Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zia77

0 bejegyzést írt és 104 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mizantróp Az oroszok Vietnamja 2022.02.27 22:23:51
Az orosz hadsereg 4 napja támadja folyamatosan teljes erőbedobással Ukrajnát, egyelőre nem sok eredménnyel. Amit 4 háborús nap után ugyanis a világ második legnagyobb és legfejlettebb hadserege fel tud mutatni az két közepes méretű város elfoglalása, Melitopol és Nova Kakhovka bevétele. Ennyi.…..
Az egyetlen francia király, aki lefejezésre került, XVI. Lajos volt, akit 1793-ban végeztek ki, másfélszáz évvel angol 'kollégája', I. Károly után. Lajos 1774 júniusában került a trónra, de az uralkodásra való alkalmatlansága és az óriási hiány az államkincstárban hamar előrevetítette a királyság…..
Ezt a Fideszt már nem Orbán Viktor irányítja Bármennyire is furán hangzik a címben felvetett állítás, különösképpen egy annyira centralizált, már-már félkatonai szervezetre vonatkoztatva, mint a Fidesz belső kör, mégis fenntartom. Ezt a Fideszt már nem Orbán Viktor irányítja, hanem a félelem.…..
Mint azt már sokan hallották 2021. szeptember 20-án Orbán Viktor a parlamentben bejelentette, hogy 2022. februárjában érkezik a nagy SZJA visszatérítés, mely röviden annyit jelent, hogy visszatérítik a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadó előlegét (SZJA-t).…..
Egy ország, amely többet ígér fiataljainak, mint amennyit képes betartani. Egy ország, ahonnan a fiatalok közül sokan elvágynak. Egy ország, ahova a már elköltözött fiatalok nem akarnak visszatérni. Egy ország, ami maga a beteljesületlen ígéret...
A világtörténelemben mindig is ritkaságnak számítottak a hosszabb békés időszakok, amikor épp nem zajlottak véres háborúk, felkelések, polgárháborúk vagy más harcok. Már a százéves háború feldúlta a középkori Európát 1337 és 1453 között, amikor Anglia és Franciaország vívta élet-halál küzdelmét…..
Tök meglepő, de az MTVA úgy döntött hogy a Kálomista-művek, azaz a Megafilm Service, még egy utolsó kört futhat a színházak kulisszái mögé betekintő sorozatával. A Megafilm az egyetlen olyan cég, amelyik jelenleg (értsd: kb 8 éve) a közmédiának fikciós sorozatot gyárthat, vélhetően azért, mert ők az…..
Kapanyél Az öröm virága, a mák 2018.12.05 05:00:00
Bejgliképző alapanyagok (dió, gesztenye) bemutatása során elérkeztünk a mákhoz, mely élelmezési felhasználása jóval ritkább a világ más részein, mint hazánkban. Inkább dekorációként használják, nem is kapható kilós tételben, mint nálunk. A kies Afganisztánban sem mákos guba alapanyagként termesztik…..
zia77 2018.12.06 18:20:28
Örömmel olvastam a cikket, az ismertetést. A mák a kedvenc süteménytöltelékem. Ma is vettem a piacon mákos rétest. Mákos zserbó, mákos pite, mákos beigli, mákos tészta, stb., de csak cukorral keverve "szárazon" is eszem. Külön szerencsés, hogy a darálásra is kitér a cikk. Igazán jó tölteléket vagy egyáltalán ételt csak megfelelően darált mákból lehet készíteni. Ez nem is könnyű. A mákot szerintem préselve kell darálni, úgy hogy a szemcsék teljesen feltáródjanak. Sajnos a háztartásokba ajánlott mákdarálók elég nehéz munkát adnak. Ha nem "húzza be" az ember optimálisan a darálórészt, akkor vagy szemcsés marad a mák, és így nem érzékelhető a finom zamata, ha pedig nagyon "behúzzuk" a darálót, azaz főként préseljük, olajosra darálódik, amely nem guszta. Mindig a piacon veszem, ahol szerencsémre olyan villanydarálók vannak, hogy a darált anyag optimális szemcseméretű és feltártságú lesz. Néhány üzlet forgalmaz darált mákot előre csomagolva, kimérve, de azok sem tökéletesek. Túl durvák. A mák nincs kipréselve. Az így készült töltelék
nem adja azt a fenséges zamatot, amiért a mákot sokan szeretik. A megjelenési formája is más. Persze így tartósabb, mert megdarálva egy idő után megkeseredik kicsit. Egy időben "termeltem" mákot. Lett is vagy 15 dkg termésem. Nem ettem belőle, mert a siker volt számomra az érdekes. Meg az itthoni mákdarálóba nem is akartam "elpocsékolni". Megjegyzem, hogy Olaszországban élt nagybátyám, amikor hazalátogattak mindig kb. 1 kg mákot, és több doboz tejfölt (a paprikás csirkéhez) vitt "haza" Vicenzába, mert azt náluk nem lehetett beszerezni. A napokban meg egy cikket olvastam, valószínűleg itt az Indexen, amelynek szerzője a mák evését minden 50 év feletti számára kis mennyiségben "kötelezővé" tenné.
"Egykori sorozatunkban kihalt autómárkákat mutattam be, DDQ most néhány régebbi, kisebb, de mindenképpen kevésbé ismert gyártókat vett sorra a mai összeállításban" - Jtom Az autógyártás története rendkívül változatos, tele van különlegességekkel, s szinte lehetetlen felsorolni, hány autótípus…..
Bumeráng Éljen Trianon? 2018.10.26 21:29:28
2018 decemberének elsején lesz a román egyesülés centenáriuma, amiről Bőtös Botond, az Átlátszó újságírója írt egy cikket. Mivel olyan alapvető nézetkülönbségeket tapasztaltam köztem és a szerző között, miközben a témával kapcsolatos párbeszéd, vita fenntartása különösen fontos napjainkban, úgy…..
Nem Magyarország az egyetlen, amelynek mostoha sors jutott Európa újabb kori történelmében. A 20.században valóban sok csapást kellett elszenvednünk, ez azonban nem csak rólunk mondható el, sőt előtte évszázadokon át a béke és nyugalom szigetének számítottunk. A Habsburgok uralma alatt mindig…..
Apró európai országok a második világháborúban   Sokan közülünk igen csak zavarban lennénk, ha megkérdeznék hogy milyen események zajlottak a második nagy világégés során Andorrában, Monacóban, Lichtensteinben, San Marinóban vagy Luxemburgban. Megvallom, én is sok érdekeset megtudtam, mialatt…..
• Orbán Viktor a nagy európai konzervatív pártok jobboldala nevében beszélt Tusványoson • A liberális világrend érdekében össze kell fogniuk az olyan államoknak, mint Németország, Franciaország, Kanada és Japán • A Nyílt Társadalom Alapítvány úgy vélte, előbb-utóbb vegzálta volna a magyar kormány,…..
100 évvel ezelőtt, 1918. július 16-ról 17-re virradó éjszaka példátlan kegyetlenséggel mészárolták le II. Miklós cárt és családját Jekatyerinburgban. Ezúttal erről emlékezek meg és röviden felelevenítem a cár 1914-es besszarábiai látogatását. A történet első fele nagyjából közismertnek mondható:…..
zia77 2018.07.17 20:18:40
Történeteket olvasva az orosz Birodalomról és a nagy októberi forradalomról, újabban sokszor meg kell állapítanom, hogy a bolsevik forradalom, a maga világot formáló hatásával egyetemben, óriási károkat okozott Oroszországnak, és az akkori hatalmas birodalomból egy lényegesen kisebb jelentőségű országot csinált. (Azt nem említem, hogy ez nyilvánvalóan elkerülhetetlen volt. Ezt a történészek tudják, elemzik, sokféle szempont szerint a tények ismeretében. Az I. világháborúban Oroszország az antant oldalán harcolt, tehát a győztesek oldalán. Még akkor is, ha a bolsevik kormány a befejezés előtt fegyverszünetet kötött. A háború eredményeként, és a bolsevikok uralomra jutásával az orosz birodalom szétesett. Elveszett Lengyelország, elvesztek a balti államok, megalakult Finnország. Bizonyos mértékig önállósultak a későbbi szocialista szovjet köztársaságok, a közép ázsiai, kaukázusi országok. nem is tudom mindet felsorolni. Ráadásul a bolsevik forradalom következményeként az addigi szövetségesek, Anglia és Franciaország is ellenséggé vált, feltehetően félve a kommunizmus hatásaitól. Így Oroszország, amely nélkül az első világháborút a nyugati hatalmak aligha nyerhették volna meg, hatalmas területi veszteséggel nyugtázhatta a háború eredményét. A sztálini rémuralom és agresszió, a győztes II. világháború ezt némileg persze korrigálta, Azonban, amikor Gorbacsov 1991.-ben bejelentette a Szovjetunió megszűnését, Oroszország lényegében másodrendű hatalomként élte ezt meg az eseményt, és a rengeteg vérrel kialakított óriás birodalomból "csak" Szibéria maradt meg. Így a cári család szégyenletes és értelmetlen kivégzése nem vitte előbbre sem Oroszország, sem a kommunizmus ügyét. Putyin igyekszik valamilyen módon a Oroszország presztizsét folyamatosan javítani. A bolsevik forradalom ma már történelem, amelyet keserű emlékekkel teli sikertelen kísérletnek tartanak.