egy szuper gép, de én inkább választanék egy francesca-t, mivel sokkal jobban kihasználható 10.000 hl alatt, rendkívül kíméletesen tud szállítani, eszméletlen nagy tartományban állítható a teljesítménye és sokkal kisebb és mobilisabb, mint azok a nagy dögök.)
Az utolsó mondatoddal viszont teljesen egyetértek.
Hogy csak kis mértékben? Pont ugyanakkora mértékben, mint a szivattyúzás fizikai behatása a vödrözéshez viszonyítva.
Az oxigénbevitel szerintem nem test kontra vékonyság kérdése; a csont reduktív borok is igénylik az oxigénbevitelt bizonyos mértékét egyes pontokon, de az oxidatív borokat is védeni kell a fölösleges vagy túlzott oxigénbeviteltől.
Különben ezt a vödrözést nem vitaindítónak szántam; a kicsit kétes marketingszöveggel ellentétben egyáltalán nem javít a minőségen és kész. Szerintem nem kell azon vitatkozni, hogy a fekete fehér-e, különösen, hogy Te magad is egy perisztaltikus szivattyúra vágysz. (ami egy szuper gép, de én inkább választanék egy francesca-t, mivel sokkal jobban kihasználható 10.000 hl alatt, rendkívül kíméletesen tud szállítani, eszméletlen nagy tartományban állítható a teljesítménye és sokkal kisebb és mobilisabb, mint azok a nagy dögök.)
Az utolsó mondatoddal viszont teljesen egyetértek.
borpancsoló
2011.09.23 22:22:23
@pinotnoir_777:
Találtam egy linket is hozzá :)
www.interker-wein.hu/Szivatty%C3%BAk/K%C3%B6rdugatty%C3%BAsszivatty%C3%BAk/Aforg%C3%B3dugatty%C3%BAsszivatty%C3%BAszabadalmaztatott/tabid/644/Default.aspx
Remélem egyszer mindkettőnknek teljesül a gépészeti vágyakozása :)
Találtam egy linket is hozzá :)
www.interker-wein.hu/Szivatty%C3%BAk/K%C3%B6rdugatty%C3%BAsszivatty%C3%BAk/Aforg%C3%B3dugatty%C3%BAsszivatty%C3%BAszabadalmaztatott/tabid/644/Default.aspx
Remélem egyszer mindkettőnknek teljesül a gépészeti vágyakozása :)
A rövid sztori annyi, hogy a Decanter World Wine Awards-on a chilei Cimarosa Cabernet Sauvignon 2010 aranyérmet nyert. Önmagában nem nyolcadik csoda, sokan mondják, hogy Chilében is készülnek jó borok, ráadásul van külön kis karámuk, ahol egymással versenyeznek. A poén az, hogy 649…..
Minden idők legnagyobb borvideobloggere, Gary Vaynerchuk letette a lantot. A napi 80 ezres látogatottságot elérő és 1000 epizódot megérő Wine Library TV kitalálója és főszereplője, akinek a Twitteren 900 ezer követője van, és a borvilág talán legfontosabb trenddiktátora és…..
borpancsoló
2011.08.25 08:00:50
Azt álmodtam, hogy készülök kiruccanni Hévízre két napra egy kicsit pihenni a feleségemmel. Nem a fürdők miatt, hanem csak megnézni a várost, sétálni, kirándulni és esténként egy jót vacsorázni, esetleg borozni. Megnéztem a város honlapját, ahol találtam bor menüpontot is,…..
borpancsoló
2011.07.21 12:02:01
Szűkebb pátriárkám, Budaörs bortermelő vidék volt egykor. A hatvanas években még közel négyszáz hektárnyi szőlő termett a budaörsi medence déli mészkőlejtőin, pincesorok álltak a Kő-hegy oldalában. De akkor - a hatvanas években - már haldoklott errefelé a borászkodás, a…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz